餐廳: 元気寿司 (恆福商業中心)
資訊:

2019-03-13 183 瀏覽
每次想食壽司,多數都會想起元氣,一來分店多,二來想食平靚正壽司之餘,又要食得安心的話,元氣其實都算係心目中頭幾位。今日適逢 元氣壽司 3月8日生日大日子,推出全新的「賞味‧餐目」新菜單,每款$10起,咁當然又有藉口去大吃一番啦。玉子/ 赤海蝦    啖啖肉/ 辛辣香蔥吞拿魚 / 炙燒芝士皇帝蟹柳玉子 /北寄貝 / 波士頓卷/牛油果軟殼蟹卷/炙燒牛油熟帶子 /炙燒明太子三文魚  / 炙燒黑椒三文魚  / 蟹肉蟹膏軍艦 好多蟹肉,蟹膏味不算濃最後叫埋 :軟殼蟹手卷 ; 辣味三文魚手卷炙燒辛辣三文魚腩辛辣汁與三文魚味有D唔夾差唔多食飽,見到隔籬位有碗湯烏冬食,烏冬望落好彈牙,就算食唔落都真係有D心動想order今日元氣大壽 ,埋完單仲有一盒禮物送添原來係朱古力蛋糕

玉子/ 赤海蝦
   啖啖肉/ 辛辣香蔥吞拿魚
/ 炙燒芝士皇帝蟹柳

/炙燒明太子三文魚
/ 炙燒黑椒三文魚  / 蟹肉蟹膏軍艦
好多蟹肉,蟹膏味不算濃

燒三文魚鮫

最後叫埋 :
軟殼蟹手卷 ; 辣味三文魚手卷

炙燒辛辣三文魚腩
辛辣汁與三文魚味有D唔夾

今日元氣大壽 ,埋完單仲有一盒禮物送添

原來係朱古力蛋糕
2019-03-08
15 分鐘 (堂食)
  • 蟹肉蟹膏軍艦
  • 炙燒明太子三文魚
  • 赤海蝦
2019-02-21 189 瀏覽
午飯未食, 2點半過後既時間搵野食真係好抵, 元氣既午餐同下午茶餐都好抵食, 間唔中都會諗起元氣。當然, 近來廚師發板興起, 香港人對壽司質數既要求越黎越高, 但元氣總算穩住腳。🔸午後之自選🔸每次我都會另加一件軟殼蟹手卷, 呢個係我必點, 確實在香港搵唔到第二間既軟殼蟹手卷好食得過元氣。 熱辣辣脆口軟殼蟹加上混有蟹籽既獨家沙律醬, 必點之選💕我揀咗1E餐有炸蝦卷、 加州小卷、 赤海蝦、 三文魚壽司, 配埋玉米天婦羅湯烏冬, 就算未食午餐都夠食到飽飽,👍👍👍

🔸午後之自選🔸

2019-01-31 145 瀏覽
元氣既下午茶餐真係好抵食。啱好係隔離大廈做body check,係空腹期間,已經搵定有咩食。一見到有元氣,惗都唔使惗一定係食佢既下午茶。兩個下午茶餐既壽司都幾好既,都唔怕唔新鮮。不過個蝶真係好長,上面幾舊壽司逼埋係一邊,睇上去有點可憐既感覺 XD炸芝士魚波其實哩個就同竹輪卷一樣味道既,中間都係夾住芝士軟心。但係哩個魚波,拎出來既時候已經係凍凍咁,感覺似係攤左一大排先拎出來既。炸周打蜆湯餅見到個名,就好好奇其實係點樣既。其實食落既口感有D似薯餅既,不過入面既係更加粉狀既薯,味道係周打蜆湯既味幾得意,同埋比魚波暖 (呵呵)元氣CP值最高既下午茶餐,食完之後心滿意足^^

炸周打蜆湯餅
見到個名,就好好奇其實係點樣既。
炸周打蜆湯餅

元氣CP值最高既下午茶餐,食完之後心滿意足^^
2019-01-25
2019-01-25 121 瀏覽
啱啱開完會 五點鐘嘅時間經過元氣見到有下午茶 不如食埋當夜晚啦~~個餐牌主要有ABC三類:A: 壽司盛: 一客通常有五件, 視乎你鍾意邊款B : 小食 : 每段時間推出嘅小食都唔同 今次有炸薯餅 芝士波 同天婦羅C: 輕食 : 有燉蛋 烏冬或者甜品蛋糕我自己就揀咗1D, 2A ,3A , 再加左兩碟三文魚同油甘魚刺身啲侍應做嘢都好快手 好快就上嚟壽司五件 最愛都係三文魚火炙壽司 入口好有油份其他就不過不失周打魚湯薯餅比較失色咗啲 味道唔係好突出 只係食到好creamy嘅感覺 同埋唔係好香口燉蛋就維持返一貫嘅水準 都係幾好食嘅 好滑好香蛋味 每次嚟到必叫兩碟刺身令我有啲失望 因為三文魚係唔肥嘅 食落感覺好乾 冇乜色澤咁 油甘魚亦都係麻麻地好食 有少少腥我覺得下次你食下午茶最好真係叫茶餐嘅嘢 刺身一碟$42我覺得收費有啲貴 都係食多兩件壽司好啲
啱啱開完會 五點鐘嘅時間經過元氣
見到有下午茶 不如食埋當夜晚啦~~

個餐牌主要有ABC三類:

A: 壽司盛: 一客通常有五件, 視乎你鍾意邊款
C: 輕食 : 有燉蛋 烏冬或者甜品蛋糕

侍應做嘢都好快手 好快就上嚟

壽司五件 最愛都係三文魚火炙壽司 入口好有油份
其他就不過不失

油甘魚亦都係麻麻地好食 有少少腥

2019-01-22
2019-01-15 98 瀏覽
呢個係元氣下午茶嘅餐,每個餐都可以自由配搭三樣嘢啦咁一個最主要係壽司。咁呢個有烏冬,炸周打蜆湯餅。先讚下呢個餐最好食嘅竟然係炸周打蜆湯餅,熱辣辣,中間又好creamy ,外層炸得好脆又唔太油。不過我覺得魚生唔夠新鮮,尤其係個三文魚同個蝦,隻蝦唔爽,而且有少少起膠。P.s. 呢間舖在地底,電話就唔係咁收到,不過就有wifi, facebook , whatapp 都夠快gei.

2018-10-18 313 瀏覽
放假去深圳玩咗一日,食飽玩飽黃昏搭高鐵返香港,雖然我地都飽飽地,但始終晚餐唔食又唔係幾好,壽司細細件合哂我地心意,所以元氣壽司係不錯嘅選擇,這間分店於大廈地庫,雖然內裡唔係太寬敞,但都唔擠迫,光線充足!我哋打開餐牌揀咗2款壽司,2款卷物,1款手卷,一個烏冬同一碟炸物!!小柱同北寄貝壽司係我嘅最愛,我鍾意小柱d細細粒帶子加紫菜一齊食,比起剩帶子壽司多咗一份紫菜嘅味道!!北寄貝好爽口,又凍又新鮮!!加州小卷同炸蝦卷最岩唔食生野既朋友,軟殼蟹手卷係必食!!有好多沙律醬,再加少少豉油,真係非常好味,烏冬比較簡單,但都有味道,唔算好齋,日式炸雞無骨,既香脆又熱辣辣!有一段時間冇嚟食,但元氣壽司仍然保持住以往嘅水準!!味道不錯!!

烏冬比較簡單,但都有味道,唔算好齋,

日式炸雞無骨,既香脆又熱辣辣!

2018-09-14 260 瀏覽
今日突然好想食壽司🍣 之後就入咗元氣食下午茶🤤 雖然平日食元氣都唔算太貴 但有下午茶餐 就會更加抵食😻 佐敦呢間只係普通迴轉壽司 並唔係高速線 個menu都影左俾大家做參考一個餐主要係有三樣野食 一個壽司盛 一份小食 同一份輕食👍🏻 每樣都至少有三個選擇 我地嗌咗壽司盛B同E 小食就揀咗蟹柳粟米沙律同炸多春魚 而輕食我地兩個都叫左日式燉蛋😛 壽司都幾大件 而日式燉蛋更加係我既摯愛 我地仲另外追加咗兩件軟殻蟹手卷同一件日式芝士蛋糕😋 全個下午茶都好滿足⭐️全部野食都正常 趁呢間元氣未轉高速線就要去食多幾次下午茶啦 高速線嘅下午茶餐set死晒 冇得自己配搭㗎🤭

今日冇咩胃口,lunch唔想食咁飽,所以叫左元氣既外賣,諗住食幾件壽司同食d小食就算~壽司得叫左幾件,另外仲叫左個油甘魚刺身,好彩刺身有冰袋,唔係天氣咁熱好容易變壞😂😂小食得叫左雞軟骨同炸墨魚骨,同樣都係炸得好香脆,但我唔係好個墨魚骨係咩🤔🤔

2018-06-29 249 瀏覽
元氣既午餐同下午餐一向都唔錯,抵食又豐富,但就唔係期期都岩食,所以有時候我都寧願散叫,不過今次既都唔錯🤭我叫左個迷你三文魚親子飯一個人食曬成個餐其實都好飽,佢一個set入面,有炸多春魚:肥美唔會腥三文魚親子迷你飯:中規中矩,無咩特別兩款刺身同湯烏冬元氣既烏冬一向好味,煙韌好咬口

我叫左個迷你三文魚親子飯
一個人食曬成個餐其實都好飽,佢一個set入面,有
炸多春魚:肥美唔會腥
三文魚親子迷你飯:中規中矩,無咩特別
兩款刺身同湯烏冬
元氣既烏冬一向好味,煙韌好咬口
2018-04-14 422 瀏覽
今晚兩老都唔係屋企食飯,就緊係食下d佢地唔太食既野即係魚生壽司。元氣都唔洗多講,食物質素都唔會相距太遠,不過!炙燒黑椒三文魚都係呢間比較好味道尖沙咀個間燒得唔夠透,有生有熟口感比較奇怪。呢間由於係旺區,所以醒目既我就會用佢個app拎定飛先上菜速度唔會太慢,心急既話直接拎迴轉既就可以。今次去佢有一d新期推出既壽司,試左其中一款,有ham同芝士係上面,感覺幾得意,值得一嚐。但再嚐與否就真係要睇心情啦環境黎講有少少迫,同絕大多數既香港地方一樣。由於佢係地牢,所以係上唔到網既但可以問番佢wifi密碼
今晚兩老都唔係屋企食飯,就緊係食下d佢地唔太食既野
即係魚生壽司
尖沙咀個間燒得唔夠透,有生有熟口感比較奇怪。
呢間由於係旺區,所以醒目既我就會用佢個app拎定飛先
上菜速度唔會太慢,心急既話直接拎迴轉既就可以。

環境黎講有少少迫,同絕大多數既香港地方一樣。
由於佢係地牢,所以係上唔到網既

但可以問番佢wifi密碼

2018-04-13
5 分鐘 (堂食)
2018-03-14 341 瀏覽
揾個靜靜地嘅地方食下午茶,解解心中的鬱結,落來這間在地庫的元氣, 店員讓我隨意選擇一個在位,聽住日文歌, 心情輕鬆了一些。肚餓的我點了個午餐,未到的時候,吃掉兩碟旋轉軌道上面的壽司,越吃越肚餓。這個午餐確實抵食,有五款壽司,加一碗沙律,仲有一個紅豆餅。壽司件件都新鮮,師傅即叫即製,很有專業精神,不只會取旋轉軌上的拼一碟給我,謝謝。最後吃到這個紅豆餅,咬落去應該叮過,幸好裏面的紅豆餡料夠多,填補心中的不快。

這個午餐確實抵食,有五款壽司,加一碗沙律,仲有一個紅豆餅。

2018-03-14
下午茶
2018-03-14 217 瀏覽
新年好多食肆都閂門冇開,只好食下連鎖餐廳,元氣都好耐冇食,佐敦呢間係地庫,首先自己己經收唔到上網,又冇Public Wifi, 如果有Wifi 就好了落到去人唔算多,反而遊客比例多過香港人食迴轉壽司人少最怕就係啲食物唔新鮮而且啲sushi賣相真係麻麻地,好暗淡色,睇見都唔開胃都係手寫點算....哇,個筋子一黎就反左枱😓,第一次食,口感嘛麻地,好似食緊膠咁辛辣長鮨吞拿魚:加左啲辣椒冇晒魚鮮味,有啲浪費炙熱親子三文魚:賣相好過轉緊個啲,起碼唔會好乾身,味道都okay有沙😓女友點的,我個人麻麻地軟殻蟹,好乾

落到去人唔算多,反而遊客比例多過香港人

食迴轉壽司人少最怕就係啲食物唔新鮮
而且啲sushi賣相真係麻麻地,好暗淡色,睇見都唔開胃

都係手寫點算....

辛辣長鮨吞拿魚:加左啲辣椒冇晒魚鮮味,有啲浪費

炙熱親子三文魚:

賣相好過轉緊個啲,起碼唔會好乾身,味道都okay

有沙😓

女友點的,我個人麻麻地軟殻蟹,好乾

難得平日放假,去食返個平日先有的下午茶。午後の自選三食Genki tea set (2:30pm-5:30pm)都幾多元化,自由配搭。$50三樣嘢好抵食。寿司盛🍣想食長鰭吞拿魚、蒲燒鰻魚,所以揀咗B。其餘仲有蟹籽沙律、赤海蝦、三文魚。雖然係下午茶,不過份量同平常的一樣。今日啲魚生都算新鮮。小食就揀咗🎃南瓜薯餅。成個下午茶最好味的一項。外面炸到脆卜卜,入面係甜甜、軟綿綿的南瓜蓉🎃輕食揀咗紅豆今川燒依個一定要趁熱食!凍咗食就會覺得太甜太膩,同埋個皮會軟腍腍。
難得平日放假,去食返個平日先有的下午茶。
都幾多元化,自由配搭。$50三樣嘢好抵食。

寿司盛🍣

輕食揀咗紅豆今川燒
2018-02-21 163 瀏覽
元氣係香港壽司界既老字號🏅🏅好多香港人食壽司 🍣🍣就會即刻諗起元氣 可能我太耐無幫襯過 今次用餐有點失望😫😫迴轉帶上D壽司 望落擺左好耐🧐🧐又唔多選擇咁唯有都係自己落單點返😪軟殼蟹手卷軟殼蟹上枱時係熱 但連D飯都帶點微熱🍚🍚有點怪😅以前 記憶中 元氣都會花點心思做擺設今次好好明顯有啲失色😖😖壽司整體賣相好普通 無特別材料總算新鮮 但水準平平 無驚喜搞到食完都有D失望🤧🤧好似無以前咁好😪
元氣係香港壽司界既老字號🏅🏅
材料總算新鮮 但水準平平 無驚喜
搞到食完都有D失望🤧🤧
好似無以前咁好😪
2018-02-20 98 瀏覽
新年期間本身好少餐廳開唯一揀返D大集團餐廳食今次揀食「元氣」🍣🍣實在太耐無食過 有好多新壽司都未見過😂好有新年氣氛 但又好cute好可愛既裝飾❤️❤️綠茶粉隨你自己口味控制份量自己調配既綠茶🍵🍵三文魚燒到好香上枱時亦有滴油 好正👍🏻但原來帶少少辣 上面橙色蓉(我也不知道是什麼材料😂😂)帶點辣但又好野味😋蜆肉烏冬蜆既份量好多 湯底清甜蜆無沙 好好 值得一讚👏🏻👏🏻但烏冬份量偏少 男女仔都應該唔夠食
新年期間本身好少餐廳開
唯一揀返D大集團餐廳食