2024-12-01 289 瀏覽
成日話食正宗泰國菜要入元朗,泰國既然係係我鄉下,緊係要去試下有幾正宗啦! 元朗泰國餐廳最出名就係每日新鮮蝦刺生,同埋新品冬蔭醬骨燒,而且佢最近仲做緊泰國燒雞試食價98蚊就有得食,都真係好吸引。今次我地叫左$288 泰式孖寶 - 烏頭、椒鹽蝦 烏頭鮮嫩索味,椒鹽蝦香脆惹味,288元2款餸真係超值。 $108 泰式炒蜆炒蜆鮮香而且入味,食到停不到口。$68 泰式炒通菜份量十足果然有正宗泰國風味嘅一餐,下次去元朗再試其他餸菜。餐廳:公車泰國餐廳地址:元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖#公車泰國餐廳 #泰國菜 #高品質 #元朗 #元朗美食 #香港美食 #打卡 #

今次我地叫左$288 泰式孖寶 - 烏頭、椒鹽蝦
烏頭鮮嫩索味,椒鹽蝦香脆惹味,288元2款餸真係超值。

$108 泰式炒蜆
炒蜆鮮香而且入味,食到停不到口。

$68 泰式炒通菜
份量十足

果然有正宗泰國風味嘅一餐,下次去元朗再試其他餸菜。

餐廳:公車泰國餐廳
地址:元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

2024-11-26 334 瀏覽
前排去左元朗探fd佢帶左我去食正宗泰國菜🫶happy餐廳裝潢幾特別,以舊式公車作主題,墨綠色為主色調,好似走左轉泰國咁🤣泰式孖寶 - 烏頭、椒鹽蝦 $288 唔講唔知原來入秋時份,烏頭係特別肥美,平時凍食烏頭食得多,泰式風味真係第一次試😍。烏頭肉質結實,甘香魚味濃,佈滿肉碎,味道酸酸甜甜,愈食愈惹味!最中意佢用爐保持熱度,可以慢慢食!大蝦沾上炒香既椒鹽,重鹹香辣,好香口,應該冇人可以抗拒到。朋友話呢度既生蝦刺身好新鮮! 仲有燒雞做左半價優惠98 蚊🥹勁抵!! 可惜當日太飽食唔到!!下次要試埋先❣️❣️我覺得呢間都幾抵食,性價比okay
前排去左元朗探fd
佢帶左我去食正宗泰國菜🫶happy

泰式孖寶 - 烏頭、椒鹽蝦 $288

大蝦沾上炒香既椒鹽,重鹹香辣,好香口,應該冇人可以抗拒到。

2024-11-24 65 瀏覽
元朗是個覓食好地方,而這間泰國菜餐廳則是選擇非常多,而且味道也夠正宗,中午來到除了有一般的泰式粉面飯外,還有特色泰國小菜!在店員的推介下,我們點了咖哩蟹套餐 🦀咖哩軟殼蟹套餐($548)咖哩蟹套餐是$648,軟殼蟹則便宜$100!上桌時超大一盤🤩軟殼蟹炸得香脆,且份量多,沾滿了香甜濃郁且微辣的咖哩!用來撈飯一定超美味🤤 套餐可選配薄餅/蒜蓉包,選了薄餅超酥脆的,味道香甜,用來沾咖喱是最夾的! 小菜則選了燒魷魚🦑魷魚燒得焦香,可沾上泰式酸辣醬 馬拉盞炒通菜則是附送的🥬咸香帶辣且夠鑊氣 套餐沒有包飲品,所以另外單點了一杯泰式奶茶及菠蘿冰,泰式奶茶($18)味道香濃,菠蘿冰($22)對小編來說有點太甜,不喜甜的記得要點小甜 *午市不用加一

🦀咖哩軟殼蟹套餐($548)

小菜則選了燒魷魚🦑魷魚燒得焦香,可沾上泰式酸辣醬

馬拉盞炒通菜則是附送的🥬咸香帶辣且夠鑊氣

*午市不用加一
2024-11-24
  • 咖哩軟殼蟹
  • 薄餅
2024-11-16 224 瀏覽
半年無食泰菜今次老公見完客行過試💁🏻‍♀️平時嘅泰菜好多都係散叫多🫧公車餐廳 set (套餐) 多嘢揀✨老公揀左二人餐 $218 👥🇹🇭📖😋 包兩個主菜🌐海南雞半隻 🌗🐓✨冬蔭公海鮮湯 🌶️🦐🦑🍲🌐海南雞肉質的鮮嫩多汁💦完全唔柴✨冬蔭公海鮮湯夠辣🌶️味較濃郁♨️裏面有2️⃣隻青口4️⃣隻蜆2️⃣隻蝦青口蜆鮮甜💧蝦爽口新鮮 🦐🆓2️⃣個白飯🍚✨我唔要飯🌝淨係何生要💫🌐酸辣鳳爪沙律 (餐可加最多2️⃣項) $60去骨鳳爪超爽彈🏹配菜洋蔥紅蘿蔔🥕🧅加左檸檬+醋🍋🍶濃烈酸辣感覺超開胃🤤🌐馬拉盞炒椰菜苗🥬 $88少少香辣海鮮味嘅蝦醬🌶️🦐🫙加上椰菜苗脆嫩口感💫馬拉盞濃烈形成鮮明對比🆚👍🏻🌐炸蝦餅拼春卷 🍤🫔 $88炸蝦餅金黃酥脆彈牙✨粉絲春卷配甜酸醬🫧🌐特色冬蔭醬燒骨 🌶️🍖🇹🇭獨家手脾長嘅冬蔭醬醃制👄加上蜜糖🍯泰式醬➕蜜糖▶️ 港式風格肉質鮮嫩❤️‍🔥甜品🍧🌐芒果糯米飯 🥭🍚✨ 外賣 $45糯米柔軟黏稠👅芒果滑嫩絕妙搭配 🙆🏻‍♀️整體口感豐富而有層次📈飲品🥤🌐何生揀左芒果冰 🥭🧊✨天然芒果打成🥭🌪️濃郁香甜味➕清新果香🌐me 揀左青檸冰 🍋🧊 走甜✨青檸獨特香氣➕無糖茶底➡️清新解渴感覺📍公車 泰國餐廳元朗西菁街2號
半年無食泰菜今次老公見完客行過試💁🏻‍♀️

• 冬蔭公海鮮湯
  • 炸蝦餅
  • 特色冬蔭醬燒骨
2024-11-15 401 瀏覽
baby boss一升到K2真係有啲忙,難得星期日得閒想輕鬆吓,搵一間坐得舒舒服服嘅餐廳食嘢,聽朋友講呢度有一間泰國菜咖喱軟殼蟹好味,梗係試吓啦!咖喱軟殼蟹軟殼蟹多得好誇張,食到好滿足,啖啖肉好好味,連配料薯仔好入味,咖喱微微辣,好香好惹味,送飯一流,我食咗成碗飯。泰式明爐烏頭baby boss好鍾意食魚,所以嗌咗泰式烏頭,酸酸辣辣好香嘅湯底,加入咗香茅、檸檬葉、芹菜等等好靚嘅明爐不停熱住,唔好貼心俾多咗一碗泰式湯底,湯底冇晒都唔驚。爆脆蒜蓉包蒜蓉包熱辣辣,超級香蒜蓉味,仲要脆到不得了,點咖喱醬一流,一個人瘋狂食咗三片😅馬拉盞炒通菜經典的泰國菜,通菜莖幼葉細,炒得好惹味,鹹香味好香。一餐飯多謝朋友介紹, 大滿足。
baby boss一升到K2真係有啲忙,
難得星期日得閒想輕鬆吓,
搵一間坐得舒舒服服嘅餐廳食嘢,
聽朋友講呢度有一間泰國菜咖喱軟殼蟹好味,
梗係試吓啦!

咖喱軟殼蟹
軟殼蟹多得好誇張,
食到好滿足,
啖啖肉好好味,
連配料薯仔好入味,
咖喱微微辣,
好香好惹味,
送飯一流,我食咗成碗飯。

泰式明爐烏頭
baby boss好鍾意食魚,
所以嗌咗泰式烏頭,
酸酸辣辣好香嘅湯底,
加入咗香茅、檸檬葉、芹菜等等
好靚嘅明爐不停熱住,
唔好貼心俾多咗一碗泰式湯底,
湯底冇晒都唔驚。

爆脆蒜蓉包

經典的泰國菜,
通菜莖幼葉細,
炒得好惹味,
鹹香味好香。

一餐飯多謝朋友介紹,
大滿足。

• 咖喱軟殼蟹
  • 泰式明爐烏頭魚
  • 蒜蓉包
2024-11-04 211 瀏覽
👨🏻‍🍳公車泰國餐廳 (元朗)📍元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖 「創新的泰國料理」 今次試下呢個泰國餐廳😝環境寬敞舒服,都幾多人食🤤 🍽️冬蔭醬燒骨 $148好特別!!酸酸甜甜,小小冬蔭公味開頭有小小吾慣,食食下又幾好食。燒得好香😋啖啖肉🤤 👍🏻🍽️馬拉盞炒通菜 $68夠鑊氣,咸度剛好🤤👍🏻🍽️泰式炒金邊粉 $88足料 🍽️芒果糯米飯 $55芒果甜🤤芒果糯米飯芒果就夠🥹椰汁糯米飯,椰汁有少少鹹味,幾特別🙈 🍹青檸茶 $18幾好飲🤤少甜 🍹龍眼冰 $28超多龍眼😻甜度偏甜小小,岩我🤣男友飲開少甜吾岩佢 #公車泰國餐廳 #香港泰國餐廳關注組 #香港泰國菜關注組
👨🏻‍🍳公車泰國餐廳 (元朗)
📍元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

「創新的泰國料理」

今次試下呢個泰國餐廳😝
環境寬敞舒服,
都幾多人食🤤

🍽️冬蔭醬燒骨 $148
好特別!!酸酸甜甜,小小冬蔭公味
開頭有小小吾慣,食食下又幾好食。
燒得好香😋
啖啖肉🤤
👍🏻🍽️馬拉盞炒通菜 $68
夠鑊氣,咸度剛好🤤👍🏻

🍽️泰式炒金邊粉 $88
足料

🍽️芒果糯米飯 $55
芒果甜🤤芒果糯米飯芒果就夠🥹
椰汁糯米飯,椰汁有少少鹹味,幾特別🙈

🍹青檸茶 $18
幾好飲🤤少甜
龍眼冰

🍹龍眼冰 $28
超多龍眼😻
甜度偏甜小小,岩我🤣
男友飲開少甜吾岩佢

#公車泰國餐廳 #香港泰國餐廳關注組 #香港泰國菜關注組
龍眼冰
2024-10-30 395 瀏覽
.最近同朋友去咗元朗食泰菜🙋🏻‍♀️估唔到元朗都有一間正宗嘅泰國菜‼️ 元朗正宗泰國菜, 冬蔭醬骨燒,咖哩蟹,泰國燒雞,冬蔭公湯,每日新鮮生蝦刺身 😋仲有我最鍾意飲冬陰功👍🏻呢度嘅冬陰功完全係符合我嘅味道💯而家泰國燒雞試食價98 元半價‼️ 另外外賣自取現金88折公車泰國餐廳從泰文「Kong Che(泰文意思為:蝦子)」取到靈感。以公車作主題,墨綠色為主色調,猶如在舊式火車車卡里用餐,提供正宗的泰菜原味。 📍公車泰國餐廳元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖 #公車泰國餐廳 #泰國菜 #高品質 #元朗 #元朗美食 #香港美食 #打卡

📍公車泰國餐廳
元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

2024-10-30 259 瀏覽
成日聽人講話去九龍城食泰國嘢,其實我覺得元朗都有間唔錯,呢間位於元朗西菁街嘅公車泰國菜館,價錢親民,泰菜味道好啱香港人口味,值得推介💓泰式小食拼盤 (小)$128小食拼盤好豐富!有大大件串燒2串、魚餅、蝦餅、蝦片,炸蝦片脆口,沙嗲串燒啲汁又好惹味,春卷包住啲餡料又多,炸蝦餅好香脆,炸魚餅好爽口彈牙,配埋佢嘅泰式醬汁食,好好味💓冬陰功大頭蝦湯 $108冬蔭大頭蝦湯上枱時熱辣辣,仲用爐火慶住保持温度,味道酸酸辣辣,香中帶甜,湯裡嘅海鮮和蘑菇都好足料,大頭蝦夠肥美肉厚💓香葉辣椒肉碎噲飯 $78呢個香葉辣椒肉碎飯好好食,肉碎豆角經過炒煮後仍然能保持到脆嫩口感,香葉辣椒惹味香口,連埋蛋一齊食口感豐富,令人食唔停口💓蠔餅 $88蠔仔份量好多好足料,而且粒粒飽滿多汁,雞蛋煎得好香口,餅邊位仲好脆,食落香味香濃又唔膩,點辣醬一齊食更滋味💓泰式炒通菜 $68通菜口感超爽,而且不會太多渣,味道十分惹味濃郁💸平均每位消費 $280(收加一服務費)

💓泰式小食拼盤 (小)$128

💓冬陰功大頭蝦湯 $108

💓香葉辣椒肉碎噲飯 $78

💓蠔餅 $88

💓泰式炒通菜 $68
通菜口感超爽,而且不會太多渣,味道十分惹味濃郁

💸平均每位消費 $280
(收加一服務費)
2024-10-29 190 瀏覽
店內裝潢以公車做主題 墨綠色為主色調 就好似係舊式火車車卡里面用餐咁冬蔭醬骨燒、咖哩蟹、泰國燒雞、冬蔭公湯、生蝦刺身都係呢度嘅招牌菜不過今次我哋純碎食少少揀咗個二人套餐 $21812款揀2款 追加$60可以再加一款 最多追加2款奉送白飯及熱飲或青檸冰 凍飲+$2 汽水+$5呢個餐淨係星期一至五供應🥢泰式炒蜆蜆肉飽滿 全部都新鮮 用泰式醬炒 香香辣辣唔錯🥢泰式海南雞(半隻)肉質幾嫩滑 半隻份量都幾多 唔係細雞仔另外仲有D優惠 燒雞半價試食$98、外賣自取現金88折店鋪座位好多 坐得闊落舒適 下次可以再嚟

不過今次我哋純碎食少少
揀咗個二人套餐 $218
12款揀2款 追加$60可以再加一款 最多追加2款
奉送白飯及熱飲或青檸冰 凍飲+$2 汽水+$5
呢個餐淨係星期一至五供應

🥢泰式炒蜆
蜆肉飽滿 全部都新鮮 用泰式醬炒 香香辣辣唔錯

🥢泰式海南雞(半隻)
肉質幾嫩滑 半隻份量都幾多 唔係細雞仔

另外仲有D優惠 燒雞半價試食$98、外賣自取現金88折
店鋪座位好多 坐得闊落舒適 下次可以再嚟
2024-10-25 349 瀏覽
呢間泰國餐廳夠大間,座位闊落幾好坐。附近有得泊車幾好,下午茶時間有下午茶餐,我叫咗個泰式蝦醬炒飯,$42,跟餐免費有杯香茅凍飲。上嘢食嘅速度都幾快吓。炒飯上面有隻煎蛋,不過好似煎穿咗個黃😅同埋食到有少少雞蛋殼。份量來講都ok,有啲肉鬆、臘腸係炒飯入面,蝦醬味幾香,亦都唔會好咸,啲飯炒得夠乾身,炒得都幾下鑊氣。出面條街好熱,飲凍飲之餘,仲係杯香茅凍飲,感覺更加解渴,佢嘅香茅味道都幾重下。整體呢個價錢都ok,只係隻雞蛋出事姐…

整體呢個價錢都ok,只係隻雞蛋出事姐…

2024-10-24 417 瀏覽
朋友話想食泰國菜,一早就自己做定資料搜集,帶我入去元朗揾食✨公車泰國餐廳✨▶️元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖✅泰式生蝦生蝦好新鮮,啖啖爽彈配上青檸香的泰式醬汁,入口甜甜酸酸,好開胃✅泰式肉碎生菜包泰式肉碎炒得乾身,有微微辣,好惹味,瘦肉多過肥肉,加上生菜包住食,食落好清新✅泰式炒蜆蜆肉飽滿,隻隻鮮甜,加上泰式醬汁炒,真係食過番尋味✅椒鹽蝦蝦滿滿焦香味,夠哂香脆,味道香辣,內裏肉質爽彈✅魷魚 泰式風味烹調魷魚,好香口好惹味✅冬蔭醬骨燒豬肋骨加上冬陰公醬即叫即燒,肉質軟腍入味,,冬陰功味突出,配搭酸酸辣辣,夠哂滋味宜家做緊試食優惠: 燒雞半價98 元 或 外賣自取現金88折
朋友話想食泰國菜,一早就自己做定資料搜集,帶我入去元朗揾食

✨公車泰國餐廳✨

▶️元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

✅泰式生蝦

✅泰式肉碎生菜包

✅泰式炒蜆
蜆肉飽滿,隻隻鮮甜,加上泰式醬汁炒,真係食過番尋味

✅椒鹽蝦
蝦滿滿焦香味,夠哂香脆,味道香辣,內裏肉質爽彈

✅魷魚
泰式風味烹調魷魚,好香口好惹味

✅冬蔭醬骨燒

餐廳最近都推出了挺多的優惠菜式或套餐,性價比挺高的,而且還有些比較少見的食物可選,就像這次吃到的冬陰醬燒骨,挺有驚喜的,少見又有創新口味的泰國菜!三寶D(288元)冬陰醬燒骨即叫即燒的,要等得比較久,不過上菜的時候就覺得值了!超大條骨,上面很多肉,而且加入冬陰功醬去醃製,吃起來會帶點酸辣的口感,燒的時候再加上了蜜糖,就變得很有港式風味,亦多加一份甜味。肉質嫩滑有彈性!泰式炒蜆很有泰式風味的炒蜆,調味辣會帶甜,亦加了不少的香料去調味,吃起來特別惹味!而蜆亦非常大隻,肉很厚,炒得剛剛好熟,非常鮮嫩。生菜包份量很足,滿滿的一碗肉碎,味道帶點酸辣,炒得挺香,吃起來有肉味,搭配上生菜就剛剛好!泰國燒雞(半隻)(98元)也是即叫即燒的,雞皮非常香脆,有點像炸子雞的感覺了,吃起來肉質很嫩,亦有肉汁。本身帶有淡淡的香茅味,重口味的可能要加其他調味料,味道挺不錯!泰式煎蠔餅(88元)蠔餅挺有驚喜的,看起來比平常的小,但比平常的厚,而且用的蠔仔是比較大隻的,吃起來很鮮甜,口感外酥脆內軟糯的,再配上泰式辣椒醬來吃,挺解膩!串燒(18元串)有豬和雞可選,都挺大串的,燒完以後吃起來也挺嫩滑多汁。好評的地方是給比
三寶D(288元)
冬陰醬燒骨
泰式炒蜆
生菜包
泰國燒雞(半隻)(98元)
泰式煎蠔餅(88元)
串燒(18元串)
有豬和雞可選,都挺大串的,燒完以後吃起來也挺嫩滑多汁。好評的地方是給比一大碗的沙嗲醬給你配串燒吃,味道很濃,花生味重!多醬的串燒不會不好吃!
泰式菠蘿炒飯(128元)
炒得挺有鑊氣的,而且加入了挺多海鮮,如蝦,魷魚,青口等,每口都是菠蘿的香甜,又有炒飯的鹹香!
泰式紅咖哩(豬)(88元)
這裡咖哩的椰香味特別重,可以看到旁邊一圈的椰汁,而且本身咖哩就挺香的,搭配的配料也挺多。主角豬肉用的是梅花肉,挺嫩滑,也很吸汁。
薄餅(42元)
性價比不錯,這個錢有兩塊的,而且非常酥脆,配上咖哩來吃一絕!
2024-10-21
大西北之友🙌🏽元朗西菁街正宗泰菜Thai food 😋 元朗不嬲出名多野食,好多人仲特登揸車黎食野丫,今日放假唔想出城,又好想食泰國野,就黎元朗公車泰國餐廳😋叫左個新推介套餐$288✨就有即叫即整冬陰醬燒骨🐽粒粒都大大粒啖啖肉嘅泰式炒蜆👍🏼仲有份量十足勁多肉碎既生菜包🥬辣辣地好惹味好香嘅泰式炒飯🌶️泰式燒雞串 🐔泰汁燒和牛串🐮食泰國菜唔少得既芒果糯米飯🥭飲品方面有泰式青檸茶🍋‍🟩好清新呀😊泰式奶茶🥤好好飲 好掛住泰國😍最後仲送椰汁糕~超有誠意💛大家都入開元朗試下,
大西北之友🙌🏽

好清新呀😊

泰式奶茶🥤
好好飲 好掛住泰國😍

最後仲送椰汁糕~超有誠意💛

大家都入開元朗試下,

2024-10-13
  • 泰式火車炒飯
  • 泰式奶茶
2024-10-21 314 瀏覽
元朗公車泰國餐廳.味道:8/10🌟抵食:8/10🌟環境:7/10🌟.超惹味元朗泰國餐廳🇹🇭呢間泰菜食物選擇多樣,而小編最推薦一定係串串🔥叫咗兩串豬肉兩串雞肉😍兩樣都非常香口,外脆內軟,配上特製椰香醬汁,超正👍🏻另外泰式炒蜆都幾推薦,蜆肉完全冇沙,每一粒都好飽滿黐滿醬汁,惹味得來又唔會話好鹹😆如果有幾個朋友一齊share,冬陰醬燒骨都係唔錯選擇🤔非常大份幾抵食🥢主食方面豬手飯幾好食,豬手好入味食到唔停口😋配埋清爽嘅椰青水好完美~🥥
元朗
公車泰國餐廳
味道:8/10🌟
抵食:8/10🌟
環境:7/10🌟
2024-10-18 353 瀏覽
✨元朗好味泰國菜推介✨前兩日再回訪幫襯開嘅地道泰式餐廳,親切嘅服務,舒適嘅環境令我哋成為咗常客🥰🐖🥓冬陰醬燒骨泰式元素冬蔭及燒烤醬醃得惹味的肋排,酸香之餘肉滑柔嫩,烤得軟腍🐷燒豬頸肉烤得焦香的頸肉甚有街頭風味,配上秘製酸辣醬汁爽滑彈牙刺激味蕾🐔酸辣椰汁雞湯濃郁雞湯散發浸浸椰奶香味,酸甜恰到好處,深受大人小孩歡迎🍝泰式濕炒河不同的蔬菜🥬雞肉製成,這家的河粉亦比較其他食店特別,河粉身大大片,入口很滑,炒河醬汁調味佳🍹珍多冰珍多粉條質感爽滑味道清甜,配上椰奶口感豐富🍋咸檸梳打解油膩消滯之選,檸檬鮮味均勻注入清新梳打🐧泰式椰汁燕窩(熱)滋潤養顏的燕窩粒粒分明,配上椰奶加倍養顏充分本補充膠原蛋白
✨元朗好味泰國菜推介✨

🐖🥓冬陰醬燒骨

🐷燒豬頸肉

🐔酸辣椰汁雞湯
濃郁雞湯散發浸浸椰奶香味,酸甜恰到好處,深受大人小孩歡迎

🍝泰式濕炒河

🍹珍多冰
珍多粉條質感爽滑味道清甜,配上椰奶口感豐富

🍋咸檸梳打
解油膩消滯之選,檸檬鮮味均勻注入清新梳打

🐧泰式椰汁燕窩(熱)
滋潤養顏的燕窩粒粒分明,配上椰奶加倍養顏充分本補充膠原蛋白
2024-10-07
5 分鐘 (堂食)