並非第一次光顧,像是一次比一次難預約了。 男友和朋友們也喜歡這裏食物出品和重點‘沒有污煙漳氣’。我們很怕重調味的燒肉和串燒,這裡的食材明顯不錯,調味剛剛好。前菜有橄欖油蠔 雞肉火炙刺身 山椒雞胸 煙燻豚肝….串燒雞肝雞心柚子雞腿肉….還有西班牙黑豚腩肉 芫荽豚肉卷 法國鴨胸….都很讚😊 雖然雞翅這次好像沒有上次好味道,但是整體還是非常不錯 都有比前兩次更滿足 (可能因為我們點的越來越多吧😂)朋友最喜歡他們清酒選擇不是大路而且多。我這次試了他們剛開瓶的自家釀製梅酒,不會過甜味道乾淨十分清爽🥰
前菜有橄欖油蠔 雞肉火炙刺身 山椒雞胸 煙燻豚肝….
串燒雞肝雞心柚子雞腿肉….

雞肉南蛮漬
火炙雞刺身
煙燻豚肝
山椒雞胸
2022-06-01
雞肉南蛮漬
2022-05-22 560 瀏覽
燒鳥特別部位  -  兆鳥心血來潮想去尖沙咀食飯偶然見到呢間有好多鷄嘅特別部位嘅燒鳥店門口有一種隱世嘅感覺驟眼望落Menu都唔會特別貴日本凍蕃茄蕃茄清甜,不過不失雞肉刺身左邊雞胸刺身,右邊雞髀肉刺身第一次食鷄刺身本來以為會好難入口原來都幾好味表面有輕輕炙過雞脾肉超滑!燒牛舌肉質厚薄適中完全冇騷味燒雞冠煙煙韌韌,味道較淡雞軟骨及雞頸皮雞軟骨帶點肉十分爽脆好有口感雞皮燒得酥脆雞腳筋有點食牛筋嘅感覺表面脆裡面煙韌燒白鱔香脆魚皮,魚肉juicy ! 提燈橙色嘅係鷄身體裡未成熟的雞蛋蛋味超濃郁配埋少少鷄肝味道非常夾燒飯團飯團燒得焦香鷄上湯麵雞肉好滑,但係個鷄湯好大陣鷄騷味呢間燒鳥店水準相當不錯價錢合理鷄以外的其他串燒都好有質素👍🏼
燒鳥特別部位  -  兆鳥

日本凍蕃茄
蕃茄清甜,不過不失

雞刺身

雞肉刺身
左邊雞胸刺身,右邊雞髀肉刺身
第一次食鷄刺身

雞皮燒得酥脆

有點食牛筋嘅感覺
表面脆裡面煙韌

燒白鱔
香脆魚皮,魚肉juicy !

提燈

提燈
橙色嘅係鷄身體裡未成熟的雞蛋
蛋味超濃郁
配埋少少鷄肝味道非常夾

燒飯團
飯團燒得焦香

鷄上湯麵
雞肉好滑,但係個鷄湯好大陣鷄騷味

呢間燒鳥店水準相當不錯
價錢合理
鷄以外的其他串燒都好有質素👍🏼

2022-05-20
雞刺身
牛舌
雞軟骨,雞頸皮
2022-04-09 579 瀏覽
疫情期間又想反鄉下但又去吳到,唯有食左當去左。平日下午時間去都有d人,好彩有訂位。餐廳裝修好整潔又靚,都好舒服。前菜都係個d枝豆炸雞之類,雞刺身有雞胸肉同雞髀肉兩樣,都係輕輕燒過帶出油脂,好有雞味同彈性。雞串燒有好多稀有部位,例如提燈,食落口個粒蛋真係係個口度爆出黎,柚子雞肉佢真係醃左先燒,吳係其他地方就咁加d柚子乜乜係面就算。整體串燒都屬於中上,清酒都有好多選擇,兩個人都飲左兩支720ml。有機會可以反兜。
。有機會可以反兜。
好似置身係日本既焼き鳥屋一樣係呢度可以試到雞肉既唔同部位例如有提燈、雞掌肉同雞腳筋而且仲有雞刺身等等可以試添🐔 提燈係雞既輸卵管連住未熟卵姐係未成形而未有蛋殼包住既蛋黃取之不易所以就好稀有啦食落口卜一聲蛋黃爆出黎比一般既雞蛋有更香濃既味道😋🐔 雞刺身之前係日本食過既係一片片今次係香港呢度就係一件件對我黎講係兩種唔同既體驗😋佢既外皮有炙過從而逼出陣陣既油香而裡面既刺身就肉質嫩滑食到雞本身既淡淡鮮甜味🐔 煙燻雞肉丸一打開木盒就聞到煙燻香撲鼻😌都幾特別🐔 雞掌肉、雞腳筋掌肉咬落煙煙韌韌口感幾得意腳筋就好似平時食鳳爪裡面果條軟筋一樣既口感我好中意😋因為喜好食軟骨軟筋呢類好有咬口而且燒過既外皮香脆令口感更加豐富而其他菜式既味道都唔錯串燒基本上都係用鹽簡單去調味所以都能夠食到雞肉淡淡既鮮味不過唔係所有部位都有得供應😣要睇彩數了我想試既雞牡蠣肉同雞冠都無供應😟🍨 手作開心果雪糕好想特別講埋呢個雪糕😋開心果既味道非常香濃😋配合埋底部既餅碎脆脆一齊食好好味呀😋另外店裡面既職員服務態度好好整體黎講食物、環境同服務都唔錯值得一試👍🏻

好似置身係日本既焼き鳥屋一樣
係呢度可以試到雞肉既唔同部位
例如有提燈、雞掌肉同雞腳筋
而且仲有雞刺身等等可以試添

開心果既味道非常香濃😋
配合埋底部既餅碎脆脆一齊食好好味呀😋

另外
店裡面既職員服務態度好好
整體黎講食物、環境同服務都唔錯
值得一試👍🏻
2021-11-05 625 瀏覽
We came to visit Chou Chou as a yakitori fan and because of the Chouchin. Chouchin, tried that many times in Japan but never expected to have that in Hong Kong. Yummy.The liver was nicely grilled - medium, soft and juicy. Don't know why they are using the Miyuki stick though.Excellent service. Everyone served us with heart. Price was fair too. Will definitely visit again.
Chouchin

2021-09-12
Chouchin
2021-10-15 592 瀏覽
呢度主打雞嘅稀有部位串燒,例如提燈,雞掌肉,雞腳筋.... ,佢地嘅提燈同我係日本食嘅都差唔多,都係有蛋黃,輸卵管,肝,個汁都同日本好似。反而本人第一次食雞腳筋就愛上左,雖然58蚊得五粒係貴左少少,不過都覺得值既。其他野食方面都屬於中上,本人覺得佢地比中環某d人氣日本人師傅鋪頭還要好。服務都好細心,好詳盡咁介紹每一樣野。有機會再反兜
2021-10-11 460 瀏覽
環境好舒服,吳似一般居酒屋或者串燒店個d又嘈又多油煙,最適合三四個人傾下計,食下野飲下酒。食物一流,稀有部位都吳少,例如雞冠,雞牡蠣肉,腳筋,掌肉,提燈... ,味道啱啱好,用簡單嘅調味黎帶出雞味,吳會好似其他個d咁濃味或者好多汁醬,個d好似迫你叫野飲咁。成個 menu都好特別,有slow cook雞胸,欖油蠔... ,好多出面都搵唔到。又有唎酒師介紹清酒,會介紹點樣pairing,吳講以為食緊 fine dining 。

2021-10-11
2021-10-05 426 瀏覽
Walk in 入去見佢得幾枱客可能都伏伏地,不過都硬住頭皮試下啦。一行三人叫左d前菜,冷蕃茄炸雞個d,最驚喜係原來牡丹蝦同紹興酒好夾,有酒香有蝦嘅甜味。到串燒,都睇得出大部份串燒都係自己穿,吳係 packing野,雞掌肉雞腳筋好好食,好似食緊牛筋咁但係又有d脆口,呢個值得一試,雞尾雞皮都燒得好香口,牛舌牛肋骨都 ok嘅。味道方面都做好好,食到好輕微嘅木燻味,但又吳係炭味。整體黎講價錢同質素都屬於高質,可以一試
2021-10-05
2021-10-04 334 瀏覽
第一次三個人本週日晚上去的,總共消費二千多,感覺食物和環境都很好,不比港島的幾家差,而且音樂開得也不吵(中環有一家總是將音樂開得特別大聲,相當煩人)。點了雞尾、翼、心、腎、腿肉、牛脷等都很好,吃完都再加單。唯一可以改進的地方應該就是上菜慢了點,可能因為只有一位燒烤師傅的原因。稍微多幾個客時,就會等比較長的時間。這家可算目前九龍同類最好的一家了,當然與港島的幾家出名的也可以一比。

點了雞尾、翼、心、腎、腿肉、牛脷等都很好,吃完都再加單。

Yakitori
2021-10-03
Yakitori
在日本吃得多、封關以後一直很喜歡吃港島的日本串燒,例如Toritama, birdie, yakitori sou 等等。難得尖沙咀開咗新串燒店,不用過海,馬上過來試試 ~ 這裏有很特別的雞部份例如提燈,雞尾是我的最愛,他們這裏的雞尾燒的有點太重手,外皮是脆、但沒有了裡面很滑溜的口感。雞腳筋幾有咬口,不錯👌🏻假設他所有部份都是從日本運過來的話,應該就要歸咎於他們燒雞串的過程,都差一點點🤏🏻雞刺身亦沒有什麼特別三個人吃了$3300反正下次吃串燒還是會過海了

難得尖沙咀開咗新串燒店,不用過海,馬上過來試試 ~

這裏有很特別的雞部份例如提燈,

雞腳筋幾有咬口,不錯👌🏻

刺身亦沒有什麼特別
三個人吃了$3300

反正下次吃串燒還是會過海了
  • 雞腳筋
  • 開心果雪糕
2021-08-19 693 瀏覽
I’ve been to most of the yakitori places in tst, K11, minden, around this area I’ve tried. This new place was quite a suprise. Place is clean, staff is friendly. Food is exactly what you are looking for. Most places the yakitori is too salty. Chou chou I think is well balanced, and the food is fresh and tasty. I had 8 diff skewers here tonight, and loved each and every one. Definitely will come again and try some more of their dishes.

White  eel
雞軟骨  、雞腳筋
2021-08-19
White  eel
雞軟骨  、雞腳筋
2021-08-03 483 瀏覽
今晚有婆婆湊兩兄妹,Full time mom終於可以同閨蜜去食至愛嘅串燒。 一去到門口, 完全感受到日本風, 實在太想去日本旅行了。首先, 前菜朋友叫了雞刺身, 本身非常怕腥味的我居然一吃喜歡上, 鮮甜無比!然後,少不了我最愛嘅雞翼和牛舌, encore 了兩次, 配上店員介紹的日本啤酒, 太幸福了!和牛漢堡非常美味, 用的夾餅非常特別。可惜今晚冇燒飯團,下次一定要再叫。最特別係個煙燻雞丸,個盒一拉開有煙漂出嚟嘅特別效果,非常有驚喜, 下次一定要帶兄妹黎試。另外, 和朋友試了提燈。 看了餐牌的英文才知道是雞的卵巢和輸卵管, 聽店員講唔係成日有貨,所以都硬着頭皮一試。原來個提燈係好好味架,非常香濃的雞蛋味道, 一吃再吃🤣🤣🤣聽店員講原來女性食會好補身㗎,下次一定要再同閨蜜你食😍😍😍總括而言,這間餐廳性價比非常高,而且非常驚喜,環境又好舒服,絕對係放鬆嘅好地方!
2021-08-01
2021-08-03 483 瀏覽
經過門口以為係omakase個d,但係睇左門口menu先知原來係一間燒鳥店,咁就試下啦。一入到裝修已經好吸引,吳似一般居酒屋個d feel,尤其係個幅字畫。食物方面就有出面好少見嘅部位,例如雞牡蠣肉,雞掌肉,雞腳筋.....。雖然佢地用好簡單嘅調味(塩),反而食到雞本身嘅味道,燒嘅火力時間亦都好好,仲有個雞刺身,因為佢燒左個皮感覺就好似火炙刺身,油份出左黎,令到肉質更加飽滿同豐富😋。兩個人叫左支酒,埋單大概千六蚊左右,我覺得呢個裝修環境,食物質素都好合理。
2021-08-02
2021-08-02 487 瀏覽
大家一行四人都愛吃日式串燒,晚市試下呢間新店,一入到店環境不錯,位置都方便。入去發現唔係日本師傅燒。。。唔緊要,經理話師傅係日本學師多年,應該不錯吧!點知最後只能得一個伏字我哋點咗多樣,其中有雞刺身,其實都可以,都幾香口,但唔係我想像中日本食過嗰種全生雞刺身,係燒過半生的,可能香港人接受唔到全生雞但之後全部嘅串燒都非常差勁,有一半例如雞心、雞腎、冬菇。。。我哋覺得佢係蒸岀來的,冒很多水蒸氣,沒有半點燒肉香味,冇燒過嘅感覺,像吃蒸排骨一樣問一下經理,當然佢話全部都係生燒的,我哋四個都唔覺得係啦不過就算蒸又好燒又好,全部都好硬,過熟。。。都幾難食,但價錢唔平啊,加6個啤酒,一人平均約$800唯一個雞胸小食都唔太鞋呢個香港少有得食嘅雞卵巢,呢個真係有燒過嘅,但燒得好乾硬。。。唔會再幫襯啦,好伏

問一下經理,當然佢話全部都係生燒的,我哋四個都唔覺得係啦

唯一個雞胸小食都唔太鞋

2021-07-31 311 瀏覽
突然間好想食日式燒鳥、但是又唔想過海、在OpenRice 見到這間剛開業一個月、位於尖沙咀的日式燒鳥餐廳、就立刻試試。我對日本菜一向要求都很高、所以都係膽粗粗搏一搏。前菜:⭐️凍蕃茄 - 上菜時配合醬油醋、味道十分配合⭐️低溫調理香蔥山椒雞胸肉 - 雞肉很嫩滑、略嫌山椒味不夠雞串:⭐️鹽麴雞腿 - 鹽麴味道濃厚、肉質很嫩⭐️雞皮 - 我本人並不吃雞皮、但是師傅燒得又香又脆、大驚喜!⭐️雞尾 - 終於鼓起勇氣第一次試、尾部油香撲鼻、又是另一大驚喜!⭐️雞牡蠣肉 - 燒得剛剛好、肉汁口感一流⭐️柚子雞肉串- 正⭐️雞心 、手羽、雞肝 - 都是我的最愛、肉質及味道剛剛好。⭐️雞湯素麵 - 雞湯味道不錯、麵條份量略嫌太少。Tips:✅揸車朋友-可以選擇泊在鐵路大廈✅由於只是剛剛開業而今晚座上客不多、師傅的燒鳥品質超好、我一定會再來試多幾款雞串、最緊要係可以保持水準🙏✅服務員對雞的每個部位十分清楚、服務、餐牌了解程度十分好👍

前菜:
⭐️凍蕃茄 - 上菜時配合醬油醋、味道十分配合
⭐️低溫調理香蔥山椒雞胸肉 - 雞肉很嫩滑、略嫌山椒味不夠

雞串:
⭐️鹽麴雞腿 - 鹽麴味道濃厚、肉質很嫩

⭐️雞牡蠣肉 - 燒得剛剛好、肉汁口感一流
⭐️柚子雞肉串- 正

⭐️雞湯素麵 - 雞湯味道不錯、麵條份量略嫌太少。

Tips:
✅揸車朋友-可以選擇泊在鐵路大廈
服務員對雞的每個部位十分清楚、服務、餐牌了解程度十分好👍

2021-07-31