2024-05-14 114 瀏覽
香港市道低迷,當多數人北上食好西的時候,我Anna Pao 當然是留港消費,支持香港飲食業,振興香港經濟🤗喺香港做嘢出名辛苦,老细永遠惡晒,打工仔做到成隻狗咁,星期五中午梗係約好友食大餐,慶賀星期六、日终於放假😆🎉🎉🎉之前聽朋友講力寶軒有個龍蝦餐幾好食,於是中午食晏過嚟一試😻😋 餐廳環境不錯,樓底夠高,感覺舒服😻 。龍蝦孖寳$388 包括金湯焗開邊龍蝦一隻及3選1 (碧綠川椒雞、红燒豆腐肉碎煲及黄金花枝卷)。我同好友都喜歡吃香口食物,所以,選了黃金花枝卷。這個黃金花枝卷,配有鲜美醬汁,味道調校恰當,美味可口。龍蝦肉質彈牙爽滑,味道鲜甜。我同好友另加$48配伊麵底,吃得满足😻 在星期五的中午能夠和好友吃一顿美味的龍蝦午餐,確是樂事😻 最後,我們還吃了香滑的蛋白杏仁茶作結😻🤗👏🏻👏🏻👏🏻

最後,我們還吃了香滑的蛋白杏仁茶作結😻🤗👏🏻👏🏻👏🏻

2024-05-10
  • 黃金花枝卷
2024-05-11 98 瀏覽
眾所周知金鐘冇乜好嘢食,所以朋友話黎呢間金鐘老字號食飯,我心入面都有啲懷疑,但一食就感覺到媲美生記等級嘅功架。龍蝦孖寶物超所值,金湯焗開邊龍蝦非常新鮮,蝦肉飽滿彈牙,成塊起出黎啖啖肉好爽。 鍾意龍蝦冇加粉去炸,就係佢最天然嘅味道,媲美海鮮酒家水準,即使呢度主打潮州菜,我都覺得值得一試。孖寶揀左碧綠川椒雞,係無骨嫩滑嘅雞柳,啖啖肉切成一片片,川椒味好香好有鑊氣。 作為濃味嘅菜式,完全唔會油膩或者太重口味,調味啱啱好。

2024-05-11 88 瀏覽
力寶軒 (金鐘).一黎比四杯功夫茶!▪️海蜇手撕雞▪️.作為開胃前菜非常好食海蜇夠清新爽口,花生芝麻醬另上由你沾再配上手撕雞,無得輸!.▪️蠔仔肉碎粥▪️.蠔仔嘅份量唔算多,由於我仲未病好所以叫個粥食下,都幾有味,食落感覺舒服!.愛食龍蝦之人/比較多人一齊食呢個孖寶都好抵食.📌 力寶軒 (金鐘)金鐘金鐘道89號力寶中心地舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
力寶軒 (金鐘)
一黎比四杯功夫茶!

▪️海蜇手撕雞▪️
作為開胃前菜非常好食
海蜇夠清新爽口,花生芝麻醬另上由你沾
再配上手撕雞,無得輸!

▪️蠔仔肉碎粥▪️

愛食龍蝦之人/比較多人一齊食呢個孖寶都好抵食
📌 力寶軒 (金鐘)
金鐘金鐘道89號力寶中心地舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-05-02 141 瀏覽
美味潮洲菜館 ▶️力寶軒由後生時剛出道幫襯到現在一把年紀,水準卻依然不變👍🏻鵝片併豆腐$268✔️必食潮洲風味欖菜肉碎四季豆$188 ✔️咸味足必須加碗白飯玉蘭炒鷄球$180 ✔️鷄球爆得夠香,肉質鮮嫩,份量足夠#力寶軒#金鐘美食#潮洲菜#中菜
2024-05-02 92 瀏覽
最近去食小點心聚餐,點了蝦餃皇、小籠包、沙嗲蒸土魷、紅油炒手、花雕醉鴨舌同蠔仔肉碎粥。每一道菜都好有水準。先嚟講講蒸蝦餃皇啦,餃皮薄薄咁,蝦爽!然後就係灌湯小籠包,外觀普普通通嘅小籠包,不過一咬落去,湯汁就噴出嚟。小籠包皮薄而有彈性,湯汁鮮美濃。沙嗲蒸土魷以獨特嘅沙嗲調味料蒸煮而成。土魷好鮮嫩。紅油炒手,炒手皮薄而有彈性,內餡鮮美豐富,再配上紅油嘅辣味,好好味嘅組合。花雕醉鴨舌融合咗花雕酒嘅獨特風味。而蠔仔肉碎粥係一碗令人感到溫暖嘅經典粥品。

先嚟講講蒸蝦餃皇啦,餃皮薄薄咁,蝦爽!
小籠包皮薄而有彈性,湯汁鮮美濃。

沙嗲蒸土魷以獨特嘅沙嗲調味料蒸煮而成。土魷好鮮嫩。

花雕醉鴨舌融合咗花雕酒嘅獨特風味。
而蠔仔肉碎粥係一碗令人感到溫暖嘅經典粥品。
突然金鐘打工朋友WhatsApp 叫我食飯,地點是經典潮洲菜館 「力寶軒」因為超就腳,佢公司就系金鐘廊,而我比他先到開定茶等佢。鵝片併豆腐$268鵝片切成薄片,肉質細嫩;鮮嫩甘香,鹵水香而不死咸,鵝肉薄薄掛汁。鹵水豆腐則厚切,入口軟棉,皇牌雙併,果然是實力之作👍🏻欖菜肉碎四季豆 $188 相當有份量的一道少炒,但最怕油淋淋,食到一咀油,幸好食落都不會太多油份。欖菜肉碎四季豆是送飯之選,因為欖菜有相當咸度,咸香味足以啪光整碗白飯,加上爽脆四季豆感覺唔會太飽濟。玉蘭炒鷄球$180 介蘭已切去硬皮部份,火喉剛剛好,保留了介蘭本身的咬口久餘,中芯是鮮嫩多汁;鷄球爆得夠香,啖啖肉,好啱我依挺吾識吐骨的人。人君消費 $400 不算便宜,但衡量埋份量和地段來說,一切又變得合理。茶芥 @$26小食$28加一服務費

鵝片併豆腐$268

皇牌雙併,果然是實力之作👍🏻

欖菜肉碎四季豆 $188

玉蘭炒鷄球$180

茶芥 @$26
小食$28
加一服務費

2024-04-23
2024-04-26 100 瀏覽
今天一行四人嚟到金鐘站b出口的力寶軒晚飯, 飯店與地鐵站出口只有十多米之遥非常方便。力寶軒是一間潮式酒樓我們點了幾款潮菜。🌿五香牛展:牛展炆得夠腍好入味,份量又足。🌿銀牙灼沙茶牛肉: 芽菜爽脆與醬汁味濃的牛肉一起吃很夾。🌿蠔仔肉碎粥: 蠔仔味鮮,價錢平性價比高。🌿鹵水拼盤: 拼盤有五花腩,鵝翼,鵝片,鹵水蛋。🌿潮汕稻草鴨: 有很重的煙燻味,原碟蒸起熱辣辣,每件鸭肉都很有味。埋單仲有 8折呀! 真係唔錯。

🌿五香牛展:牛展炆得夠腍好入味,份量又足。

🌿銀牙灼沙茶牛肉: 芽菜爽脆與醬汁味濃的牛肉一起吃很夾。

🌿蠔仔肉碎粥: 蠔仔味鮮,價錢平性價比高。

🌿鹵水拼盤: 拼盤有五花腩,鵝翼,鵝片,鹵水蛋。

埋單仲有 8折呀! 真係唔錯。

2024-04-25 84 瀏覽
喺金鐘力寶軒,下午約咗朋友去食點心。原來除咗點心,下晝呢度都有潮州菜。我哋叫咗幾款點心再加啲小食。好耐冇食鴨舌,見到呢度有花雕醉鴨舌😍 鴨舌充滿花雕味,口感爽口,係唔錯嘅小食。另外,紅油炒手大大粒再配上香辣嘅紅油,辣辣地好惹味!蒸蝦餃皇每籠有4件,蝦餃皇大隻爽口,幾好食😋接著係灌湯小籠包,每籠有3件,估唔到都唔錯。內裏灌滿咗濃郁嘅湯汁,不錯👍🏻 沙嗲蒸土魷,土魷鮮嫩有彈性,配上香辣嘅沙嗲醬汁,夠哂味。最後,叫咗潮州粥,蠔仔比一般大隻配同肉碎,充滿潮州風味。

另外,紅油炒手大大粒再配上香辣嘅紅油,辣辣地好惹味!
蒸蝦餃皇每籠有4件,蝦餃皇大隻爽口,幾好食😋

沙嗲蒸土魷,土魷鮮嫩有彈性,配上香辣嘅沙嗲醬汁,夠哂味。

最後,叫咗潮州粥,蠔仔比一般大隻配同肉碎,充滿潮州風味。
2024-04-24 72 瀏覽
力寶軒地址: 金鐘金鐘道89號力寶中心地舖電話:25261168移民多年的弟弟從加拿大回港探親,當然要去食久違了的潮州菜,首選金鐘的力寶軒,他有17年的歷史,以提供潮州菜為主。⭐️滷水拼盤是一道愛歡迎的潮州傳統美食,招牌菜之一,有鹵水鵝片,豆腐,滷水蛋,鵝翼,五花肉,鵝片肉質鮮嫩,搭配著滷汁的味道非常美味,五花腩肥瘦相間,入口即化,絕對是肉食愛好者的最愛,鵝翼有口感,鹵蛋則帶有濃郁的滷汁味道,吃起來口感滑嫩,有獨特的潮州風味。⭐️五香牛展接下來上來的是五香牛展,這道菜使用傳統的潮州五香調味,牛展經過烹調後鮮嫩多汁,入口即化。肉質本身帶有微微的甜味,配上潮州五香的香氣,非常美味。⭐️蠔仔肉碎粥口感綿密,米粒煮得剛好,用料足,飽滿的蠔仔和肉碎,加上冬菇絲及方魚,增添了豐富的口感,味道更上一層樓,令人回味無窮。⭐️銀芽灼沙茶牛肉牛肉片鮮嫩多汁,沾上特製的沙茶醬,沙茶醬的香氣和微辣的味道,搭配上清爽銀芽,非常開胃。整體而言,這頓潮州菜的食物質量和味道都非常出色,價錢公道,現在晚餐散叫有八折優惠,員工服務有禮,絕對值得推介。
力寶軒
地址: 金鐘金鐘道89號力寶中心地舖
電話:25261168

⭐️滷水拼盤
⭐️五香牛展
⭐️蠔仔肉碎粥
⭐️銀芽灼沙茶牛肉
2024-04-24 78 瀏覽
🍱餐廳:力寶軒🏫地址:金鐘道89號力寶中心地舖 ☎️:25261168疫情期間staycation時常住金鐘附近的酒店,試過幾次嚟呢度宵夜,今晚突然想起這裏的蠔仔粥,所以再次和老公嚟呢度撐枱腳,食物水準能保持穩定,今晚最鍾意食呢三款美食:~滷水拼盤(鵝片、五花腩、鵝翼,鹵蛋)滷水拼盤以豐富的鵝片、五花腩、鵝翼和鹵蛋組成,鵝片肉質鮮嫩多汁,五花腩脂肪分佈均勻,鵝翼則有非常嫩滑入味的口感,鹵蛋綿軟滑嫩,增添了口感的層次😄~五香牛展以嫩滑的牛肉搭配獨特的五香調味,香氣四溢👍牛肉經過低溫悶煮,口感極為軟嫩,豐潤而不膩,每一口都能感受到豐富的肉汁和香料的融合,送啤酒一流呢👍~ 蠔仔肉碎粥用料上乘,蠔仔夠新鮮,能吃到蠔仔的鮮味,這與肉碎的鮮嫩完美結合,為粥增添了豐富的口感,每一口都能品嚐到蠔仔的鮮甜和肉碎的鮮香,好味!總括來說,「力寶軒」雖然主打食潮州菜,但係亦有幾好味嘅粵菜可以選擇,地點方便,食物質素唔錯,係家常便飯或朋友聚會的幾好選擇😊
🍱餐廳:力寶軒
🏫地址:金鐘道89號力寶中心地舖
☎️:25261168

~滷水拼盤(鵝片、五花腩、鵝翼,鹵蛋)

~五香牛展

~ 蠔仔肉碎粥

2024-04-24 53 瀏覽
今晚同老闆食飯,去左Office 附近的力寶軒食中菜位於金鐘站的上蓋,地理位置卓越,裝修非常之華麗,吸引咗唔少商人、富貴人家聚餐傾生意待應姐姐嘅態度都非常之好,招呼非常之周到瑤柱欖菜肉碎蒸滑豆腐肉碎蒸豆腐非常之滑嫩,甚至係食到淡淡嘅豆香,完全同屋企煮嘅唔同欖菜肉碎唔會太鹹,只係簡單嘅豉油,已經突出咗豆腐嘅鮮味家鄉炒麵線老闆叫咗個家鄉炒麵線,份量超級大份,兩個人食唔晒麵線口感粗鞋,大食妹就系鍾意呢種口感用咗少少老抽去煮,雖然睇落去好似好深色,但食落又唔會太鹹,好好食

今晚同老闆食飯,去左Office 附近的力寶軒食中菜
待應姐姐嘅態度都非常之好,招呼非常之周到
瑤柱欖菜肉碎蒸滑豆腐
欖菜肉碎唔會太鹹,只係簡單嘅豉油,已經突出咗豆腐嘅鮮味

家鄉炒麵線
老闆叫咗個家鄉炒麵線,份量超級大份,兩個人食唔晒
麵線口感粗鞋,大食妹就系鍾意呢種口感

2024-03-29 377 瀏覽
力寶軒一個歷史悠久的潮州食府,在金鐘一帶已經超過17年以上,亦在行內享負勝名,因此今天下午便來到這裏吃午餐。吃點心前享用一杯功夫茶,一樂也。蒸蝦餃皇四件$80,蝦餃皮薄餡靚,蝦餃內的蝦肉爽口彈牙,吃得出是新鮮貨色,以這個價錢來說,不算太貴。蟹籽蒸燒賣四件$80,燒賣用上了新鮮海蝦,加上味道鮮甜的豬肉和上乘的冬菇粒,令到這個燒賣的味道更有古早味,而且有濃郁的冬菇味道。叉燒包三件$48,包皮鬆軟可口,內裏的叉燒味道適中,是飲茶的必點點心之一。陳皮蒸牛肉球三件$48,牛肉球軟硬適中,味道跟外面茶樓吃到的不一樣,因此無法評分。

吃點心前享用一杯功夫茶,一樂也。

2024-03-19 381 瀏覽
服務至上平日同事或朋友都有提過,下午喺力寶軒食飯但就未試過夜晚嚟到夜晚的確冇比下午多人但仍然有很多家庭,或者打工仔老闆落嚟聚餐餐廳環境很闊落當然 職員亦十分殷勤 相當有禮貌及主動環境亦適合傾偈今日叫了幾款食物山楂草莓咕魯肉這個咕嚕肉的確值得推薦可能你會話到處都有咕嚕肉 但真正做到外皮脆裏面濃濃肉味的咕嚕肉卻不容易找到 食落的確有驚喜咕嚕肉都是新鮮炸起的 外皮很脆 裏面的肉亦仍然保持肉汁 肉味亦很濃郁 除了菠蘿 還配合了山楂草莓 變相更加開胃 但亦都不會太酸另外亦叫了潮州炒飯及沙茶粉絲牛肉煲 潮洲炒飯粒粒分明 亦都大份沙茶粉絲牛肉煲
服務至上

平日同事或朋友都有提過,下午喺力寶軒食飯
但就未試過夜晚嚟到

夜晚的確冇比下午多人
但仍然有很多家庭,或者打工仔老闆落嚟聚餐
餐廳環境很闊落

粒粒分明 亦都大份
潮州炒飯

沙茶粉絲牛肉煲

潮州炒飯
力寶軒, 果然唔會令人失望! 其實本身個人好鍾意食中菜(偏心❤️), 覺得中菜好多元化, 食極都唔會厭😚今日有機會放早, 所以決定今日嚟到金鐘心儀已久嘅力寶軒試一試佢嘅中菜☺️原本諗住散埋幾個小菜, 但見到佢套餐由前菜到甜品總共7味都包晒, 價錢亦都好公道, 所以就唔諗太多直接叫套餐😛正式上菜前, 侍應奉上四杯潮州茶同埋餐前小食, 幾有驚喜灌湯小籠包作為前菜, 一人一隻, 皮薄餡靚, 滿意! 涼拌黑木耳辣辣地, 冷盤上好開胃醒神滷水鵝片豆腐平時都食過好多潮州菜鵝片豆腐, 有時會偏肥, 但呢一間嘅鵝片肥瘦啱啱好, 非常之入味, 而且肉質好軟一啲都唔韌! 另外下面嘅豆腐非常非常之滑口。大愛呢一味❤️洋參靈芝炖烏雞湯好足料, 除左湯水外, 每碗都有肉同烏雞, 味道好濃, 天氣凍飲真係佳品🥰翡翠玉帶明蝦球份量啱啱好兩個人, 質素好高, 大蝦同埋帶子都好大隻好鮮甜,荷蘭豆好新鮮好爽脆又香甜😋清蒸沙巴海斑有得食蒸魚係我哋叫二人餐嘅最大原因, 唔係四人餐都有成條石斑! 魚幾大條啖啖肉, steam得啱啱好, 好感動! 楊枝迎甘露足料 唔算太甜 $308 only! 又係滿足嘅一餐 😆
力寶軒, 果然唔會令人失望!

正式上菜前, 侍應奉上四杯潮州茶同埋餐前小食, 幾有驚喜

灌湯小籠包
作為前菜, 一人一隻, 皮薄餡靚, 滿意!

涼拌黑木耳
辣辣地, 冷盤上好開胃醒神

滷水鵝片豆腐

洋參靈芝炖烏雞湯

翡翠玉帶明蝦球

清蒸沙巴海斑

楊枝迎甘露足料 唔算太甜

$308 only! 又係滿足嘅一餐 😆
2024-03-18 240 瀏覽
好多年前喺金鐘打滾嘅時候,時時去力寶軒飲茶,而家都成日間唔時會想食佢個蘿蔔絲酥餅。今日友人提議去飲茶,所以我就話不如去力寶軒食啦。好彩唔使等位就有得坐低,職員放低咗餐前小食俾我哋之後,我哋點咗五款點心。梅子花生(餐前小食):花生係煲熟嘅。加上淡淡嘅梅子味,感覺清新。蘿蔔絲酥餅:專程為佢嘅蘿蔔絲酥餅而來。好彩質素依舊。酥皮部份酥脆,蘿蔔絲清甜軟熟juice. 加上芝麻一齊炸,更添香氣。五柳炸雲吞:依家越嚟越少舖頭有炸雲吞賣。大家要好好珍惜。炸雲吞皮脆,內餡嘅蝦新鮮彈牙。記得要點個甜酸汁,可以中和炸物嘅油膩感。叉燒包:好多叉燒粒喺入邊,包皮薄。真係皮薄餡靚。而且包嘅質感鬆軟。陳皮蒸牛肉球:牛肉球質地軟熟。陳皮同芫荽增加味道層次。而馬蹄就令牛肉球軟熟得黎又帶爽口嘅口感。蟹籽蒸燒賣:豬肉同蝦嘅比例好,口感彈牙。味道鮮味。

蟹籽蒸燒賣:豬肉同蝦嘅比例好,口感彈牙。味道鮮味。