2022-09-26 1400 瀏覽
~ 老上海油燜筍這道油燜筍很經常在餐館的小菜裡頭看到,不過很小在廣式酒樓裡有嘅前菜,正統的油燜筍是使用桂竹筍來烹調,而桂竹筍的盛產期在清明節前後,約在春季3月~5月的時間。筍粗纖維含量高,比較不容易消化,胃腸不好的人,一定要充分咀嚼,且避免吃太多。這裡的油燜筍要挑剔的話表面上的白芝麻可以不用落。~ 蔥油舟山海蜇合格,要挑剔的話上菜前先落香蔥再下滾油效果會更好。~ 澄海老四豆腐皮脆內軟,合格。~ 椒鹽鮑魚仔唔錯,非常適合的送酒小吃。~ 紅燒脆皮乳鴿中規中矩。~ 燒汁香煎帶子皇唔係太欣賞,普普通通,可以忘記。~ 秘制欖角一口骨老實講賣相一般般般,不過入口又唔錯喎,個蜜糖汁收得剛剛好,外酥內軟,配合欖角蓉嘅鹹香配酒小吃一流。~ 海苔脆皮三層肉(例牌)皮脆鮮嫩有肉汁,肥瘦適中,要挑剔的話燒肉皮面上加上海苔碎有點不太習慣。~ 醬香脆皮乳豬(例牌)呢度係用冰皮做法、入口脆卜卜、唔錯,肉質尚算不錯,唔會係坊間腌料味大過主人婆果種,自從香港政府不鼓勵農業(土地問題)加上禽流感、豬流感等等,之後係香港想食番真正嘅每日屠宰場即劏燒乳豬(包括鴿、鴨、鵝等)已經係奢望。。。~ 清蒸蘇鼠班非常之好,上桌魚肉剛好
~ 老上海油燜筍

老上海油燜筍

~ 蔥油舟山海蜇

蔥油舟山海蜇

合格,要挑剔的話上菜前先落香蔥再下滾油效果會更好。

~ 澄海老四豆腐

澄海老四豆腐

皮脆內軟,合格。

~ 椒鹽鮑魚仔

椒鹽鮑魚仔

唔錯,非常適合的送酒小吃。

~ 紅燒脆皮乳鴿

紅燒脆皮乳鴿

中規中矩。

~ 燒汁香煎帶子皇

燒汁香煎帶子皇

唔係太欣賞,普普通通,可以忘記。

~ 秘制欖角一口骨

秘制欖角一口骨

~ 海苔脆皮三層肉(例牌)

海苔脆皮三層肉(例牌)

~ 醬香脆皮乳豬(例牌)

醬香脆皮乳豬(例牌)

~ 清蒸蘇鼠班

清蒸蘇鼠班

非常之好,上桌魚肉剛好離骨,足見師傅功力及經驗足,配白飯一流。

~ 鼓蒜炒涼瓜肉片

鼓蒜炒涼瓜肉片

合格,有鑊氣小炒,要挑剔的話下次豆鼓可以再多啲。

~ 欖菜肉鬆四季豆

欖菜肉鬆四季豆

合格,夠乾身,送白飯最好。

綜合是一間傳統酒家出品,小菜份量足,可以再幫襯。
2022-09-16
老上海油燜筍
蔥油舟山海蜇
澄海老四豆腐
椒鹽鮑魚仔
紅燒脆皮乳鴿
秘制欖角一口骨
海苔脆皮三層肉(例牌)
醬香脆皮乳豬(例牌)
清蒸蘇鼠班
鼓蒜炒涼瓜肉片
欖菜肉鬆四季豆
2022-08-16 2466 瀏覽
呢度有啲點心走左fusion路線, 不過想食到心頭好就要早啲黎, 因為呢度3點3就截單😚下午茶孖寶🐮🦐($38.8)大概有10款點心可以選擇, 今次揀左陳皮牛肉球同櫻花蝦煎腸粉🦐 牛肉球正常發揮, 個煎腸粉好大碟同埋煎到好香口,正‼️脆皮蔥油餅🥠($20.8)炸到好脆口同埋鬆化, 不過就油膩左少少, 但係有驚喜😚五香芋絲餅🍠($23.8)剪開真係會見到一條條既芋頭絲, 夠濃芋頭味同香口👍🏽蜜汁叉燒腸🐷($27.8)腸粉皮夠薄不過腍身左啲, 中間塞滿左半肥瘦既叉燒, 我幾滿意😍咖喱蒸土魷🦑($31.8)超濃咖喱汁包裹住每一塊爽口彈牙既土魷, 底下仲墊左啲索曬汁既烏龍麵超正😋肉鬆手抓餅🌯($33.8)超香牛油味同鬆軟既台式蔥油餅包住大量炒過既肉鬆, 真係食唔到停到口, 不過一個都幾大個, 所以可以兩個人分一個🙂小梨子咸水角🍐($33.8)造型勁吸睛既青梨咸水角既外皮偏厚, 不過夠煙韌我鍾意, 中間包住啲咸咸地既肉粒係幾得意既😚豆沙南瓜餅🎃($23.8)外脆內軟滿滿既南瓜蓉包住紅豆蓉又唔會太甜, 係一個好正既中式甜品🥳瑤柱蛋白炒飯🍛($66)一大碟炒到好乾身又足料既炒飯, 夠曬鑊氣🔥呢度茶芥每

下午茶孖寶🐮🦐($38.8)

脆皮蔥油餅🥠($20.8)
炸到好脆口同埋鬆化, 不過就油膩左少少, 但係有驚喜😚

五香芋絲餅🍠($23.8)
剪開真係會見到一條條既芋頭絲, 夠濃芋頭味同香口👍🏽

蜜汁叉燒腸🐷($27.8)

咖喱蒸土魷🦑($31.8)

肉鬆手抓餅🌯($33.8)

小梨子咸水角🍐($33.8)

豆沙南瓜餅🎃($23.8)

瑤柱蛋白炒飯🍛($66)
一大碟炒到好乾身又足料既炒飯, 夠曬鑊氣🔥

呢度茶芥每位$12, 算係正常價錢, 黎開九龍灣可以試下😙
2022-08-16
15 分鐘 (堂食)
2022-07-21 1398 瀏覽
凱日粵菜館係之前九龍灣大榮華嘅舖位,因為電台前 DJ 曾志華話間嘢啲食物幾好,所以七月二十日星期三晚就慕名而來。我同朋友七點左右到,見倒酒樓單張推介冬瓜盅配石斑魚只係二百零蚊,即刻落單,問咗幾次就話已經賣晒,當時成間酒樓只係十枱客,有三枱客食緊冬瓜盅,真係想問佢哋一晚會準備幾多個冬瓜盅。如果只係準備兩、三個,不如唔好印單張去推介俾客人。最終叫咗個白肺湯、雜菜煲、半隻豉油雞同一個豆腐小食。先講食物質量,白肺湯冇落味精,正。雜菜煲足料又夠熱,食到一半啲菜仲熱辣辣。半隻豉油雞唔細碟。碟鹵水豆腐一啲都唔細。總括嚟講,五舊水埋單可以接受。至於服務,成個場得三個人會幫客落單,兩男一女,著西裝嗰位男部長態度都幾好,但有一位只著白裇衫嘅部長,黑面神敢嘅樣,應咗你話轉頭就一直冇回頭。但當佢去招呼貴客嗰陣(又食長腳蟹又星班嘅熟客)個面口就笑晒。反而啲上菜阿姐仲好禮貌過啲部長經理,多謝前,多謝後,叫你慢慢食,令人有賓至如歸嘅感覺,抵讚。希望酒樓管理層留意吓啲員工服務態度問題,尤其係啲領班,唔好阿崩叫狗越叫越走對普通客人。我會搵機會去試吓午市點心,推薦大家去試吓依間酒樓啲出品,應該唔會投訴啲食物!

2022-07-20
2022-06-21 1208 瀏覽
今日適逢父親節,相約家人到九龍灣凱日粵菜館食晚餐慶祝父親節。餐館場地好大,環境好新净,枱與枱之間有一定距離。金銀蛋浸莧菜莧菜鹹味岩岩好 湯底好清甜 莧菜入口爽脆 菜上面覆蓋一層蛋白 混合蛋黃同埋炸蒜頭鹹蛋金沙茄子滿滿一大碟 口感外脆内軟 外層炸粉包裹左鹹蛋的香味正宗海南文昌鷄半隻鷄皮香脆 鷄肉味道濃鬱 肉質厚實 細沙巴龍躉今日好驚喜的一道菜,蒸得剛剛好,魚肉滑溜蒸魚醬油好香 而且附送好多葱 鳳梨咕嚕蝦球蝦球超大舊 吸收左酸甜醬汁 好惹味配菜菠蘿香甜 菜椒清甜爽口鮑汁珍菌燜伊麵呢碟伊麵真係飽肚之選 混合銀芽菇類爆炒 味道非常好另外呢間酒樓係可以自帶蛋糕,而且唔收切餅費用。總體黎講,食物好出色,又坐得舒服,下次聚會可以再黎。

金銀蛋浸莧菜
莧菜鹹味岩岩好 湯底好清甜 莧菜入口爽脆
菜上面覆蓋一層蛋白 混合蛋黃同埋炸蒜頭

鹹蛋金沙茄子
滿滿一大碟 口感外脆内軟 外層炸粉包裹左鹹蛋的香味

正宗海南文昌鷄半隻
鷄皮香脆 鷄肉味道濃鬱 肉質厚實

細沙巴龍躉
今日好驚喜的一道菜,蒸得剛剛好,魚肉滑溜
蒸魚醬油好香 而且附送好多葱

鳳梨咕嚕蝦球
蝦球超大舊 吸收左酸甜醬汁 好惹味
配菜菠蘿香甜 菜椒清甜爽口

鮑汁珍菌燜伊麵
呢碟伊麵真係飽肚之選 混合銀芽菇類爆炒 味道非常好

2022-06-16 990 瀏覽
九龍灣工業區食肆多,下午茶有不少選擇,但想坐得舒服些,因此去了這間酒樓。茶有爐火長期「煲」著,可真正享受下熱茶,貼❤️安排脆皮奶皇包十分好味,我和我的朋友也非常欣賞,包是脆皮的,裏面的奶黃流心,但不會過甜,一咬裏面的奶黃慢慢滲出來,超級好味😋蟹子燒賣王的燒賣皮薄,豬肉不太肥,做得不錯,可見廚師的功夫炸雲吞熱辣辣,非常香脆而且色澤金黃除了點心,我們也叫了兩碗湯粉麵,分別是豉油雞和燒肉油雞,豉油雞入味,燒肉炸得十分脆口,肉質也不錯。只是$33,但份量絕不欺場,沒有將貨就價

蟹子燒賣王的燒賣皮薄,豬肉不太肥,做得不錯,可見廚師的功夫

炸雲吞熱辣辣,非常香脆而且色澤金黃

之前食個中午套餐都幾好食,就嚟咗試下母親節套餐,估唔到每樣嘢都唔錯!如果想食晚市中菜都可以考慮吓~愛母宴套餐$2688 8位用🍴乳豬拼海蜇 (7/10)乳豬好香脆,皮下面帶住好多肥膏,食落比較油膩,咗一舊就唔想食🤣海蜇好爽口,好大條,ok的🤣🍴芝士龍蝦伊麵 +$268 (8/10)龍蝦新鮮,肉質彈牙爽口,有龍蝦鮮味,伊麵煮得偏淋,比較似上湯伊麵,冇乜芝士味,汁太多,太稀身,但個汁幾香食得到龍蝦嘅鮮味。🍴碧綠帶子炒螺片 (8/10)帶子啱啱好熟,好鮮味,肉質係一絲絲,有口感,唔會太硬太淋,螺片爽口冇異味,四季豆炒得好爽口,炒得幾好食。🍴杏香百花球 (9/10)即叫即炸,好香脆,入面係蝦膠,好彈身有蝦味,杏仁放左係外層,增添香氣同口感!🍴紅燒竹笙雞絲翅 (8/10)調味適中,雞湯鹹香,食到好多雞絲,翅都爽口!唔加紅醋都好好食!🍴原隻鮑魚扣金錢 (7.5/10)鮑魚雖然係罐頭,但都好爽口彈牙冇異味,冬菇係浸水冬菇,好有菇味好淋身,生菜爽口唔會淋。🍴清蒸海星班 (8/10)蒸得啱啱好好,肉質好滑,食得出新鮮東星班,魚肉香甜。🍴 脆皮燒鵝皇 (9/10)燒鵝有驚喜,皮脆有油脂嘅香味,肉質嫩滑有鵝

愛母宴套餐$2688 8位用

🍴乳豬拼海蜇 (7/10)

🍴芝士龍蝦伊麵 +$268 (8/10)

🍴碧綠帶子炒螺片 (8/10)

🍴杏香百花球 (9/10)

🍴紅燒竹笙雞絲翅 (8/10)

🍴原隻鮑魚扣金錢 (7.5/10)

🍴清蒸海星班 (8/10)
蒸得啱啱好好,肉質好滑,食得出新鮮東星班,魚肉香甜。

🍴 脆皮燒鵝皇 (9/10)
燒鵝有驚喜,皮脆有油脂嘅香味,肉質嫩滑有鵝味,連胸肉都好好食,真心下次想外賣返屋企加餸!

🍴鮑汁荷葉飯 (8.5/10)
份量好多,荷葉味好香,鮑汁調味啱啱好,飯粒唔會太濕,入面有蝦米雞肉用料都好多,真心用心去做個飯,冇唔好求其Hea🤣

🍴賀母蟠桃 (9.5/10)
平時好唔鍾意食蓮蓉壽包,又甜又膩,但呢個真係有驚喜,蓮蓉唔會太甜入面有包鹹蛋黃,個鹹蛋黃係流沙嫁!鹹香又中和甜膩,麵包香甜有韌度,真心好好食,食完一個都會想食多個😆

推薦指數: 8.5/10
真心好耐冇食過酒樓嘅套餐係咁好食,起碼每一樣都唔伏,有中上嘅質素!屋企人都好鍾意,仲話下次生日嘅話再嚟食飯🤣🤣🤣屋企有老人家又想食中菜都會推薦呢一間!
見到九龍灣新開左一間粵菜館,食得太多Cafe同茶記想試吓食其他,試吓先!見到佢中午$198套餐包一個炒粉麵+4個點心,都幾抵食!茶錢每人$12,另收加一!鐵觀音好香滑,茶味好濃,唔會有苦澀味,沖咗好幾次水都係好香濃,好襟飲👍🏻🍴蟹子海皇蛋白炒飯 $198 套餐 (9/10)炒飯超大碟,有成六至八碗飯,超級足料,有魚肉,帶子,翠玉瓜,蛋白,蟹子,蝦仁,真係每啖都食到餡🤩🤩炒飯炒得乾身,飯粒粒粒分明,好有鑊氣,調味啱啱好,唔會太鹹,清淡得幾香口,好好食🥰🍴時菜鯪魚球 (8/10)鯪魚球好淋好滑,有魚味,好多葱,佢唔係好彈牙嗰隻大,都幾好食嘅。🍴鮮竹牛肉球 (8/10)牛肉球難得冇鹼水味!都係比較淋同滑,好多芫荽好香,唔會有怪味,加埋喼汁冇得輸!🍴香煎蓮藕餅 (9/10)呢個煎得超香口,食到粒粒蓮藕,加埋魚肉好彈牙爽口,調味都啱啱好,好好食 🍴龍蝦湯鮮竹卷 (8.5/10)龍蝦湯好清香,食得出係用龍蝦殼去煲,鮮竹卷入面係椰菜同紅蘿蔔,好清新!推薦指數: 8.5/10真心意外好食,成個套餐其實三四個人share都OK,兩個人食真係太飽啦,點心同炒飯都幾高質 ,值得一試!下次會等下午茶去食會再抵

🍴蟹子海皇蛋白炒飯 $198 套餐 (9/10)

🍴時菜鯪魚球 (8/10)

🍴鮮竹牛肉球 (8/10)

🍴香煎蓮藕餅 (9/10)

🍴龍蝦湯鮮竹卷 (8.5/10)

推薦指數: 8.5/10
真心意外好食,成個套餐其實三四個人share都OK,兩個人食真係太飽啦,點心同炒飯都幾高質 ,值得一試!下次會等下午茶去食會再抵啲😆
2022-04-06 903 瀏覽
經過九龍灣工業區,見到原本大榮華酒樓的位置,開了一間新的酒樓。酒樓裝修精緻簡單,枱與枱之間有透明膠版相隔,位置相距也有一段距離。閒日中午不算多人,可能是疫情期間,只有五成客人,點心🥧種類比較多,也有套餐可以選擇,中午正價價錢,也不算太貴。選擇了一個套餐,一個炒粉麵+4款點心,價錢$198香煎蓮藕餅有三件,份量很足,咬落有粒粒的蓮藕粒,熱辣辣。鯪魚球好大粒,有魚肉的味道,質感比較軟。牛肉球新鮮冇鹼水味,仲有馬蹄粒。龍蝦湯鮮竹卷,比較硬身,有口感。蟹子蛋白炒飯有驚喜,蝦仁和帶子的份量很多,炒飯很乾身,粒粒分明,重點係不會太鹹,比較適合清淡口感的人士。可能係客人比較少,以及酒樓新開的關係,侍應們很有禮貌,加水的速度也很快。希望可以keep到這個服務質素。見到菜單上有很多精點點心,看圖片很精緻,但今日只有兩個人,不能食得太多,下次一定會再去試吓其他精點。

選擇了一個套餐,一個炒粉麵+4款點心,價錢$198

香煎蓮藕餅有三件,份量很足,咬落有粒粒的蓮藕粒,熱辣辣。
鯪魚球好大粒,有魚肉的味道,質感比較軟。
牛肉球新鮮冇鹼水味,仲有馬蹄粒。
龍蝦湯鮮竹卷,比較硬身,有口感。

希望可以keep到這個服務質素。

2022-04-06
2022-02-09 695 瀏覽
今日lunch time見時間充裕所以同個friend揸車去到九龍灣飲茶,嚟到呢間凱日粵菜館先講下叫咗咩凱日蝦餃王-上面有博博嘅金箔(我諗應該係😂),皮薄蝦新鮮+作狀嘅高貴感(我鍾意😂)小梨子鹹水角-外邊綠色地方我唔知咩嚟,但係甜甜地加上入面係鹹水角餡,賣相同味道係幾得意🤙🏻海皇天鵝酥-天鵝樣入面餡料係芋頭角,賣相係幾得意,不過同普通芋頭角冇乜分別(條頸係食得但冇乜味)菠蘿叉燒包-呢個整得幾好,菠蘿皮好脆口,入面叉燒熱辣辣應該係即焗脆皮奶黃包-呢個幾鍾意食因為外邊似炸饅頭入面係奶黃餡呢兩樣本身我都好鍾意食佢而家二合為一所以重推介🤙🏻(如果入邊係奶黃流沙餡就無敵啦)環境闊落都坐得幾舒適,同埋如圖所見防疫措施都做得好足,食得放心坐得開心🥳
先講下叫咗咩

• 脆皮奶黃包
2022-01-31 444 瀏覽
去左九龍灣搵個朋友食飯,九龍灣工業區人頭湧湧,耐冇同朋友見就梗係要搵個地方好好坐底傾下計,咁就上左黎呢間凱日宴會廳。下午茶時間唔算多人,好快就可以坐底。燒鵝湯瀨粉蔥花炸兩中間嘅油炸鬼夠香脆,就算淋左豉油都保持到微脆嘅口感。蜜汁叉燒飽鮮蝦水餃皇加入左韮黃嘅湯底唔錯,而水餃質素還好。凱日蝦餃皇不愧係蝦餃皇,有大大隻蝦膠喺入邊,而蝦餃面嘅金萡更添貴氣。蜆芥鯪魚球淮山綿花雞淮山整得好入味,綿花亦炆得夠淋。鮮雜果蝦春卷

下午茶時間唔算多人,好快就可以坐底。

燒鵝湯瀨粉

蔥花炸兩
中間嘅油炸鬼夠香脆,就算淋左豉油都保持到微脆嘅口感。

蜜汁叉燒飽

鮮蝦水餃皇
加入左韮黃嘅湯底唔錯,而水餃質素還好。

凱日蝦餃皇
不愧係蝦餃皇,有大大隻蝦膠喺入邊,而蝦餃面嘅金萡更添貴氣。

蜆芥鯪魚球

淮山綿花雞
淮山整得好入味,綿花亦炆得夠淋。

鮮雜果蝦春卷
已經有一段時間沒有到酒樓飲茶,見下午茶時段,又發現附近有酒樓新開張,決定一試。 「凱日粵菜館」位於其士商業中心1樓,遠九龍灣地鐵站約5分鐘路程,地點方便就腳。 待應服務不錯,坐下後很快就為我們送上熱茶,感覺窩心。 蟹籽燒賣皇燒賣大大粒,肉餡豐富,帶有肉香及脂香,加了點蟹籽,令整粒燒賣變得更有層次。 黑椒蒸爽肚爽肚份量不少,煮得挺入味,但又不會過鹹,口感爽脆有咬口,帶有點點黑椒辛辣香。 酸甜炸雲吞炸雲吞酥脆香口,蘸點酸甜醬,令人胃口大開,忍不住大口大口咬下去。 櫻花蝦蒸腸粉賣相不錯,腸粉上放了大量櫻花蝦,而腸粉口感軟滑Q彈,吃時加上芝麻醬及甜醬,更加滋味。 滋潤紅棗糕紅棗糕味道香甜,甜而不膩,入口帶有棗香味,口感煙煙韌韌,非常QQ。 蜆芥鯪魚球鯪魚球炸至金黃色,外層還加了點點炸米粉,所以入口份外香脆,而鯪魚球口感爽彈,配上帶有鹹香的蜆芥醬,超惹味。 咖哩蒸土魷咖哩汁味道濃厚,味道香而不辣,土魷爽脆彈牙,吸收了滿滿的咖哩汁後,味道超讚。 干炒牛河牛河炒得非常夠鑊氣,河粉乾身清爽,上色亦夠均勻,牛肉入味嫩滑,配上爽脆芽菜,口感豐富,推介。

待應服務不錯,坐下後很快就為我們送上熱茶,感覺窩心。

蟹籽燒賣皇

咖哩蒸土魷

干炒牛河
下午茶
2022-01-31 352 瀏覽
今日同朋友去九龍灣飲茶,見到呢間門口都算有啲人氣,所以我哋就揀入去食呢間疫情之下,一間食店除咗食品水準之外,衛生環境水平亦都係適合考慮因素之一,接近1.5米嘅膠板圍住飯枱,有效隔絕細菌傳播有蛋味、香脆亦唔會太甜👍造型精緻,打卡一流內裏滿滿的芋頭蓉,外皮炸得鬆脆好大隻蝦,食入口好爽脆新鮮👍整體味道唔差,唯一缺點係腸粉皮不夠薄使唔使咁大隻蝦😂而且有鮮味我點呢款點心純粹係俾佢嘅外型吸引,造型好特別而且味道都唔錯整體來講,點心有水準,價錢合理

古法脆麻花
有蛋味、香脆亦唔會太甜👍
海皇天鵝酥
造型精緻,打卡一流
內裏滿滿的芋頭蓉,外皮炸得鬆脆

凱日蝦餃皇
好大隻蝦,食入口好爽脆新鮮👍
晶瑩鮮蝦腸
整體味道唔差,唯一缺點係腸粉皮不夠薄
使唔使咁大隻蝦😂而且有鮮味
小梨子鹹水角
我點呢款點心純粹係俾佢嘅外型吸引,造型好特別
而且味道都唔錯
整體來講,點心有水準,價錢合理

2022-01-22
古法脆麻花
海皇天鵝酥
小梨子鹹水角
2022-01-30 301 瀏覽
農曆新年快到,今日於是出九龍灣添置一下家居用品,忽然看見一間新開的酒樓,於是在血拼之後好好地休息一下,過一個逍遙的下午茶.由於酒樓是新開的,因此裝修十分之明亮舒適,加上防疫意識也比較重,枱與枱之間也有足夠的距離,及適當的透明佈置分隔,令人食得安心一點.下午茶有自選孖寶都係33.8 ,十分之化算.這個蛋白炒飯十分之有鑊氣,即炒自選.這個燒肉,皮脆,水準之作.蟹子燒賣也水準十足.蝦餃也晶瑩十足,蝦肉爽口.最後由於新年臨近也買了一些賀年糕點作客.

下午茶有自選孖寶都係33.8 ,十分之化算.

這個蛋白炒飯十分之有鑊氣,即炒自選.

這個燒肉,皮脆,水準之作.

蟹子燒賣也水準十足.

蝦餃也晶瑩十足,蝦肉爽口.

最後由於新年臨近也買了一些賀年糕點作客.
2022-01-27 2075 瀏覽
約了老友到九龍灣辦完一點事情,找酒樓茗茶閒談一下,正好在宏開道其士商業中心一樓有間新張酒樓「凱日粵菜館」上月才在深水埗試過同一集團晚飯印象不錯的,決定行過去一試。 完成量體温及擦「安心出行亅後內進~ 新張期內部光猛裝修新穎,茶具器皿都漂亮清雅,座位舒適。每枱茶水都有茶燈座著,, 確保啖啖熱茶,喝上一口感到有茶香尚算不錯!價錢適中~多款精美招牌點心,燒味小食,燉湯,南北美點即叫即蒸……等等。也有不少商務多套餐和抵食實惠午市套餐等。下午茶時間茶位及點心有多項優惠。兩個大男人都有點餓了,選了份自選套餐~粉麵一款+任選點心四款 198元香煎蓮藕餅質地Q彈,藕粒爽口外層煎得香脆味道好!鳳爪夠大隻,夠淋滑很鬆化味道調得相當滋味!牛肉球,龍蝦汁鮮竹卷一樣有水準!相當不錯!蟹籽海皇蛋白炒飯~看似有油光以為會膩囗一點,誰知入囗意外的清爽!飯粒粒分明,鮮瑤柱,蝦仁份量不少,蛋白嫩滑味道鮮美!是個相當不錯的炒飯!再點了客甜品~鮮奶燉桃膠 25元奶味雖不十分濃厚但勝在夠嫩滑,甜道適中!不錯!整體很好,吃得很舒服,地方好坐,抵食!
完成量體温及擦「安心出行亅後內進~
新張期內部光猛裝修新穎,茶具器皿都漂亮清雅,座位舒適。

價錢適中~

也有不少商務多套餐和抵食實惠午市套餐等。
下午茶時間茶位及點心有多項優惠。
兩個大男人都有點餓了,選了份自選套餐~
粉麵一款+任選點心四款
198元

香煎蓮藕餅
質地Q彈,藕粒爽口外層煎得香脆味道好!

鳳爪夠大隻,夠淋滑很鬆化味道調得相當滋味!

牛肉球,龍蝦汁鮮竹卷一樣有水準!相當不錯!

蟹籽海皇蛋白炒飯~
看似有油光以為會膩囗一點,誰知入囗意外的清爽!

再點了客甜品
鮮奶燉桃膠 25元
奶味雖不十分濃厚但勝在夠嫩滑,甜道適中!不錯!

整體很好,吃得很舒服,地方好坐,抵食!
2022-01-26
午餐