2016-02-24 320 瀏覽
之前食過幾次, 味道唔錯!  夫妻肺片,爽口,不過切得較為幼身。小食口水雞,小辣,雞肉不至於很滑,但味道可以。呢個就係傷心酸辣粉,小辣,上面有好多花生、菜、酸菜...一路食你會感覺到身邊嘅人會開始'傷心'起來...要欏紙巾出來,當然我亦係其中啦,越食越傷心,越食越過引 追加半隻口水雞,由於食小食及酸辣粉都係辣,所以口水雞走辣,睇落同食落都似麻油雞,都好味。
之前食過幾次, 味道唔錯!
夫妻肺片,爽口,不過切得較為幼身。
小食口水雞,小辣,雞肉不至於很滑,但味道可以。
2015-12-27
2016-01-14 213 瀏覽
呢間酸辣粉間唔中都會去食~次次都係叫小辣的。。但係個辣度真係唔太穩定了,今次阿姐一放低碗粉 我就見到個湯底好似特別紅咁,一食落去就知佢今次重手左了。。 好彩叫左杯凍奶茶 邊食邊飲都冇乜問題。食食下見到對面同側邊嘅食客碗小辣都到左。。。淺色好多 攪到我下次都唔知叫bb辣定叫番小辣好了。味道佢係幾好的,不過對於唔係食得太辣既我黎講,每次黎食碗酸辣粉都有d覺得黎博咁 (博佢唔會重手落多左辣)。希望佢會穩定d。
傷心酸辣粉(小辣)
 攪到我下次都唔知叫bb辣定叫番小辣好了。

2016-01-12
1。服務態度今日係25/9落好大雨,我同班朋友(3個靚妹仔)一齊食呢間野,因為淋左啲雨,所以個身濕左小小。我地入到間餐廳,佢安排左張枱比我地坐低,咁岩對正個風扇位,吹到我地應一應。因為淋左啲雨有啲凍,所以我地好好禮貌想佢熄左佢。點知個(員工)呀嬸話佢好熱,又話我地成個廚房都好熱,所以唔可以熄。當時佢身上著住件一睇就好薄嘅衫,同時間餐廳冇咩客人完全唔忙,成班仲不停玩手機,而且當時都有開住冷氣。重點個風扇係貼係牆上掛到好高,而佢企嘅位置同廚房係係牆後面,根本冇可能吹到,所以我地覺得佢係有心唔熄。唔夠一分鐘,坐係我地隔離枱(一位比我地早黎嘅情侶)個女再次要求熄風扇,可能個呀嬸知佢明明聽到頭先我地問過都再叫,所以佢睥左佢一下,再口窒窒話佢好熱。之後佢女嘅開始串串地講咁我依家凍你熄唔熄,呀嬸又話我地好熱,個女就話咁一係你固定左佢去另一面囉,呀嬸話佢咁高我固定唔到,個女就話咁你熄左佢囉,之後個呀嬸就口upup自己好熱就熄左個風扇。我真係好多謝個女俠義相助,同時我覺得個呀嬸好有問題,但睇佢個樣應該係高級,所以其他職員唔出聲。2。食品佢地最近加左價都算,佢餐單送一個叫粉紅佳人嘅啫喱,食完真係畢生難忘。
1。服務態度

2。食品

首先,我地食完個餐勁耐佢都冇比個甜品我地,我地就追佢地咁岩又係個呀嬸過黎,佢聽完之後話拎黎,但拎左成5分鐘都拎唔到,周圍行黎行去唔知做咩,最後企係度望實我地。見佢又想玩野,於是我地就搵另一個員工,佢1分鐘唔洗就係雪櫃拎左比我地。

個啫喱黎左,睇落冇咩野,但一“不”落去就知係伏。完全係水狀,之後食落去我地3個個樣一齊變,我都忍唔住講左句粗口。都唔知咩味黎嫁,勁難食。中間有啲唔知係咪提子乾,溝埋仲難食,成pet野咁。雖然係跟餐送,但呢pet野比錢我都唔會再食。
粉紅佳人
粉紅佳人
2015-01-23 243 瀏覽
很想吃川菜,今晚難得要在外面吃,於是便到此店。前些時候經過都滿座,今晚只有小貓三四隻,於是一於好少理便衝進去。坐下叫了套餐 (泡椒米線加麻辣雞)個碗很大,米線份量極少,韮菜要生吃,未煮,芽菜也有,全碗米線鹹到痺,根本吃不下。若成日吃,相信健康都有問題。碟雞也吃得不痛快,成口碎骨。成個餐成為$51.00。回到家後還要吃兩個飽才夠飽。下次no way!
2015-01-22
2015-01-15 313 瀏覽
去太子好多時懶得諗會直接去華星食茶餐就算,今次想食下其他野,在成條食街逛咗一次,好多選擇,最後點咗食酸辣野。其實傷心酸辣粉唔止一間,但咁耐以來都未食,因為個名令我卻步,食完會傷心咁慘....但次次經過都見有唔少人食,所以今次要試下。揀咗個二人C餐,包兩碗傷心酸辣粉、一碟青瓜、一碟豬肚絲、一碟口水雞,同埋優惠價兩杯飲品(熱飲加2蚊、凍飲加3蚊)二人套餐C內的口水雞(BB辣),接受到的辣二人套餐C內的豬肚絲(BB辣)話BB辣,食落好辣....原來唔止BB辣,食到我留晒鼻水,口唇麻晒;要求換過,最後呢.... 都只係倒咗D 汁,加多咗青瓜絲二人套餐C內的青瓜(BB辣)二人套餐C內的傷心酸辣粉(BB辣),走酸 ~ 薯粉又幾好味,不太辣,合我口味。二人套餐C內的酸辣粉(中辣),走酸 ~ 見到都覺得好辣見隔隔離檯有位獨女一個人叫一碗好多餸嘅粉外,仲有一碟唔知乜東東,再見到樓面放底一大碟口水雞,碟雞有半隻,好吸引,所以我地學人加半隻口水雞 不過呢..... 好似成個套餐碟碟都差不多味。 所以只能好偶爾食,如果唔係真係幾悶。樓面人手三個,負責埋收銀同送外賣,眼見個個做到氹氹轉,但服務有禮又殷勤。

口水雞
二人套餐C內的口水雞(BB辣),接受到的辣
豬肚絲
二人套餐C內的豬肚絲(BB辣)
蒜青瓜
二人套餐C內的青瓜(BB辣)
傷心酸辣粉
二人套餐C內的酸辣粉(中辣),走酸 ~ 見到都覺得好辣

2015-01-08
2014-12-25 273 瀏覽
Lonely lonely Christmas...好傷心,兩個麻甩佬平安夜,寂寞難奈咁行吓街,好傷心咁入咗依間酸辣連鎖小店!唉,我都話對連鎖冇乜好感㗎啦!既然天氣凍,明知唔好食,但都第一次試吓啦!我哋叫咗個《精選二人套餐》,當中有《皇牌口水雞》,《豬骨湯麵》,《傷心酸辣粉》,《滷水拼盆》,《紅油蒜茸青瓜》。因為我唔喺好食得辣,所以大部分都小辣。先講口水雞,雖然唔喺咩雞味十足,但唔算好肥,冇乜肉!但辣椒油都味道都算十足,都辣得幾過癮,但香味唔夠!倒返轉頭講個辣字,就唔算好特別!《豬骨湯麵》真喺差咗啲,中式做法,唔覺有豬骨味,酸味都淡,麵底唔彈牙,冇咩好特別嘅味道,好一般!《滷水拼盆》一上枱就好失望,份量太少,唔大件,味道又唔夠!牛肚切得咁薄,本來喺爽口彈牙嘅事,攪到不知謂。不過咁講,138 蚊嘅套餐,又唔應該期望得咁高!《紅油蒜茸青瓜》喺做得比較好食,因為食到青瓜嘅鮮甜味同好重嘅蒜香味!咬落索索聲,都幾好味!因為冇食《傷心酸辣粉》,所以唔寫!總體嚟講,喺咪好唔好食呢?又唔算好特別,只喺一般般!因為個豬骨湯改咗黃麵底,加咗10蚊,都唔抵,總共 148蚊,一般囉!
Lonely lonely Christmas...
皇牌口水雞
豬骨湯麵
滷水拼盆
紅油蒜茸青瓜
皇牌口水雞
紅油蒜茸青瓜
2014-08-07 320 瀏覽
招牌伤心酸辣粉加椒盐軟骨。酸得不夠纯,有点搶喉。辣是麻辣,不过不失。非常暖胃,冷天吃好。今天3O度,帶條手帕,同伱的伴侣抹抹汗,定必不会令他/她伤心。至于服务员,一定是最底工资,点有笑容! 苦字一个。所以路过吃吓冇防。
2014-06-22 224 瀏覽
今日喺呢頭附近做完野鬼咁肚餓~好想快D搵個地方醫肚~抬頭望到呢個熟識的招牌~記得喺MK那邊的分店食過~諗到佢D辣已經流晒口水~!所以入去開心下~店舖地方唔係好大~D枱擺得好迫~想做多一兩枱生意都可以理解,為左唔同其他客人迫,我呎D米之連唯有坐左去另一邊的位置一坐下發覺都几熱,可能係空調的位置唔到位,見坐落左就唔想再郁,心諗坐一陣會好D好快就下了決定~叫佢個口水鷄同酸菜米線,再加客皮蛋服務員問我口水鷄同皮蛋要几辣,我呢D辣精緊係話要大辣LA~好快就有野食上枱~~勁興奮大辣口水鷄 – 嗯..D 汁多到好似撈湯咁~鷄就只得6,7件,真係唔知邊D先係主角~鷄件以骨位居多~唔係咁食得出佢的鷄味~只係食到D汁的咸味~噢~我要大辣唔係大咸啊~有點失望酸菜米線 – 唔記得叫佢少米線TIM..米線份量真係好足夠~唔會太淋,唔錯~酸菜加左落D湯到變得唔係咁酸,仲相當清淡~大辣皮蛋 – 理應唔會有任何閃失的款式~點知結果同口水鷄一樣~只係食到D汁的咸味~有理由相信因為蒜椒都切開放得太耐,失去左佢本身的辣味,而且加左太多豉油,所以變得只得個咸味,噢…我係要大辣唔係大咸啊~!!食食下真係出汗~ 我好明白唔係因為
今日喺呢頭附近做完野鬼咁肚餓~好想快D搵個地方醫肚~

所以入去開心下~
為左唔同其他客人迫,我呎D米之連唯有坐左去另一邊的位置
好快就下了決定~叫佢個口水鷄同酸菜米線,再加客皮蛋
服務員問我口水鷄同皮蛋要几辣,我呢D辣精緊係話要大辣LA~

好快就有野食上枱~~勁興奮
食食下真係出汗~ 我好明白唔係因為辣而出的汗~而係因為太焗了~噢…
總括黎講..算係見識過佢的出品~同我之前食過的分別太大~~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
2014-02-15
很久沒有食酸辣粉, 記得以前在花園街側邊的小食店煮得很好味,雖然是站著吃, 但我都有幫襯過幾次今日想回味, 但同行男友當然想坐得舒服點, 走來這店試試諗住地舖, 有冷氣, 有位坐, 可惜事前沒有上來看過食評 (真心重要!)是次試過之後, 終於知道點解喊臉多過笑臉幾倍入到店內, 因為唔想搭檯, 所以選了一張近廚房的二人檯不過有點窄, 大碼人應該坐不下坐了一分鐘, 覺得有點不對路, 好似沒有冷氣, 只有"風"於是無奈地轉檯, 與其他食客同檯, 心想....都是快吃, 沒關係吧坐低後, 望到隔離檯的冷氣位滴水, 已經有d唔開胃而且坐了一會, 冷氣都好像唔"冷"囉~算, 真係好耐無食過, 於是落單落單的哥哥....好像新來似, 邊入單落電腦, 就行黎問我地每樣餸的辣度, 點解唔起落單時問埋呢?新黎的給予機會喇~算可是.....第一道菜上檯, 驚喜非常, 先說明: 我們點的全是散叫, 不是二人餐或套餐$16 時令油菜, 只得生菜, 沒有其他菜可選 (好的, 沒問題)哥哥送來的, 竟是四瓣生菜切件, 即八小件, 看得我同男友眼都突埋菜....真的有這麼貴嗎?! 我是給正價的喔!於是問問落單的哥哥:
今日想回味, 但同行男友當然想坐得舒服點, 走來這店試試
是次試過之後, 終於知道點解喊臉多過笑臉幾倍

入到店內, 因為唔想搭檯, 所以選了一張近廚房的二人檯
不過有點窄, 大碼人應該坐不下
坐了一分鐘, 覺得有點不對路, 好似沒有冷氣, 只有"風"
坐低後, 望到隔離檯的冷氣位滴水, 已經有d唔開胃
而且坐了一會, 冷氣都好像唔"冷"囉~
算, 真係好耐無食過, 於是落單
新黎的給予機會喇~算
可是.....第一道菜上檯, 驚喜非常,
先說明: 我們點的全是散叫, 不是二人餐或套餐
菜....真的有這麼貴嗎?! 我是給正價的喔!
於是問問落單的哥哥: 呢度係正價既油菜?
他: 係呀! (然後走人)
我心裡即時: x^$%@*......加眼突

大家心有不甘下再問櫃檯姐姐
因為她手太快, 收了那碟非常珍貴的油菜, 我無法"有圖為證"
不過姐姐拿走的同時, 說是廚房搞錯!
然後便換過這碟價值$16的時令油菜, 油菜的確是非常油的
菜邊還有點黑, 像不新鮮, 男友吃到有點苦
我亦因為覺得太油, 所以只吃了幾片
菜啫....點解可以整到咁?!
時令油菜
算....期待大家的粉麵吧
我的BB辣酸辣粉, 我都是懷念隔離街那碗,
這店的湯, 酸辣味分得很清楚, 應該很難做到吧!
配料的花生, 淋既! 一點都不脆口不新鮮 (吃到這裡已有點火!)

再看看男友的, 手擲雞冷麵 (走辣)
手擲雞都撕得很有心機, 碎小非常!
我試了一口, 一點都不像乾撈麵, 又無麻油汁, 食到尾還有很多水囉
可憐的男友, 一碟正常份量的麵, 平日一定吃得清
這是他吃淨的

其實大家都想放棄一早不吃, 但又不想浪費
手撕雞冷麵
最後....家鄉香薰排骨
一上檯....我真的以為是給狗兒吃的?!

不需放入口都知其"乾, 韌, 鞋" 總之唔好食喇

簡直是可以用"豬頭骨"來形容!! (睇見真係火火火
同唔想食)
最後大家點都試一兩舊, 味道就是我剛形容的三個字
賣$45!!! 我真是吃不出有多好吃, 不懂欣賞!!!

(對不起, 影到有點濛! 太嬲了)
家鄉煙薰排骨
大家未試過食淨咁多就走人, 呢餐埋單百幾蚊, 真係非常之唔值!
我承諾以後都不會再來這店開飯, 差到無人有呢
埋單出門口....感覺室外的二多度氣溫, 竟然與剛出來的店氣溫是沒分別
其實佢唔開冷氣好過喇, 仲浪費電力喇
食辣野, 無強勁既冷氣點得呀?!
題外話/補充資料: 未黎過既, 可以唔使黎試! 食物味道唔掂, 店內環境都唔得, 又無冷氣 好彩食完無唔舒服
2014-05-21
2014-03-21 275 瀏覽
又黎食傷心酸辣粉,下午茶時段黎有茶餐,一個小食配一碗粉都係三十幾蚊,幾抵架。發覺自己都幾唔食得辣,今餐全部都要bb辣。麻辣脆耳肚絲豬耳比例較多,仲有少少青瓜絲,幾爽脆,少少辣過引。鹵水併盤無上次食咁鹹,但依然滷得入味,好食。酸辣粉,bb辣都幾辣下喎,少少鹹菜同花生,紅薯粉彈牙,唔錯。加錢要左餐飲,凍熱檸茶,都係唔好飲嘅,但都入得口,好過上次飲泥水。

發覺自己都幾唔食得辣,今餐全部都要bb辣。
麻辣脆耳肚絲
豬耳比例較多,仲有少少青瓜絲,幾爽脆,少少辣過引。
鹵水併盤
無上次食咁鹹,但依然滷得入味,好食。
2014-03-09
2013-12-22 57 瀏覽
我點了麻辣脆豬耳、傷心酸辣粉套餐,朋友點了豬軟骨傷心酸辣粉,大家同是點了小辣和凍檸茶,不過一來到便見高下,朋友那碗的紅色很明顯比我那碗紅,一試之下,他那碗的小辣比我的辣很多,粉不夠彈牙,花生算是整碗的救主,而裏面的肉過熟。不是午飯繁忙時間,顧客並不算多,但店員服務不殷勤,大大力放下2碗粉,我那杯凍檸茶的匙還附送了芫茜。

2013-12-22
2013-04-11 38 瀏覽
口淡淡就想食碗酸辣面刺激一下, 這次優勝者- 傷心酸辣粉再次出現, 但有點失望. 招牌酸辣牌第一次吃, 除了比正常酸辣粉貴成$4之外, 找不到其他唔同.何謂招牌?放在那裡?是肉碎多了嗎? 好一大堆疑問.酸辣粉份量少, 如沒有跟套餐不到下午茶時段已經餓肚子了.裡面有脆花生, 芫茜碎可帶出香味.酸辣粉是薯粉, 好有口感. 如浸多5分鐘進食就更入味!還有丁點肉碎讓酸辣粉冇咁寡.味道帶酸, 要了BB辣~下次會吃回正宗酸辣粉, 再研究一下分別在那裡~..
招牌酸辣牌
何謂招牌?放在那裡?是肉碎多了嗎? 好一大堆疑問.
酸辣粉份量少, 如沒有跟套餐不到下午茶時段已經餓肚子了.
裡面有脆花生, 芫茜碎可帶出香味.
酸辣粉是薯粉, 好有口感. 如浸多5分鐘進食就更入味!
還有丁點肉碎讓酸辣粉冇咁寡.
味道帶酸, 要了BB辣~

下次會吃回正宗酸辣粉, 再研究一下分別在那裡~..
外賣自取
2013-01-11 58 瀏覽
下午茶時間黎到西洋菜南街, 見到傷心酸辣粉有下午茶餐就入左去雖然係下午茶時段, 但都唔少人既, 主要有2個男店員負責, 落單到上菜都好快手口水雞酸菜米線(小辣)口水雞好油,辣油仲多過雞肉,雞係凍既,花生就幾香口酸菜米線望落無酸辣粉咁油,但一路食都有好多油浮上黎,湯好似清湯咁無味,酸菜味道普通,米線偏"林"傷心酸辣粉自由度好大, 酸辣粉同水口雞都可以揀辣度,不過成餐飯超級油, 真係無下次...
口水雞套餐
口水雞酸菜米線(小辣)
口水雞好油,辣油仲多過雞肉,雞係凍既,花生就幾香口

2012-07-17 23 瀏覽
傷心酸辣粉,尼聽個名好似好得人驚,食完會喊哂咁,所以係香港興左咁耐,我一次都唔敢食。自問自己可以吃小辣,但如果會辣到喊,又未有呢種能耐。結果次次經過佢既門口,雖然好似好吸引,但都係冇勇氣嘗試。一次偶然,行過差不多回家,肚子有點餓,不如買碗返屋企外賣囉,至少就算係屋企辣到眼耳口鼻歪哂個樣都唔會嚇親人呀=]好啦,買左碗,細膽要左碗bb辣,咁都已經二十一大元。一打開,酸味撲鼻,好似唔係好辣喎。一口吃下,又幾好味,不太辣而帶大量的酸,對喜歡酸的我來說,挺合我口味。結果一個月吃了三次。第一、二次都很不錯,吃完都很滿意。不過到第三次,叫了個二人餐,就是圖中的那個,兩碗粉加三碟小食,所有東西都是同一樣味道的汁,吃多...會怕了。這餐飯無論是雞、青瓜、粉還是豬都是一樣味,就質地口感不同。噢,吃多真的又悶又怕,自此,這家店跟我的食單說再見了。

2012-06-27 24 瀏覽
好記第一次食酸辣粉 , 係個胃頂唔順 , 嘔返晒出黎 ... 皆因o個次o係街邊立食 , 回想佢煮o既過程 , 一匙一匙調味劑 , 醬油 , 辣油 , 加 d 湯 , 薯粉 , 配料o個啖超濃郁o既 " 湯" , 簡直好似味精撈薯粉一樣食完o個次之後 , 一段好長o既時間唔敢再食酸辣粉直至傷心酸辣粉開完一間又一間 , 越黎越多朋友話好食我又好想再試下喎 , 始終我都好鍾意食辣野 =p呢間分店都食過好幾次 , 下午茶時段 , 之前食口水雞餐 , 都幾抵食 碟雞有冇肉就要睇下好唔好彩喇 , 有次真係成碟都吞唔到三啖 @@"口水雞 d 汁好好味 , 可以連埋d 花生撈埋晒落個粉度食 今日黎就食滷水拼盤餐 , 都幾多送喎 , 紅腸牛肚鴨胸各 4 片味道唔錯 , 係薄左 d 囉 , 雞腳太硬 , 浸落個粉度食就差唔多酸辣粉又係次次唔同質素 , 有時叫 bb 辣都好辣 , 有時完全唔辣有時太硬有時太淋 , 有時好多配料 , 有時得 d 莞茜蔥 ,不過 , 勝在湯底無經驗所得o個種濃到 " 那" 喉o既時道可能佢都係咁多味精 , 只係我見唔到佢煮 ?? 睇唔到就當無啦 ## 除左酸辣粉 , 呢度個手
皆因o個次o係街邊立食 , 回想佢煮o既過程 ,
o個啖超濃郁o既 " 湯" , 簡直好似味精撈薯粉一樣
食完o個次之後 , 一段好長o既時間唔敢再食酸辣粉
直至傷心酸辣粉開完一間又一間 , 越黎越多朋友話好食
我又好想再試下喎 , 始終我都好鍾意食辣野 =p

口水雞 d 汁好好味 , 可以連埋d 花生撈埋晒落個粉度食
## 除左酸辣粉 , 呢度個手撕雞冷面都幾好食o家
用返口水雞o個 d 汁 , 一團團冷面卷住 , 中間係雞同花生
賣相好靚 , 撈起黎份量唔少o家 , 手撕雞肉夠滑唔鞋口 ,
唔想食咁辣同埋唔想食到成身汗o既 , 冷面係唔錯o既選擇 =)

2012-06-27