2013-03-06 14 瀏覽
我要告解。對不起,拉麵神,剛剛我沒有清碗。事情是這樣發生的。夜幕低垂,於油麻地與佐敦街頭游走著。拉麵癮起,來到這條人氣不重的街慢慢地行著,白白的門框吸引著我的眼波;而案發地點-八王子拉麵館,原諒我的愚昧,我曾經想過八王子是一個人,一個王子,又或者可能是八個王子,但實質是一個位於東京都的地方(所想的名副其實想錯了)。最初,看著門口的餐牌,大概明白到這店是以賣牛骨湯底馳名的,心想蠻特別,但那一幅幅的拉麵圖,我那危機感叫我感覺到一絲絲的怯意,我應該聽到你告訴我不應去食,但本著「老子甚麼也不怕」的心態坐去試過究竟。坐下時,服務員爽快地遞上餐牌和清水,心想不錯,挺殷勤。再看餐牌,當場目瞪口呆,想不到竟遇上了低像素的餐牌。一般來說,餐牌只需簡單地列出拉麵名字,如有圖的話更能令顧客明白到拉麵的外貌特質;但當看到「起格」的餐牌,心想中伏了,不過仍抱著一絲的希望,希望這些都是錯覺,因為店內都有不少人光顧(其實這樣想的心態是相當錯,相當奇怪,應該要相信自己的直覺,相信自身的食運。講到食運晚點有機會再談)。好吧!最後我點了牛骨拉麵(白湯底)。過了好一會兒,服務員端上拉麵。驟眼一看,白白的湯底,面頭的是厚厚的

過了好一會兒,服務員端上拉麵。驟眼一看,白白的湯底,面頭的是厚厚的一層油,心想著不要緊,先嚐一口湯底。嗯!第一口感受到都是油膩感,再喝一口水;給多一次機會,嚐多一口,還是油膩感。我開始質疑自己究竟是我對油膩太敏感,但還是大家所選的都不是這個湯底。雖說香港很多人都是瘦瘦的身型,但也不至於有人會選擇油膩的湯底來增肥(當然各花入各眼,如同有人喜歡有「肉地」的女孩多過「筷子」般的女孩)。再這,可能有人會問這和平常的豬骨湯底有何分別,我會告訴這個人聽,豬骨有的是膠質感,對我來說這個是油膩感。

本著「老子甚麼也不怕」的心情吃了一口麵,質感似現成做的麵條,軟硬程度是中等,比起其他拉麵舖的留於行貨,掛湯能力低(正確來說掛油能力還是OK)。吃到溏心蛋的心情像到了谷底,還可以接受,蛋味不足。不過當夾起叉燒時,再度提起興趣,因為他們用的是豬頸肉,但切割豬頸肉的大少和一般的叉燒無異,卻吃不出肉香,只有其質感。如果你問我,這個麵最好吃的,相信就是溏心蛋。到最後,尊重地,吃光了麵、叉燒、溏心蛋,不過湯還沒有清。

說到價錢,有人會說價錢平的別要求這麼多,但一碗麵,下多少功夫,多少心機,食家是嚐到出來,可惜的是我感受不到師傅,店舖對拉麵的用心。恕小人之心,膚淺!吃罷,付錢(連加一)就揮袖離去。

(各位!抱歉是次沒有拍照。)
2012-10-21 11 瀏覽
之前買左團購,選擇的地點係尖咀,點知去到個門口一睇,成個搬遷告示出左泥,心諗,唔係執左呀!之後打去油麻地分店,侍應就叫我地過去食了。去到分店,我叫左個八王子拉麵,男朋友同朋友就叫左牛骨湯拉麵(確實名稱唔係好記得!)。八王子拉麵,我覺得個湯怪怪的,可能個湯的味道唔適合我,個拉麵都好硬,吸收唔到湯的味道,但其他溏心蛋,豬頸肉就好好食。至於個牛骨湯拉麵,個湯真係好濃,好味!佢地食得好滋味!另外我地叫多兩個小食,餃子同溏心蛋,都好好食。侍應不停咁幫我地加水,食完又好快幫我地收到碗筷,好似想我地快點走咁。不過人唔係好多,但侍應卻安排我地坐到好迫咁,呢樣可以再改善下。
搬遷告示
八王子拉麵
至於個牛骨湯拉麵,個湯真係好濃,好味!佢地食得好滋味!
牛骨湯拉麵
2012-10-18
搬遷告示
牛骨湯拉麵
我只是第一次在openrice 寫評語, 因平時對食物要求不算太高, 所以係睇人地評論多, 都不太想寫, 寫中文特別慢.但今次真係唔寫唔得, 因為真係好谷氣.本人係超級鍾意食拉麵, 所以中港有拉麵既地方都食過好多. 八王子麵既水準唔算top, 但都叫有特色, 而且有我鍾意食既胡椒麵, 加上在我親戚屋企附近, 所以縱然老婆唔太鍾意食拉麵, 但次次都俾我遊說去食一下胡椒麵. 其實本人最近在深圳亦找到差不多既胡椒麵, 但當然香港有感情分. 八王子都食過6,7次了.今晚, 本人又經過, 自己一個人, 又想走去食食胡椒麵. 去到唔駛等位坐bar 枱. 因為本人係幾肚餓, 9點15分左右去到, 睇都唔睇, 就叫左胡椒拉麵. 過左5-10分鐘, 分別有3圍枱9個人, 另4-5個散客入黎. 落單時那位女侍應係一邊同同事打牙骹, 而成晚幾個侍應都掛住吹水.眼見1個散客, 旁邊比我遲黎既1對情侶都黎左麵 (那對情侶同餐廳人係認識的), 我追一次, 當時位男侍應睇都唔睇POS (落單機), 就話"等下啦, 等下啦", 15分鐘還不算耐, ok, 就等下. 我當時睇緊MyTV "最佳男主角", 已睇了一半有多

但今次真係唔寫唔得, 因為真係好谷氣.

眼見1個散客, 旁邊比我遲黎既1對情侶都黎左麵 (那對情侶同餐廳人係認識的), 我追一次, 當時位男侍應睇都唔睇POS (落單機), 就話"等下啦, 等下啦", 15分鐘還不算耐, ok, 就等下. 我當時睇緊MyTV "最佳男主角", 已睇了一半有多.

再過5分鐘, 2圍比我遲既枱都上左幾碗麵, 我的還未到, MyTV 都睇完, 我再追幫我落單那女士, 佢只係話"就黎喇, 等下啦", 我問係咪落漏單, 佢地又冇反應, 只係在吹水.

再過5分鐘, 連另一枱3個人既麵都上埋, 睇住一碗一碗出黎既都唔係我既, 實在難受. 而2個我追過既人, 又一點跟進都沒有. 我實在受不了, 加上肚餓又不知還要等多久, 25分鐘了, 胡椒麵真的要25分鐘 ? 我就只好離去. 到離去時店方一直一點反應都沒有, 不好意思都沒有一句.

我轉頭去了旺角味千, 我算一下, 人家7分鐘已上了麵, 服務態度還很好. 這次我對八王子非常失望, 我想我是不會再去食了, 我也不會推薦給朋友, 反正價錢又不比其他便宜, 又得不到食物, 得不到服務.
2012-10-10
2012-08-20 11 瀏覽
前日(18-8-2012 Sat),同男友出佢公司,佢做o左一輪o野後話去食lunch,食咩o野呢?佢話食拉麵.去邊間食呢?o黎到,啊,原來係佢想試好耐o既呢間,好啦.入到去,侍應安排我o地坐六人枱o既其中一邊.由於天氣幾熱,男友就要冷拉麵,原本佢想要$55.00o既韓式泡菜冷拉麵,但因為就我唔食辣,所以要$58.00o既麻醬海鮮冷拉麵,而我就要$60.00o既信洲帶子拉麵.落單時,侍應提我信洲帶子拉麵本身係辣,須唔須要走辣?我答走辣.然後男友問佢有咩o野飲品?佢就介紹有五種生果味o既乳酸或梳打,每杯中$16.00,有巨峄提子,和蘋果,士多啤梨同我唔記得o既o野,咁我o地就要和蘋果同士多啤梨乳酸各一杯.好快,我o既走辣信洲帶子拉麵到o黎,睇睇,嘩!有三隻帶子,重要係連埋裙邊位,真係大隻.好食吓先,帶子唔算好鮮味,不過不失,拉麵亦唔係好彈牙,湯底味道濃郁.而男友o既麻醬海鮮冷拉麵到o黎,見到好似有好多料,佢畀一隻蝦我食,蝦都係雪凍過冰凍o既,不過口感過腍,男友食o個隻就話未完全解凍,重有啲冰沙.咁其實人o地都好難做,太早攞出o黎解凍,驚有細菌,食到人o地肚痾呢.而佢o既冷拉麵呢?麻醬好夠

信洲帶子拉麵

而男友o既麻醬海鮮冷拉麵到o黎,見到好似有好多料,
麻醬海鮮冷拉麵
佢畀一隻蝦我食,蝦都係雪凍過冰凍o既,不過口感過腍,男友食o個隻就話未完全解凍,重有啲冰沙.咁其實人o地都好難做,太早攞出o黎解凍,驚有細菌,食到人o地肚痾呢.而佢o既冷拉麵呢?麻醬好夠,好好味,粟米粒都甜.

而兩杯o野飲呢,
士多啤梨乳酸
和蘋果乳酸
飲到乳酸味,而蘋果味唔係好似,飲到最後就覺得好甜;而,士多啤梨味就冇咁甜,男友話飲到底有啲果肉.

呢餐連加一埋單$165.00

呢o度o野食唔係好突出,不過勝在服務唔錯,一坐低就畀杯凍冰水,好唔話得.如果食物再做好啲,有望由八王子升到大王子,努力.

題外話/補充資料: Openrice真好笑,好地地,我呢篇食評冇投訴呢間o野,都出e-mail話唔批,內容如下. 由於食評含嚴重指控 / 投訴(早太攞出o黎解凍,驚有細菌,食到人o地肚痾呢),所以我們必須提醒閣下需要承擔因食評內容失實而導致的任何法律責任。請回覆此電郵或登入帳戶再次提交食評以確認食評內容完全屬實。 Editor冇睇上文下理,只斷章取義就話我投訴,延誤刊登我呢篇食評. 睇o黎佢o地o既中文水平都幾差.
2012-08-18
$82.50 (午餐)
2012-08-18 10 瀏覽
今晚和女朋友去食八王子拉麵,因為之前買左團購優惠,可以$26買1碗拉麵有12種味道。我和女朋友分別點左八王子拉麵和胡椒拉麵。之前我有睇openrice食評,大部份人話吾好味個湯底又稀等。反而我覺得都幾抵食幾好味,我飲得出個湯底吾係一般既豬骨湯底,係濃牛骨味,而胡椒拉麵個胡椒味仲特出,其實以$26一碗黎講算ok抵食好味。另外waitress殷勤倒水服務ok
另外waitress殷勤倒水服務ok
團購
  • 八王子拉麵,胡椒拉麵
星期日的晚上正好想找心中的王子食碗拉麵,人在佐敦,不難就想起這位八王子。時間可能還早,店裡就只有兩台客,又或者天氣這麼熱,想吃拉麵的人的確會卻步。我們進店後安排到bar 檯前,之前也是遠遠的看著麵師傅工作,這回總算可以認真的去看看,雖然玻璃窗上差不多九成位置被貼滿了相片我就點了classic 的玉子拉麵愈簡單大路的款式,就愈能夠顯示出師傅的水準,這是我個人認為的。拉麵水準是可以的,咬感彈牙,但敗的是湯底,這次我並沒有像平時一樣把湯底喝完我不知道是淡了還是味道不同了中途進食的時候,師傅有向其他食客問意見,他們報以"OK, OK!" 亦有在廚房內向我微笑希望下次再來的時候,師傅可以帶驚喜給我

我就點了classic 的
玉子拉麵

拉麵水準是可以的,咬感彈牙

但敗的是湯底,這次我並沒有像平時一樣把湯底喝完
我不知道是淡了還是味道不同了

希望下次再來的時候,師傅可以帶驚喜給我
題外話/補充資料: 餐廳的侍應感覺上是多了,不知道是否用來應付團購的食客 但除了一上座時的水外,之後也是我們叫侍應才加的,需要點改善
2012-07-29
  • 溏心蛋
2012-08-12 9 瀏覽
以前看雜誌已知道這拉麵店是主打牛骨湯底,因為地點的關係從未來過試一試,今次因為團購的關係,二十多元便能吃到,便可試試其牛骨湯底了!!這天天氣酷熱,由旺角行到這間分店試試它的拉麵,天口熱,令胃口大減!入到店內,冷氣不足,又坐近門口位置,所以食慾也不多,但已一場來到都是要用了團購的優惠卷。坐下店員有說明那些拉麵可以選擇,不停遊說我們點小食和飲品。最終二人分別點了八王子拉麵和胡椒風味拉麵。八王子拉麵:內裏的配料不是叉燒而是豬頸肉。豬頸肉有四片,很肥不爽口,但很腍很油膩,個人喜歡吃爽口的豬頸肉。而拉麵分量也很多,但麵不彈牙,很普通。湯底很油,味不濃,偏淡。胡椒風味拉麵:這個的配料是叉燒,和八王子拉麵不同。肉比較瘦,不油膩,感覺好得多。拉麵分量都是一樣啦!至於湯底,一來到已聞到胡椒味,很像中式的胡椒豬肚湯,個人覺得不算很辣,可是友人覺得辣了些,令麵也吃不下! 溏心蛋沒什麼味,蛋黃不香。總括來說,二十多元當然很值得吃,如果正價的話便不會試了。因為覺得沒什麼吸引之處,份量算大,但太油膩了。
以前看雜誌已知道這拉麵店是主打牛骨湯底,

因為地點的關係從未來過試一試,

今次因為團購的關係,二十多元便能吃到,

便可試試其牛骨湯底了!!

這天天氣酷熱,由旺角行到這間分店試試它的拉麵,

天口熱,令胃口大減!入到店內,冷氣不足,又坐近門口位置,

所以食慾也不多,但已一場來到都是要用了團購的優惠卷。

坐下店員有說明那些拉麵可以選擇,不停遊說我們點小食和飲品。

最終二人分別點了八王子拉麵和胡椒風味拉麵。
八王子拉麵:
內裏的配料不是叉燒而是豬頸肉。豬頸肉有四片,很肥不爽口,
但很腍很油膩,個人喜歡吃爽口的豬頸肉。而拉麵分量也很多,
但麵不彈牙,很普通。湯底很油,味不濃,偏淡。
胡椒風味拉麵:
這個的配料是叉燒,和八王子拉麵不同。肉比較瘦,不油膩,
令麵也吃不下! 溏心蛋沒什麼味,蛋黃不香。

總括來說,二十多元當然很值得吃,如果正價的話便不會試了。
因為覺得沒什麼吸引之處,份量算大,但太油膩了。
2012-07-14
  • 胡椒風味拉麵
2012-08-08 1 瀏覽
早排見團購20幾蚊幾吸引,所以買來試一試我地分別order了味噌及醬油拉麵,另加錢叫了糖心鹵蛋及沙律。糖心鹵蛋味道唔錯,沙律份量亦唔少,幾抵食主角拉麵到場,當然要先飲一口湯,出事了!咁淡的?我已經叫醬油味,點解都可以咁淡?那刻我心知不妙,因為湯都淡,麵一定係冇味!果然不出我所料,麵亦是淡淡的,非常失望...朋友的味噌同樣清淡如水...唯一可取的是店員的服務....仲有兩張券都唔知點算好,唉!
早排見團購20幾蚊幾吸引,所以買來試一試

糖心鹵蛋味道唔錯,沙律份量亦唔少,幾抵食

唯一可取的是店員的服務....仲有兩張券都唔知點算好,唉!
2012-07-28
2012-07-08 6 瀏覽
唔明點解咁多好評?一入到去, 見到好明顥係港式日本拉麵.叫了個午餐. 招牌拉麵+炸南瓜的小食等了差不多10分鐘. 見到不應見的: 三個樓面, 起碼兩個在咳/抺鼻/用手抺面.其中一個入左洗手間方向, 以為佢洗手, 點知.... 係攞地拖出來拖地!拖完當然無洗手啦! 跟住...在出菜的地方, 攞住個湯匙等出菜!!! OMG!!!其實果刻已經好想走...但耐何己ORDERED, 洗濕左個頭.. 唯有就範! 招牌拉麵來了, 吃一口 : 嘩, 完全冇味! 麵還麵, 湯還湯咁! 自問不是無衣食的人, 就算食物不算好味, 但也會把它吃完.但這次,真的太太太難吃了. 好似食緊滾水浸面咁.越食覺得個口越"寡". D 肉又鞋又韌. 真的不能再吃下去!!好掛住黑蒜油即食麵呀! 之後再來那個小食, 來到時外表已不吸引: 好乾, 好深色, 應該係炸過左火.勉為其難吃一啖, 又是超難食. 外皮又乾又硬, 入面一點也沒有南瓜的甜味. 又係吃不下去!這天在猛烈陽光中專程走過來試, 但却是失望而回. 浪費了一餐的金錢和QUOTA!雖聽說這個湯底是用牛骨淆, 會比較"淡", 豚骨湯底會濃一點.但這次一試, 連
唔明點解咁多好評?

一入到去, 見到好明顥係港式日本拉麵.
叫了個午餐. 招牌拉麵+炸南瓜的小食

等了差不多10分鐘. 見到不應見的:
三個樓面, 起碼兩個在咳/抺鼻/用手抺面.

自問不是無衣食的人, 就算食物不算好味, 但也會把它吃完.
D 肉又鞋又韌. 真的不能再吃下去!!

好掛住黑蒜油即食麵呀!

又係吃不下去!

但這次一試, 連招牌麵也這樣差, 又怎會有信心再來試呢?
2012-07-01
今次買左團購一碗廿六蚊再原價加一我一碗八王子拉麵,友人胡椒拉麵我的八王子拉麵湯底淡如水,但都有薄薄的油係面,較為失望豬肉較淋,味道不錯,為整體拉回一點分數友人的胡椒拉麵,湯底一入口盡是胡椒粉味,不濃也不香豬肉應該是先以胡椒粒封邊再煎,所以味較濃,也是整碗麵的可點之處唔知係米因為團購所以將價就貨,但如果係原價就真係唔值
今次買左團購一碗廿六蚊再原價加一

我一碗八王子拉麵,友人胡椒拉麵

我的八王子拉麵湯底淡如水,但都有薄薄的油係面,較為失望

豬肉較淋,味道不錯,為整體拉回一點分數

友人的胡椒拉麵,湯底一入口盡是胡椒粉味,不濃也不香

唔知係米因為團購所以將價就貨,但如果係原價就真係唔值

2012-06-29
2012-06-26 4 瀏覽
我本身算是個日式迷, 看見團購以$26能吃一碗拉麵我當然不會錯過, 還記得之前路過很多人在門口排隊我想都應該不會太差, 今晚大約七點到達幸好不需在門外等位, 因天氣不好十分悶熱. 但店內細少坐位十分迫, 真的不感想像胖一點點的人士什樣坐呢??我向待應顯示手上的團購單她立刻十分細心講解一次, 因不是什麼拉麵都可以點算的. 胡椒味拉麵比較少有, 但這個拉麵胡椒味頗重十分好吃叫了個招牌拉麵, 面頭有一層厚厚的油份, 原來牛骨湯是那麼多油的, 但我和相公都覺得牛骨味始終不及豬骨味好. 叉燒份量頗多味道亦不錯. 溏心程度一般, 可惜味道不夠和.加了一個蠔鍋, 聽到個名以為會好大真的一個鍋. 初初還想如果鍋來到那有位置放呢??因兩碗麵已經很大了, 誰不知原來是個非常迷你迷你的鍋仔. 內裏只有四隻蠔, 還好蠔身肥美, 但份量太少了其他的配料只有紅蘿蔔絲和椰菜絲. 但最估不到的是團購拉麵的份量都跟正價一樣的那麼多, 並沒有因團購關係而份量變得少了, 這點真是值得抵讚. 但拉麵始終是配豬骨湯底勝於牛骨湯, 而家牛骨湯太油了. 但以團購價來評分都已算不錯. 蠔鍋連加一服務$60再加兩碗團購價$52
胡椒風味拉麵
胡椒味拉麵比較少有, 但這個拉麵胡椒味頗重十分好吃
糖心鹵蛋
八王子拉麵
溏心程度一般, 可惜味道不夠和.
日式廣島蠔鍋

蠔鍋連加一服務$60再加兩碗團購價$52
2012-06-22
胡椒風味拉麵
2012-06-05 12 瀏覽
有日忽然想食拉麵 , 諗住去開油麻地買野 , 本來想去橫綱拉麵 , 不過諗下 : 唔知附近有咩其他拉麵店選擇 ? 於是上 openrice check 下 , 發覺呢間 「 八王子 」 評語不錯 , 決定去試下 。店面細細 , 不過都坐滿 7 成人 , 以年青人居多 我地揀左每人一個麵 : 北海道蟹柳拉麵 和 香濃芝士拉麵 , 加多個燒芝士年糕 。 麵送來之後我先喝了一口湯 , 味道很淡 , 但味精不多 , 再食一口麵 , 麵質出奇的好 , 除了彈牙之外 , 亦好有麵味 , 漫在湯裡到我食完 , 麵都不會變稔 , 不過蟹柳就由幅圖的四條變左兩條 , 而且蟹肉極稔 , 一 d 蟹肉味都冇 , 失望 ~ 香濃芝士反而幾好味 , 除左芝士搶味之外 , 仲有豬頸肉 , 溫泉蛋 , 紫菜 , 芽菜 同粟米 。 要一讚的是溫泉蛋煮得剛剛好 , 好好味 ! 燒芝士年糕好多芝士呀 , d 年糕圓碌碌同韓國年糕一樣 , 煙煙靱靱 , 混埋芝士 , 口感好夾 ! 食完啱啱好飽晒 ~ 呢餐都值 80 分 既 , 下次會再來試埋其他 。
店面細細 , 不過都坐滿 7 成人 , 以年青人居多

要一讚的是溫泉蛋煮得剛剛好 , 好好味 !

香濃芝士拉麵
除了兩條蟹柳
燒芝士年糕
  • 溏心蛋
2012-05-14 11 瀏覽
今日休息, 一個人唔知食什麼, 就試下佢地既SET LUNCH ~ 小食 + 拉麵. 我就叫左燒八抓魚同八王子拉麵.燒八抓魚幾脆, 八王子拉麵就好一般, 可能比較人多, 個湯底無什麼味道, D麵都可以, 但因為拉麵個湯底係最緊要, 佢無味, 全碗就失色左.
八王子拉麵, OK
2012-03-30
5 分鐘 (堂食)
2012-05-03 6 瀏覽
原來諗住食橫綱拉麵既,不過男朋友嫌等得耐就行左去呢間。叫左一個牛骨白湯拉麵,一個牛舌拉麵重有一個海鮮天婦羅。男朋友話佢個拉麵ok既,天婦羅好大碟,有成十幾舊。我碗牛舌拉麵呢,牛舌就好好食,湯底一望落去就好油,點知飲落就好淡,好奇怪既係,食到尾有一種好咸既感覺。
2012-05-03
  • 牛舌
2012-04-14 9 瀏覽
2人晚餐沙津超級多,足料個蛋同D面都好好食個雞軟骨skip 左冇影但真係好鬼油D雞軟骨環境5錯, 仲有畫睇上菜好快P.S. 我太喜歡呢到既服務,太有愛了 很周到, 蠻搞笑..
2人晚餐
沙津超級多,足料
個蛋同D面都好好食

個雞軟骨skip 左冇影

但真係好鬼油D雞軟骨

環境5錯, 仲有畫睇
上菜好快

P.S. 我太喜歡呢到既服務,太有愛了
很周到, 蠻搞笑..
2012-04-11