偶爾遇上的「勝利小廚」,一間有名氣的海南雞飯店。當然,我也跟一般人一樣,一坐下就點了一客海南雞飯。雞很滑很嫩,雞件偏瘦,因為雞瘦了,引致油香大大減低,幸好整體吃起來仍是不差,當沾上特製的醬汁令味道更豐富。還有一個致命傷,就是油飯!沒有味道的油飯,就只是用上雞油煮的,卻沒有蒜味及薑味。煮出來的飯略硬,總之油飯可算是不合格。即使多大的名聲也好,熱情過後,還是要好好keep住水準!海南雞飯。店名:勝利小廚地址:何文田勝利道6號地下
偶爾遇上的「勝利小廚」,一間有名氣的海南雞飯店。
當然,我也跟一般人一樣,一坐下就點了一客海南雞飯。
即使多大的名聲也好,熱情過後,還是要好好keep住水準!
海南雞飯。
店名:勝利小廚
地址:何文田勝利道6號地下
2015-10-24 431 瀏覽
那天跟朋友到了旺角朋友想到裝修不錯的餐廳或咖啡店拍照由於cafe的食物不足以作晚餐所以朋友帶我們到了勝利小廚進餐發現好吃的小店越來越少他們都較少作宣傳如果只在港島範圍活動的 跟本不會知道就只靠朋友中或openrice的幫助吧。今天吃了 一個令我回味而會再吃的無骨海南雞 我們點了一隻雞來到了 速夾咬一口 雞皮夠肥 雞肉很滑 沒有一點的雪味雞皮與肉中間夾著啫喱狀的膠汁 鮮味配上海南雞醬 我沾了少量其實本身原汁原味已經好滿足不用貪心之後再點了 菜乾白肺湯太重的果皮味 我自己不太喜歡 但味道夠濃郁。還點了其他菜式但我只想 提提 海南雞而已。因為海南雞會再次光臨。
那天跟朋友到了旺角
朋友想到裝修不錯的餐廳或咖啡店拍照
由於cafe的食物不足以作晚餐
所以朋友帶我們到了勝利小廚進餐
發現好吃的小店越來越少
他們都較少作宣傳
如果只在港島範圍活動的 跟本不會知道
就只靠朋友中或openrice的幫助吧。

海南雞

之後再點了 菜乾白肺湯
太重的果皮味 我自己不太喜歡
但味道夠濃郁。

還點了其他菜式
但我只想 提提 海南雞而已。
因為海南雞會再次光臨。

海南雞
2015-04-19 1076 瀏覽
今天探老虎的時候,她大部份時候都背對着我,令我很傷心。不過至少醫生批准了她離開氧氣箱,見她有起身走動,見到我還會貓貓叫的,令我稍為安心。最開心的是醫生說如果情況良好,25號便可以出院回家了。踏着輕鬆的腳步,與朋友Y在附近的勝利小廚吃飯。我點了泰式湯粉,朋友很驚嚇,說這兒的海南雞相當出名,無人不識。當天我們幫襯的時候,海南雞剛好賣完,店員說要等30分鐘,朋友堅持要等,我則吃我喜歡的湯河。比起生牛肉,我更喜愛雞絲扎肉。店員快速把麵端來,湯底很清甜,最喜歡越南河粉的質感。雞絲和扎肉的味道尚可,但何解海南雞會那麼有名?此時朋友Y的海南雞飯剛到,黃澄澄的雞皮,偷了一件來吃,滑嫩到不行,我終於有點了解了(笑)。
雞絲扎肉泰式湯粉
2015-04-24
2015-03-07 1670 瀏覽
食海南雞飯店之中,的確數一數二,幾好,雞味夠又軟嫩的口感,現今小有,但很多時繁忙的,如果外賣會好一些,堂食比較迫,一般是可以接受,價錢也是同區來說算平了,小菜也令人回味,又是蜜椒豬頸肉,牛尾等。
  • 牛尾,茄汁虾,蜜椒豬頸肉,海南雞,豬脾。
2014-09-20 1997 瀏覽
本人通常寫D唔好食既野, 免得第日再有人中伏今次就寫呢間係何文田既餐廳, 我諗冇人想上網睇人地既食評勁詳細咁講當日同邊個食, 為咩要食, 我想知既只係D野食點, 間野點, 同幾錢一到左就唔洗等位, 係搭台既, 不過迫過食譚仔 即叫呢間出哂名既海南雞飯D雞只係好普通既油雞, 燒味鋪都食到既味D飯好似糊仔, 係有D雞油味既, 不過真係唔得午市食, 所以有例湯送 普通FOOD COURT食到既都係咁, 不過蒜味太重, 成口都係果陣味, 岩D喜蒜人士$49個, 我下午食, 同埋個FD真係唔明點解仲有咁多人去食, 排哂隊...可能D人冇得揀啦
本人通常寫D唔好食既野, 免得第日再有人中伏

一到左就唔洗等位, 係搭台既, 不過迫過食譚仔
即叫呢間出哂名既海南雞飯
海南雞飯
D雞只係好普通既油雞, 燒味鋪都食到既味
D飯好似糊仔, 係有D雞油味既, 不過真係唔得
午市食, 所以有例湯送
例湯
$49個, 我下午食, 同埋個FD

真係唔明點解仲有咁多人去食, 排哂隊...可能D人冇得揀啦
2014-09-13
3 分鐘 (堂食)
2014-07-10 1484 瀏覽
雖然中學係勝利道附近但其實相對就少係呢邊食飯不過都知呢條街不嬲多野食今日黎到勝利小廚,經常都見到多人食,今日終於試下係門口見到佢掛左咁多海南雞,相信一定係招牌啦梗係叫返個試試海南雞去左骨,咩部份都有D,幾好,唔怕只係食胸或者食骨可惜都無咩雞味,無辦法,香港食雞係咁,但肉質方面尚可,都唔算好肥飯方面係油飯,但比較乾身,普通反而個雞汁調較得幾好,唔算辣得黎又夠香跟餐有野飲/湯,跟左個湯都唔差,唔覺有味精,或者唔係好多啦整體可以,可能開始真係好食,宜家反之普通走既時候見佢有豬髀,好似幾好食,下次再試!
雖然中學係勝利道附近但其實相對就少係呢邊食飯
不過都知呢條街不嬲多野食
今日黎到勝利小廚,經常都見到多人食,今日終於試下

係門口見到佢掛左咁多海南雞,相信一定係招牌啦
梗係叫返個試試
海南雞去左骨,咩部份都有D,幾好,唔怕只係食胸或者食骨
飯方面係油飯,但比較乾身,普通
反而個雞汁調較得幾好,唔算辣得黎又夠香

跟餐有野飲/湯,跟左個湯都唔差,唔覺有味精,或者唔係好多啦

整體可以,可能開始真係好食,宜家反之普通
走既時候見佢有豬髀,好似幾好食,下次再試!
2014-07-09
2014-06-18 1393 瀏覽
I live across the street from victory kitchen and eat there quite often.  Most people come to this place for their chicken rice, which is quite good.  However, I suggest asking the waiters for their recommendations on the rest of the menu; they are verrrry hospitable about it.  I can't read the Chinese menu very well, so I usually either ask the waiters or order what other tables ordered.  So far, my favorite is the beef brisket in red curry with rice.  The beef brisket in general is very tender and flavorful.  For lunch, I sometimes get beef brisket soup noodles with a glass of iced milk tea, which they do a pretty good job on as well.  Variety of fried rice is always good, but e-fu noodles were a bit undercooked.  Overall, the food is above average, and service is fantastic.  If it's your first visit, definitely get the beef brisket, Thai style
2014-06-18
  • Red curry with beef brisket
2014-06-05 1370 瀏覽
海南雞飯, 一般但多骨, 雞鞋兼鹹而冇雞味. 原盅白肺湯, 似普通豬肉湯加味精. 蝦醬通菜, 鹹而份量小, 不值得. 花甲太貴而且份量不多, 味道一般, 不值得.綠咖哩牛腩, 汁少牛腩硬, 不好食. 京都骨, 一般餐廳啲味道, 份量少而冇驚喜.
2014-05-23
2014-05-11 1452 瀏覽
黃雨天,二人揸車到勝利道揾食,見廚窗有好多雞掛面,鋪內客不多,可能大雨關係。我叫左半隻海南雞去骨雞外賣賣相不俗,回家即試雞味欠奉,但夠滑,配特製醬汁,特别好味及開胃,但雞太肥,好多肥膏。半隻雞$89略貴一点。

我叫左半隻海南雞去骨雞外賣

賣相不俗,回家即試

半隻雞$89略貴一点。
2014-05-11
2014-05-11 1343 瀏覽
突然好想食海南雞飯,呢間之前食過一次都OK近近地去左呢間海南雞雞去骨, 都幾多下,挺滑且不會太油  隨海南雞附上的醬汁味道還不錯  醬油因為它甜甜的 d雞皮見到透明,成碟汁我都用晒點雞一向不太吃雞皮的我也把雞皮吞下去個人最喜歡油飯,油份也不會過多 軟硬適中,粒粒分明 例湯夠味而不咸好喝!!如果普通茶餐廳呢個質素可以接受... 但如果係專門食海南雞既就真係未夠水準...
突然好想食海南雞飯,呢間之前食過一次都OK
近近地去左呢間
海南雞雞去骨, 都幾多下,挺滑且不會太油
 隨海南雞附上的醬汁味道還不錯  醬油因為它甜甜的
d雞皮見到透明,成碟汁我都用晒點雞
一向不太吃雞皮的我也把雞皮吞下去
個人最喜歡油飯,油份也不會過多 軟硬適中,粒粒分明
例湯夠味而不咸好喝!!
如果普通茶餐廳呢個質素可以接受...
但如果係專門食海南雞既就真係未夠水準...
2014-05-06
1 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
2014-05-02 2498 瀏覽
勝利道上的老字號品牌, 首選勝利小廚。其外型如茶餐廳般格局, 但內裡卻是泰菜為主。那天中午好不容易走到去何文田, 全因親愛的友人首次的駕駛考試。老實說, 在我全沒心理準備的情況下, 竟然拿下個一take pass, 真是嚇我一跳。不過他個人可是個臨危不亂之人 (有時或者是因為反應慢吧), 拿下這個勝利也是應該的。就正因這樣, 走進了這條勝利道, 感覺甚有意義。而來這裡, 當然要光顧一下這家老店吧! 未到十二點半, 餐廳已叫半滿, 幸好還不用等位的我們坐下。未幾, 遞來餐牌一個。我想也沒想就是一個海南雞飯, 而再加的... 思前想後就要了個青咖哩豬頸肉飯。一碟海南雞飯上桌, 整體碟頭不算大碟, 但是雞的件數不少。底盛有油飯, 與一眾海南雞飯相約。餐廳餐牌有註明, 如食客要求雞脾, 需額外加錢, 但眼見在沒有特別要求之下來的雞件也都不是太差吧。雞肉用上“生鴿夾死鴿”型式, 部分是雞上脾, 肉質嫩滑可口, 雞皮爽脆而不覺膩。而另外夾有的是雞背肉, 背多而肉薄, 入口質感差一點。從爽滑的雞肉中吃到一點點海南雞的清爽和清香, 當中亦帶有些鹹香, 感覺不錯。飯底的個雞油飯, 用上煮雞時流出的油與飯

飯底的個雞油飯, 用上煮雞時流出的油與飯同煮。飯熱而香, 將雞油味道帶出, 惹味。雖然入口有少許膩, 但是整體效果可以。
而更重要的還是兩個醬汁: 一個是混入不少蒜頭的薑蔥酸辣醬, 甜酸辣味道平衡, 能利爽滑的雞肉更見惹味。第二個是馬來亞式的醬油, 感覺如豉油, 但整體較甜一點, 而且更稠身, 相信是加入黑糖煮好。這醬卻可令雞肉提升口感, 味道更濃烈一點。
海南雞飯不選餐飲, 要了一個老火例湯。青紅蘿蔔煲豬肉, 入口重身而味道略甜, 味道不錯。
再來的是一個青咖哩豬頸肉, 椰香味道十足。咖哩汁亦變得稠身, 但亦感覺到不錯的青檸與香茅的平衡, 再加上泰國小茄子, 感覺地道。不過,  雖說豬頸肉質感淋爽, 但是咖哩味道只流於表面, 沒有與汁醬融和。
然而咖哩醬汁加上油飯, 口中油膩感不少, 可是椰香味道與油飯味道相配, 感覺也算可以。咖哩綿重身, 辣度不高, 但吃後也有挺飽的感覺。

我們兩人步出, 只約一點左右, 已見餐廳開始形成人龍, 我倆相視而輕呼走運。
2014-04-07
  • 海南雞飯
2014-04-29 902 瀏覽
那天和個女人去到勝利道,好自然想起兩樣野!1. 狗  2. 勝利小廚。同女人一起到這裡一定行幾間狗店,之後便入去勝利小廚。2話不說,便叫海南雞飯要白飯(本人怕吃油利飯)、泰式豬脾湯米、原盅白肺湯、青0 soda。很快來了個湯,見到湯用左修縮包裝料包住個原盅,就覺得奇怪,點解吾係用紙包住既咩!不過吾緊要啦!只要好飲便是了!好夠熱,但很普通,不覺似豬肺湯,似普通豬肉湯,還有小小味精的味道。海南雞飯來了,飯得個暖字!失敗,雞又鞋又冇乜雞味!冇醬油實吾掂。泰式豬脾湯米,呢個合格,夠熱!豬脾香,肉質不太冧,還加了幾條通菜!good。最後杯青0 soda,都係差soda 竟然冇氣,你話有幾好!真係不再勝了。
5 分鐘 (堂食)
2014-04-27 722 瀏覽
短短的一條勝利道,兩旁佈滿食肆,由街頭行到街尾,再返轉頭,最後揀左勝利小廚。海南雞飯幾好食,最出色係個醬,酸酸地帶點辣,好開胃。蒜油飯都唔錯,好香又唔會太油。泰式咖喱飯,可以揀紅/青咖喱,雞肉/豬頸肉/牛肉,白飯/蒜油飯。叫左紅咖喱雞蒜油飯,紅咖喱同想像中有D出入,唔係好辣,反而有微微蕃茄味,好搞笑。好立克少甜左重係好甜,睇黎下次要走甜先得。

好立克少甜左重係好甜,睇黎下次要走甜先得。
2014-04-25
  • 海南雞飯
2014-03-17 708 瀏覽
有一段時間無光顧何文田的勝利小廚, 今日再去, 係因為小狗又生病了等小狗做小手術期間, 在勝利小廚找一點吃的充飢, 簡單的一碗泰式鴨肉米粉, 有傳統泰國人的口味, 充足的芹菜, 蔥, 冬菜, 青新通菜, 是不可缺少的; 鴨肉份量不少, 脂肪, 肉比例平均, 點店主提供的酸甜醬又幾好味~~價錢大眾化, 食完去接回小狗, 好彩早去睇醫生, 沒事了 下次再去食, 希望唔係因為呢個原因啦
鴨肉湯粉

價錢大眾化, 食完去接回小狗, 好彩早去睇醫生, 沒事了
 下次再去食, 希望唔係因為呢個原因啦
2014-03-12
鴨肉湯粉
2013-09-25 685 瀏覽
何文田窩打老道一帶看似住宅區,唔太多食店,但其實貴精不貴多。雖然佢食店唔多,但其實果樹係有幾間出名、或歷史悠久嘅小店,佢哋全都聚集係同一條街 --- 勝利道。我最鍾意食有邊間?點止一間咁少吖。。。熱狗店、日本麵店、點心店,仲有我今次介紹嘅呢間。。。勝利小廚!呢間食店最出名係咩?其實有幾款,但我最常食嘅係海南雞,我絕多數係會叫海南雞金邊粉﹝因為我鍾意食湯粉嘛,同埋飯嘅份量對我嚟講太多,唔係好食得哂﹞。但既然要介紹美食俾大家,我今次都破例叫咗海南雞飯。呢碟飯$50有找,我食過都好幾間食店嘅海南雞飯,佢嘅味道相比一啲價錢貴嘅食店有過之而無不及。佢個黃油飯唔會太油,亦唔會太乾,味道剛剛好。個雞絕大部份位置都去哂骨,真係可以用啖啖肉嚟形容。我最鍾意點橙色個汁,酸酸辣辣好開胃,我今次試過混合兩個汁一齊點,又都幾好味喎。呢間食店除咗海南雞飯出名,多人食外,仲有泰國滷水鴨肉,泰式滷豬脾都好多人食。曾經試過一班人嚟食晚飯,點過佢嘅小炒,都好好味。可以話係,樣樣出色。
2013-08-02