呢間餐廳已經食過好幾次真心係食極唔厭🤣因為味道太好啦😋😋由之前喺舊鋪已經好想試 不過地點太遠之前咁啱留意到佢喺旺角開咗舖頭去睇演唱會之前就搵到呢間餐廳去試吓😍雖然都要等位不過好快就有位😬🍽由於我食過好多次所以一次過分享食物嘅相片😆推薦:脆邊蛋肉餅飯💛豉油&蛋汁撈埋落啲飯到食超正🤤另外可以加$15加一份豬油渣 👍🏻yum喺香港比較少地方可以食蛋炒豬腸粉💛好夠味好好食😋肉骨茶💛偏辣不過味道好濃郁🤨小籠包胡椒湯💛超正呀呢個組合🤩鍾意食小籠包嘅唔好錯過啦~餐廳有自製檸檬薏米水/菊花茶 均價$22我都試過其中兩款 我覺得味道正常冇乜特別飲品方面價錢偏貴 但係食物嘅價錢就超平抵食環境方面 裝修好特別好有味道👍🏻位置係比較少 但上菜時間都好快 🤣
呢間餐廳已經食過好幾次

肉骨茶💛
偏辣不過味道好濃郁🤨

小籠包胡椒湯💛
超正呀呢個組合🤩
鍾意食小籠包嘅唔好錯過啦~

餐廳有自製檸檬薏米水/菊花茶 均價$22
我都試過其中兩款 我覺得味道正常冇乜特別
飲品方面價錢偏貴 但係食物嘅價錢就超平抵食

環境方面 裝修好特別好有味道👍🏻
位置係比較少 但上菜時間都好快 🤣

2022-10-12
15 分鐘 (堂食)
  • 小籠包胡椒湯
  • 蛋炒豬腸粉
好一排冇得出去食飯,好不容易重拾返寫食評,呢間好味道驅使我即刻出番個post,俾啲鼓勵!「喂呀!未影相呀!」香煎趣邊蛋肉餅飯 $40肉餅入味又夠冧,加埋蛋黃同埋秘製豉油,一齊入口真係一個天衣無縫嘅配搭!超好味,最後仲忍唔住嗌多塊淨肉餅!再追加肉餅飯外賣聽日返工做lunch!真係唔係誇張,必叫! 滑蛋叉燒飯$38滑dodo嘅滑蛋包住說切絲叉燒 ,加埋秘制豉油,呢個組合又係不得了! 好耐冇食過咁平民價錢性價比咁高嘅飯仔,雖然量唔係好多,但味道非常吸引!招牌炸雞翼$25 喂吖!隻隻雞翼脆卜卜又入味!小籠包胡椒湯$40四粒小籠包非常Juice,一咬爆汁!個胡椒湯係星加坡風味,辣辣地,入口喉嚨暖笠笠非常舒服。冬天要黎飲多碗先得!另外裝修夠獨特,加埋background 陳年舊歌,別有一番風味!同埋店員們都非常有禮又幫忙,加分加分!

「喂呀!未影相呀!」
香煎趣邊蛋肉餅飯 $40

滑蛋叉燒飯$38

招牌炸雞翼$25
喂吖!隻隻雞翼脆卜卜又入味!

小籠包胡椒湯$40
四粒小籠包非常Juice,一咬爆汁!

2022-10-12
  • 香煎脆邊蛋肉餅飯
行過旺角,見到呢間係新開張既舖頭,而裏面裝修好有舊香港既味道,就選擇入去試一試!—— 可以去最後一頁睇下餐廳裝修可能係新開既關係,即使weekend 1:00pm左右去食,人流唔算太多,唔會好嘈。食物選擇方面係傳統香港既感覺,有湯麵、亦有飯可供選擇,中途會播住舊既廣東話歌(大約2000年的時代曲),仲要係超平民價錢👍🏻不用加一。 豬油渣溫泉蛋撈飯 ($38)飯終於尼到,大大碗相當吸引。好多金黃色的豬油渣,而且粒粒分明,方便女仔細細口食,但味道比較淡口,只有少少豬油味,幸好冇羶味。豬油平均撈勻飯,所以好香👍🏻溫泉蛋就大成功。。香茅雞扒飯 ($38)雞扒厚度適中,正常香茅雞扒味。因為有蔥油係上面,所以同越南香茅雞扒唔同。食既時候,會滿嘴雞油,反而比豬油渣溫泉蛋撈飯更出色。。胡椒肉骨茶 ($36)由於佢價錢同飯相若,幻想佢都會好出色。但第一下尼到,嗅落少少似跌打酒味,飲落第一啖有辛口嘅味道,肉味正常入味和淋身。回頭指數: ⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️消費指數: 💰(人均消費$56)環境質素: ☘️☘️☘️☘️同類餐廳 #cocofood_香港味道同區餐廳 #cocofood

。 豬油渣溫泉蛋撈飯 ($38)
豬油渣溫泉蛋撈飯

。香茅雞扒飯 ($38)
香茅雞扒飯

。胡椒肉骨茶 ($36)
由於佢價錢同飯相若,幻想佢都會好出色。
胡椒肉骨茶

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰(人均消費$56)
環境質素: ☘️☘️☘️☘️

同類餐廳 #cocofood_香港味道
同區餐廳 #cocofood
2022-05-21
10 分鐘 (堂食)
2022-09-25 207 瀏覽
聽說張智霖袁咏儀夫婦很愛的一家店,和朋友去打卡。總的來說,味道不能說特別驚艷,就是還行吧,價格是不貴,份量是小碗裝的那種碗。滑蛋叉燒飯不錯~還點了一個雞蛋肉餅飯小籠包,肉骨茶,都中規中矩吧,感覺正常茶餐廳的水準
聽說張智霖袁咏儀夫婦很愛的一家店,和朋友去打卡。
滑蛋叉燒飯不錯~還點了一個雞蛋肉餅飯
小籠包,肉骨茶,都中規中矩吧,感覺正常茶餐廳的水準
2022-09-21 173 瀏覽
旺角白布街一向多美食,有之經過呢間新開馬拉菜,裝修幾有香港大牌檔feel。自從食過一次之後,由於唔係成日去個頭附近,之後就經常嗌呢間外賣。試過嗌外賣去美孚都送到,覺得好神奇平時美孚冇乜餐廳選擇,或者食到厭晒。堂食又好食外賣又好食水準keep得好好,最愛佢個香煎脆邊蛋肉餅飯。次次嗌多蔥油非常正,賣相吸引,蔥油亦煎到塊肉餅好香好惹味,配埋個飯超正,份量對女仔好友善。已經推薦晒比身邊所有朋友去堂食同外賣,個個都話正。
試過嗌外賣去美孚都送到,覺得好神奇

2022-08-21
外賣送餐
2022-09-18 201 瀏覽
呢間食店每樣份量唔算多,價錢相對親民👍🏻可以叫多幾樣,試多啲款式。♡ 香煎脆邊蛋肉餅飯 $40個蛋好出色🥰真係有煎到脆邊,肉餅好大塊但個人覺得唔算好夠味 偏淡🙌🏻 建議叫多蔥,因為就咁蛋加豉油同蔥撈飯已經好正😆同埋可以免費叫多飯,對食量大嘅人好友好✨.♡ 蛋炒豬腸粉 $25本身唔算好有味,可以自行加豉油同辣油✨.♡ 咖央多士 $22偏薄身好脆口,咖央醬好多同好濃👅♡ 招牌炸雞翼 $25好似屋企煎嘅雞翼,熱辣辣食好好味

♡ 香煎脆邊蛋肉餅飯 $40

♡ 蛋炒豬腸粉 $25
本身唔算好有味,可以自行加豉油同辣油✨

♡ 咖央多士 $22
偏薄身好脆口,咖央醬好多同好濃👅

♡ 招牌炸雞翼 $25
好似屋企煎嘅雞翼,熱辣辣食好好味
今日係旺角行街,去到麥花臣球場附近,白布街,見到有一間門口裝修得好有特色嘅餐廳,兩草,門口餐牌有介紹餐廳某幾款招牌菜式,其中有豬油渣撈飯,我哋都十分感興趣,所以決定今晚喺度食晚餐。.🍚豬油渣溫泉蛋撈飯飯嘅份量唔算多,中小型嘅碗,豬油渣盛得滿滿的。豬油渣炸得香口,加咗甜豉油,加上撈埋溫泉蛋一齊食,既邪惡,又滿足。如果你鍾意食豬油渣麵,同埋一啲重口味嘅食物,呢個飯一定適合你。.🍚香煎脆邊蛋肉餅飯脆邊蛋,既太陽蛋,蛋黃呈半生熟,肉餅夠厚身,唔算非常特別,肉餅兩面都煎得脆脆的,用嚟送飯真係好正,有家既感覺。.🍚小籠包胡椒湯我非常期待嘅一個小食,本身非常喜歡食小籠包,胡椒湯帶有肉骨茶嘅味道,胡椒味非常重,好飲。小籠包既皮膚較厚,唔容易穿,每一粒都仲可以保留豐富嘅肉汁,好特別嘅一道小菜。.🍚蛋炒豬腸粉豬腸粉炒得非常夠味,豬腸粉本身冇特別嘅味道,係靠調味去帶出佢柔軟嘅口感,加咗碎蛋一齊炒,增添一份濃濃嘅蛋香。
🍚豬油渣溫泉蛋撈飯
🍚香煎脆邊蛋肉餅飯
🍚小籠包胡椒湯
🍚蛋炒豬腸粉
2022-09-17 116 瀏覽
之前係ig 見過d嘢食嘅相 好似好好味😍加上見係openrice 嘅評價又幾好今日終於有機會去食 (因為我嫌有d遠😂)1. 脆香蛋邊肉餅飯😍😍記得多蔥😜 煎得好香嘅太陽蛋 中間流心蛋黃 自己加豉油 (好彩)肉餅唔會好肥好油 溝埋一齊食 好正😍😍😍2. 腸粉😍😍我至愛!!!!!!!! 夠味!好正!腸粉同秘制豉油溝埋去煎 加d辣椒油 更香更正 😜必食 必encore 😍😍🥰🥰3. 煎魚餅普普通通 如果煎耐d 會更好😂但唔會再叫4. 煎雞翼(4星:唔記得影相 掛住食嘢🤪)外脆 內面肉質滑 炸得好好👍🏻 調味上唔咸 可以話唔多調味 但係!!食落去好香 有咸魚嘅香味😍幾正5. 咖映多士好薄 味道上 咖映唔太出 反而似奶醬多士😂如果當係有奶醬甜味嘅多士 咁係幾好👍🏻但如果想要咖映多士 咁就正常6. 薏米水唔甜 好清淡😂好解熱Overall 下次再唻 一定食腸粉同個飯😍😚
之前係ig 見過d嘢食嘅相 好似好好味😍
加上見係openrice 嘅評價又幾好
今日終於有機會去食 (因為我嫌有d遠😂)

1. 脆香蛋邊肉餅飯😍😍

2. 腸粉😍😍

3. 煎魚餅
普普通通 如果煎耐d 會更好😂但唔會再叫

4. 煎雞翼(4星:唔記得影相 掛住食嘢🤪)

5. 咖映多士
但如果想要咖映多士 咁就正常

6. 薏米水
唔甜 好清淡😂好解熱

Overall 下次再唻 一定食腸粉同個飯😍😚
2022-09-17
  • 腸粉
2022-09-11 287 瀏覽
中秋節於荔枝角看完漫畫展覽後;我倆到了旺角逛街看玩具…最後決定了這小店 - 兩草吃晚飯。是次已是第三次光顧餐廳是手機自助落單的脆邊半熟蛋蛋漿與甜豉油的白飯混合一起肉餅煎到外層金黃色而肉質鬆軟!煎到外層剛好,魚餅軟身!菜芯煮到爽口!凍飲沒有冰塊的只加了煉奶,咖啡味道接近美式咖啡,沒有甜度;比較清淡的!J先生話:樽裝夠氣腸粉口感滑溜,配上豉油調味;好香J先生話:叉燒切條,融入蛋漿而煎香;好味兩草 總結:一定要試!
吃晚飯。

是次已是第三次光顧

餐廳是手機自助落單的
香煎脆邊蛋肉餅飯

脆邊半熟蛋蛋漿與甜豉油的白飯混合一起

肉餅煎到外層金黃色而肉質鬆軟!
脆香魚餅

煎到外層剛好,魚餅軟身!
油菜

菜芯煮到爽口!
丹南咖啡(凍)

凍飲沒有冰塊的
只加了煉奶,咖啡味道接近美式咖啡,沒有甜度;比較清淡的!
雪碧

J先生話:樽裝夠氣

蛋炒豬腸粉

腸粉口感滑溜,配上豉油調味;好香

滑蛋叉燒飯

J先生話:叉燒切條,融入蛋漿而煎香;好味

兩草 總結:一定要試!
2022-09-10
25 分鐘 (堂食)
香煎脆邊蛋肉餅飯
蛋炒豬腸粉
滑蛋叉燒飯
  • 香煎趣邊蛋肉餅飯
2022-09-11 74 瀏覽
舊鋪係大坑食過一次想再去就已經執左🥲好彩而家係旺角開返喇!新鋪裝修比舊鋪坐得舒適👍🏻份量全部都細細份可以試多幾款美食😍必食招牌香煎脆邊蛋肉餅飯$40小籠包胡椒湯$40蛋炒豬腸粉$25招牌炸雞翼$25
舊鋪係大坑食過一次想再去就已經執左🥲
必食招牌香煎脆邊蛋肉餅飯$40
小籠包胡椒湯$40
蛋炒豬腸粉$25
招牌炸雞翼$25

2022-08-19 248 瀏覽
旺角搵食見到呢間網上介紹價錢又唔貴,就黎試下,當日夜晚去到唔洗等位即刻可以入眼見餐牌就唔多選擇嘅。內部裝修比較懷舊感覺,仲播埋啲80年代嘅歌,氣氛好懷舊咖央多士$22- 薄麵包烘得香脆夾住咖央醬,咬入口充滿椰香味,但本人覺得包太薄通常食咖央多都係厚包為主。蛋炒豬腸粉 $25-比較普通,加辣椒油會更好食。香煎脆邊蛋肉餅飯 $40-燶邊流心蛋加埋甜豉油很是惹味,肉餅不肥,調味均勻,口感軟滑又帶點肉汁。胡椒淨湯 $20-味道非常難聞,也非常難飲🤮食物質素對得住呢個價錢,有好食有唔好食。

蛋炒豬腸粉 $25-比較普通,加辣椒油會更好食。

胡椒淨湯 $20-味道非常難聞,也非常難飲🤮

食物質素對得住呢個價錢,有好食有唔好食。
2022-08-18
2022-08-18 188 瀏覽
關注了這家店已經好久, 但一直未有機會試, 誰知他忽然在旺角開了店,這天就來吃了。雖然是飯點,幸好只是等了一會便能入座。來前還在糾結要吃什麼, 燶邊蛋肉餅飯是我必會點的, 但其他小吃我便心大心細,因為樣樣都想試但又怕吃不完。但看到鄰座在吃的飯,原來份量頗少,我便釋懷了,一口氣點了胡椒湯小籠包和蛋炒豬腸粉,再加一杯凍羅漢果水。燶邊蛋肉餅飯其實是沒得輸的單品,煎蛋配肉餅,誰不愛呢。但他們的煎蛋真的做得很完美,蛋邊煎得焦脆但不是燶,鮮黃的蛋黃脹卜卜的,一插就流黃,看見都覺療癒。肉餅雖然是機攪的,但煎香了還可以。米飯是我喜歡的粒粒分明,加上帶甜的豉油,很好吃。蛋炒豬腸粉有點油,但味道不錯,建議要加辣醬一起吃。胡椒湯辣辣地很好喝,小籠包皮沒有很薄但味道很好,肉餡不會太多不會膩。值得一推是那杯凍羅漢果水,很有家的味道,很清涼。

和蛋炒豬腸粉,再加一杯凍羅漢果水。

值得一推是那杯凍羅漢果水,很有家的味道,很清涼。
2022-08-16
2022-08-15 168 瀏覽
之前兩草大坑舖無左之後都有少少失落!原來佢依家開左係旺角白布街,yeah🤩 相信呢度既食物都係好多人既comfort food,煎窿邊蛋肉餅飯,可以揀多蔥之外再加少少辣椒油就perfect喇🥰! 仲有炒腸粉,胡椒湯小籠包(雖然覺得小籠包可以比心機少少,依家應該係用即食小籠包😅) 同埋Kaya toast!咖央多士係薄身嗰隻,即係一塊麵包劏開中間查啲醬咁!唔會係好有驚喜但係你久唔久會想食而又食得好舒服安樂既野🫶🏻

唔會係好有驚喜但係你久唔久會想食而又食得好舒服安樂既野🫶🏻
2022-08-14 136 瀏覽
➖ 香煎脆邊蛋肉餅飯隻蛋煎得好靚仔岩岩好個黃底都無過熟,篤穿個黃配埋豉油加一啖飯超好食。佢個飯底已經落左豉油唔夠枱面都有,佢既豉油應該自己調過味一啲都唔鹹,個味唔錯仲有小小甜唔小心重手左都唔怕。蛋下面就係肉餅大細同隻蛋差唔多,厚就唔係話好厚但唔薄囉所以都啖啖肉,肉餅煎到小小金黃色食落香口味道適中。成碗飯既味道組合都好夾係一碗出色既佬飯🪧 之前已經好想試依家搬左黎旺角就腳好多。開頭諗住上堂唔好食咁飽所以無叫多飯點知上枱原來咁細碗,不過唔係貴又幾好食唯有打和啦
➖ 香煎脆邊蛋肉餅飯

下午茶
長期糧尾,想食價錢親民又飽肚嘅一定係港式冰廳最適合🈴️ 今次黎到白布街新開嘅港風冰廳「兩草」,除左裝潢極具80年代味道之外,背景音樂更響起昔日流行金曲,成個氛圍都去番舊香港!🥴食物價錢都好似番番十年前,成個餐牌無樣𝘐𝘵𝘦𝘮係過$50😳《 香煎脆邊蛋肉餅飯 》$40 4.5 / 5煎蛋火候掌控得相當出色,蛋白煎到脆卜卜之餘又唔會鞋口,蛋黃亦保持喺「浪吓浪吓」嘅半熟狀態🍳而肉餅係用新鮮豬肉製成,肉汁鮮香,口感彈牙,食得出同坊間嘅肉餅有明顯分別😋 米飯溝埋自家製醬油啖啖滋味🤤煎蛋、肉餅同飯每樣都獨當一面,盛惠$40真係抵食到不得了😍《 招牌炸雞翼 》 $25 4.5 / 5多汁肉嫩嘅生炸雞翼話係招牌菜當之無愧😍👍🏻 皮脆得黎唔會好乾,咬開肉汁流晒出黎🤤 調味恰到好處,哩個價錢超值🙌🏻《 咖央多士 》 $20 3 / 5又脆又薄嘅咖央多,包面焦香👍🏻 不過真係薄左啲口感欠奉,又無咩醬咁,幾啖就食完😂《 丹南咖啡 》$22 3 / 5啡味濃郁,中間有煙燻獨特嘅香味,略嫌太多冰影響整體比例🤏整體快靚正,環境有情懷👍🏻———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡

食物價錢都好似番番十年前,成個餐牌無樣𝘐𝘵𝘦𝘮係過$50😳

《 香煎脆邊蛋肉餅飯 》$40 4.5 / 5

煎蛋、肉餅同飯每樣都獨當一面,盛惠$40真係抵食到不得了😍

《 招牌炸雞翼 》 $25 4.5 / 5

調味恰到好處,哩個價錢超值🙌🏻

《 咖央多士 》 $20 3 / 5

《 丹南咖啡 》$22 3 / 5
啡味濃郁,中間有煙燻獨特嘅香味,略嫌太多冰影響整體比例🤏

整體快靚正,環境有情懷👍🏻
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛