2024-11-13 1246 瀏覽
今晚和友人來到元朗西菁街一帶,以往都是在千色附近搵食,原來街頭都有一堆餐廳。喜歡吃泰菜的友人二話不說選擇了「公車泰國餐廳」。「公車泰國餐廳」裝潢以綠色為主,店內掛有不少充滿泰國風情的裝飾。拼盤包括了5款小食。豬肉串燒烤得香口,塗上了沙嗲醬,還夾雜着花生粒粒。炸魚餅好特別,混了枝豆令口感增加,而且香茅味頗濃郁。反而炸蝦餅就相對普通,略嫌未夠彈牙感。炸春卷和炸蝦片都十分香脆。優惠價下非常抵食,因為即叫即燒,所以等侯時間較長。燒排骨超大的一條,夾起撕咬好爽。入口好香好惹味,有陣陣冬陰醬的酸辣味。中間部位的肉質比較軟腍,頭尾位置則有點柴,略嫌未夠juicy。本身就很喜歡吃炒通菜!加入馬拉盞醬一同炒香,通菜味道變得更加惹味。金邊粉好大碟!粉麵炒得入味,味道酸甜,而且附有一小塊青檸,榨汁後會令酸味更加突出,好醒胃。配餸分別有鮮蝦、雞肉、雞蛋等,再撈上碟旁的花生碎同吃,每一口的口感都十分豐富。份量好多,有6個。分別由2層組成,上層是椰汁底,下層是粟米和西米。粟米西米層味道偏淡,和椰汁底拌勻就剛剛好。椰香味很濃,甜度適中。和友人一人一杯泰式特飲,分別有泰式椰汁冰,以及泰式珍多冰。2款都不會太甜。
拼盤包括了5款小食
馬拉盞炒通菜
本身就很喜歡吃炒通菜
!加入馬拉盞醬一同炒香,通菜味道變得更加惹味。
2024-11-12
馬拉盞炒通菜
4天前 0 瀏覽
元朗西菁街附近一向都有好多餐廳,我地都中意黎呢頭發掘下。今晚屋企人提議食泰菜,於是就揀咗呢間公車泰國餐廳,結幾有驚喜!價錢平靚正,坐位又舒適,仲有好多套餐選擇,二三百蚊已經有幾個餸,認真抵食!泰式菠蘿炒飯 🍍
菠蘿甜美多汁,飯粒乾身,我每次食泰菜都必定會叫🫢冬陰功燒骨燒骨以冬陰功味醃製,口味創新獨特,味道酸酸甜甜,肉質入味又嫩滑,一的都唔辣椒椒鹽海蝦 🦐
椒鹽炸得香脆惹味,唔會搶去蝦嘅鮮味,每隻都爆汁,好味又抵食蝦醬炒通菜 🌿
通菜嫩綠,保留住脆口嘅口感,蝦醬香濃但係又唔會太鹹青檸梳打 🥤
清新解渴,好開胃,飲完即刻精神哂🤩

泰式菠蘿炒飯 🍍
菠蘿甜美多汁,飯粒乾身,我每次食泰菜都必定會叫🫢

冬陰功燒骨

椒鹽海蝦 🦐
椒鹽炸得香脆惹味,唔會搶去蝦嘅鮮味,每隻都爆汁,好味又抵食

蝦醬炒通菜 🌿
通菜嫩綠,保留住脆口嘅口感,蝦醬香濃但係又唔會太鹹

青檸梳打 🥤
清新解渴,好開胃,飲完即刻精神哂🤩
[✨元朗公車泰國餐廳 ]#元朗 #公車泰國餐廳🥢泰式炒蟶子 $168蟶子幾新鮮,爽口彈牙,份量都唔少,泰式醬汁,辣辣地食唔停口😋🥢泰式豬手 $88豬手肉質好嫩滑,煮得好軟稔,加上酸甜泰式辣汁,勁開胃好食😋🥢馬拉盞炒通菜 $68大大碟份量十足!馬拉盞調得好惹味,味道香濃得嚟唔會太鹹,通菜幼嫩,成碟菜都好好味😋🥢泰式海南雞配油飯 $78雞肉嫩滑,肥瘦適中;配上自家酸辣醬,好開胃!油飯有淡淡香料味,好特別。🥢紅咖喱牛 $88咖喱質感濃稠香滑,牛肉份量亦好多,好完美😋💯🔸泰式奶茶 $18茶奶比例岩岩好👍🏻🔸泰式青檸冰 $28解膩之選💯————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳主打地道泰國菜,菜式好有水準,見佢新出四人餐仲有加一蚊送全隻脆皮燒雞/海南雞/醬燒骨,真係勁抵食,岩哂鍾意食泰國菜嘅人👍🏻📍公車泰國餐廳🏠元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖@media.vas @kungchethairestaurant #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodbl
[✨元朗公車泰國餐廳 ]

#元朗 #公車泰國餐廳

🥢泰式炒蟶子 $168

🥢泰式豬手 $88
豬手肉質好嫩滑,煮得好軟稔,加上酸甜泰式辣汁,勁開胃好食😋

🥢馬拉盞炒通菜 $68

🥢泰式海南雞配油飯 $78

🥢紅咖喱牛 $88
咖喱質感濃稠香滑,牛肉份量亦好多,好完美😋💯

🔸泰式奶茶 $18
茶奶比例岩岩好👍🏻

🔸泰式青檸冰 $28
解膩之選💯

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍公車泰國餐廳
🏠元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

@media.vas @kungchethairestaurant #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #foodie #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #公車泰國餐廳 #泰國菜 #高質 #打卡
我地平時幾鍾意嚟呢間泰國餐廳食嘢,一來近位置我哋,二來有多款孖寶套餐選擇,價錢實惠又好食。同埋呢度嘅服務幾貼心,店員姐姐見到我哋個擺骨碟滿咗,會主動換個新嘅俾我哋,又會拎定濕紙巾俾我哋食完豬肋骨之後抹手🥰。🥢孖寶c (泰式炒蜆+冬陰醬燒骨) $250泰式炒蜆每隻都飽滿無沙,新鮮嘅蜆肉真係好鮮嫩爽甜,加咗甜辣嘅泰式醬汁落去炒,食起上嚟好惹味!冬陰醬燒骨因為係由生燒到熟,所以需要等30分鐘。豬肋骨搽上冬陰醬汁去燒烤,酸酸辣辣好入味,有3大條豬肋骨都幾多肉食!🥘黃咖喱雞 $88 |🍞蒜茸包 $48咖喱加入香甜嘅椰奶,入口椰香味十足。裏面有唔少雞髀肉,煮得入味,啖啖鮮嫩滑爽。將咖喱淋上烘到脆卜卜,搽滿蒜蓉同牛油嘅蒜蓉包一齊食,食落好滋味。🍤炸蝦餅 $88有6件切半嘅蝦餅,件件都好厚身,外層炸到金黃酥脆,裏面口感好彈牙帶有蝦肉嘅鮮甜味。🥥椰青 $42去泰國餐廳食嘢最鍾意飲椰青,清甜解渴又可以減去膩感。🍹龍眼冰 $28有好多粒龍眼肉係裏面,差唔多佔咗個杯8成😆,味道香甜。📍 公車泰國餐廳元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

🥢孖寶c (泰式炒蜆+冬陰醬燒骨) $250

🥘黃咖喱雞 $88 |🍞蒜茸包 $48

🍤炸蝦餅 $88

🥥椰青 $42
去泰國餐廳食嘢最鍾意飲椰青,清甜解渴又可以減去膩感。

🍹龍眼冰 $28
有好多粒龍眼肉係裏面,差唔多佔咗個杯8成😆,味道香甜。

📍 公車泰國餐廳
元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖
2024-11-08
2025-01-15 0 瀏覽
呢間🇹🇭泰國餐廳由泰國籍廚師👨🏻‍🍳主理,主打正宗泰國菜。菜式🍲 選擇多,重點係餐廳提供好多套餐選擇,價錢唔貴,晚市嚟講算係超值實惠💰孖寶餐 $250 (泰式炒蜆+ 冬陰醬燒骨)✨ 泰式炒蜆 👍🏻👍🏻👍🏻蜆肉大大隻+冇沙,蜆肉混合晒啲醬汁,惹味得黎又唔會好鹹 ✨ 冬陰醬燒骨 👍🏻👍🏻👍🏻總共有四條骨,每條骨都非常大份,冬陰醬燒得好入味😋二人餐$218 (泰式咖喱海鮮+ 冬蔭海鮮湯)✨ 泰式咖喱海鮮 👍🏻👍🏻👍🏻咖哩味道甜中帶辣,啲汁非常惹味開胃,送飯一流🤤 海鮮配料好豐富,有蜆、蝦、青口、魷魚🦑✨ 冬蔭海鮮湯 👍🏻👍🏻👍🏻🍲冬蔭湯海鮮超級足料,冬陰功湯辣得黎又帶有浸浸椰奶香味✨ 燒豬頸肉 +$60 👍🏻👍🏻👍🏻🐷 豬頸肉燒得好香脆,配上秘製酸辣醬汁,口感有層次✨ 珍多冰+$8 👍🏻👍🏻👍🏻🥤珍多冰飲落好清爽,配上椰奶口感豐富👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

孖寶餐 $250 (泰式炒蜆+ 冬陰醬燒骨)
✨ 泰式炒蜆 👍🏻👍🏻👍🏻
蜆肉大大隻+冇沙,蜆肉混合晒啲醬汁,惹味得黎又唔會好鹹

✨ 冬陰醬燒骨 👍🏻👍🏻👍🏻
總共有四條骨,每條骨都非常大份,冬陰醬燒得好入味😋

二人餐$218 (泰式咖喱海鮮+ 冬蔭海鮮湯)
✨ 泰式咖喱海鮮 👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 冬蔭海鮮湯 👍🏻👍🏻👍🏻
🍲冬蔭湯海鮮超級足料,冬陰功湯辣得黎又帶有浸浸椰奶香味

✨ 燒豬頸肉 +$60 👍🏻👍🏻👍🏻
🐷 豬頸肉燒得好香脆,配上秘製酸辣醬汁,口感有層次

✨ 珍多冰+$8 👍🏻👍🏻👍🏻

🥤珍多冰飲落好清爽,配上椰奶口感豐富

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
之前朋友帶我嚟食過一次,印象唔錯,今晚去開元朗,而飯腳又想食泰國菜,啱晒啦,滿意呀,整體都keep到水準!地方寬敞,坐得舒服,侍應態度友善有禮,會主動介紹餐牌上食物泰式小食拼盤一次過滿足晒五個願望~ 有炸蝦片、蝦餅、魚餅、春卷、串燒蝦餅含蝦量高,口感彈牙;魚餅入面有香茅等香料調味,串燒多汁唔鞋,沙嗲醬花生味香濃,椰香正好唔會偏甜泰國燒雞必點!外皮超脆,帶少少焦黃,鎖到肉汁,入面啲肉keep到嫩滑,熱辣辣外脆內嫩泰式咖喱炒青口份量都幾多,精粹在個咖喱汁,唔辣夠濃,整得幾杰身,越食越覺得同青口鮮味非常夾,叫份點薄餅瘋狂蘸汁薄餅可以呀,唔油,夠曬香口馬拉盞炒椰菜苗份量幾多喎,鍾意食菜嘅人應該好心!椰菜苗鮮甜爽脆,炒得好香夠鑊氣,唔係好辣
地方寬敞,坐得舒服,侍應態度友善有禮,會主動介紹餐牌上食物

泰式小食拼盤
一次過滿足晒五個願望~ 有炸蝦片、蝦餅、魚餅、春卷、串燒

泰國燒雞

泰式咖喱炒青口

薄餅可以呀,唔油,夠曬香口

馬拉盞炒椰菜苗

2025-01-14 0 瀏覽
上星期同朋友入元朗買老婆餅,諗住食埋飯先返屋企,朋友介紹⭐️公車泰國餐廳⭐️冬陰醬骨燒 $148即叫即燒嘅冬陰醬骨燒,排骨好大條,味道酸酸甜甜,肉質嫩滑,燒到好惹味泰式小食拼盤(細) $128拼盤包括六款小食,當中有沙嗲牛肉串燒,沙嗲雞肉串燒,個沙嗲汁好好味,有d花生粒粒,雞肉同牛肉都有醃過。炸魚餅好有驚喜,除咗佢好厚身之外,佢入面有枝豆,魚肉彈牙之餘,又多一重口感,同埋有好香嘅香茅味添。炸蝦餅都係厚身彈牙,咬開食見到蝦肉。至於炸春卷,香脆可口。仲有大量香脆嘅蝦片。馬拉盞炒雜菜 $68呢度嘅馬拉盞係甜甜辣辣,炒椰菜,芥蘭,平菇,都幾大份。泰式咖喱炒雞 $98咖哩雞係用咗雞件去煮,好滑好入味,最鍾意加咗滑蛋嘅咖喱,個汁會杰身啲,配料又多,用黎點蒜蓉包一齊食真係好正,而且好大份,再用黎撈飯都夠食。蒜蓉包 $48個蒜蓉包賣相已經好吸引,表層鋪滿蒜蓉,切件厚身,食落非常之香脆,推介!泰式珍多冰 $28椰奶加埋好煙靭嘅粉條,好好飲。泰式青檸梳打$28

冬陰醬骨燒 $148

泰式小食拼盤(細) $128

馬拉盞炒雜菜 $68
呢度嘅馬拉盞係甜甜辣辣,炒椰菜,芥蘭,平菇,都幾大份。

泰式咖喱炒雞 $98

蒜蓉包 $48

泰式珍多冰 $28
椰奶加埋好煙靭嘅粉條,好好飲。

泰式青檸梳打$28
2025-01-13 0 瀏覽
Thailand Food🥰超高質抵食泰國菜🥰不枉我特登入元朗食的泰國餐廳😍推薦指數💯💯💯💯💯❤️餐廳座位闊落 桌子與桌子有足夠距離❤️價錢公道 性價比高❤️廚師廚藝一流,每一個餸到超高水準🥰🥰✨DO4 泰式豬手(例)$88✨✅脫骨脫毛厚皮豬手✅滷得香甜嫩口,豬皮滷得爽滑彈牙,瘦肉冧滑✅最啱女仔補充骨膠原✨孖實c $250✨1️⃣F22泰式炒蜆✨✅賣相吸引🥳🥳✅無沙💯🥰✅雖然寫咗係辣,但又唔會話真係太辣,唔食得辣嘅朋友都可以食到2️⃣冬陰醬燒骨✨✅本身驚啲肉會好乾 點知好Juicy😍✅份量幾夠✨603 泰式海南雞配油飯✨$78✅新鮮又嫩口✅大碟抵食🤤仲要食到雞髀雞翼✅油飯除咗油香,仲可以試吓泰式嘅醬料✨E02馬拉盞炒通菜✨$68✅好夠鑊氣🔥✅碟菜好多 可以開心share✅通菜夠嫩唔老 又爽脆✅唔會太咸 非常惹味✨K10 珍多冰$28✨✅每次嚟泰國餐廳都必嗌🤤✅大大杯 記得要用粗飲管飲茶下面啲料✨K26 椰汁糕$48✨✅每個獨立包裝 食得太飽可以拿返屋企慢慢食 公車泰國餐廳 (元朗)元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖 #公車泰國餐廳 #泰國菜 #foodie #高質 #元朗 #元朗美食 #香港美食
Thailand Food🥰超高質抵食泰國菜🥰
不枉我特登入元朗食的泰國餐廳😍

推薦指數💯💯💯💯💯
❤️餐廳座位闊落 桌子與桌子有足夠距離
❤️價錢公道 性價比高
❤️廚師廚藝一流,每一個餸到超高水準🥰🥰

✨DO4 泰式豬手(例)$88✨
✅脫骨脫毛厚皮豬手
✅滷得香甜嫩口,豬皮滷得爽滑彈牙,瘦肉冧滑
✅最啱女仔補充骨膠原

✅份量幾夠

✨603 泰式海南雞配油飯✨$78
✅新鮮又嫩口
✅大碟抵食🤤仲要食到雞髀雞翼
✅油飯除咗油香,仲可以試吓泰式嘅醬料

✨E02馬拉盞炒通菜✨$68

✅每次嚟泰國餐廳都必嗌🤤
✅大大杯 記得要用粗飲管飲茶下面啲料

✨K26 椰汁糕$48✨
✅每個獨立包裝 食得太飽可以拿返屋企慢慢食

公車泰國餐廳 (元朗)
元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

#公車泰國餐廳 #泰國菜 #foodie #高質 #元朗 #元朗美食 #香港美食 #打卡
#香港好去處 #香港旅行#香港打卡 #香港小店 #香港製造 #香港生活 #香港🇭🇰 #香港品牌 #香港店 #香港景點 #香港電影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介

🥰 Super high-quality and affordable Thai cuisine! 🥰
Totally worth the trip to Yuen Long for this Thai restaurant! 😍
Recommendation rating: 💯💯💯💯💯
❤️ Spacious seating with enough distance between tables.
❤️ Reasonable prices and great value for money.
❤️ The chef‘s skills are top-notch; every dish is of exceptional quality! 🥰🥰

✨ DO4 Thai Pork Knuckle (Regular) $88 ✨
✅ Boneless, hairless, thick-skinned pork knuckle.
✅ Braised to perfection—sweet and tender, with smooth and bouncy skin, and the lean meat is juicy.
✅ Perfect for girls to replenish collagen.

✨ Combo C $250 ✨
1️⃣ F22 Thai Stir-fried Clams ✨
✅ Visually appealing! 🥳🥳
✅ No sand! 💯🥰
✅ Although labeled as spicy, it’s not overly hot, so those who can’t handle spice can enjoy it too.

2️⃣ Tom Yum Sauce Grilled Ribs ✨
✅ Was worried the meat would be dry, but it turned out juicy! 😍
✅ Generous portion size.

✨ 603 Thai Hainanese Chicken with Oil Rice ✨ $78
✅ Fresh and tender.
✅ Large plate, great value 🤤, plus you get chicken thighs and wings!
✅ The oil rice is fragrant, and you can try it with Thai sauces.

This is a disclaimer. The observations and remarks presented herein are derived from a trial dining experience provided by the restaurant, reflecting the author's genuine feelings and impressions encountered during the dining process. These comments are intended solely for informational purposes and may not necessarily represent the experiences of all patrons.
泰式炒蜆
  • 馬拉盞炒通菜
  • 冬陰醬燒骨
  • 海南雞飯
2025-01-10 0 瀏覽
二人餐$288有成5道菜包埋白飯、甜品同特飲,整體味道質素都唔錯,份量亦都唔少🔸泰式豬頸肉沙律寫出嚟就話細份,嚟到一啲都唔細😂豬頸肉份量都多,而且每件大大嚿,咬落都夠爽彈,泰式沙律酸酸辣辣好開胃🔸泰式炸魚餅拼串燒沙爹串燒可以揀豬肉或者雞肉,我就每樣要咗一串,肉嘅size都好大,燒得啱啱好,魚餅就係兩大件,配埋辣醬食唔錯🔸泰式酸辣椰汁雞湯椰汁雞湯份量都夠多,上枱夠晒熱辣辣,雞湯椰奶香甜濃郁足料,有唔少雞肉可以食🔸泰式炒蜆每隻蜆都大大隻,醬汁夠濃郁又惹味炒,蜆肉夠晒肥美,鍾意食香辣惹味嘅朋友啱晒🔸馬拉盞炒通菜去泰國餐廳食炒菜係基本😂呢一款可以揀馬拉盞、飛天或者蒜蓉炒,鍾意食辣辣地嘅多數都係揀返馬拉盞,辣度就唔算好辣,炒到夠晒入味,通菜都炒得好夠腍🔸泰式海南雞雖然係加$1就有,但係份量有成半隻,一啲都唔hea,海南雞雞肉唔韌,會配埋個特製辣椒醬,食落更加開胃

🔸泰式豬頸肉沙律

🔸泰式炸魚餅拼串燒沙爹

🔸泰式酸辣椰汁雞湯

🔸泰式炒蜆

🔸馬拉盞炒通菜

🔸泰式海南雞
2025-01-09 209 瀏覽
近排我特然好想食泰國野🇹🇭今日收工朋友話帶我去試下一間好好食既泰式餐廳,呢間餐廳既感覺比較簡約,性價比比較高,每一碟既菜式都好大,分量都好多,仲要好好食,超推薦🌟冬陰醬燒骨 $148一送到黎真係比佢嚇親,入面有3條排骨,每一條排骨都好大條,出面係用左冬陰功醬醃製而烤成,一啖落去係勁juicy,出面燒到脆卜卜,帶點辣辣地,真係好惹味🌟泰式炒金邊粉 $88入面既料好多,有蝦,雞肉,豬肉,每一條都炒到橙色,食落去好入味,酸酸甜甜,超正宗既金邊粉🍝🌟泰式生蝦 $168每一隻蝦都勁大隻,好肥美🦐中間仲會夾咪蒜片同辣椒,食落去好彈牙,又有辣椒帶來既辣味,點咪個特製醬汁,又新鮮又好食🌟燒和牛串呢度啲燒烤係即叫即燒,上台時仲聽到佢係熱辣辣🍢滋滋聲冒燒,超香,一啖落去啲肉係好厚實,好有嚼勁,加咪啲特製醬就更加惹味😊🌟椰青 $42呢度既椰青真係好大一個,入面勁多椰青水🥥食得泰國就必飲呢度既椰青,真係每一個都好好飲

🌟冬陰醬燒骨 $148

🌟泰式炒金邊粉 $88

🌟泰式生蝦 $168

🌟燒和牛串

🌟椰青 $42

2025-01-08 141 瀏覽
又黎元朗搵食今晚就決定去公車食泰國菜呢間公車泰國餐廳係我第二次食而家新出咗二人&四人套餐經濟實惠 仲啱晒選擇困難症既我👍🏻今次我地嗌左二人餐&鹽燒烏頭•泰式豬頸肉沙律(細)酸酸辣辣好開胃豬頸肉嘅份量都唔少🤤•炸魚餅拼串燒雞魚餅炸得好香口 雞肉唔會乾而個沙嗲醬好香花生味❣️•酸辣椰汁雞湯都幾濃嘅椰汁味 入邊有好多雞肉 飲完個肚暖笠笠😍•泰式炒蜆蜆肉冇沙好鮮甜嗌咗BB辣都好夠味🫶🏻•泰式炒通菜啲菜唔會炒到變老變黃保持到爽脆度👍🏻•鹽燒烏頭即叫即燒 所以等左30分鐘左右大大條熱辣辣 魚肉嫩滑點埋特製嘅醬汁好惹味❤️•椰汁西米糕(2件)•青檸冰&龍眼水清甜解渴 食完酸辣嘢飲呢啲啱晒💯而家仲做緊優惠嗌二人或四人餐加一蚊就可以有冬蔭醬燒骨/泰式海南雞/泰式燒雞 (3選1)咁抵我梗係唔執輸啦🤣我就加咗海南雞好香雞味 賣相以為會鞋鞋哋點知食落去係好滑👍🏻👍🏻👍🏻價錢真係非常抵 而且味道都唔錯去開元朗都幾推介大家去食❤️❤️❤️
又黎元朗搵食
今晚就決定去公車食泰國菜
呢間公車泰國餐廳係我第二次食
而家新出咗二人&四人套餐
經濟實惠 仲啱晒選擇困難症既我👍🏻

今次我地嗌左二人餐&鹽燒烏頭
•泰式豬頸肉沙律(細)
酸酸辣辣好開胃

•鹽燒烏頭
即叫即燒 所以等左30分鐘左右
大大條熱辣辣 魚肉嫩滑
點埋特製嘅醬汁好惹味❤️

•椰汁西米糕(2件)
•青檸冰&龍眼水

點知食落去係好滑👍🏻👍🏻👍🏻

價錢真係非常抵 而且味道都唔錯
去開元朗都幾推介大家去食❤️❤️❤️
2025-01-07 114 瀏覽
身為大西北居民,總有幾間心水食店一食再食,「公車泰國餐廳」就係其中一間啦,每次想食泰菜都第一時間諗起佢,喜歡佢座位寬濶,環境舒服,上菜快服務亦好👏泰式火焰雞🐔優惠價$98半隻好抵食👍燒雞用了不少泰式香料醃製,烤香後皮脆肉滑,肉嫩多汁唔鞋口,好惹味。酸辣鳳爪沙律🥗酸醋辣椒汁的味道調配剛好,不過酸也不過鹹,鳳爪入味嚼勁十足,相當開胃。蠔餅🐚食開港式蠔餅,泰式蠔餅就係第一次食。蠔餅整體較軟身,偏向似潮州蠔餅,外層都煎得脆脆地,蠔肉帶點木薯粉的煙韌感,蠔味突出,並有泰式香料味道。炸蝦餅🦐一客6件份量不少,每件都厚實半圓的,賣相可愛。咬落彈牙實在,有蝦味,又不會太多粉,香口惹味。泰式炒金邊粉🍝味道酸酸甜甜,金邊粉口感Q彈,既惹味又開胃,仲有好多隻鮮蝦,爽口彈牙,混合花生碎一齊食口感更豐富。龍眼冰、青檸茶🍹$18有一杯凍食,好抵。龍眼冰清甜潤喉;青檸茶茶味香而不澀,加上青檸味道清新解渴。
泰式火焰雞🐔

酸辣鳳爪沙律🥗
蠔餅🐚
炸蝦餅🦐

泰式炒金邊粉🍝
龍眼冰、青檸茶🍹
2024-11-03
2025-01-05 67 瀏覽
小食拼盤 $128分別有蝦餅 魚餅 春卷 蝦片及串燒一次過滿足你幾個願望生菜包 $88檸檬葉香氣突出 肉碎調味剛好木瓜沙律 $78 開胃之選海鮮孖寶餐 $288明爐烏頭魚魚肉鮮嫩 完全冇腥味 酸酸味味的湯底更加惹味原條燒魷魚大大條魷魚彈牙可口 鮮味十足蒜蓉炒椰菜苗 $88質感爽脆嘅椰菜苗配上蒜蓉炒 清淡又好味芒果糯米飯 $55芒果非常香甜 糯米飯軟糯適中 如果可以加上綠豆碎就更加似泰國食到嘅地道風味最新推出優惠套餐泰式火焰雞半隻配古法烤鰽魚 $218餐廳店員好友善 餐單選擇多到唔知點揀😂味道好食而且價錢好公道推介大家到元朗要去試下✨
小食拼盤 $128

泰式火焰雞半隻配古法烤鰽魚 $218

餐廳店員好友善 餐單選擇多到唔知點揀😂
味道好食而且價錢好公道
推介大家到元朗要去試下✨
自從搬咗入大西北,好彩有個同事都係住附近,好多時大家放工可以一齊去發掘好嘢食🤤我耐唔耐就會想食泰國嘢,今次走嚟元朗「公車泰國餐廳」,而家好少見餐廳會咁大間咁闊落,睇得出係元朗嘅老字號,所以未食都已經信心大增🤭我哋嗌咗餐廳主打東蔭醬燒骨,另外嗌咗個勁抵食二人餐,$218可以揀兩個小菜,套餐包埋2個白飯同2杯嘢飲,貪心啲仲可以用$50加多個小菜,最多可以加2款✌🏻冬蔭醬燒骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️見到餐廳推介冬蔭醬燒骨,喺第2啲餐廳又冇見過,所以一定要試吓,但估唔到原來1份3條骨係咁巨型!醬燒骨燒到表面有焦燶感,所以表面會脆脆地,加埋沾滿東蔭醬,食到少少辣味又帶啲酸味,味道真係好出色!泰式燒豬頸肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️以為套餐會細碟啲,點知上枱見到豬頸肉份量超大😳豬頸肉肉質唔會死實,點埋濃郁醬汁真係好惹味👍🏻泰式炒蟶子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️相比起炒蜆我更鍾意炒蟶子,蟶子平時價格偏高,所以見到套餐有得揀炒蟶子,梗係唔好執輸啦🤣蟶子爽口彈牙幾新鮮,雖然份量真係好大,但唔經唔覺我哋都食晒成碟❣️泰式肉碎生菜包 (豬) ⭐️⭐️⭐️⭐️生菜包係我食泰國嘢嘅必食之選,呢度嘅生菜包味道偏甜少少,相對嚟講辣味會無咁出,啱晒唔係好食得辣嘅朋友👍🏻
自從搬咗入大西北,
好彩有個同事都係住附近,
好多時大家放工可以一齊去發掘好嘢食🤤

我耐唔耐就會想食泰國嘢,
今次走嚟元朗「公車泰國餐廳」,
而家好少見餐廳會咁大間咁闊落,
睇得出係元朗嘅老字號,
所以未食都已經信心大增🤭

我哋嗌咗餐廳主打東蔭醬燒骨,
另外嗌咗個勁抵食二人餐,
$218可以揀兩個小菜,
套餐包埋2個白飯同2杯嘢飲,
貪心啲仲可以用$50加多個小菜,
最多可以加2款✌🏻

冬蔭醬燒骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
見到餐廳推介冬蔭醬燒骨,
喺第2啲餐廳又冇見過,
所以一定要試吓,
但估唔到原來1份3條骨係咁巨型!
醬燒骨燒到表面有焦燶感,
所以表面會脆脆地,
加埋沾滿東蔭醬,
食到少少辣味又帶啲酸味,
味道真係好出色!

泰式燒豬頸肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
以為套餐會細碟啲,
點知上枱見到豬頸肉份量超大😳
豬頸肉肉質唔會死實,
點埋濃郁醬汁真係好惹味👍🏻

泰式炒蟶子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
相比起炒蜆我更鍾意炒蟶子,
蟶子平時價格偏高,
所以見到套餐有得揀炒蟶子,
梗係唔好執輸啦🤣
蟶子爽口彈牙幾新鮮,
雖然份量真係好大,
但唔經唔覺我哋都食晒成碟❣️

泰式肉碎生菜包 (豬) ⭐️⭐️⭐️⭐️
生菜包係我食泰國嘢嘅必食之選,
呢度嘅生菜包味道偏甜少少,
相對嚟講辣味會無咁出,
啱晒唔係好食得辣嘅朋友👍🏻

泰式海南雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️
泰式海南雞味道偏重,
所以鍾意食泰國嘢都會鍾意食呢隻雞🐔
我食雞好鍾意食埋雞皮,
雞皮好滑有膠質,
雞肉嫩滑一啲都唔嚡❣️
泰式海南雞
泰式肉碎生菜包 (豬)
泰式燒豬頸肉
泰式炒蟶子
泰式海南雞
泰式肉碎生菜包 (豬)
泰式燒豬頸肉
泰式炒蟶子
冬蔭醬燒骨
公車泰國餐廳 Kung Che Thai Restaurant 📍元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖又同中學同學見面啦,今次約返喺近大家屋企附近嘅元朗見面,發現好多以前食開嘅餐廳、聚腳點都已經結業,證明市道真係幾差。喺呢個時勢,週末食個lunch都可以$60有找,仲包指定特飲同免加一,真係算好有良心。我講緊嘅係公車泰國餐廳,行過見到午市價錢便宜,環境闊落又企理,所以無需考慮太多就決定入座。 💰$58香葉辣椒肉碎飯 🧆愛飯嘅我多數都會叫好下飯嘅客飯,而食泰國嘢就多數都走唔甩,一定係叫返個香葉辣椒肉碎飯。我鍾意佢哋加入豆角去炒,令口感更好,營養更均勻。肉碎無太多肥肉,有肉汁,微辣口味更開胃,配埋煎蛋,還原泰式風味。 💰$58金邊粉 🍝朋友就叫咗個泰式即炒金邊粉,橙橙紅紅嘅顏色特別醒胃,令人食慾大增!主要配料都係一般嘅雞肉、雞蛋、豆乾等,金邊粉口感唔會過腍,咬落仍有咬口,混入粗粉花生一齊食,層次更豐富!炒金邊粉集鹹、甜、酸、鮮於一身,味道正宗,好抵食! 💰$398泰式咖喱軟殼蟹 🦀見食物有水準,我哋決定喺主餐牌叫一款人氣菜式多多支持店家。一鍋上嘅泰式咖喱軟殼蟹超高性價比,內有4隻半軟殼蟹,每
📍元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

💰$58
香葉辣椒肉碎飯 🧆

💰$58
金邊粉 🍝

💰$398
泰式咖喱軟殼蟹 🦀
見食物有水準,我哋決定喺主餐牌叫一款人氣菜式多多支持店家。一鍋上嘅泰式咖喱軟殼蟹超高性價比,內有4隻半軟殼蟹,每半件都大過我手掌,隻隻都厚肉多膏,蟹腳亦炸得酥脆,真係無得輸!

咖喱一啲都唔馬虎,落足材料炮製,仲有不少蔬菜搭配,個肚有位實叫多份蒜蓉包或者酥餅點咖喱食!

溫馨提示,佢嘅份量真係勁巨型,建議有三至四個人先好叫嚟食!
  • 泰式炒金邊粉