《凡直有你》@fanstraightlane_m1 一直是元朗區內的人氣西餐,週末來經常性都要等位,趁着平日早收工, 就同親愛的來撐吓枱腳!🟣精緻fine dining 二人餐 $788先來個Cocktail醒一醒神先🔸️主角光環 (vodka,kwaiteh lychee,orange juice,yogurt,grenadine)見到個名好特別,所以就點咗嚟飲,個人覺得非常適合女士們的一個Cocktail,以新鮮橙汁和荔枝liqueur做底,酸酸甜甜容易入口又醒神🔸️巨峰可爾必思燒酌梳打( shochu,Kyoho juice, yogurt, soda)巨峰提子汁加上Shochu和Yogurt,是一種偏甜的Cocktail,喜歡韓風的朋友,不妨一試🔹️先來四款頭盤🔸️時令生蠔生蠔入口creamy,蠔鮮味十足🔸️北海道刺身.帶子薄切.黑蟹籽昆布西柚汁師傅刀工非常了得,將新鮮嘅北海道直送的帶子刺身,平均薄切成四片, 柔軟而非常鮮甜,再加上上面的黑蟹籽,不但能作點綴,而且入口簡直是鮮味Double up啊,配上自家製的昆布西柚汁,微酸清甜,清新醒胃🔸️伊比利亞黑毛豬火腿哈密瓜沙律.芥末籽油醋汁餐廳
《凡直有你》@fanstraightlane_m1

🟣精緻fine dining 二人餐 $788
先來個Cocktail醒一醒神先
🔸️主角光環

🔹️先來四款頭盤
🔸️時令生蠔

生蠔入口creamy,蠔鮮味十足

🔸️北海道刺身.帶子薄切.黑蟹籽昆布西柚汁

🔸️伊比利亞黑毛豬火腿哈密瓜沙律.芥末籽油醋汁
餐廳選取了油潤甘香的伊比利亞黑毛豬焗成 Bacon,此豬肉味較濃,而且不飽和脂肪含量較高,屬上乘的豬肉,配以新鮮的哈密瓜和沙律菜,再加上自製的芥末油醋汁,味道很有層次,絕對是清新健康的配搭

🔸️法式干邑龍蝦湯
鋪上枱見到個湯情深橙色就知道味道一定非常濃郁,龍蝦湯入口順滑,香濃郁的蝦味在口腔內久久不散,還有啖啖的龍蝦肉,絕對是齒頰留香,回味無窮啊!

🔸️雙重芝士,澳洲龍蝦扁意粉
真材實料賣相超吸睛,原隻澳洲龍蝦放在扁意粉上面,真的不敢要手機先食,而且陣陣的龍蝦香先來刺激一下你的嗅覺,龍蝦肉鮮甜彈牙又厚身,用叉輕輕就可以挑起成舊蝦肉,好鬼正囉!以雙重芝士和龍蝦湯熬成的橙黃色意粉汁,就咁睇都已經知道十分濃郁,扁意粉煙靱有口感,醬汁濃稠棉襪又掛汁, 芝味濃郁且帶鹹香的鮮蝦味,甘香四溢,即使覺得有點漏,都好想繼續食落去,這道菜真的要給廚師一個大大的Credit啊

🔸️經典威靈頓牛柳
廚師控制火候了得,酥皮的愛情甘香鬆脆輕輕切開肉汁徐徐流出,亦可清楚看見裏面的牛樓還是粉紅戀戀的,入口肉質園林,牛肉味道甘香, 半碟的牛油炒雜菜新鮮且帶點鑊氣的香味,伴底的薯蓉綿滑甘香,份量也比想像中多,還有那個自家製的牛肉Jus,藮一藮來食就更加惹味呀!

🔸️甜品伯爵茶,鮮果窩夫
整個甜品的設計非常present to鋪真係靚到唔捨得食呀,新鮮的雜果和紫色的無望我鮮花,色彩繽紛,侍應端上的時候,我也不禁嘩了一聲, 新鮮即焗的伯爵茶窩夫,茶味香濃,外脆內軟,真係好睇又好食呀!

其實我已經係第三次來這間餐廳食嘢,之前都係lunch來,今次來是這個fine dining 的set dinner,食材質素高之餘,無論味道及賣相確實覺得是超水準之作,而且店員亦很有禮貌,酒吧形式的設計,環境亦坐得十分舒適,性價比很高,一直深受區內的人仕歡迎啦!
成日都以為餐廳係飲酒,原來佢都有晚餐供應,出品都睇得出廚師門既用心💓🔸八爪魚刺身青蘋果沙律($108)八爪魚軟糯,配上酸甜爽口既青蘋果,口感幾特別🔸焗墨西哥粟米片($88)超大一盆,票米片加上芝士係面再焗熱,而且有3個唔同既醬可以點黎食,好岩岩一大班朋友吹水食👍🏻🔸免治雞肉棒拌醬油日本蛋黃($72)雞肉棒係order完即燒,入面仲有d雞軟骨增加口感,伴埋醬油蛋黃食增加左香氣🔸干邑龍蝦湯(跟餐+$38)、雜菜湯淡淡既干邑味配上濃濃既龍蝦味,少少酒味令到龍蝦湯更加升華👍🏻,雜菜湯係已經打成糊狀,超易入口🔸香烤西班牙黑毛豬豬扒伴芥末籽蘋果汁($188)豬扒超厚身,中間部份幾嫩,芥末籽蘋果汁有少少似燒汁😌🔸Red sangria($88)Sangria入面有好多水果,但又唔會失去左紅酒既味道🔸熱情果青檸梳打($58)熱情果果蓉清晰可見餐廳仲要唔收加一,omg真係好抵讚👍🏻

🔸八爪魚刺身青蘋果沙律($108)
八爪魚軟糯,配上酸甜爽口既青蘋果,口感幾特別

🔸焗墨西哥粟米片($88)

🔸免治雞肉棒拌醬油日本蛋黃($72)

🔸干邑龍蝦湯(跟餐+$38)、雜菜湯

🔸香烤西班牙黑毛豬豬扒伴芥末籽蘋果汁($188)
豬扒超厚身,中間部份幾嫩,芥末籽蘋果汁有少少似燒汁😌

🔸Red sangria($88)
Sangria入面有好多水果,但又唔會失去左紅酒既味道

🔸熱情果青檸梳打($58)
熱情果果蓉清晰可見

餐廳仲要唔收加一,omg真係好抵讚👍🏻

• 龍蝦湯
2023-07-03 21 瀏覽
行到門口就見到咁岩有人生日,上甜品時全店唱生日歌,仲有煙花蠟燭,氣氛超好 ⸜(๑⃙⃘ˊᗜˋ๑⃙⃘)⸝左邊係高枱,右邊係半開放廚房。餐牌係報紙式設計,襯返室內裝潢帶點工業風,型格得黎又 ᴄᴀsᴜᴀʟ 。食物種類好多選擇,有扒類、意大利飯、沙律、意粉、ᴘɪᴢᴢᴀ、串燒。晚餐時段有 sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ,價錢合理,ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ 連餐湯都係二百元內。○ 免 治 雞 肉 棒 伴 醬 油 日 本 蛋 黃 // $72免治雞肉棒有雞軟骨碎,醬汁惹味,加埋蛋黃口感更加嫩滑。𝑺𝒆𝒕 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒃𝒚 𝑪𝒉𝒆𝒇 𝑳𝒖𝒏𝒈餐湯已經相當好水準,係蘑菇忌簾湯,好 creamy 極濃蘑菇味。○ 烤 羊 扒 配 迷 迭 香 紅 酒 燒 汁 // $190羊架 ᴍᴇᴅɪᴜᴍ 剛剛好,少少肥帶點羶味,好 ᴊᴜɪᴄʏ。○ 海 膽 帶 子 原 隻 即 開 生 蠔 // set + $98生蠔大隻,加埋海膽、黑蟹子,味道鮮甜,唔加任何檸檬汁 / 醬料已經好鮮味。○ 香 煎 法 國 鵝 肝 // set + $78焦脆表皮封住油脂,一咬落去油脂滲入金黃酥脆既多士,口感細膩滑順,點埋旁邊既黑醋汁可以減低油膩感,質感味

免治雞肉棒有雞軟骨碎,醬汁惹味,加埋蛋黃口感更加嫩滑。

𝑺𝒆𝒕 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒃𝒚 𝑪𝒉𝒆𝒇 𝑳𝒖𝒏𝒈

餐湯已經相當好水準,係蘑菇忌簾湯,
好 creamy 極濃蘑菇味。

生蠔大隻,加埋海膽、黑蟹子,味道鮮甜,
唔加任何檸檬汁 / 醬料已經好鮮味。

○ 香 煎 法 國 鵝 肝 // set + $78
焦脆表皮封住油脂,一咬落去油脂滲入金黃酥脆既多士,
口感細膩滑順,點埋旁邊既黑醋汁可以減低油膩感,
質感味道都滿分。

○ 鮮 果 伯 爵 茶 窩 夫 配 雪 糕 // $78
熱辣辣窩夫口感香口,邊緣超脆,
自家製雪糕超 ᴄʀᴇᴀᴍʏ,伯爵茶味好濃郁。

○ 白 桃 可 爾 必 思 // $50
○ 巨 峰 可 爾 必 思 // $50
果味十足既梳打 cocktail,乳酸味非常解渴,
啱晒係悶熱嘅夏天時飲用。

餐廳食物質素高,逢星期三、日仲有 live band (꒪˙꒳˙꒪ )ノ
無論一大班人聚餐或者飲杯嘢傾吓計,都好適合~

FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.

2023-07-02 27 瀏覽
又出動去元朗搵好野,路過見到餐牌寫住高質食材,絕無味精就一於入去食烤澳洲黑安格斯西冷配紅酒燒汁 $208肉質十分柔軟,紋理細緻,只需簡單一煎便肉香四溢,加上醬汁後更是惹味濃香晚餐包含了餐湯,高質粟米湯,飲得出係原粒粟米粒打碎而成,並非一般罐頭湯八爪魚刺身青蘋果沙律 $108新鮮沙律菜配上滿滿唐辛子絲,新鮮開胃,伴碟有蜜糖堅果好味道韓式烤雞 $78性價比極高$78有多件雞,而且仲係大大件,炸完後撈埋韓式醬汁,雞肉鮮嫩多汁,韓式醬汁微微酸辣易入口麒麟生啤 $88巨峰可爾必思 $50臨走時見到有live band 表演,下次約埋朋友飲杯cocktail 聽下歌先

烤澳洲黑安格斯西冷配紅酒燒汁 $208

八爪魚刺身青蘋果沙律 $108
新鮮沙律菜配上滿滿唐辛子絲,新鮮開胃,伴碟有蜜糖堅果好味道

韓式烤雞 $78

麒麟生啤 $88

巨峰可爾必思 $50

2023-07-01 12 瀏覽
好中意呢間餐廳,職員同廚師好好人,知我想食生蠔,明明menu上面已經冇左,都專登整俾我🥰La Deesse $158海膽蟹子原隻即開生蠔,生蠔好大隻好肥美😋用海膽同黑蟹子做點綴,唔需要再加檸檬汁,已經好鮮甜🥰鵝肝多士 $148係我食過最好食既鵝肝多士!鵝肝上面有海膽、黑蟹子同香蔥,味道好豐富!鵝肝外脆內嫩,入口即化,濃濃既脂肪香味,配上海膽既鮮甜,香蔥既香味,再加上多士既脆口,整個配搭簡直係一流!大愛!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩花魚一夜干 $98咸咸香香,送酒一流👍🏻雜綿串燒定食 $138有雞翼、雞腎、冬菇,五花腩、秋葵同雞軟骨,每款都燒到剛剛好,調味亦都適中,唔會過咸Earl Tea Waffle $78伯爵茶味唔濃,而且窩夫偏乾身,一定要夾埋雪糕一齊食鵝肝多士真係好出色!一講起又想再去食😋

La Deesse $158

鵝肝多士 $148

花魚一夜干 $98
咸咸香香,送酒一流👍🏻

雜綿串燒定食 $138

Earl Tea Waffle $78
伯爵茶味唔濃,而且窩夫偏乾身,一定要夾埋雪糕一齊食

鵝肝多士真係好出色!一講起又想再去食😋
慶祝紀念
紀念日
  • 雜錦串燒拼盤
  • 海膽黑蟹子生蠔
2023-06-30 25 瀏覽
元朗雞地有各式各樣餐廳,這天找了一間吃西餐又可以喝兩杯酒的餐廳chill一下🥪🍢🍻小食我們點了三款🧏🏻‍♀️泰式蝦多士超高質!🌶️🍤一共有四件,多士口感外脆內軟,餐廳用了爽口鮮蝦,搭配泰式酸辣的醬汁,上面還有一大塊芝士,超級好吃🤎單骨雞翼份量也不少,適合送酒🍻牛舌的牛味突出,不過略為燒得有點過熟,韌了一點。主食方面,點了我最喜歡的貓耳朵粉☺️蕃茄和羅勒是完美組合🍅牛膝肉很軟腍,份量毫不吝嗇貓朵粉煮得軟硬適中,口感煙韌,也很掛汁。這個pasta比我想像中好吃更多💕除了食物選擇豐富,這家餐廳還有各種cocktail😂我們點了2杯cocktail來配搭美食🍹兩款都是適合女生的味道,野莓燒酒酸酸甜甜非常清新🫐🍓🍶lady killer用vodka做底,加了橙汁和荔枝等味,同樣好喝✨餐廳標榜無味精🧏🏻‍♀️食得開心之餘感覺又少負擔🫶🏻值得推介!香茅單骨雞翼 $78泰式鮮蝦多士 $88手撕牛膝肉貓耳粉 $198牛舌芯 田園沙律$98野莓燒酌梳打 $78Lady killer $88

小食我們點了三款🧏🏻‍♀️

主食方面,點了我最喜歡的貓耳朵粉☺️
蕃茄和羅勒是完美組合🍅
牛膝肉很軟腍,份量毫不吝嗇
貓朵粉煮得軟硬適中,口感煙韌,也很掛汁。
這個pasta比我想像中好吃更多💕

香茅單骨雞翼 $78
泰式鮮蝦多士 $88
手撕牛膝肉貓耳粉 $198
牛舌芯 田園沙律$98
野莓燒酌梳打 $78
Lady killer $88
2023-06-28 27 瀏覽
元朗呢間酒吧西餐一直都係我深藏既喜愛餐廳之一,地方唔大但感覺好relax,而且食物質素都超水準!我地叫左兩個set dinner,百幾蚊一款仲包埋餐湯,仲可以加錢加配前菜同甜品❤️🔹 海膽蟹子原隻即開生蠔+$68擺盤好靚,好似盆栽咁生蠔比較重海水味,肥美滑溜加上海膽同蟹子口味更豐富🔹西蘭花湯湯汁細滑西蘭花的清香濃縮在口中🔹 烤澳洲黑安格斯西冷配紅酒燒汁$208西冷扒的熟度掌握得恰到好處,肉味濃郁!焦香既外皮令味道昇華薯條好香好脆,非常滿意👍🔹 澳洲藍青口扁意粉伴海鱸魚柳 $188海鱸魚柳同藍青口都非常鮮,不會過於油膩或太過濃烈,讓人感覺到舒適。🔹Lady Killer鍾意飲酒既女仔一定超鍾意!酸酸甜甜的果味,再加上乳酪通常呢d雞尾酒既酒味都偏弱估唔到呢杯超濃,好正🔹Red Sangria紅酒中浸泡住各式生果,帶有水果甜味最鍾意夏日飲返杯所有野都好好食,同左老闆吹左下水,原來仲係無味精餐廳,下次可以帶埋阿媽黎啦

🔹 海膽蟹子原隻即開生蠔+$68
擺盤好靚,好似盆栽咁
生蠔比較重海水味,肥美滑溜
加上海膽同蟹子口味更豐富

🔹西蘭花湯
湯汁細滑
西蘭花的清香濃縮在口中

🔹 烤澳洲黑安格斯西冷配紅酒燒汁$208
西冷扒的熟度掌握得恰到好處,肉味濃郁!
焦香既外皮令味道昇華
薯條好香好脆,非常滿意👍

🔹 澳洲藍青口扁意粉伴海鱸魚柳 $188

🔹Lady Killer
鍾意飲酒既女仔一定超鍾意!
酸酸甜甜的果味,再加上乳酪
通常呢d雞尾酒既酒味都偏弱
估唔到呢杯超濃,好正

🔹Red Sangria
紅酒中浸泡住各式生果,帶有水果甜味
最鍾意夏日飲返杯

2023-06-25 31 瀏覽
-//位於元朗·日式西餐廳酒吧🥰設有外內座位每日開到凌晨2點😱當日見到有人慶祝生日🎂職員都會一齊唱歌餐廳唔算好大,但氣氛好好😂全程都係播歌📍餐湯加上酥皮 +$38當日餐湯係南瓜湯🎃 其中一個升級加埋酥皮南瓜湯濃稠 唔會話好稀😸酥皮有啲似手抓餅焗到金黃色 仲要係脹卜卜😆浸湯食更有層次📍加勒比式香料烤鮮魚 $178呢條魚需時20分鐘左右⚠️ 外皮燒到好香脆火候控制得唔錯👍🏻燒到啱啱好,聞落好香口魚嘅肉質好鮮嫩之餘😱原來肚肉仲內有乾坤魚肚塞滿咗蕃茄同埋洋蔥,原來係莎莎醬啊魚底仲有橙,成個感覺更清新,食落好開胃另外有個泰式酸辣醬🌶️可以釀埋條魚一齊食但個醬真係超辣🥵食唔到辣嘅朋友仔要小心另外呢款烤魚係可以配埋飯/意粉 或薯菜🥔我就揀咗意粉 好香蒜蓉味,但就略嫌唔夠咸📍烤澳洲黑安格斯西冷 配紅酒燒汁 $208當日見到幾枱客都有碟西冷🥩應該都受歡迎果然冇叫錯喎,煎到好juicy,仲有肉汁流出鮮嫩唔嚡口己經合格,另外紅酒燒汁幾特別食落酸酸地😂開頭仲以為好似黑醋汁嘅物體但夾埋個牛扒一齊食,口感食落會更加豐富📍法國頂級鵝肝多士伴焦糖蘋果 $88呢個鵝肝都係比較出色嘅菜式😋係必點菜式賣相吸引,食落入口即化,機
//位於元朗·日式西餐廳酒吧🥰設有外內座位
每日開到凌晨2點😱
當日見到有人慶祝生日🎂職員都會一齊唱歌
餐廳唔算好大,但氣氛好好😂全程都係播歌
📍餐湯加上酥皮 +$38

當日餐湯係南瓜湯🎃 其中一個升級加埋酥皮
南瓜湯濃稠 唔會話好稀😸酥皮有啲似手抓餅
焗到金黃色 仲要係脹卜卜😆浸湯食更有層次
📍加勒比式香料烤鮮魚 $178

呢條魚需時20分鐘左右⚠️ 外皮燒到好香脆
火候控制得唔錯👍🏻燒到啱啱好,聞落好香口
魚嘅肉質好鮮嫩之餘😱原來肚肉仲內有乾坤
魚肚塞滿咗蕃茄同埋洋蔥,原來係莎莎醬啊
魚底仲有橙,成個感覺更清新,食落好開胃
另外有個泰式酸辣醬🌶️可以釀埋條魚一齊食
但個醬真係超辣🥵食唔到辣嘅朋友仔要小心
另外呢款烤魚係可以配埋飯/意粉 或薯菜🥔
我就揀咗意粉 好香蒜蓉味,但就略嫌唔夠咸
📍烤澳洲黑安格斯西冷 配紅酒燒汁 $208

當日見到幾枱客都有碟西冷🥩應該都受歡迎
果然冇叫錯喎,煎到好juicy,仲有肉汁流出
鮮嫩唔嚡口己經合格,另外紅酒燒汁幾特別
食落酸酸地😂開頭仲以為好似黑醋汁嘅物體
但夾埋個牛扒一齊食,口感食落會更加豐富
📍法國頂級鵝肝多士伴焦糖蘋果 $88

呢個鵝肝都係比較出色嘅菜式😋係必點菜式
賣相吸引,食落入口即化,機乎唔使點咬😂
可能加埋甜酸蘋果🍎所以整體又唔算好油膩
配埋鬆脆多士一齊食,呢個組合真係唔錯👍🏻
個鵝肝都算厚身,煎得又香 食完會想叫多碟
餐牌
2023-06-25 21 瀏覽
酒吧型格西餐廳🥂更設有有liveband🎸🎶裝潢設計帶點型格工業風,提供多款美食🍕🍝串燒🍡先來兩杯特色飲品,青瓜檸檬特飲🍸西柚檸檬特飲🍹再來小吃香蒜辣椒魷魚鬚🐙好大碟,份量好多😃炸得好鬆脆,必點之選😙另一個小吃韓式炸雞🍗同樣炸得鬆脆,肉質鮮嫩,淋上我最愛的韓式甜酸醬😍主食點了和風鰻魚雞肉薄餅,薄餅口感煙韌,面頭佈了滿滿的鮪魚乾😋另一個主食烤羊扒配迷迭香紅酒燒汁🍷羊扒烤得剛剛好🔥帶點羶味😙整體環境及食物質素也很好,十分滿意😁
酒吧型格西餐廳🥂
更設有有liveband🎸🎶
裝潢設計帶點型格工業風,
提供多款美食🍕🍝串燒🍡

先來兩杯特色飲品,
青瓜檸檬特飲🍸西柚檸檬特飲🍹
再來小吃香蒜辣椒魷魚鬚🐙
好大碟,份量好多😃
炸得好鬆脆,必點之選😙
另一個小吃韓式炸雞🍗
同樣炸得鬆脆,肉質鮮嫩,
淋上我最愛的韓式甜酸醬😍

主食點了和風鰻魚雞肉薄餅,
薄餅口感煙韌,面頭佈了滿滿的鮪魚乾😋
另一個主食烤羊扒配迷迭香紅酒燒汁🍷
羊扒烤得剛剛好🔥帶點羶味😙

整體環境及食物質素也很好,十分滿意😁
  • 烤羊扒配迷迭香紅酒燒汁
  • 和風鰻魚雞肉薄餅
  • 韓式炸雞
  • 香蒜辣椒魷魚鬚
2023-06-23 25 瀏覽
「凡直友里」個名好特別,係間唔大但裝修有格調嘅餐廳,雖然路過好多次一直無機會試。今晚收工同老公撐枱腳,就去試下,意外發現呢間係價錢價合理又高質西餐廳!所以一定要開心share。坐低睇menu 好多選擇😍我叫左個Set dinner ,餐湯係粟米湯,飲落係粟米羹嘅味道,料都好足。主菜我叫咗份medium嘅烤羊扒迷迭香紅酒燒汁,羊扒煎得好香,好夠入味唔洗點醬都好好食,入口肉質嫩口🤤,值得推薦!鐘意食pizza嘅老公無叫set,揀左個西班牙黑毛豬火腿薄餅🍕個pizza雖然材料簡單只有西班牙火腿、芝士同火箭菜同香草,但已經配合得好好👍🏻,好好食😋佢哋仲要係即叫即整!老公另外仲叫左個我哋都好鐘意食嘅墨西哥粟米片,粟米片加左芝士、番茄同橄欖去烤過,粟米片夠晒脆口另配搭忌廉、蕃茄莎莎 同埋 牛油果醬 3個醬點嚟食,3種口味各有千秋,3隻味我都好鐘意,就咁你一塊我一塊好快已經清左一大半😋最後我哋一人叫左杯飲品:我揀左梅酒梳打🍸老公叫左熱情果檸檬特飲。兩杯都好好飲,特別係杯梅酒梳打好有驚喜,淡淡梅酒香味加左梳打水飲落感覺酒精濃度唔高,甜度剛好,飲落有仲好舒適嘅感覺,下次去會再叫,正!總括嚟講我哋兩個對呢

總括嚟講我哋兩個對呢餐都好滿意,高質素食物價錢唔貴!值得再encore!
2023-06-21 16 瀏覽
#凡直友里 🥩🥂🍝這間餐廳是我在幾年前讀碩士實習跟同事吃過的,當是已覺得是難得高質的西餐廳😍👍🏻今日端午節假期前夕跟朋友入元朗國再試試!餐廳店舖小小,不過估不到今晚很旺場,連戶外位置都爆滿了,想試的朋友一定要預約呀!晚市除了散叫,還有套餐,套餐包餐湯及可以以優惠價追加小食及甜品我地點了: 🔸南瓜湯🔸香烤西班牙黑毛豬扒配芥末籽蘋果汁 $188🔸烤羊扒配迷迭香紅洒燒汁 $198🔸追加小食 : 香煎法國鵝肝多士 $78- 南瓜湯濃郁,有清甜南瓜味- 羊扒及豬扒肉質軟淋,侍應推薦豬扒七成熟,羊扒點了五成熟,兩者都多汁,不過略略覺得煎得小小過熟- 鵝肝肥美,跟黑醋沙律及脆多士很夾🍹飲品 :🤍熱情果檸檬梳打 $58🤍西柚檸檬梳打 $58- 飲品酸甜清新,適合夏日🔸追加是日甜品 : 鮮果窩夫 $28 - 賣相一流! 今次再試,依舊高質,可以再encore! 人均$300📍 元朗又新街53-59號滿利大廈地下#元朗 #hkfoodie #drinkstagram #元朗美食 #hkwesternfood #hkfoodie #fusionfood #foodforlike #foodphotogra

#凡直友里 🥩🥂🍝

我地點了:

🔸南瓜湯
🔸香烤西班牙黑毛豬扒配芥末籽蘋果汁 $188
🔸烤羊扒配迷迭香紅洒燒汁 $198
🔸追加小食 : 香煎法國鵝肝多士 $78

- 南瓜湯濃郁,有清甜南瓜味
- 鵝肝肥美,跟黑醋沙律及脆多士很夾

🍹飲品 :
🤍熱情果檸檬梳打 $58
🤍西柚檸檬梳打 $58

- 飲品酸甜清新,適合夏日

🔸追加是日甜品 : 鮮果窩夫 $28
- 賣相一流!

今次再試,依舊高質,可以再encore!

人均$300

📍 元朗又新街53-59號滿利大廈地下

#元朗 #hkfoodie #drinkstagram #元朗美食 #hkwesternfood #hkfoodie #fusionfood #foodforlike #foodphotography #instagramable #香港美食 #cafeinhongkong #西餐 #香港西餐
2023-06-21
  • 鵝肝多士
高質好食元朗特別日式西餐廳叫左一個set dinner 性價比都好高另外點左 烤原隻日本魷魚筒 好好食Set dinner:烤澳洲黑安格斯西冷配紅酒燒汁 西冷大小適中嗌左7成熟 煎得外面好香 入面粉嫩 牛味濃唔點汁都好夠味配菜可以選擇飯、薯菜、意粉而我地就揀左意粉意粉會用細碗另上烤原隻日本魷魚筒一上檯就已經好香 熱辣辣魷魚肉有咬口 唔會太乾 依然保留到魷魚汁 魷魚鬚微微香脆可口而呢度既泰式辣汁又係好好食!! 就咁食魷魚 會有魷魚香 點埋辣汁又會酸辣酸辣咁 好惹味 推薦推薦!!甜品方面我地點左個 鮮果伯爵茶waffle雪糕係開心果口味賣相超適合打卡而Waffle係偏香脆 配埋雪糕一齊食 口感豐富飲品方面 有特色既cocktail 可揀而我地叫左 梅酒soda 同 mojito同朋友chill住食 傾計飲番杯好正
高質好食元朗特別日式西餐廳

叫左一個set dinner 性價比都好高
另外點左 烤原隻日本魷魚筒 好好食

Set dinner:烤澳洲黑安格斯西冷配紅酒燒汁

西冷大小適中
嗌左7成熟

煎得外面好香 入面粉嫩 牛味濃
唔點汁都好夠味
配菜可以選擇飯、薯菜、意粉
而我地就揀左意粉
意粉會用細碗另上

烤原隻日本魷魚筒

一上檯就已經好香 熱辣辣
魷魚肉有咬口 唔會太乾 依然保留到魷魚汁
魷魚鬚微微香脆可口
而呢度既泰式辣汁又係好好食!!

甜品方面
我地點左個 鮮果伯爵茶waffle

雪糕係開心果口味
賣相超適合打卡
而Waffle係偏香脆 配埋雪糕一齊食 口感豐富

飲品方面 有特色既cocktail 可揀

而我地叫左 梅酒soda 同 mojito
同朋友chill住食 傾計飲番杯好正
聽人推介過呢間店名有趣既餐廳好耐係無味精餐廳 唔驚食完口乾店員服務好好 場內熱鬧叫左佢地既set dinner都幾抵食大份椰菜花忌廉湯好鍾意佢個碗 有啲光映上來好靚!椰菜花本身中和左忌廉湯既油膩又有少少口感香煎法國鵝肝多士呢個係額外加叫上台係超大份差不多掌心大既鵝肝靚靚仔仔 煎得好挺身 入口即融配住下面既香脆多士好味烤澳洲黑安格斯西冷配紅酒燒汁極大塊西冷扒 性價比超高無論係size厚度都係一流肉質鬆軟 口感細膩價錢208都真係唔貴香烤西班牙黑毛豬扒配芥末籽蘋果汁大大塊 烤肉既味好香食落會有啲油脂既甜味好有嚼感肉汁配意粉有少少濕度岩岩好Lady killer /紅酒呢間既cocktail選擇好豐富我哋揀咗一杯lady killer 口感清新 微酸嘅荔枝味同vodka好夾 非常推介另外我哋都想試吓叫一杯紅酒配牛扒職員都好配合咁樣推介一支未甜嘅紅酒 果然飲落去好易入喉臨走仲見佢地有半價pizza promotion性價比真係好高
聽人推介過呢間店名有趣既餐廳好耐
係無味精餐廳 唔驚食完口乾

店員服務好好 場內熱鬧
叫左佢地既set dinner
都幾抵食大份

椰菜花忌廉湯

好鍾意佢個碗 有啲光映上來好靚!
椰菜花本身中和左忌廉湯既油膩

職員都好配合咁樣推介一支未甜嘅紅酒 果然飲落去好易入喉

臨走仲見佢地有半價pizza promotion

性價比真係好高

2023-06-18 60 瀏覽
餐廳設有室內外位置,提供高質素的燒物和西餐、酒類飲品等,無論是想飽腹吃正餐,還是和朋友喝杯酒談天都很適合呢~室內位置設有電視播放影片,門口位置有數個發光酒櫃,看到職員在調製飲品。而當日去的時候還有live band,氣氛很好,喜歡用餐時有音樂伴隨的,不要錯過了!看見客人離開時職員都會向他們詢問對食物的意見,感覺都很有心經營的。♡加勒比式香料烤鮮魚$178伴碟有粗薯條配茄醬,很夠飽腹感的,魚下放有橙、檸檬、沙律菜,感覺清新。用上新鮮鱸魚去烤製,配上自家製泰式汁。魚外皮經煎香烤過,帶點香脆的,而魚裏釀入了蕃茄、洋蔥,充滿特色風味呢~♡輕煎北海道帶子鹹蛋黃意大利飯 $208🥢必點🥢被鹹蛋黃配意大利飯這個配搭所吸引~食材全部都是有質素的,有墨魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、蘆筍。帶子用上來自北海道的,大隻有口感,creamy濕潤的口感,加上鹹蛋黃香味,味道豐富不單調。🥣Set Dinner精選餐湯升級至♡干邑龍蝦湯+$38餐湯加上酥皮+$38濃郁的龍蝦味道,內裡有蝦肉,現在很少地方有酥皮湯賣了,所以就再加了$38要酥皮,酥皮薄脆,弄穿酥皮後湯的香氣從酥皮缺口湧出,十分吸引。🍧Set Dinner 優
餐廳設有室內外位置,
提供高質素的燒物和西餐、酒類飲品等,
無論是想飽腹吃正餐,還是和朋友喝杯酒談天都很適合呢~

室內位置設有電視播放影片,
門口位置有數個發光酒櫃,看到職員在調製飲品。
而當日去的時候還有live band,
氣氛很好,喜歡用餐時有音樂伴隨的,不要錯過了!
看見客人離開時職員都會向他們詢問對食物的意見,
感覺都很有心經營的。

♡加勒比式香料烤鮮魚$178
伴碟有粗薯條配茄醬,很夠飽腹感的,
魚下放有橙、檸檬、沙律菜,感覺清新。
用上新鮮鱸魚去烤製,
配上自家製泰式汁。
魚外皮經煎香烤過,帶點香脆的,
而魚裏釀入了蕃茄、洋蔥,充滿特色風味呢~

♡輕煎北海道帶子鹹蛋黃意大利飯 $208🥢必點🥢
被鹹蛋黃配意大利飯這個配搭所吸引~
食材全部都是有質素的,
有墨魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、蘆筍。
帶子用上來自北海道的,大隻有口感,
creamy濕潤的口感,加上鹹蛋黃香味,
味道豐富不單調。

🥣Set Dinner精選餐湯升級至♡干邑龍蝦湯+$38
餐湯加上酥皮+$38
濃郁的龍蝦味道,內裡有蝦肉,
現在很少地方有酥皮湯賣了,
所以就再加了$38要酥皮,
酥皮薄脆,
弄穿酥皮後湯的香氣從酥皮缺口湧出,十分吸引。

🍧Set Dinner 優惠$28加配精選甜品
當日的精選甜品
♡鮮果伯爵茶窩夫
伯爵茶味道的窩夫,
配上果肉、忌廉、朱古力醬,
旁邊放上美美的滿天星~

PLUMTONIC SODA

♡PLUMTONIC SODA$80
梅申 梅酒梳打
朋友喜歡梅酒,所以點了這款嚐嚐,
喝完梅酒後再把梅粒吃掉,梅味濃郁。

Lady Killer

♡Lady Killer$88
由伏特加、荔枝、橙汁、乳酪、石榴調製而成,
本來以為是帶creamy質感的乳酪,
但是乳酪味不重,是輕身質感的水果酒味。

🎶live band
逢星期三和星期日晚上7點半至10點半

✖️餐廳不設加一服務費
PLUMTONIC SODA
Lady Killer
一間有格調舒適的西餐廳,聽講有時會有live band ,不過我去果日咁岩冇。款式種類多~🔸烤西班牙黑毛豬扒set 🔹$188-包番茄餐湯♨️普通餐廳都黑毛豬都冇得選幾成熟,但呢間有。侍應問我地要唔要5成熟,就試下5成熟。切開豬扒係仲有少少粉嫩色,熟度剛剛好,夠曬軟嫩!餐湯係超級濃,好似原隻番茄係入面咁,夠曬creamy.🔸輕煎北海道帶子鹹蛋黃意大利飯🔹$208♨️帶子大大粒,有咬口。意大利飯煮得粒粒分明,軟硬適中,加上鹹蛋黃,除咗夠creamy 亦都有啲鹹香味。🔸鮮果伯爵茶窩夫 配自家製開心果雪糕🔹$78♨️個雪糕已經值回價,唔會好甜而且有驚喜,本身對佢冇咩期待因為覺得開心果配雪糕會覺得有啲奇怪,但出奇地佢重開心果之餘,個雪糕又配得幾夾。伯爵茶窩夫伯爵茶味夠濃,啱啱整起仲係熱辣辣好香,夠脆厚身同埋重蛋味。🔸peach yogurt🔹♨️好飲唔會死甜,桃味配yogurt飲品好夾。———————————————————🔸Cucumber soda🔹♨️呢杯青瓜特飲真係有驚喜,夠晒清新,真係超香青瓜味同梳打水好夾。

🔸烤西班牙黑毛豬扒set 🔹$188
-包番茄餐湯

餐湯係超級濃,好似原隻番茄係入面咁,夠曬creamy.

🔸輕煎北海道帶子鹹蛋黃意大利飯🔹$208

🔸鮮果伯爵茶窩夫 配自家製開心果雪糕🔹$78

🔸peach yogurt🔹
♨️好飲唔會死甜,桃味配yogurt飲品好夾。
———————————————————
🔸Cucumber soda🔹