2016-04-04 1408 瀏覽
今日到大埔踩完單車,很累,估唔到屋村有這麼大間的日本餐廳。內裏環境很舒服.見到下午茶都好抵食,所以二話不說,走進去便叫了個雜錦壽司配迷你湯烏冬。雜錦壽司有4款,共6件。加州卷覺得沙律醬不夠,卷得不夠實,食落有啲散,但魚子是足夠。三文魚,北寄貝,墨魚都食出其鮮美烏冬雖然說迷你,但份量都足夠,都照樣有粟米及昆布。湯底係豚骨,鮮雞及雞腳,所以,配上無味的烏冬,烏冬是日本來的,好好味。配上機磨咖啡,不用加糖也不覺苦。
今日到大埔踩完單車,很累,估唔到屋村有這麼大間的日本餐廳。
什錦壽司
機磨熱咖啡
配上機磨咖啡,不用加糖也不覺苦。
2016-02-14 1014 瀏覽
今晚我們去咗大埔富善邨商場嘅「八戶屋和食料理」食晚飯!我們叫咗吞拿魚、油甘魚,三文魚刺身、香辣火炙三文魚反卷、香脆軟殼蟹紙米卷、明太子鮮貝煙肉串、日式奄列炒飯、鐵板蒜片牛柳粒、鰻魚炒飯、照燒鰻魚飯、黑松露石鍋牛肉葛絲湯、鹽燒鯖魚同紫薯甘栗餅!吞拿魚、油甘魚,三文魚刺身極之新鮮,肉質非常軟滑肥美,而且相當厚切!香辣火炙三文魚反卷嘅三文魚表面輕輕燒過,味道好芳香,加埋啲香辣醬一齊食,都幾惹味!香脆軟殼蟹紙米卷嘅軟殼蟹炸得好香脆,加埋啲生菜、青瓜絲同芒果條一齊食,令到味道相當清新,唔會有油膩嘅感覺!明太子鮮貝煙肉串係用煙肉包住帆立貝再加啲明太子舖面,令到賣相好吸引,帆立貝非常爽甜彈牙,煙肉相當香口,加埋微辣嘅明太子一齊食,真係超惹味!鐵板蒜片牛柳粒嘅蒜片香味,滲入晒牛肉入面,令到味道相當惹味香口,肉質非常嫩滑!黑松露石鍋牛肉葛絲湯嘅葛絲麵質相當爽滑彈牙,牛肉嘅份量都幾多,黑松露嘅味道都幾香!
今晚我們去咗大埔富善邨商場嘅「八戶屋和食料理」食晚飯!
我們叫咗吞拿魚、油甘魚,三文魚刺身
香辣火炙三文魚反卷、香脆軟殼蟹紙米卷、明太子鮮貝煙肉串、
日式奄列炒飯、鐵板蒜片牛柳粒、
鰻魚炒飯、照燒鰻魚飯、黑松露石鍋牛肉葛絲湯、
鹽燒鯖魚同紫薯甘栗餅!吞拿魚、油甘魚,三文魚刺身極之新鮮,
肉質非常軟滑肥美,而且相當厚切!
香辣火炙三文魚反卷嘅三文魚表面輕輕燒過,味道好芳香,
加埋啲香辣醬一齊食,都幾惹味!
香脆軟殼蟹紙米卷嘅軟殼蟹炸得好香脆,
加埋啲生菜、青瓜絲同芒果條一齊食,令到味道相當清新,
唔會有油膩嘅感覺!
鐵板蒜片牛柳粒嘅蒜片香味,
滲入晒牛肉入面,令到味道相當惹味香口,肉質非常嫩滑!
黑松露石鍋牛肉葛絲湯嘅葛絲麵質相當爽滑彈牙,
牛肉嘅份量都幾多,黑松露嘅味道都幾香!
吞拿魚刺身
日式奄列炒飯
鐵板蒜片牛柳粒
鰻魚炒飯
2015-12-04 773 瀏覽
今晚我們去咗大埔富善邨商場嘅「八戶屋和食料理」食晚飯!我們叫咗吞拿魚他他沙律、吞拿魚、油甘魚,三文魚刺身、一人涮涮牛肉鍋、黑松露石鍋牛肉葛絲湯、炭燒蟹肉明太子玉子、芝士卷、牛肋肉大根煮、照燒鰻魚飯、芝士咖哩豬扒石鍋飯、酥炸芝士年糕、南瓜薯餅同紫薯甘栗餅!吞拿魚他他沙律係將吞拿魚表面用火炙輕輕燒過,令到吞拿魚嘅外層微熱,入面仲係冰凍刺身,令到口感非常豐富,肉質亦相當嫩滑,沙律生菜亦好新鮮,真係超好味!係本人每次都會必叫嘅!吞拿魚、油甘魚,三文魚刺身非常新鮮、厚切同肥美!有一人涮涮牛肉鍋嘅牛肉肉味香濃,唔會好肥膩!黑松露石鍋牛肉葛絲湯嘅牛肉份量十足,葛絲嘅麵質相當爽滑彈牙!炭燒蟹肉明太子玉子係即叫即燒,一層一層嘅玉子包住蟹肉同明太子,口感極之豐富,令人想一食一食嘅感覺!照燒鰻魚飯嘅鰻魚肉質非常嫩滑彈牙!芝士咖哩豬扒石鍋飯嘅豬扒炸得相當外脆內軟,炸粉亦唔會太厚,而咖哩汁嘅味道調得恰到好處!紫薯甘栗餅入面真係有粒粒甘栗,紫薯相當軟滑,味道亦好香甜!
今晚我們去咗大埔富善邨商場嘅「八戶屋和食料理」食晚飯!
我們叫咗吞拿魚他他沙律、吞拿魚、油甘魚,三文魚刺身
一人涮涮牛肉鍋、黑松露石鍋牛肉葛絲湯、
炭燒蟹肉明太子玉子、
芝士卷、牛肋肉大根煮、照燒鰻魚飯、
芝士咖哩豬扒石鍋飯、酥炸芝士年糕、南瓜薯餅同紫薯甘栗餅!
吞拿魚他他沙律係將吞拿魚表面用火炙輕輕燒過,
令到吞拿魚嘅外層微熱,入面仲係冰凍刺身
令到口感非常豐富,肉質亦相當嫩滑,
沙律生菜亦好新鮮,真係超好味!
係本人每次都會必叫嘅!
吞拿魚、油甘魚,三文魚刺身非常新鮮、厚切同肥美!
有一人涮涮牛肉鍋嘅牛肉肉味香濃,唔會好肥膩!
黑松露石鍋牛肉葛絲湯嘅牛肉份量十足,
葛絲嘅麵質相當爽滑彈牙!
口感極之豐富,令人想一食一食嘅感覺!
照燒鰻魚飯嘅鰻魚肉質非常嫩滑彈牙!
芝士咖哩豬扒石鍋飯嘅豬扒炸得相當外脆內軟,
炸粉亦唔會太厚,而咖哩汁嘅味道調得恰到好處!
紫薯甘栗餅入面真係有粒粒甘栗,
紫薯相當軟滑,味道亦好香甜!
芝士咖哩豬扒石鍋飯
炭燒蟹肉明太子玉子
一人涮涮牛肉鍋
吞拿魚他他沙律
2015-06-04 790 瀏覽
卷上面既蟹籽尚算新鮮。吉列蝦炸得靚,唔會飲哂油,又夠脆,而且係即叫即炸,雖然等得耐,但值得。除左蝦,卷入面仲有紫菜同青瓜。青瓜有效咁中和炸蝦既油膩感,達至唔錯既平衡。煙肉芝士卷食落唔會過咸,只係芝士太少。煙肉係預先炸過再放入卷炸既,所以逼走左好多油脂,唔太油膩。惟憾個皮面唔夠脆。芝士年糕一樣唔夠芝士味,不過食落都夠煙韌,又唔會炸到飲油,口感幾得。天婦羅炸粉唔會過厚,餡料同粉既比例OK。蝦天婦羅夠大隻,而蕃薯天婦羅夠哂甜。同上面既炸物一樣,炸得香脆冇飲油。
吉列蝦卷
天婦羅
2015-05-30
15 分鐘 (堂食)
吉列蝦卷
天婦羅
2015-04-25 782 瀏覽
今日公司突然間話放半晝, 梗係把握時間搵朋友啦!!!本身諗住就腳喺佢屋企樓下個屋邨商場求其搵間餐廳坐低吹下水食下野就算都無乜特別要求, 點知比我搵到驚喜!!喱間日本野 一望個餐牌就知唔係笠底餐廳啦我地兩個女仔食得唔多 Total叫左3樣喱個係佢招牌菜龍皇卷裡面係蝦天婦羅~其實我都唔知係唔係叫天婦羅,佢d粉好薄完全唔似人地出面果d一層又一層粉漿gel住晒咁,脆脆地又有小許咬口吃落去佢隻虎蝦真係好銷魂XD一黎唔係人地果d擺到凍晒二黎本身佢隻蝦已經新鮮, 好食!之後係魷魚筒出面食開果d唔係太乾太硬 反而喱隻就燒得唔錯佢係用燒汁去燒既 食落唔覺得濃味….最後就係……登登登登!我最愛既鯖魚~~~~其實要整一條好食既鯖魚絕非易事咁岩今次煎得唔乾身夾起腩位都仲有魚油加埋檸檬汁食真係一流;)最後埋單200都唔使真係估你唔到屋邨仔商場都有正野食
今日公司突然間話放半晝, 梗係把握時間搵朋友啦!!!
都無乜特別要求, 點知比我搵到驚喜!!
喱間日本野 一望個餐牌就知唔係笠底餐廳啦

我地兩個女仔食得唔多 Total叫左3樣
八户龍皇卷
喱個係佢招牌菜龍皇卷
裡面係蝦天婦羅~
其實我都唔知係唔係叫天婦羅,
佢d粉好薄完全唔似人地出面果d一層又一層粉漿gel住晒咁,
脆脆地又有小許咬口
吃落去佢隻虎蝦真係好銷魂XD
一黎唔係人地果d擺到凍晒
二黎本身佢隻蝦已經新鮮, 好食!
炭燒魷魚筒
之後係魷魚筒
出面食開果d唔係太乾太硬 反而喱隻就燒得唔錯
佢係用燒汁去燒既 食落唔覺得濃味….

最後就係……登登登登!
鹽燒鯖魚
我最愛既鯖魚~~~~
其實要整一條好食既鯖魚絕非易事
咁岩今次煎得唔乾身
夾起腩位都仲有魚油
加埋檸檬汁食真係一流;)
最後埋單200都唔使
真係估你唔到屋邨仔商場都有正野食

2015-04-22
  • 鹽燒鯖魚
  • 炭燒魷魚筒
因為第一次食覺得吾錯...之後想食午餐日本野都會選擇這間店舖...坐既位置都舒服。待應反而本人覺得吾錯。反應都快黎問要咩.....今次都係2個人食午餐以為會冇午餐,點知仲有當然叫返壽司盛合...$70蚊都齊晒想食~今日都新鮮刺身,厚肉冇雪味。烏冬既味道足之餘,烏冬都好有咬口。吾會淋晒,如果海鮮再多少少就更加好啦~豚肉燒得香之餘,配料都好入口。鐵板夠熱最後再送左杯野飲。每人約$100食到飽飽再去拜年

今日都新鮮刺身,厚肉冇雪味。
豚肉燒得香之餘,配料都好入口。鐵板夠熱

最後再送左杯野飲。每人約$100食到飽飽再去拜年
2015-02-22
2015-01-16 762 瀏覽
朋友話我成日都係食西餐,所以今日放飯,就去找間日本菜 ,走到大埔屋邨中,見到這間店外觀唔錯,再看下午茶,嘩……低,就入去一試,點了個12號雜錦壽司配烏冬,送埋鮮果沙律,都只是40元,再加個八爪魚丸。烏冬同沙律先上,沙律唔少,用料豐富有生菜,菠蘿,粟米,紅梅等等,幾開胃。烏冬就配海苔,一小碗,湯底不錯,似牛乳湯,好鮮甜。壽司基本組合數件,有北寄貝,三文魚,魷魚,加州卷,飯夠味,唔散,也唔硬,合格了。追加的八爪魚丸,細細粒,熱辣辣,好味,中心是有八爪魚的,粉醬調味剛好 。有八爪魚的。加埋港式凍奶茶 。成個餐加埋小食,飲品$61,真係無得要求咁多,而且質數還唔差,5星滿分,整體我會比4星 。
朋友話我成日都係食西餐,所以今日放飯,就去找間日本菜
,走到大埔屋邨中,見到這間店外觀唔錯
,再看下午茶,嘩……低,
,沙律唔少,用料豐富
雜果沙律
有生菜,菠蘿,粟米,紅梅等等,幾開胃。
雜果沙律
烏冬就配海苔,一小碗,湯底不錯,似牛乳湯,好鮮甜。
雜錦壽司
烤八爪魚丸
真係有八爪魚
奶茶
2014-12-30 598 瀏覽
睇完醫生 8點幾去到樓下食晚飯唔洗等位 即刻有得坐 但坐位太迫叫左6樣食物幾欣賞呢個叉燒拉麵,雖然拉麵份量唔多,但勝在叉燒靚同份量多呢個價錢都算唔錯啦溫泉蛋煙肉炒飯冇咩特別,略嫌炒飯太濕芝士卷除左下面d沙律醬好食之外,上面個卷麻麻每次食日本野必點既負皮壽司,呢個完全冇味用50分+$20既蕃薯煎餅,好一般用80分換左雪糕得上面係雪糕,下面全部都係碎碎,食左一半已經唔想食因為d積分每年清一次,所以唯有要快d用哂佢
睇完醫生 8點幾去到樓下食晚飯

唔洗等位 即刻有得坐 但坐位太迫

叫左6樣食物
叉燒拉麵
幾欣賞呢個叉燒拉麵,雖然拉麵份量唔多,但勝在叉燒靚同份量多

呢個價錢都算唔錯啦
溫泉蛋煙肉炒飯
溫泉蛋煙肉炒飯冇咩特別,略嫌炒飯太濕
芝士卷
芝士卷除左下面d沙律醬好食之外,上面個卷麻麻
每次食日本野必點既負皮壽司,呢個完全冇味
用50分+$20既蕃薯煎餅,好一般
用80分換左雪糕

得上面係雪糕,下面全部都係碎碎,食左一半已經唔想食

因為d積分每年清一次,所以唯有要快d用哂佢
2014-12-29
$66.6 (晚餐)
叉燒拉麵
溫泉蛋煙肉炒飯
2014-10-06 546 瀏覽
醬燒豬軟骨烏冬,當然最著重的是豬軟骨的品質,講明醬燒,為何又乾又硬,真的懷疑是放了煲過的豬肉,軟骨竟然硬到咬唔開!烏冬水平麻麻,但豬骨湯底好味。最不滿的是座位安排,由於下午茶時間,只開放一半坐位,但職員在我隔離枱抹筷子,不停”登登”聲,簡直離譜,半個場地職員用,六張枱唔用,係要在客人耳邊一路傾計,一路登登聲?!第一次幫襯,亦係最後同埋唯一的一次。
第一次幫襯,亦係最後同埋唯一的一次。
2014-10-06
2013-08-15 939 瀏覽
幾個月前約個好耐無見既朋友~一行5人,本身去大埔超級城既其他壽司,但真係勁多人,成10幾人係出面等位,因為5想等,就不如行2步過黎呢度食反餐la~見食評都5算!我地睇下openrice有咩推介就叫d咩,地方大,但得1成客得果個炸飯團壽司同意粉好食d,其他都好難食!串燒,似炸左10次甘乾,無味! 冰火甜蝦炸飯團壽司炸得香,似小朋友玩意!海鮮意粉足料夠香,好味道!其他都一般!每人食左成200$,好
得果個炸飯團壽司同意粉好食d,其他都好難食!
串燒,似炸左10次甘乾,無味!

冰火甜蝦炸飯團壽司炸得香,似小朋友玩意!
海鮮意粉足料夠香,好味道!
其他都一般!每人食左成200$,好
2013-04-30 657 瀏覽
有一段時間無黎食!一間日式餐廳一個街坊平日lunch$40-$50! 一向食物質數都唔差! 都唔錯架啦!不過我地好少叫lunch set! 怕唔好味! 通常叫menu! 不過叫隔離班學生妹話今日星期2個加州卷餐唔錯!所以下次會考慮叫下lunch set!今日3人食既野都麻麻地! 今次2款拉麵都唔好味!好重梘水味!得咖哩芝士雞排飯可以d!但是食落芝士味無! 而上菜時間慢左d!,可能lunch time吧! 漏單問題都發生! 如果依樣可以改善下就更好! 同埋位與位之間迫左! 大聲都dd都聽到隔離講咩! 不過整體都ok!
2013-04-23
2013-04-24 456 瀏覽
17.2.2013返完教會之後, 都已經下午兩時半, 所以十分肚餓. 於是我們就隨意地走進這餐廳醫肚.下午茶餐餐牌剛出, 我就揀了野菌雞柳天使麵($32). 想不到天使麵份量也很足, 而且十分夠熱, 可是煮得過份腍, 令它有一pat pat 的感覺. 雞柳粒, 洋蔥, 磨菇和西椒的份量也適中, 這樣的配搭加上香草, 令到整碟天使麵也都香味四溢. 不過, 這些配料的味道只是一般, 無什麼特別, 白汁也過份咸了點. 凍柑桔檸檬是這個下午茶餐送的, 味道酸酸甜甜, 是意料之內, 沒什麼特別. 最特別應該是這個膠杯好殘舊, 給人不太清潔的感覺. 其實, 這裡只是屋村商場的餐廳, 都是做街坊生意為主, 還有什麼要求呢?
17.2.2013

下午茶餐餐牌剛出, 我就揀了

2013-02-17
這間日式料理店,不是純純的日式料理,而是加入本土口味的日西餐廳。這天我第一次光顧這店,因為覺得其裝潢都算不錯。而且,這裡有一個獨立的壽司吧,我想壽司食材應該是該店其中一個亮麗的賣點。小妹叫了一個下午茶餐,雖然下午茶餐有壽司款式。但基於小妹這天胃口不佳,不想吃生冷東西之餘,發現下午茶餐有一款是較便宜,而看菜式名應該是很醒胃的食品:滑牛蕃茄湯通粉。於是小妹便點了這款。Oh My God !!! 賣相真的很美,看到紅透透的蕃茄湯底,和一片片的蕃茄,想必是讓我開胃的微酸了。可是…很重的麻油味湯面邊有一層麻油,太多太多了,麻油完全喧賓奪主地蓋過了蕃茄湯的味道。而且使整碗通粉變得油膩呢!我心諗:這碗只不過是湯通粉,又不是出前一丁,搞甚麼要加這麼多麻油呀???不是任加麻油就可以使食物變成極品呢!而這種油膩感令到我的胃口又打了折扣,老實說,雖然牛肉質地是嫩滑的,但是我最終都是有點勉強地吃完這碗通粉。希望蕃茄湯通粉不是這店的主打食品。也希望這店的其他食品可以為它挽回一點點面子。努力加油!
有獨立的壽司吧
下午茶餐,全日要收加一
麻油味超重,救命!
Oh My God !!!

很重的麻油味

題外話/補充資料: 這店舖的員工算是多,但他們都工作得很勤快,而且,每個都面帶笑容,不止是對客,而且員工之間都會有講有笑,這種工作氣氛真是罕見的好。
2012-11-11
2012-07-25 299 瀏覽
放工返家後,呀媽話唔想煮飯,想偷下惰。於是等埋呀妹放工,一家人落去屋企附近睇下有咩好食啦。富善邨唯一一間日本野食,晚市未食過。但呀妹就推介食哩間,可能佢真係鍾意食日本野啦。呀媽都無異議,就揀左哩間。七點半入座,入座率一半,閒日屋邨吧。三個人都叫左自己鍾意食既野妹妹點了一客三文魚刺身,豬骨海鮮鍋,夠熱,材料都足既,味道一般,無驚無喜什錦天婦羅,炸煆都不錯,份量都算多。我的最愛一客鯖魚,都幾大條,味道足,燒得剛剛好最後唔夠飽,叫左一個泡菜石頭燒飯,辣辣地都幾開胃,哩個飯真的不錯。以屋邨餐廳質素來講,中上級數,價錢亦合理。暫時唯一一間日式主打餐廳,應該會再幫襯。

七點半入座,入座率一半,閒日屋邨吧。

三個人都叫左自己鍾意食既野

妹妹點了一客三文魚刺身
豬骨海鮮鍋,夠熱,材料都足既,味道一般,無驚無喜
什錦天婦羅,炸煆都不錯,份量都算多。
我的最愛一客鯖魚,都幾大條,味道足,燒得剛剛好

以屋邨餐廳質素來講,中上級數,價錢亦合理。
暫時唯一一間日式主打餐廳,應該會再幫襯。
2012-07-12
2012-07-08 207 瀏覽
近年日和風味的美食開始進駐新界地區,除了元朗和屯門外,大埔亦是一個開發對象,在富善商場的八戶屋便是一個好例子,今日同老友聚舊想找個坐得舒服些的地方,所以不去大 X 活食西多士,一於來個日式下午茶。餐牌上的選擇很多,價錢亦很大眾化,真是做街坊生意的!我們看了一會兒,選了一個自製豬軟骨拉麵、三文魚壽司和野菌雞柳天使麵。老友聚舊無所不談,大家都記得那時二人分一個飯盒的日子,不過今天我們不用分了,一人一份唔夠再叫過,哈哈哈!豬軟骨肉質很淋,軟骨很爽口,而且很入味,好好味道!拉麵則一般,沒什麼驚喜,湯底味道不錯,湯面不油膩,如果粟米粒可多一點會更好!三文魚都幾新鮮,師父包飯團的手功不錯,不會一夾即分開兩件,或完全散掉,味道都有一定手準。沒想到日式餐廳都有西式菜式,更沒想到這兒的西式菜式竟比得上外面的西式餐廳,看來它想走多國菜的路線吧!天使麵煮得恰到好處,軟硬適中,白汁有很香的芝士味,與雞柳和野菌混在一起相當好味。老友話近年大埔區真的多了很多日本餐廳,而且質素絕對比得上市區的日本餐廳,看來以後食好野都不用到市區了!

自製豬軟骨拉麵
三文魚壽司
野菌雞柳天使麵
餐牌上的選擇很多,價錢亦很大眾化
價錢與食物成正比
  • 自製豬軟骨拉麵、三文魚壽司 、野菌雞柳天使麵