2022-05-27 196 瀏覽
Tatami cafe1️⃣Mont blanc 栗子蛋糕份量超大,好幼滑,好香,入面果層仲有雪糕同蛋白餅,因配栗子,感覺唔會好甜👍🏻👍🏻佢有部機即拉d栗子cream出黎,打卡一流,味道都一流,真係抵讚💰HKD$882️⃣青提慕絲蛋糕提子好大粒,好甜,蛋糕都好食💰HKD$583️⃣玄米抺茶鮮奶好香,唔會苦,味道岩岩好💰HKD$45環境靚,甜品又好食,價錢公道,真係好小有,要支持下🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️TATAMI位置得2枱,普通位2枱,需要WALK IN,都等得耐,今次好彩唔洗等位就入得😆
Tatami cafe
1️⃣Mont blanc 栗子蛋糕
💰HKD$88

2️⃣青提慕絲蛋糕
提子好大粒,好甜,蛋糕都好食
💰HKD$58

3️⃣玄米抺茶鮮奶
好香,唔會苦,味道岩岩好
💰HKD$45

2022-05-25 137 瀏覽
🍰☕️十常八九Mark低咗好耐,終於食到啦!原本係睇中左成座山咁高嘅和栗蒙布朗,點知原來嘢飲都好吸引,於是就一次過嗌晒黎試吓😂😍。和栗蒙布朗 🌰🍨$88一拎上枱已經好震撼,真係好大份!上面係一絲絲嘅栗子忌廉,同埋原粒大栗子,裏面有雲呢拿雪糕。但最令我驚喜嘅係最底層嘅蛋白餅!同agnès b.嘅栗子甜品一樣用咗蛋白餅,而且我覺得比agnès b.好食。本身上面嘅忌廉同雪糕非常之軟滑,呢個蛋白餅為成個蒙布朗增加左啲脆脆地嘅顆粒感,令佢嘅口感更上一層樓!味道同個樣都好優秀,濃厚嘅栗子味,加上奶香四溢嘅雪糕,真係冇得彈!但是製作需時,等待時間比兩款嘢飲較長,而且價錢有少少肉痛。。巧克力🍫 $48尼杯朱古力比起黃豆黑糖豆乳,顯得有啲平凡,老實講唔太啱我口味,與我嘅期望有少少出入。因為加咗朱古力碎嘅關係,成個口感變得唔夠滑,本身嘅朱古力飲品亦都唔夠濃厚。味道有啲寡淡,加上口感嘅影響,稍為遜色。。黃豆黑糖豆乳🍡 $48呢杯飲品嘅造型好別致,上面有一串小丸子仲灑上黃豆粉,下面係奶蓋。相比起朱古力呢一杯比較好味,有濃郁嘅黃豆味,口感順滑。總體來說,食物質素不錯,飲品亦有特色。價錢小貴,但值得嘗試。價錢:$
🍰☕️

十常八九

。和栗蒙布朗 🌰🍨$88

。巧克力🍫 $48

。黃豆黑糖豆乳🍡 $48

價錢:$184
地址:十常八九 (深水埗)
深水埗黃竹街2號地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #lunchtime #dinner #hklunch #lunchhk #dinnerhk #hkdinner #eatwith #eatwithme #eating #eathealthy
2022-05-13 318 瀏覽
這陣子完全感受到人生之事十常八九~💛人氣cafe,期待已久到訪日式小店,當日約11:45到達已經要等第二輪... 建議等得先好來!🌰和栗蒙布朗=栗子蓉+雪糕+蛋白脆餅整體甜度及份量適中,雖然栗子蓉比一般硬身,但味道尚算濃郁。三者融合程度一般,如果有得揀會揀返栗子配蛋糕🤣🍰抹茶提拉米蘇盒子抹茶味道無被咖啡味蓋過,又唔會太苦;cream同蛋糕幼滑濕潤,重點係無被抹茶份chok親!🍵玄米抹茶鮮奶非常濃郁!抹茶味道夠苦,加上玄米味加乘,濃濃茶味注滿口腔。*特別推介比抹茶控!
這陣子完全感受到人生之事十常八九~

🌰和栗蒙布朗
=栗子蓉+雪糕+蛋白脆餅
整體甜度及份量適中,雖然栗子蓉比一般硬身,但味道尚算濃郁。
三者融合程度一般,如果有得揀會揀返栗子配蛋糕🤣

🍰抹茶提拉米蘇盒子

🍵玄米抹茶鮮奶
非常濃郁!抹茶味道夠苦,加上玄米味加乘,濃濃茶味注滿口腔。
*特別推介比抹茶控!
抹茶提拉米蘇盒子
和栗蒙布朗
60 分鐘 (堂食)
2022-05-07 271 瀏覽
因防疫政策無得堂食今次買外賣和栗蒙布朗 太失望!!!份量勁搵笨!將大大份的和栗蒙布朗放在一個細紙兜上😰😰😰旁邊膠匙羹可以做對比!店員完全無提過外賣份量會改變!做生意搵人笨好咩!(之前堂食影既相)外賣栗子蓉的高度連堂食都一半都無!反映後先加番少少!.原先唔清楚有無外賣甜品到店先問店員 知道可以買外賣和栗蒙布朗內有雪糕盡快食就可以亦補充會放在紙兜上~我okay先比錢點知只有原先份量的1/3 !!有看其他食評都知道店員會用機將大量栗子蓉放面栗子蓉連原本放碟高度的一半都沒有🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️紙兜大概只可以放到1-2個美心三角型切餅😰😰😰完全無眼睇!!!店員完全覺得無問題咁攞比我🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️衣間店既人有無羞恥心 咁無良心!之後問店員 點解份量差咁遠先加多DD栗子蓉~當然剩係加到DD!紙兜細先係問題!!!如果店員一開始有解釋份量會減少到一半都無 我地絕對會考慮+買其他蛋糕就不用咁勞氣!何必咁樣攢埋D陰濕錢呢!
因防疫政策無得堂食
今次買外賣和栗蒙布朗 太失望!!!

份量勁搵笨!
將大大份的和栗蒙布朗放在一個細紙兜上😰😰😰
和栗蒙布朗

旁邊膠匙羹可以做對比!

店員完全無提過外賣份量會改變!
做生意搵人笨好咩!
和栗蒙布朗

(之前堂食影既相)
外賣栗子蓉的高度連堂食都一半都無!
反映後先加番少少!
原先唔清楚有無外賣甜品
到店先問店員 知道可以買外賣
和栗蒙布朗內有雪糕盡快食就可以
亦補充會放在紙兜上~我okay先比錢
點知只有原先份量的1/3 !!

有看其他食評都知道店員會用機將大量栗子蓉放面
紙兜大概只可以放到1-2個美心三角型切餅😰😰😰
完全無眼睇!!!

店員完全覺得無問題咁攞比我🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
衣間店既人有無羞恥心 咁無良心!
之後問店員 點解份量差咁遠
先加多DD栗子蓉~
當然剩係加到DD!紙兜細先係問題!!!

如果店員一開始有解釋份量會減少到一半都無
 我地絕對會考慮+買其他蛋糕就不用咁勞氣!
何必咁樣攢埋D陰濕錢呢!
2022-05-07
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
2022-04-30 255 瀏覽
十常八九 (深水埗)一間日式簡約咖啡店,之前曾經兩次嚟過,但都因為滿座而又唔想等,所以到而家先至嚟到試,入面座位真係比較少,主要係兩張日式榻榻米,另外就係側邊四個座位,但係感覺簡潔溫暖舒服,食物。。。。。。。。。。。。。Mont Blanc Chestnut 和栗蒙布朗$88- 呢個睇佢整已經好有趣,底層係蛋白餅配上入邊係雲呢拿雪糕,再即時喺你面前用機將栗子蓉放面,睇完已經好開心,識落更加驚喜,栗子容清香但唔甜,因為配上入邊嘅雲呢拿雪糕就啱啱好,再加上底層蛋白餅口感十足👍🏻Cappuccino $38- 咖啡同奶好平衡,同甜品十分搭Peach Sencha $46- 帶有桃香嘅焙茶,茶壺雖然唔大,但可以為你加水總括來講,佢嘅甜品同咖啡都有質素,如果可以坐到榻榻米就更加perfect,值得試👍🏻
十常八九 (深水埗)

食物。。。。。。。。。。。。。

Mont Blanc Chestnut 和栗蒙布朗$88
Cappuccino $38
- 咖啡同奶好平衡,同甜品十分搭

Peach Sencha $46
- 帶有桃香嘅焙茶,茶壺雖然唔大,但可以為你加水

2022-04-21 310 瀏覽
久仰大名,一直好想試,栗子甜品簡直係我嘅心頭好, 呢個甜品一試難忘因為三點左右去到,當日坐位已經full哂, 唯有攞上車即刻食, 等咗十分鐘左右就完成。 外面栗子蓉甜味較淡,因為內裏配以忌廉雪糕, 即使外層不太甜,加埋雪糕甜度剛好,再加上底層係鬆脆嘅蛋白餅, 成個感覺好perfect 食完感覺好幸福另外加配咗一杯抹茶豆乳, 好香濃嘅綠茶味, 雖然甜度已經固定了不能隨意更改,但一啲都唔會有太甜嘅感覺, 喺食完甜品之後再加杯綠茶, 完美組合

食完感覺好幸福

Mont blanc chestnut 🌰
Mont blanc chestnut 🌰
2022-04-11 409 瀏覽
好耐無去深水埗,近年深水埗開咗好多新cafe,今日就試下呢間cafe,呢間cafe日系裝修風格,幸好朋友幫忙排隊,可以食到第一輪👍🏻和粟蒙布朗外面係幼細嘅粟子蓉,入面係雲尼拿雪糕同蛋白脆脆,口感豐富十常吐司吐司好軟熟,食落口似玉子燒,配上牛油,蜜糖同cream,味道好夾波波青提慕士蛋糕蛋糕甜度適中,上面有層啫喱舖滿青提,mousse係乳酪味,餅底有少少脆玄米抹茶鮮奶好濃郁嘅抹茶味,帶有少少玄米味

和粟蒙布朗
外面係幼細嘅粟子蓉,入面係雲尼拿雪糕同蛋白脆脆,口感豐富

十常吐司

波波青提慕士蛋糕

玄米抹茶鮮奶
好濃郁嘅抹茶味,帶有少少玄米味
  • 十常吐司
  • 和栗蒙布朗
2022-03-22 524 瀏覽
有緣到訪人氣日系甜品店,唔少評價都話要等好耐或者到訪時店主沒有營業。今次都唔知係好事定壞事,黎到唔駛等兼包場,疫情下只得我哋一枱,食得安心,但同時又反映小店既經營困難。而呢間小店,坐位真係唔多,兩張日式榻榻米加埋長椅兩張枱,實際得可容納4枱客。坐係長枱望住成間小店,扮下去咗日本都好。小店主打甜品,如果鍾意栗子蛋糕,一定要試人氣和栗蒙布朗,滿滿栗子蓉係即叫即刻係櫃檯部機壓出嚟,口感順滑線密配埋蛋白脆餅加雲呢拿雪糕,真心要讚個栗子蓉唔會好膩同死甜,好香既栗子清甜味道。另外叫咗十常吐司,用店名即吐司,其實係變奏版西多士,不過我覺得係滑蛋多士,厚厚的軟綿綿既蛋夾住麵包配蜜糖同忌廉,好食不過餐牌講明需時25分鐘,要有耐性等。飲品都有好多選擇,除咗一般見到既抺茶鮮奶之外,佢有玄米抺茶鮮奶,啖啖玄米茶香加上抺茶,味道有層次,另外試左菠蘿熱情果流打。不過真心要讚佢個menu,手繪圖案與實物相符,非常有誠意嘅小店。
2022-03-22
2022-03-17 345 瀏覽
香港深水埗這年開了很多咖啡廳 這間日系咖啡廳的裝潢很吸睛 而且每次來的時候都是等很久 不過慶幸可以留下電話登記黄豆黑糖豆乳豆乳味很濃郁 而且甜度適中 不會很甜 黑糖味卻不是很突出但配上煙韌的丸子 層次十分豐富 豆乳控必定要試玄米抹茶鮮奶玄米及抹茶味道各很濃厚 玄米有種香氣 兩者各不會搶去對方的味道抹茶控必試波波青提幕絲蛋糕上層是果凍及青提下層是芝士蛋糕青提十分香甜 芝士蛋糕不過不失 沒什麼特別而旁邊的忌廉打得很香滑整體不錯
香港深水埗這年開了很多咖啡廳

而旁邊的忌廉打得很香滑
整體不錯

• 黃豆黑糖豆乳
  • 玄米抹茶鮮奶
📍十常八九深水埗近年嚟的確多咗好多Cafe打卡📷而呢間日系Cafe都好受歡迎👏🏻好多人排隊📣到店時,需要留低電話等位 之後有位嘅時候 就會打嚟☎️呢段時間可以行吓或者食咗個晏先!🔺店舖比較細,位亦都比較少,會有啲逼夾。如果有得坐榻榻米嘅話,應該可以Relax啲!整體評價:3/5 🌟🌟🌟📌食後感:👦🏻👧🏻Foodie:1️⃣黃豆黑糖豆乳 $48有小丸子🍡做返個配搭,除咗好美觀之外,都幾好食,細細粒嘅煙韌仲甜甜地添!但可能因為我飲唔慣 黃豆豆乳 覺得有少少苦🤣2️⃣天使之鈴 $38(星期六日限量供應)原本係好想食佢嗰個波波青提慕絲蛋糕🍰,但係去到嗰陣已經賣晒🥺所以就揀咗天使之鈴嚟食~佢係一個朱古力嘅蛋糕,朱古力味不是太濃,容易入口。3️⃣抹茶豆乳 $45抹茶味不是好濃,反而豆乳味好重,整體飲落去唔會太甜,味道剛剛好~⛩位置:深水埗黃竹街2號地舖🕐營業時間:Monday / Wednesday - Sunday 12:00-19:00Tuesday OFF
📍十常八九

深水埗近年嚟的確多咗好多Cafe打卡📷
而呢間日系Cafe都好受歡迎👏🏻好多人排隊
📣到店時,需要留低電話等位 之後有位嘅時候 就會打嚟☎️
呢段時間可以行吓或者食咗個晏先!

🔺店舖比較細,位亦都比較少,會有啲逼夾。
如果有得坐榻榻米嘅話,應該可以Relax啲!

整體評價:3/5 🌟🌟🌟

📌食後感:

👦🏻👧🏻Foodie:

1️⃣黃豆黑糖豆乳 $48

2️⃣天使之鈴 $38(星期六日限量供應)

3️⃣抹茶豆乳 $45

⛩位置:深水埗黃竹街2號地舖
🕐營業時間:
Tuesday OFF
天使之鈴
2022-02-15 220 瀏覽
日系簡約咖啡店十常八九-深水埗木色裝潢、手繪餐牌、自家製甜品等都充滿驚喜。喜歡這類型咖啡店的朋友不要錯過!Latte (L/$42)奶泡打得非常好, 奶泡與牛奶的融合度高,咖啡的口感細膩順滑!值得一讚!栗子蓉蛋糕$88手作,用心,新鮮小店用自家器具壓成栗子蓉每道成品的構思、配搭、製作過程可以治癒心情是淡淡的天然甜最欣賞是用了蛋白脆餅作餅底火侯控制不穩定就會燒焦水準很不錯btw,十常八九的餐牌很可愛,貫徹簡約風格,手繪風格圖文並茂,將多士、布丁、卷蛋、蛋糕等甜品一一呈現眼前。不過, 餐牌都有點殘舊,什至掉左出黎。 同埋榻榻米形式的地台 唔fit 大門, 客人經常進出都開不了門呢~小店要維修下啦!
日系簡約咖啡店
十常八九-深水埗

Latte (L/$42)

栗子蓉蛋糕$88
手作,用心,新鮮
小店用自家器具壓成栗子蓉
每道成品的構思、配搭、製作過程
可以治癒心情
是淡淡的天然甜
最欣賞是用了蛋白脆餅作餅底
火侯控制不穩定就會燒焦
水準很不錯

2022-02-01
2022-02-14 193 瀏覽
—當日12點半過後去到 留低名同電話見到張list前面有3個人 預等1個鐘到 點知唔夠20分鐘就收到店員通知和栗蒙布朗 // Mont Blanc Chestnut($88)滿滿嘅栗子蓉喺機器壓出🥰幾順滑綿密 栗子味都有中間有雲呢拿雪糕 底下係蛋白脆餅整體配搭唔錯 食完又唔會飽膩焙茶鮮奶 // Hojicha Latte($48)玄米抹茶鮮奶 // Genmaicha($45)兩杯嘢飲都好濃郁———————————————————十常八九深水埗黃竹街2號地舖

當日12點半過後去到 留低名同電話
見到張list前面有3個人 預等1個鐘到
點知唔夠20分鐘就收到店員通知
滿滿嘅栗子蓉喺機器壓出🥰
幾順滑綿密 栗子味都有
中間有雲呢拿雪糕 底下係蛋白脆餅
整體配搭唔錯 食完又唔會飽膩
焙茶鮮奶 // Hojicha Latte($48)
玄米抹茶鮮奶 // Genmaicha($45)

兩杯嘢飲都好濃郁
———————————————————
十常八九
深水埗黃竹街2號地舖
2022-02-03 427 瀏覽
#太子 #深水埗 #十常八九 嗰日約咗幾個fd,竟然我最早到,然後又竟然等等下又有位,後尾聽佢地講先知好難等到位,真係好彩✌ 雖然門口個feel同周圍環境有啲格格不入,但係由一見到門口就有滿滿嘅治癒感,簡約日系風,入面只有幾張枱,仲有兩張係tatami,需要除鞋入座,坐底咗就覺得好relax ❤我地叫咗#十常吐司 $72雖然佢叫吐司,不過係甜架,仲有就係好香蛋味,好滑😋#蜜瓜卷蛋 $68好好好好味,cream係輕身得黎又唔太甜,又有蜜瓜味,好正😍#波波青提慕司蛋糕 $58就相對下失色咗少少,無咩亮點,不過都好味😉#caramellatte $45有分層,好靚,味道少少酸🤤sorry,唔太識評咖啡😜地址: 深水埗黃竹街2號地舖留意返,cafe係係太子地鐵站同深水埗地鐵站中間,如果要去嘅朋友,要睇定地圖,或者搭巴士過去附近,再行過去喇味道: 9/10味精: 0/10價錢: 8/10環境: 9/10服務: 9/10#vinainpe #vinainssp #vinafood #cafe #hkcafe #太子黃店 #深水埗黃店 #太子美食 #深水埗黃店 #sapsantoast #rollc

我地叫咗#十常吐司 $72
雖然佢叫吐司,不過係甜架,仲有就係好香蛋味,好滑😋

#蜜瓜卷蛋 $68

#波波青提慕司蛋糕 $58
就相對下失色咗少少,無咩亮點,不過都好味😉

#caramellatte $45
有分層,好靚,味道少少酸🤤sorry,唔太識評咖啡😜

地址: 深水埗黃竹街2號地舖

味道: 9/10
味精: 0/10
價錢: 8/10
環境: 9/10
服務: 9/10

#vinainpe #vinainssp #vinafood #cafe #hkcafe #太子黃店 #深水埗黃店 #太子美食 #深水埗黃店 #sapsantoast #rollcake #whitegrapeyogurtmoussecake #焦糖拿鐵 #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4like
十常吐司
蜜瓜卷蛋
波波青提慕司蛋糕
Caramel latte
Caramel latte
2022-01-19 248 瀏覽
今日同朋友終於可以試到“文青街”既cafe~呢間既裝修都幾吸引我,簡約日式風~去到果陣2:30左右已經爆左位,因為裡面唔多位,只有兩個四人位既地台茶几同兩個挨牆位,不過員工都好有禮貌叫我留電話,有位就通知我~幸好係平日,等左半個鐘鬆啲?佢餐牌都好吸引,咖啡較為多選擇,不過都有少量茶,而我揀左隻煙燻小種紅茶,松煙香強烈又有啲似你食鴨胸果種煙燻味,店家好好可以再幫我翻泡多幾次,飲到第三四泡,煙燻味開始淡而茶味更加突顯~加上食甜點配茶,完全令人舒服,解除甜品帶嚟既肥膩感~粟子蛋糕外軟內脆,外面既粟子蓉係店家用器具即壓成蓉,唔會太甜而充滿粟子香,裡面有忌廉覆蓋既脆脆餅底~整體令人好滿足吐司比我感覺好似食緊“燉蛋”,再加上糖漿同忌廉,暖暖既吐司搽上冷冷既忌廉,增加左個甜度同香滑感,亦增添一份溫度相混既感覺~幾舒服抹茶豆乳既抹茶味極為濃郁,帶抹茶本身既苦澀加上豆乳既甜中和,抹茶香先苦後甜再隨豆香~配搭非常好~大南街的有好多寶藏,希望日後有更多呢類地方,為香港人有放鬆又可以同朋友共進交誼,安靜休息既地方~
今日同朋友終於可以試到“文青街”既cafe~
呢間既裝修都幾吸引我,簡約日式風~

幸好係平日,等左半個鐘鬆啲?

煙燻小種紅茶
十常八九吐司
粟子蓉蛋糕
煙燻小種紅茶
十常八九吐司
粟子蓉蛋糕
-<<🎏🥞>>Bookmark左成年 終於去拔草!! 小店裝修有日系小清新風🎏位置唔多 得四張枱🤏🏻我地平日12點準時達陣 就唔使排隊用膳時間90分鐘🙆🏻‍♀️.1️⃣和栗蒙布朗 | $88 | 9/10 為咗佢而來 完全值得👍🏼👍🏼栗子蓉味道天然 澱粉控心心眼😍😍入邊包住雲呢拿雪糕 放咗一陣都冇溶底層蛋白脆餅 香脆又唔會死甜~.2️⃣十常吐司 | $72 | 8.5/10 軟綿綿~四四方方好治癒👻上層係玉子 下層係用蛋浸透嘅吐司口感偏軟 蛋味濃郁 veli special 👏🏼偏淡口要加糖漿同cream~伴碟嘅焦糖香蕉同生果都好食👅.3️⃣黃豆黑糖豆乳 | $48 | 7.8/10個個都推薦呢款 賣相討好✨糰子軟糯 黃豆粉份量多🥰好和風嘅感覺~稍嫌清淡左少少.4️⃣玄米抹茶鮮奶 | $45 | 7.2/10玄米茶個米香唔太突出~奶香足夠飲之前要攪勻👀唔係就曬咗啲茶粉.整體來講 環境同食物都令人滿意💛💛會想再回訪~飲品就冇大家講到咁驚喜🥰 lovely day with
<<🎏🥞>>
Bookmark左成年 終於去拔草!!
小店裝修有日系小清新風🎏
位置唔多 得四張枱🤏🏻
我地平日12點準時達陣 就唔使排隊
用膳時間90分鐘🙆🏻‍♀️
1️⃣和栗蒙布朗 | $88 | 9/10
為咗佢而來 完全值得👍🏼👍🏼
栗子蓉味道天然 澱粉控心心眼😍😍
入邊包住雲呢拿雪糕 放咗一陣都冇溶
底層蛋白脆餅 香脆又唔會死甜~
2️⃣十常吐司 | $72 | 8.5/10
軟綿綿~四四方方好治癒👻
上層係玉子 下層係用蛋浸透嘅吐司
口感偏軟 蛋味濃郁 veli special 👏🏼
偏淡口要加糖漿同cream~
伴碟嘅焦糖香蕉同生果都好食👅
3️⃣黃豆黑糖豆乳 | $48 | 7.8/10