2021-10-16 233 瀏覽
星期六想去食點心,嘆下下午茶。西九龍中心嘅酒樓平民抵食,而且點心種類多元化。下午茶幾抵食、兩個人食到飽飽都係二百幾蚊。鮮雞生滾粥,生滾粥熱辣辣,粥質地夠綿,而且清清地。雞幾滑。飲茶當然必叫燒賣,燒賣豬肉夠林,而且冇肥膏,啱晒我。蝦春卷係長春卷,充滿蒜蓉味、蝦幾爽口,春卷脆。我幾鍾意食!黑椒爽肚夠爽口,黑椒味又唔會太重。最後馬拉糕唔會太甜,係古法製造。蔥油餅及白灼菜心係一個孖寶餐,蔥油餅有3塊,估唔到相當香脆。灌湯餃大大隻足料。星期六慢慢坐慢慢食嘆吓茶。

鮮雞生滾粥,生滾粥熱辣辣,粥質地夠綿,而且清清地。雞幾滑。

飲茶當然必叫燒賣,燒賣豬肉夠林,而且冇肥膏,啱晒我。
蝦春卷係長春卷,充滿蒜蓉味、蝦幾爽口,春卷脆。我幾鍾意食!

黑椒爽肚夠爽口,黑椒味又唔會太重。
最後馬拉糕唔會太甜,係古法製造。

灌湯餃大大隻足料。

星期六慢慢坐慢慢食嘆吓茶。
2021-09-30 417 瀏覽
作為街坊嘅我經常流連西九,見住7樓轉過幾間酒樓,凱日算係我幫襯過最多次嘅一間,裏面啲點心款式都特別啲,飲茶有新鮮感係幾唔錯嘅一件事,趁閒日帶家中一寶出嚟坐吓、飲吓茶~咁又過咗一個晏晝😄#先介紹最值得一試嘅腸粉,個名零舍別有洞天😜金金黃黃,望到即起食慾。饀料好豐富,主要有翠玉瓜碎、甘荀、蝦、蔥等,一層腸粉包住炸春卷,外軟內脆,食出多重口感,個人平時唔太食鹹,但腸粉會鐘意四面蘸上鼓油,一啖咬落去,好有層次。#雪山奶黃包同一般唔同係,表面脆脆哋,灑咗類似奶粉嘅「雪」,味道幾match,同埋佢好在唔會太多奶黃、爆晒饀咁,所以唔會太溜,點心師傅有留意到呢點,真係要畀個like佢!#嚟到好伏嘅甜品,焦糖燉蛋,好似食到成啖都係cream🤢ohh no, 蛋嘅成份接近零嘅感覺,比例嚴重失衡,完全冇布甸質感😵焦糖仲要真的燒焦了…應該叫做燶糖先啱。其他食過嘅甜品,例如洛神花果凍都還好,但今次中伏了。#鮮魚湯雲吞雞雞肉憑樣唔知係雞嘅邊部分,岩岩巉巉,比較多脂肪嘅物體依附,雲吞冇乜味,基本上係食緊出面塊厚皮。但湯係好飲嘅。#下午茶特價有合桃包同懷舊芝麻卷,對合桃包些微失望,饀偏少同埋嫌佢乾噌噌。芝麻卷質感唔錯

鮮魚湯雲吞雞

#
下午茶特價有合桃包同懷舊芝麻卷,對合桃包些微失望,饀偏少同埋嫌佢乾噌噌。芝麻卷質感唔錯,但糖放多咗,偏甜。

#
整體來講,叫招牌點心實冇死嘅。家中一寶直頭食咗一兩件點心就停晒手,心知應該大部分都唔太啱佢胃口,下次就識揀啦。
別有洞天脆皮腸
2021-09-29
別有洞天脆皮腸
雪山奶黃包
2021-09-20 477 瀏覽
中秋節難得一家想開心食餐飯.老爺大人提早9月6日預定一圍$1288套餐.於9月18日一家人享用.點知18日當日.食到成肚火.臨時加價$1488不但止.原本預定的「脆皮燒雞」變為「白切雞」.原因係清曬.試問咁點解要預訂???還有.原本的「孝心桃包」變為「甜點.杞子桂花糕」唔記得影低.原因都係無曬!!!!!奶奶大人甚為失望!!!乜都無!點解要預訂!!要求部長或經理過黎解析.竟然烏龜唔肯浦頭!!垃圾酒樓!
2021-07-17 844 瀏覽
幾日前經過、上去試、點咗個馬友鹹魚飯、但完全無馬友、老友就有一位。賣16.8真馬友鹹魚入口即溶…..佢唔係、打算上網開佢名同向消費者委員會反映嘉豪酒家D馬友係堅14.8,大家可以對比一下

嘉豪酒家D馬友係堅14.8,大家可以對比一下
朋友跟我在尖沙咀見面,可惜尖沙咀晚市不熟悉,結果,坐車去到之前一直想試嘅深水埗西九龍中心七樓。。。看地方的裝修,應該係婚宴專門店,閒日冇乜客人西九夜晚亦都比較靜。全場得四十台以上的空間得十幾台人。優點缺點都有。優點是:雞煲味道不俗,份量也可以,兩人一臺有半隻,4人就一隻。(唔好問我三個人會點,唔記得),我哋兩個半健身教練都覺得好夠食,由於客人偏少店員更偏少的關係,晚市廚房祇有一個廚一個執馬。速度會好慢。這個問題各個地方都有,鬼叫香港人工貴咩,我習慣每15分鐘入一張單就可以簡單解決此問題。食材比想像中新鮮。汽水啤酒自己雪櫃任攞。完全唔需要等候。二點五小時嘅點菜時間,足以同朋友好好暢談酩酊大醉一番,講真好過落酒吧逼逼夾。雖然人手不足,但係姐姐都好客氣。其實互相理解就行,百幾蚊,有裝修,有空間,又安靜,又任飲,又商場,交通方便,如果仲想要求食物快速上臺,執枱,倒骨碟,嗰百幾蚊想買咁多好服務,就真係過分咗喇。有些人,可以覺得噉嘅服務速度,係缺點。但係追求性價比嘅我,會覺得,甘叫做「值」!相信我,在香港百幾蚊,呢個價錢,呢個地方,呢間食肆,已經超額完成了。

優點缺點都有。
雞煲火鍋
2021-05-25
慶祝紀念
生日
雞煲火鍋
2021-04-25 968 瀏覽
雞煲火鍋每位$178, 等待雞煲上枱時間差不多20分鐘,雞煲上枱後,加入雞湯慢慢煮,又等多10分鐘, 一早已經落單已寫好火鍋料, 但要等到雞煲上臺後30分鐘才有火鍋料送到。 全部火鍋料嘅單位,我都係寫1, 但是,很明顯平價食材畀多D, 貴價食材畀少D。等到食完第一轉火鍋,再落單的時候,服務員的態度非常差, 又要等多一段時間,才有第二轉火鍋料上枱。 晚上九點半已經熄燈熄冷氣, 之後,你再行去汽水櫃拿汽水, 服務員喝住我,說汽水櫃已經鎖了。 唔會再幫襯。
2021-04-25
2021-04-09 706 瀏覽
今日星期六約了一班朋友親戚食晚餐,4人一枱的格局,我們點了8千幾的12人晚餐,估唔到每樣餸都出色好食服務環境都唔錯,服務員都好欣勤,友善好禮貌;環境寬敞光猛又舒服1. 高湯焗澳洲龍蝦啖啖肉,龍蝦肉彈牙又大件,配上伊麵好正2. 乳豬全體入味乳豬,皮脆肉嫩,但肥了點是肥豬豬3. 羊肚菌鮮淮山刺蔘炒帶子這個好正!淮山爽脆刺蔘吸了醬汁,羊肚菌及帶子都咁正4. 茶果子炸釀鮮蟹鉗好脆口熱辣辣,配上酸酸醬汁5. 原鼎火瞳燉鮑翅 滿滿的翅,大大塊口感一流,唔會太咸,爽呀6. 清蒸大海紅東星斑連愛唔食魚的老公都讚這個魚剛剛好,魚肉帶有彈性又鮮甜,好味道7. 蠔皇扣南非六頭鮑魚口感煙韌,吸汁美味,但老公同老爺話size不似6頭,我覺得唔錯8. 潮蓮燒黑椒鵝皇入味香黑椒,鵝肉好易咬,但也是肥鵝9. 六福炒飯足料乾身的炒飯配有櫻花蝦,口感唔錯10. 上湯煎粉果好好食又特別,煎粉果口感好,放在湯中吸了湯汁11. 南北杏萬壽果燉桃膠這個好滋潤又唔會太甜,好多朋友都讚好食,出色的甜品包了汽水及啤酒,也包了加一服務費;服務員友善有禮貌又勤快,抵讚

1. 高湯焗澳洲龍蝦
啖啖肉,龍蝦肉彈牙又大件,配上伊麵好正

2. 乳豬全體
入味乳豬,皮脆肉嫩,但肥了點是肥豬豬

3. 羊肚菌鮮淮山刺蔘炒帶子
這個好正!淮山爽脆刺蔘吸了醬汁,羊肚菌及帶子都咁正

4. 茶果子炸釀鮮蟹鉗
好脆口熱辣辣,配上酸酸醬汁

5. 原鼎火瞳燉鮑翅
滿滿的翅,大大塊口感一流,唔會太咸,爽呀

6. 清蒸大海紅東星斑

7. 蠔皇扣南非六頭鮑魚

8. 潮蓮燒黑椒鵝皇
入味香黑椒,鵝肉好易咬,但也是肥鵝

9. 六福炒飯
足料乾身的炒飯配有櫻花蝦,口感唔錯

10. 上湯煎粉果
好好食又特別,煎粉果口感好,放在湯中吸了湯汁

11. 南北杏萬壽果燉桃膠
這個好滋潤又唔會太甜,好多朋友都讚好食,出色的甜品

2021-03-27
  • 高湯焗澳洲龍蝦
  • 南北杏萬壽果燉桃膠
  • 茶果子炸釀鮮蟹鉗
2021-03-29 678 瀏覽
今日為左去鴨寮街維修部pad,由深水埗來回旺角步行三小時13300步,居然偶遇凱日酒家,最初以為一間普通酒楼,但位於西九龍中心收費實貴,諗住無所謂啦,陪兩老飲下茶,試下啦。。由母后發板,叫左蝦餃,燒賣,牛肉球,义燒包,牛肉腸粉,腐竹卷,泰式春卷(原來叫左咁多),點知有驚喜,首到牛肉腸粉,原來即叫即拉,超滑。再到蝦餃同燒賣,加入露笋既蝦餃,超香,原隻蝦燒賣啖啖肉。再來腐竹卷,內裹素菜,美味。之後泰式春卷,裏面完隻蝦加粉𢇁伸有冬菇之類,不能不試,五星推介。食到晚飯都唔使食(慳返),埋單258,大中午一點三個人仲想點,已經安排下星期夜晚試下,到時再分享。。值得推介
2021-03-29
  • 腐皮卷
  • 露笋蝦餃
  • 泰式春卷
2020-12-01 561 瀏覽
11月中,疫情期間小妹沒有出外旅遊的機會,但趁著早前確診個案較緩和,便與數個好姐妹外出相聚,他們提議到深水埗新開的酒家打麻雀,而且又能同時享用晚餐,向來愛嘗試新餐廳的我自然是不會錯過。凱日宴會廳位於西九龍中心,是新開的酒家,內裡特意劃分了一個空間作雀會,其裝潢金碧輝煌,整潔衛生,每間房子均有一張桌子和獨立電視,而且是不可吸煙的,因此空氣質素清新,與一般的雀會大有不同。鵲局菜式店內有兩款套餐可供選擇,我們選擇了 A 餐,價錢是 $688 的家常小菜餐,可供玩樂 8 小時,並且加 $100 即可轉電動麻雀,菜式方面提供有是日燉湯、4 個絲苗白飯、任選 4 款小菜,而食用時段可選6:30前或8:30後。絲苗白飯絲苗白飯共有四碗,其米粒色澤晶瑩潔白,外形尖長苗條,有著中國米中之王的稱號,食用時粒粒分明,軟硬適中,米香濃郁,而且油質很是豐富。是日燉湯是日燉湯是西洋菜陳腎湯,用料使用上西洋菜、瘦肉、雞腳、雞肉、鴨腎煲製。上桌時碗內放滿西洋菜配料,口感煲製至軟腍嫩口,而湯水味道鹹鮮清甜,是秋冬滋潤降火的佳品。粟米炸魚塊粟米炸魚塊色澤金黃,外形大塊薄身,粟米羹香甜稠密,味道濃郁,口感帶有粟米粒。而魚塊
鵲局菜式
絲苗白飯
是日燉湯
粟米炸魚塊
粟米炸魚塊色澤金黃,外形大塊薄身,粟米羹香甜稠密,味道濃郁,口感帶有粟米粒。而魚塊被湯羹完全包裹,食用時肉質鮮嫩滑溜,富有魚香鮮味。
杭州一口骨
色澤深啡帶光澤的杭州一口骨,口感炸得香酥脆口,味道甜香帶酸,甚是開胃,內裡肉質緊實鮮美,肉味濃郁,灑上大量白芝麻調味,更惹味可口。
燒味拼盆
拼盆共有四款食材,分別為燒腩仔、油雞、叉燒、海蜇。燒腩仔肥瘦適中,皮脆肉嫩。油雞鹹甜嫩滑,濃郁多汁。叉燒肉質細膩緊緻,軟嫩腍滑。海蜇表面加有少量芝麻,口感爽脆惹味,略帶嚼勁。
咸魚雞粉煮豆腐
使用豆腐、雞粒、鹹魚製作而成,豆腐份量充足,口感細緻軟嫩,綿密滑溜。而雞粒和鹹魚份量較少,雞粒食用時新鮮嫩滑,肉味香濃,鹹魚則結實鮮味,加入一同製作使菜式增添鹹香惹味。
椰汁桂花糕
糕點底層是雪白的椰汁,上層是晶瑩金黃的桂花糕,加入桂花作點綴,外型精緻吸晴,入口甜度適中,軟滑清甜,味道充滿椰香,同時又有清淡的桂花芳香。

總結而言,餐廳裝潢高端貴氣,環境整潔乾淨,而且絲毫沒有煙味,與一般的爵會大有不同,感覺高級舒適。菜式方面製作美味可口,價錢亦十分合理化算,是與朋友吃飯玩樂的好地方。
2020-11-10 1962 瀏覽
十月第三個星期三晚上,深水埗。由於疫情關係,從年初我們的定期雀局已經沒有在開了,現在好了一點,大家都手痒了,朋友就找到這家在西九龍中心,新開的有晚餐跟麻將的宴會廳。門面光潔明亮,偌大的場地有不少客人在晚飯。看到原來$688已經可以選四個小菜和一個湯,四個絲苗白飯,最最重要的是,這個價錢居然包括了8小時的雀局,實在太吸引了,我們就迫不及待的先點菜。西洋菜陳腎湯,是日例湯,款式會按照食材而每天改變,這湯清熱潤肺,陳腎有降火之效,味道清香甘甜,而且完全沒有味精,撈起來每塊豬骨都是真材實料呢。杭州一口骨,外皮脆口,真的是一口一塊,有點像咕嚕肉,但是它是比較乾身的,不會很多醬汁,吃下去味道比較像糖醋排骨,喜歡甜甜酸酸的話不要錯過喔。燒味拼盤,有層層相間的脆皮燒肉;肥瘦均勻的蜜汁叉燒;嫩滑入味的油雞,還有爽脆彈牙的涼拌海哲,想不到這拼盤這麼大一份。鹹魚雞粒煮豆腐,一聽到有鹹魚,直覺會很鹹,想不到這個煲不死鹹,完美把所有食材結合,變成鹹香惹味的經典地道小菜。粟米炸魚塊,魚塊的炸粉使用恰到好處,不會過厚,包裹著軟綿的魚肉,炸到外脆內軟的魚塊掛著滿滿的粟米汁,香口開胃,忍不住多外帶一份回去,好友說不用下
十月第三個星期三晚上,深水埗。

門面光潔明亮,偌大的場地有不少客人在晚飯。
西洋菜陳腎湯

杭州一口骨

燒味拼盤

鹹魚雞粒煮豆腐

粟米炸魚塊

粟米炸魚塊,魚塊的炸粉使用恰到好處,不會過厚,包裹著軟綿的魚肉,炸到外脆內軟的魚塊掛著滿滿的粟米汁,香口開胃,忍不住多外帶一份回去,好友說不用下飯也很有飽足感很美味,可見非常足料。
椰汁桂花糕

椰汁桂花糕,吃完飯,原來還有甜點附送,桂花糕樸實清新,加上滋潤香滑的椰奶,
椰汁桂花糕
黃白相間,口味讓人一試難忘,簡單得如清泉一般。

吃得飽足,是時候開始今晚的重點雀局,我們一行人在服務生的帶領下進去裡面的獨立包廂,
環境乾淨沒異味,
而且更是電動麻將,非常省時方便,以後打麻將又多一個聚腳點了。
2020-10-21
西洋菜陳腎湯
鹹魚雞粒煮豆腐
2020-10-30 619 瀏覽
早兩晚約左住深水埗既朋友食飯,我都驚嗰邊無咩好食,所以都問佢要唔要車佢去其他區,不過佢話帶我食好野,咁我就跟佢去睇下有幾好!去到西九龍7樓既凱日宴會廳,地方大又唔駛等位,裝修勁新淨,又真係估佢唔到!晚飯小菜價錢都算經濟實惠,有好多套餐做緊優惠,每個餸都係幾十蚊!抵食!選擇都幾多,豐儉由人!我同朋友兩個都係大食之人,見價錢唔貴就叫左兩個孖寶套餐,一於整餐大魚大肉!落完單,蒜香味十足既xxxx好快就送到,菜都幾嫩滑,幾好食!另一個好快到既冶味唐生菜煲,'炸炸聲'送到檯上,待應撈一撈,陣陣香味馬上撲鼻而來,生菜爽口,帶點蝦乾既咸香味,真係幾冶味!強烈推介9.8 / 隻既紅燒妙齡乳鴿,每人限叫一隻,賣相吸引,外皮香脆,鴿肉有肉汁得嚟都叫嫩滑,必食推介!炸得幾香脆,骨都食得埋!另一抵食孖寶既黑椒脆皮燒鵝,賣相吸引,陣陣黑椒香味,熱辣辣送到檯上!帶點油香黑椒味既外皮都燒得幾香脆,鵝肉肥瘦適中,有肉汁得嚟又滑口!一咬骨肉分離!壓軸出場既清蒸東星斑用料十足,大大條足一斤重!見到都食指大動!用湯匙撥開條魚,魚肉香味撲鼻而來證明火喉恰到好處,骨肉容易分離!淋上鼓油汁,鮮味十足既魚味既嫩滑又啖啖肉!推介!最

選擇都幾多,豐儉由人!

炸得幾香脆,骨都食得埋!

最後仲有驚喜甜品,桂花糕送,食落又係要推介! 椰香味十足,加上清新既桂花香味,完全唔會有違和的感覺!

• 紅燒妙齡鴿
  • 黑椒脆皮燒鵝
2020-10-27 481 瀏覽
酒樓遍布全港,但說到好食又抵食的實屬不多,麻雀朋友推薦最近新開的酒樓,位於西九龍中心,佔地面積超大可擺約六十圍枱,還有貴賓房招待麻雀友,超推薦。本人並非超愛麻雀之人,但聽聞食物水準不錯,性價比極高,難得在附近活動即在「凱日」解決晚飯。紅燒妙齡乳鴿 兩隻十元一隻每人必點菜品!乳鴿熱騰騰上桌,外皮香脆,肉質柔嫩,咸度剛剛好。乳鴿雖然個頭不大,但勝在抵食而味道也很不錯。蒜茸粉絲蒸蟶子 5只(孖寶套餐)超抵食套餐,蟶子大大隻厚肉、爽口彈牙、味道鮮美。師傅蒜蓉粉絲比例多,蒜蓉爆香灑至每角落,粉絲口感煙韌、絲絲吸附濃濃蒜蓉醬汁,入味非常。配上湯蒜孖浸菠菜(孖寶套餐)個人本來不喜歡菠菜因其總帶點甘苦味,但這次卻嘗不出澀味。師傅以鮮濃上湯浸菠菜,湯頭濃香不油膩,菠菜吸附濃濃鮮湯。沙薑焗鮑魚雞煲鮑魚四大件爽口彈牙,雞肉份量不少,配料比例多包括洋蔥、蒜頭、甜椒等,味道濃香稠密,醬汁滲透雞件及鮑魚。椰汁桂花糕(送)店家還送贈一客桂花糕作甜品,比一般酒家的紅豆沙或綠豆沙高檔多了。口感柔滑富彈性,味道清甜可口。總括來說,無論是吃飯或打麻雀,性價比超高,質素還不賴,無飯家庭晚飯之選。

紅燒妙齡乳鴿 兩隻

蒜茸粉絲蒸蟶子 5只(孖寶套餐)

配上湯蒜孖浸菠菜(孖寶套餐)

個人本來不喜歡菠菜因其總帶點甘苦味,但這次卻嘗不出澀味。
師傅以鮮濃上湯浸菠菜,湯頭濃香不油膩,菠菜吸附濃濃鮮湯。

沙薑焗鮑魚雞煲

椰汁桂花糕(送)

• 沙薑焗鮑魚雞煲
  • 紅燒妙齡乳鴿
  • 蒜茸粉絲蒸蟶子
2020-10-19 491 瀏覽
我間中都喜歡到西九龍中心逛逛與購物,今日和家人也到西九龍中心來逛逛,在「凱日宴會廳」午飯跟下午一起吃。先來特色風味孖寶 : 麻香雞絲粉皮、手拍青瓜海蜇。香噴噴的麻醬伴美味雞絲、爽滑粉皮,頗不錯的冷盤小食。厚身、脆口、清甜的青瓜伴爽脆海蜇,伴汁帶微辣,很開胃、好味道。泰皇炸雲吞,小巧籃子載住造型圓轆轆的炸雲吞,很香脆的雲吞皮,饀料是爽甜蝦肉,簡單却又美味!  大蝦燒賣皇,的確是蝦餃與燒賣皇的結合美食,大蝦與燒賣都鮮味,晶瑩的蝦肉與帶微微翠綠色的燒賣外皮,色調柔和悅目。承載和牛野菌千絲酥的盒子很雅緻,配合了和牛野菌千絲酥華麗出場,和牛野菌千絲酥饀料有切得幼細和牛肉、葱和菌絲,饀料味道鮮美,包裹饀料的千絲酥很薄,名符其實皮薄饀靚。瑞士汁乾炒豬頸肉河,河粉炒得夠香且夠乾爽,不太甜的瑞士汁是我喜歡,太甜,味道就怪怪的了!下次再來,還有不少選擇!

先來特色風味孖寶 : 麻香雞絲粉皮、手拍青瓜海蜇。
香噴噴的麻醬伴美味雞絲、爽滑粉皮,頗不錯的冷盤小食。
麻醬伴美味雞絲

瑞士汁乾炒豬頸肉河

下次再來,還有不少選擇!

2020-10-19
麻醬伴美味雞絲
瑞士汁乾炒豬頸肉河
2020-09-27 377 瀏覽
大家黎評下理!我點的是失傳鮑魚雞窩 $45但實物真係完全兩回事🤮我明白’圖片只供參考’ 相入面嗰舊野完全冇鵪鶉蛋同雞喺面頭再加上佢望落係似蛋撻物體 完全唔會係包囉!我能夠接受到你嗰粒鮑魚係’迷你袖珍鮑’!!但都唔會相差得咁離譜😡🤬
大家黎評下理!

我點的是失傳鮑魚雞窩 $45
但實物真係完全兩回事🤮

我明白’圖片只供參考’
相入面嗰舊野完全冇鵪鶉蛋同雞喺面頭
再加上佢望落係似蛋撻物體 完全唔會係包囉!
我能夠接受到你嗰粒鮑魚係’迷你袖珍鮑’!!
但都唔會相差得咁離譜😡🤬
2020-09-20
30 分鐘 (堂食)
2020-09-14 384 瀏覽
和老公在商場行過見此酒樓價錢平民化,環境舒適,燈火通明,便進去試試。見到點心熱呼呼的,尤其是蝦餃,色彩斑斕,吃下也感覺不錯,蝦也彈牙爽口。炸物上枱也用特色盤子,好Cate呀!BB乳鴿好吃,脆皮肉嫩,只是略為瘦了点。的確是不過失的酒樓。
炸物上枱也用特色盤子,好Cate呀!
BB乳鴿好吃,脆皮肉嫩,只是略為瘦了点。
的確是不過失的酒樓