🍃噔噔噔,又到了美食分享的時間。今天要跟大家隆重安利這家餐廳——兩草。🌻餐廳不大,但是味道超好,位置在港島天後站,非常值得專門來試試,據說連蔡瀾都來打卡過,價格很親民,味道非常好。讓我一樣一樣地介紹下我點的這幾款,包你不踩雷⚡️。1.咖央多士。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️試過很多地方的多士,這家可以說是絕了,薄薄脆脆的麵包🍞,夾著甜淡剛好的咖央醬,非常松脆可口,孩子太喜歡了,差點又想加多份?2.蛋炒豬腸粉。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️幾乎香港豬腸粉都是撈的,來來回回就那些味道,這個蛋炒豬腸粉真的很特別,應該是香港獨家了。真的太好吃了,很入味很入味。豬腸粉用甜醬油加上豬油去炒,再以蛋漿里之,香口惹味。3,豬油渣溫泉蛋飯。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這個飯是這裡的招牌,香港獨家的。脆脆香香的豬油粒,加上半生熟的溫泉♨️蛋,簡直完美搭配了,真的好吃絕了,你可以把蛋和飯攪在一起,和豬油粒一起入口,簡直太美好了。4.滑蛋叉燒蛋。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️這個飯味道也不錯,但是跟豬油渣那個飯比起來,更喜歡那個。叉燒切粒,與豬油渣同炒,炒蛋炒的半熟蓋在飯面上,也很好吃。5.肉骨茶。推薦指數:⭐️⭐️試了幾樣,肉骨茶是我覺得最不好吃的,也太
1.咖央多士。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2.蛋炒豬腸粉。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
3,豬油渣溫泉蛋飯。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
4.滑蛋叉燒蛋。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
5.肉骨茶。推薦指數:⭐️⭐️
試了幾樣,肉骨茶是我覺得最不好吃的,也太普通了那個味道。
今晚無意之中嚟到旺角,第一次見「兩草」抱著一試的心態,食咗碗好味到不得了嘅燶邊蛋多蔥煎肉餅飯,秘制豉油香濃甜滑,令成個飯味生色不少。天氣咁熱,飲杯冰凍檸檬薏米降降溫,食完曬之後,感覺舒服零負擔。餐廳播放住80、90嘅時代金曲,用嘅碗係我自己小時候食街邊生菜魚肉檔用嘅白底藍色花紋碗,而家係搵唔到嘅,可見店主好有香港情懷。之後再買多三個外賣返屋企三位少年人做晚餐,今晚就圓滿喇。希望介紹俾更多人欣賞呢間用心製作嘅餐廳。最後,因為啱啱放工太肚餓,唔記得咗影張靚相,有少少可惜。
2022-07-22
  • 一定要試吓燶邊蛋煎肉餅飯,好有家的味道
🎈香煎脆邊蛋肉餅飯 $40 等既時間需時,應該即叫即整。嚟到賣相好吸引,太陽蛋煎到脆邊,完全符合個名😋。上枱熱辣辣,肉餅煎到金黃色成碟飯入面,肉餅最觸目,實在太好食。肉餅入口鬆軟無筋,表皮煎到香脆😍完全做到外脆內軟,老人家同小朋友都啱食甜豉油加埋隻太陽蛋蛋汁🥚香滑濃郁,配飯真係一流,仲好抵食添。餐牌係寫明用肉餅係新鮮豬肉製,cp 值好高呀!🤩✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦由於地方上唔算近於大街,但附近都有唔少餐廳。雖然要突登嚟呢一條街搵食,但我都覺得好值得返兜嘅☑。

🎈香煎脆邊蛋肉餅飯 $40
等既時間需時,應該即叫即整。

嚟到賣相好吸引,太陽蛋煎到脆邊,完全符合個名😋。
上枱熱辣辣,肉餅煎到金黃色
成碟飯入面,肉餅最觸目,實在太好食。
肉餅入口鬆軟無筋,表皮煎到香脆😍
完全做到外脆內軟,老人家同小朋友都啱食
甜豉油加埋隻太陽蛋蛋汁🥚
香滑濃郁,配飯真係一流,仲好抵食添。
餐牌係寫明用肉餅係新鮮豬肉製,cp 值好高呀!🤩
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
由於地方上唔算近於大街,但附近都有唔少餐廳。
雖然要突登嚟呢一條街搵食,但我都覺得好值得返兜嘅☑。
2022-07-21 353 瀏覽
晚上係旺角行下順便食飯,唔係太好肚餓但係又想平平地食少少野,上網搵到呢間兩草,個名咩料?睇返係兩草野有交易(即係平啦)之意,主打大馬同港式合璧的fusion菜,之前係大坑,而加搬到來旺角,幾平同啱食,一於試下。假日的7點多,都幾多人,不過好快就有位。店子裝潢簡約,卻呈現港式的風貌,摺枱圓櫈及雞蛋燈,暖色燈光及水泥地,有點像懷舊大排檔之感。用電子落單好方便,唔收加一,VERY GOOD。咖央多士,$22,多士口感薄脆,內餡豐富,香甜幾好味。招牌炸雞翼,$25,香脆惹味。小籠包胡椒湯,$40,胡椒肉骨茶湯,味道濃厚鮮辣,小籠包外皮厚薄適中,肉餡味道正常水準,幾有特色。香煎脆邊蛋肉餅飯,$40,份量比較少,但女仕食都夠飽,脆邊蛋好大件,肉餅味道香口,豉油、香蔥及澎湃的蛋汁撈飯實在太正,口感豐富又好味。食物味道不俗,而且有特式,同幾抵食呢。
假日的7點多,都幾多人,不過好快就有位。
用電子落單好方便,唔收加一,VERY GOOD。
咖央多士
咖央多士,$22,多士口感薄脆,內餡豐富,香甜幾好味。
招牌炸雞翼
招牌炸雞翼,$25,香脆惹味。
香煎脆邊蛋肉餅飯

食物味道不俗,而且有特式,同幾抵食呢。
6 分鐘 (堂食)
2022-07-17 295 瀏覽
旺角真係美食天堂👍因為我心心念念既「兩草」🍃竟然開左係旺角!之前間店係天后個邊,聽講係張智霖同埋靚靚都一定會打卡既食店!之前距離太遠,今次咁近,緊係即刻去試試啦🤩🤩間店好容易搵,旺角站或者旺角東站過去都係7-8分鐘路程!都要排左陣隊先可以安排座位,裝修係懷舊香港風格🤔。係用手機scan QR code落單🤓好方便!睇Menu可以見到,每樣嘢價錢都唔貴,睇左隔離台都見到份量唔大😋咁可以叫多幾味試試啦!小籠包胡椒湯💰40呢度胡椒湯好出名!本人最鍾意胡椒湯,肯定要叫一個試試😚😚小籠包係豬肉餡!連埋湯水咬一啖,爆汁!辣辣既味充滿口腔!好jeng香煎脆邊蛋肉餅飯💰40荷包蛋真係好好吃!仲係流心蛋+脆邊😍😍配埋佢特製既豉油(豉油唔係好鹹,甜甜地)然後下邊既飯一齊吃,仲有🥩肉餅!啖啖肉加起身,夠晒味道蛋炒猪肠粉💰25經典港式小食!份量唔係好多!不過味道夠晒!吃得出係豬油炒既,好香!

小籠包胡椒湯💰40

香煎脆邊蛋肉餅飯💰40

蛋炒猪肠粉💰25
脆邊蛋肉餅飯
脆邊蛋肉餅飯
2022-07-07 319 瀏覽
🍽兩草📍旺角白布街16號地舖小店由銅鑼灣搬到旺角舊店未試過 但一直都想試🫶🏻▶️小籠包胡椒湯💲40 (4粒)(6/10)胡椒湯少少胡椒辣味 唔刺激但小籠包似平時急凍味道味道偏濃味價錢偏貴 唔推薦▶️咖央💲20(7/10)有4片但非常薄咖央醬唔太甜 夠脆既但唔熱 失望🥲▶️燶邊煎蛋肉餅飯少飯💲40(8.9/10)✔️✔️✔️讚讚讚煎蛋蛋黃好靚大大粒 脹卜卜肉餅唔太薄肉餅底面煎得香脆但中間唔乾感覺加左類似馬蹄既食材令口感增加帶出肉既鮮味❤️❤️加埋蔥同豉油配飯食 絕配!▶️滑蛋叉燒飯少飯💲38(7/10)滑蛋正正常常 都滑既叉燒切碎 份量好少另外飲品只有凍飲罐裝/全部一早入杯既飲品味道普通💬小妹有話兒必食招牌燶邊煎蛋肉餅其他唔洗特別試🤣🤣的的骰骰細細份要有心理壓力準備叫兩份主食先飽每樣都唔貴 但叫叫埋埋兩個人都食左成$190🫥🫥
🍽兩草
📍旺角白布街16號地舖

小店由銅鑼灣搬到旺角
舊店未試過 但一直都想試🫶🏻

▶️小籠包胡椒湯💲40 (4粒)(6/10)
胡椒湯少少胡椒辣味 唔刺激
但小籠包似平時急凍味道
味道偏濃味
價錢偏貴 唔推薦

▶️咖央💲20(7/10)

有4片但非常薄

但中間唔乾
感覺加左類似馬蹄既食材
令口感增加
帶出肉既鮮味❤️❤️
加埋蔥同豉油配飯食 絕配!

▶️滑蛋叉燒飯少飯💲38(7/10)

滑蛋正正常常 都滑既

要有心理壓力準備叫兩份主食先飽
每樣都唔貴 但叫叫埋埋兩個人都食左成$190🫥🫥
2022-07-03
  • 燶邊煎蛋肉餅飯
係旺角附近就諗住去試下前幾日係IG見到既兩草,個香煎脆邊蛋肉餅飯真係叫人念念不忘?🙈🙈行過黑布街就係白布街😂除咗肉餅飯又加咗一份油菜,雖然咖央多士我都好想試下不過減肥中唔好貪心啦🤣出餐速度都幾快,近一個鐘返到屋企見到個脆邊蛋蛋黃依然duang duang duang咁真係叫人好生歡喜😆煎蛋下邊係同煎蛋差唔多size既煎肉餅,厚度適中略帶鹹香,有咬口唔油膩,飯已經落咗豉油,口感亦都唔錯,軟硬適中有飯香,煎蛋蔥花豉油米飯齊齊撈勻再加埋個肉餅一起食果真係好好味😋油菜就正常發揮,夠新鮮,熟度剛好唔會軟趴趴,一人份啱啱好,不過個豉油就多咗啲所以鹹少少😅香煎脆邊蛋肉餅飯 7.5/9油菜 7.0/9OVERALL 7.5/9店員都幾nice下,問我需唔需要走蔥果啲,我問可唔可以多蔥?店員話當然可以🙈所以就多蔥啦~

香煎脆邊蛋肉餅飯 7.5/9
油菜 7.0/9

OVERALL 7.5/9

外賣自取
2022-06-28 273 瀏覽
大家知唔知兩草終於重新開業來左九龍啦😏之前喺銅鑼灣嗰陣一直未有機會食到😅依家捲土重來緊係要試試佢啦😝:🍴香煎脆邊蛋肉餅飯🍳 $40推薦🌟大家都知要整到脆邊蛋唔係咁容易🤔肉餅好新鮮🐷肥瘦均勻,煎得好香口又唔會好膩😝飯既份量非常多🍚配埋佢個秘製豉油一齊食岩岩好唔會好咸🤩🍴小籠包胡椒湯🥟 $40一上枱已經聞到一陣陣胡椒味🫙湯頭非常香濃😃飲第一啖都俾浸胡椒味嗆一嗆🤣不過唔係好辣🌶之後試埋個小籠包!皮薄餡靚爆晒汁😜超級JUICY😍同胡椒湯出奇地夾😆🍴蛋炒豬腸粉🥚 $25豬腸粉炒得好靚👍🏻唔會散晒😃每一條都好有嚼頭😋蛋碎點綴令到整體香更豐富🍳色澤好夠🤩好惹味唔會太鹹😳加埋辣椒油食好正!🍴咖央多士🍞 $25呢到既多士係偏薄身😅食落好脆口!咖央醬都好足夠而且椰味好香😋食每一啖都會必晒出黎🥰整體來講,食物質素不錯😄CP值非常高🔥環境裝修都好懷舊🫧仲播緊8-90年代既廣東歌🎶真係好有feel🎞員工都有禮貌🙋🏻‍♀️學生仲送汽水添🥤如果唔係好肚餓又想食小小野既呢到就岩哂你😌嗰日星期六夜晚7:30去到岩岩好仲有一張枱唔洗等😗食完出來已經好多人等啦!建議大家可以趁依家唔係超多人去試左先😀遲啲就有排等!📍 兩草 旺

🍴香煎脆邊蛋肉餅飯🍳 $40

2022-06-25
香煎脆邊蛋肉餅飯🍳
  • 香煎脆邊蛋肉餅飯
2022-06-28 171 瀏覽
早幾星期經過呢間店見到好多花牌,於是今日就同同事黎試一試,裝修好懷舊,好似舊時嘅大排檔,用上叉燒檔嘅燒臘燈,而且播住D好經典嘅歌,玩味十足。猶豫左好耐要 豬油渣溫泉蛋撈飯 定係 香煎脆邊蛋肉餅飯 最後都揀左肉餅飯,脆邊蛋失手,個底有少少過左火,而且唔係燶邊而係成個底都燶,加上個蛋黃半熟左,我自己希望個成個蛋黃流心,我明白呢個蛋其實好考功夫,要脆邊但蛋黃又唔可以熟,講返肉餅,偏肥豬肉多,所以入口都比較油膩,感覺好滯,而且飯面豉油多左少少,整體黎講一般,唔出色亦唔會難食,下次可以試埋其他飯。

/兩草🍃🍃平價細碗飯🍚可以試多啲唔同款🥳🥳.今日嚟到旺角嘅新餐廳🍴叫做兩草係因為老細想客人兩草野 平平地食到飯!😋店內裝修係舊香港🇭🇰風格 大排檔setting +街市嘅紅色燈🏮🏮背景音樂🎵都不斷播beyond之類嘅舊廣東歌 成件事好有feel🥳食物每碗都細細碗 女仔細食一碗會飽 如果一男一女叫三碗就啱啱好!而家價錢實惠💰💰可以試多啲野😌.🍚 香煎脆邊蛋肉餅飯 💰HKD40個肉餅煎得好香 調味啱啱好😋個蛋真係做到脆邊但唔會燶!飯入面已經有豉油 撈埋食個飯好正😍️♨️ 豬油渣溫泉蛋撈飯 💰HKD38呢個好似食緊炸魚皮撈飯咁🤣搞散個蛋會令到啲炸豬油渣淋左 不過個人取向都係鍾意撈埋食 係幾特別嘅配搭😮🍜胡椒肉骨湯米 💰HKD45呢碗比起飯大碗 亦有三大舊肉骨🍖好多肉食個湯不是肉骨茶!有胡椒味無藥材味 唔係蘇媽蘇媽個種咁 大家唔好太大expectation啦🥺🥺🥤檸檬薏米水 💰HKD22三十幾蚊食到飯 但要用廿幾蚊叫野飲🤣🤣不過都口渴㗎!🥺杯野甜度剛剛好 解到渴!.Location 📍1️⃣ 兩草 (旺角)旺角白布街16號地舖
兩草🍃🍃

🍜胡椒肉骨湯米 💰HKD45
呢碗比起飯大碗 亦有三大舊肉骨🍖好多肉食

🥤檸檬薏米水 💰HKD22
三十幾蚊食到飯 但要用廿幾蚊叫野飲🤣🤣
不過都口渴㗎!🥺杯野甜度剛剛好 解到渴!

Location 📍
1️⃣ 兩草 (旺角)
旺角白布街16號地舖
2022-06-16 248 瀏覽
Even thinking about the chicken wings, rice bowls and kaya toast makes me salivate! Now, I have left myself craving for that scrumptious mouthful of runny egg yolk from the perfectly fried egg, coating the fragrant rice and the oh so delicious meat patty! Ultimate comfort food in an unpretentious, cosy environment.

2022-06-16 218 瀏覽
今日帶小朋友到旺角行街街知道近期兩草係旺角重開特意過黎品嚐因為有小朋友關係所以都點選左適合小朋友口味既菜式滑蛋叉燒飯招牌雞翼胡椒湯小籠包肉骨茶仲有碗淨米粉係比妹妹食好唔好味從小朋友既食慾就一清二楚小籠包一到哥哥先食左2隻雞翼其實有4隻只係一上檯就被夾走左1隻🤣滑蛋叉燒飯連平時唔多食飯既妹妹都食左半碗,個秘製豉油係精髓😋😋最後肉骨茶係自己既,肉質好淋又入味,湯底惹味清晒👍聽聞佢地既腸粉,肉餅,咖映多都好正要搵日再黎試埋先得🤤依家持有學生證或醫護人員證消費滿$30仲送汽水一支唔知幼稚園學生證得唔得呢?😂
今日帶小朋友到旺角行街街

仲有碗淨米粉係比妹妹食

好唔好味從小朋友既食慾就一清二楚
小籠包一到哥哥先食左2隻
雞翼其實有4隻只係一上檯就被夾走左1隻🤣
最後肉骨茶係自己既,肉質好淋又入味,湯底惹味清晒👍

聽聞佢地既腸粉,肉餅,咖映多都好正
要搵日再黎試埋先得🤤

依家持有學生證或醫護人員證
消費滿$30仲送汽水一支
唔知幼稚園學生證得唔得呢?😂

• 秘製雞翼,肉骨茶
2022-06-16 141 瀏覽
在朋友介紹第一次幫襯呢間小店感覺非常良好除了價錢公道之之外最重要是食物質素極好😀😀極力推薦胡椒湯小籠包個湯底非常好味👍👍必試香煎脆邊蛋肉餅飯配埋秘製豉油冇得頂價錢亦非常合理咖央多士能做到薄脆似餅乾,必須趁烘烤多士熱辣辣時橫切開二,再塗上牛油及自家調製的咖央醬,入口先散發牛油香,再有椰香慢慢滲出,層次分明。店員亦非常有禮貌而且環境亦不會太個擠迫👍🥰整體而言這間小店值得推介給予各位朋友而且在旺角位置非常方便👍👍
在朋友介紹第一次幫襯呢間小店感覺非常良好
🥰
整體而言這間小店值得推介給予各位朋友
而且在旺角位置非常方便👍👍
2022-06-10 297 瀏覽
可能這幾天都大雨的關係,用餐全程都只坐大約一半客人,還端上來一碟凍冰冰的咖央多士,這種客流完全不能推給什麼忙中有錯這種藉口囉~店名是兩草,但其實沒有比較便宜,40蚊一碗煎蛋肉餅飯沒附飲料,不能說貴但絕對不是便宜囉~這個價錢可以吃很豐富的一大碗熱辣辣的米線了,何況位置也不是人流特別多的地方,想要平價的話選擇還有很多,肉餅飯味道OK,但飯多肉不大,調味是鹹淡合宜,凍冰冰的供餐很趕客。
咖央多士
2022-06-10
2022-06-08 236 瀏覽
【 🍃兩草旺角重開🍃】之前兩草開係大坑時已經好想去試下奈何未抽到時間去食便得知結業消息🥲好彩近排係旺角開翻超開心🥳仲近左吾使過海▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 香煎脆邊蛋肉餅飯〔$40〕第一次食緊要食佢地既招牌😌😌個蛋煎得恰到好處🍳吾太生但又流心真係做到脆邊😆😆好好食😋下次要加多隻先夠!肉餅標榜用新鮮豬肉 煎得好香口😛肥瘦比例適中 調味亦剛好😉加埋䜴油撈飯食一流呀🤤🤤越簡單既野食 用心去做先係難能可貴👍🏻👍🏻*呢個價錢份量份量吾太多😅男士應該就吾夠食 不過都有其他招牌菜如肉骨茶 多士可選擇 一定夠食既~⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰全部🌕🌕🌕🌕🌕為滿分味道:🌕🌕🌕🌕🌗環境:🌕🌕🌕🌕🌑性價比:🌕🌕🌕🌕🌑回頭再食機會:🌕🌕🌕🌕🌕
【 🍃兩草旺角重開🍃】

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀ 香煎脆邊蛋肉餅飯〔$40〕
第一次食緊要食佢地既招牌😌😌
個蛋煎得恰到好處🍳吾太生但又流心
真係做到脆邊😆😆好好食😋下次要加多隻先夠!
肉餅標榜用新鮮豬肉
煎得好香口😛肥瘦比例適中 調味亦剛好😉