2023-05-31 868 瀏覽
Sometimes a bowl of congee is needed when you overeat. Sun Kee is a Hong Kong style restaurant that offers lots of typical Hong Kong food including congees. We tried two of them and they were not bad. We also added a few appetizers to pair with it.🥂Crab Congee $59Be careful with the little shells that have fallen off into the congee, the taste was not bland with a few pieces of crab in it.🥂Chicken Congee $59It’s their most famous congee . Added chicken and yellow wine, flavour was more intense t

🥂Crab Congee $59
Crab  Congee

🥂Chicken Congee $59
It’s their most famous congee . Added chicken and yellow wine, flavour was more intense than the crab congee but if you like it to be more flavourful, you may add some salt and pepper as well.
Chicken Congee

🥂Soy Sauce Fried Noodles $34
I always order this to pair with congees. Again, a typical Hong Kong food that came super hot and wasn’t too oily.
Soy Sauce Fried Noodles

🥂Fried Pork Intestine $58
Skin was slightly hard to chew but acceptable as it’s in fried style. Texture was quite tender and appetising.
Fried Pork Intestine

🥂Smoked Duck Breast $55
Added some sweet and sour sauce to elevate flavour. It was again, quite tender and skin wasn’t too thick.
Smoked Duck Breast

🥂Crispy Deep-fried Capelin $55
Thought the capelin would be smaller in size. It was really crispy and it’s such an evil food.
Crispy Deep-fried Capelin

The place is quite neat and serving speed is quite fast. Would be nice to come for some comfort food from time to time.

午餐
貴妃雞粥有幾件雞,啲肉質幾嫩滑🤤。上碟前會倒啲蔥油落去,食落更加香口。海蜇手撕雞啲海蜇好彈牙,雞絲比我想像中少,不過調味幾清爽,忍唔住食曬啲海蜇同手撕雞😋😋。XO醬叉燒炒蛋好多叉燒😍😍,食極都食唔遠咁,啲炒蛋都好滑嫩,唔會炒得太老。咕嚕肉都好多件下😋😋。咕嚕肉外皮好脆,唔會話落得太多粉漿,食落好厚粉,咕嚕肉食落啖啖肉,醬汁酸酸地 唔係太甜,幾開胃👍🏻。🍽貴妃雞粥:HK $59🍽️海蜇手撕雞:HK $58🍽️XO醬叉燒炒蛋:HK $71🍽️菠蘿咕嚕肉:HK $61

🍽貴妃雞粥:HK $59
🍽️海蜇手撕雞:HK $58
🍽️XO醬叉燒炒蛋:HK $71
🍽️菠蘿咕嚕肉:HK $61
2023-05-31 99 瀏覽
去西九音樂節前先在佐敦醫肚,在openrice見到元朗新記的評價不俗,決定來這裡用餐。雖未到6pm的晚市時段,店內食客都不算少。點了一份下午茶餐及一碟腸粉和妹妹兩份吃!生滾薑絲豬膶通粉餐 ($45),有通粉、炒蛋及牛油厚多士,跟餐凍檸茶加$3。多士烘得脆口,溶化了的牛油已塗抹在多士上,牛油味香,不用自己動手處理。炒蛋炒得嫩滑有蛋汁。薑絲豬膶通粉,豬膶份量足夠,不會腥,灼得夠熟。薑絲湯底的味道不會太鹹,薑味好足,通粉亦不會煮得過稔,味道不錯。叉燒腸粉,腸粉皮滑,不會過厚,叉燒餡足料又有咬口,甚至比一些屋邨酒樓的好吃。簡簡單單的一餐,嚐到覺得不錯的食品。店在鬧市,但價格也沒有特別貴很多啊~~~

牛油厚多士,炒蛋
薑絲豬膶通粉
叉燒腸粉

2023-04-01
牛油厚多士,炒蛋
叉燒腸粉
2023-05-29 47 瀏覽
佐敦唔錯小菜酥炸多春魚好咸香,酥香,好食,夠脆,點少少醋真係好好味。雞中翼唔會炸到好乾,好食,夠大隻,好抵食,啲肉仲保持到肉汁。炸兩油條仲有啲脆,腸粉皮好薄,點埋醬油好正,間中食下好唔錯南乳豬手好大份,勁抵食,塊塊好大件,好入味,送飯一流。咸蛋蒸肉餅蒸到啱啱好,仲有落少少馬蹄,口感好正。燒味拼盤勁大盤,共4款,好開心師傅俾左雞脾我哋,我哋3個人食唔晒😂仲打包。菊花蜜好好飲,清甜,好啱夏天飲。自家制五花茶唔會好甜,推薦。
佐敦唔錯小菜

酥炸多春魚
好咸香,酥香,好食,夠脆,點少少醋真係好好味。

雞中翼
唔會炸到好乾,好食,夠大隻,好抵食,啲肉仲保持到肉汁。

炸兩
油條仲有啲脆,腸粉皮好薄,點埋醬油好正,間中食下好唔錯

南乳豬手
好大份,勁抵食,塊塊好大件,好入味,送飯一流。

咸蛋蒸肉餅
蒸到啱啱好,仲有落少少馬蹄,口感好正。

菊花蜜
好好飲,清甜,好啱夏天飲。

自家制五花茶
唔會好甜,推薦。
2023-05-27
15 分鐘 (堂食)
  • 燒味拼盤
2023-05-29 52 瀏覽
XO醬叉燒炒蛋飯 $61 值得一讚是炒蛋炒得香滑,加上叉燒是用XO醬去炒,吃落去很香口嘢野味,而且叉燒不鞋口很滑,再配合滑蛋和蛋上的蔥花,而且滑蛋上有些許蛋汁混合白飯一起吃,非常之豐富,加上份量亦很大份,絕對足夠男士的食量。跟餐還有免費飲品,於是我點了熱豆漿酥炸魷魚酥$61食到不停口,簡直是一口博一口的炸魷魚鬚,炸得十分之香脆,也很喜歡旁邊的醋汁,好似喼汁的味道,酸酸的再配合炸魷魚鬚非常之夾紅燒元朗脆皮乳鴿 $76馳名的乳鴿,是新記的熱門主菜,香脆的皮整得很香脆,而且肉質嫩滑,喜歡咬上一口,肉汁便流晒出來,旁邊附送淮鹽,可以灑上少少再吃非常之好味貴妃雞粥 $59首先講講粥底非常之香甜,因為加入咗雞件,令到整碗粥更加豐富,而且雞件上嘅份量非常之多,也喜歡粥上面灑上一對蔥花,本人是最喜歡的蛋白杏仁茶$29最值得一讚蛋白十分之嫩滑,很香的杏仁味道,對女士是養顏的其中之一款甜品以茶餐廳來說,環境很乾淨衛生,這是值得一讚的

XO醬叉燒炒蛋飯 $61

酥炸魷魚酥$61

紅燒元朗脆皮乳鴿 $76

貴妃雞粥 $59

蛋白杏仁茶$29

以茶餐廳來說,環境很乾淨衛生,這是值得一讚的

2023-05-27 46 瀏覽
元朗新記 (吳松街)佐敦吳松街123號地舖遠近馳名靚雞粥 樣樣食物分量足想食靚雞粥同炸乳鴿唔使去元朗都得啦!佐敦都有 元朗老字號 新記雞粥嘅分店。元朗新記最出名就係煲仔雞粥,用嘅係貴妃雞,新鮮嫩滑,獲獎無數,一定要嚟試。絕對足料,嫩雞分量多,加埋啲蔥香,好味!不過如果唔食蔥嘅話就記得一早要講走蔥。午餐時分有午餐套餐,除左貴妃雞粥之外,成個餐仲配炒粉麵/腸粉+熱飲/例湯。揀左牛肉腸,以為跟餐既腸粉份量會少啲,但原來同平時酒樓叫腸粉既份量一樣!三大條!每條腸粉既牛肉份量都唔少添!目測每條腸粉入面都有1cm咁厚嘅牛肉份量。加10蚊可以加個油菜,有菜食下,估唔到d油菜都幾多,好抵食!絕對物有所值!紅燒元朗脆皮乳鴿$76除左雞粥,乳鴿都係呢度嘅招牌!炸得香脆!本身個皮都炸得咸香脆口,唔點淮鹽都夠味!正!
元朗新記 (吳松街)
佐敦吳松街123號地舖

遠近馳名靚雞粥 樣樣食物分量足

想食靚雞粥同炸乳鴿唔使去元朗都得啦!
佐敦都有 元朗老字號 新記雞粥嘅分店。
元朗新記最出名就係煲仔雞粥,
用嘅係貴妃雞,
新鮮嫩滑,獲獎無數,
一定要嚟試。
絕對足料,嫩雞分量多,
加埋啲蔥香,好味!
不過如果唔食蔥嘅話就記得一早要講走蔥。

午餐時分有午餐套餐,
除左貴妃雞粥之外,
成個餐仲配炒粉麵/腸粉+熱飲/例湯。
揀左牛肉腸,
以為跟餐既腸粉份量會少啲,
但原來同平時酒樓叫腸粉既份量一樣!
三大條!
每條腸粉既牛肉份量都唔少添!
目測每條腸粉入面都有1cm咁厚嘅牛肉份量。
加10蚊可以加個油菜,有菜食下,
估唔到d油菜都幾多,
好抵食!絕對物有所值!

紅燒元朗脆皮乳鴿$76
除左雞粥,
乳鴿都係呢度嘅招牌!
炸得香脆!
本身個皮都炸得咸香脆口,唔點淮鹽都夠味!
正!

2023-05-26 37 瀏覽
店名: 元朗新記地址: 佐敦吳松街123號地舖佐敦站A出口,行2分鐘環境: 3.5/5價錢: 4/5味道: 4/5貴妃雞粥配炸兩及熱飲❤️❤️❤️❤️$64雞肉肉質嫩滑,因為係生滾嘅緣故,粥底好有雞味,帶有陣陣雞油香,配上口感綿滑嘅粥,一流😚炸兩入面嘅油炸鬼香口脆身,但略嫌唔夠熱,有扣分位🥲艇仔粥配豉油王炒麵及熱飲❤️❤️❤️❤️$52粥嘅配料十分之足,碎牛,豬皮等等,啖啖都有,唔算太咸,係淡口味之選🙈炒麵好大碟,一個人都超夠飽,但都係略嫌唔太夠熱🥲#stitchfoodie佐敦#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
店名: 元朗新記

地址: 佐敦吳松街123號地舖
佐敦站A出口,行2分鐘

環境: 3.5/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

貴妃雞粥配炸兩及熱飲❤️❤️❤️❤️
炸兩入面嘅油炸鬼香口脆身,但略嫌唔夠熱,有扣分位🥲

艇仔粥配豉油王炒麵及熱飲❤️❤️❤️❤️
炒麵好大碟,一個人都超夠飽,但都係略嫌唔太夠熱🥲

#stitchfoodie佐敦

同朋友仔嚟咗呢間老字號既雞粥分店(佐敦)開餐🤗🤗🤗呢度有别於舊式粥舖,裝修環境乾淨企理,職員姐姐都幾有禮貌😊😊除左必點既生滾粥之外,我地仲嗌左份燒味拼盤同炸物小食齊齊分享~✨蠔仔及第生滾粥✨蠔仔鮮味,豬雜乾淨無騷味~粥底夠綿,份量絕對夠二至三人shareee!!✨炸大腸✨炸得外層香脆,沾上甜酸醫汁食就更開胃~✨酥炸魷魚鬚✨呢個一定係必食推介!!!魷魚鬚外層酥脆,肉質爽彈,一啲都唔韌👍👍👍✨燒味拼盤✨可以一次過食齊招牌貴妃雞、蜜汁叉燒、海蜇同燻蹄,岩晒咩都想食啲既我哋😛😛見到呢度仲有唔少小菜粉麵既選擇,同埋午餐茶餐都好抵食添!!!
同朋友仔嚟咗呢間老字號既雞粥分店(佐敦)開餐🤗🤗🤗

✨蠔仔及第生滾粥✨

蠔仔鮮味,豬雜乾淨無騷味~

粥底夠綿,份量絕對夠二至三人shareee!!

✨炸大腸✨

炸得外層香脆,沾上甜酸醫汁食就更開胃~
✨酥炸魷魚鬚✨

呢個一定係必食推介!!!
魷魚鬚外層酥脆,肉質爽彈,一啲都唔韌👍👍👍
✨燒味拼盤✨

2023-05-12 138 瀏覽
今晚和朋友約好來佐敦吃粥!早就聽說「元朗新記」的粥品出名,想不到已經在港九不同區開了分店。今次就來到了他們的佐敦分店,餐廳在地舖,十分好找。生滾煲仔粥可以自選配料,點了蠔仔、及第2款。粥底質感綿稠,伴以大量的蠔仔、豬腸、豬肉丸等配餸。肉丸口感彈牙,富豬肉香。蠔仔味道鮮甜,令整道粥品生色不少。招牌菜之一的酥炸魷魚鬚,炸至熱辣辣上枱。表面的炸粉未有過厚,入口外脆內彈牙,魷魚鬚不會太韌。配上酸酸的喼汁,吃得更加滋味。邪惡非常的香脆炸大腸,入口脆卜卜!大腸口感帶著一點韌性,頗有嚼感。而且處理得不錯,感覺也是蠻乾淨的。燒味拼盤分別有貴妃雞、叉燒、燻蹄,以及海蜇。當中貴妃雞更是餐廳的招牌作,雞肉很香,質地肥美嫩滑。叉燒厚切偏瘦,但略嫌有一點乾身。海蜇爽口脆身,和燻蹄一樣撈了秘製醬汁,帶少許酸辣味道。
今晚和朋友約好來佐敦吃粥

生滾煲仔粥可以自選配料,點了蠔仔、及第2款。粥底質感綿稠
,令整道粥品生色不少。
酥炸魷魚鬚

招牌菜之一的酥炸魷魚鬚,炸至熱辣辣上枱
香脆炸大腸

邪惡非常的香脆炸大腸,入口脆卜卜
燒味拼盤

,雞肉很香,質地肥美嫩滑
2023-05-12
香脆炸大腸
燒味拼盤
身邊住元朗嘅朋友都聽過元朗新記,身為元朗老字號,元朗新記近年喺各區都開咗分店。除咗元朗本店,佐敦都開咗一間新記,咁以後唔使入元朗都食到元朗名物喇🤩店內看似同一般茶餐廳無異,但憑住出色嘅美食大受食客歡迎,當日店內坐滿咗8成,人流頗多,眼見侍應手腳勤快,態度友善,不時與熟客打招呼;睇睇餐牌先,發現食物選擇好多,除左佢哋嘅馳名粥品外,仲有多款港式經典特色粉麵飯同招牌小炒系列👀作為老字號生滾粥店,緊係要試下佢啲粥品啦,我哋揀咗貴妃雞蠔仔粥,粥底入口綿滑,最正係雞肉精華完全融入曬去粥入面,但又唔會有太多雞油~而且米粒已經開花,大米嘅香氣同蠔仔嘅鮮味融為一體,食完一碗,由個口暖到去到胃到😋由於對香口嘢特別情有獨鍾,我哋叫咗蜆介鯪魚球同埋酥炸魷魚鬚,蜆介鯪魚球一定要叫因為出面唔多鋪頭有出呢款食物,鯪魚球粒粒飽滿,size大概係細扭蛋少少,焦黃色嘅黃色外皮皺皺地,一啖咬落去,豐富油脂同咸香喺口中散發,柔韌得嚟帶彈牙口感,好快就清碟。酥炸魷魚鬚亦係店內熱賣小食之一,雖然話就話係小食,但係份量一啲都唔少,仲有手指咁粗😆 新鮮炸起嘅魷魚鬚熱辣辣,每條魷魚鬚充滿彈性,又唔會過於油膩,真係有啲相逢恨晚嘅感覺🤭最

最後,加多隻紅燒元朗脆皮乳鴿,乳鴿皮脆肉滑,燒出嚟嘅色澤都幾均勻🥴撕開脆皮嘅一瞬間,已經feel到油脂好豐富,係一種又鮮又嫩嘅感覺💦輕咬一啖乳鴿,肉同汁都出曬嚟,連骨頭都入曬味,配上椒鹽,別有一番風味。最後叫多兩杯熱豆漿,會飲到有啲腐竹碎喺入面,香甜幼滑,好有豆味😆 係一大驚喜,本來仲想試埋其他小炒系列,奈何食咗咁多款美食,飽得肚皮容納唔到更多,唯有留少少遺憾,下次再試👀
2023-05-06 59 瀏覽
今日去完廟街行街就想食小菜,咁岩經過左依度所以就諗住試試佢👀入到去好快就有位坐,環境舒服又乾淨🙌🏻我地行左一日都幾肚餓🤣所以叫左好多野食椒絲腐乳炒通菜🥬 ($51)腐乳比得好足!同埋佢上菜個刻真係嚇左一跳,因為真係好大碟🤧 同埋鍾意佢雖然好多腐乳,但係唔係太鹹XO醬叉燒炒雞蛋 🥚($71)依個係佢地其中一個招牌黎🤩 自己本身好鍾意食XO 醬,所以見到有依碟餸就即刻叫左一碟。佢啲蛋炒得啱啱好,唔會好老。我地因為肚餓,所以加左$20轉套餐,再加多$8就飲埋佢另外出名既七喜龍眼冰🙌🏻 超解渴👍🏻蜆介鯪魚球🐟($58)送上嚟嗰陣熱辣辣,feel 到係新鮮炸好🤤所以做到外脆內軟😋作為一碟小食真係唔錯XO 醬豬扒炒公仔麵🐷($53)又係XO醬😆因為真係好鍾意食。佢個公仔麵炒得好乾身,唔會好油有唔會炒到好濕,所以整得好好食!真係大推依個炒麵😌菠蘿咕嚕肉🍍($61) 講真,講到港式嘅小炒,點可以冇咕嚕肉😋所以我地都叫左一碟咕嚕肉。佢比起其他餐廳多好多咕嚕肉,每一粒都係啖啖肉,唔會得返啲炸粉😗所以我地都覺得依碟性價比好高😌

入到去好快就有位坐,環境舒服又乾淨🙌🏻
我地行左一日都幾肚餓🤣所以叫左好多野食

椒絲腐乳炒通菜🥬 ($51)

XO醬叉燒炒雞蛋 🥚($71)

蜆介鯪魚球🐟($58)

XO 醬豬扒炒公仔麵🐷($53)

菠蘿咕嚕肉🍍($61)
***🏡 元朗新記 (吳松街)📍 佐敦吳松街123號地舖 💰 人均100-150佐敦分店 元朗老字號粥舖🥣茶餐廳風格 選擇非常多樣 其中招牌當然係貴妃雞粥啦~味道都相當唔錯 粥底夠火候 ⭐️ 紅燒元朗脆皮乳鴿 $76新鮮即炸 肉質超鮮嫩一啖咬落口😋肉汁充滿係嘴入面果然名不虛傳⭐️ 海蜇手撕雞 $58涼拌做法 秘製醬汁香味撲鼻非常好入口強烈推薦‼️⭐️ 貴妃雞豬潤粥 $65必試招牌菜貴妃雞粥 加左豬潤 亦係唔錯噶選擇粥底綿密 非常鮮味 將雞肉噶精華都熬曬出來⭐️ 菠蘿咕嚕肉 $61上碟仲係啱炸好 入口香脆酸甜醬恰到好處 整體感覺唔會太膩⭐️ 泰式青檸冰&七喜龍眼冰 $25/杯自我感覺飲品偏甜不過青檸好fresh🍋#元朗新記 #佐敦美食 #佐敦 #chinesecuisine #contonesecuisine #中式小菜 #脆皮炸乳鴿 #海蜇手撕雞 #魷魚鬚 #雞粥 #Congee #sunkeechicken #jordon #eatwhatulike #hkfoodie #hkig
***
🏡 元朗新記 (吳松街)

📍 佐敦吳松街123號地舖

• 貴妃雞粥
  • 紅燒元朗脆皮乳鴿
  • 海哲手撕雞
2023-04-25 76 瀏覽
星期五晚上6點半左右嚟到,唔知係咪因為落雨,大家都唔太想出街,所以當晚人流唔多,大概7成滿。我地只有兩個人,所以只點左一個小食、一個拼盤加套餐。雖然叫嘅野唔多,但每樣野份量都幾多,加上幾油同埋幾重味,食完會幾滯。酥炸魷魚鬚 $61雖然只係輕輕睇左幾頁食評,但唔難發現好多客人都會點呢款小食,中意食煎炸野嘅我,當然會點啦😏。老實講,份量真心多,海鮮類可以比到呢個份量真係幾抵!! 魷魚都幾彈牙,不過食落好油,碟底都有一攤油;另外,炸粉調味過重,好鹹,建議整走一半炸粉再食會更好。燒味拼盤 $93拼盤中個人認為叉燒比較好,肉質夠軟,而且係厚切,食落啖啖肉;貴妃雞比左髀位我地,所以肉質更滑,而且有雞啫哩,但略嫌雞味偏淡;燻蹄厚度係平時嘅2倍,不過就無咁爽;海蜇爽得嚟帶點硬,我自己就中意呢D口感,但朋友就覺得硬得制。最後埋單$177,無加一,人均唔駛一百,除現金外,可以八達通或者alipay付款。唯一要改善嘅係食物太重口味,食完會幾口渴🤔。

酥炸魷魚鬚 $61

燒味拼盤 $93

2023-04-21
完全冇hard sell, 好食先會狂encore!上星期OT O到癲咗!!攰到肚餓但又唔想咬嘢…所以app粥食~~估唔到無論係粥品定小食,樣樣都有驚喜😍大家都係第一次叫元朗新記~First impression 係💯第二晚我就即刻拉隊去堂食!原來唔止粥品好食呀~ 飯都好好食🥹<<XO醬叉燒炒蛋飯>>($64)係我哋食完之後,再有三個同事再度encore!佢冇標榜自己係「滑蛋」但佢嘅炒蛋真係炒得又滑又有蛋味,同叉燒嘅比例亦都恰好!(即係叉燒俾得好重手🤭👏🏻)XO醬超惹味,撈飯一流!可以將疲態一掃而空🤟🏻食完成個人混身是勁🦾<<椒絲腐乳炒通菜>>($51)又係送飯之選!炒得香口又唔會好油好鹹! 而且菜嫩無渣!大碟啲就好🙃好味到想叫兩碟!!!講咗咁耐…點可以唔提佢碗<<貴妃雞粥>>($59)🐔超軟綿滑嘅粥,好易入口,啖啖都有雞油香🐔雞件嫩滑,如果去埋骨仲啱我呢啲懶人(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🐔瓦煲逢上,包補新鮮滾熱辣,打卡亦都一流同事話食粥一定要配<<豉油王炒麵>>所以佢
完全冇hard sell, 好食先會狂encore!
上星期OT O到癲咗!!
攰到肚餓但又唔想咬嘢…
所以app粥食~~
估唔到無論係粥品定小食,樣樣都有驚喜😍

大家都係第一次叫元朗新記~
First impression 係💯
第二晚我就即刻拉隊去堂食!
原來唔止粥品好食呀~ 飯都好好食🥹

佢冇標榜自己係「滑蛋」
但佢嘅炒蛋真係炒得又滑又有蛋味,同叉燒嘅比例亦都恰好!
(即係叉燒俾得好重手🤭👏🏻)
XO醬叉燒炒蛋飯

XO醬超惹味,撈飯一流!
可以將疲態一掃而空🤟🏻
食完成個人混身是勁🦾
椒絲腐乳炒通菜

<<椒絲腐乳炒通菜>>($51)又係送飯之選!
炒得香口又唔會好油好鹹! 而且菜嫩無渣!
大碟啲就好🙃好味到想叫兩碟!!!

講咗咁耐…
點可以唔提佢碗<<貴妃雞粥>>($59)
🐔超軟綿滑嘅粥,好易入口,啖啖都有雞油香
🐔瓦煲逢上,包補新鮮滾熱辣,打卡亦都一流
豉油王炒麵

同事話食粥一定要配<<豉油王炒麵>>
所以佢有個午市套餐好抵⚠️
$52-$64 就可以食到靚粥+腸粉/炒粉麵😊
生滾及弟粥

而我就揀咗 $52 食<<生滾及弟粥>> + 炒麵!
咁大個女第一次食及弟粥~~
原來係一堆豬內臟+豬肉片&豬肉丸!
冇咗雞粥嘅雞香但令我更focus喺粥嘅綿滑度👏🏻👏🏻

影唔到一落檯就俾人搶嘅<<蜆介鯪魚球>>($58)
必叫‼️彈牙又足料‼️
下次encore再影靚相,重點介紹‼️

鍾意食粥嘅朋友真係唔好錯過❤️
想食靚粥,唔使走到入元朗喇!!
「新記雞粥」喺旺角同佐敦都有分店喇🦾
  • 酥炸魷魚鬚
  • 蜆介鯪魚球
  • 招牌貴妃雞粥
2023-04-19 129 瀏覽
元朗新記 (吳松街) (佐敦)📍佐敦吳松街123號地舖翻工OT到好夜 好多餐廳都收左🥹離遠見到餐廳貴妃雞粥嘅招牌 好吸引🤤 又係收12:30am 就即刻衝左入去食 ❕✨一入到門口就見到霓虹燈嘅招牌✨ 加埋舊式香港地磚嘅設計 成個感覺好香港🇭🇰好懷舊❤️ 坐得都幾舒服👍🏻 跟住嗌到成枱都係嘢食🤤貴妃雞粥 $59 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介以煲仔上枱好有香港特色🇭🇰👍🏻個雞粥好香雞味 好鮮甜美得黎又綿又滑 🍴🍲 一食落去就知道個粥花咗唔少功夫❤️加埋貴妃雞直程係爆分⭐️海蜇手撕雞 $52 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介海蜇數量好多🤤🤤又彈牙夾雜着手撕雞 口感好豐富而且有少少辣味 啖啖滿足🤤酥炸魷魚鬚 $61 ⭐️⭐️⭐️⭐️份量好多🐙🐙 好香口炸得好鬆脆加埋喼汁 兩隻送飯一流❤️❤️蜆蚧鯪魚球 $58 ⭐️⭐️⭐️⭐️炸到金黃色嘅鯪魚球✨粒粒都多汁彈牙❤️直頭係啖啖肉好好趙口配埋蜆汁 簡直一流七喜話梅柑桔冰 $25 ⭐️⭐️⭐️⭐️估唔到七喜同話梅係咁夾🙈甜甜地 成個感覺好新鮮👍🏻係夏天消暑解渴嘅首選👧🏻泰式青檸冰 $25 ⭐️⭐️⭐️⭐️酸酸甜甜得黎又有青檸味甜完再酸🙈都幾多層次 Keke 下次一於試吓佢哋嘅蟹粥先👧🏻❤️
元朗新記 (吳松街) (佐敦)
📍佐敦吳松街123號地舖

翻工OT到好夜 好多餐廳都收左🥹