2023-08-26
好耐冇食過地道車仔麵,經過灣仔見到佢個黃色招牌好搶眼,決定入去試試(旁邊係超人氣新景園咖喱小廚)▶️ 自選車仔麵三餸一麵起,有多款配料選擇揀咗勁腍牛孖筋 ($16)、醉雞捲 ($14)、蠔油冬菇 ($12)配波菜麵底 ($15)牛孖筋係皇牌必食推介,見隔離個遊客都叫,冇理由唔試㗎😆一碗有成5-6大條,有啲質感硬啲,有啲就好腍,冇上次「讚好台灣」嗰個咁黏同似啫喱,不過滷得夠入味個人鍾意結實啲嗰啲,食落更有質感,腍嗰啲似食緊肥膏,的確幾值得點醉雞捲有兩件,外表看似普通,味道卻有驚喜浸起湯底入邊依然保持酒香味,咬落仲啖啖肉,只係鞋身咗少少🐔蠔油冬菇相對冇咁出色,一碗有五粒,size偏細,🍄欠缺香菇味,同埋唔太juicy,質感比較實,唔建議叫清湯味道已經好濃,食完都幾口渴😛推介叫多蔥去增添口味👍🏻某程度上係為咗佢個菠菜麵而來,冇令我失望,質感有啲似拉麵加蛋麵而唔係蝦子麵,少少彈牙,浸內阻湯唔會爛雖然冇菠菜味,但係會見到面入邊有啲斬碎咗嘅菜🥬感覺健康啲-以車仔麵來講,水準唔錯環境企理唔污糟晏晝嚟到多人,本身要搭枱,好在咁啱有枱客食完走咗,先搬咗去卡位坐服務好,啲姐姐好有人情味,見我哋搬枱即刻過嚟幫
(旁邊係超人氣新景園咖喱小廚)
▶️ 自選車仔麵
三餸一麵起,有多款配料選擇
牛孖筋係皇牌必食推介,見隔離個遊客都叫,冇理由唔試㗎😆
醉雞捲有兩件,外表看似普通,味道卻有驚喜
浸起湯底入邊依然保持酒香味,咬落仲啖啖肉,只係鞋身咗少少🐔
清湯味道已經好濃,食完都幾口渴😛
推介叫多蔥去增添口味👍🏻
雖然冇菠菜味,但係會見到面入邊有啲斬碎咗嘅菜🥬感覺健康啲
以車仔麵來講,水準唔錯
環境企理唔污糟
服務好,啲姐姐好有人情味,見我哋搬枱即刻過嚟幫我哋收拾清潔☺️完全冇面色,見到外國遊客又會攞個英文餐牌同佢哋介紹
性價比高,冇收加一,我呢個三餸車仔麵唔使$60,份量合理
食完仲可以儲印仔,儲夠三個已經可以下次換一杯免費豆漿~