2019-01-27 18 瀏覽
今天和朋友來黃埔隨處走走,發掘有甚麼新奇有趣的,我們看見一間與別不同的麵館名字,叫刕舙馫麵館,我問朋友她會讀嗎? 她說笑她讀得書少,完全不會讀,我更加不用說,我亦不懂。原來刕舙馫麵館是賣刀削麵的,這幾個月我都沒吃過刀削麵,正好一解我想吃刀削麵的心思。我們點了麻辣牛展刀削麵,麻辣皮蛋豆腐及水餃刀削麵,當然也不少得飲品,防患未然,萬一麻辣得要命也可即時解辣。麻辣皮蛋豆腐好不惹味,豆腐就像幼細的毛孔一樣吸飽滿滿的麻辣汁,每咬一口都在噴汁呢。皮蛋太對朋友的胃了,雖然有少許辣,卻是香辣開胃的麻辣,美味極至,讓她愛不釋口。麻辣牛展刀削麵的湯頭喝起來非常夠味,比想像中還要好喝順口,不會死鹹,我都把湯頭喝光光的。接著再品嚐軟嫩香濃麻辣的牛展,滋味大爆發,一吃就令人著迷,推薦愛吃麻辣牛展刀削麵的朋友一嚐。水餃刀削麵彈牙帶勁的麵條,深得我心,水餃餃皮厚度恰到好處,滿有彈性,豬肉內餡新鮮爽彈,肉汁豐沛,並有蔬菜的甜美,給人天然清新的感覺。

2019-01-25 89 瀏覽
星期五又出食晚飯,找來一間連名都未識讀麵館,食麻辣刀削麵,我驚好辣所以叫小辣,我地點左麻辣牛筋腩刀削麵,麻辣豬大腸刀削麵,麻辣皮蛋,豆漿。麵,餸是分開上。麵底上枱時,以為弄錯,因為只見清湯,原來麻辣和蒜泥分放在餸的旁邊,由客人自行來加入湯內,對於食少辣的客人來說,這做法相當貼心。牛筋腩相當淋和入味,我個人覺得咸左少少。豬腸很肥美好食。麻辣皮蛋值得一贊,麻辣帶出皮蛋香甜,又去除左皮蛋腥味。刀削麵軟硬適中,味道ok。豆漿是預先包裝的,很衛生。餐廳服務環境都舒服。

刀削麵軟硬適中,味道ok。豆漿是預先包裝的,很衛生。

餐廳服務環境都舒服。
麻辣牛筋腩刀削麵
麻辣皮蛋
刀削麵
豆漿
2019-01-22 46 瀏覽
這間麵店成功以店名爭取宣傳效果,超多人慕名而來。但當所有人都把注意力集中在店名時,我卻認為最出色的是他們的麻辣醬油跟麵食!點了一份牛筋腩+水餃刀削麵,原來湯底是清湯,麻辣要自己加辣油耶!但麵條很Q彈,而且帶一點麥香,麵條水準超高!另上的牛腩煮得軟稔,而旁邊就配上一塊辣醬油,喜歡的可以加進湯中,絕對是香而不過辣另點了一份豬血+鵪𪂹蛋,蛋香足,豬血爽,也是跟辣醬油很配的東西~我覺得最好吃的是金沙骨,雖然只有三塊,但味道超濃郁,上桌時外皮還熱辣辣,咬下去油香四散,$35cp值超高的!侍應好像只有兩位,但手腳超快又有禮,已經不像是茶餐廳的服務質素了呢!

2019-01-18 30 瀏覽
唔識讀字麵店@刕舙馫麵館地址:紅磡民裕街9-31號隆基大廈地下3號舖Openrice 網址:https://bit.ly/2RUoMRr一見店名就考起我了,點讀呢?筆畫又多,這引起我好奇心,於是入了刀舌香去食麵有刀削麵同麻辣系列食物,先來份$35 麻辣炸雞脾,細個一杯紅豆冰加炸雞脾,食到已經是好幸福的事了,回味一下那情懷。原隻炸到金黃香脆,再灑上香辣粉,塊皮好香脆先至係重點,食完真想再encore再加份小食$9 涼青瓜,好飲可以下下炸物火氣$9 豆漿,好飲。個店名太特別,下世都記得,因我唔識讀又唔想查字典。
唔識讀字麵店@刕舙馫麵館

地址:紅磡民裕街9-31號隆基大廈地下3號舖

再加份小食$9 涼青瓜,好飲可以下下炸物火氣

$9 豆漿,好飲。

個店名太特別,下世都記得,因我唔識讀又唔想查字典。

今日回娘家探媽咪,順便喺附近食個tea,媽咪話紅磡廣場後面文裕街開左間新嘅刀削麵店,話同朋友試過,味道不錯,好啦!就試試吧門口睇落幾正宗,老字號feel,個名我唔識讀,八掛問左店員姐姐,但已經忘記左,只記得一定不是讀刀舌香店面細細,整潔光鮮,坐位舒適,當時三點左右,算幾旺場啊!店員姐姐好好笑容好nice,叫我地隨便坐,感覺不錯喜歡尼幅手繪油畫,好有特色呢餐牌簡潔清晰,有多款刀削麵選擇,水餃,豬,牛,雞也有,可選麻辣,小辣或走辣,另外有特色小食,價錢親民跟餐可以優惠價配飲品麻辣牛肚刀削面(小辣),分量不少,麵餸分開上,相當細心麵質好有口感,非常有水準,湯底加左鹵水汁,非常惹味牛肚大大碟,鹵得好入味夠林身小辣剛剛好,加埋蒜好香麵條厚薄適中,條條均勻,好有咬口,食刀削麵就係要食到尼種質感水餃刀削麵,湯底鮮甜,用豬骨雞骨熬製,誠意十足,不吃辣的也可以來試試啊水餃有五隻,媽媽分左一隻比我嚐嚐賣相不錯,餃皮好滑餡料味道也調教得剛剛好,不錯吃的這店食物質素不錯,價錢合理,服務亦佳,大家有機會一定要來試試啊

喜歡尼幅手繪油畫,好有特色呢

跟餐可以優惠價配飲品

麻辣牛肚刀削麵

麻辣牛肚刀削面(小辣),分量不少,麵餸分開上,相當細心

麵質好有口感,非常有水準,湯底加左鹵水汁,非常惹味

牛肚大大碟,鹵得好入味夠林身
小辣剛剛好,加埋蒜好香

水餃刀削麵

水餃有五隻,媽媽分左一隻比我嚐嚐

賣相不錯,餃皮好滑

餡料味道也調教得剛剛好,不錯吃的

麻辣牛肚刀削麵
水餃刀削麵
“環境光猛,座位舒適。“依到主打做刀削麵同小食。“食物可自選辣度。“涼拌青瓜,勁抵食,青瓜好新鮮好爽脆個涼拌麻辣汁辣辣地好醒胃!!!“好好味又平,一碟都只係賣$9,叫多碟!!!“醃蘿蔔,酸酸微微,好入味!!!“牛肚刀削麵,牛肚係分開另上既,依點幾好!!!“湯底味道濃郁,飲落沒有味精味,飲完唔覺口渴,而刀削麵口感不錯,好有質感有咬口,蠻彈牙的!!!“水餃刀削麵,同樣湯底味道濃郁,依到既水餃餡只釀左豬肉,釀得幾飽滿既,而個水餃皮都幾薄!!!“來個近鏡睇清楚一條條刀削麵。“檸檬水“檸檬茶,點餐時要求要沖濃d, 沖完出黎做到夠濃,茶味香濃!!!

“環境光猛,座位舒適。
“依到主打做刀削麵同小食。
“食物可自選辣度。
“好好味又平,一碟都只係賣$9,叫多碟!!!
“醃蘿蔔,酸酸微微,好入味!!!
“牛肚刀削麵,牛肚係分開另上既,依點幾好!!!
“來個近鏡睇清楚一條條刀削麵。
“檸檬水
2019-01-12 36 瀏覽
今日去左紅磡食lunch,經過刕舙馫麵館。見到餐廳名非常有趣,因為我無一個字識讀啊。lunch黎講價錢夠抵食,主打刀削麵,配上不同的餸菜,食落另有一番風味啦!本身想食牛肉,見到個個都叫口水雞,我都試下先。口水雞望落好辣好入味,係我鐘意既顏色!口水雞非常滑溜,無雪藏味,雞肉香嫩新鮮,雞肉沾上辣汁,香口辛香,花生吸哂辣汁。口水雞最重要醬汁,依度調得好出色,唔會死咸死辣!刀削麵我第一次食,麵條寬闊,唔會太厚太粉糰,掛上濃香湯汁非常清香,刀削麵口感好有咬口,食完都好飽肚滿足!

2019-01-11 501 瀏覽
一坐低見在餐牌上幾乎全部都是麻辣的,便有些怕太辣了。正想起來轉去別的食館,此時侍應正來問吃什麼,便說有否唔辣的。侍應爽快地答有的,辣或唔辣都可以的。於是叫牛展刀削麵,但嚟到點都要試吓辣的,便加了麻辣皮蛋。由於是中午1時多,在等食期間,見侍應不斷出外賣給在門外等候的客人,而滿堂食客則等了又等。約等了20分鐘仍未有得吃,巳經1:40分左右,因午膳時間快到了,旁邊等得更耐的客人開始鼓躁,侍應才轉做堂食的order,終於大家唔理早等或遲來,都差不多一齊有得吃,侍應只是一味的say sorry,總之未食已經很混亂了,望以後安排能平衡而上,兩方面的客人都應關顧呢!話說回來,就食物而言,麻辣皮蛋是在皮蛋上淋醬油和放麻辣醬,所以才可隨意要辣或不。麻辣醬唔算太嗆,吃後只會在口中刺激一下便淡下來,對於吃不到太辣的人士也可以試的。牛展刀削麵,分開上枱,牛展厚切有6片,份量幾多,肉質軟嫰,炆得入味。刀削麵是由機械切出,所以條條差不多厚度,只是間中一兩條較薄,有彈性有咬口,是需要一些牙力的,亦因此可吃到麵粉的味道。而吃慣軟滑的粉類者未必喜愛。
一坐低見在餐牌上幾乎全部都是麻辣的,便有些怕太辣了。

話說回來,就食物而言,麻辣皮蛋

是在皮蛋上淋醬油和放麻辣醬,

牛展刀削麵,分開上枱,

牛展厚切有6片,份量幾多,肉質軟嫰,炆得入味。

刀削麵是由機械切出,

所以條條差不多厚度,只是間中一兩條較薄,

• 牛展刀削麵
2019-01-11 127 瀏覽
刀削麵係一種坊間認為比較講求工序嘅麵條,經常聽嘅都係山西刀削麵。喺紅磡民裕街呢邊開咗呢間刀刀刀舌舌舌香香香,令人覺得好神奇又好得意,究竟呢三個字點讀呢?詢問過店員之後原來到「黎華馨」,個店員話當時改呢個名都係貪得意!入到去見到成間小店都充滿人,心想應該都幾好食掛?我哋二話不說每人叫咗兩碗刀削麵,再加多三款小食,其中一碗係麻辣水餃刀削麵,另一碗係口水雞刀削麵,我同朋友都喜歡吃辣,所以都想試吓。小食方面我哋叫咗芥辣貓耳朵、酸醃蘿蔔配花生同埋麻煩豬耳(細碟)嘅。水餃有六隻,份量都幾多,有啲豬肉餡同菜。口水雞仲有好多件,口水雞同麵分開上,我同朋友每人都可以試。刀削麵基本上大小相同,相信師傅刀工都唔錯。食落去又硬又腍,冇諗過咁有口感喎。下次經過紅磡如果趕時間,其實可以食碗小面甜飽下個肚。😃

酸醃蘿蔔配花生
同埋麻煩豬耳(細碟)嘅。

水餃有六隻,份量都幾多,
有啲豬肉餡同菜。口水雞仲有好多件,

下次經過紅磡如果趕時間,其實可以食碗小面甜飽下個肚。😃
2019-01-10
$58 (早餐)
2019-01-10 47 瀏覽
發現左一間超好味的刀削麵店!香港還真系比較少呢類麵店,所以系幾有特色,好值得食下!可能一食就愛上了,好似我地咁,食完對佢贊不絕口!餐廳裝修簡潔,但相當有趣。公仔畫還原當年古色古香的味道。價錢經濟,選擇又好多,除左食刀削麵,仲有多款小食。店家提供辣椒醬,麵也可以選擇不同層度的辣。愛辣之人或者拒辣之人都有得食。金沙腩排刀削麵,大家的麵都一樣,麵同金沙腩排會分開放,刀削麵好Q,好有特色。一個系金沙腩排,一個系金沙骨,金沙腩排就糸滷水燜燒,肉比較多比較入味。金沙骨就炸得香酥,比較香口。兩款都岩我食。再來小食,系好好味的熏魚,呢個一定要介紹,因為太好吃的原因,我地食完一碟又加左一碟,岩岩加完就聽到已有售罄。熏魚好入味,仲好味過出邊大牌子餐廳的出名。

餐廳裝修簡潔,但相當有趣。公仔畫還原當年古色古香的味道。

價錢經濟,選擇又好多,除左食刀削麵,仲有多款小食。

金沙骨就炸得香酥,比較香口。兩款都岩我食。

熏魚好入味,仲好味過出邊大牌子餐廳的出名。

2019-01-09
  • 熏魚
  • 金沙腩排刀削麵
2019-01-08 449 瀏覽
呢間刀削麵麵館既位置係家維村附近,其實呢頭真係去邊都好方便.. 而今次黎係因為係某工廠大廈內有開倉,所以經過左呢間麵館… 因為佢個名又好特別既情況之下令我好奇心發作,入去食個麵順便問埋店員佢地個鋪頭名點讀啦haha.. 餐廳入面好光猛企理! 而且個廚房仲係開放式,可以見到入面既衛生情況係整潔乾淨的.. 呢度食既野都係以麻辣&重味為主. 啱晒我呀!!!我地2個人order左一個<<麻辣口水雞刀削麵>> $52麻辣口水雞份量唔小! 有成6大件雞件..而且件件都厚肉 & 肉質嫩滑.. 幾令我surprise!!!對我黎講我覺得可以辣D..但其實個汁已經好香好好味!刀削麵著重既當然係個麵底啦… 佢地既麵條又彈牙又有韌勁~~ 唔錯唔錯… 小食我地就叫左: <<涼拌青瓜>> $9Wa! 只需要 $9就有喇.. 青瓜幾爽甜, 配上酸酸辣辣既汁好開胃!<<麻辣皮蛋豆腐>> $22呢款真心推呀!!! 佢地既辣醬口水雞既汁好相似.. 啱我口味之餘.. 佢件豆腐係大大件架.. 豆腐本身有小小滷味..甜甜香香..加

而今次黎係因為係某工廠大廈內有開倉,所以經過左呢間麵館…

呢度食既野都係以麻辣&重味為主. 啱晒我呀!!!

我地2個人order左一個<<麻辣口水雞刀削麵>> $52

對我黎講我覺得可以辣D..但其實個汁已經好香好好味!

小食我地就叫左: <<涼拌青瓜>> $9

<<麻辣皮蛋豆腐>> $22
呢款真心推呀!!! 佢地既辣醬口水雞既汁好相似.. 啱我口味之餘.. 佢件豆腐係大大件架.. 豆腐本身有小小滷味..甜甜香香..加上個辣醬夠香又惹味!!!!! 而佢地既皮蛋雖然唔係黃金皮蛋,但係都一樣係糖心架!

鍾意食糖心皮蛋既朋友仔唔可以錯過呀!

另外,我見到隔離枱有位女仔唔食辣,店員幫佢remark不放辣椒醬.. 咁如果同行朋友仔唔食辣記得要求店方唔好落辣椒醬呀!!

BTW 我知道佢地個店名點讀喇hahaha
2019-01-06
2019-01-07 42 瀏覽
食過好幾間話系刀削麵舖頭,都系用現成超級市場買到個款波浪邊刀削麵,前排見網上介紹依間系自家麵糰刀削麵,雖然系用機削,但都去試一試,睇下會唔會食得返好多年前食過一間好好味人手刀削麵嘅味道。麻辣大腸刀削麵麵質ok 煙韌有咬口 ,湯底只有少少麻唔夠辣,可能叫咗小辣嘅原因,豬腸夠林。另外叫咗份9蚊芥辣木耳小食,份量少少一人食剛好,味道只有芥辣味欠了点咸味,味道一般。食品整體一般,唔大驚喜,如果路過都上可以再來。

大腸刀削麵

麻辣大腸刀削麵

食品整體一般,唔大驚喜,如果路過都上可以再來。
2019-01-05 59 瀏覽
如果唔係極到肚餓 又係附近 、加上之前見到有網上宣傳..所以食左呢間野 叫左兩碗刀削麵加一個小食 (不知所謂) 麵質係不錯 可惜食第一啖係凍 ... 食到中間先叫熱d (好明顯係一揸麵係煮定左 跟住隊落去碗滾湯,結果撈埋成碗野係暖 唔係熱)無話走辣 但全部走曬辣😪⋯⋯惟有自己加辣醬...個小食叫左麻辣豆腐皮蛋 (未食過咁難食既豆腐) 總括 係伏 、唔係餓到死真係唔好去食, 今時今日佢既價錢 40-50蚊一碗 算合理 (唔好要求咩質素)
2018-12-28 774 瀏覽
今晚和朋友相約辦點事,完事後本想打算到 “來多碗” 吃車仔麵,殊不知,同一條街,被發現又有新店開業,筆者一向貪新忘舊,今晚一於移情別戀試新野。刕舙馫 就是被店名吸引,究竟怎樣讀?正所謂有邊讀邊⋯⋯刀、舌、香 ???原來錯晒!電視劇有說”鑫淼” 讀作”音秒”, 但這一刻這個店名真難攪。好奇之下問店員,店員禮貌地答:黎華馨。筆者相信此問題,店員作答已無數次。筆者一向好奇心大於一切,必要查出究竟,上網之後結論如下:刕: 音讀作厘~是古時的姓氏。舙: 音讀作話~古字同 “話” 相同,會合善言也。馫: 音讀作馨~ 古字同 “馨” 相同,香之遠聞也。由此可見,食店改此名字,確有心思,一來會令你對”刀削麵” 的印象加深,二來看這三個古字的字型來看,刀削麵的功力,令三舌之咀也覺味美,濃郁芳香之味,香之遠聞也,希望筆者沒有會錯意吧!差不多晚上八時,沒有太多食客,由於民裕街是工業區,相信午市比晚市更旺。餐牌底面兩頁,簡單而清晰,清楚列明食店的招牌產品。麻辣刀削麵系列由$35-$88價錢不等。餐牌上提示,免辣者點餐時,可走麻辣或小辣,還可走蒜,相當有彈性。麻辣新鮮豬大腸刀削麵$45~麵和餸分開上,一讚,豬

好奇之下問店員,店員禮貌地答:
黎華馨。
筆者相信此問題,店員作答已無數次。

筆者一向好奇心大於一切,必要查出究竟,上網之後結論如下:

刕: 音讀作厘~是古時的姓氏。

舙: 音讀作話~古字同 “話” 相同,會合善言也。

馫: 音讀作馨~ 古字同 “馨” 相同,香之遠聞也。

餐牌底面兩頁,簡單而清晰,清楚列明食店的招牌產品。
麻辣刀削麵系列由$35-$88價錢不等。

麻辣新鮮豬大腸刀削麵$45~
麵和餸分開上,一讚,豬腸份量足,但略嫌唔夠入味,可是豬腸肥膏適中,滿足到筆者邪惡得嚟又怕肥之慾望,多麼的矛盾。

麻辣新鮮豬大腸配刀削麵

和店員傾談中,原來他們是自設工場,麵是自家製,並不是交來的貨色,麵質帶有山西刀削麵之特質,爽韌度有口感 ,湯底看得出作雞熬湯而成,唔錯!

麻辣口水雞刀削麵$52~
麻辣香而不會太辣,適合像筆者這類又想麻又不可太辣之人士。
即係麻煩友是也。

另外發現口水雞碗底內的花生,非常脆口,這些細節位也注意到,一讚。

麻辣口水雞配刀削麵

芥末貓耳朵$9~
小小的一碟貓耳朵,淡淡的黑醋夾雜著蒜容芥末,不會太攻鼻,恰如其分做那配角,以$9 這價錢超值,相當划算。

芥末貓耳朵

麻辣皮蛋豆腐$22~
皮蛋唔夠糖芯,但豆腐有豆味之餘又很入味,吸收那麻辣醬汁,相當夾檔。

麻辣皮蛋豆腐

兩個人吃飽滿滿,平均每人只是$64 ,晚餐來說,超值之選。

2018-12-27
麻辣新鮮豬大腸配刀削麵
芥末貓耳朵
麻辣皮蛋豆腐
2018-12-21 139 瀏覽
屋企附近新開的麵店, 點了一碗麻辣水餃刀削麵($38)同埋麻辣金沙腩排刀削麵($45)+凍檸茶($8). 麻辣湯底跟清湯沒分別, 只是上菜時加入自家製的麻辣醬, 麻辣香味一般.刀削麵都合格, 略帶煙韌, 但索唔到湯, 所以食落冇乜味.配料方面, 一見D水餃就似曾相識, 水餃底部仲有d包裝盒的凹凸痕, 一食就個同我喺超市買返屋企煮嗰D雪藏水餃一樣味, 只能說誠意欠奉.金沙腩排其實係汁煮排骨, 那裡來金沙? 問題係煮得太耐, 又o鞋又有點韌, 有待改進.服務方面, 可能是新開的關係, 上菜跟落單次序不一致, 有點混亂.
刀削麵都合格, 略帶煙韌, 但索唔到湯, 所以食落冇乜味.
2018-12-20