2025-07-16 119 瀏覽
和舊朋友相聚,我們選擇曾留下深刻印象的「西貢六福菜館」作為聚餐地點。從餐廳門口看到的「米芝蓮推介」,再到三樓寬敞明亮、細節講究的用餐環境,每一處細節都流露出這是一間對出品質素有著高度自我要求的粵菜酒樓。這次帶著期待與回憶再訪,不僅是為了重溫味道,也想是否會遇到新的驚喜。首先來喝極為鮮甜濃郁的 魚湯 (HKD 248/例) 沒魚腥味也不見魚骨。以本地魚仔搭配鮮番茄來煲,入口順滑又開胃。椒鹽豆腐 (HKD 60) & 椒鹽鮑魚 (HKD 510/4隻)豆腐外層炸衣酥薄,包裹著內裡細滑的嫩豆腐,兩重的口感很明顯。肉質結實的鮑魚在酥炸後外脆內彈牙,咬下去毫不韌口,而且非常鹹香惹味。低溫米水煮元貝 (HKD 570/5隻) 比起普通的清蒸,這款帶有淡淡米香。白嫩飽滿的元貝佐以香蔥作點綴更能帶出自然鮮甜的味道。鹽水浸甲 (HKD 268) 肉質飽滿鮮嫩的花甲浸在乳黃透亮的黃金鹽水湯底中。入口微鹹帶鮮,搭配吸飽湯汁的粉絲與蔥段,很滋味。椒鹽鮮魷 (HKD 188) 香口酥脆的外層,內裡則是彈牙的鮮魷。使用蔥蒜與椒鹽調味,鹹香適中,用來下酒很不錯。鹽蒸魚仔 (HKD 498/5條) 用最簡約的方法烹製

以本地魚仔搭配鮮番茄來煲,入口順滑又開胃。
魚湯 (例)

椒鹽豆腐
椒鹽鮑魚 (隻)

白嫩飽滿的元貝佐以香蔥作點綴更能帶出自然鮮甜的味道。
低溫米水煮元貝 (隻)

入口微鹹帶鮮,搭配吸飽湯汁的粉絲與蔥段,很滋味。
鹽水浸甲

使用蔥蒜與椒鹽調味,鹹香適中,用來下酒很不錯。
椒鹽鮮魷

鹽蒸魚仔 (HKD 498/5條) 用最簡約的方法烹製的魚仔。
蒸好後淋上熱油,再灑蔥花與芫茜,搭配淡鹽調味來盡量呈現海鮮原味。
魚肉細嫩不鬆散,而且很鮮甜,就細骨有點多,吃的時候要小心點。
鹽蒸魚仔 (5條)

艇仔飯 (HKD 288/細) 裝在砂鍋上的米飯帶有微微鍋巴,頗有焦香味。
除了鋪滿芫茜與蔥花,其他配料如臘腸、蝦乾等亦都很豐富。
每一口都能吃到多層次的鹹香,而且油香滲入米飯之中,但吃落不油不膩。
艇仔飯 (細)

藥膳辣酒煮花螺 (HKD 298/例) & 米水白菜 (HKD 168)
濃郁偏紅的湯底聞起來香氣撲鼻,點了小辣是那種略帶辣卻不嗆喉的程度。
花螺不大但新鮮飽滿,吃落辛香中帶有微微中藥回甘。
清燉湯底搭配白菜,很適合在享用濃味菜色後作為結尾平衡味蕾。
藥膳辣酒煮花螺 (例)
米水白菜
2025-07-12
$709.8 (午餐)
魚湯 (例)
椒鹽鮑魚 (隻)
低溫米水煮元貝 (隻)
鹽水浸甲
椒鹽鮮魷
鹽蒸魚仔 (5條)
藥膳辣酒煮花螺 (例)
見今日天氣好,跟朋友去半月灣行山,然後到西貢的六福菜館,一個隱藏的美食寶藏。專注於提供新鮮的海鮮料理,連續多年奪得米芝蓮殊榮,品味地道西貢風味。走進餐廳,簡約而溫馨的裝潢,環境清潔且舒適,適合家庭聚餐或與朋友一起享受美食。西貢地道魚湯我們點了幾道招牌菜,首先是魚湯,特色在於湯底的鮮美,魚湯中帶有淡淡的海鮮香味,一喝就忍不住想要再來一碗。湯中添加了新鮮蕃茄薯仔,口感滑順,十分滿意。椒鹽焗大連鮮鮑魚接下來是得獎名菜,椒鹽焗大連鮮鮑魚,鮑魚的質地鮮嫩彈牙,加上椒鹽的香氣,每一口鮑魚都鮮甜,椒鹽的味道惹味,恰到好處,讓人垂涎欲滴。魚湯粉絲浸花甲粉絲吸收了魚湯的精華,口感滑嫩,花甲的鮮味在湯中充分釋放,花甲味道更加層次分明。蒜蓉粉絲蒸茄子此外,我們試了雪白的茄子,蒜香味濃郁,茄子的軟滑與粉絲的Q彈,形成了絕妙的搭配,一口接一口非常清爽,根本停不下來。豉油王炒麵最後,我們還點了豉油王炒麵,龍鬚炒麵的麵條特別幼細彈牙,搭配上醇厚的豉油,香氣四溢。加入的各種配料如豆芽、蔥等,豐富口感。整體而言,六福菜館的用餐體驗讓人相當滿意。海鮮新鮮度高,廚藝非常出色。服務好,人員友善且效率高,讓整個用餐過程更加愉快

蒜蓉粉絲蒸茄子

豉油王炒麵

整體而言,六福菜館的用餐體驗讓人相當滿意。海鮮新鮮度高,廚藝非常出色。服務好,人員友善且效率高,讓整個用餐過程更加愉快。

慶祝紀念
生日
  • 椒鹽鮑魚
  • 西貢地道魚湯
  • 豉油王炒麵
  • 油鹽水花甲
2025-07-14 140 瀏覽
最近,我和四位好友到六福菜館享用了一頓豐盛的午餐,總共點了十道菜,讓我們的味蕾驚喜不已。西貢地道魚湯湯底呈奶白色,鮮香撲鼻。魚湯的味道極為濃郁,湯中加入了蕃茄和薯仔,伴隨著魚骨釋放出的精華,讓人感受到海鮮的鮮美。椒鹽奇脆豆腐這道菜的豆腐外脆內嫩,椒鹽的香氣令人垂涎,搭配上醬汁,簡直是完美的開胃菜。每一口都讓我們感受到豆腐的細膩與香脆。椒鹽焗大連鮮鮑魚鮑魚肉質鮮甜,椒鹽的調味讓其風味更加突出。每一隻鮑魚都經過精心處理,口感滑順,讓人忍不住一口接一口。米湯低溫慢煮元貝這道菜的元貝肉質鮮嫩,搭配米湯的香氣,讓整道菜品更加圓潤,吃起來口感極佳。每一口都充滿了海洋的味道,令人陶醉。鹽蒸野生海魚野生海魚整條吃,魚肉鮮美,鹽蒸的方式讓魚的鮮味得以保留,口感滑嫩,只是比較多骨。魚湯粉絲浸花甲魚湯底濃郁,粉絲吸收了魚湯的精華,花甲鮮美,讓我們的味蕾再次被喚醒。椒鹽鮮魷一道口感豐富的菜品。魷魚外脆內嫩,椒鹽的調味讓其風味更加出色。藥膳辣酒煮花螺這道菜的辣味適中,酒香撲鼻,花螺的鮮味與藥膳的香氣交織在一起,讓人回味無窮。西貢艇仔蒸飯米飯吸收了海鮮的精華,口感香滑,搭配著各種海鮮配料,還有臘腸及蝦乾,讓人感受

鹽蒸野生海魚

藥膳辣酒煮花螺

西貢艇仔蒸飯
米飯吸收了海鮮的精華,口感香滑,搭配著各種海鮮配料,還有臘腸及蝦乾,讓人感受到大海的滋味。

香滑泰式椰汁西米糕
西米糕口感柔軟,椰香四溢,吃上一口,清甜的椰汁與西米的滑順口感相得益彰,讓人感到無比滿足。

整體來說,六福菜館的菜品無論是在味道還是擺盤上都展現了極高的水準,讓我們的聚會變得更加難忘。下次我們一定會再來光顧,期待再次品嚐這裡的美味!

• 黃金脆豆腐
  • 西貢魚湯
2025-07-13 107 瀏覽
啱啱過去嘅星期二趁住暴風雨來臨之前同老婆大人入咗西貢Hea吓!晏晝嗰餐仲同朋友去咗食海鮮正呀喂。 睇吓嗰日個天空幾咁藍超靚!我哋都好鍾意西貢入親去都要兩粒鐘其實都幾遠㗎,不過見到啲咁正嘅環境遠啲都係值得嘅。今次揀咗去米芝蓮一星嘅六福菜款食晏!上年食過一次覺得佢哋嘅嘢食好唔錯,所以都幾有信心叫埋朋友一齊嚟食。先嚟一鍋西貢地道魚湯開胃!經理話用咗好多唔同嘅新鮮魚嚟煲呢個湯,加咗啲番茄薯仔調味飲落去真係好鮮甜搞到我飲咗三碗。一人嗌咗隻米湯低溫慢煮元貝,用米湯慢慢浸熟鮮甜嘅元貝食落去口感好柔軟,仲充滿米香嘅味道加咗少少金華火腿令到個味道更加豐富。我同老婆大人都好鍾意食雞腳所以點咗呢個生扣北菇雞腳嚟嘆吓!勁厚嘅花菇又爽又滑勁好咬口,煮得好入味食到冬菇自己嘅香味真係好得喎。雞腳都炆得啱啱好唔會一咬落去散晒!啱晒有年紀嘅我哋補充下骨膠原。嚟到呢度好唔難食招牌嘅椒鹽焗大連鮑魚!大大隻嘅鮑魚質地好煙韌彈牙,用椒鹽整出嚟真係好鬼惹味。茄子係老婆大人鍾意食嘅所以叫咗呢個蒜蓉粉絲蒸茄子俾佢嘆!蒜蓉醬好香口用嚟蒸清甜嘅茄子好啱咀型,墊底嘅粉絲吸晒蒜蓉嘅香味都係好嘢嚟㗎。食食吓見到隔籬枱嗌咗呢個椒鹽奇趣豆腐!我哋

食食吓見到隔籬枱嗌咗呢個椒鹽奇趣豆腐!我哋都係敵唔過為食叫咗一份,超薄嘅外皮整得好香脆入面嘅豆腐就嫩滑到飛超,正到我食咗兩件都覺得唔係幾夠喉呀。
呢個係客家鹹菜木耳炆腩仔!炆得夠晒香濃腩肉又香又鬆化仲要肥而不膩,鹹菜木耳就夠晒爽口呢個送飯真係一流。
我雖然唔食得辣不過老婆大人鍾意咁我就豁出去捨命陪老婆啦!藥膳辣酒煮花螺一上枱嗰朕酒香真係勁啾,花螺煮得啱啱好有咬口得嚟唔會靭,藥膳辣酒嘅香味真係好香濃仲幾辣添,我建議大家嚟到浸一陣先食仲正斗。
最後整多個西貢艇仔蒸飯咁就包保夠晒飽!呢個飯真係好神奇一滴豉油都唔使落,淨係靠海味同潤腸就已經夠晒味好食到不得之了。

最後經理仲送咗甜品俾我哋食!係好正宗嘅泰式椰汁西米糕同埋蝶豆花椰青大菜糕,我就比較鍾意甜中帶鹹嘅椰汁西米糕多啲。

2025-07-08
2025-07-10 176 瀏覽
剛過去的星期二趁著天氣還未轉壞就跟車爸爸入西貢和朋友吃個午餐,難得入西貢當然選擇有質素的餐廳開餐吧。第一時間就想起西貢米芝蓮一星餐廳六福菜館!上年吃過之後念念不忘私心約朋友再來這兒開餐解解我的饞嘴。餐廳連續16年取得米芝蓮一星的榮譽總有他的驕人之處,我就喜歡餐廳食材質素夠高質,全部明碼實價好均真。來到西貢六福當然少不了品嚐材料十足的西貢地道魚湯$248,用上多款大量新鮮魚熬製出這碗鮮甜美味的魚湯,配合番茄和薯仔吊出更佳風味。米湯低溫慢煮元貝$140/隻!用上清雅的米湯低溫慢煮鮮元貝再綴以鹹香金華火腿蓉,吃下鮮甜中帶上鹹鮮味道非常有層次。生扣北菇雞腳$188!除了海鮮外原來小菜亦非常有質素,首嚐這個菜式真的被驚艷到,激厚的大花菇炆得超爽滑兼入味,一口咬下去滿滿香濃汁水口感非凡味道出眾,雞腳亦炆得恰到好處有咬口之餘亦夠腍滑不錯吃耶。椒鹽焗大連鮑魚$155/隻!手掌心般大的大連鮑魚份量十足,超薄的椒鹽外層緊緊裹著煙韌彈牙的鮑魚,吃到惹味的同時亦品嚐到鮮香好有質素。蒜蓉粉絲蒸茄子$148!這味菜我在家也經常會煮的皆因茄子是我的最愛蔬菜,茄子已經全部去皮剩下軟滑的肉身,配襯調味豐富的蒜蓉及索味粉

蒜蓉粉絲蒸茄子$148!這味菜我在家也經常會煮的皆因茄子是我的最愛蔬菜,茄子已經全部去皮剩下軟滑的肉身,配襯調味豐富的蒜蓉及索味粉絲非常合我口胃。

看見鄰桌那碟椒鹽奇趣豆腐$60我們又忍不住點上一客!那薄脆的外皮輕巧不油膩令人印象深刻,而包裹著的超嫩滑豆腐入口即溶真的太過誘人了。
藥膳辣酒煮花螺$298!藥膳辣湯底充斥濃郁的紹興香氣好吸引,煮得熟度剛剛好的花螺吸滿湯汁的惹味怪好吃喔。
客家鹹菜木耳炆腩仔$188!這個菜式非常適合佐飯享用,客家鹹菜夠惹味木耳爽脆,但也不及炆得鬆化軟腍的連皮腩肉,這味菜真是邪惡軸心之物但又很難抗拒。
最後還有西貢艇仔蒸飯$288!內裏有大量海味配搭濃香的潤腸,不用任何調味一啖放入口那鹹鮮香氣實在太強勢了,成件事就是要人吃到停不了口才罷休。

最後經理還送上店家的招牌泰式甜品!椰汁西米糕和蝶豆花椰青大菜糕都很有水準,聽聞遲些會開設甜品專門店下次來一定要去試試啊。
西貢真是一個好山好水的地方!尤其是我這些喜歡吃海鮮的人經常心思思想入去逛一逛感受度假風情,相信很快我會再到西貢吃喝玩樂一番。
2025-07-08
4天前 0 瀏覽
去西貢食海鮮梗係一定要去六福菜館啦,佢已經連續16年獲得米芝蓮一星😍 呢一餐真係令人超期待呀,果然冇令我失望🫶🏻椒鹽奇脆豆腐炸醬夠晒薄,豆腐炸得外脆內嫩,食落唔油膩,啖啖都係豆香,果然係佢哋嘅拿手菜 👍🏻🐟 西貢地道魚湯呢碗湯不得了,用咗10幾種唔同嘅魚去熬製,鮮味自然冇添加,加埋蕃茄就夠晒清新啦,我仲飲咗幾碗㖭啊❤️椒鹽焗大連鮮鮑魚鮑魚大大隻,用咗先蒸後炸嘅方法,鮮鮑夠晒彈牙,椒鹽味唔搶味,反而突出鮑魚本身海水味,好有層次感😍米湯低溫慢煮元貝師傅用心低溫慢煮,保留元貝鮮味之餘,口感亦非常嫩滑,襯埋用咗金華火腿去熬製嘅米湯,令到味道更加提升👍🏻🌶️ 藥膳辣酒煮花螺估唔到呢個係咁好食㗎,酒香藥材味融合得好,花螺鮮而唔腥,鍾意食螺嘅朋友一定會加分😍🐠 野生海斑龍吐珠(碧綠炒斑球 / 鹽酥骨腩)呢碟餸係一送兩食,炒斑球肉質結實,味道鮮甜,炸過嘅鹽酥骨腩超香脆惹味🥰薑蔥炒蟶子皇配煎米粉蟶子皇大大隻,味道鮮美,肉質鮮嫩,熟度真係啱啱好,薑蔥味剛好唔霸味,底下嘅煎米粉酥脆得嚟又吸到啲精華汁,好有心思嘅配搭🫶🏻🍚 西貢艇仔蒸飯呢個蒸飯真係冇得輸,材料豐富,每啖飯都有海鮮鮮味😍🍆 蒜蓉粉絲蒸茄子茄子蒸到淋

🐟 西貢地道魚湯

🌶️ 藥膳辣酒煮花螺

🐠 野生海斑龍吐珠(碧綠炒斑球 / 鹽酥骨腩)

薑蔥炒蟶子皇配煎米粉

🍚 西貢艇仔蒸飯
呢個蒸飯真係冇得輸,材料豐富,每啖飯都有海鮮鮮味😍

🍆 蒜蓉粉絲蒸茄子
茄子蒸到淋身,蒜蓉香濃又唔嗆,粉絲吸晒蒸汁精華,簡單之中見功夫🥰
5天前 0 瀏覽
阿爸阿媽結婚周年紀念話想食海鮮,朋友之前介紹過呢間六福好食,上網search完一輪之後仲發現佢係米芝蓮一星,所以就決定一家人去六福慶祝。佢哋嘅散嗌餐牌好大,又有來料海鮮加工嗰啲,但我哋睇過之後決定揀套餐,一個價錢包晒所有嘢,又唔使驚海鮮價俾人呃,最緊要係啲嘢食望落都好啱食👍🏻首先嚟嘅前菜叫椒鹽奇脆豆腐,佢最奇趣嘅位係雖然外層粉薄但真係好脆,入邊嘅豆腐又夠嫩滑,一開餐已經展現星級水準薑蔥蟶子王份量夠晒壯觀,蟶子王彈口鮮甜,好食到伴碟嘅薑蔥蒜頭都比我哋清晒椒鹽焗鮑魚嘅鮑魚,超級大隻有成隻手掌中心咁大,我覺得佢有四頭咁大,而且最緊要係超級新鮮,咬落去係爽脆,不愧為呢度嘅名物生炒骨用上咗鮮菠蘿,而且鄰近骨邊嘅肉會比淨肉更加好食,雖然市面上有好多類同出品,但食過就知呢碟絕對有水準天婦羅桶蠔衣薄脆不油膩,桶蠔大大隻啖啖肉,用生菜包住再加啲沙律醬,送酒一流上湯龍蝦伊麵好食到一個點,龍蝦大隻到有成支叉咁長,食完半隻都差唔多飽咗一半,但最重要係佢底下嘅伊麵吸收晒龍蝦汁嘅精華,係成世人食過最好食嘅上湯龍蝦伊麵尾聲仲有米湯浸時蔬同埋甜品椰汁西米糕,都好精彩,米湯夠鮮甜又養胃,椰汁西米糕出面買少見少,平時可能

尾聲仲有米湯浸時蔬同埋甜品椰汁西米糕,都好精彩,米湯夠鮮甜又養胃,椰汁西米糕出面買少見少,平時可能去泰國餐廳先有機會有得嗌嚟食吓,估唔到呢度食海鮮菜都食到,成餐飯都喜出望外!

2025-07-16 0 瀏覽
入西貢食海鮮,我既飯堂係佢。人氣米芝蓮海鮮飯店,多年來出品一直保持到,唔會走樣,唔會失望。舒適環境用餐,如果唔係話要嘆海風,真係比起海邊幾間好得多。椒鹽焗大連鮮鮑魚大大隻大連鮮鮑魚,由裡到外都好出色,椒鹽做法惹味,鮑魚不失爽彈口感。西貢地道魚湯魚湯絕對唔係例湯質素,用鮮魚熬製,加上蕃茄薯仔,鮮甜有風味。椒鹽奇脆豆腐海鮮以外既招牌菜,金黃皮薄又脆,豆腐嫩,而且不油膩,真係可以挑戰椒鹽豆腐既天花板。米湯低溫慢煮元貝好有特色地演繹元貝,米湯低溫慢煮,湯水清甜,然後迎來元貝既鹹鮮味,好有層次。鹽蒸野生海魚(烏絲斑) 野生烏絲斑並唔係大魚,鹽蒸能感受到原汁原味,肉質嫩滑,魚味佳。魚湯粉絲浸花甲呢碗花甲粉真係大量花甲,落足料,魚湯充滿鮮味,粉絲吸晒湯,咁大碗一樣清晒。椒鹽鮮魷酥化而不油膩,爽脆可口,椒鹽惹味。藥膳辣酒煮花螺花螺散發獨特既香味,微辣,會食唔停口。西貢艇仔蒸飯呢個艇仔蒸飯真係好豐富,魷魚乾、蝦乾蝦醬同臘味,呢個組合已經出晒個味道,加上用料十足,若你喜歡濃香蒸飯,呢個非試不可。
入西貢食海鮮,我既飯堂係佢。

舒適環境用餐,如果唔係話要嘆海風,真係比起海邊幾間好得多。

米湯低溫慢煮元貝

鹽蒸野生海魚(烏絲斑)

椒鹽鮮魷
酥化而不油膩,爽脆可口,椒鹽惹味。

藥膳辣酒煮花螺
花螺散發獨特既香味,微辣,會食唔停口。

西貢艇仔蒸飯
2025-07-12
2025-07-12 0 瀏覽
在西貢的粵式海鮮料理多不勝數,但當中有些質素參差,幸好獲朋友推介到這家星級餐廳。餐廳以精湛粵式海鮮料理聞名,並連續多年獲得米芝蓮一星。椒鹽奇脆豆腐外層金黃酥脆,內裡豆腐卻保持豆香與嫩滑薑蔥炒蟶子皇蟶子肉厚如手指,爆炒後仍十足彈牙,而且被薑蔥的鑊氣滲透,盤底醬汁鮮甜不膩,忍不住配飯全吃光椒鹽焗鮑魚鮑魚先焗至軟嫩,再裹薄漿炸出脆邊,椒鹽與鮑魚鮮味碰撞出鹹鮮火花,伴酒一流天婦羅桶蠔生菜包十分邪惡!超級肥美的新鮮蠔被薄薄的天婦羅衣裹住,配上生菜葉的清爽,中和炸物的油膩上湯開邊龍蝦伊麵新鮮大隻龍蝦開邊,龍蝦肉十足,而且鮮甜緊實,蝦膏融入濃郁上湯,伊麵吸盡精華但保持彈口鮮菠蘿生炒骨酸甜醬汁裹著酥脆排骨,排骨肥瘦適中,配合新鮮菠蘿解膩米湯浸時蔬脆嫩的菜心在乳白米湯,湯底清甜並帶淡淡油香自家製甜品椰汁大菜糕椰香撲鼻,甜度恰到好處,為用餐帶來圓滿的句號

椒鹽奇脆豆腐
外層金黃酥脆,內裡豆腐卻保持豆香與嫩滑

薑蔥炒蟶子皇

椒鹽焗鮑魚

天婦羅桶蠔生菜包

上湯開邊龍蝦伊麵

鮮菠蘿生炒骨
酸甜醬汁裹著酥脆排骨,排骨肥瘦適中,配合新鮮菠蘿解膩

米湯浸時蔬
脆嫩的菜心在乳白米湯,湯底清甜並帶淡淡油香

自家製甜品
椰汁大菜糕椰香撲鼻,甜度恰到好處,為用餐帶來圓滿的句號

2025-07-11 0 瀏覽
今日同家人遊西貢。晚餐訂咗呢間食海鮮的,叫了個四人餐, 唔洗傷腦根。椒鹽奇脆豆腐 : 炸皮薄又脆而豆腐滑又嫩。薑蔥炒蟶子皇 :蟶子炒得剛剛好,嫩,滑。薑蔥令蟶子更鮮味。天婦羅桶蠔生菜包 : 天婦羅桶蠔好大隻。香口炸粉加埋厚肉桶蠔,口感外脆內軟,加埋生菜的清甜,椒鹽焗鮑魚 : 竟然鮑魚外面都可以蘇脆而鮑魚肉軟滑,可用刀好易切得到。上湯開邊龍蝦伊麵 : 龍蝦肉大,厚,爽甜。伊麵吸滿同龍蝦一齊煮的清湯,好味❤️❤️。侍應仲幫手分埋碟,服務好周到。👍🏻鮮菠蘿生炒骨 : 經典的生炒骨酸甜逳中。排骨炸得香脆惹味。米湯浸時蔬 : 菜心清甜。食返D蔬菜真係好舒服。自家甜品椰汁西米糕 :椰汁味香口但又會過甜,啱啱好。今日行程完滿,晩餐滿意又滿足。😇😇

椒鹽奇脆豆腐 : 炸皮薄又脆而豆腐滑又嫩。

薑蔥炒蟶子皇 :蟶子炒得剛剛好,嫩,滑。薑蔥令蟶子更鮮味。

鮮菠蘿生炒骨 : 經典的生炒骨酸甜逳中。排骨炸得香脆惹味。

米湯浸時蔬 : 菜心清甜。食返D蔬菜真係好舒服。

自家甜品椰汁西米糕 :椰汁味香口但又會過甜,啱啱好。

今日行程完滿,晩餐滿意又滿足。😇😇
  • 天婦羅桶蠔生菜包
  • 薑蔥炒蟶子皇
  • 椒鹽焗鮑魚
最近同一班朋友入西貢食海鮮😍首選連續十多年榮獲米芝蓮一星嘅六福菜館,今次品嘗咗多款招牌特色海鮮菜式✨ 餐廳樓高3層,環境寬闊舒適,鍾意食海鮮嘅你一定要試下🥰❀ 椒鹽奇脆豆腐 🥢每件炸到金黃酥脆,外層薄脆而唔油膩,豆腐質感好滑嫩,非常香口😚❀ 西貢地道魚湯 🥣魚湯以多種魚類熬製而成,湯頭呈奶白色,加入蕃茄及薯仔,飲落好鮮甜👍🏻❀ 椒鹽焗大連鮮鮑魚 🥢超大隻鮑魚❤️ 入口非常新鮮彈牙,外皮香脆,味道鹹香惹味😍❀ 米湯低溫慢煮元貝 🐚以低溫粥水煮元貝,加上金華花腿及芫荽調味✨ 粥水好綿滑,配搭鮮甜肥美嘅元貝好正☺️❀ 藥膳辣酒煮花螺 (小辣) 🐚花螺口感鮮甜爽彈,入口麻辣且滲出陣陣酒香😚❀ 野生海斑龍吐珠 🐟上枱好驚艷😍 原條東星斑經油炸再起肉,店員更會幫忙剪開魚骨,非常酥脆👅 魚肉炒得香口又滑嫩,令人回味❤️❀ 薑蔥炒蟶子皇配煎米粉 🥢蟶子用熱鍋呈上,入口鮮甜彈牙,一定要趁熱食口感更鮮嫩✨ 底部墊有煎米粉,吸滿濃郁海鮮精華,焦香入味🥰❀ 西貢艇仔蒸飯 (大) 🍚超級足料嘅蒸飯😍 有齊蝦乾、魷魚乾、臘腸、蝦醬及魚仔,每啖都充滿鮮味👍🏻❀ 蒜蓉粉絲蒸茄子 🍆去皮茄子清甜軟滑,配搭大量蒜蓉粉絲食更惹味
最近同一班朋友入西貢食海鮮😍

❀ 椒鹽奇脆豆腐 🥢

❀ 西貢地道魚湯 🥣

❀ 椒鹽焗大連鮮鮑魚 🥢
超大隻鮑魚❤️ 入口非常新鮮彈牙,外皮香脆,味道鹹香惹味😍

❀ 米湯低溫慢煮元貝 🐚

❀ 藥膳辣酒煮花螺 (小辣) 🐚
花螺口感鮮甜爽彈,入口麻辣且滲出陣陣酒香😚

❀ 野生海斑龍吐珠 🐟

❀ 薑蔥炒蟶子皇配煎米粉 🥢

❀ 西貢艇仔蒸飯 (大) 🍚

❀ 蒜蓉粉絲蒸茄子 🍆
去皮茄子清甜軟滑,配搭大量蒜蓉粉絲食更惹味呢👅

❀ 香滑泰式椰汁西米糕 🥧
自家製甜品✨ 椰汁西米糕口感香滑軟糯,椰香味濃厚,清甜可口~

2025-07-09 0 瀏覽
一道椒鹽鮑魚令小丸愛上了   六福菜館,而斑馬瀨尿蝦蒸蛋白則是比利最愛,加上其他海鮮菜式亦是很高水準發揮,所以我倆間中都會與親朋好友前來拜訪,上周又剛好約了好友前來聚餐頭盤永遠都是屬於 奇脆椒鹽豆腐   這名物 外脆內滑,金黃脆皮金香可口,入面則豆味濃郁,令人百吃不厭西貢地道魚湯簡簡單單加入番茄薯仔來煲,盡顯魚湯鮮甜順喉,忍不住要添飲了米湯低温慢煮元貝第一次試這款新菜式,以香濃的米湯將元貝慢慢煮熟,元貝入口嫩滑,多一份米的幽香,挺特別的味道椒鹽焗大連鮮鮑魚小丸至愛,水準依然,大大隻的大連鮑魚,爽身彈牙,外芳香惹味而內鮮甜可口,來這裡是必吃的野生海斑龍吐珠賣相已先聲奪人,栩栩如生的野生海斑脆炸成鹽酥骨腩,芳香惹味,而骨腩前的則是碧綠炒斑球,啖啖肉、魚味又香濃 兩者相輔相成,實在是絕配天婦羅桶蠔伴生菜這麼大隻的桶蠔真的少見,根本就不能用生菜包裹來吃 入口炸漿挺薄的,脆身香口,入面是啖啖蠔肉,肉汁若再多一點就更好了脆皮風沙雞亦是這裡另一名物,午市的話最好先預訂雞味濃,入口雞肉嫩滑,帶點油香,皮薄而脆,可搭配附上的南乳醬吃,又是另一番風味蒜蓉粉絲蒸茄子一見蒜蓉粉絲一定令人想起帶子了,但剛剛才吃
西貢地道魚湯
簡簡單單加入番茄薯仔來煲,盡顯魚湯鮮甜順喉,忍不住要添飲了
米湯低温慢煮元貝
野生海斑龍吐珠
天婦羅桶蠔伴生菜
脆皮風沙雞亦是這裡另一名物,午市的話最好先預訂
蒜蓉粉絲蒸茄子
一見蒜蓉粉絲一定令人想起帶子了,但剛剛才吃過,這次用的是吸汁神器茄子,同樣味美,也值得一試
最後的   醋炒芥蘭,爽口沒渣,簡單好吃
而餐廳送的甜品椰汁糕點,是真正用椰子水製作的,很清新,夏日吃更是一流!

很滿足的一餐,水準依然穩定,也有驚喜菜式,很快又會再來拜訪了
2025-07-07 0 瀏覽
西貢係一個充滿回憶的地方,當年做學生時,就經常同學去收集標本,到做暑期工,就個個禮拜去宿營,到有了小朋友,每逢放假就一家人去西貢海邊挖蜆,好多時都會順路係西貢食埋飯。 當年都仲未有米芝蓮,但家陣有間六福菜館可以連續16年拎米芝蓮一星,真厲害。 早排就同幾位朋友食個lunch,因為有位朋友都好幾年無見,大家聚下都好。 奇脆椒鹽豆腐($48)坊間好多都係一粒粒上,但六福卻係一長條,炸得色澤金黃淡雅,明顯是用上了新油,吃起來不單沒有千年油的異味,外脆內軟的感覺真好。 西貢地道魚湯($248)出外用餐多年,飲魚湯除了家母的湯水永遠是首席外,相信六福及多年前的漁市場能及得上,濃稠的質感,乳白的湯色,洋溢著陣陣魚香,毫無腥味,好飲。 椒鹽焗大連鮮鮑魚(4隻)(海鮮 $380 + 加工費  $130 = $510)店方名物,半隻手掌大新鮮鮑魚,肉質軟熟柔韌,椒鹽下得恰到好處,用來佐酒無得輸。 米湯低溫慢煮元貝(4隻)(海鮮 $360 + 加工費  $120 = $480)元貝洗得好乾淨,低溫慢煮令肉質保持嫩滑,米湯輕盈,帶出了元貝的鮮味。 天婦羅桶蠔伴生菜(4隻)(海鮮 $220 + 加工費 $13

奇脆椒鹽豆腐($48)

西貢地道魚湯($248)

天婦羅桶蠔伴生菜(4隻)(海鮮 $220 + 加工費 $130 = $350)

桶蠔勁大隻,脆漿薄薄一層,油份亦瀝得清,以生菜包裹,再下點奇妙醬,爽脆中滿是蠔味。

薑蔥炒蟶子皇配煎米粉(4隻))(海鮮 $360 + 薑蔥煎米粉加工費 $185 = $545)

有驚喜的一道菜,砂鍋上保留了熱力,米粉煎至微焦,蟶子皇碎上以薑蔥爆炒,哪有不好吃的道理。

蒜蓉粉絲蒸茄子($148)

茄子早已褪皮,很細心,蒜蓉的香味滲入茄子及粉絲內,很惹味的一道菜。

蒜蓉炒菜心($138)

年紀大,每餐飯總是要來一碟菜蔬來平衡心理,油下得足,清甜翠綠,很好。

西貢艇仔蒸飯(小)($288)

材料豐富,全是海鮮類乾貨,蝦乾、銀魚仔及土魷把飯面蓋得滿滿,每口飯都充滿了海洋的味道,就連豉油都不用,好味。

壽包(大)($25)

席間有壽星女,順道點了一件壽桃包,開開心心又一餐。

2025-07-06 527 瀏覽
榮獲米芝蓮一星推介多年的「六福菜館」,水準自然有返咁上下,印象最深嘅係佢哋嘅椒鹽鮑魚、風沙雞及炒斑球,真係冇得輸!早前好友約去西貢食午餐,第一間便想到這裏,人多好辦事,叫多幾味試吓是自然不過的事。首先叫返碗鮮甜美味嘅「西貢地道魚湯」解解喝,湯中加入切粒蕃茄及薯仔薯,令味道更加香甜有質感,好喝。「奇脆椒鹽豆腐」外層炸得香脆,中間係熱辣辣又嫰滑的豆腐,確實唔錯。最期望的「椒鹽焗大連鮮鮑魚」隨後上場,鮑邊食落微脆,椒鹽味道恰到好處,惹味又不會過鹹,肉質煙韌爽彈,不愧是這裏的招牌菜。「米湯低溫慢煮元貝」肉質緊緻、有嚼勁又不失細嫩,同時保留元貝的鮮甜味;米湯微鹹,與元貝相結合,更帶有濃郁的海鮮風味。這味一魚兩吃的「野生海斑龍吐珠」,分別係碧綠炒斑球 及 鹽酥骨腩,魚肉大大件,鮮嫩滑溜,旁邊伴有翠綠的西蘭花;鹽酥魚骨就放在碟旁,食落酥脆香口,淨食或送酒也很不錯。天婦羅蠔伴生菜~大大隻的桶蠔,加上粉漿,製作成香脆的天婦羅外衣,吃時加上生菜及沙律醬一起吃,味道更佳及有效減低油膩的感覺。採用新鮮雞製作至成的「脆皮風沙雞」,自然要看高一線,雞皮酥脆,肉質嫩滑有咬口,大大隻,忍不住吃了很多件;新鮮雞就是新鮮

天婦羅蠔伴生菜~

採用新鮮雞製作至成的「脆皮風沙雞」,自然要看高一線,雞皮酥脆,肉質嫩滑有咬口,大大隻,忍不住吃了很多件;新鮮雞就是新鮮雞,超正!

蒜蓉粉絲蒸茄子~
茄子軟糯,粉絲有彈性,兩者在口感上形成強烈對比,加上經過蒜蓉的處理後,份外覺得惹味又好食。

單尾來多碟「醋炒芥蘭」,翠綠的芥蘭,口感爽脆,加入醋炒後,有效把芥蘭的苦味減輕,並帶出酸爽的口感。

甜品係清甜且爽彈的「椰青大菜糕」,清熱、細細件、甜度頗低,吃後也沒有什麼負擔,來多件更好!🤭

不愧為米芝蓮一星推介食店,所有食物也非常出色,雖然貴少少,但也頗為值得。👍🏻

#六福菜館(香港)
地址: 香港西貢市場街49號地舖
  • 野生海斑龍吐珠
  • 蒜蓉粉絲蒸茄子
  • 椰青大菜糕
2025-07-06 348 瀏覽
朋友係半個西貢地膽,咁耐無食過六福又要去,中間有兩次朋友食過都話好,幫人搞局多,自己心癢又要去食下。先上場的西貢地道魚湯,甜到不得了,薯仔同蕃茄其實好正,可惜太多野食,唔夠膽食湯渣。呢度嘅名物椒鹽焗大連鮮鮑魚,食過就知市面上雖然都有出品,但都唔夠呢度做得好。例牌嘅魚湯粉絲浸花甲鮮甜到一個點,粉絲一條都無剩。我好耐無食嘅前菜生扣北菇雞腳同客家鹹菜木耳炆腩仔,都係呢度嘅出色出品,前菜計,北菇大隻到嚇死人,仲有超入味嘅雞腳,鹹菜木耳炆腩仔就又係可以送一碗大白飯。呢個野生海斑龍吐珠,兩吃係碧綠炒斑球同鹽酥骨腩,又靚又夠啖啖肉,鹽酥骨腩送杯啤酒一流。呢個薑蔥炒蟶子皇配煎米粉係朋友F推薦,熱辣辣用個煲仔上,至少蟶子皇夠壯同襯上個啲薑蔥醬汁撈米粉先係最正。席上有熟人好搞作,本身叫菜想睇下可以加乜嘢伴菜,西蘭花原來只能單點,但識人off menu可以加帶子。尾聲想食飯,都係點西貢艇仔蒸飯,有臘味,吊桶仔,蝦米,加上蝦醬同配料,唔駛撈,就咁食已經好精彩。唔夠喉,整多個豉油王炒麵 ,多芝麻夠香,麵又炒得夠好,次次無失拖。而家要單點的椰靑大菜糕又係好精彩,不過跟人食就當然有得送,怪不得六福都會開甜品店,由泰

例牌嘅魚湯粉絲浸花甲鮮甜到一個點,粉絲一條都無剩。

而家要單點的椰靑大菜糕又係好精彩,不過跟人食就當然有得送,怪不得六福都會開甜品店,由泰國人主理嘅椰靑大菜糕係好出色,期待年尾再黎,如果搞局,你又有冇興趣?