2012-10-31 21 瀏覽
小時候,聽到Houston的名字,就是已故的美國女歌星雲妮侯斯頓。後來,才知道Houston也是一個美國城市的名字,還有一隊NBA球隊侯斯頓火箭,當年隊中的奧拉祖雲,相信還有印象吧。後來,姚明,麥基迪,到今天的林書豪,就算不是球迷,也應該聽過這些名字。在傳統舊區的新蒲崗,就有一間西餐廳,命名為Houston。早前,友人西打哥到訪後大讚,但是,另一住在附近的朋友,持著相反意見,說只是一間普通不過的西餐廳,味道不差,但沒甚特別。這個下午,便來一試虛實,在土瓜灣到新蒲崗,只是十分鐘車程而已。恰巧是學生們午飯時間,這裡卻門面冷清,皆因八九十元一個午餐,非學生哥能夠負擔的,來光顧的,是在附近的上班一族。以侯斯頓為名,連餐廳的裝飾,都是以美國為主,牆上的自由神像,Lady Gaga,奧巴馬,瑪麗蓮夢露的畫像,播著的音樂,也是王菲多得她的原曲Superwoman,Paula Abdul的Rush Rush,果然是貫徹始終美國精神也。午餐由最便宜六十八元的炭燒牛利,到九十八的燴羊膝元不等,還可以加四十多元,來個鵝肝,或廿多元加個洋蔥圈。我選了忌廉汁黑松露大蝦雜菌意大利飯,餐湯為椰菜花忌廉湯,雖然,喝得

後來,才知道Houston也是一個美國城市的名字,還有一隊NBA球隊侯斯頓火箭,當年隊中的奧拉祖雲,相信還有印象吧。後來,姚明麥基迪,到今天的林書豪,就算不是球迷,也應該聽過這些名字。

在傳統舊區的新蒲崗,就有一間西餐廳,命名為Houston

以侯斯頓為名,連餐廳的裝飾,都是以美國為主,牆上的自由神像Lady Gaga奧巴馬瑪麗蓮夢露的畫像,播著的音樂,也是王菲多得她的原曲Superwoman,Paula Abdul的Rush Rush,果然是貫徹始終美國精神也。
我選了忌廉汁黑松露大蝦雜菌意大利飯,餐湯為椰菜花忌廉湯,雖然,喝得出是將椰菜花打碎,與忌廉混合一起來煮,絕非兩者不相往還的腳色,但味道實在很淡,敗在臨門一腳。
多年來也到訪過不少西餐廳,不論是正宗,抑或是偏向港式,都會試試意大利飯,很多地方為了迎合港人口味,將Risotto煮得軟一軟,食味大減,事後向店方說出意見,對方總會搬出一大堆理由去掩飾,豈有此理。

此忌廉黑松露大蝦雜菌Risotto,份量十足,相信與這裡是新蒲崗有一點點關係,不求賣相,只求大堆頭,新蒲崗的街坊們,應該是抱著這個想法。
飯粒沾滿忌廉汁,雜菌,與黑松露的香氣,入口帶點煙韌,很具咬口感覺,不折服於港人吃軟飯的口味,只是大蝦本身欠缺一份鮮味,徒具爽口。
$82一個午餐,(平日還不收加一)有這般水準,已經收貨有餘了,當然,不是甚麼驚為天人,可說是恰如其份。
看看晚餐的餐牌,二百多元一道大蝦南瓜Risotto,接近三百大元的美國牛柳拼帶子,簡直是蘇豪級別價錢,我不是歧視像新蒲崗這些傳統舊區,只要做得好,英雄莫問出處,但在大多人心目中,寧願拿相同的價錢,往中環蘇豪一帶那裡花,如果你相約港女來新蒲崗,隨時會給你一記白眼。在拜金的都市,實在太多勢利眼了。
找個晚上,再來這裡晚飯,看看是否吃出異國風味出來。

2012-09-20
有2種生蠔大隻南非細隻澳洲,都唔錯,但南非比較鮮甜
個周打魚湯唔錯,清香唔重奶味
生蠔送唧紅洒
龍蝦闊麵,我好中意尼隻麵的番茄汁做到有香味又唔酸
超正牛排,用碳燒唔係煎,好香,而且剛剛好5成熟,非常好咬口肉味香濃
  • 26安士牛排
  • 生蠔
  • 龍蝦闊麵
2012-08-30 6 瀏覽
一早book好檯,因為位比較少,所以記住book檯。一行九人食左好多野,佢樣樣都幾好味,我特別推介下佢邊d要食~小食-薯皮,水牛雞翅~主菜-黑毛豬(好香),龍蝦蕃茄闊麵(龍蝦好新鮮),意大利飯~甜品-tiramisu,chocolate mousse~新蒲崗有間咁有水準既餐廳,值得推介。
慶祝紀念
生日
2012-07-16 11 瀏覽
坦白說..我真的沒料到在新蒲崗會有一間令我想再去食的一間西餐廳!!!因為跟男友想不到吃什麼...所以就想找間新店試一試~結果都沒有令人失望。首先是環境很安靜人也不多,店中的設計也可以,服務也細心。另外,我們叫了牛扒,薯菜和一個MUSHROOM的飯和紅酒~~賣相可以看出廚師很用心!!!而味道呢...我認為飯是最好吃的不過好像有一些還未熟牛扒就好嫩好味道不過要二百幾一塊....扺唔扺就真係見仁見知!紅酒都不難入口~~~總括來說是合格有餘的。未去過的朋友真的可以一試~~~

首先是環境很安靜人也不多,店中的設計也可以,服務也細心。
而味道呢...我認為飯是最好吃的不過好像有一些還未熟
紅酒都不難入口~~~
總括來說是合格有餘的。

未去過的朋友真的可以一試~~~
2012-07-15
2012-04-23 5 瀏覽
近期多左到新蒲崗Mikiki商場, 貪容易揾位泊車,人又唔多就算weekend黎都唔洗點等位.這間餐廳就在商場附近,步行5-8分鐘左右就揾到。地方唔大,去了兩次都唔算多人,so 環境都可以。我地order左:安格斯牛扒:呢個正,我地要了7成熟,唔’韌’兼好juicy.. 龍蝦扁意粉:不是我杯茶,因為有頗濃的香草味道,just我個人問題,我本身唔中意呢种味局署皮:好香,好味Oyster : 我唔食蠔,但老公话ok心太軟:呢個完全唔得,個texture好怪, 味道也差。失望…Lime Sorbet : My favourite, anyway都無可能食到難吃的Sorbet卦埋單兩位600+,Overall是滿意的,個steak不比在酒店steakhouse食的差,價錢卻相對平($200+)如果甜品方面可以improve下就更好…
這間餐廳就在商場附近,步行5-8分鐘左右就揾到。

地方唔大,去了兩次都唔算多人,so 環境都可以。

我地order左:

局署皮:好香,好味

Oyster : 我唔食蠔,但老公话ok

• 安格斯牛扒
2012-04-19 13 瀏覽
去左新蒲崗一間少有的品味餐廳叫左兩個set lunch, 安格拉斯牛扒同BBQ Ribs配薯條前菜有沙律/湯,當日餐湯係Cream of Broccoli,飲第一啖就知道係真材實料,飲到一粒粒Broccoli,好有口感!塊安格拉斯牛扒果然非同凡響, 份量重而且十分juicy~個Ribs亦唔錯,好入味,仲有我最喜愛嘅 “肥”薯條,食到停唔到口!!!!!!餐廳充滿藝術氣息,牆上掛滿走風格路線嘅油畫,播著大家熟悉嘅pop music,油畫.音樂加上美食,簡直是最佳享受!

去左新蒲崗一間少有的品味餐廳

塊安格拉斯牛扒果然非同凡響, 份量重而且十分juicy~
2012-04-15
  • 安格拉斯牛扒
2011-12-11 16 瀏覽
岩岩開張食過一次, 一直想再黎encore, 今日終於有機會啦。一點鐘黎到, 都唔洗等位, 但見到部份枱已經俾人reserved左啦。3個人叫左2個餐lunch set 包左餐包, 餐湯, 主菜, 飲品餐包係普通既麥包, 不過岩岩叮熱過, 好軟熟, 味道ok。餐湯係西蘭花湯, 味道比較淡。主菜1) 炭燒羊架配薯容, 羊架有3舊, 要全熟, 煎得岩岩好, 唔會過熟, 好味, 唔太蘇, 薯容同椰菜有好香既牛油味。主菜2) 肉眼扒配粗薯條, 肉眼扒8成熟配燒汁, 一d 都唔un, 粗薯條正, 如果係鐵板就仲正~飲品, 熱檸茶另外加$25 要3隻炸蠔, 炸蠔細細粒, 炸得好味, 粉醬唔多, 蠔又鮮, 正另外再加$45 要鵝肝一客, 我唔愛, 媽咪阿妹讚好,入口即溶。 呢到d lunch set $65-85, 價錢夠平。環境又好, 又舒服, 仲要播住我愛既英文歌, relax!waiter so nice. 讚好!
3個人叫左2個餐
lunch set 包左餐包, 餐湯, 主菜, 飲品
餐包係普通既麥包, 不過岩岩叮熱過, 好軟熟, 味道ok。
餐湯係西蘭花湯, 味道比較淡。
飲品, 熱檸茶
呢到d lunch set $65-85, 價錢夠平。
環境又好, 又舒服, 仲要播住我愛既英文歌, relax!
waiter so nice. 讚好!
2011-12-08
比一般的西餐好. 不過唔抵.我早兩日係到食左晚飯. 我食左安格牛肉眼, 5成, OK. 唔錯. 值的.不過我DADDY食左 澳洲和牛 M7, 5成, 黎左既 成 7成都有. 多筋. 可能係我食得少好野, 不過 我覺得呢個價, 十分馬馬. 248 唔抵.兩款生蠔十分唔錯. 可以話 最滿意之作. 另外食左薯皮. 好好食. 香口. 唔可以同外國比, 因為我覺得 更適合香港人口味.服務生們(後生男) 態度 良好. 會介紹下. 唔錯------------------------------今日食左個午餐服務生們態度(兩個女的, 都幾老)好好好好差! 唔知係到急咩, 係咁催咁既款. 又係到大聲講野, 十分粗魯, 大大聲 '食X啦'又表現得十分不耐煩. 唔知係唔係我係呢個地方 要求太高, 不過我眼見就是這樣.食物 算不錯. 家人點了 68蚊既 安格肉眼, 5成. 十分多筋. 細塊(只係想表明未必夠一個成年既男性食, 因為我都明68蚊,要求不能太高)我食左RIB, OK啦. 少肉, 都係唔夠食. 味道唔錯炸蠔, 一般.可能係服務生既態度 令我食得唔係太開心. 不過 我都已經用好客觀既 心情去評價.
比一般的西餐好. 不過唔抵.

我早兩日係到食左晚飯.

我食左安格牛肉眼, 5成, OK. 唔錯. 值的.

服務生們(後生男) 態度 良好. 會介紹下. 唔錯

今日食左個午餐

我食左RIB, OK啦. 少肉, 都係唔夠食. 味道唔錯
炸蠔, 一般.

環境十分唔錯.

我會再去, 不過可能試下其他野. 不過一定唔會係中午.
2011-11-19
午餐
2011-10-20 8 瀏覽
朋友生日飯,預早BOOK了位. 菜式:Buffalo wings - so soNachos - 個人不太喜歡它的肉醬及Cheese -- 不夠香; 另外, 扣分在於沒有我最喜歡的牛油果醬! 對我而言, nachos最重要是Cheese焗的夠香再加3種醬(Salsa, sour cream, avocado paste).. 有沒有肉醬都不是太大問題.Fresh & Bake Oyster - 不錯M5和牛西冷steak -- 這個會是我下次再幫襯的原因. 因為牛扒很少有的煎得剛剛好, 而且quality不錯, 算是抵食.. 唯一不足是淋了汁, 本人較喜歡原汁原味,由其是西冷扒. 下次會叫汁另上.Lobster pasta (served with soup) - 賣相令人開心..但由於此飯局只有2女子, 食少少就給打包了,所以沒有太注意味道.Dessert -- 太飽..食了便算,沒有太注意味道
朋友生日飯,預早BOOK了位. 菜式:

Buffalo wings - so so
Fresh & Bake Oyster - 不錯
Dessert -- 太飽..食了便算,沒有太注意味道

一般
2011-10-07
慶祝紀念
生日
  • steak
2011-10-09 6 瀏覽
在Houston食過差不多10次,因在附近找不到比它更好的西餐了,當然,對一间餐廳和其食物的要求應該和它的價錢成正比,不可能俾70蚊想食和牛吧!這裡的午餐任你叫邊款都唔差,68至98蚊倒,餐湯不是求其的芡水,面包又暖又軟,主菜如肉眼扒,蟹肉汉堡,Ribs都好好。牛扒唔係嗰D拿到冧而冇味的貨式,而係steak house嗰種炭燒牛扒,好值!(切記,它只收你68蚊).配菜如飯,意粉,薯蓉都不馬虎。Ribs比好多大舖好的多,什么什么阿Ruby和Tony都行埋一邊。今日試咗他的炭燒牛脷帶給我無限驚喜,有炭香,咸香,唔肥膩,唔'show"。間你服未?另外佢既厨師推介有一款羊膝,好得!希望它能維持落去,好嘢自然會有人欣賞。装修和招呼都舒服,在這舊區簡直你奇葩.雖然有時會有些少失手,如湯唔夠熱,紅豆冰仲有粒冰糖未熔哂.不過OK喇, 因為服務態度好
另外佢既厨師推介有一款羊膝,好得!
希望它能維持落去,好嘢自然會有人欣賞。
装修和招呼都舒服,在這舊區簡直你奇葩.

2011-10-09
  • 牛脷
  • 羊膝
  • Ribs
  • 肉眼扒
下班後,與他一起闖入新蒲崗這個既熟悉又陌生、久聞卻又沒啥機會踏足的地方…特意到來的目的就是為了這裡 - 《Houston Restaurant & Cafe 》,事沿他於某podcast打聽得到此餐廳的存在,很久前已說過想到來試試,難得今天突然由我主動「挑起條筋」,事不宜遲,想去就去!事前一小時多才訂檯,幸好尚有餘額,8:30pm到埗後發現全場吉檯均為「留座」,walk in客則需於門外等候(真慶幸他有「先見之明」,到來前先致電訂檯)…兩口子決定點兩客晚餐,先來的是蟹肉南瓜湯,湯內除混有南瓜蓉及一絲絲蟹肉,還充滿濃濃的牛奶味,不俗啊!!!他加錢要了支白酒,頗易入口…喝過餐湯後,來到「小食」環節,分別為炸魷魚圈及水牛城雞翼。前者不俗,至少非炸漿充魷魚的貨色;後者的醬汁除有點像bbq醬之味道外,還帶點辣,酸酸甜甜辣辣的,對胃又好吃…然後來到主菜,先是牛肉千層麵,從外表看也不俗…吃起來嘛,芝士味似乎不太足夠,不過我覺得不錯,他則說「好似我整果啲好食啲~」…肉眼扒,要了五成熟…肉質鬆化而不韌,讚!伴碟的薯蓉及椰菜均帶點牛奶香,味道不俗,清碟完全無難度…餐內原是跟雪糕的,可是最後決定加錢轉作心儀

他加錢要了支白酒,頗易入口…
喝過餐湯後,來到「小食」環節,分別為炸魷魚圈水牛城雞翼。前者不俗,至少非炸漿充魷魚的貨色;後者的醬汁除有點像bbq醬之味道外,還帶點辣,酸酸甜甜辣辣的,對胃又好吃…
然後來到主菜,先是牛肉千層麵,從外表看也不俗…
肉眼扒,要了五成熟…
餐內原是跟雪糕的,可是最後決定加錢轉作心儀的甜品,先是心太軟!!!早就知道吃心太軟必須「把握時機」且「事不宜遲」,於是九秒九極速拍過照後便即時切開它…
怎料…這個心太軟的「心」似乎不太軟!!
只有少少少少少許「流心」,有點失望…
焦糖燉蛋,質感有點稀而沒有蛋香,看來甜品非餐廳的專長啊!!
總結:除甜品遜了點外,整體食物的味道不錯,尤以水牛城雞翼最得我倆歡心。餐廳內的環境昏暗,氣氛不俗。侍應有禮之餘,還會給予少少的建議,卻一點也不覺是「hard sell」的表現。上菜亦有次有序,不會一口氣把餐湯前菜主菜端過來,又會主動更換餐具以免味道「交差感染」,感覺貼心之極

連加一等約$495,稍貴卻吃得開心又稱心,不過他說相對起來還是昨晚打邊爐更讓他滿足!!!!

(ps.他說我是次拍的照片「太光」,不能反映餐廳內「實際」環境,感覺就似「第二間餐廳」般。
2011-10-01 1 瀏覽
好驚喜,好有水準,價錢亦尚可接受燒黑毛豬 好juicy,肉質?滑唔乾身,仲好厚 好濃豬味黑松露醬雜菌意大利飯 黑松露香味超香!飯軟硬適中,正甜品:new york cheese cake (本身係雪糕) +$20可以有其他甜品選擇我要左new york cheese cake,好香芝士味服務同衛生都唔錯
好驚喜,好有水準,價錢亦尚可接受
燒黑毛豬
好juicy,肉質?滑唔乾身,仲好厚 好濃豬味

黑松露醬雜菌意大利飯
黑松露香味超香!飯軟硬適中,正

甜品:new york cheese cake
(本身係雪糕) +$20可以有其他甜品選擇
我要左new york cheese cake,好香芝士味

服務同衛生都唔錯
2011-09-29
2011-09-30 20 瀏覽
自從前身為"Cafe Le Must"的Wulala解甲歸田過後,要在新蒲崗吃一頓像樣些的西餐真是難若登天。今天很幸運的在仁愛街找到了一間價錢既相宜而食物質素又很不俗的,當然值得要寫它一寫....沒有預先訂位,又遲了就座,有些擔心沒得吃,幸好只是一個人,要找地方,也不是超麻煩....午市套餐也有八至九款選擇,有輕食如沙律亦有牛扒一類的讓人飽肚的東西。沙律一定是不夠吃的,要吃,當然要吞一塊扒進肚了....先來一個小麥包伴點牛油吃。包不是很鬆軟,沒有甚麼麥香,十分之普通,而且是日點的不是湯類,要將之乾啃下肚,確有點難度....捨棄了湯而點了田園沙律,目的只想食多一些菜蔬而已。沙律是剛從雪櫃拿出來的,冷得令牙關有些發顫。稍嫌香草沙律汁落得太重手,味太酸了,用的菜蔬亦不是特別的新鮮,只屬中規中矩....前菜水準不佳,幸好一道主食就能將之扭轉過來了。一份medium rare熟度的angus ribeye,肉雖有些筋且牛味不及如西冷的部份重,但勝在店方處理得宜,食落有輕微炭燒香,火喉控制甚佳,說是medium rare就是medium rare,沒有了吃乾柴皮的經驗;醬汁有些過稀不夠濃郁令人有點
....

沒有預先訂位,又遲了就座,有些擔心沒得吃
,幸好只是一個人,要找地方,也不是超麻煩....

,要吃,當然要吞一塊扒進肚了
....

,而且是日點的不是湯類,要將之乾啃下肚,確有點難度
....
捨棄了湯而點了田園沙律,目的只想食多一些菜蔬而已
。沙律是剛從雪櫃拿出來的,冷得令牙關有些發顫
。稍嫌香草沙律汁落得太重手,味太酸了
,用的菜蔬亦不是特別的新鮮,只屬中規中矩....
前菜水準不佳,幸好一道主食就能將之扭轉過來了
;醬汁有些過稀不夠濃郁令人有點失望,有些少讓人覺得浪費了這塊扒;伴碟的椰菜很用心的事先加入奶油去炒過,很香很甜
;粗薯條炸得外層香脆,內裡又夠粉糯,令人難以抗拒。最近十分少吃煎炸東西的我亦難抵誘惑,將之徹底KO....
咖啡很香濃,但一向不是我那杯茶,只好淺嚐便夠....
現在"Cafe Le Must"已不在,看來以西餐水平來說,這兒是有點鶴立雞羣的感覺了
2011-09-16 9 瀏覽
十分有水準的西餐廳叫左個dinner set 有個湯,蟹肉南瓜湯...很好甜甜地又有好多蟹肉頭盤叫左半打生蠔..有2種吾記得系咩同澳洲..澳洲細隻小小,本身鍾意食另外果種..不過2種都好正...好新鮮!$30 一隻之後叫左牛俐...ok都幾林...d薯蓉落左好多牛油...好味仲有帶子松露意大利飯...覺得一般..但系比平時出邊餐廳既意大利飯份量多d煙三文魚長通粉不錯...都幾多三文魚...通粉彈牙份量都好多$98算吾貴最後個甜品...心太軟-外邊吾脆,d汁又吾流出黎裡面系一個好似個好林既朱古力既蛋糕仔...吾好食算系最差,有待改善
十分有水準的西餐廳

不過2種都好正...好新鮮!$30 一隻
最後個甜品...心太軟-外邊吾脆,d汁又吾流出黎
裡面系一個好似個好林既朱古力既蛋糕仔...吾好食

算系最差,有待改善
2011-09-15
2011-08-19 21 瀏覽
經雜誌介紹,新蒲崗有一間有水準兼價錢大眾化的西餐廳,決定要和友人們一起品嚐一下...坐下聽著柔和的Jazz,令人心情變得更加好,餐廳情調做得很好,加上坐位很大很舒適。但服務員跟我們說這個一早已經沽清了,服務員建議我們下次來之前要打電話預定。玉米片勁香脆,配上濃濃既半溶芝士、肉醬、配上酸咪咪既Sour cream、Salsa sauce,鍾意芝士同味濃既我地根本冇法抵受咁大既誘惑,冇得頂 X 10!一邊襯熱食,一邊聽著玉米片勁香脆既聲音,二分鐘內已沽清!個汁幾好味,唔係間間都整得好味,煙三文魚份量ok啦!當服務員把鵝肝多士放在我們面前時,心裡不禁說:「嘩!好香呀!」厚薄適中的鵝肝放在法式麵包上,香味至極,把它煎得金黃香滑,入口即溶。再配上中間的汁真的好吃到讓人流淚。飯一端上桌就聞到好香松露味,飯很Creamy,意大利飯煮得剛好,粒粒分明,不會因為遷就香港人口味而將之煮得太軟,好有咬感,唔錯,值得一試至於個黑毛豬我就好滿意,因為唔係一般既豬扒甘豬扒頗厚身,黑毛豬燒得很香口,Juicy,Tender!飯後感 :平時也會和朋友去新蒲崗區內其他西餐廳用餐,Houston是一間有水準的西餐廳,比同
經雜誌介紹,新蒲崗有一間有水準兼價錢大眾化的西餐廳,
決定要和友人們一起品嚐一下...
看見門口已經覺得很吸引
環境唔錯,空間充足,唔會好迫。
坐下聽著柔和的Jazz,令人心情變得更加好,
餐廳情調做得很好,加上坐位很大很舒適。
這間店的重點推介 40安士澳洲安格斯 Prime Ribs
服務員跟我們說這個一早已經沽清了,
服務員建議我們下次來之前要打電話預定。
芝士肉醬焗玉米片
玉米片勁香脆,配上濃濃既半溶芝士、肉醬、
配上酸咪咪既Sour cream、Salsa sauce,
一邊襯熱食,一邊聽著玉米片勁香脆既聲音,二分鐘內已沽清!
煙三文魚木瓜沙律
個汁幾好味,唔係間間都整得好味,煙三文魚份量ok啦!
鵝肝多士
再配上中間的汁真的好吃到讓人流淚。
帶子黑松露意大利飯
飯一端上桌就聞到好香松露味,飯很Creamy,
意大利飯煮得剛好,粒粒分明,
燒黑毛豬
至於個黑毛豬我就好滿意,因為唔係一般既豬扒甘
豬扒頗厚身,黑毛豬燒得很香口,Juicy,Tender!

飯後感 :
平時也會和朋友去新蒲崗區內其他西餐廳用餐,
Houston是一間有水準的西餐廳,比同類大眾扒店都做得要好
總括今次真係有驚喜,附近又容易泊車,讚!

2011-08-15
看見門口已經覺得很吸引
環境唔錯,空間充足,唔會好迫。
這間店的重點推介 40安士澳洲安格斯 Prime Ribs
芝士肉醬焗玉米片