2021-04-25
有冇人鍾意食台式一人鍋?我🙋🏽♀️ 因為唔洗點諗散嗌d咩配料就已經有好多配料係鍋入面~ 最近見到有foodie介紹過十二鍋就bookmark左,今日同媽媽去開佐敦個頭,媽媽都表示有興趣,就試下啦😌十二鍋名乎其實,真係有十二款口味架🤣 中式、日式、韓式都有,其中一款係期間限定,而呢排係壽喜燒~我地兩個都幾餓🤭 所以叫左一人一鍋再加左d配料💁🏽♀️➿ 台式沙茶牛肉鍋 ($88)沙茶味超濃郁,滲透每一個配料😋 我覺得呢個鍋特別重口味既人士食,哈哈,男仔更岩食,因為除左套餐本身跟既飯/粉絲之外,鍋入面仲有台式麵線!平時食到既台灣麵線普遍都煮到好冧,但呢度既麵線口感就幾似蛋麵🤨➿ 美肌鍋 (牛乳) ($88)唔靚所以要更貪靚既我當然係揀美肌鍋😌個人幾鍾意呢個重牛奶味既湯底,幾厚身!除左鍾意很湯底既味道,仲幾鍾意配料既配搭,有花膠,又有我打邊爐必叫既准山啊,正!😎➿ 現炸老油條 ($22)打邊爐食厭左響鈴,就食下油炸鬼啦😛 諗住個黑人僧既老油條,再大大力咬舊老油條,特別好味!➿ 現切封門柳 ($98)食肉獸/ 牛肉愛好者必叫封門柳,牛味重,又軟冧👍🏽➿ 百頁豆腐 ($30)雖然鍋入面本身都有百頁豆
➿ 台式沙茶牛肉鍋 ($88)
➿ 美肌鍋 (牛乳) ($88)
唔靚所以要更貪靚既我當然係揀美肌鍋😌
➿ 現炸老油條 ($22)
打邊爐食厭左響鈴,就食下油炸鬼啦😛
[離題] 諗住個黑人僧既老油條,再大大力咬舊老油條,特別好味![/離題]
➿ 現切封門柳 ($98)
➿ 百頁豆腐 ($30)
雖然鍋入面本身都有百頁豆腐,但係我地都照加,因為覺得索哂湯汁既百頁豆腐太正喇,一兩舊邊夠喉丫😌
➿ 金橘檸檬梳打 ($30) *少甜少冰
➿ 蜜桃四季茶 ($28) *少甜少冰
而呢度既手搖都有得揀甜度同冰度,少甜真係做到少甜既效果,幾好幾好👍🏽
整體黎講💁🏽♀️
$88一個鍋,入面有咁多配料,幾抵食😆店員服務態度都好好,唔知係咪因為我樹懶式速度咁食🤭 燃料燒哂幾次我都未食完,但店員都好好耐性幫我加完一次又一次,辛苦哂😛