6天前
有一日午餐和同事去覓食,本來想揀茶餐廳,見到有台灣店,即管試一試。入門口有一位穿着T恤的大叔招呼我們,我以為係廚房佬因為他的T恤十分污糟,原來他是樓面。員工外表唔緊要,食店最緊要食物質素好。餐廳係手機點餐,我和同事各自看手機的菜單,我先行下單,同事仲揀緊。我聽到呢位污糟大叔同另外一個夥計講「喂,佢地落得半份咋喎」,語調表示嫌棄認為兩人叫一份餐咁孤寒。我聽見即刻同佢講我同事落緊單,你唔使咁緊張。 我叫的牛肉麵唔使2分鐘上枱,麵條發脹,好明顯煮落咗好耐,快快灼翻熱,牛肉兩三舊碎牛,蘿蔔仲大嚿過佢,湯底偏鹹。飲品選擇以罐裝飲品為主,台灣麵店連熱烏龍茶都冇,同事飲的手打檸檬茶好難飲。 同事叫的牛肉飯,牛肉同我碗麵一樣又碎又細舊。這店的價錢與食物質素不成正比,服務態度惡劣之餘仲要收10%服務費,茶木價錢相若,質素好佢幾倍。總而言之,偶遇之後可一不可再。
總而言之,偶遇之後可一不可再。