餐廳: 兆和茶餐廳
資訊:

2013-12-18 199 瀏覽
真的估不到這個賣相極不吸引的星州炒米,味道卻十分惹味,雖然配料比例極不正確,青椒勁多,而肉及蛋勁少,看上去更是冇色冇味,但一放進咀裡,又是另一種東西,辣味夠,咖哩味濃,米粉又不油不乾,如閉上眼吃,真的以為是大師级作品。希望餐廳能改善到色香味俱全……
希望餐廳能改善到色香味俱全……
5 分鐘 (外賣自取)
  • 星州炒米
2013-06-26 142 瀏覽
若果半夜還在荃灣, 又想醫肚, 好經常地我會想起他們做的奶油脆豬是晚亦不例外, 點了一個常餐有大路得不能再大路的沙嗲牛麵, 不好吃亦不難吃耳熟能詳的火腿庵列, 蛋皮偏厚, 不夠滑溜最常點的餐飲熱華田, 華田要好味, 味粉不能落得太少, 煉奶比例要恰到好處, 這一杯算合格縱然以上的都只是普普通通, 吸引我的, 其實只有一分為二的奶油脆豬, 麵飽夠大, 即叫即做, 至於鬆脆程度, 則要碰運氣, 師父心情變幻莫測, 有時外脆內軟非常討好, 有時相距甚"軟"不予置評, 今晚的, 非常合心意
是晚亦不例外, 點了一個常餐
常餐
有大路得不能再大路的沙嗲牛麵, 不好吃亦不難吃
耳熟能詳的火腿庵列, 蛋皮偏厚, 不夠滑溜
2013-06-23
2013-04-14 146 瀏覽
  是日清日,掃墓完畢,和家人來這裏吃飯。  我們分別要了常餐,即奶油脆豬,我要了走奶,因正餐不常吃甜,火腿奄列,沙嗲牛肉麵配熱奶茶。以及咕嚕肉飯配熱奶茶。以下分別細談這次的用餐經驗吧。  牛油脆豬:一端上來的時候真的很驚喜,因為它實在很大,而且夠熱夠脆,牛油在其中與包已經溶為一體,滲透在包裏面,真的值得一讚。  火腿奄列:賣相欠佳,扁扁的,蛋白和蛋沒有攪勻,因此色澤不均,火腿的量也比較少,油也偏多。  沙嗲牛肉麵:首先要讚賞的是有菜,是格外的恩典,因為很多茶餐應供應的沙嗲牛肉麵就只有沙嗲牛肉和麵而已,雖然牛肉被梳打粉醃過,牛肉欠缺味道,但沙嗲汁卻是足夠的,而麵的份量似乎也不少,麵質不過不失。  熱奶茶:夠熱和大杯,但是卻超級多奶,非常膩。  咕嚕肉飯:因為我沒有吃到,所以不宜妄下評論,但據家人所說,醬汁極佳,酸甜並重,但咕嚕肉被脆醬包著,裏層的肉,沒有肉味,但這也是普遍的情況,可以接受。

是日清日,掃墓完畢,和家人來這裏吃飯。

熱奶茶:夠熱和大杯,但是卻超級多奶,非常膩。

2012-12-09 88 瀏覽
是日早上已經早起床,九塒多便準備出門口,到荃灣與女友會合,未曾到預定時間,便順道吃早餐。來到荃灣兆和街,不乏茶記的踪影。來到兆和茶記,當中不乏常見的早餐,還有的是菠蘿油和鮮茄湯麵等,但是在下卻被炒蛋菠蘿包吸引,於是推門而進。這間茶仔是小店,卻坐了不少顧客,雖未至於全院滿座,但是仍有坐位。在下向阿姐落單,點選炒蛋菠蘿包和一杯咖啡,這樣便是在下一個簡單的早餐。在下對於炒蛋菠蘿包,沒有抱著很大的期望,在沒有要求下當然希望有些期望。炒蛋菠蘿油終於端上,正如在下沒有期望下只是一般炒蛋,不過蛋仍然有蛋香,而菠蘿悁屬於軟熟。咖啡滲透出咖啡香,喝下亦有咖啡味。雖然小小店舖,卻服務幾滿意。不過有顧客付款後離去,枱面還留下了杯碟,店員卻以為顧客行開行埋,並未收拾,可是在下說明了之後,店員立刻將用具收拾,效率之快。

2012-12-09
$22 (早餐)
2012-12-03 139 瀏覽
又是茶逆時間,再來熟悉到爛的兆和街,進去了兆和茶餐廳。隨便要了款常餐,是粟米肉粒火腿飯,跟餐有湯和飲品。餐可揀中或西,是晚西湯係羅宋湯,貪佢開胃,即管一嚐。湯算是幾足料,酸味偏重,佐就幾醒胃。粟米肉粒火腿飯是穩陣之選,粟米汁撈飯,相信總不會難食,肉粒雖冇咩味道,好在不會韌,加埋火腿粒,送飯唔錯。凍咖啡夠香夠濃,合心意!
又是茶逆時間,再來熟悉到爛的兆和街,進去了兆和茶餐廳。

凍咖啡夠香夠濃,合心意!
2012-10-15 64 瀏覽
帶著遊客在荃灣區吃早餐,除了飲茶當是地道港式茶餐廳才有氣氛,兆和街一列茶餐廳可供選擇,一眼看到這裡還有不少位置,不用多想即入!港式早餐來去都是那些組合,一向喜歡有蛋的早餐,不過看到鄰桌食客的羅宋湯通粉似乎好好吃,今天就放棄吃蛋早餐好了。熱奶茶以平時凍飲杯送上,連茶匙也要平時用作篤檸檬的長匙,份量來說是極滿意的!熱奶茶濃郁度不錯,不是水漾漾的淡薄無味,熱燙紅茶還有點紅茶的微澀味道,花奶不過多令奶茶不會太過黏口。 羅宋湯牛腩粒通粉真的好大碗,用來作午餐也足夠,無坑通粉煮得不算太軟,當也未有彈牙水準;有椰菜甘筍等蔬菜來煮的湯底都是有著茄膏味道,酸酸的較人工味,沒有來自天然鮮茄的鮮香,可以有點辣度更像港式羅宋湯;餐牌上的全日特餐也有這款湯通粉,價錢當也跟早餐價有所不同,要是稍後時間來吃,湯裡的蔬菜定煲得更軟爛,湯底也有可能更濃郁,早上時間就稍為稀了。湯裡有著細碎牛腩粒,牛臊味超重又像肉渣般,用來煮出味道就可以,這牛腩粒不吃不是損失。可能同街的翠華奶油豬實在太強,同街其他茶餐廳基本都有奶油豬在餐牌裡,這裡也不例外。整個奶油豬在早餐來說絕對是夠份量,而且不是迷你豬是原來的大豬包哦! 包子烘得鬆化香
滿足大奶茶
湯底再濃更好

香脆奶油豬
可能同街的翠華奶油豬實在太強,同街其他茶餐廳基本都有奶油豬在餐牌裡,這裡也不例外。整個奶油豬在早餐來說絕對是夠份量,而且不是迷你豬是原來的大豬包哦! 包子烘得鬆化香脆,包子裡的小孔每個也被溶化牛油填滿,那種鬼肥S人效果絕不可抗拒,牛油抹得均勻反而練奶只有一小茶匙,對我來說就剛好,太多練奶也只會落得勁甜的後果嘛,剛烘好的奶油豬還是好好吃的!水準不比同街連鎖翠華奶油豬遜色,為了奶油豬和大奶茶也可以到來一試。

遊客的牛腩麵送來時頗香,濃香牛腩汁用來配白飯應該蠻好吃,只是配上即食麵不是生麵,這配搭是蠻有趣的耶。

同街多家茶餐廳中連鎖翠華仍然是最多人排隊的,其他的基本是接收不想等位的客人,所以客路不成問題,而這條街的早餐價相對區內的是較貴價一點,始終附近有酒店嘛。
$27 (早餐)
滿足大奶茶
香脆奶油豬
  • 熱奶茶
  • 奶油豬
2012-08-10 79 瀏覽
近排天氣不是酷熱就''韋森特'突襲 真係少了出外活動機會於是今晚的起心肝 約埋Bosco落荃灣海皮夜跑 兼睇野~~~"夜景" 同吹水..大家未食野 本想去蘭州拉麵 原來已經關門大吉於是向前行 走入兆和 發覺佢地餐牌MIX埋蘭州 但茶記款式佔重我地點了一個上海粗炒share 食落麵條幾煙韌 豉油味又唔會太咸 不錯麻辣豬耳 夠爽夠辣 可惜不夠凍拍青瓜 爽脆香甜 也不夠凍凍啡 味道帶點酸 凍檸茶 茶味夠檸味濃
近排天氣不是酷熱就''韋森特'突襲 真係少了出外活動機會

大家未食野 本想去蘭州拉麵 原來已經關門大吉

麻辣豬耳 夠爽夠辣 可惜不夠凍

拍青瓜 爽脆香甜 也不夠凍

凍啡 味道帶點酸 凍檸茶 茶味夠檸味濃
題外話/補充資料: 除野食OK,店舖內有電視,都吸引唔少司機同街坊幫趁,伙計服務又勤快(主動比2隻碗),叫我地慢慢看餐牌,幾NICE!! 要有生意做,除食物好,也不要請來常黑面,當客透明,返工當玩,懶散唔郁,掛住傾計既'倒米'大王呀!!
多數一個人食~ 炒野一流!個人特別喜好兆和的蝦仁炒蛋及乾燒伊麵~~蝦仁炒蛋蝦夠大隻又爽又多, 蛋炒得超滑!!乾燒伊麵餐牌冇的, 只有間中在快餐中出現, 但我經常都會照叫, 廚房見有麵都會即刻做俾我, 而且次次冇甩拖, 次次食都炒到夠乾身夠色夠味! 一般茶記如果叫非快餐午餐的炒野多數都大失水準~
多數一個人食~ 炒野一流!
個人特別喜好兆和的蝦仁炒蛋及乾燒伊麵~~
蝦仁炒蛋蝦夠大隻又爽又多, 蛋炒得超滑!!
當日朝早落好大雨,我地一入去餐廳,職員竟立即從廚房扲左個膠袋俾我地盛放縮骨遮,我們也不想弄濕地面,呵~ nice service!雖然就黎10am,個場差唔多full晒,加上餐廳唔算大,唯有搭枱,4人卡位都幾乾淨!紅色sofa位,望住LCD TV,我點1份自選8搭粉麵早餐 $21~ 沙嗲牛肉+煙肉通粉沙嗲牛肉的醬汁夠杰身,又唔會染晒成碗通粉都係沙嗲味tim,湯底無落麻油~通粉幾爽滑,口感不錯呢 幾大碗~仲有4-5片翠綠的生菜tim!! 牛肉唔會好「un」,滿意!! 煙肉 較為長身,共3大片,半肥半瘦,但係乾身左少少........食落去爽脆的,調味剛好的,又唔係罐頭貨!鮮味的~我單點1個 奶油豬仔包 $6估唔到係如此大個~賣相就係芝麻咸豬包,仲大過0係普通麵包店買到o既餐包呢~唔係圓形size,而係長形的~中間打橫切開了,中間有牛油,煉奶,經烘麵包後才加入煉奶,所以煉奶味很重!而且麵包脆脆的~好味!!

卡位望出去
餐廳的牆上menu
望住LCD TV,我點1份
自選8搭粉麵早餐 $21~
沙嗲牛肉+煙肉通粉
卡位調味料擺設
生菜作伴碟,健康!
如此大杯的熱好立克
我單點1個
奶油豬仔包 $6
巨型的奶油豬仔包 !有d扁左...但好好味
豬仔包的牛油,煉奶
1 分鐘 (堂食)
$23 (早餐)
如此大杯的熱好立克
生菜作伴碟,健康!
巨型的奶油豬仔包 !有d扁左...但好好味
豬仔包的牛油,煉奶
卡位調味料擺設
餐廳的牆上menu
卡位望出去
  • 通粉
  • 奶油豬仔包
2011-06-11 47 瀏覽
今日(11-6-2011 Sat)同男友起身後同佢落荃灣食早餐,又去邊o度食呢?好耐冇o黎兆和街睇睇喇,剩返o既茶餐廳唔係咁多,而重有位同感覺唔太迫夾o既就只有呢間,咁入o黎喇.我o地坐o係最後一張o既門口卡位,男友要$22.00o既自選百搭早餐,揀o左沙爹牛肉火腿公仔麵,加$2.00要凍檸茶.我要$24.00o既歐陸早餐,有牛油多士,要雞扒腸仔,加42.00要凍好立克.好快,兩杯o野飲o黎到,我o既好立克OK冇問題吧.之後男友o既沙爹牛肉火腿公仔麵到o黎,睇見牛肉唔係幾似牛咁o既?食吓先,啊,係牛肉,不過好鬆,用鬆肉炒整過啦.之後我o既牛油多士配雞扒腸仔到o黎,估唔到有片蕃茄同茄汁焗豆,腸仔唔係熱,只係暖暖,雞扒算煎得香口但唔夠惹味.牛油多士好夠乾,牛油亦多.呢餐算係咁啦,不過覺得份量好似唔係幾夠.服務:男友決定要o個個餐時,亞姐介紹佢要$24.00o個個,因為多一個餸,男友答呢排食得蛋多,唔想要蛋,所以叫呢個.而我睇餐牌時,亞姐話後面有奶油脆豬仔,我睇睇,唔…$24.00o既餐但冇扒類,所以我都係叫歐陸早餐吧.

好快,兩杯o野飲o黎到,
左:凍檸茶,右:凍好立克
沙爹牛肉火腿公仔麵

牛油多士配雞扒腸仔
腸仔唔係熱,只係暖暖,雞扒算煎得香口但唔夠惹味.

牛油多士好夠乾,牛油亦多.

呢餐算係咁啦,不過覺得份量好似唔係幾夠.

服務:

2011-06-11
$25.00 (早餐)
2011-04-20 41 瀏覽
簡簡單單食過三文治早餐, 從未食過方包同蛋都那麼薄, 咸牛那麼少既三文治......呢個係碎牛煎蛋治....$21大元包一杯叫咗少甜又超甜既凍奶茶, 煎蛋薄又油無蛋味...
外賣自取
$21 (早餐)
2011-04-19 32 瀏覽
退步到不得了....不知何年何月係呢度食過...葡式鮮茄牛肉通早餐係好好味...但今年今日再光顧...份量好多料又多, 但味道已經完全係天與地...之前蕃茄味係超濃好香, 唔知係唔係物價上漲...質素也不一樣...!!餐包 ~ 不是普通餐, 而是脆皮的, 有點像法包!!
退步到不得了....

餐包 ~ 不是普通餐, 而是脆皮的, 有點像法包!!
外賣自取
$24 (早餐)
2010-12-30 35 瀏覽
兆和茶餐廳和隔離蘭州拉麵皇其實是同一老闆,其實我一向覺得蘭州拉麵皇更有特色。今日想食下午茶,在門口諗緊去邊間,侍應好主動地拉客,我地都唔想再諗而入左去。正值下午茶時間,唔想吃太飽而晚上食唔落,所以三個人叫左兩個餐。先黎一個香煎雞扒薯條,一個煎薄牛扒薯條,一黎已心知不妙,雞扒很細,應該唔夠飽。牛扒好明顯是岩岩煎好,上面d油仲係起泡中,當然食得呢d下午茶都唔會預有幾健康了。薄牛扒是小時候快餐店的特色扒,呢度做得都唔錯,易切之餘,仲有少少牛味保留到;雞扒不計細塊的話,也算正常貨色,雞肉唔鞋,也合格了。薯條是快餐店愛用的粗身紐紋薯條,香口夠脆,即炸起都唔會衰得去邊。最後都係覺得唔夠喉,另叫左一個西多士。下午茶餐一個要$21,單點一件西多士只需$12,即係話一杯熱飲要$9,唔值叫餐,單點好了。西多士明顯地多蛋漿,中間是花生醬,熱辣辣,分甘同味特別好味。這個下午茶,味道正常,但唯獨份量少了點。通脹猛於虎,看來這情況會維持好一陣子呢。

下午茶沙律餐

香煎雞扒薯條

煎薄牛扒薯條

西多士

2010-12-27
西多士
下午茶沙律餐
2010-12-19 44 瀏覽
尋日(18-12-2010 Sat)朝,又要同男友去北角,順個便先去工展會,出發前去銀行整啲o野後至食個(早)餐.行o黎兆和街,除o左翠華要等外,其他都有位,而其中一間裝修中o既,都係翠華,翠華真係咁好食咩?呢條街就o黎成為翠華街喇,唉!我o地最後都係決定o黎呢間,男友被佢$23.00o既兆和三寶餐吸引,佢原本想叫蕃茄湯牛肉粒通粉o個個,但我話我唔太餓,但我想揀甲餐,有沙爹牛肉麵,火腿奄列,特脆奶油豬仔包同飲品.咁佢就話咁叫呢個加件三文治share食啦.啊,咁佢決定要$18.00o既餐肉火腿三文治餐,加$1.00烘底,再加$2.00要凍奶茶.而我就要熱奶茶.一陣間後,沙爹牛肉麵到o黎,沙爹牛肉唔太多,麵應該係光麵,牛肉夠腍,湯只係暖暖地.然後我杯熱奶茶到o黎,我只加1.5茶匙糖,茶都只係暖暖地,有微微o既茶味.男友見我杯奶茶咁大杯,話早知都要熱.男友o既凍奶茶同火腿奄列,特脆奶油豬仔包,佢先食大大個o既特脆奶油豬仔包,佢話好味,因為有鍊奶.然後三文治到o黎,佢將佢o個份火腿奄列夾埋入三文治o度食,佢話好好食,冇咁乾.之後到我食呢幾樣lu,先食餐肉火腿三文治,呢啲冇乜問題啦,而火腿奄列呢

一陣間後,沙爹牛肉麵
沙爹牛肉麵

熱奶茶

男友o既凍奶茶
凍奶茶

同火腿奄列,特脆奶油豬仔包,
火腿奄列同特脆奶油豬仔包

之後到我食呢幾樣lu,先食餐肉火腿三文治,呢啲冇乜問題啦,而火腿奄列呢,冇乜蛋汁,有少少失望.

特脆奶油豬仔包,牛油同鍊奶都唔太多,但我唔覺得佢個皮脆,只有散,唔係幾得.

不過個餐唔係咁貴就算啦,但o衣o家睇到影低o既menu,兆和三寶餐應該係$32.00,但點解我o地張單係$23.00?如果$32.00咁就極貴啦.
menu,但收我o地$23.00
2010-12-18
$22.00 (早餐)
2010-06-24 29 瀏覽
只因翠華冇位才試試叫了一個類似常餐的東東.那個豬仔包不太豬仔, 大大個的!不過沒有奄列不太hapiset包含了羅宋湯底通粉, 但我轉米線, 需經催促後, 夥計在給我米線.但怎也估不多!米線又多又彈, 不知是否因為平日街上的米線舖都煮得林林的, 而此店的卻很彈牙, 所以給我一種奇異的新鮮感,
只因翠華冇位才試試

叫了一個類似常餐的東東.

那個豬仔包不太豬仔, 大大個的!
不過沒有奄列不太hapi

set包含了羅宋湯底通粉, 但我轉米線,
需經催促後, 夥計在給我米線.

但怎也估不多!

很彈牙!