2021-09-11 2488 瀏覽
呢兩三個月因為減肥要食得好清,戒糖戒澱粉質,完成咗兩個cycle 有啲成績,可以放下假,咁梗係要約下朋友放縱下(個胃)啦,講到要飲食放縱,飲茶都應該係不二之選🤪由於兩位朋友都係金鐘返工,咁唯有我就就佢哋,過嚟搵佢哋lunch啦,其實想喺金鐘飲茶食點心嘅餐廳唔多,力寶軒係一個幾唔錯嘅選擇,環境好、坐得舒服,價錢又唔算貴☺️可能我太耐冇黎飲茶,原來而家已經係掃QR code落單叫嘢,真係大鄉里出城🙈炸春卷 好新鮮 熱辣辣 脆卜卜叉燒酥 普通沙律明蝦角 又係熱辣辣嘅,證明姐姐傳菜好有效率👍🏼蝦餃 餃皮厚度適中 蝦肉爽脆綜合環境、衛生、食物質素、服務水平、價錢 各方面都係好嘅⬛️📣最後值得一讚嘅係 電話訂座時冇講,係入座時我才特別要求侍應安排一張靠近角落頭嘅位置比我哋方便傾偈,侍應都非常樂意配合👍🏼👍🏼

芋絲春卷

炸春卷 好新鮮 熱辣辣 脆卜卜

叉燒酥

叉燒酥 普通

沙律明蝦球

沙律明蝦角 又係熱辣辣嘅,證明姐姐傳菜好有效率👍🏼

叉燒包
蝦餃

蝦餃 餃皮厚度適中 蝦肉爽脆

蒸粉果
燒賣
牛肉球

綜合環境、衛生、食物質素、服務水平、價錢 各方面都係好嘅

2021-09-08
沙律明蝦球
2021-05-02 4825 瀏覽
Happy Lunch ~ 鵝片係招牌菜✨✨✨超級好食😍😍😍😍一定要order!! 💕👍🏻椒鹽魷魚非常好食蝦餃燒賣好味~ 服務好好👍🏻但食物價錢都偏貴都屬於高尚嘅飲茶地方!
Happy Lunch ~
鵝片係招牌菜✨✨✨
超級好食😍😍😍😍
一定要order!! 💕👍🏻

椒鹽魷魚非常好食
蝦餃燒賣好味~
服務好好👍🏻

但食物價錢都偏貴
都屬於高尚嘅飲茶地方!
2021-03-01 4760 瀏覽
朋友再請客於力寶軒,我和 hubby 才第二次來,裝修不算新,但都舒服。是晚星期四,連我們 4 人,全場總共 11 位客人,真的生意難做。朋友點了一個套餐。先來一個拼盤,有滷水鵝、九肚魚、木耳、墨魚卷,及格啦!再來一個花旗蔘雞湯,足料。第三道是焗龍蝦,肉嫩鮮甜,有驚喜。蒸龍躉,新鮮,火侯剛剛好,超水準川椒雞不錯。火腿津白比較普通。海鮮炒飯不錯,有水準。水晶包好正,有蓮蓉及豆蓉雪耳雪梨糖水都不錯。我是陪客,只負責食,食得飽飽,朋友說連加一連 tips, 都只是 $1,500;這個價錢,都算貨真價實了 !
朋友點了一個套餐。
先來一個拼盤,有滷水鵝、九肚魚、木耳、墨魚卷,及格啦!
再來一個花旗蔘雞湯,足料。
第三道是焗龍蝦,肉嫩鮮甜,有驚喜。
蒸龍躉,新鮮,火侯剛剛好,超水準

川椒雞不錯。
火腿津白比較普通。
海鮮炒飯不錯,有水準。
水晶包好正,有蓮蓉及豆蓉

雪耳雪梨糖水都不錯。
2021-02-25
2020-11-02 3335 瀏覽
朋友於力寶軒請食飯,潮洲菜, 主因是套餐好抵食超值。以前有差不多 4 年在金鐘上班,多數在統一中心食午飯,很少過來 Lippo Centre。可以免費泊車,環境不錯的。當晚星期三,到的時候只有 4 枱客人,後來再有一枱,餐飲業的確不容易做,朋友點了 2 個 4 人套餐,開心套餐 $1,088 & 自選套餐$628, 還多點了一個海參粥。先來一個滷水拼盤,味道濃淡適中,很對胃口!。個人最愛的花旗參靈芝燉湯,有驚喜 然後黃金花枝卷,好食 !川椒雞正常合格吧!2 隻花蟹,新鮮肥美,多肉,連蟹腳都飽滿,讚特別要讚是蒸珍珠躉,醬汁另上,好新鮮好食臘味飯臘味份量充足 海參粥也足料 !甜品有燉雪梨及紫米露,紫米露大西米份量太多及太唸,影響紫米口感 !朋友負責埋單,他說超值 !
朋友於力寶軒請食飯,潮洲菜, 主因是套餐好抵食超值。
先來一個滷水拼盤,味道濃淡適中,很對胃口!
。個人最愛的花旗參靈芝燉湯,有驚喜

然後黃金花枝卷,好食 !
川椒雞正常合格吧!
2 隻花蟹,新鮮肥美,多肉,連蟹腳都飽滿,讚

特別要讚是蒸珍珠躉,醬汁另上,好新鮮好食

臘味飯臘味份量充足

海參粥也足料 !
朋友負責埋單,他說超值 !

2020-10-28
2020-10-29 3020 瀏覽
一流的食物和服務,食飯期間我不小心打翻了茶壺,因為沒有濺出枱面範圍無叫人抹,結果好快有人拿來方巾蓋上,實在細心。後來侍者呈上魚旦魚片米線主食,已預先分好四碗,非常驚喜食物味道賣相均佳,值得一試再試

後來侍者呈上魚旦魚片米線主食,已預先分好四碗,非常驚喜

食物味道賣相均佳,值得一試再試
蘿蔔糕
魚旦魚片米線
馬拉糕,粉果,帶子菜肉餃
蘿蔔糕
馬拉糕,粉果,帶子菜肉餃
2020-10-20 3008 瀏覽
平日晚上四人聚舊吃飯,客人數不多,要讚朋友太識點菜,有傳統潮洲菜,有風味又不會太heavy. 首先蠔餅好足料啖啖蠔仔,賣相好工整好有水準,加上醬汁好香口野味,一點都不熱氣。蒸雞都好香好多配料,感覺好健康滋補。最好味又值得一讚就係香酥鴨了,炸得剛剛好的外皮,入口即溶,好似雪花咁溶係口,但係超鬆化,炸得好幼細的雪花,一點油膩感都沒有,裡面有鴨件,連皮只有少少油,不溜不熱氣,食完好想再食多件,再配埋即炸紫蘇葉真係好夾。另外,芥蘭都好新鮮好鮮嫩又爽脆。最後就係兩面黃,同樣好味,一邊脆口另一邊保留面的軟糯。埋單4人都係人均200,唔知點解咁超值。
蒸雞都好香好多配料,感覺好健康滋補。
埋單4人都係人均200,唔知點解咁超值。

蠔餅
香蘇鴨
兩面黃
蠔餅
香蘇鴨
兩面黃
2020-04-20 6307 瀏覽
未有疫情之前,星期六朝去力寶軒飲茶,通常會撞到好多剛剛完成認許儀式嘅新秀律師。據聞佢地貪呢度環境好、食物水準唔錯、而且超近高等法院,所以選擇黎呢度宴請剛剛黎觀禮嘅親朋好友。餐廳入面好多鮮花、氣球,一片開心嘅氣氛。可惜,力寶軒喺疫情之下,星期六朝熱鬧場面不再。雖然食物保持一貫水準,但可能因為少左班律師新丁捧場,又或者大家都減少外出,所以力寶軒居然變得非常冷清!原本去之前係擔心飲茶多人,點知去到得我一台!講返我果日食飯的情況:點心感覺上變大粒左,而且保持一貫新鮮。而服務更顯殷勤。侍應生話,生意差左好多!因為平日寫字樓好多人已經home office ,星期六又少左班律師希望疫情盡快完啦!飲茶都係要熱熱鬧鬧先開心架嘛!

原本去之前係擔心飲茶多人,點知去到得我一台!

希望疫情盡快完啦!飲茶都係要熱熱鬧鬧先開心架嘛!

2020-04-04
2019-12-20 4606 瀏覽
公司係力寶軒搞聖誕飯。第一道上菜既係姬松茸炖響螺湯,清清地,有雞腳一齊炖湯。第二道菜係滷水鵝拼盤,鵝肉有少少鞋,豆腐同雞蛋最好食。第三道菜係翡翠蝦球富貴蚌,蝦球大大粒,蚌爽口。第四道菜係清蒸沙巴海斑,肉質有少少韌 。第五道菜係當紅脆皮雞,皮脆肉滑,好食。第六道菜係金華鴛鴦蔬,終於有菜食下。第七道菜係芙蓉瑤柱炒飯或瑤柱金菇炆伊麵,我揀左伊麵,太油。第八道菜係楊枝迎甘露,不過不失。最後係桂花糕同豆沙水晶包,唔錯。總括而言,中規中距。
公司係力寶軒搞聖誕飯。
第一道上菜既係姬松茸炖響螺湯,清清地,有雞腳一齊炖湯。
第二道菜係滷水鵝拼盤,鵝肉有少少鞋,豆腐同雞蛋最好食。
第三道菜係翡翠蝦球富貴蚌,蝦球大大粒,蚌爽口。
第四道菜係清蒸沙巴海斑,肉質有少少韌 。
第五道菜係當紅脆皮雞,皮脆肉滑,好食。
第六道菜係金華鴛鴦蔬,終於有菜食下。
第七道菜係芙蓉瑤柱炒飯或瑤柱金菇炆伊麵,我揀左伊麵,太油。
第八道菜係楊枝迎甘露,不過不失。
最後係桂花糕同豆沙水晶包,唔錯。
總括而言,中規中距。
姬松茸炖響螺湯
楊枝迎甘露
桂花糕
豆沙水晶包
2019-12-20
今天到金鐘的力寶軒吃午飯,落單和上菜的侍應態度不差但負責埋單嘅就非常無禮貌,當我簽完單正在猶䂊是否要在酒樓的底單上簽名時,那位女侍應冷冷的說了一句’放低枝筆啦',咁嘅態度,唔會再幫襯。整體o黎講, 今次點心的水準是可以的但係有一款好像叫雞絲咼筍的小食只得一隻手掌大小的分量, 而價錢收$80 多元就唔值啦。
,咁嘅態度,唔會再幫襯。
2019-08-14
2019-07-30 3880 瀏覽
係附近行到攰 本來想食名都酒樓 但因為全場俾人book左 臨時轉左黎力寶軒第一次黎食 亦唔知會食啲咩 冇咩期待最後7個人 叫左:蠔仔粥:水分都幾多 但蠔仔都算鮮甜 都好重料 食到唔少蠔仔招牌炒飯:個飯本身好好食口感好好 同蛋好夾 但芥蘭唔知係咪唔當做 比較硬 影響口感魚丸河:不過不失干燒伊麵:都幾乾身唔會話太油豆腐煲:好好食 豆腐甜甜地沙嗲牛肉粉絲煲:好中意佢地個調味 唔會太鹹 唔會完全cover哂牛味 炒絲入哂味 好食!兩籠水晶包:個皮好薄 餡食落似係紅豆同綠豆 都唔差
第一次黎食 亦唔知會食啲咩 冇咩期待
最後7個人 叫左:
蠔仔粥:水分都幾多 但蠔仔都算鮮甜 都好重料 食到唔少蠔仔
魚丸河:不過不失
干燒伊麵:都幾乾身唔會話太油
豆腐煲:好好食 豆腐甜甜地
兩籠水晶包:個皮好薄 餡食落似係紅豆同綠豆 都唔差
2019-05-15 5526 瀏覽
今天本來是吃盒飯的,但同事話唔好再食頹飯,叫我出去食,之後佢地話簡力宝軒。第一次黎食座無虛席!可能因為係Lunch Time好彩同事醒目有訂座!大家記得提前預訂呀!今次一行四人,叫左好多樣野食!潮洲粉果:入面好足料,真係做到皮薄餡靚,不太濕太黏太乾太軟太硬太削太黐一籠得三個。魚湯米線:真係魚湯滾起,唔會太味精味,而且有魚香!加埋彈彈的魚蛋,爽!一個例牌有好多米線係到,基本上每人分到兩豌。蝦餃:優質美味的蝦餃一定要皮薄而軟,如果餃皮是半透明則更佳,蝦要爽口彈牙,餃內有少量汁液,全隻餃則要夠熱為最佳!蝦肉燒賣:用豬肉同蝦肉做餡,出面包黃色皮,有啲上面會舖蟹子。睇樣都知足料!紅棗糕會比較遜色,唔係咁香既紅棗味,只能說一般!有點貴蛋白杏仁茶:一點都唔甜,蛋白多食落好滑似腐足糖水咁,重點係杏仁唔係用粉開!正今餐樣樣都好吃,都好正,配茶一流。

第一次黎食座無虛席!可能因為係Lunch Time
好彩同事醒目有訂座!大家記得提前預訂呀!

今次一行四人,叫左好多樣野食!

一籠得三個。

紅棗糕會比較遜色,唔係咁香既紅棗味,只能說一般!有點貴

今餐樣樣都好吃,都好正,配茶一流。
2019-05-15
  • 蝦肉燒賣
  • 潮洲粉果
2019-03-28 4102 瀏覽
一行5人去食晚飯, 叫左幾個餸, 一個老火湯, 餸大部分不是貴野, 最貴係個白灼蝦, 我地本想食蒜蓉開邊蒸, 經理話蝦細做唔到開邊, 但其實隻蝦唔細, 開邊岩晒, 我估廚師唔想做咁多功夫吧。最差係個栗子炆雞, 竟用急凍雞柳做, 難食! 呢鍋栗子炆雞最後食剩一半!埋單要2千蚊, 位位$400, 好唔低!只可惜唔記得影相!
埋單要2千蚊, 位位$400, 好唔低!
只可惜唔記得影相!
2019-03-01
2018-10-24 8816 瀏覽
Came for a dim sum lunch with colleagues, table for 10. Not a big fan of tea house but their dim sum is pretty good. The place is not big, and tables are packed. It doesn’t take long for the food to arrive. Their shrimp dumpling and xiao mai are nice and 足料!You can actually taste some cubes of radish in their radish cake which I like. 叉燒bun is good and soft too but I don’t tatste much cha siu it in... it’s mainly sauce. Staff are polite but not attentive, keep hitting me with their arms when the

Staff are polite but not attentive, keep hitting me with their arms when they put food on our table and I have to move every time... We have like 10 people with a large table, this could be better arranged on the setting before we get seated?
  • 燒賣
  • 帶子燒賣
2018-08-29 7096 瀏覽
中午两个部门的同事共8人一起出来吃饭,第一次来,本来以为环境还不错。领导大概点的是套餐,先上一人一份汤,潮州拼盘,古老肉等之后上菜速度非常慢,导致基本上一盘吃掉一盘,后来主要有一条鱼和一人一份的龙虾,芥蓝,炒饭,最后是一人一份的杨枝甘露。 重点是在我吃完龙虾后,盛了一点鱼到小碗里,这个小碗应该只放过鱼,其他菜我直接夹到了盘子里,然后吃完竟然发现碗里有一只小蚊子……我也不知这是哪儿来的,什么时候跟着哪道菜进来的,但多数是鱼。介于领导们在谈话,我也不多说什么,就叫服务员来把这个碗给她看,第一个服务员看了一会儿说不好意思啊,就拿走了,没任何说法,重点是竟然都不给我换一个新的碗过来!之后再叫服务员过来拿新的碗态度也不好,从邻桌拿了个碗过来就完事了。本来吃出个小虫就算了,之后还这种服务态度是真的不能忍!大排档的服务都比这儿好点!之后是绝对不会再来了。 最后买单的时候大堂里还飞进一只麻雀,不得不说这家店野生生态环境真不错……
2018-06-14 7968 瀏覽
甘生六十大壽,假金鐘力寶軒舉行,全場衣香鬢影。力寶軒歷史悠久,小的久仰大名,這回卻是第一趟品嚐。座落於力寶中心地下,於金鐘這轄心昂貴的商業地段,酒樓面積不算太大,十多圍佔據全場,陳設仍屬寬敞舒適。 甫進餐廳,居然見到一個碩大的Hello Kitty吹汽公仔,想不到甘生原來童心未泯,宛似搞一場六歲的生日派對。然而入內所見之美酒道出端倪,這絕對需要成年,而且要屬同道中人,始能分享這尊貴不凡的瓊漿玉液,小的與有榮焉。 未開場率先品嚐美酒,來自法國香檳區的Pierre Paillard甘香清甜,非常好入口,致令小的不知不覺地嚐了一口又一口。曾經有懂香檳的朋友說,香檳要存於大瓶裝Magnum其汽泡之濃厚度才告最完美,看著精瑩的汽泡在酒杯裡不斷騰升,直是不同凡響。台上的佈景簡潔華麗,而每一圍枱都掛著一個寫著60的輕汽球,甚至連碟子也印了一個60蓋章的字樣,壽宴氛圍溢於言表。 甘太一向細心,參加壽宴,居然尚有精美的幸運曲奇與不同款式之枱獎,而且均是他們從故鄉加拿大親自空運到港,滿載心意。 在甘生瞭亮閱耳的歌聲下,頭盤出場。饕餮所舉辦的壽宴,當然不會以一般的乳豬、炸蟹箝等貨色視人。九大簋

在甘生瞭亮閱耳的歌聲下,頭盤出場。饕餮所舉辦的壽宴,當然不會以一般的乳豬、炸蟹箝等貨色視人。九大簋精彩氛呈,各具特色。五福臨門,分別有鹵水鵝片腎鵝腸、脆皮方肉、椒鹽魚蛋、鹵水黑魚、萵筍海蜇頭等食材,絕對是一個大雜薈,其中的潮洲鹵味與海蜇頭都非常合小的之脾胃,而且份量十足,配上辣油與香醋,著實開胃醒神。

主菜既出轉飲紅酒,來自波爾多瑪歌酒莊的紅酒非常講究地預先置於玻璃瓶醒酒,入口馬上感受到其濃厚悠長的氣色,沒有小的敬畏的酸澀單寧,卻啖出粗䊯中漸見細膩悠長的無限餘韻。

福如東海高湯焗龍蝦蝦肉結實,上湯調配淡雅,突顯龍蝦鮮味。壽比南山之紅燒潮州翅著實是嘆為觀止!潮州翅一向出名用料足,但這一道翅之足料度則是史無前例地驚人,豐富地每一羹都是大量的翅,吃著如廝佳釀,小的也自覺升價了!

金玉滿堂乃遼參扣鵝掌,這一客遼參有司華力腸的份量,豐厚中見軟滑油潤,奇怪力寶軒怎會有如廝高質之食材,一說之下原來是甘生自攜珍品,難怪珍饈只應天上有,人間那得幾回聞。由於遼參豐厚肥大,要是大廚能多餚些許時日,其入味度將有更好的效果。

年年有餘清蒸金老虎斑火喉適中,魚肉仍是滑溜溜地透呈鮮嫩。松鶴延年之瑤柱貴妃雞同告嫩滑出色。雖云炸子雞香口,但要是食材新鮮,廚師技藝超凡,清釀的貴妃雞則更能突顯功架與滋味,這一道菜式則成功突圍了。

萬壽無疆是有趣的豉椒花甲配長壽煎伊麵,惹味的豉椒醬汁和以伊麵餅,比之糖醋麵是別有一番滋味。百子千孫的蟠桃與甜甜蜜蜜的紅豆沙湯圓則為是日壽都劃上完美句號。

感激甘生邀請,讓小的再一次大開眼界。僅祝甘生生日快樂!身體健康!福如東海!壽比南山!比翼雙飛!心想事成!

2018-06-12
生日