今日去試咗餐廳周推介的其中一間餐廳。🌱櫻桃鴨胸、糖醋小排骨、陳醋一口海蜇花陳醋一口海蜇花,外型似水母,爽口帶酸;糖醋小排骨,糖醋味道唔夠,排骨有啲鞋;櫻桃鴨胸,用櫻桃做咗外邊的啫喱,鴨胸軟滑帶少許羶味。🌱姬松茸燉雞湯湯料足而多,有姬松茸和瘦肉,但湯越飲越鹹。🌱招牌鮑參翅肚羮加$98轉配,我覺得唔值,翅份量少,而羮的味道又係太鹹。🌱滾石泡椒蝦球侍應會在你面前倒八泡椒汁,隨即吱吱喳喳,蝦隻大隻,口感爽口彈牙,但醬汁勁辣而且又係勁鹹,浪費咗隻蝦。🌱外灘獅子頭唔係手打的肉,口感乾而鞋身。🌱黑松露小籠包皮呈黑白兩隻色,皮都薄身,肉的口感少少鞋口。🌱黃金龍蝦酥加$88轉配,很適合打卡。龍蝦酥裏面係有一兩粒龍蝦肉,其餘都係白蘿蔔絲。外邊脆裏面就以白蘿蔔味為主。🌱鮑魚蔥油拌麵雖然廚師很細心剪開了拌麵,令我哋易啲食用。但拌麵乾又黏埋一舊,很難夾起,蔥油味道唔突出,鮑魚口感尚可。🌱椰汁燉蛋白小湯圓有椰汁香味,湯圓口感煙韌,底部有很滑的蛋白,整個甜品夠熱亦都唔太甜,唔錯。食物味道方面有待改善,環境寬敞有海景,亦有戶外地方供打卡,服務態度都幾好。

今日去試咗餐廳周推介的其中一間餐廳。
🌱櫻桃鴨胸、糖醋小排骨、陳醋一口海蜇花
陳醋一口海蜇花,外型似水母,爽口帶酸;

糖醋小排骨,糖醋味道唔夠,排骨有啲鞋;
櫻桃鴨胸,用櫻桃做咗外邊的啫喱,鴨胸軟滑帶少許羶味。
🌱姬松茸燉雞湯
湯料足而多,有姬松茸和瘦肉,但湯越飲越鹹。
🌱招牌鮑參翅肚羮
加$98轉配,我覺得唔值,翅份量少,而羮的味道又係太鹹。
🌱滾石泡椒蝦球
🌱外灘獅子頭
唔係手打的肉,口感乾而鞋身。
🌱黑松露小籠包
皮呈黑白兩隻色,皮都薄身,肉的口感少少鞋口。
🌱黃金龍蝦酥
🌱鮑魚蔥油拌麵
🌱椰汁燉蛋白小湯圓
2024-11-12 0 瀏覽
八十里📍尖沙咀廣東道海港城海運大廈2樓OTE201號舖環境寬敞,部份坐位係可以睇到270度海景,主打川滬菜,每位服務生態度都非常好,好細心解釋每道菜🐷蒜泥白肉 |$158蒜泥香濃,夾埋豬肉片同爽脆青瓜,好開胃🐷糖醋小排骨 |$138酸甜適中,肉一夾就離骨🪿櫻桃鵝肝 |$198啱晒打卡,鵝肝味濃🦪藤椒魚子醬香煎刺身級帶子 |$398呢個帶子勁推薦,煎得岩岩好,入面超嫩,特別夾埋麻麻地藤椒醬,但唔駛加芝士就會好d🦞波士頓龍蝦湯泡飯 $576用石鍋上,職員會幫手將熱辣辣龍蝦湯倒落米飯,龍蝦拆咗肉方便食,加埋炸米增加口感#八十里#海港城#川滬菜#新派中菜#尖沙咀美食
📍尖沙咀廣東道海港城海運大廈2樓OTE201號舖

🐷蒜泥白肉 |$158
蒜泥香濃,夾埋豬肉片同爽脆青瓜,好開胃

🐷糖醋小排骨 |$138
酸甜適中,肉一夾就離骨

🪿櫻桃鵝肝 |$198
啱晒打卡,鵝肝味濃

🦪藤椒魚子醬香煎刺身級帶子 |$398

🦞波士頓龍蝦湯泡飯 $576

#八十里#海港城#川滬菜#新派中菜#尖沙咀美食
2024-11-06 71 瀏覽
I have to admit that most restaurants in Hong Kong don't excel in service, so I was pleasantly surprised by my experience at this restaurant. The staff was exceptionally attentive, ensuring that our dining experience was enjoyable and relaxed. Unlike many places that serve food at their own pace, here the waiter was mindful of our timing, allowing us to savor each dish without feeling rushed. In addition to the excellent service, the food was delicious and the portions were generous. The crab me

In addition to the excellent service, the food was delicious and the portions were generous. The crab meal is priced reasonably, with a hairy crab weight of 6 taels. The sweet dumplings were a delightful highlight, beautifully presented in a dreamy shade of purple—I absolutely loved them!

Overall, we had a wonderful evening at this restaurant and I definitely will come back again ! ❤️

原以為間餐廳一般,不過諗住未試過,就試吓佢哋的大閘蟹餐!八十里的服務真係要俾個讚!👍🏻👍🏻👍🏻 因為估唔到佢哋啲服務咁好😂員工非常細心,飲茶飲酒都係佢哋斟,仲勤快過好多酒店餐廳。上菜節奏完全等我哋食完先上下一道菜,真係太好了,尤其我哋成枱都係食得慢嘅人!我哋可以慢慢享受每一道菜,完全唔使急。

除咗服務好,食物都好好味,份量亦唔少。呢個大閘蟹餐價錢合理,毛蟹重達六兩。湯圓仲係夢幻紫色,我真係好鍾意!

總括來講,Happy dining experience ! 肯定會再返嚟!❤️
八十里(Azure 80)位於尖沙咀海港城海運大廈內,主打川滬菜。餐廳的裝潢華麗高級,很有格調,而落地玻璃窗的設計能飽覽整個維港景色,太美了~ 今次晚餐叫咗比較有特色嘅 白貢鹽幫水煮安格斯牛肉,片皮鴨,波士頓龍蝦泡飯!水煮牛麻香咪比較特出,片皮鴨皮薄肉靚,泡飯熱力十足,尤其鮮味。整體食物質素很不錯,環境優美舒適,職員服務態度也很好,下次有機會再來八十里試試Lunch 飲茶 或Tea Set!八十里地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE201號舖

• 波士頓龍蝦泡飯
  • 八十里片皮鴨
  • 自貢鹽幫水煮安格斯牛肉
2024-11-05 394 瀏覽
餐廳位置和環境:Azure 80 位於尖沙咀海港城「八十里」,擁有寬敞明亮的用餐空間,大窗戶可以欣賞維多利亞港的迷人景色。餐廳的裝潢時尚優雅,適合浪漫約會或慶祝特殊場合。食物:今晚食左小籠包、水煮牛、片皮鴨、松子魚、波士頓龍蝦泡飯~水煮牛麻香味比較特出片皮鴨皮薄肉靚松子魚酸酸地幾好味~小籠包入面有流汁好juicy 服務態度:Staff 服務態度都幾好有book定位唔洗等位八十里地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE201號舖
餐廳位置和環境:

食物:
今晚食左小籠包、水煮牛、片皮鴨、松子魚、波士頓龍蝦泡飯~
水煮牛麻香味比較特出
片皮鴨皮薄肉靚
松子魚酸酸地幾好味~
小籠包入面有流汁好juicy

服務態度:
Staff 服務態度都幾好
有book定位唔洗等位

2024-11-03
2024-11-04 434 瀏覽
超級失望。 昨天晚上兩人walk in走入海運大廈八十里餐廳吃晚飯。 無疑,這是一所高級食府。還以為會有好的體驗。 當然,整體環境,食物質素是無問題。 但服務質素就強差人意。 完全不專業。服務員帶了入座。 丟下一疊餐牌就走開。 沒有人招呼,沒問我們要甚麼茶,飲品…之類。 要我們叫問才有人回應。 叫了茶及點了兩位大閘蟹餐,(約$800 一位) 。 打後,服務員放下一碟餐前小食。 可笑是,桌上只有筷子,沒有碗碟,匙羹…。 又是我們主動叫人才被理會。 吃,吃,吃,來到差不多尾聲。上了大閘蟹。 以為會有人自動自覺端上吃大閘蟹用具。 怎料,等到蟹都差不多涼也沒人理會。 又再是我們主動叫人才被處理。 我想,莫非我們是walk in客,不是熟客,甚至沒有預先book位…。 就當我們是沒回頭的散客嗎。 怎麼也說不通吧。 可以話,茶餐廳的服務也勝他們。最後結帳也超過$1800。 雖然不算是甚麼。 但真的物非所值。 食物更好,相信我也不會回頭,亦不會向家人朋友推介這食店。
2024-09-21 2058 瀏覽
今日生日 經朋友介紹book左間八十里 一入到去比左張圓枱我哋叫左片皮鴨 慢煮安格斯牛肉磚 櫻桃鴨肝 龍蝦酥 蟹粉小籠包 仲開左支紅酒 雖然開得唔係好純熟但上菜速度超級快 唔夠半個鐘上齊 味道好好食尤其是安格斯牛磚 同片皮鴨但我想講佢哋既service超級好 事關出去呼吸既時候唔小心跌咗耳環 佢地見到我同條佬照地下 已經好主動問係咪跌咗野呀,我幫你哋搵,搵到比返你地 到最後真係搵到 仲要幫我清潔好俾返我去到最後仲問我地加唔加甜品,仲好主動say happy birthday 呢間可以再食❤️
黑蒜慢煮安格斯牛肉磚

黑蒜慢煮安格斯牛肉磚
半隻片皮鴨
櫻桃鴨肝
蟹粉小籠包
第一次写食评是因为这家店实在是全方位的差。先说重点, 接近$400的水煮安格斯牛肉是预制菜。 照片可见油下面浓厚的酱汁勾芡。我们和服务员说这是预制菜,他首先说听不懂国语这个词的意思,然后在我们的要求下去问了领班。一分钟之后,他回来直接说我帮你们把这道菜退了,基本就是承认了预制菜的事实。 吃完回家路上我们两个都肚子不太舒服(这可能是个体差异)。服务员团队整体是disaster。首先几名服务员的国语都是无法交流的水准。 然后,放在菜厅门口的时令招牌菜我们想点, 结果两个服务员都不知道这菜是什么。问了一圈之后表示 今天没有海鲜所以做不了。 然后我们点茶的时候多要了一杯白开水,他没有上,追问了一次之后,这位服务员回来做了一件惊掉下巴的事情 - 在我们还有半杯茶的茶杯里,倒进了白开水。
第一次写食评是因为这家店实在是全方位的差。

2024-08-01 2988 瀏覽
在尖沙咀的海港城,有間叫「八十里」的餐廳🍽️,坐在那裡可以一邊享受270度的維多利亞港美景🌅,一邊品嚐正宗的上海和四川菜🥢。這裡的主廚陳啟德👨‍🍳和劉永元👨‍🍳,都是行內的高手,帶來獨特的中式美食🍜。師傅們認為,好的服務🤵、舒適的環境🏡、新鮮的食材🥬,加上技術精湛的廚師👨‍🍳,才能讓顧客有好的用餐體驗✨。四川菜的麻辣魅力🔥不僅在於辣🌶️,更在於食材和調料的搭配🔪。像辣子雞🐔,雖然用到很多辣椒和花椒🌶️,但辣味層次分明,讓人吃了還想再來😋。1. **茉莉花煙燻倉魚** ($178) 這道菜在玻璃圓罩下散發著迷人的煙燻香氣,外皮酥脆,魚肉鮮嫩,帶著淡淡的茉莉花香,讓人一口接一口,令人陶醉。2. **蒜泥白肉** ($158) 這道前菜以豬肉為主,肉質滑嫩,搭配香濃的蒜泥,味道濃烈,讓人垂涎欲滴,十分開胃。3. **海椰皇鮑魚湯** ($188) 這碗湯清澈見底,鮑魚的鮮甜味道與海椰的香氣交融,喝上一口,暖心又滋潤,特別適合寒冷的季節。4. **貢布海參胡麻湯** ($138) 這道湯品濃郁而滑順,海參的鮮美與胡麻的香氣相得益彰,讓人感受到濃厚的家鄉味。5. **龍

1. **茉莉花煙燻倉魚** ($178)

2. **蒜泥白肉** ($158)

3. **海椰皇鮑魚湯** ($188)

4. **貢布海參胡麻湯** ($138)

5. **龍蝦酸湯桂花魚** ($298,加龍蝦約$928)
鮮嫩的桂花魚片與澳洲龍蝦的鮮甜相互輝映,酸湯的酸爽感讓整道菜更加開胃,搭配的紫淮山和窩筍更添口感層次,令人驚喜。

6. **八十里片皮鴨** ($338/半隻)
現烤的片皮鴨外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配清脆的蔥絲和黃瓜絲,口感豐富,讓人一試成主顧。

7. **家鄉臘肉胡椒餅** ($98)
胡椒餅外皮香脆,內餡是香氣四溢的四川臘肉,搭配微辣的胡椒味,讓人忍不住一口接一口,充滿家鄉的溫暖感。

8. **紫淮山小炒** ($178)
紫淮山炒萵筍色澤鮮亮,口感爽脆,清淡的味道讓人感到清新,還有助於健康,吃了讓人心情愉悅。

9. **燕窩杏汁薏仁** ($188)
這道甜品口感柔滑,燕窩的細膩與薏仁的香甜相互融合,淋上香濃的杏汁,讓人感受到甜蜜的幸福感。

10. **玫瑰草莓奶凍** ($128)
這道甜品色彩繽紛,奶凍滑嫩,搭配新鮮草莓和脆脆的玫瑰薄脆,口感層次豐富,讓人心情愉悅,仿佛置身於花海之中。

2024-06-26 3084 瀏覽
嗰日喺海港城行街,想食中菜,之後揀咗去呢間食!地方好大,好多座位,坐得好舒適👍🏻 重點係可以望到維港!😍 打個卡先✨Try下呢個special set 先~KLOOK Dinner Set For Two 前菜有蒜泥白肉、糖醋小排骨同海苔鮮蝦春卷。蒜泥白肉出色!🤤春卷都炸得幾好!主菜有滾石泡椒蝦球同黑毛豬紅燒肉,兩樣都好有水準!👍🏻蝦球好大隻!新鮮爽彈😍紅燒肉好惹味!🤤金勾蔥油拌麵好香!幾好食🤣紫淮山小炒,紫淮山好少見!整體嚟講都好味,下次再去☺️

嗰日喺海港城行街,想食中菜,之後揀咗去呢間食!

Try下呢個special set 先~
KLOOK Dinner Set For Two

前菜有蒜泥白肉、糖醋小排骨
同海苔鮮蝦春卷。
蒜泥白肉出色!🤤春卷都炸得幾好!

主菜有滾石泡椒蝦球同黑毛豬紅燒肉,

兩樣都好有水準!👍🏻

蝦球好大隻!新鮮爽彈😍
紅燒肉好惹味!🤤

金勾蔥油拌麵好香!幾好食🤣

紫淮山小炒,紫淮山好少見!

整體嚟講都好味,下次再去☺️
如果冇記錯呢間餐廳前身應該係影水芙蓉,以前都好鍾意黎,聽侍應講呢間餐廳係舊年開嘅,能夠攞到個咁有利嘅位置,當然對佢哋嘅食物服務都有所期待~🌈🌈🌈完全自費,不過朋友請客我就冇影低單據🙈好開心一入嚟就安排咗有張270度嘅枱,唔知朋友嚟嗰陣有冇特別request; 可惜今次只有兩個人去食,加上朋友唔食辣,唔能夠食到餐廳推介嘅特色川菜,就散叫咗四款嘢:1️⃣開胃前菜 (defaulted)- 毛豆雲耳豆乾:毛豆的鮮甜與雲耳的爽脆相互呼應,而豆乾則增添了口感的層次感, 美味開胃。👍🏼2️⃣黑蒜慢煮和牛:黑蒜的獨特風味經過慢煮後更加濃郁,與嫩滑的和牛柳結合在一起,簡直是絕配!每一口都散發著肉汁的鮮香,入口即化的口感更是令人驚喜。🌟🌟🌟3️⃣松子桂花魚:桂花魚鮮嫩多汁,炸得好香口但入口即化,而松子的香氣則為整道菜增添了豐富的層次感。不僅味道獨特,而且視覺效果也很出眾,絕對能夠滿足味蕾和視覺享受!4️⃣爆汁和牛燒餅:結合了嫩滑多汁的和牛肉和酥脆可口的燒餅,簡直是一個完美的組合,令人回味無窮。5️⃣紫淮山小炒:特登揀個清淡啲嘅菜中和吓味覺,紫淮山加普通淮山的脆爽口感和獨特的味道,食落健康又好味。🌈🌈🌈特別再講吓餐廳環境,因

🌈🌈🌈完全自費,不過朋友請客我就冇影低單據🙈

🌈🌈🌈特別再講吓餐廳環境,因為好想之後帶屋企人過嚟試吓,亦相信公司老闆好鍾意喺呢度搞聚會,所以叫餐廳經理帶我哋行吓佢其他包廂位置,的而且確好舒服私隱到好高,最重要係有室外食煙位置,可以飲住酒食雪茄,聽講有煙花放嘅日子都要提前預約。

🌈🌈🌈另外就係服務出奇地好,係媲美酒店服務,斟茶上菜點餐佢都會好細心為你安排建議,例如佢見我哋兩個人嗌咗一條魚,就會建議牛可以點半份(餐牌上冇寫到所以唔知),好貼心抵讚。

最後就係佢介紹呢度嘅調酒師係香港攞過獎嘅,早兩日想同同事試吓,但原來佢都係跟返一般中餐廳,四點到六點落場唔招呼客人,大家記得你嘅時候都打嚟問吓~
2024-04-25
  • 黑蒜慢煮和牛
2024-05-13 2176 瀏覽
我好喜欢乾隆上素饺,里面的菜吃起来像野菜,馅是有味道的,吃起来清香。上海鲜肉小笼包馅料味道调得很不错,外皮薄而有弹性,汤汁丰富,口感鲜美。胡萝卜咸水角造型好可爱,就是🥕造型,外皮酥酥的,内里软软糯糯的,配上咸香的馅,忍不住吃了两个~黑椒牛肉雪茄很有创意,雪茄造型的春卷,里面是香香的黑椒牛肉。黄金龙虾酥端上来我和朋友都惊艳了,真的好像龙虾🦞我开始以为是普通萝卜酥,没想到里面真有龙虾肉~

2024-05-08 2036 瀏覽
帶外國朋友黎香港食飯見到呢間夠體面 有得泊車有香港維港特色 擺盤又igable 味道都ok我地人多訂左間房,房有自己私家廁所環境真係唔錯,等上菜時仲可以行出去睇下維港我哋叫左一個6人餐 + 散點幾個餸 。1)櫻桃鵝肝,打卡一流,口感上鵝肝味算濃,黎到一定要必叫打卡🤣2)一口陳醋海蜇花,呢個口感好爽口,好好味,陳醋酸酸地好開胃 。3)八十里片皮鴨,正常片皮鴨,切得皮薄 。其餘仲叫左 松子魚,黑毛豬紅燒肉,宮堡雞到等 。另外仲點咗 黑松露小籠包,外國朋友係到特登叫個特色啲黑蚊蚊嘅黑松露小籠包俾佢地試下🤣整體來講可以算得上係中菜fine dining 擺盤夠精緻,味道唔差,環境都好可以 。
帶外國朋友黎香港食飯
見到呢間夠體面 有得泊車
有香港維港特色 擺盤又igable 味道都ok

我地人多訂左間房,房有自己私家廁所
環境真係唔錯,等上菜時仲可以行出去睇下維港

我哋叫左一個6人餐 + 散點幾個餸 。

3)八十里片皮鴨,正常片皮鴨,切得皮薄 。

其餘仲叫左 松子魚,黑毛豬紅燒肉,宮堡雞到等 。

櫻桃鵝肝
八十里片皮鴨
陳醋一口海蜇花
2024-01-18
陳醋一口海蜇花
  • 櫻桃鴨肝
景色一流,如果喺黃昏嘅時候先飲一杯雞尾酒輕鬆一下☺️之後再用晚餐仲可以睇埋夜景😍簡直係心曠神怡😁餐廳設有bar. 可以享受有酒精或無酒精飲品. 手調特飲, 有特色🥰大家可以一試👍食物方面:經理推介了 :櫻桃鴨肝, 擺盤精明,味道亦不俗茉莉花煙燻倉魚, 帶有茉莉花和煙燻兩種味道, 魚肉嫩滑八十里片皮鴨, 皮酥脆,鴨肉唔會太乾,好味花膠紅燒黑毛豬肉, 花膠都幾厚,豬肉係好滑唔覺得肥金腿扒津白, 啲菜好淋好入味爆汁和牛燒餅加家鄉臘肉胡椒餅做主食甜品有豆沙鍋餅同埋酒樣湯丸侍應們服務殷勤, 留意食客需要!
食物方面:
經理推介了 :
櫻桃鴨肝, 擺盤精明,味道亦不俗
茉莉花煙燻倉魚, 帶有茉莉花和煙燻兩種味道, 魚肉嫩滑
八十里片皮鴨, 皮酥脆,鴨肉唔會太乾,好味
花膠紅燒黑毛豬肉, 花膠都幾厚,豬肉係好滑唔覺得肥
金腿扒津白, 啲菜好淋好入味
爆汁和牛燒餅加家鄉臘肉胡椒餅做主食
甜品有豆沙鍋餅同埋酒樣湯丸
侍應們服務殷勤, 留意食客需要!

2024-03-28 1752 瀏覽
2024年3月底光顧,竟然有人在餐廳裏食煙!餐廳禁煙是常識吧!侍應只是提出叫我們轉枱,沒有想過用呢個價錢食飯在呢個地方食飯要食埋二手煙!食物質素ok 但係我選擇呢個地方就係因為除了食物,也需要一個舒適嘅環境和高級的服務,估唔到會有呢個情況出現!令我十分不滿意!對於非吸煙者是一個懲罰!對於一個守法的市民也是一個懲罰!由於當晚邀請的朋友是很重要的人,感覺自己的選擇和安排都變得很失禮!如果你是一位吸煙人士,可能會覺得呢個係一個好地方!

對於非吸煙者是一個懲罰!對於一個守法的市民也是一個懲罰!