2024-09-09
好耐冇出黎西貢食海鮮,今日難得朋友聚舊,約埋成班人,可以一次過食到多d唔同款式,就算天雨都無阻我哋嘅飯局❤️而今次呢間餐廳仲連續15年拎咗米芝蓮一星,內有三層高,如果天氣好假日經常爆滿。椒鹽奇脆豆腐賣相好似一條條金磚,豆腐被炸到金黃色,外脆內軟,食到椒鹽嘅惹味,豆腐好滑有豆香。生扣北菇雞腳 冬菇炆得好香,雞腳亦好入味。果皮蒸鮑魚南非三頭鮑魚名不虛傳,好大隻呢!用味皮蒸可食到鮑魚原汁原味,鮑魚蒸得剛剛好,咬入口爽彈,好新鮮!西貢地道魚湯呢個本地魚仔湯係必試,超濃郁,用多種鮮魚熬製而成,入面有蕃茄,沒有魚骨,成個湯都係奶白色,稍微用蕃茄調味已經好鮮甜。豉椒炒蟶子皇煎米粉豉椒蟶子皇好香口,蟶子亦都好肥美,入口好鮮甜,底層嘅煎米粉亦剛剛好,吸收晒個煲嘅精華,入口都好香脆。海斑龍吐珠炒球令人驚喜的一道菜,龍吐珠肉質鮮嫩,條骨經油炸成脆卜卜,睇得出廚師功駕,魚骨好酥脆香口,成條魚都食得。豉油王炒肉蟹選用東南亞肉蟹,醬汁調校得好出色,肉蟹啖啖肉,蟹肉鮮甜,醬汁好惹味。豉油王炒麵本來已經很飽,但朋友推薦這個必點,還特別選了多芝麻,果然沒有介紹錯,豉油王炒麵炒得乾爽而不油膩,實在出色,應該係我食過炒得最好
椒鹽奇脆豆腐
生扣北菇雞腳
冬菇炆得好香,雞腳亦好入味。
果皮蒸鮑魚
西貢地道魚湯
豉椒炒蟶子皇煎米粉
海斑龍吐珠炒球
豉油王炒肉蟹
豉油王炒麵
本來已經很飽,但朋友推薦這個必點,還特別選了多芝麻,果然沒有介紹錯,豉油王炒麵炒得乾爽而不油膩,實在出色,應該係我食過炒得最好嘅豉油王炒麵。
椰汁西米糕
最後食埋呢個甜甜嘅泰式甜品,西米糕入口即溶嘅感覺,甜度恰到好處。
好耐冇食過咁有水準嘅一餐,米芝蓮一星,果然名不虛傳。