2013-08-14 23 瀏覽
前陣子到了中環,叫了一個檸蜜脆脆,這兒的招牌。 挺特別的,豬仔包烘到好脆,不過比我相象普通。另外叫了個jam營養麥多, 很有驚喜,麥包係厚切的,外脆內軟。 我會推介大家食營養麥多=)下次再黎會再食營養麥多配混醬同食茄牛麵
前陣子到了中環,

我會推介大家食營養麥多=)

下次再黎會再食營養麥多配混醬同食茄牛麵
  • 營養麥多
2013-08-08 62 瀏覽
一間非常非常老的老字號,一向以蕃茄著名,是日又心思思想吃,剛好同事可以幫手買外賣,於是是日辦公室內茄香四溢!茄牛蛋通蕃茄一貫的鮮甜、濃香,牛肉一貫的滑嫩,可惜的是勝香園的蕃茄湯缺乏了新鮮蕃茄的清香,罐頭蕃茄的份量又增加了嗎?雖然如此,味道暫時還是不錯的。檸蜜脆脆一打開紙袋就聞到好香的檸檬和蜜糖味,而且包身鬆軟,烘得香脆,比起奶醬多士更加得我歡心。

2013-07-04
10 分鐘 (外賣自取)
2013-07-30 161 瀏覽
第三次食勝香園,食過好多間SO-CALL番茄濃湯都唔及這一間。加上大排檔的舊式風味,已經少之又少了。黎過三次,都仲係唔識路去,行到身水身汗先到。不過大熱既天氣加上走黎走去既汗水後,飲上一杯咸檸七,感覺特別爽,咸酸甜在心中既感覺真係正。番茄牛既最出名的,多數人都會叫番茄牛通,但我試過一次後,就覺得濃湯配米粉先係絕。加上佢地既通粉,我個人覺得有點粉同淋。米粉上痴住啲濃湯(口雪口雪)聲咁食入口,好滿足既感覺就係咁簡單。牛肉都同以往冇咩分別,唔同嬲到好厲害。奶油脆脆成個都係脆的,脆到入心。但係我都係中意食外脆里面軟既多啲,但因為落既既練奶既關係,成個都係脆既話會冇咁甜同流口!所以OK LA~
奶油脆脆
加上大排檔的舊式風味,已經少之又少了。
黎過三次,都仲係唔識路去,行到身水身汗先到。

2013-07-29
2013-07-26 20 瀏覽
番左中環大半年~~~一路都好想食勝香園~但次次去到見到好多人都會停一停,諗一諗, 跟手走...最終掟起心肝lunch time 去!個日1點去到, 等左都5-10 mins~~~~好多人~~~坐低就即叫~ 因為一早已諗好~~我問我男友"唔會遲到ga 可"落單個位叔叔聽到就問我lunch time 食幾耐~又話叫厨房整快D.... 好warm   >"<野食黎到!!!9/10好正!!!! 食到鮮檸汁ge 味!!!如果佢多番少少檸汁我會俾10分 lol個包好夠脆!!!! 正! 8/10番茄味10足~~~個餸我叫左餐肉~~我連碗湯都飲晒...($2X)BTW.. 我男友叫左牛蛋通個湯會稀好多....如果愛番茄人士要注意啦!!!
番左中環大半年~~~
一路都好想食勝香園~
但次次去到見到好多人都會停一停,諗一諗, 跟手走...
最終掟起心肝lunch time 去!
個日1點去到, 等左都5-10 mins~~~~
好多人~~~
坐低就即叫~ 因為一早已諗好~~
我問我男友"唔會遲到ga 可"
落單個位叔叔聽到就問我lunch time 食幾耐~
又話叫厨房整快D.... 好warm
 >"<
野食黎到!!!
9/10
好正!!!! 食到鮮檸汁ge 味!!!
如果佢多番少少檸汁我會俾10分 lol
個包好夠脆!!!! 正!
8/10
番茄味10足~~~
個餸我叫左餐肉~~
我連碗湯都飲晒...
($2X)

BTW.. 我男友叫左牛蛋通
個湯會稀好多....如果愛番茄人士要注意啦!!!
2013-07-23 97 瀏覽
數一數, 已有近三年沒來過這裡, 原因是我怕排長龍的關係, 如要避免此情況, 最好早上來才可. 是日由另一半提議, 出發到馬交前先來吃個午餐. 居住新界西的我, 十時多已出發去~從香港站行過來不遠, 看看手表只是11時半~沒有人龍又不用等位, 真好! 相對上次來, 現在座上客以遊客比例為多. 耳邊聽到不少多國語言, 然而店員阿姐以有限普通話/英文, 加上有禮笑容, 仍可溝通自如.真厲害!說回食物, 檸蜜脆脆仍是我的推介焦點~ 砌成米奇形的脆脆, 簡單又窩心~ 豬仔包烘至金黃, 塗上牛油, 蜜糖, 檸檬汁, 就這樣大眾化材料, 卻產生美味的化學作用~ 再來有混醬厚粗麥多: 其實餐牌上的包包/ 醬料都可以自行配搭, 例如:奶醬豬, 奶油提子麥多, 也有厚薄之分, 彈性極大. 我愛健康一點的, 又富口感的粗麥多. 是次選了鍊奶, 果占及花生醬組成之混醬, 味道夠多層次, 最重要是多士也非常鬆脆! 真是任何時候吃一份都可以呢~鹹食方面, 豬扒鮮茄蛋脆脆與甜多士同樣精彩! 即叫即做也得等上十來分鐘, 上枱時店方已把原個包一開為二, 豬扒肉質非常鬆軟, 且吃得出沒有什麼鬆肉粉味道, 加上煎蛋及蕃茄

名物: 檸蜜脆脆
混醬厚麥多
鹹食方面, 豬扒鮮茄蛋脆脆與甜多士同樣精彩! 即叫即做也得等上十來分鐘, 上枱時店方已把原個包一開為二, 豬扒肉質非常鬆軟, 且吃得出沒有什麼鬆肉粉味道, 加上煎蛋及蕃茄片, 感覺就如吃公司三文治一樣豐富, 還只是$15~
豬扒鮮茄蛋脆脆
我們最後也點了懷舊鹹檸七: 在炎炎夏日之下, 來杯冰涼飲品感覺甚暢快~~鹹檸檬也對喉嚨有好處~當作為我們的美食之旅打好底吧!!
鹹檸七
2013-07-06
名物: 檸蜜脆脆
豬扒鮮茄蛋脆脆
鹹檸七
2013-07-19 20 瀏覽
因為要完成一份關於大牌檔的報告,所以找了好友跟我一起到大牌檔去作親身體驗。勝香園在中環和上環之間,無論在何下車到要走一段路,不過家人說從上環到那兒的路比較易走,於是我們便從上環站下車。尋找勝香園的過程頗為辛苦,幸好有路人幫忙,不然真的走十輩子也找不到她。以綠色帳篷和簡單鐵皮搭建而成的勝香園早就有很多打工一族和少部份遊客在進餐,位置滿了的關係,我們要等候約五分鐘才能坐下。人又多,又沒空調,有的只有大風扇,還有不斷的告訴自己「心靜自然涼」才真的涼了點。樓面的姨姨們都忙得沒空招呼你,所以態度也有點不好,可是絕不是那種不休做的態度,只是忙得沒心情那種而已。見他們那麼忙,我們也秒速點餐。本來想點一個很多醬在包面上的包,但姨姨建議我們點另一道,因為那款脆脆包更適合我們這些年輕少女。好吧,聽你的。因為太熱而且很渴,所以點了杯凍檸賓。冰的比例比較外面的下得多,加上天氣太熱,原本酸酸甜甜的凍檸賓很快就便淡了。我沒有試朋友的蕃茄牛肉公仔麵,但他說很好吃。據他所述,牛肉腍軟,蕃茄湯底清甜好喝。總括來說就碗麵很好吃。兩分鐘後,我的蕃茄火腿腸通粉到了。鮮紅色的,真是茄得很!可能是選了通心粉的關係,蕃茄湯底較公仔

凍檸賓
因為太熱而且很渴,所以點了杯凍檸賓
蕃茄牛肉公仔麵
我沒有試朋友的蕃茄牛肉公仔麵,但他說很好吃。
據他所述,牛肉腍軟,蕃茄湯底清甜好喝。
總括來說就碗麵很好吃。
蕃茄火腿腸通粉
兩分鐘後,我的蕃茄火腿腸通粉到了。鮮紅色的,真是茄得很!
可能是選了通心粉的關係,蕃茄湯底較公仔麵的特別濃郁。
每呷一口湯,再吃一口通心粉、火腿或香腸,當然少不了清甜又多肉的新鮮蕃茄。
這裡的蕃茄湯底不會有極重的茄膏味,酸度恰好,順滑美味。
牛油蜜糖汁檸檬脆脆
不愧為勝香園姨姨推介的牛油蜜糖汁檸檬脆脆,真的超級好吃,簡直一試難忘!
豬仔包烘得極為脆口,「咔喇」的一聲,口邊的面包都變成碎狀,就像在吃消化餅乾一樣。
整個脆脆甜甜的。包面的汁料塗得用心又均勻,汁料的份量不會過多,讓你不會忘記豬仔包原有的香味。檸檬汁不是突如其來的酸,而是慢慢從蜜糖中散發出來,味道很是清新。
大推這個!

吃罷,我們馬上結帳,免得等候的人辛苦。樓面的姨姨問我們好吃不,我如實告訴了他。
普通的食材也教人讚不絕口,果然能俘虜無數香港人和遊客的心。
2013-07-17
蕃茄牛肉公仔麵
蕃茄火腿腸通粉
牛油蜜糖汁檸檬脆脆
2013-07-18 135 瀏覽
那天在發出酷熱天氣的警告下,我還是選擇了在勝香園享用午餐,原因是我想吃一點酸酸的食物,雖然還是有一點熱,但眼見攤檔都開了幾把噴出霧氣的大風扇,其實也可以接受。店員也好友善,安排並示我坐到一個吹到風的位置。好喜歡吃這裡的茄牛通,番茄味重,酸酸甜甜的好開胃,牛肉亦好滑好冧。再加杯冰凍咸檸七,就可消消暑氣。如果你是怕熱人士,最好還是別在大熱天時去光顧,但如果你願意為了美食,想挑戰一下自己的耐性,那趕快去吧~!

茄牛通+咸檸七
茄牛通
2013-06-20
茄牛通+咸檸七
茄牛通
2013-07-01 106 瀏覽
五月二十八日 (星期二)不經不覺已踏入了夏天記得由三月開始,香港的雨總是下過不停有陽光的日子真是十隻手指也可數終於雨過天晴,頓時變成酷熱的夏天,行幾步也已經汗流浹背(特別是架架仔)是日,架架妹突然想吃茄牛通,架架仔只好聽從高達三十多度的中午,倆口子來到勝香園由九記那個方向行過勝香園,遠遠見不到人群聚集在這繁忙時間仍然有空位出現,是夏季勝香園的情況見到一個位於大風扇旁的兩個位置,想也不用想,就過去佔了 倆口子心有靈犀,選的配搭是一模一樣的是日的蕃茄湯底做得特別濃郁稠身酸酸甜甜,在這夏日的確有開胃的功效鮮牛肉富肉香之餘又軟腍,份量又多如此的高水準,是炎夏限定的吃茄牛通不夠糊肚的,生怕三點三又要吃下午茶還是多點一客雜蜜多為上策脆脆的多士上有果醬,煉奶,花生醬等,麵包又做鬆脆,非常惹味凍檸茶又是這由名物(其實這裡,甚麼也是名物 )篤好的凍檸茶,對懶人如架架妹飲是最適合不過說笑,從來,篤好的才是最好的檸檬茶才真!直到我們差不多吃完,又開始有人等位喇深信好味自然涼的道理!
五月二十八日 (星期二)

不經不覺已踏入了夏天
記得由三月開始,香港的雨總是下過不停
有陽光的日子真是十隻手指也可數

是日,架架妹突然想吃茄牛通,架架仔只好聽從
高達三十多度的中午,倆口子來到勝香園

由九記那個方向行過勝香園,遠遠見不到人群聚集
在這繁忙時間仍然有空位出現,是夏季勝香園的情況
見到一個位於大風扇旁的兩個位置,想也不用想,就過去佔了
腸仔炒蛋鮮牛蕃茄通

倆口子心有靈犀,選的配搭是一模一樣的
是日的蕃茄湯底做得特別濃郁稠身
酸酸甜甜,在這夏日的確有開胃的功效
鮮牛肉富肉香之餘又軟腍,份量又多
如此的高水準,是炎夏限定的
雜蜜多
吃茄牛通不夠糊肚的,生怕三點三又要吃下午茶
還是多點一客雜蜜多為上策
脆脆的多士上有果醬,煉奶,花生醬等,麵包又做鬆脆,非常惹味
凍檸茶
凍檸茶又是這由名物(其實這裡,甚麼也是名物
篤好的凍檸茶,對懶人如架架妹飲是最適合不過
說笑,從來,篤好的才是最好的檸檬茶才真!

直到我們差不多吃完,又開始有人等位喇
深信好味自然涼的道理!
2013-05-28
凍檸茶
腸仔炒蛋鮮牛蕃茄通
雜蜜多
2013-06-08 24 瀏覽
見阿蘇講得咁好食,所以專登坐車去食,叫左碗蕃茄牛肉湯麵,湯底顏色好濃但味道過酸,牛肉冇牛肉味,仲叫左個檸蜜脆脆,只係甜甜地冇乜檸檬味,因係大排檔所以冇冷氣,食到大汗滴細汗,如果好食辛苦都冇所謂,但覺得名過其實唔會再有下次
2013-06-06
2013-06-08 14 瀏覽
2013-06-06
2013-05-25 73 瀏覽
來到歌賦街我的擇障礙症又發生了,不知去九記吃牛腩,定去吃勝香園茄牛通,今天去到那裡,眼見兩條人龍都好長,所以便同個女人一人排一條龍,看看誰先勝出,結果…………………...........................勝香園勝出。坐下來二話不說,2個茄牛通,熱O茶,熱奶茶,點解要茄旦牛通,吾要茄牛面茄牛米,原因只有一個,就係通心粉內臟更加多濃濃番茄湯,吃落去渴下去更香更滿足,有咬口既牛肉,有一舊舊既番茄,跟本不必下辣油,下了更破壞那濃濃的番茄湯。奶茶O茶那些香滑既茶,真係舊式既茶,渴下去時很香茶味,渴完後完全沒有苦澀味,還有些齒頰留香。面包不用講啦,檸蜜脆脆一定正啦,其實還有一樣更正的,就係舊式食店才有的,就係麥方包(一般都係用白方包),我每次我必定要叫奶醬麥多,可能這個係我細個成日食,所以對檸蜜脆脆的感覺沒有奶醬麥多強烈。只怪我個人太專一了。(真係????? 吾知喇HAHAHAHAHAHA.................)

30 分鐘 (堂食)
  • 咸檸七
  • 茄牛通
  • 脆脆
  • 奶醬多
2013-05-16 11 瀏覽
久仰勝香園大名已久, 但一直都不知道在那裡, 後來才知道在九記對面. 第一次來到勝香園, 當然要試試招牌三寶: 茄牛麵,檸蜜脆脆和凍咸檸七❤ 等了一會,咸檸七端上來了, 呷了一口,雖然可以解渴, 但是味道相當咸,咸到快要飆眼水 可能是小妹不懂欣賞的緣故吧!跟著就是茄牛麵, 大量的番茄蓉鋪在上面,份量十足; 湯底十分濃稠,而且酸酸甜甜, 相當醒胃, 讚 牛肉頗為嫩滑, 一點都不"鞋“ 公仔麵煮得剛剛好,不會太稔,容易入口, 而且相當彈牙 連本身不喜歡吃番茄的小妹也吃得津津有味呢! 檸蜜脆脆一送上枱,就被它深深吸引了, 因為它的外型很像小妹的最愛: 米老鼠呢!咬了一口米老鼠的耳朵, 聽到清脆的“卜卜”聲, 香脆鬆化 烘得剛好的豬仔包加上自製的檸檬蜜糖醬, 甜中帶酸, 很是開胃, 清新怡人, perfect match! 其實店鋪用的都是最普通不過的食材: 麵包, 番茄,牛肉... 但是要把它們配搭得天衣無縫, 實屬不易. 這裡就體現了什麽叫"平凡中的不平凡". 下次有機會的話, 小妹會再次光顧!
可能是小妹不懂欣賞的緣故吧!
牛肉頗為嫩滑, 一點都不"鞋“
公仔麵煮得剛剛好,不會太稔,容易入口, 而且相當彈牙
連本身不喜歡吃番茄的小妹也吃得津津有味呢!
2013-05-13
  • 茄牛麵
2013-05-08 18 瀏覽
由於十一點半左右去到所以唔需要等位.我地7個人,大家都叫左唔同既蕃茄麵而我個個就係蕃茄碎牛炒蛋麵湯十分夠熱!蕃茄醬唔會得個dd,酸酸地開胃!碎牛炒蛋好大塊好厚!!!!good不過個人覺得蛋炒得過熟,冇嫩滑既口感. overall 好足料!另外我地都share叫左奶油脆脆&檸蜜脆脆前者真係好食,好香, 好脆後者個名吸引,但食落就冇咩驚喜仲有一個係高籤麥多(?!個名好似係咁)呢個唔多人order,但其實呢個先至係驚喜.我地都一致覺得好味過檸蜜脆脆加上價錢合理$21-$3x就有一個麵係中上環呢邊既地方真是very good!p.s其中一個朋友叫左什麼蕃茄餐肉雙腸通,,,,,佢塊餐肉厚到接近2個十蚊疊埋
由於十一點半左右去到所以唔需要等位.
我地7個人,大家都叫左唔同既蕃茄麵
而我個個就係蕃茄碎牛炒蛋麵
湯十分夠熱!
蕃茄醬唔會得個dd,酸酸地開胃!
碎牛炒蛋好大塊好厚!!!!good

不過個人覺得蛋炒得過熟,冇嫩滑既口感.
overall 好足料!

另外我地都share叫左奶油脆脆&檸蜜脆脆
前者真係好食,好香, 好脆
後者個名吸引,但食落就冇咩驚喜

仲有一個係高籤麥多(?!個名好似係咁)
呢個唔多人order,但其實呢個先至係驚喜.
我地都一致覺得好味過檸蜜脆脆

加上價錢合理$21-$3x就有一個麵
係中上環呢邊既地方真是very good!

題外話/補充資料: 女仔細食可以叫一個麵,之後share(奶油)脆脆 因為份量真係十足.
2013-04-23
$31.5
  • 奶油脆脆
2013-04-29 2940 瀏覽
Macaroni with egg, luncheon meat, sausage in tomato soupVery rich soup base that keeps you wanting more! Peanut butter and condensed milk toastSIMPLE yet IRRESISTIBLE, SO HK SO GOOD!Lemon Crispy BunThey toasted the bun for a several times before serving, no wonder the bun was SO crispy!It simply crumbled in my mouth! A little effort makes a great difference! *clap clap*
Lemon Crispy Bun
2013-04-24
2013-04-25 13 瀏覽
呢排趁天氣冇咁熱腍住試間特色大排檔, 但实在失望........凁檸茶 - 冇香味, 同茶味蕃茄烟肉麺 - 冇特別, 叫做有些蕃茄肉, 湯太咸, 唔啱我檸檬脆脆 - 叫做好食D, 但個包唔新鲜仲有全部都係阿姐做, 他他條條, 有個仲惡死騰騰鬧我哋放個袋喺圓橩, 其實個個都係咁又唔係爆滿

凁檸茶 - 冇香味, 同茶味
檸檬脆脆 - 叫做好食D, 但個包唔新鲜

2013-04-25