2021-07-16 64 瀏覽
好耐冇食過酸菜魚啦🐟放工就去大圍十二味🤪第1次來大圍的十二味超多人🥺等左陣先有位新裝修所以店面都乾淨企理👍🏻客人手機自助落單Scan QR code方便快捷~一舉兩得又可以減少員工同食客的接觸🥰酸菜魚分左大同細size, 可選要寬粉/不要寬粉的今次order左細size冇寬粉的(中辣🌶️🌶️🌶️) 🤭超大盤~內附好多芽菜😅酸酸地又夠辣十分惹味😋食辣野當然要叫埋可樂先夠爽啦😄仲有好多不如小炒😁不過太飽食唔落咁多下次來可以再試下其他款小炒/干鍋
好耐冇食過酸菜魚啦🐟
新裝修所以店面都乾淨企理👍🏻
酸菜魚分左大同細size, 可選要寬粉/不要寬粉的
酸酸地又夠辣十分惹味😋
食辣野當然要叫埋可樂先夠爽啦😄
仲有好多不如小炒😁不過太飽食唔落咁多
下次來可以再試下其他款小炒/干鍋
2021-07-13 80 瀏覽
好耐無去大圍食野, d 餐廳唔同晒。朋友想食辣野,鄰近大圍火車站有間川菜,即刻入去試試。入到餐廳聞到陣陣既麻辣香味,好吸引咁。我哋點左麻辣香鍋配豬大腸、牛舌、蓮藕腐竹、魷魚。超大碗勁多辣椒,賣相幾好,食落仲好香麻辣味,啱晒我地鍾意重口味嘅人。另外在叫咗招牌水煮牛肉,肉質嫩滑,下面配有芽菜同薯粉,超入味。鍾意食辣嘅朋友一定要試吓。我哋再點左蔥油拌麵同清炒萵筍。蔥油拌麵本身都好香好入味,建議食咗麵先再食主菜,否則麻辣香味會蓋過蔥油味。清炒萵筍都有驚喜,用豬油炒,特別香滑。
2021-07-12 76 瀏覽
大圍最近開左間川菜館,原來已經有好多間分店!坐底之後scan QR code點菜,之後就會有侍應拎張單俾你,登記會員會有折扣添。菜式多元化,除左主打菜酸菜魚、仲有水煮牛肉、口水雞、小龍蝦、麻婆豆腐等。見得隔離枱碟酸菜魚咁大碟,我同個frd驚食唔晒,所以淨係叫左酸菜魚加寬粉。酸菜魚可以揀唔辣、小辣、中辣同大辣,第一次食就試下小辣先。上菜後見到上面舖左好多辣椒,但食落又唔算太辣,加埋花辣,會有麻既感覺,好過癮。D魚切到好大塊,好滑身,酸菜分量好多,食極都食唔完咁,仲有雞髀菇添。不得不提就係寬粉,又滑又彈牙,索晒湯汁夠晒味。鍾意食酸辣既朋友唔好錯過啦!

酸菜魚可以揀唔辣、小辣、中辣同大辣,第一次食就試下小辣先。

2021-07-10 113 瀏覽
上網睇吓有咩食,竟然發現大圍開咗十二味,快啲約朋友去試吓先!十二味嘅位置就係搵食市集嘅樓上,地址都方便唔難搵乾煸四季豆 揀咗小辣 入口香辣惹味 唔會成口油麻辣香鍋 揀咗中辣全素 蔬菜配料新鮮爽脆不過略鹹同埋油左啲 食完想飲好多水大大碟三個人食好飽了 酸菜魚 魚片滑溜 不過唔知點解覺得啲魚肉有一陣泥味 揀咗中辣但湯底偏酸 紅糖糍粑 新鮮炸起 熱辣辣脆卜卜 脆皮不會太厚 外脆內軟 紅糖漿唔會好杰 也不愈太甜 同吃感覺甜蜜 吃甜品很喜歡這個感覺 Overall 食物都OK 地方坐得都舒服下次再嚟試其他野食

十二味嘅位置就係搵食市集嘅樓上,地址都方便唔難搵

乾煸四季豆 揀咗小辣 入口香辣惹味 唔會成口油

同吃感覺甜蜜 吃甜品很喜歡這個感覺

Overall 食物都OK 地方坐得都舒服
下次再嚟試其他野食

2021-07-10 51 瀏覽
呢一晚約左朋友食飯,因為食之前book左係大圍睇醫生,所以就順便係大圍食埋飯。等緊睇醫生果陣就一路上網睇下有咩好食,發覺雖然大圍唔係好大,但附近都幾多餐廳,仲要好多都好吸引添!跟住見到呢間十二味,係食酸菜魚既就入左去啦~早一兩年前,有一段時間都成日見人上去深圳吃喝玩樂,最鐘意就係飲喜茶同埋食酸菜魚,我就一直無去,但都想試下酸菜魚,而家開到連香港都有!緊係要試下。我地叫左個酸菜魚加飯,第一次食真係幾驚喜,好鮮,湯底好香,有淡淡鮮魚味,又有麻酸味,好惹味,係令人食上癮既味!魚肉都滑,去左骨,好岩我呢啲懶人食~將啲湯到落去啲飯當湯飯咁食好正。本來都驚食唔飽,但係食下食下好快都已經好飽~每人百零蚊就食到美好嘅一餐。

2021-07-09 34 瀏覽
平時都係食日本嘢同西餐多,好少特登去食中菜,今日男朋友突然心血來潮話好想食酸菜魚,於是我哋就去咗大圍一間叫做十二味嘅酸菜魚餐廳度食啦。十二味分店喺香港都好似好多間,去到邊度都見到,而大圍呢間都好就腳,就係喺火車站行一兩分鐘都到。呢間餐廳樓面都幾大,估唔到閑日嘅夜晚都咁墟冚,食嘢嘅時候講嘢真係幾乎要嗌出嚟對方先聽到🤣呢度叫嘢食可以用手機scan QR code,非常好,疫情期間最唔想就係掂到大家共用嘅Menu。因為兩個人食酸菜魚基本上都好夠飽,所以我哋就淨係帶咗一盤酸菜魚然後加咗兩個白飯,再加飲品。酸菜魚嚟啦!其實我唔係一個會食熟魚嘅人,但係酸菜魚係非常少有地我會食既魚!因為有酸辣嘅湯底已經完全可以遮蓋左我唔鍾意嗰浸熟魚味~而且呢度嘅魚感覺都新鮮,唔會有嗰種魚腥味。而且呢一個辣味嘅程度都啱啱好,唔會泰勒又唔會唔夠啦,超啱我呢種食唔到超麻辣但係又鍾意食少少辣嘅人。初頭其實都有少少驚會唔會唔夠飽,後來見到之後都覺得擔心係多餘嘅,因為魚嘅份量真係好多!呢啲湯底撈埋啲飯嚟食真係正~飲品方面,叫咗款解辣嘅飲品,有芒果梳打,非常配合。滿足的一餐。

飲品方面,叫咗款解辣嘅飲品,有芒果梳打,非常配合。

滿足的一餐。
2021-07-09 73 瀏覽
黎到呢到大圍,好想一個人食麻辣野,見到呢間十二味食客如雲,真係想立即入去大快朵頤。好彩唔洗排隊,好快都入左去坐,服務亦好好,好有禮貌,一個人都安排左卡位。叫左一份水煮牛肉(小辣)$148諗住一個人食岩岩好啦,估唔到真係份量多到食唔哂,呢個份量真係差不多2至3人份。 我數過牛肉差不多有30塊以上,超足料,而且麻辣好香又唔會太辣,岩岩好,湯底似乎用左d秘方去調配,食得出有新鮮蒜粒。一句講哂好食。另外因為驚太辣,叫多左個蒜泥青瓜$38青瓜清爽,蒜粒大大粒好香好清新。

叫左一份水煮牛肉(小辣)$148

另外因為驚太辣,叫多左個蒜泥青瓜$38
青瓜清爽,蒜粒大大粒好香好清新。
水煮牛肉
水煮牛肉
2021-07-08 72 瀏覽
大圍其實真係好少辣野食,十二味係大圍開左一排,次次夜晚排隊都無機會食。今日放假同屋企人食lunch, 12味個lunch set都幾抵食,$48起,飲品加$5起。.我地3個人一人叫一個餐Share , 叫左「田雞麻辣香鍋$58」「酸菜魚$68」「干扁四季豆$48」,以呢個份量來講價錢幾抵食,辣度我哋全部揀左中辣。麻辣夠香同麻,辣味十足。酸菜魚幾正,幾多酸菜墊底,加埋魚片夠滑同厚身。田雞香煱有啲驚訝唔係原煲上,不過配料夠晒多,蓮藕片薯仔片雲耳,吸晒個香鍋汁餸飯岩晒。.Lunch set仲唔使加一幾抵食,好似$200做會員仲有8折,下次唔使點排隊可以再黎🤣
2021-07-08 76 瀏覽
夏天好想食啲酸辣野,開胃啲~約左朋友一齊去十二味食酸辣魚二人枱有啲細 放左酸菜魚就唔係好多位放其他餸,不過好彩咁岩我地食完一樣,佢就再上一樣,時間岩岩好就唔覺無乜位。先上既係酸辣土豆絲,作為前菜叫做唔錯。可能涼拌土豆絲會好食啲🤔?然後上左酸菜魚,淨講酸字真係一流,有酸菜都有酸蘿白,好味!不過啲魚如果係完全冇骨就好啦!最後上既紅糖糍粑,唔係講笑真係正!可以的話想嗌多份😂可能下次單買佢番屋企食都唔錯😂😂
夏天好想食啲酸辣野,開胃啲~約左朋友一齊去十二味食酸辣魚

2021-07-06 323 瀏覽
十二味算係我既飯堂!午餐相當抵食,份量又充足!每星期都要食一次,但食黎食去我都係最鍾意佢酸菜魚。我食開唔辣,覺得佢既酸味岩岩好,而且魚肉超夠份量,食極都好似仲有咁,雖然魚肉唔係完全冇骨,我數過食晒成碗都只有5,6條骨,魚肉超嫩滑,厚度唔會一夾就散,又唔會過厚變老,係暫時香港食過最岩我口味既酸菜魚,可以用湯撈晒成碗飯食!青瓜爽脆,酸甜岩岩好,相當開胃降膩朋友叫既家鄉回窩肉,相當惹味,但比起五花肉,我更鍾意食佢既蓮藕,炒到香氣濃郁,又鮮甜爽脆,忍唔住就係咁夾佢D菜!會有十二味公仔既口罩套比你,相當貼心每個套餐都會附送小菜一小碟,木耳酸辣開胃,又可以食多樣野咁
十二味算係我既飯堂!午餐相當抵食,份量又充足!
每星期都要食一次,但食黎食去我都係最鍾意佢酸菜魚。
酸菜魚

青瓜爽脆,酸甜岩岩好,相當開胃降膩

會有十二味公仔既口罩套比你,相當貼心

每個套餐都會附送小菜一小碟,木耳酸辣開胃,又可以食多樣野咁
酸菜魚
2021-07-03 121 瀏覽
今日去食酸菜魚,大圍呢間分店好多人呀,可能加上假期前,建議可以捷早訂左位先。同行2個人所以叫左個人見人愛酸菜魚,簡左少辣,仲有得簡中辣同大辣架! 上台既時候係超大盤,魚幾滑,魚有少少骨,如果完全冇骨就好! 我地加左寛粉,入面既窩筍好爽口,好好食。呢間既酸菜係偏酸個款,叫左少辣之後,係酸味比辣味重一D。個湯汁完全係可以撈飯食! 另外,佢都有好多川菜,叫左個酸辣土豆絲,炒到好爽。底部多辣油,要撈下先再食呀,呢款就辣味重D。最後叫左個紅糖糍粑,好煙韌!
今晚用OpenRiceApp訂外賣自取辣子雞$193, 回鍋肉$115,總數308打電話餐廳直接訂外賣辣子雞$148, 回鍋肉$88總數$236, 好似餐廳自取仲有折用App訂比餐廳直接訂貴左$72為什麼貴那麼多,又不需要送餐
用App訂比餐廳直接訂貴左$72
為什麼貴那麼多,又不需要送餐
外賣自取
2021-06-25 211 瀏覽
嘩十二味又開分店喇,終於開到沙田大圍,夠晒近我,變左我嘅飯堂一如既往,lunch set 好 好 好抵食!重要嘢要講三次!lunch set 好 好 好抵食!lunch set 好 好 好抵食!lunch set 好 好 好抵食!❤️酸菜魚 $68套餐已包左一大碗飯, 飲品,雲耳小食酸菜魚湯底夠濃,酸菜又夠晒多,仲有啖啖無骨嘅超滑魚片,正!!!雖然只係午餐,魚片起碼超過15舊👍🏻配埋萵筍,菇菌類,配菜十足!❤️川香回鍋肉 $68五花肉夠晒香,食完一舊再一舊,晤會太油,夠晒搶口,送飯一流,值得一提嘅,呢到啲飯大大碗,男士們一定夠晒飽!❤️牛肉麻辣香鍋 $58每次黎都必叫,夠晒香。辣。正!牛肉份量多,麻辣香鍋姐係干辣椒🌶️干炒蓮藕,切片薯仔,雲耳,油麥菜,夠晒多料!總括而言,食過好幾間十二味,每間嘅食物質素keep 得好好,而家每間嘅服務都好好,而大圍呢間新店,地方夠大,係正火車站一出就係,夠晒方便,期待十二味再有更多分店👍🏻👍🏻十二味 (搵食市集) (大圍)大圍村南道45-47號搵食市集1樓11號舖

❤️酸菜魚 $68
套餐已包左一大碗飯, 飲品,雲耳小食

❤️川香回鍋肉 $68

❤️牛肉麻辣香鍋 $58

十二味 (搵食市集) (大圍)
大圍村南道45-47號搵食市集1樓11號舖
今日朋友生日,話想食辣野😂咁我係附近搵下有無木食嘅川菜餐廳啦,點知俾我發現,十二味竟然有開分店係大圍🤔就即刻帶朋友去食,睇下係咪水准係咪每間都差唔多😎一入鋪頭,已經見到好多人係度😗個個都有一大盆野係枱面,走埋去睇先見到個個都點酸菜魚黎食,份量好大份,所以我地都有點一份黎食🤣另外,我地怕我好食唔曬,所以只係再點多入麻辣口水雞(中辣),刺激下味蕾,而家諗起都流緊口水😍等左無幾耐,就已經有一盆酸菜魚黎到,份量真係好足,酸菜多,魚更多😎 未食已經聞到好大陣嘅花椒味, 食落啲魚超滑,最緊要係一啲魚骨都無,所以怕骨嘅朋友可以放心叫黎食😀另外,口水雞相當出色啵😮 我地叫左中辣, 辣度啱啱好,亦都唔係油浸咁款🙂份量都叫做十足,比出面街個啲多😀總括而言,今餐叫做相當唔錯,朋友都有讚無彈🤣最驚喜係酸菜魚份量超多,魚無骨😎下次一定帶怕魚嘅細佬黎食,等佢食到魚之餘,又唔洗怕骨😍

,最緊要係一啲魚骨都無,所以怕骨嘅朋友可以放心叫黎食😀

2021-06-25 484 瀏覽
我不嬲都係十二味既忠粉😁 因為佢既酸菜魚味道同我北上食既好相似,水準十分高👏今日出左大圍搵朋友食lunch,原來新開左間十二味,我當然唔會放過🤣兩個人叫左個午市套餐既酸菜魚(少辣),單點左黯然銷魂炒飯(走辣)同埋一個冰粉😋午市好抵食唔駛加一,酸菜魚大大兜👍魚肉勁滑兼無骨而且一啲都唔腥😍配料萵筍爽口,啲菇索晒個湯底好好食!湯底麻酸辣鹹味比例剛剛好🤤黯然銷魂炒飯係第一次試,有好多配料,鮮蝦,肉碎,雞蛋,豆角等等,非常有鑊氣!炒到金黃色粒粒分明,師傅好技術!👏👏冰粉係朋友點既,佢超中意食呢類jelly狀既野食,微甜冰涼,解辣一流👍👍十二味真係永無令我失望😊😍👏
我不嬲都係十二味既忠粉😁
因為佢既酸菜魚味道同我北上食既好相似,水準十分高👏

酸菜魚午市套餐

午市好抵食唔駛加一,酸菜魚大大兜👍

魚肉勁滑兼無骨而且一啲都唔腥😍
配料萵筍爽口,啲菇索晒個湯底好好食!
湯底麻酸辣鹹味比例剛剛好🤤

黯然銷魂炒飯