2012-03-29 22 瀏覽
平日中午十二時半, 幸好不用等候便可安排入座. 有很多set lunch 選擇, 但始終覺得到拉麵店應該只吃拉麵, 所以只單點一份豬骨湯拉麵(HK52), 午市時分單點拉麵免費送上一罐汽水.十分鐘後侍應送上拉麵, 在沒有比較下, 這裡的拉麵是可以的. 但當吃過近年那數間星級拉麵店後, 這裡的拉麵是被比下去的. 先說說湯底, 顏色很淺, 不是很濃的豬骨味, 反而似是清湯的那種, 味道雖為清淡, 幸好不太油, 再加上優質的葱調味, 還可以的, 麵條用上筆者喜愛的非九州風味類型, 彈牙, 不錯. 但最敗筆的就是叉燒, 雖然有兩大片, 但吃一口後實在是沒有辦法再品嚐它, 與"魂"的叉燒實在是兩碼子的事, 比較下顯得特別乾和"鞋"呢, 不合格.

題外話/補充資料: 如果不是追求完美的拉麵, 另不想等候過久的話, 這裡是一個好選擇.
2012-03-28
$57.2 (午餐)
2012-02-10 7 瀏覽
早幾日放工去搵情人節禮物,本身諗住行近近地尖沙咀,突然掛住八八八個糖心旦,打算買野之前去食金馬倫道O個間八八八先!點知有個朋友打黎話O係銅鑼灣, 叫我過去, 我話:但係我想食八八八喎!朋友話:銅鑼灣都有啦!於是乎餓住個肚即刻過去!!!好彩個朋友早D去等位, 我去到等左陣就有位喇!叫左個豬骨湯底+栗米+牛油!個麵一黎到, 我見到舊半浮沈O既牛油就開心~硬係覺得加左牛油碗面靚D, 同埋食落係香D!我另外有個朋友話BLACK LIST左呢間, 因為叉燒太鞋, 我覺得個叉燒普普通通啦, 但未至於講到咁差,個麵都OK, 重點係佢個糖心蛋,有點酒香,加上半熟流心蛋黃,吃了一隻還好像不夠我好肯定我會為左個糖心蛋再食! (我突然諗起有幾間出名拉麵都去食過, 但係冇乜ENCORE衝動, 尤其是要等成粒鐘)
早幾日放工去搵情人節禮物,
本身諗住行近近地尖沙咀,突然掛住八八八個糖心旦,
打算買野之前去食金馬倫道O個間八八八先!
點知有個朋友打黎話O係銅鑼灣, 叫我過去,
我話:但係我想食八八八喎!
朋友話:銅鑼灣都有啦!
於是乎餓住個肚即刻過去!!!

好彩個朋友早D去等位, 我去到等左陣就有位喇!
叫左個豬骨湯底+栗米+牛油!
個麵一黎到, 我見到舊半浮沈O既牛油就開心~
硬係覺得加左牛油碗面靚D, 同埋食落係香D!
我覺得個叉燒普普通通啦, 但未至於講到咁差,
個麵都OK,

題外話/補充資料: 朋友叫左個鹽味湯底, 我覺得我O個個好味D :P
2012-02-07
  • 糖心蛋
2012-01-03 15 瀏覽
Went here expecting too much. Ordered the pork bone soup ramen with sliced pork and the soup had a not so fresh smell to it. Noodles were a bit too hard, should've given the customer the option to choose hard or soft. Portion size was decent.GF ordered the unagi rice and there was WAY too much rice, typical stingy unagi portion. Overrated restaurant, will not visit again.

2012-01-03
5 分鐘 (堂食)
2011-12-13 8 瀏覽
是正宗的日式拉麵,湯底適合香港人口味,因為不太濃,對我來說,還可以濃一點。是香港鮮有的正宗,湯底唔見有「簡」水味,GOOD 是次2人吃了味噌叉燒拉麵,60幾蚊,可以食到一個咁正宗的日本拉麵,真係底食,老闆二人仲要係日本人,十分有親切感。請了東南亞人士做廚房和侍應,唯感覺不太似日本的咁有禮貌,好似加水時,不會問你要不要加水的細節。今次是試食性質,會再有下一次的

味噌
2011-12-11
味噌
  • 拉麵
2011-12-07 4 瀏覽
在灣仔整完頭髮後,想起附近這間‘八八八拉麵’,印象中好像有不少好評,於是走過去銅鑼灣一試。初時有點擔心平日午飯時間會有很多人,但中午一時半到達時,店內也只是半滿可以隨便坐。打開餐牌一看,拉麵湯底多到眼花撩亂,最後決定穩陣D,點個豬骨湯底加牛油粟米。拉麵出現時我打了個‘突’,為什麼實物和餐牌上的照片相差咁遠既?水汪汪的湯底,配料放到亂七八糟,紫菜浸到‘淋’哂,睇見都唔係咁開胃。先試一口湯底,實在無甚特別,只是咸咸地亦無豬骨香味;麵條靱靱地無咩彈性,义燒也是乾乾瘦瘦;唯一較好味的是那些牛油粟米。其實整體來說不算難吃,但始終見到之前那麼多好評使人有所期待,結果卻是一碗平平無奇的拉麵,就更加令人失望了。

2011-11-29
無寫食評好耐多得呢間堅野,令我重燃寫食評既決心!平時食拉麵,唔係一平安、達磨、就係山頭火豪豪地可以食MIST一直都對888呢個名無乜好感......見咁多人話佢好食,都諗住搵人試試今日同老婆喺銅鑼灣諗唔倒食乜,決定一試去到門口睇睇個名,sanbachi......好地地做乜要叫888??算啦,人地改名有人地自由六點幾,無乜人等位,正常啦~~無諗咁多,去馬睇睇個menu,不過不失啦,約$60一個拉麵有北海道出名既牛油拉麵兩口子叫左一個盬味牛油粟米拉麵,一個豉油味叉燒拉麵加多隻“鹵水蛋”係囉....有乜理由個名叫鹵水蛋既呢!!??都係果句,人地鍾意改乜名係佢既自由,好食就算兩個麵一齊黎睇睇小弟個豉油味先~之前聽倒隔離枱落單想走葱,點知個侍應問返佢洗唔洗走埋洋葱心諗......洋葱!? 唔係掛.......見間野又話自己日本黎,唯有信佢啦招牌動作~先試一口熱湯天呀!! 唔夠熱都夠膽死!味道呢,唔知點解異常既甜相信係洋葱同蒜蓉味搞鬼,無錯呀,係蒜蓉味呀試左放喺隔離比客人用既蒜蓉,係一個味道極似李X記蒜蓉既物體日本常用既,應該係生蒜泥,唔係港式李X記囉靈魂已經死左,試埋個麵麵質唔錯,典型既北海道
無寫食評好耐
多得呢間堅野,令我重燃寫食評既決心!

平時食拉麵,唔係一平安、達磨、就係山頭火
豪豪地可以食MIST
一直都對888呢個名無乜好感......
見咁多人話佢好食,都諗住搵人試試

今日同老婆喺銅鑼灣諗唔倒食乜,決定一試
算啦,人地改名有人地自由
六點幾,無乜人等位,正常啦~~
無諗咁多,去馬
睇睇個menu,不過不失啦,約$60一個拉麵
有北海道出名既牛油拉麵
係囉....有乜理由個名叫鹵水蛋既呢!!??
都係果句,人地鍾意改乜名係佢既自由,好食就算

兩個麵一齊黎
睇睇小弟個豉油味先~
之前聽倒隔離枱落單想走葱,點知個侍應問返佢洗唔洗走埋洋葱
招牌動作~先試一口熱湯
天呀!! 唔夠熱都夠膽死!
味道呢,唔知點解異常既甜
相信係洋葱同蒜蓉味搞鬼,無錯呀,係蒜蓉味呀
試左放喺隔離比客人用既蒜蓉,係一個味道極似李X記蒜蓉既物體
日本常用既,應該係生蒜泥,唔係港式李X記囉
靈魂已經死左,試埋個麵
麵質唔錯,典型既北海道式拉麵,即係好似公仔麵咁灣灣曲曲果D而又彈牙
有麵香,估計係用返日本貨
主菜,叉燒
正宗到非常~~正宗本地叉燒!!
小弟真係第一次見日本拉麵既叉燒係有紅邊
正宗日式叉燒係應該用五花腩卷埋,用自家醬油浸煮出黎
而佢....似係一大塊梅頭肉,用中式叉燒制法
果片叉燒又係甜既....梗係啦,廣東叉燒喎
講真.....是但搵間茶記既叉燒湯意果D叉燒都好食過佢果D
再睇配菜,長葱幾好,筍都幾好
再試隻蛋
個樣幾靚~都做倒少少糖心~
只係近邊既黄熟左少少,可接受
一入口........好彩小弟好杯中物
果陣味醂味勁到呢.....係勁到苦果隻
我都唔明,呢D野日日都係咁做,無可能會搞錯
我老婆就唔係咁頂得順隻蛋啦
另一個主角:牛油粟米拉麵
仲記得喺日本食既,正到不行!
連牛油味杯麵都正到不行!!
點知呢度......咁鬼大舊牛油
但個湯都可以無手油味
人地牛油拉麵,應該係有一陣香濃既奶香咁
點知佢真係一D都無,真係其失望無比
山頭火果個好食一百倍!
真係好難有下次!

吃罷...一心要返屋企睇下呢間野既歴史同質素
啱啱睇完就動手寫呢個食評
日本係用豬柳去做叉燒,全瘦
叉燒用醬油制,個邊唔會係紅色既,應該係偏深啡色
睇圖,日本唔似有用洋葱去做

香港好鍾意引入外地既優質食肆黎香港
但香港人做生意往往唔識得尊重人地間野既風格,味道,質素
過往鼎泰豐就係一個好好既例子

是日點菜
盬味牛油粟米拉麵
豉油味叉燒拉麵
日式鹵水蛋
埋單:~$140
2011-09-25
見咁多個笑,之前試過樓上嘅一平安,一平安非常之好。所以懷住應該唔差得去邊嘅心態試下888,夜晚6點半左右未開始排隊到樓梯,不過個黑衫阿姐好冇禮貌咁講 : "唔該閂番棟門(黑面咁講)" ! 你冇野啊,咁樣同人講野! 間舖頭唔係你都唔洗咁趕客掛!算,還掂少人等多你一陣,睇下係咪真係咁好食。坐低睇下個餐牌,面就十幾款呀,不過有成10款以上都係叉燒咩咩拉面,只不過係湯底唔同,扮晒多款揀咁。最后叫左個叉燒豬骨湯拉面 + 牛油粟米粒拉面(面豉湯底)。叉燒豬骨湯拉面 : 叉燒係厚切,但冇味,而湯底係味精嘅豬骨味,並唔係正宗洧到白色嘅豬白湯底牛油粟米粒拉面 : 有幾塊叉燒,有湯匙左右嘅粟米粒,加上冇味面豉湯底面份量都算多,但面底係同康X傅嘅即食拉面,完全冇分別,一個字"差"茶水: 唔好以為係日式拉面館就有綠茶,只係提供一杯透明膠杯嘅水喉水,係飲得出有水喉水味。綠茶NO WAY~員工: 廚房全部係南亞人,侍應全部係阿姐(有d 噪大陸口音)服務: 個個阿姐都拎住把扇係咁潑,好熱咩,唔洗做啊,你潑晒d塵過嚟喎比味X拉面更差的拉面!

比味X拉面更差的拉面!
2011-07-09
(非會員)
D服務態度真係勁差, 舉左手好耐, 比完野後面個枱, 扮睇唔到走左! 之後叫'唔該' 先死死氣地走過來! P.S 附近無人叫野食/舉手:huffy叫野食個陣, 叫左2個麵, 諗緊加唔加toppings好, 係咁問飲咩, 連麵都未叫完就問飲咩? 最尾問唔駛死, 落單個陣就趕住走, 走個陣就慢慢行, 真係激氣! 叫完toppings之後又問飲咩, 見佢咁既樣我都廢事問有咩飲, 我要可樂算數, 點知走個陣先見到個雪櫃有咁多野飲, 張list一樣都無寫到... 都算.. 未叫完個下就轉身, 係唔係唔想做生意? 唔想做生意就出聲啦, CWB食拉麵既大把, 今次真係好失望囉. 我連小食都未叫就走左去, 之後話, 唔好意思我未叫完呀, 佢完轉返身過黎加黑面? 咩態度? 唔夠人就請人啦, 我深信好多人都搵緊工囉, serve我呢個唔係18,22, 係一個老嬸嬸, 我好聲好氣笑哂咁同佢講野, 你竟然比個黑面我, 真係有無搞錯. 難聽D講句, 可能你有唔開心, 但你返緊工, 唔該唔好將你D私人感情放上面對住D客呀, 你令轉先整又好唔好比D客見到丫.....跟住....叫左個味噌湯麵,大失望, 好難飲,

跟住....叫左個味噌湯麵,
大失望, 好難飲, 同日本既完全唔同, 佢自己整個味出黎? 又收得貴左, 都唔知係唔係加左料!!! 麵又未熟咼! 勁硬超難食!!

又叫左豬骨麵+豬扒, 分開上勁奇怪. 當然我諗法係如果我叫既toppings係粟米佢都係唔係會放係個細兜仔到隔5分鍾先上比我~~

人態度又唔好, 服務又差... 下次真係唔再幫襯@!!!!!!!!!!!!!

2011-06-24
2011-06-25 2 瀏覽
Went there for dinner, there have seat for customers , on the way down , strong Authentic Japan feeling , Friend ordered a Curry pork rice, yummy very good, crispy deep fried pork.I ordered a butter ramen , to be tasty good. I won't say is the best but is good enough the eggs is cold, So tasty ! So i had to ordered more egg. The staffs doesn't have smile on their face, but u professional and I don't feel like they are rude at all
Went there for dinner,

2011-06-13
8 分鐘 (堂食)
  • Curry pork rice
2011-06-24 10 瀏覽
今次黎試下新野...叫左一個豬骨牛油湯底既麵..同埋咖哩飯..基本上..除左個麵幾彈牙之外..成碗麵都冇特別可讚之處...比某連鎖式經營既拉麵店遜色...對於我黎講..依個價錢俾一碗咁既麵我..我真係好失望!湯底因為混左牛油而變得太油..而且冇味..??而咖哩飯...基本上..只係一碗普通既咖哩..而且冇味...整體上今次成餐飯都令我好失望..如果用同一個價錢去第二間食可能會好D....
今次黎試下新野...
叫左一個豬骨牛油湯底既麵..
同埋咖哩飯..

比某連鎖式經營既拉麵店遜色...
對於我黎講..依個價錢俾一碗咁既麵我..
我真係好失望!
湯底因為混左牛油而變得太油..而且冇味..??

而咖哩飯...
基本上..只係一碗普通既咖哩..而且冇味...

整體上今次成餐飯都令我好失望..
如果用同一個價錢去第二間食可能會好D....
2011-06-16 9 瀏覽
個日夜晚9點幾我地兩公婆行開CWB..途經888就去左食La~之前老公食過好味所以帶老婆去試..係門口等左陣位.. 排到上樓梯*等等等...終於有位了*見到佢個廚房係透明的玻璃...睇到d c傳係度整面 -]1.牛油粟米醬油拉面老公話牛油味撈埋本身已經夠油的湯底..令人有少少好油膩的感覺..老公唔太鐘意~溝埋1齊令到D湯底MAMA~2.牛油粟米豬骨拉面老公同老婆嘈交..老婆好鐘意佢D牛油粟米,,+埋落D拉面度好好食~鐘意食牛油粟米D人會好鐘意 :>老婆好愛糖心蛋..但係拉面無跟到.所以另外叫左... 整體黎講價$ OK..值得1試 -]
之前老公食過好味所以帶老婆去試..
係門口等左陣位.. 排到上樓梯*
等等等...終於有位了*
見到佢個廚房係透明的玻璃...睇到d c傳係度整面 -]

1.牛油粟米醬油拉面
牛油粟米醬油拉面
老公話牛油味撈埋本身已經夠油的湯底..
令人有少少好油膩的感覺..老公唔太鐘意~
溝埋1齊令到D湯底MAMA~

2.牛油粟米豬骨拉面
牛油粟米豬骨拉面
老公同老婆嘈交..
老婆好鐘意佢D牛油粟米,,+埋落D拉面度好好食~
鐘意食牛油粟米D人會好鐘意 :>
[LIKE]
糖心蛋
老婆好愛糖心蛋..但係拉面無跟到.
所以另外叫左...
[LIKE]
整體黎講價$ OK..值得1試 -]
20 分鐘 (堂食)
牛油粟米豬骨拉面
糖心蛋
  • 拉麵
1K
好久冇食888拉麵了.本想去日本但暫去唔成, 唯有食碗拉麵頂住檔喇~6點正坐低, 未洗等位.冷氣幾凍, 正呀~北海道來的拉麵, 當然係食味噌湯底义燒~大豬要豬骨...另加碟餃子. 睇住師傅即整, 好大力地fing 水, 再落湯底, 好快有得食.同時, d餃子也煎地了, 一塊兒上~飲口湯, 濃濃的味噌, 好香.爽舊餃子, 才發現d 餃子汁係未落辣油的,冇傷肝, 自己加幾滴才點, 酸酸地, 胃口大增~ d 麵仍係北海道空運來的, 見到個盒子仲有國泰logo.好爽.义燒係半肥瘦的圓型日式, 標準.大豬的麵也正常, 當然冇味噌咁濃味. 一人六十蚊倒. 很ok 了.去唔成日本, 食碗拉麵都特別開心, 我真係好易滿足...
好久冇食888拉麵了.
本想去日本但暫去唔成, 唯有食碗拉麵頂住檔喇~
6點正坐低, 未洗等位.

冷氣幾凍, 正呀~
北海道來的拉麵, 當然係食味噌湯底义燒~

大豬要豬骨...
另加碟餃子.

同時, d餃子也煎地了, 一塊兒上~
飲口湯, 濃濃的味噌, 好香.
爽舊餃子, 才發現d 餃子汁係未落辣油的,
冇傷肝, 自己加幾滴才點, 酸酸地, 胃口大增~

d 麵仍係北海道空運來的, 見到個盒子仲有國泰logo.
好爽.
义燒係半肥瘦的圓型日式, 標準.

大豬的麵也正常, 當然冇味噌咁濃味.

一人六十蚊倒. 很ok 了.

去唔成日本, 食碗拉麵都特別開心, 我真係好易滿足...
第一次一點幾去不用等位。行運。很久很久沒有來了,平時一定吃豬骨味,但這天發神經,想試新口味,又想吃辣,所以ORDER了。。。湯真是紅色的,和照片一樣。。。想吃辣就去盡吧,18號,激辣湯拉麵。 價錢:全部麵AROUND $50 - $70,LUNCHTIME送汽水,有橙味和提子味FANTA湯底:夠辣的,但比起其他湯有點失望。沒有令我很想喝多口,很想喝多口的感覺,而且有點擔心 '個味有D單調,食成碗都係呢個味,應該會好悶 最後,我真的食唔哂成碗(平時會有點過飽,但因為好味,所以是可以完成的。) 麵:是我一向喜歡的蛋麵,我喜歡把麵浸軟一點,軟了都不難吃算是好麵啦~ 料:喜歡八八八的其中一個原因,多料!洋蔥,肉碎,筍,全都是多多。看見碗拉麵滿滿的,好感動!!! 叉燒:都唔孤寒,而且比較厚,有質感,不算肥。一定要加的配菜:大大碗,大大粒,真心甜粟米:$10好美味,日式滷水蛋:$12 (好嘢留後,我次次最尾先食)下次我會食返豬骨。鹽味同麵豉都GOOD的。***炸豬扒很薄,粉較多,如果不是超喜歡把炸物浸湯吃的,還是繼續吃叉燒吧******明天就是饑饉30,寫食評時感覺怪怪的。有機會吃好吃的,飽飽的,
第一次一點幾去不用等位。行運。

夠辣的辣麵。
湯真是紅色的,和照片一樣。。。
想吃辣就去盡吧,18號,激辣湯拉麵。

叉燒:都唔孤寒,而且比較厚,有質感,不算肥。

一定要加的配菜:
指定動作
大大碗,大大粒,真心甜粟米:$10
好美味,日式滷水蛋:$12 (好嘢留後,我次次最尾先食

下次我會食返豬骨。鹽味同麵豉都GOOD的。

***明天就是饑饉30,寫食評時感覺怪怪的。有機會吃好吃的,飽飽的,真是幸福***
2011-04-14
指定動作
  • 除了辣味以外的所有拉麵,粟米,日式滷水蛋
2011-04-08 3 瀏覽
向來極愛日本拉麵,偏愛濃味豚骨湯底,心底最愛是池袋無敵家拉麵早前吃了八八八,吃罷給個叉叉叉點菜前特意跑到收銀櫃檯問一位似是老闆的日本先生,哪個是貴店的自慢湯底友善回道:「日本各個地方都有獨特的湯底...」(這還用你說嗎)我期待著下一句,但原來已經是最後一句再問豚骨湯好還是味噌湯好,再給遊了花園說兩個都好最後來了個豚骨叉燒+牛油 先喝兩口湯,只想到曹操攻蜀的「雞肋」-「食之無味,棄之可惜」丁丁豚骨湯底而已 結帳時被問好吃嗎?只微笑答句謝謝招待結帳取得的印仔咭亦只好禮貌收下

早前吃了八八八,吃罷給個叉叉叉

我期待著下一句,但原來已經是最後一句

再問豚骨湯好還是味噌湯好,再給遊了花園說兩個都好

最後來了個豚骨叉燒+牛油

丁丁豚骨湯底而已

結帳時被問好吃嗎?只微笑答句謝謝招待

結帳取得的印仔咭亦只好禮貌收下

• Nil
(非會員)
2011-04-02 5 瀏覽
以為有d人排隊都唔會差點知就錯晒今晚同女朋友一齊去食飯我叫左個好濃味既豉油湯拉麵點知勁甜+勁多生油d油好明顯唔係煮湯底既油而且d拉麵根本仲痴埋一舊舊仲未煮熟架d麵!!!有冇搞錯!!!我仲專登夾返d未煮熟既麵出黎,差唔多有3分之1碗麵都未熟!!!自己個拉麵唔好食都算啦以為女朋友果個鰻魚飯會好d點知一樣...個飯無汁之餘,鰻魚仲要係咸既!!!!?我地食左15分鐘都無就走人p.s.但果度d服務員都幾好態度ga
以為有d人排隊都唔會差
點知就錯晒
今晚同女朋友一齊去食飯
我叫左個好濃味既豉油湯拉麵
點知勁甜+勁多生油
d油好明顯唔係煮湯底既油
而且d拉麵根本仲痴埋一舊舊
仲未煮熟架d麵!!!有冇搞錯!!!
自己個拉麵唔好食都算啦
以為女朋友果個鰻魚飯會好d
點知一樣...
個飯無汁之餘,
鰻魚仲要係咸既!!!!?
我地食左15分鐘都無就走人

p.s.但果度d服務員都幾好態度ga
2011-04-02
10 分鐘 (堂食)