2020-12-31 552 瀏覽
2020年12月25日 星期五“We wish you a Merry Christmasand a Happy New Year”疫情關係好多人嘅生活都被打亂,就算到聖誕節街邊嘅氣氛都好似唔係咁好,不過我相信只要每個人都齊心對抗病毒,疫情終有一日會完結,而到聖誕節呢一日我同老婆就只係邀請幾個親戚上黎屋企打下機、食個飯由於依家夜晚禁止堂食,所以唯有要買外賣。返屋企之前,我哋就係北角行緊街,之後見到有呢一間賣小菜既舖頭,俾裡面菜式嘅氣味吸引左埋去裡面有各式各樣既小菜,睇落去好吸引,無論肉類或者蔬菜都應有盡有,價錢仲要好貼地,於是我哋就要左大約七至八個小菜拎返屋企慢慢嘆,來一個中式既Christmas party返到屋企打開小菜嘅時候仲係熱辣辣,完全唔需要翻熱,每一個小菜份量都好大,成個膠盒都裝到差不多滿,左下角嘅係南瓜蒸排骨,每一舊排骨都好腍,一咬落去已經骨肉分離,而南瓜就煮得更加腍,加上入晒味,用嚟撈飯一流右手邊嘅係蕃茄炒蛋,超級多蛋,而且十分滑溜,至於蕃茄係切成一粒粒,方便入口另外仲有梅菜蒸肉餅,肉餅蒸得好腍,啱晒小朋友同老人家食用,而且梅菜味好突出上面嘅係豉椒苦瓜炒魚柳,苦瓜一啲都
2020年12月25日 星期五
and a Happy New Year”

上面嘅係豉椒苦瓜炒魚柳,苦瓜一啲都唔苦,同豉椒、魚柳出奇地配合

最後仲有蔬菜,分別係炒四季豆同葡汁焗椰菜花,葡汁味道好香濃,淨係用黎撈飯都可以撈兩碗,配合埋煮得好腍嘅蔬菜,食完之後真係好飽
2020-12-25
5 分鐘 (外賣自取)