2024-01-11 293 瀏覽
🍚嘩,講真,今日試咗北角煮飯仔,真係少少出乎意料咁掂啊!就係忽然間好想同大家嗌,話佢哋嘅飯超級掂!酸辣湯夠哂kick,飲落暖笠笠,就連平時可能會有啲乾嘅滷水雞肶都做到腍滑又惹味。嗰啲茄子啊,唔油膩又香口,完全冇得彈。甜酸魚塊個汁香甜得嚟唔膩,真係搞到我食咗好幾碟,個人超鍾意!四季豆拌過嚟清新爽口,又夠份量,豉油王炒個鍋香氣撲鼻,真係食到停唔到口!即使係平凡嘅苦瓜炒蛋,都做到得嚟清新,又唔會苦,好適合唔太鐘意苦嘅朋友。至於麻婆豆腐嘛,咩都好,不過我就覺得應該要有啲肉碎會更正!走過路過,唔試就真係損失大啦!跟朋友仔一齊嘆完呢頓,成班人都讚口不絕,諗住下次要試埋其他菜式。咁多款選擇,真係一餐食唔晒,下次再嚟啦!👍😋

2023-11-19 260 瀏覽
佢個炸子雞係完全冇雞咁,得粉同埋辣椒。。。。懷疑佢粉扮雞。。。。唔應該叫辣子雞,應該叫「辣椒炸粉」。。。。魚香茄子非常油。。。好似落咗10斤油咁。。。。所以應該「茄子撈油」。。。。仲有叫咗個唔知咩餸,淨係覺得好鹹。。。。。最後態度非常差,企咗喺度排隊幾分鐘都被無視,淨係理後邊嗰啲人(咁使鬼排隊咩???)。。幫襯佢仲要受氣。。。 其他北角兩餸飯好味過佢好多。。。。價錢又差唔多。。一定唔會再幫襯。。。。。

仲有叫咗個唔知咩餸,淨係覺得好鹹。。。。。

2023-11-19
2022-12-10 984 瀏覽
叫左一個三餸飯,選擇分別係回鍋肉、紅燒豆腐、麻婆豆腐,阿姐依照以上次序勺餸落我個飯,勺餸俾我之前,佢事先話事「你要多飯呀?」,眼見飯既分量特多滿滿佔6.5/10,佢就隨即勺餸俾我,第一個餸佢只勺了分量少之又少既幾片菜,簡直好似食剩既餸尾咁,我立即問「唔係咁少呀嘛?」,阿姐話「$8一個餸你想點呀?」,我叫阿姐俾多少少我,先真係俾多‘’少少‘’我,第二個餸更加唔洗問,都係得幾片紅燒豆腐(3-4片),我已經費是同阿姐嘈,只有最後的麻婆豆腐分量是能夠接受。回到家發現回鍋肉係得幾片菜同兩片無肉食既肥豬肉薄片,味道是好的,可惜除左飯係熱之外(買既時候見到飯有熱到出煙),其他餸係凍的。以下相片係因為我好肚餓食咗啲先影,啲餸是我翻開擺放,僅供參考。返到屋企醫完肚之後之後真係成肚氣,翻查OpenRice食評,跟之前的評價大相逕庭,未知是否相隔接近一年及因為通帳關係。個湯我唔建議加,其實如果用心做的話,唔需要用咁既價錢吸引食客,料俾足的話,食客$4x兩個餸飯都肯俾。最後要重申,飯既分量俾足多多大份既你,飯既分量可以令你覺得飽肚,可惜啲餸既分量分配少之又少由阿姐話事。原本都無諗住寫食評,可惜實在忍唔住(不只

原本都無諗住寫食評,可惜實在忍唔住(不只一間食店),倘若再有下次,希望我可以寫既係好的食評。
2021-01-30 2764 瀏覽
🍚呢間北角煮飯仔原來廿四小時,佐酒小菜、公司都會、麻辣水煮雞煲、糖水都有。我今日去到嘅時候,係下午四點半,啱啱係佢哋晚餐餸菜出爐嘅時間,見到款款都熱騰騰😍好吸引!一於叫媽咪今晚唔使煮😆我揀咗咖喱雞、辣子雞丁薯仔、魚香茄子炒雞柳和涼瓜炒豆卜肉片呢度嘅姨姨態度好好😊介紹邊款啱啱新鮮出爐,同我講邊款評價好高😆,仲問我住邊,知道我攞得比較遠, 就即刻幫我 將飯和餸分開,佢話咁樣唔會淋晒,真係好細心呀!媽咪仲讚啲餸好有住家風味添👍支持香港小店✨✨
🍚
呢間北角煮飯仔原來廿四小時,佐酒小菜、公司都會、麻辣水煮雞煲糖水都有。

一於叫媽咪今晚唔使煮😆
我揀咗咖喱雞、辣子雞丁薯仔、魚香茄子炒雞柳和涼瓜炒豆卜肉片

媽咪仲讚啲餸好有住家風味添👍
支持香港小店✨✨

2021-01-29 1478 瀏覽
之前喺北角見到呢間餐廳專做餸飯,餐廳,有點心、餐前小食、小菜都有。今日咁啱太忙,懶得煮dinner,經過呢頭,就喺度買外賣返屋企😃就咁睇有成10款小菜以上,我買咗冬菇蒸肉餅、菜圃蛋、魚香茄子、黑椒炒雞柳、炸辣子雞,咁多款餸,都只係$100左右,CP值非常高真係買返嚟煮,都唔止呢個價錢,而且款款味道都唔錯,返嚟加熱下,就食得,仲好好送飯!肉餅真係要特別encore,啲肉好紮實,有冬菇同埋馬蹄夾係中間, 非常足料👍

咁多款餸,都只係$100左右,CP值非常高

真係買返嚟煮,都唔止呢個價錢,
而且款款味道都唔錯,返嚟加熱下,就食得,仲好好送飯!

2021-01-08 1191 瀏覽
疫情關係冇得去堂食,兩個人唔知食乜好,我喺北角見到依間外賣舖頭兩餸飯幾抵食,就叫咗四個餸返去食。蒸肉餅,個蒸肉餅真係大件夾抵食,好口好多肉,都幾彈牙,唔會好份,只係啱啱蒸出嚟嘅感覺,真係幾好食,幾抵食。南瓜排骨,南瓜好多,整到好淋,撈飯一流。排骨都好多,食落唔係比鬆肉粉那到爛晒嘅排骨,幾有heart。涼瓜豬大腸,個涼瓜苦得黎好好食,又有啲豆豉喺上邊,兩件事加埋真係好夾,豬太腸又唔係話太肥,好夠味好入味,又唔係太油,唔錯。蕃茄炒蛋,啲蛋好多好滑,仲甜甜地,有好勁嘅蕃茄味,分量多得好緊要,好抵食。椒鹽豬軟骨,真係炸得啱啱好,金黃色,咬落好脆,椒鹽味都好夠勁,又唔會太細粒,所以幾有咬口,食落去啱啱好,送飯又係唔錯嘅。

2021-01-08
2021-01-05 914 瀏覽
假日來到人氣的北角匯,疫情下依舊多人,而這裡的新商場有不少食肆進駐。晚上因着政府的抗疫措施沒有堂食,於是走到附近的內街搵食。揀了一家街坊小店吃外賣。其實食物種類也好豐富,酸辣粉,鹽酥雞,雞髀,點心都有,又有街坊至愛嘅兩餸飯,經濟又實惠。菜肉煎包包都幾軟熟,咬開菜肉餡有肉汁。酸辣粉酸酸辣辣的味道開胃好吃,紅薯粉入口軟滑而煙韌,加埋粒粒花生,令人食唔停口。牛肉球牛肉球大大粒,彈牙口感又足料。手抓餅有咬口,香脆而不膩。鹽酥雞份量多都幾抵食,香脆熱辣辣,自己食開重口味鐘意再咸d。脆香雞翼全翼炸得夠火候,香脆惹味,童年的味道番晒嚟。

晚上因着政府的抗疫措施沒有堂食,於是走到附近的內街搵食。
揀了一家街坊小店吃外賣。
菜肉煎包
包都幾軟熟,咬開菜肉餡有肉汁。
酸辣粉
牛肉球
牛肉球大大粒,彈牙口感又足料。
手抓餅
有咬口,香脆而不膩。
鹽酥雞
份量多都幾抵食,香脆熱辣辣,自己食開重口味鐘意再咸d。

脆香雞翼
全翼炸得夠火候,香脆惹味,童年的味道番晒嚟。
2021-01-03
2021-01-03 1594 瀏覽
北角煮飯仔係一間平價外賣小店,主打住家菜同多款小食,兩餸飯$32仲送湯或冷熱飲品,小食大部份都係十幾蚊有交易,行過見倒幾抵食,反正今晚冇飯開就試下。雖然話係外賣店,不過煮飯仔旁邊都有幾個立食位,方便想趁熱食嘅食客食完先走。住家餸大約有十款揀,有肉有菜,無論係素食者或者係食肉獸都啱。酸辣湯($12) - 酸辣湯杰度啱啱好,熱辣辣最啱近排凍冰冰嘅天氣,入面有好多木耳絲好爽口,酸酸辣辣好惹味。重慶酸辣粉($15) - 酸辣粉比酸辣湯酸啲,非常開胃,紅薯粉外賣浸過但都好Q彈。糯米雞($15) - 糯米雞好大隻,大約等於平時茶樓兩隻,雖然唔係好多料,但勝在飽肚又抵食。醬青瓜($16) - 雖然裝青瓜個外賣盒唔大,但估唔到裡面塞滿晒青瓜,其實都幾多。青瓜好爽脆,加埋啲醋汁好開胃。炸薯條($12) - 薯條係波浪粗薯,外賣返到黎已經唔脆,不過幾多肉亦唔會過鹹。椒鹽雞軟骨($20) - 雞軟骨椒鹽味都可以,不過始終外賣影響脆度,即場食啱啲。脆香雞翼($22) - 雞翼外賣返到黎都仲有少少脆,$22有四隻雞中翼連雞翼尖,都幾抵食。凍鴛鴦 & 凍咖啡 - 雖然係外賣小店,但估唔到佢地自己沖嘅凍鴦同凍啡唔差

酸辣湯

糯米雞
醬青瓜

炸薯條
椒鹽雞軟骨

脆香雞翼
凍鴛鴦 & 凍咖啡 - 雖然係外賣小店,但估唔到佢地自己沖嘅凍鴦同凍啡唔差得過茶記,啡味幾香濃,就算外賣返到黎啲冰融咁啲都唔會太淡。
凍鴛鴦 & 凍咖啡
總結,野食好平好抵食,小食十幾蚊個過下口癮食多幾個都唔肉痛,不過炸野都係即食好啲,其實都可以外賣。
酸辣湯
醬青瓜
凍鴛鴦 & 凍咖啡
2020-12-31 552 瀏覽
2020年12月25日 星期五“We wish you a Merry Christmasand a Happy New Year”疫情關係好多人嘅生活都被打亂,就算到聖誕節街邊嘅氣氛都好似唔係咁好,不過我相信只要每個人都齊心對抗病毒,疫情終有一日會完結,而到聖誕節呢一日我同老婆就只係邀請幾個親戚上黎屋企打下機、食個飯由於依家夜晚禁止堂食,所以唯有要買外賣。返屋企之前,我哋就係北角行緊街,之後見到有呢一間賣小菜既舖頭,俾裡面菜式嘅氣味吸引左埋去裡面有各式各樣既小菜,睇落去好吸引,無論肉類或者蔬菜都應有盡有,價錢仲要好貼地,於是我哋就要左大約七至八個小菜拎返屋企慢慢嘆,來一個中式既Christmas party返到屋企打開小菜嘅時候仲係熱辣辣,完全唔需要翻熱,每一個小菜份量都好大,成個膠盒都裝到差不多滿,左下角嘅係南瓜蒸排骨,每一舊排骨都好腍,一咬落去已經骨肉分離,而南瓜就煮得更加腍,加上入晒味,用嚟撈飯一流右手邊嘅係蕃茄炒蛋,超級多蛋,而且十分滑溜,至於蕃茄係切成一粒粒,方便入口另外仲有梅菜蒸肉餅,肉餅蒸得好腍,啱晒小朋友同老人家食用,而且梅菜味好突出上面嘅係豉椒苦瓜炒魚柳,苦瓜一啲都
2020年12月25日 星期五
and a Happy New Year”

上面嘅係豉椒苦瓜炒魚柳,苦瓜一啲都唔苦,同豉椒、魚柳出奇地配合

最後仲有蔬菜,分別係炒四季豆同葡汁焗椰菜花,葡汁味道好香濃,淨係用黎撈飯都可以撈兩碗,配合埋煮得好腍嘅蔬菜,食完之後真係好飽
2020-12-25
2020-12-31 179 瀏覽
抵食住家菜,外賣晚餐回家,下班後已經外賣晚餐回家,下班後已經晚了,再買菜回家煮的話也太累,那就直接買外賣吧。食物選擇多元化,有點心、小食、炸物、酸辣粉、家常餸菜配白飯、小炒等等,價錢都是數十元不等。原本打算只是買些餸菜,但是被那些邪惡的炸物吸引著,炸物新鮮即炸,從油鑊撈起,炸至金黃色剛好,十分香口。點了幾款炸物,如炸燒賣、椒鹽雞軟骨、台式雞扒,偶爾放縱一下吧。三餸飯家裡有白飯,所以淨買餸菜回去就行了。不過可能已經晚了,選擇沒有太多,而且剩下的份量不太多。餸菜整體份量都蠻多,放滿整個外賣盒子。酸菜炒豬大腸,份量平均,兩者都很多。酸菜夠酸,而且帶點辣味,大腸煙煙韌韌,很有嚼勁。另外還有津白豆卜炒粉絲及蕃茄炒蛋,家常小菜系列,濕濕潤潤的,兩者都是下飯菜之選。
三餸飯
家裡有白飯,所以淨買餸菜回去就行了。
不過可能已經晚了,選擇沒有太多,而且剩下的份量不太多。
2020-12-31 150 瀏覽
兩餸飯北角煮飯仔北角馬寶道54號華禮商場地下G17-18號舖Tel 64142589每晚都要買飯盒,中式盒飯會係方便好味首選,始終由細到大食慣廣東菜,晚上吃到熱飯同菜會好幸福買了兩盒餸先百幾蚊。$32 一個餸,天氣凍拿回家都冷掉了,要用微波爐加熱返。要了炒雞柳,個汁都偏向濃味同鹹,所以配白飯會好開胃,令人食多左飯。翠玉瓜魚塊味道比較濃架,魚塊卜了粉炸香,大盒抵食,個汁又係超惹味好下飯個蒸肉餅好腍架,好綿好好食呀,估唔到呢個味道最適中。

兩餸飯

北角煮飯仔
北角馬寶道54號華禮商場地下G17-18號舖

Tel 64142589

買了兩盒餸先百幾蚊。

$32 一個餸,天氣凍拿回家都冷掉了,要用微波爐加熱返。

個蒸肉餅好腍架,好綿好好食呀,估唔到呢個味道最適中。
2020-12-28 466 瀏覽
近來留家抗疫,大部份時間都在住處附近買外賣,為保持新鮮感,得積極發掘新口味。是日跑步途經馬寶道,發現一家小食店【北角煮飯仔】,主打「大件夾抵食」的$32雙餸飯。餸菜款式日日不同,每天約有十二、三道菜可選,還奉送例湯或冷熱飲品,非常超值,亦可買淨餸回家加料。小店還供應多款港式點心及台式炸物,連涼拌菜和重慶酸辣粉也有,選擇相當多元化。點了"台式雞扒"及"鹽酥雞",2款小食即叫即炸,粉漿薄薄一層,難得是不會油淋淋,內裡雞肉仍保持軟嫰。雞扒切成小塊,方便食用,鹽酥雞惹味但不會過鹹,未開飯已忍不住吃了大半。雙餸飯選了"菠蘿咕嚕肉"及"青瓜炒肉片",咕嚕肉酸酸甜甜,加上大量洋蔥及青椒,非常開胃。青瓜肉片顏色吸引,爽脆青瓜配上軟腍肉片,營養倒也很均衡。 另買了"蕃茄炒蛋"、"麻婆豆腐"、"梅菜蒸肉餅"、"椰汁芋頭燜排骨"加餸。 其中芋頭排骨帶香濃椰汁味,芋頭燜得軟糯,吃下鬆化粉香,拌飯吃非常滋味,極為推薦。見"重慶酸辣粉"只售$15,價格便宜,就買來試試。酸辣粉比想像中大,湯底辣勁十足。酸辣粉色澤晶瑩剔透,富有嚼勁,加上大量香脆花生及豆角粒,口感甚佳,屬超值飽肚良品。

台式雞扒

梅菜蒸肉餅

椰汁芋頭燜排骨

2020-12-27
2020-12-27 132 瀏覽
下晝黎開北角附近聽講座,聽完之後就順道喺呢度附近買啲外賣返屋企食。見到呢一間舖頭叫做北角煮飯仔,個名非常得意,而且keep住都有人過嚟買,所以就決定咗揀佢嚟試下。~~~餐廳入邊有好多嘢食,由點心到雙餸飯、三餸飯或者經餸、餐前小食、小菜、到會等等都應有盡有。而且係二十四小時營業,對於住呢度附近嘅人黎講確係幾方便。~~~最後我同大舊就叫咗醬青瓜、麻辣豬耳、梅菜蒸肉餅、山竹牛肉球、芋頭排骨、蘿蔔炆牛腩、椰菜回鍋肉、炒三絲、苦瓜炒豬大腸等等。全部野食價錢都好平,完全係街坊價。~~~麻辣豬耳爽口彈牙、香香辣辣,醬青瓜非常入味。梅菜蒸肉餅同山竹牛肉球都肉質扎實,芋頭排骨香香濃濃,芋頭入口即化。苦瓜炒豬大腸亦係味道好到位,瓜夠腍,豬大腸唔會好難咬。~~~炒三絲味道啱啱好,好下飯,回鍋肉亦係非常彈牙可口。另外阿姐話蘿蔔炆牛腩嘅牛腩無曬,所以蘿蔔送埋比我,超級nice!!~~~整體黎講,餐廳兩位啊姐態度都非常有禮貌,而食物嘅質素亦很不錯,係可以encore嘅高質抵食煮家外賣餐廳。~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
2020-12-26 140 瀏覽
聖誕假唔食西式、唔打邊爐,其實都可以食中式既,今次就同屋企人係屋企附近叫外賣餸食!首先點左冷盤麻辣豬耳同泡淑鳳爪,好耐冇食過啦!豬耳好爽脆,鳳爪花椒八角味濃,超級刺激味蕾,凍凍地有時就係想食辣野,但真係食得辣先好點呀!叫餸既話都有十幾款嫁,炒辣雞好惹味,梅菜肉餅同南瓜排骨既肉都整得好冧,送飯一流!菜就叫左苦瓜班腩同炒四季豆,班腩炸得好味,四季豆好香好脆口!我去叫外賣個陣都有好多人排隊,應該幾受街坊歡迎!而且有少少堂食位置,非常方便,成間舖麻雀雖小,但五臟俱全!臨走見到佢有到會服務嫁!電話:64142589 下次可以再一試,我覺得佢煮既食物都幾有家的味道,而且炒野同辣野應該係呢間店最擅長同特色黎!同埋價錢真係唔貴!抵食!

同埋價錢真係唔貴!抵食!
  • 炮椒鳳爪
  • 麻辣豬耳
2020-12-26 111 瀏覽
今日去北角行山,之後落春秧街買餸。途經馬寶道,見到有間叫「北角煮飯仔」嘅熟食店 , 櫥窗入面放滿了一盤盤餸菜,原來店舖主要賣雙餸飯, 另外亦有淨餸、點心、小食、台式炸物等供應。見啲餸菜款式都幾多,而且價錢亦非常經濟,幾十蚊已經有交易,一於買幾款返屋企,唔使洗洗切切,乾手淨腳,好過自己煮。揀咗兩個雙拼餸、台式雞扒、鹽酥雞,仲有是日靚湯。台式雞扒同鹽酥雞,大大盒,每款都只係 $20,十分抵食。雞扒非常大塊,比手掌還要長,雖然扐到返屋企先至食,但外皮仍然有點脆口,調味粉亦夠曬香濃。鹽酥雞食味亦不俗,雞肉嫩口不柴。兩款雙拼餸,分別為:馬蹄蒸肉餅、香煎雜魚、咕嚕魚塊、涼瓜牛肉。平日自己喺屋企都鍾意整下鹹蛋蒸肉餅或者梅菜蒸肉餅,呢度嘅肉餅落咗馬蹄更正,食落爽滑又唔會嚡口。香煎雜魚:留家抗疫自己煮,間唔中都會用雜魚煲魚湯,但原來用豉油封煎一樣咁好味,不過就要小心食,因為有啲細骨。咕嚕魚塊:魚塊外層炸得頗香脆,裡面嘅魚肉好厚身,入口酸酸甜甜,配料有菠蘿、蕃茄同青椒,用嚟拌飯吃一流!另外個涼瓜牛肉,味道亦很不錯,涼瓜入口甘而不澀,牛肉炒得鮮嫩入味。食完飯飲埋個靚湯,是日靚湯為:合掌瓜湯,睇下幾足料,湯水
揀咗兩個雙拼餸、台式雞扒、鹽酥雞,仲有是日靚湯。
食完飯飲埋個靚湯,是日靚湯為:合掌瓜湯,睇下幾足料,湯水味道非常清甜,滋潤之餘更能提升免疫力,啱曬呢啲天氣飲用。

店名:北角煮飯仔 Housewifey
地址:北角馬寶道54號華禮商場地下G17-18號舖