2022-07-22 826 瀏覽
十常八九✨✨✨✨✨✨✨深水埗絕對是cafe控的天堂!而十常八九於網上得到的好評相對地高!日式甜品cafe十常八九的以白色牆配搭木製傢具作為主調裝潢,店內有日式榻榻米座位,店舖雖小但簡約舒適。✨✨✨✨✨✨✨評分:🍩🍩🍩🍩(out of 5🍩)1. 和栗蒙布朗 - 招牌之一,小編雖不太偏好栗子甜品,但覺得這甜品相當不錯,現場見店員即製的,栗子蓉唔甜,包裹住凍冰冰的雲呢拿雪糕及脆脆的蛋白糖餅,口感層次豐富👍🏼2. 黃豆黑糖豆乳 - 有凍有熱,天氣太熱,梗係要凍的!濃厚豆乳上加上黃豆粉,超~香濃豆味~飲落黑糖味好香,甜度剛好,仲有煙靭丸子食❤️🌟小店甜點有質素,其他甜品都賣相吸引,小編下次再試😍溫馨提示:cafe只收現金💵帶定錢😉✨✨✨✨✨✨✨@sap.sann 地址:深水埗黃竹街2號地舖(近深水埗地鐵站A2出口)營業時間:星期一至日 12:00-19:00(逢星期二休息)

✨✨✨✨✨✨✨

評分:🍩🍩🍩🍩(out of 5🍩)

黃豆黑糖豆乳

🌟小店甜點有質素,其他甜品都賣相吸引,小編下次再試😍

溫馨提示:cafe只收現金💵帶定錢😉
@sap.sann
地址:
深水埗黃竹街2號地舖
(近深水埗地鐵站A2出口)

營業時間:
星期一至日 12:00-19:00(逢星期二休息)
2022-07-21
黃豆黑糖豆乳
終於有時間去呢度食呢個最正的和栗蒙布朗我個日好好彩咁仲有1個位~ 唔洗等不過如果撞正咁岩無位都唔會太驚~ 因為店員會幫你留名留電話~ 有位會打比你既等你唔洗企係出面呆熱同呆等呢度設有2個TATAMI位同埋2張小枱所以真係咁岩有位呢下我真係無諗過XD咁今日已經唔洗諗食乜~ 因為我目的就只有呢個🌰MONT BLANC🌰 和栗蒙布朗!!!🌰加埋杯熱美式咖啡~ 已經好夠~咁講返呢個咁出名的🌰和栗蒙布朗🌰~!咁佢係即叫即制,同埋你會睇到佢即做,睇住部機一下子唧成呢個不規律栗子蓉~真係好鬼治癒~加上內裡仲有含雲尼拿籽的雪糕球~ 底部配以馬卡龍做脆餅底濃郁栗子味加雪糕微甜再加上馬卡龍脆餅底,所有野配合得太好了!!!真係好好食~ 成個味都唔會過甜! 勁正~ 熱美式咖啡就係正正常常~ 呢度的啡豆,我見佢有好幾隻~ 咁岩佢沖既呢款好岩配呢個蒙布朗~ 真心為呢個熱死的夏天帶來一個好舒壓的感覺!!!
終於有時間去呢度食呢個最正的和栗蒙布朗
我個日好好彩咁仲有1個位~ 唔洗等
等你唔洗企係出面呆熱同呆等
呢度設有2個TATAMI位同埋2張小枱
所以真係咁岩有位呢下我真係無諗過XD
和栗蒙布朗 + 熱美式咖啡
加埋杯熱美式咖啡~ 已經好夠~

咁講返呢個咁出名的🌰和栗蒙布朗🌰~!
真係好鬼治癒~
加上內裡仲有含雲尼拿籽的雪糕球~ 底部配以馬卡龍做脆餅底
真係好好食~ 成個味都唔會過甜! 勁正~

熱美式咖啡就係正正常常~ 呢度的啡豆,我見佢有好幾隻~
咁岩佢沖既呢款好岩配呢個蒙布朗~
真心為呢個熱死的夏天帶來一個好舒壓的感覺!!!
2022-07-15
下午茶
和栗蒙布朗 + 熱美式咖啡
2022-07-19 413 瀏覽
有日下午行到黎呢頭而且bookmark左呢間所以入左黎試下,簡約木系為主,環境幾舒服;室內只得4張枱,其中兩張係榻榻米地台,由本地木工全人手打造。人生不如意事十常八九,黎呢度寧靜渡過一個下午避世都不失為一個選擇。.和栗蒙布朗 HKD88即叫即做,最底層既蛋白餅好脆,配埋雲尼拿雪糕;客人可以睇住即場唧d栗子蓉出黎,不過個人覺得栗子味唔太突出黃豆黑糖豆乳 HKD48.十常八九地址 |深水埗黃竹街2號地舖

和栗蒙布朗 HKD88

黃豆黑糖豆乳 HKD48

地址 |
2022-07-11 441 瀏覽
近日經常係到諗新地方如何裝修,日系風一直係本橘本本上的一個big hit,網絡上流傳一種叫Japandi 嘅裝修風格,重點係貴精不貴多,正如十常八九比我嘅感覺-同親故一坐低就感受到日系樸素嘅裝修,寧靜撲實而精緻,亦都反映係食物之上-1/ 和栗蒙布朗見到OP上大家嘅推薦就同親點左,新鮮現磨栗子加上入面嘅蛋糕cream base,口感非常夾,好smooth,吾算好甜但係栗子味好濃,因為現磨栗蓉,質感吾似外面加左糖同cream 嘅栗子cream ,好raw但係好fresh 好舒服-2/ 十常吐司跟OP推薦二之十常吐司,蛋味好濃,好煙韌,吾會一切就散開,好香蛋同奶嘅味道,牛油香同吐司香交和係一齊,真係好正-3/ 玄米抺茶豆乳好香玄米味同抺茶味,拉花好有心思,同星爸爸商製mocha latte 好吾同,值得一試-4/ COFFE TONIC有surprise!!咖啡味同檸檬味同TONIC 之sparking 好夾,估吾到咁夾!! 一定要試!!
1/ 和栗蒙布朗

2/ 十常吐司

3/ 玄米抺茶豆乳

4/ COFFE TONIC

• 玄米抹茶鮮奶
  • 十常吐司
😮‍💨 小編返完成日工,個腦好實,好想食個有甜品嘅下午茶。放工趁仲未到下晝6點,衝去食十常八九。[ 亂闖試飲試食 ]🍰 和栗蒙布朗 😋😋😋😋😋栗子蓉唧成嘅麵線不規律咁舖喺甜品面頭,每一啖都充滿濃郁嘅栗子香氣同味道,脆餅底甜度高,配埋一齊嚟食就啱啱好!依一款甜品絕對佢哋嘅signature,打卡又靚,又好食,嚟到必點!👍🏻☕ 黃豆黑糖豆乳 (熱) 😋😋😋😋😋掛喺杯上嘅小糰子好煙韌,面頭灑上了黃豆粉。飲落有淡淡黑糖味,豆乳唔算好濃厚,屬於順滑嗰一種。雖然小編叫熱嘅,但係處於微溫狀態,容易入口。☺️下午茶 💵💵💵 約港幣$140/人💁🏻‍♀️ 咖啡店經常性都有人排隊,大家去到可以留電話號碼畀店員,然後去大南街附近嘅小店行下,差唔多有位就會call你㗎啦!📞🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍰 和栗蒙布朗 😋😋😋😋😋

☕ 黃豆黑糖豆乳 (熱) 😋😋😋😋😋

下午茶 💵💵💵 約港幣$140/人

2022-07-04 223 瀏覽
時間:2022年7月上旬傍晚時間環境:乾淨企理,日系簡約,適合打卡。感想:係深水埗而家有好多唔同特色cafe,今日係深水埗周圍走,目的就想進行cafe hopping, 希望可以品嚐唔同特色飲品。先前已嚐過以跑為主題特色cafe, 今次就試簡約風cafe, 上次就已試左milk bar, 今次呢間設有類似tatami 平台設計以便脫鞋在上面休息飲咖啡,更可以係窗邊打卡。到店舖時已超過6點,係深水埗區唔少cafe已關門營業,呢間就仲繼續有營業,但因為差唔多結束所以店員係我地入到店內表示今日食物提供就無,只可飲咖啡,我哋都想飲咖啡就決定係呢度坐一陣。咖啡質素唔錯,一張小餐枱可以放到兩杯咖啡同一小碟甜品,只係深水埗cafe咖啡競爭十分大,要突圍而出可能需要再比心機。
時間:2022年7月上旬傍晚時間

環境:乾淨企理,日系簡約,適合打卡。

2022-07-03
2022-06-19 336 瀏覽
十常八九 🌰☕️……….呢間係日式簡約木系cafe,裏面仲有榻榻米坐,入面位置唔多,空間比較細,但環境舒適。嗰次星期日去到walk in要留電話等waiting list,大概等咗一個鐘鬆啲。同朋友唔小心行遠咗啲啲,店員都好好,再幫我哋排過,最後順利趕到尾水入去食,仲坐到榻榻米💕……….🧁和栗蒙布朗 Mont Blanc Chestnut $88•我本身都鐘意食栗子,一定要黎試!栗子蓉係即叫即刻喺部櫃檯部機壓出嚟,口感好綿密,味道清甜,唔會甜到膩。裏面嘅雪糕同蛋白脆餅好食之餘,令到口感都好豐富!推薦👍🏼🍵焙茶鮮奶Hojicha Latte $48 •每次到cafe必選飲品之一,都有焙茶香味,不會苦澀,正常發揮😆☕️Caffe Mocha $42……….💰人均 $90/per person (2人)
十常八九 🌰☕️

🍵焙茶鮮奶Hojicha Latte $48

☕️Caffe Mocha $42
……….

💰人均 $90/per person (2人)
十常八九係深水埗人氣cafe,主打特色飲品、治癒系甜品,加埋個日式木式環境裝修,打卡一流啊!舖頭偏細,真係得14個位,兩張四人榻榻米、三張二人枱仔,要排隊真係有排等。咁啱我去果日落雨,唔洗等位🤟🏻不過,我覺得價錢係略貴嘅。*和栗蒙布朗 $88治癒系甜品,即場準備、即場唧栗子蓉,好似一座山咁,係真正嘅mont blanc。最底係蛋白脆餅,脆度依然在,而且唔會太甜。中間係雲呢拿雪糕,鋪左薄薄一層忌廉,面頭就係香濃嘅栗子蓉。為咗維持栗子山嘅外型,栗子蓉挺身,入口偏硬但質地綿滑,而且唔會過甜,但一個人真係食唔晒,強烈建議兩個人share。*黃豆黑糖豆乳(熱) $48有得揀熱或者凍,店員話熱嘅豆乳味道會濃郁啲。丸子煙韌嘅口感好唔錯,而豆乳已經重豆香,加埋黃豆粉,豆香味再升級,唔會有豆腥味。淡淡嘅黑糖味,所以唔會好甜,啱晒啲「微糖」愛好者。*玄米抹茶鮮奶 (凍) $45第一啖飲到面頭嘅厚奶+香濃嘅抹茶味,味道直頭係抺茶鮮奶,之後慢慢就會感受到玄米味,不過味道略為甜咗啲。
和栗蒙布朗 $88
黃豆黑糖豆乳(熱) $48
玄米抹茶鮮奶 (凍) $45
2022-06-09
2022-06-15 149 瀏覽
人氣🇯🇵木系榻榻米cafe☕ 黎呢到就係為左要食呢個和栗蒙布朗🌰嘩 一上台已經覺得好有氣勢🥶 吱出黎滿滿既栗子蓉😍中間仲係雲呢拿雪糕🍨 並唔係普通既cream黎 呢點真加晒分😋 餅底係脆既蛋白餅唔會太甜但令到成個口感豐富左 仲中和番栗子蓉同雪糕既甜非常清新👍🏻 係日本嘅味道呀😭黃豆黑糖豆乳☕🍡 小店嘅名物之一又係人佢面頭有串🍡好靚好得意, 面頭就灑滿黃豆粉, 小丸子都好煙韌只係冇乜甜味🤭可能因為本身杯野已經係用左黑糖味唔想太甜,成杯黎講有好香濃既豆味豆奶亦好順滑好飲 係D奶泡多左D所以份量較少🤏🏻Tree to bar🍫🥛 比較偏苦朱古力奶 大會好似普遍既朱古力奶太甜 反面朱古力好出 岩晒鍾意黑朱古力既我但一樣泡多左D份量較少🤏🏻 有D貴
2022-06-09 210 瀏覽
每次搵深水埗美食 都會提及到呢間店 終於有機會嚟幫襯和栗蒙布朗$88 最吸引一定係呢個甜品 超多栗子蓉 仲可以望住個店員製造過程放好治療 記住留意嗰個店員幾時加栗子 可以拍片打卡中間係類似雪糕+Cream既物體 最低係一片好似糖餅嘅嘢 加埋一齊口感好特別同食落好幸福十常多士$72 原來唔係麵包唔係西多士咁蛋味濃既 口感有啲似玉子燒又有啲似疏乎厘唔難食不過無咩特別橘子清茶$42 香橙+橘子味 茶味唔係好濃 好清新解渴座位唔算多 假日應該要等位 環境氣氛係幾舒服既有最低消費 每人一杯嘢飲或者一樣嘢食
每次搵深水埗美食 都會提及到呢間店 終於有機會嚟幫襯

座位唔算多 假日應該要等位
環境氣氛係幾舒服既

有最低消費 每人一杯嘢飲或者一樣嘢食
2022-06-06 175 瀏覽
☞ 呢間真係超多人去,夾唔啱時間去嘅話真係閒閒哋要等個幾兩個鐘🥲今次喺weekend去,去到要等但係店員好好可以留電話有位再打返俾我哋返去仲可以坐到tatami🙆🏻‍♀️🔸和粟蒙布朗($88)另一個人氣甜品💓睇住廚師即場唧栗子蓉🤩好治癒-🔸波波青提慕絲蛋糕($58)面頭大量青提😍份量十足底部乳酪慕絲好輕身 食晒都唔膩胃😚-P.s 其實榻榻米位唔係咁好坐😟坐耐咗隻腳唔知點放好😂-地址:深水埗黃竹街2號地舖

今次喺weekend去,去到要等
但係店員好好
可以留電話有位再打返俾我哋返去
仲可以坐到tatami🙆🏻‍♀️

🔸和粟蒙布朗($88)
另一個人氣甜品💓
睇住廚師即場唧栗子蓉🤩好治癒
🔸波波青提慕絲蛋糕($58)
面頭大量青提😍份量十足
地址:深水埗黃竹街2號地舖
和栗蒙布朗 Mont Blanc Chestnut
和栗蒙布朗 Mont Blanc Chestnut
2022-06-03 182 瀏覽
一直bookmark已久的cafe 到訪過幾次都需要等大約1hr 所以放棄等待🤣🤣🤣於年頭假日到訪竟然不用排隊!立即一試ʕ •ᴥ•ʔ✨黃豆黑糖豆乳 ($48)造型十分吸引 亦是店舖招牌飲品 豆乳上放了一串三粒的丸子 咬落煙靭 而飲品甜度適中 黃豆味好香濃 🤤🤤✨十常吐司 ($72)店舖熱門甜點 無論賣相定食落都幾似玉子燒 質感好soft 但食落比較滯 建議2-3人share會更好📍 十常八九 (深水埗)深水埗黃竹街2號地舖

✨黃豆黑糖豆乳 ($48)

✨十常吐司 ($72)

📍 十常八九 (深水埗)
2022-05-27 193 瀏覽
Tatami cafe1️⃣Mont blanc 栗子蛋糕份量超大,好幼滑,好香,入面果層仲有雪糕同蛋白餅,因配栗子,感覺唔會好甜👍🏻👍🏻佢有部機即拉d栗子cream出黎,打卡一流,味道都一流,真係抵讚💰HKD$882️⃣青提慕絲蛋糕提子好大粒,好甜,蛋糕都好食💰HKD$583️⃣玄米抺茶鮮奶好香,唔會苦,味道岩岩好💰HKD$45環境靚,甜品又好食,價錢公道,真係好小有,要支持下🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️TATAMI位置得2枱,普通位2枱,需要WALK IN,都等得耐,今次好彩唔洗等位就入得😆
Tatami cafe
1️⃣Mont blanc 栗子蛋糕
💰HKD$88

2️⃣青提慕絲蛋糕
提子好大粒,好甜,蛋糕都好食
💰HKD$58

3️⃣玄米抺茶鮮奶
好香,唔會苦,味道岩岩好
💰HKD$45

2022-05-25 136 瀏覽
🍰☕️十常八九Mark低咗好耐,終於食到啦!原本係睇中左成座山咁高嘅和栗蒙布朗,點知原來嘢飲都好吸引,於是就一次過嗌晒黎試吓😂😍。和栗蒙布朗 🌰🍨$88一拎上枱已經好震撼,真係好大份!上面係一絲絲嘅栗子忌廉,同埋原粒大栗子,裏面有雲呢拿雪糕。但最令我驚喜嘅係最底層嘅蛋白餅!同agnès b.嘅栗子甜品一樣用咗蛋白餅,而且我覺得比agnès b.好食。本身上面嘅忌廉同雪糕非常之軟滑,呢個蛋白餅為成個蒙布朗增加左啲脆脆地嘅顆粒感,令佢嘅口感更上一層樓!味道同個樣都好優秀,濃厚嘅栗子味,加上奶香四溢嘅雪糕,真係冇得彈!但是製作需時,等待時間比兩款嘢飲較長,而且價錢有少少肉痛。。巧克力🍫 $48尼杯朱古力比起黃豆黑糖豆乳,顯得有啲平凡,老實講唔太啱我口味,與我嘅期望有少少出入。因為加咗朱古力碎嘅關係,成個口感變得唔夠滑,本身嘅朱古力飲品亦都唔夠濃厚。味道有啲寡淡,加上口感嘅影響,稍為遜色。。黃豆黑糖豆乳🍡 $48呢杯飲品嘅造型好別致,上面有一串小丸子仲灑上黃豆粉,下面係奶蓋。相比起朱古力呢一杯比較好味,有濃郁嘅黃豆味,口感順滑。總體來說,食物質素不錯,飲品亦有特色。價錢小貴,但值得嘗試。價錢:$
🍰☕️

。和栗蒙布朗 🌰🍨$88

。巧克力🍫 $48

。黃豆黑糖豆乳🍡 $48

價錢:$184
地址:十常八九 (深水埗)
深水埗黃竹街2號地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #lunchtime #dinner #hklunch #lunchhk #dinnerhk #hkdinner #eatwith #eatwithme #eating #eathealthy
2022-05-13 302 瀏覽
這陣子完全感受到人生之事十常八九~💛人氣cafe,期待已久到訪日式小店,當日約11:45到達已經要等第二輪... 建議等得先好來!🌰和栗蒙布朗=栗子蓉+雪糕+蛋白脆餅整體甜度及份量適中,雖然栗子蓉比一般硬身,但味道尚算濃郁。三者融合程度一般,如果有得揀會揀返栗子配蛋糕🤣🍰抹茶提拉米蘇盒子抹茶味道無被咖啡味蓋過,又唔會太苦;cream同蛋糕幼滑濕潤,重點係無被抹茶份chok親!🍵玄米抹茶鮮奶非常濃郁!抹茶味道夠苦,加上玄米味加乘,濃濃茶味注滿口腔。*特別推介比抹茶控!
這陣子完全感受到人生之事十常八九~

🌰和栗蒙布朗
=栗子蓉+雪糕+蛋白脆餅
整體甜度及份量適中,雖然栗子蓉比一般硬身,但味道尚算濃郁。
三者融合程度一般,如果有得揀會揀返栗子配蛋糕🤣

🍰抹茶提拉米蘇盒子

🍵玄米抹茶鮮奶
非常濃郁!抹茶味道夠苦,加上玄米味加乘,濃濃茶味注滿口腔。
*特別推介比抹茶控!
抹茶提拉米蘇盒子