2020-05-23 1204 瀏覽
荃灣西站多了一個新場,焦點當然係激安啦,掃完貨之後去搵嘢食,落番去西站C1出口的一間冰室食飯。冰室都有海景,少見喇卦,加硬分啦! 入夜後的景色仲會更加好,千祈唔好錯過! 嚟呢度歇一歇,真係唔錯㗎!食品選揀很多,有各款常餐、碟頭飯、熱石鐵板燒等等。除此之外,想吃惹味香口的可以選揀吃喇沙米粉,或是想吃小菜的,可以選擇煲仔小菜。今日,我哋就選了一個喇沙香烤雞扒拼魚片頭湯米粉,及一個鮮茄燴豬扒煲。飲品配了一個凍檸樂,天氣炎熱,飲凍檸樂零捨覺得透心涼。另一杯係凍檸蜜,冰冰涼,飲落更多添一重滋潤感。【喇沙香烤雞扒拼魚片頭湯米粉】湯底香味濃郁。魚片頭入晒味,口感不錯。雞扒大塊而且煎得香。米粉超爽口,而且吸收晒湯汁香味,好味!【個鮮茄燴豬扒煲】個煲仔好足料,而且配埋一碟大白飯,大滿足!豬扒又多,醃得入味,而且好腍。個茄汁味道啱啱好,不會太甜或太酸。最要緊的是有好多爆香咗嘅洋蔥,汁多用來撈飯就,超正!

【喇沙香烤雞扒拼魚片頭湯米粉】

【個鮮茄燴豬扒煲】

個煲仔好足料,而且配埋一碟大白飯,大滿足!
2020-05-21 93 瀏覽
最近在網上看到很多雜誌傳媒介紹這間凱柏冰室,照片的環境及食品很吸引,所以專情駕車來一試。中午一時來到,看到門外已有約七八人等待量體溫入座,心急沒為意到要先取票,然後有正幫前面幾個客人量體溫約五十多歲,黑色粗框眼鏡,束馬尾的女員工跟我們說:撳飛!😑 我們便取票,等待叫號,理應我們是等位的第一張枱,但他們叫跳了一個,叫了後一號,我跟這位店員說跳了一號,店員沒應一句,然後拿來探熱槍替我們量體溫,再替我們後面的一群人量,然後拿著餐牌...自己行開了,而我們還在門口等安排,她回頭一看,見我們仍站在原地,便用個屑眼神看著我們,就像給我說:呢邊啦!那我們就跟著走。首次的eye contact! 因我們坐在房內,冷氣超強, 想點菜,沒有員工,唯有行出去找人來,見到有一位年青一點厚妝的女侍應,應也是負責帶位的,我說想落單,她:轉頭!然後有個男店員入來,但去了另一張枱幫別的枱下單...再來幫我們, 但沒關係, 只是發現這裡的員工,每一位都是黑口黑面,而且還只講單字,說話沒尾音的...禮貌欠奉!食物味道正常,沒特別亦不出眾!綜合食物質素,飲品及服務而言,翠華,太興的同類茶記比這間還優勝50%以上
食物味道正常,沒特別亦不出眾!
2020-05-21
3 分鐘 (堂食)
2020-05-20 94 瀏覽
海之戀自己行咗好多次,但因為今日唔想食得咁飽,所以就揀咗間冰室來做晚餐。入到去餐廳啲侍應即刻幫我哋探熱,抗疫工作做得幾好。晚餐最特別嘅係竟然有常餐食!我同媽咪嗌咗一個常餐包括丹麥麵包、丹麥餐肉、炒蛋,再加一個牛肉蕃茄米粉!再加埋飲品都係$55,真係好抵食!個人覺得佢嘅炒蛋真係炒得好滑身,而且配合埋丹麥麵包,食落去個口感同平時喺其他茶餐廳食嘅好大分別,而且更加容易入口,又唔會好乾身!最後我哋都叫埋一個鐵板燒,除咗有薯條、腸仔、火腿、粟米、配菜之外,仲可以揀多兩款嘅主食,所以我哋就叫埋西冷牛扒同雞扒。佢啲薯條揸得啱啱好而且唔會好油個人覺得佢嘅西冷牛扒肉質幾好,而雞扒都好厚身,食落去啲肉質好嫩滑。

2020-05-19 102 瀏覽
隔左陣無黎海之戀商場發覺開左好多餐廳,行近海旁見到一間冰室人頭涌湧湧都知道唔係咁簡單,就走左入去試試,果然人跟住人潮係啱既,味道水準都好高.咖喱牛腩煲即叫既製要預多少少時間,上到枱用上砂煲上,咖喱味香濃撲鼻.牛腩份量多到足夠2個人食有餘,唔止牛腩,連薯仔份量都好滿足.先試一啖牛腩,入口肉質夠腍得黎又不失肉既咬勁,本身牛腩既牛味夠濃之餘再加上咖喱都幾入味食落好惹味.薯仔唔係切開後用水滾熟就算,真係有炸香過所以薯仔吸醬力特強,入口薯味同咖喱味同樣香濃.咖喱汁底夠濃稠唔會水汪汪,咖喱香而不辣,味道十分濃郁 經典鐵板餐中既主菜揀左西冷牛扒同吉列豬扒.吉列豬扒炸得好鬆化香脆,炸漿上既麵包糠唔會油膩又夠乾身,唔落仲帶有肉汁,冰室都有咁高水準真係超驚喜.西冷牛扒大大塊,肉質唔會被鬆肉粉搞到無晒肉既嚼口,肉夠厚入口有質感.估唔到連薯菜既薯條都咁認真地炸得脆卜卜,就算加左黑椒汁後隔左一陣都唔會變到糊晒,入口仲帶脆.

• 咖喱牛腩煲
  • 經典鐵板餐
2020-05-19 60 瀏覽
上星期同男朋友去海旁做運動,經過呢間新開既港式冰室,雖然菜式選擇唔算多,但勝在價錢算相宜,於是入嚟試一試~餐廳除咗提供平價嘅常餐,仲有小菜、喇沙湯粉同埋鐵板燒~作為食肉獸,見枱枱都叫鐵板燒,而且賣相好吸引,當然要試吓!等左唔使10分鐘,店員小心翼翼地將鐵板燒放在客人面前,並且細心提供一張餐巾以免被油濺~不得不讚呢個餐實在太抵食,我叫咗西冷牛扒、漢堡扒配黑椒汁同意粉,另外仲附送蔬菜、薯條、粟米、火腿同香腸~意粉比我想像中有咬口,最怕餐廳煮到太腍身,整體唔錯~飲品方面叫咗一杯凍檸蜜,食完油膩野當然要滋潤吓喉嚨整體來講呢度一個鐵板餐連飲品$100有找,係今時今日嘅香港性價比算很高~

2020-05-15
2020-05-19 54 瀏覽
早上到附近地盤做完測量工作,路經呢間餐廳,入到去睇餐牌叫咗個蔥油雞扒豬扒飯,睇個款有啲似敏華餐廳的d午餐, 但係食落啲飯爭好遠, 敏華餐牌寫明用金鳳米, 呢度啲飯好似越南米食落鞋口又硬又冇飯味,仲拍得住敏華餐廳個價錢,碟飯我爬咗三分一跟手放低,食q埋啲豬扒雞扒跟手埋單走人,希望日後有所改善
2020-05-19
2020-05-16 94 瀏覽
位於荃灣西站海之戀商場的「凱柏冰室」,第一間主打港式風味食物的茶餐廳。店內裝修簡潔明亮又舒適,座位寬敞咖喱牛腩煲配白飯晚市獨有的煲仔小菜都有多款選擇,呢個咖喱牛腩煲用料十足,物有所值。牛腩大大件,仲有好多舊,肥瘦適中,牛肉味濃郁,配上微微辣嘅咖哩汁簡直係絕配,送飯食一流呀經典鐵板餐鐵板有黑椒、蕃茄或咖喱汁,三款醬汁可供選擇。另外仲可以喺扒類選兩款,我就揀左香烤雞扒同牛乳炒蛋,雞扒都幾大塊,厚切的,肥美肉嫩又多汁!炒蛋唔係好嫩滑,但都充滿蛋香👍🏻伴碟仲有火腿、腸仔、粟米、薯條🍟夠哂飽肚熱奶茶淡奶同紅茶嘅比例平均,茶味香濃,入口絲滑,滿有奶香凍檸茶酸酸甜甜,冰凍解渴透心涼

咖喱牛腩煲配白飯

經典鐵板餐

熱奶茶

淡奶同紅茶嘅比例平均,茶味香濃,入口絲滑,滿有奶香

凍檸茶

酸酸甜甜,冰凍解渴透心涼
2020-05-12 154 瀏覽
我們一家人在週末多數瞓到好晏先去食野的,今次都唔例外瞓醒去海之戀到尋找餐廳食下野, 我們落車行海邊望一望竟然有間新開冰室,睇落環境唔錯,就走入去食了。叫了一個冰室至尊常餐, 牛油厚多士,牛乳炒旦拼腸仔,特濃沙嗲牛肉配出前一丁,凍可力。小食炸雞翼 下午茶餐,吉列炸豬扒配薯條凍檸檬茶魚旦喇沙配凍檸樂總結, 每款食物都大碟抵食, 喇沙湯底好濃郁魚旦夠彈牙, d米粉吸哂d湯汁,好正。 常餐豐富牛肉夠淋,一丁唔會煮得過火, 牛乳炒旦幾滑。 炸雞翼一d都唔油,外皮好酥脆內裡好滑。 個薯條另外加了味粉所以好味會追住食。呢到環境幾好,可以望住個海食。

小食炸雞

下午茶餐,吉列炸豬扒配薯條凍檸檬茶

魚旦喇沙配凍檸樂

呢到環境幾好,可以望住個海食。

2020-05-12 100 瀏覽
跟朋友打算到附近逛街,於是就隨便找一家茶餐廳坐下,但東西卻驚喜地不錯,而且份量也適中,很不錯👍👍👍點了沙嗲牛肉麵,很多人說一間茶餐廳,煮沙嗲牛肉麵煮得出色,店舖就自然多人去吃,那這間的沙嗲牛肉麵,也還真的煮得不錯🤣🤣🤣牛肉夠鬆軟,吵嗲汁也味濃而不俗,而且還有很香的沙嗲味道😆雞翼也炸得頗香脆,不錯🤣而多士拼腸仔蛋,多士的牛油也足夠的,吃起來多士也香脆,腸仔亦沒煎燶,雞蛋也不會很油,整體來說,感覺也不錯,優閒的早餐😍

雞翼也炸得頗香脆,不錯🤣

2020-05-11 124 瀏覽
因為住附近,見呢度開左好多新餐廳,所以都想試下新野。見呢間冰室環境同裝修都吾錯所以決定一試,我地分別叫左個喇沙湯底嘅常餐同黑椒汁吉列豬扒飯。想講個喇沙湯底勁普通又唔濃郁,沙嗲牛肉完全冇沙嗲味, 條香腸一滴油都冇好似夾硬焗熟去上枱, 牛乳炒蛋正常 ,另外個吉列豬扒飯塊豬扒淋batbat一啲都唔吉列, 總括嚟講 簡直失敗 浪費咗個裝修同環境,食物質素求其甚差, 長此落去一定失敗。。服務態度正常。 試一次都不會再幫襯。

服務態度正常。 試一次都不會再幫襯。
2020-05-10 181 瀏覽
原來在荃灣海濱開了一間新的冰室,陽光普照面對着海,中午1、2點的時候就已經要攞籌等位。.不負所望坐到對着海的卡位!yung茶餐廳價錢望到海,真的無敵。.至尊常餐 - 奶醬多士、牛乳炒蛋拼火腿、日式吉列豬扒、田園番茄湯銀絲米線最平$55就可以有一個常餐,另外可以加錢轉其他升級食物。多士可以升級做奶醬多士,看看多到反光的奶醬,完全是邪惡的滋味。炒蛋真的很滑,火腿都有兩片,淨是這一碟side 已經可以食飽人。湯粉的番茄湯很香濃,吉列豬扒是另上,炸到好香脆。.喇沙魚片拼白魚蛋·湯銀絲米粉喇沙湯底系列也不錯,非常濃郁,有椰香厚醇的味道。白魚蛋很彈牙一共有四粒。.常餐送飲品,來一杯凍檸蜜及熱檸茶,維他命C的一天!.如果不太餓都可以叫小食,推介滑蛋餐肉三文治及炸雞翼,三文治的炒蛋十分多,炸雞翼好香酥。

常餐

湯粉的番茄湯很香濃,吉列豬扒是另上,炸到好香脆。
吉列豬扒

喇沙魚片拼白魚蛋·湯銀絲米粉

常餐送飲品,來一杯凍檸蜜及熱檸茶,維他命C的一天!

三文治
常餐
吉列豬扒
三文治
  • 炒蛋三文治
2020-05-04 85 瀏覽
當日去探姑媽同媽咪一齊去試試這間以laksa 喇沙魚片頭白魚蛋湯馳名的冰室。首先這間餐廳內裏比較溫馨,就近荃灣西 地鐵站走過來,不到十多分鐘。its convenient to location裏邊覺得服務比較周到,服務生也很樂意介紹每一道菜的特別。我同媽咪比較鍾意食啦沙。我同媽咪比較鍾意laksa魚片頭白蛋魚湯,最主要啖湯一食就知道有好多海產慢煮而成。配上我哋女生最喜愛嘅白魚蛋 簡直食到色香味俱全。口味獨特,口感一流。你餐廳可以睇到少少嘅海景真係唔錯。😊
its convenient to location
裏邊覺得服務比較周到,服務生也很樂意介紹每一道菜的特別。
我同媽咪比較鍾意食啦沙。
你餐廳可以睇到少少嘅海景真係唔錯。😊
2020-05-03 193 瀏覽
這間冰室賣的是一般茶餐廳的傳統食物,價錢雖然比普通茶餐廳會略高一點,但這裡裝修闊落舒適,帶點懷舊感覺,如果幸運地坐於窗邊卡位,還要有一大個海景提供,十分開揚舒服。午市餐牌選擇不算太多,但有多款配撘。我選了冰室的至尊常餐,份量大,賣相不錯。先有一份厚多士,另外可加$4 轉奶醬多/丹麥多士,我選了充滿牛油香的丹麥多士,配上牛乳煎蛋拼火腿,火腿都有兩大塊。而麵類,湯底及配料都有幾款任意配撘,當中有些配撘要另外加錢的,我選了蕃茄湯通粉配香茅豬扒,香茅豬扒十分大件,如果香茅味可以重一點會更好,而通粉亦不會煮得過淋。另外點了喇沙香烤雞中翼拼魚片頭湯銀絲米粉,份量大碗,幼滑的銀絲米粉及魚片頭吸收了濃郁帶有椰汁香的喇沙湯,好味,而香烤雞中翼大隻香脆,沒有厚厚的粉漿。最後配上餐飲,他們的即磨咖啡很不錯啊。
午市餐牌選擇不算太多,但有多款配撘。

冰室至尊常餐

喇沙香烤雞中翼拼魚片頭湯銀絲米粉

最後配上餐飲,他們的即磨咖啡很不錯啊。
2020-05-01
冰室至尊常餐
喇沙香烤雞中翼拼魚片頭湯銀絲米粉
2020-05-02 91 瀏覽
放咗工約朋友食飯兼行街🤪今日放早,去到餐廳都只係5點幾,仲有下午茶食,於是我地一人叫咗一樣野,再share多個炸雞翼拼炸薯條下午茶餐。朋友點雞翼魚片頭米粉,我就叫冰室至尊常餐,食丹麥多士,仲有牛乳炒蛋拼丹麥午餐肉同埋香茅豬扒特濃沙嗲湯出前一丁,飲熱檸蜜。炒蛋嫩滑,唔會好鹹,由細到大都覺得佢同午餐肉一齊食係最夾既~~嗰蕃茄湯都幾濃,味道偏酸,感覺好健康,鐘意食酸野嘅朋友仔啱晒!碗粉入嚟有芽菜香茜,份量都算適中。雞翼都算幾大隻,炸得好脆,肉汁唔少,魚片頭就有兩片。炸雞翼同炸薯條都唔錯~兩杯檸蜜調校得啱啱好,唔會過甜👍用下午茶既價錢食晚餐,好抵!
放咗工約朋友食飯兼行街🤪

炸雞翼同炸薯條都唔錯~
兩杯檸蜜調校得啱啱好,唔會過甜👍

用下午茶既價錢食晚餐,好抵!
2020-05-01 109 瀏覽
去完Donki血拼之後,都六點多,落了去樓下的餐廳食晚餐,望住個海景食飯真係心情都好d。這裏有中式煲仔菜外,還有鐵板扒及常餐等,款式唔算太多。鐵板牛扒拼雞扒配黑椒汁牛扒比較薄,肉質都很腍,反而雞扒味道較好,又夠嫩滑,另外還有火腿及腸仔等,炸薯條就比較腍,黑椒汁很惹味。咖哩牛腩煲配白飯牛腩份量極多,有差不多6-7件,炆得又腍又入味,咖哩帶點微辣,薯仔又夠腍,送飯一流,整煲夠兩人分享。最後飲返杯檸樂去除辣味感。

這裏有中式煲仔菜外,還有鐵板扒及常餐等,款式唔算太多。

鐵板牛扒拼雞扒配黑椒汁

咖哩牛腩煲配白飯

最後飲返杯檸樂去除辣味感。