2022-05-11
牛腩為香港茶餐廳~粉面店~大排檔~酒樓~快餐店常見食材·處理方法有好多種·常見用咖哩~藥材~清湯等等…今次帶大家黎到旺角介紹一間對牛腩對湯底有要求既小店👍真係唔試唔知好味道👏🔸🔸🔸🔸🔸14:30-17:00為下午茶時間 送罐裝汽水及雀巢檸檬茶👏醫護有8折🗣醫護有8折🗣醫護有8折🗣(重要事要講三次)🔸🔸🔸🔸🔸清湯爽腩河粉💰$64 紫菜💰+$8 魚片頭💰+$8先飲淡清湯已經知咩料·(濃而不濁~清而不寡)味道香濃湯底清·無油膩感·用上牛骨~藥材長時間烹調·飲落無味精(罐檸檬茶擺到尾尾先飲😂)師傅對湯底有研究唔係馬虎野👏爽腩牛味香濃·爽口食落唔痴牙👍有口感亦唔會太肥·好食😋師傅仲會切走埋脂肪位👏魚片頭夠厚身·咬落彈牙·重魚味好難得因為坊間一般叫急凍貨·無咩味道·食得出傳承除左牛腩湯底主角有要求之外對其他食物都一視同仁🥳紫菜份量多唔知以為加底😂味道好濃唔會煮到淋哂咁 抵佢+$8😜河粉偏厚身小小·食落爽口彈牙·配上清湯味道好夾🔸🔸🔸🔸🔸好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇——————————————————☻非專業食評·純個人口味☻小編第一次俾7級好味·首先佢講明採用新鮮騸牯牛(騸牯
🔸🔸🔸🔸🔸
醫護有8折🗣醫護有8折🗣醫護有8折🗣(重要事要講三次)
清湯爽腩河粉💰$64 紫菜💰+$8 魚片頭💰+$8
河粉偏厚身小小·食落爽口彈牙·配上清湯味道好夾
🔸🔸🔸🔸🔸
好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇
——————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
小編第一次俾7級好味·首先佢講明採用新鮮騸牯牛(騸牯牛係即閹割既牛·大概係約一歲既時候)同時亦因為由湯底·爽腩·河粉·魚片要及紫菜~各種食材唔會搶味·亦每種各有特色·可能睇緊既你會覺得食碗牛腩麵偏貴·但小編覺得一分錢一分貨·睇得出師傅無論揀牛·煮湯底係有研究·希望用食物留住每位食客個胃👍👍