餐廳: 八寶清湯腩
資訊:

2020-10-25 926 瀏覽
今日黎左呢間八寶到試左個清湯牛腩面, 首先講講個牛腩先, 咬感滿分 咬落肥瘦適中, 又易入口 好有牛味! 再講講個湯, 哇 個湯好好飲 好有牛味! 但有少少咸 希望可以再清d, 另外而有少少林 整體滿意!
以前一直有幫襯開八寶,覺得佢質量好,雖然較貴,但值。但早幾日心血來潮,再去幫襯八寶,發現已經完全變質,真係垃圾!食物偷工減料,牛肚,牛筋變卤水交貨品質,牛腩,坑腩變肥膏,湯底唔夠熱,而且已經變成雞粉湯,藥膳湯底已經消失。講真,比起 潮X 那堆鋪,八寶更加不如。雖然現在生意比較難做,但你收顧客差不多100元一碗,利錢應該都好足夠啦,但仍然要變成這樣,真的很失望! 絕對不會再幫襯!寧願去附近其他牛店食,雖然坐得較逼,但起碼值。再見八寶。
以前一直有幫襯開八寶,覺得佢質量好,雖然較貴,但值。
2020-10-18
30 分鐘 (堂食)
2020-10-12 1004 瀏覽
#foodhkdiscoverer黃店_天后💛—清湯坑腩麵($85)雖然牛坑腩份量唔係好多🙁但係質感唔錯🤨好滑好軟身🙆🏻‍♀️肥瘦適中🤪個湯底用咗蘿蔔湯🤩好清甜🤫牛味亦都好濃🙈冇味精☺️真係飲到停唔到口😛啲蘿蔔亦都煲得好淋👍🏻個麵係普通生麵冇咩特別😌—手打牛丸麵($55)有四粒牛丸🥰d 牛丸好彈牙好多汁🤭食落去好有牛味🙆🏻‍♀️真材實料👏🏻 至於個湯就同清湯坑腩麵一樣🙈咁嘅質素😍算幾抵食不妨試吓啦😍—價錢: 💋💋💋💋味道:💋💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋環境:💋💋💋💋. ——地點:八寶清湯腩 (天后)地址:天后電氣道124號榮華大廈地鋪營業時間:11:30-00:00—#天后 #黃店 #文青 #香港 #牛腩麵 #00s天后 #天后美食 #likes #like #follow #likeforlikes #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #pi
#foodhkdiscoverer黃店_天后💛

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋
. ——
地點:八寶清湯腩 (天后)
地址:天后電氣道124號榮華大廈地鋪
營業時間:11:30-00:00

#天后 #黃店 #文青 #香港 #牛腩麵 #00s天后 #天后美食 #likes #like #follow #likeforlikes #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday
2020-10-02 1091 瀏覽
我係由八寶剛搬到天后就一直支持嘅街坊,每星期起碼食一次,經常推薦俾朋友。八寶嘅腩,由普通牛腩牛脷到崩沙腩都咁好食。湯底更係我哋嘅最愛,藥膳湯底跑贏同區所謂清湯腩名牌幾廿條街。八寶重要係良心店,所以疫情禁堂食期間,我哋都堅持買外賣,從不間斷。咁點解要寫食評呢?係因為我真心希望八寶年輕一代可以以禮待客,守好八寶個招牌。有一晚我因為工作,晚上9:35先趕到,八寶牛腩我嘅comfort food. 一入門口,年輕負責人/職員好粗聲粗氣咁講:「你堂食呀?10點鐘一定要走!」因為響屋企成日、又想環保,我話我食快d啦。佢有幫我落單,轉頭兩秒就拋低張單:「你埋埋單先!」Fine. 佢找續都無講多謝。其實我旁邊都有兩個人慢慢食緊。將心比己,我都唔想阻佢哋收工。最後10:05就走喇。另外兩個都未走。我離開時,年輕負責人仲係一句多謝都無。講真,我好希望八寶睇到,可以反省同改善,今次經歷真係好令我傷心,尤其是辛勞一日後好似要乞求先有得食碗麵。好掛住平時老闆老闆娘嘅笑容同人情味。我真係好___鍾意八寶同香港.

我真係好___鍾意八寶同香港.

牛腩河
2020-10-02
牛腩河
『天后唔係得兩間清湯腩・必定會再回訪』☯︎八寶清湯腩, 𝑻𝒊𝒏 𝑯𝒂𝒖⠀⠀早已聽過這家清湯腩很不錯,跟傳統的不同,他們的湯底是藥膳的,帶點中藥的味道,感覺很養生而且我很喜歡呀ʕ•ᴥ•ʔ⠀⠀꧁爽腩幼麵꧂⠀幼麵質地很爽滑,好吃!⠀加上藥膳湯底非常清甜,真的是一吃就停不下來了)其實我稍微覺得如果甜度降低一點更好(⊃。•́‿•̀。)⊃⠀爽腩是比較瘦的牛腩位置,基本上沒有肥肉,但完全不會乾柴啊!而且牛味也是濃濃的♥︎⠀順帶一提蘿蔔非常清甜完全沒有渣宰!⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8/10⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒:$85⠀⠀꧁崩沙腩撈粗꧂⠀撈粗的份量比較多但麵質沒有幼麵來的驚喜 而且撈麵的醬油也沒什麼特別 建議要湯麵就可以了☺︎︎⠀撈麵的緣故,牛腩和蘿蔔都是另上的⠀看看這份量,是不是很足!(●’◡’●)ノ⠀這牛腩非常鬆化,很嫩很嫩很好吃!比爽腩的肥一點所以如此吧!不過牛味好像爽腩更濃郁喔♡´・ᴗ・`♡⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8/10⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒:$95⠀⠀꧁腩汁介蘭꧂⠀份量正常,但貌似不是給腩汁我們啊,是過鹹的醬油呢(;´༎ຶٹ༎ຶ`⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6/10⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒:$25⠀總括來說雖然這裡的牛腩麵定價不便宜,但我覺得很值!因為無論味

꧁爽腩幼麵꧂⠀
幼麵質地很爽滑,好吃!⠀
順帶一提蘿蔔非常清甜完全沒有渣宰!⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8/10⠀
𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒:$85⠀

꧁崩沙腩撈粗꧂⠀
撈麵的緣故,牛腩和蘿蔔都是另上的⠀
看看這份量,是不是很足!(●’◡’●)ノ⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8/10⠀
𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒:$95⠀

꧁腩汁介蘭꧂⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6/10⠀
𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒:$25⠀
總括來說雖然這裡的牛腩麵定價不便宜,但我覺得很值!因為無論味道和份量都對得起這個價錢呢~⠀
🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀
爽腩幼麵,崩沙腩⠀
🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀
yes⠀
八寶清湯腩⠀
天后電氣道124號榮華大廈地鋪⠀
——————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
#168hk_tinhau⠀⠀⠀
#168hk_wow⠀
#168hk_hkfood
2020-09-07 1284 瀏覽
💛 IG: cr.eating_hk 💛 💛 八寶清湯腩 💛..............................某日睇連登見到好多人推薦呢間清湯腩其實本身我地對清湯腩都無咩興趣😈但呢間食完一次之後 成日都心掛掛想再食.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽 清湯牛腩飯 $65 (👏🏻8.5/10).聽講佢個湯超正 所以一影完相急不及待飲啖湯🤩哇!呢個濃湯嚟架啵大佬😍會唔會太正呀😈個湯好濃有啲似潮州肉骨茶 好重胡椒同蒜味睇到佢個湯寫明用八種天然材料煮十幾個鐘唔怪之得咁濃咁正啦 我成碗飲晒都唔口渴呀🥳牛腩好腍好入味 腍到可以一絲絲咁撕開雖然佢個名無蘿蔔但其實佢有嘅 清甜無渣 正😍.🍽 清湯蘿蔔牛脷麵 $55(👏🏻8/10).個湯同上面一樣咁正 咁就唔咁長氣講多次牛脷無太多調味 食翻佢原味 好正呀😍而且好腍 一咬就融喺口入面咁!牛脷份量好足 都有5塊大大片嘅🥰我地一致覺得配飯好過配麵 好滿足嘅感覺!...............................🎈 八寶清湯腩 (天后)天后電氣道124號榮華大廈地鋪.............
💛 IG: cr.eating_hk 💛

💛 八寶清湯腩 💛
某日睇連登見到好多人推薦呢間清湯腩
其實本身我地對清湯腩都無咩興趣😈
但呢間食完一次之後 成日都心掛掛想再食
🔅想知黃店原因請Dm💛
清湯牛腩飯
🍽 清湯牛腩飯 $65 (👏🏻8.5/10)
聽講佢個湯超正 所以一影完相急不及待飲啖湯🤩
哇!呢個濃湯嚟架啵大佬😍會唔會太正呀😈
個湯好濃有啲似潮州肉骨茶 好重胡椒同蒜味
睇到佢個湯寫明用八種天然材料煮十幾個鐘
唔怪之得咁濃咁正啦 我成碗飲晒都唔口渴呀🥳
牛腩好腍好入味 腍到可以一絲絲咁撕開
雖然佢個名無蘿蔔但其實佢有嘅 清甜無渣 正😍
清湯蘿蔔牛脷麵
🍽 清湯蘿蔔牛脷麵 $55(👏🏻8/10)
個湯同上面一樣咁正 咁就唔咁長氣講多次
牛脷無太多調味 食翻佢原味 好正呀😍
而且好腍 一咬就融喺口入面咁!
牛脷份量好足 都有5塊大大片嘅🥰
我地一致覺得配飯好過配麵 好滿足嘅感覺!
🎈 八寶清湯腩 (天后)
天后電氣道124號榮華大廈地鋪
2020-07-19
清湯牛腩飯
清湯蘿蔔牛脷麵
牛腩入味,湯底足料夠味. 特別也很好味. 值得一試價錢貴一點,但物有所值.但近期個別的職員態度差. 的確很影響進食心情.第一次是早幾天跟同事中午來食,當時可能人多,固也不太在意,人多繁忙之故.星期日一個人專程再來惠顧.一個金髮戴眼鏡職員落單.想落單食牛寶米粉. 他表示已無曬,我再問是否甚麼部位也賣曬.他也說只能落普通牛腩. (但原來5min內已有供應)職員不單不跟客人講,我繼續order凍飲和菜,他已背對我,狀甚不耐煩.當時餐廳半滿,人客不多,談何繁忙.之後有對情侶order牛寶麵.. 職員又爽快表示有... 其後幾枱都有.到我再跟那職員對質,那職員只講剛剛有.說話和態度沒有不好意思...這樣的職員,認真倒米. 香港很多好食的店,但服務態度就是仗著食物美味而態度每況愈下... 當日的普通牛腩好肥,職員也不肯跟我落單叫牛寶米.... 很無奈
牛腩入味,湯底足料夠味. 特別也很好味. 值得一試
價錢貴一點,但物有所值.

但近期個別的職員態度差. 的確很影響進食心情.
星期日一個人專程再來惠顧.

一個金髮戴眼鏡職員落單.

當時餐廳半滿,人客不多,談何繁忙.
到我再跟那職員對質,那職員只講剛剛有.
說話和態度沒有不好意思...
這樣的職員,認真倒米.

2020-09-06
6 分鐘 (堂食)
2020-08-28 756 瀏覽
八月第一個星期五中午,炮台山。在家工作後每個星期五都要回公司一下,炮台山天后美食林立,正好做一下美食偵探。走進一家門面簡潔新穎,裝潢吊燈泡明顯有用心思,裡面掛牆木板上放的是酒瓶還有懷舊收音機,有點復古風,一切隨性不隨便,卻是主打牛腩的店。清湯蘿蔔三寶麵,牛味清香撲鼻,喝一口湯,沒有味清之外,還有濃濃藥膳回甘,原來這湯是焦點所在,除了大量牛骨,加入了龍眼肉、杞子、淮山、黃芪、 紅棗,居然還有當歸去熬製,這個藥膽不得了,滋陰補身又清甜,難怪稱為八寶。三寶麵有牛腩,牛筋和牛肚,牛筋軟腍,吸收了湯汁充滿甘甜味,牛肚爽彈,牛腩就比教難嚼,可能換成其他腩位會比較好吧。
八月第一個星期五中午,炮台山。

走進一家門面簡潔新穎,裝潢吊燈泡明顯有用心思,
清湯蘿蔔三寶麵

2020-08-07
清湯蘿蔔三寶麵
2020-08-12 982 瀏覽
全港第一清湯腩🐮自創藥材牛湯底🚀比少少背景大家先😌由於新鮮牛腩供應十分罕有,所以全港供應新鮮牛腩嘅店係不多於十家😌 今日呢家呀,大埔群記(下個post寫),九記(幾個月前食過🙄好難食),澳門咖喱王新鮮腩(搵日去) 等等 但係有好既食材都要識煮先得😂 又唔淋又唔入味就食得💩 ,今日果間自創咗個藥材牛骨湯底,大受歡迎,仲有人買返去打邊爐😂而且佢本身都係老字號,做咗好多年,近年先由紅磡搬去天后💪-🍜 #清湯蘿蔔牛寶麵 🍜 ($108)有齊崩沙腩,爽腩同坑腩🥰一上嚟已經好大陣藥膳味😌最好食係崩沙腩,肥瘦平均,浸得夠身😌食落完全冇渣,而且超重牛味,果然係新鮮牛腩😌香軟爽滑🥰食完番唔到轉頭💪蘿蔔就又淋又爽口,完全冇渣🤟🏻好耐冇食到咁正既蘿蔔🥕個湯好似肉骨茶😂不過更重牛味,而且越飲越上癮而且完全唔會口渴,真材實料💪總結來說 香港第一牛腩 又有良心 gogogo🚀-🎈 天后電氣道124號榮華大廈地鋪平均傷害:$85好味值:7.75/10...

全港第一清湯腩🐮自創藥材牛湯底🚀
而且佢本身都係老字號,做咗好多年,近年先由紅磡搬去天后💪

🍜 #清湯蘿蔔牛寶麵 🍜 ($108)
有齊崩沙腩,爽腩同坑腩🥰
一上嚟已經好大陣藥膳味😌
最好食係崩沙腩,肥瘦平均,浸得夠身😌

蘿蔔就又淋又爽口,完全冇渣🤟🏻好耐冇食到咁正既蘿蔔🥕

總結來說 香港第一牛腩 又有良心 gogogo🚀

🎈 天后電氣道124號榮華大廈地鋪
平均傷害:$85
好味值:7.75/10
2020-07-25 823 瀏覽
呢個藥膳清湯腩嘅出品幾好,湯同牛腩唔會俾藥材味蓋過,肉質軟腍唔肥膩。如果點撈麵,麵底接近2個,分量非常多,當然肉湯嘅料都足秤啦。不過lunch時間嚟到多人排外賣,堂食等咗半個鐘先上,真係好慢囉……

2020-07-09
30 分鐘 (堂食)
2020-07-18 776 瀏覽
平時呢間舖頭一定大排長龍,今日冇人排,第一次入嚟食,真係超級美味! 牛坑腩入口即溶,非常入味,個藥膳清湯腩底湯底 一流, 從來未食過咁好味嘅清湯腩湯底, 碗牛坑腩非常大 , 足夠兩個人食。 連杯凍檸茶都好好飲😍
2020-06-16 1512 瀏覽
嘩! 呢間野,近期新寵,無論我定打機既朋友仔都一致認為呢間野好好味!由於我第一次食既就係牛肚,而我又真係好鍾意食,又“林”又入味! 好食到我轉唔到,完全唔太想試第二樣XD 男人有叫過貴腩同平腩,但sorry, 我都係覺得牛肚一絕!我想講既係,我好唔鍾意藥材味,所以我唔好肉骨茶,但佢呢個湯底真係好正! 我每次都清到見底咁XD我以前自己一個落去睇醫生成日食個間已經冇再去食lu, 因為呢間雖然貴,但貴得值! 佢俾番足料你!而其實自第一次食完之後,我同男人都間唔中專登去食,我無次次影,因為我太專一了XD提一提,撈麵最好食,幼呢就爽口彈牙,粗就索哂尐汁,兩樣都好好食,所以我同男人如1一齊食就會各叫一款,咁就兩隻都食到XD

2020-05-30 1712 瀏覽
天后一向出名清湯腩,呢間八寶清湯腩好似比另外兩間無咁出名,但試過之後,發現佢比另外兩間更好食。一入到門口,就有一陣微微嘅中藥味,原來呢度嘅牛腩湯底係用咗淮山、當歸、杞子等中藥,加埋牛骨而成。湯底入口雖然有少少藥材味,有少少肉骨茶嘅味道,但係味道帶甜,區落去牛腩麵度估唔到味道會咁啱。呢度牛腩有好多款,有坑腩、崩沙腩、爽腩,喜歡食唔同口感嘅人就最啱喇。我今日食左坑腩,入口半爽半淋,味道唔錯。不過我覺得佢個麵反而有d失色,唔夠爽口。另外,我雖然好鍾意食辣,但我唔建議加辣椒油落去個牛腩麵到,因為完全破壞左個湯底嘅味道。同埋呢度價錢都唔算平,不過偶爾支持下有水準嘅黃店都冇所謂嘅!

2020-05-29 1076 瀏覽
前幾天見到有人分享,囉囉攣左幾日,今日去叫咗個牛三寶,有齊坑腩,爽腩同埋崩沙腩,可以一次過試晒佢三種招牌嘢。一送到黎,已經俾佢香味吸引左,即刻試咗一啖湯,簡直係不得之了👍🏾久違了的藥膳味道,(藥膳跟藥材味是不一樣的😂)佢啲牛腩真係各有特色,三樣都好好,夠淋又夠牛味,真係揀邊一樣都唔會錯。順帶一提嘅係佢個蘿蔔都好好食😋食完啲牛腩之後我將餘下嘅所有湯一飲而盡,正。呢間舖頭嘅店員大部份都好親切同埋有禮貌,抵讚👍🏾同同區其他清湯腩嘅立刻比下去。ps 飲完湯到而家幾個鐘頭後嘅我都唔覺得口渴👍🏾呢排因為戒緊澱粉質,下次一定要試吓佢啲麵同埋炸魚皮。。💎回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟(清湯腩之首選)💰性價比: 💸💸💸💸(比普通嘅價錢略高,不過絕對值)(5粒 🌟💸👎🏾 為最高)
ps 飲完湯到而家幾個鐘頭後嘅我都唔覺得口渴👍🏾
呢排因為戒緊澱粉質,下次一定要試吓佢啲麵同埋炸魚皮

💎回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟(清湯腩之首選)
💰性價比: 💸💸💸💸(比普通嘅價錢略高,不過絕對值)
(5粒 🌟💸👎🏾 為最高)
特色牛腩  (坑腩崩沙腩爽腩)
韭菜花加腩汁
特色牛腩  (坑腩崩沙腩爽腩)
韭菜花加腩汁
2020-05-13 920 瀏覽
幾年前八寶仍在紅磡,已經愛上這店的招牌湯底,清香撲鼻,加上微微藥材味,真會令人上癮。疫情中生意不減,才八點鐘,牛寶已經只剩一份。好彩!牛寶是餐牌上最貴的一味,有齊各種特色牛腩,包括爽腩,崩沙腩,坑腩。蘿蔔冇渣,湯底保持水準,令人心頭一暖。加一包炸魚皮,太多食唔哂。下次再食想念的牛丸,牛孖筋,金錢肚。

加一包炸魚皮,太多食唔哂。

下次再食想念的牛丸,牛孖筋,金錢肚。