餐廳: 十里洋場
資訊:

同事生日,大家一齊慶祝十里洋場的盤菜就有吃過,但入內用膳真是第一次。餐廳的裝潢非常高檔,一進去要穿過暗暗的隧道,其實也是餐廳卡座,但刻意裝成昏暗的環境再加上復古枱燈,有點回到七八十年代舊上海舞廳一樣穿過時光隧道回到了光亮的大廳,裝潢佈置都很典雅。👆🏻影相自動調光了~現在還有大閘蟹套餐可供選擇~但大家都覺得散叫可試多一點菜式先吃吃前菜,搞瓜、雲耳跟萵荀都很好吃同事特別喜歡的水晶肴肉賣相好好看味道還不錯~蜜餞脆膳很脆!醬是甜甜酸酸,特別像咕嚕肉好吃!醉雞不會醉啦~雞有嫩,雞皮都滑進口裡好香哦!這道黑松露珍珠燻糖心蛋,單單是照片是看不出韻味,因為上桌時是用蓋蓋住的,打開後有煙飄散香,一股股煙燻的味道散開來蠻上頭的🤣糖心蛋的蛋黃是流心,蛋白是因為燻過所以變得QQ爽爽的很好吃!十里鮑魚荷菜飯很足料!唯一缺點便是米飯很點煮爛了,不是吃起來能夠顆粒顆粒的小籠包皮薄肉餡味道好!喜歡豆豆的人舉手還有竹筍,沒有榨的最後是香蜜火方,小妹有一次聽第一次吃!用刈包包著金華火腿、炸腐皮及香蜜蓮子吃真沒想到是如此好吃!真會愛上!!小好很怕火華火腿那種油膩臊味跟太咸的感覺!但這個完完全全沒有,火腿吃起來有點似豬肉乾,
同事生日,大家一齊慶祝

穿過時光隧道回到了光亮的大廳,裝潢佈置都很典雅。

👆🏻影相自動調光了~

現在還有大閘蟹套餐可供選擇~

但大家都覺得散叫可試多一點菜式

先吃吃前菜,搞瓜、雲耳跟萵荀都很好吃

水晶肴肉

同事特別喜歡的水晶肴肉

賣相好好看
味道還不錯~

蜜餞脆膳
很脆!醬是甜甜酸酸,特別像咕嚕肉
好吃!
醉雞
不會醉啦~雞有嫩,雞皮都滑進口裡
好香哦!

黑松露珍珠燻糖心蛋

很好吃!

小籠包

小籠包皮薄肉餡味道好!

乾煸竹筍四季豆

喜歡豆豆的人舉手
還有竹筍,沒有榨的

香蜜火方

最後是香蜜火方,小妹有一次聽第一次吃!

用刈包包著金華火腿、炸腐皮及香蜜蓮子吃

真沒想到是如此好吃!
真會愛上!!
小好很怕火華火腿那種油膩臊味跟太咸的感覺!但這個完完全全沒有,火腿吃起來有點似豬肉乾,一絲一絲的,微咸
而且搭了刈巴、炸腐皮跟香蜜蓮子,甜甜咸咸也有不同口感!真的很特別很好吃

十里洋場很好~很多份量定為4人份的都可以另外加位數,不必叫兩倍的餐點

一定會再光顧

6個人吃了$1427,覺得性價比很高!
水晶肴肉
黑松露珍珠燻糖心蛋
小籠包
乾煸竹筍四季豆
香蜜火方
等了又等,秋天的清涼感總算悄悄步來,但因今年天氣實在太熱了,更影響大閘蟹生長,連中秋也缺席呢! 踏入十月,坊間的大閘蟹、大閘蟹宴陸續推出,雖然現大閘蟹未算豐收,孕期未算成熟,蟹身尺寸偏小,難見膏滿黃肥的大閘蟹,但 BeautySearch 已忍不住啟動食蟹模式。最近,十里洋場推出《金秋大閘蟹饗宴》,期待已久,今次大廚更精心挑選優質江蘇大閘蟹配搭不同海中珍品,變奏出多款以大閘蟹入饌的佳餚。先來淮揚四小品,包括:金銀蛋蟹肉凍、杭椒南非鮑魚、醬香豬頭肉、話梅涼瓜。最愛當中的金銀蛋蟹肉凍,以雞湯拌入鹹蛋、皮蛋還有大閘蟹肉,冷凍後晶瑩剔透,透出鹹香鮮美;還有話梅涼瓜,想不到酸甜的話梅汁可去走涼瓜的澀味,令涼瓜爽口易入口。清蒸大閘蟹,大約四兩半至五兩,即叫即蒸熱辣辣,拆開即見到金黃色的蟹膏,雖然未算爆,啖啖濃郁鮮味,甘香Creamy,十分滋味。  每位一盅十里蟹皇翅,令饗宴的矜貴感覺更為提升,雖然魚翅本身原無味,廚師在烹調時注入蟹黃和雞湯,精心熬制濃郁上湯,將魚翅煨至粘軟嫩滑入味,吃時無須再加醋,已相當美味。蟹粉脆皮百花釀花膠,甫上桌時,炸物上滿滿的蟹粉已相當吸睛,想不到炸物更帶來驚喜,切開時發現
蟹粉脆皮百花釀花膠,甫上桌時,炸物上滿滿的蟹粉已相當吸睛,想不到炸物更帶來驚喜,切開時發現,香脆的炸皮包裹著自家製的彈牙蝦膠及厚身花膠,外脆內軟,鮮味十足。
雖然 BeautySearch 愛吃大閘蟹,但沒有蝦子餅在身邊替我拆蟹,吃一隻大閘蟹已夠我花上半粒鐘呢,所以,還是用小匙吃蟹粉芙蓉帶子蟹斗方便一點,鮮拆蟹粉搭配嫩滑的蛋白,還添加了帶子和蘆筍,以大閘蟹蓋為容器,賣相精緻小巧。建議進食前先把蟹黃和蛋白拌勻,濃淡交織,鮮香在口中迸發。
饞嘴的BeautySearch,為了瘦身,近來減吃澱粉食物,而這道淮揚蟹粉桂魚正合心意,既有蟹粉的鮮甜,又有桂魚絲的魚鮮,全靠大廚的精湛刀工,將兩種截然不同的鮮味完美融合,絕對不能錯過。
蟹粉河蝦仁韭菜花炒飯當中除了加入豐腴蟹粉,還有爽口的河蝦仁、清脆的韭菜花及幼細蛋絲,炒得粒粒分明,香口鮮味。
吃大閘蟹配以香醇古越雕王,更是錦上添花,惠顧蟹宴食客可以優惠價 $50享用古越龍山古越雕王乙壺(100ml),或以優惠價每位$298,升級兩小時無限暢飲指定香檳、白酒或紅酒。
最後,當然唔少得夠薑雷沙湯丸,始終大閘蟹性味寒涼,為免傷及脾陽,進食後飲用薑茶可助驅寒解毒,十里洋場以夠薑雷沙湯丸代替薑茶,作為甜品,熱烘烘的薑茶薑味辣味十分,搭配口感煙韌的芝麻湯丸,香濃滋味。
2022-09-20 1991 瀏覽
擺烏龍,本來去夜上海,但朋友改去了十里洋場。兩個人食不多,菜品也比較大份,味道不錯,東坡千層塔不咸也不肥膩,梅菜爽口,煙燻雞很入味,喜歡上菜一刻的煙….. 二人枱比較迫,建議三人或以上,可食得多幾碟,坐得鬆動一點,難得銀碼又這麼吉利!疫情下大家的生活都不易。但每每都從小事令自己開心,人生就容易過。Very nice Shanghainese food! The place is decent and recommend to try!
  • 東坡千層寶塔
2022-09-20 1534 瀏覽
飲食記錄:脆煎灌湯小籠包小籠包外皮煎得香脆,肉餡鮮甜多汁,好味道喔賽螃蟹餃皮薄餡靚,真材實料,好多蟹肉😍混合咗瑤柱絲,提升蟹肉嘅味道👍🏻餐廳附上豉油點賽螃蟹餃。個人本身食開比較淡味,亦比較拒抗點豉油提鮮(會蓋過蟹味🤨),覺得唔點豉油好味啲螞蟻上樹春卷炸得香脆嘅春卷皮包住煙韌嘅粉絲,幾夾咖🫶🏻春卷微微帶香辣,香口帶滋味~梅菜燒肉包賣相好吸引!個包好軟熟,可惜梅菜燒肉味唔突出,多菜少肉🤨鮑魚糯米燒賣個人認為鮑魚同蒸糯米嘅質地唔算好夾😗食好好飽🤰🏻前菜小食前菜小食每枱有一份,好貼心呀~一份有3種小食:涼伴西芹、涼拌木耳及香飯魚仔(唔肯定叫咩名🤣)。我唔鍾意食西芹,所以無試涼伴西芹,但其餘兩款小食我都鍾意❤️好開胃!
飲食記錄:

脆煎灌湯小籠包

小籠包外皮煎得香脆,肉餡鮮甜多汁,好味道喔

梅菜燒肉包

賣相好吸引!個包好軟熟,可惜梅菜燒肉味唔突出,多菜少肉🤨

鮑魚糯米燒賣
鮑魚糯米燒賣

個人認為鮑魚同蒸糯米嘅質地唔算好夾😗食好好飽🤰🏻

午餐
2022-09-13 1229 瀏覽
十里洋場煙花地風雲際會上海灘中秋節後跟團隊同事來這𥚃吃了一頓非常豐富美味的淮揚菜,食材新鮮手工精細,鹹甜適中,不油不膩,格局高尚,服務一流!🦞最喜歡的一道菜是女兒紅醉龍蝦,酒香濃郁🦞
2022-09-01 1505 瀏覽
因為家人住得偏遠,每次星期五星期六晚上訂座都一枱難求,幸好有朋友認識1957集團高層才有位,還可以有一些menu 以外的食物果然名不虛傳,真係好好食,特別讚賞,大煮干絲(菜單上名稱叫金釵銀絲,腐皮多工切得幼細,不干不柴),大窩巴松子魚,牛油局奄仔蟹,黑松露糯米炒聖子。服務態度十分好,又其是Kim 哥,他還氹到我家人很開心。還在他口中知道在將軍澳開咗一間家上海,有機會也可以試試,不過餐廳員工真係唔夠。環境很有大上海感覺,還見到有Vip 房,美中不足是,坐大應真係好噪,背景音樂也很大聲,

環境很有大上海感覺,還見到有Vip 房,
美中不足是,坐大應真係好噪,背景音樂也很大聲,
2022-08-21
  • 六月王
本以為十里洋場走商務午餐的路線,都是一些闊太、老闆、生意夥伴來花錢吃佳餚的地方。(而且,聽說他們的上海菜算是香港數一數二正宗的!)沒想到,週末下午居然還有下午茶tea set。價格也沒有離地太遠。而且很容易就能訂到位置。當天和家人興致勃勃地來到,獲安排坐在寧靜的卡位。端來的tea set 很是吸晴,乳鴿脆口,皮薄肉嫩,剛剛炸起就是好吃。其餘的小碟,味道也不錯,會讓人想午餐來試試他們的手勢。年長的家人,也很喜歡。後上的龍蝦麵,就比較遜色了,肉質有點霉。。最令人煩厭的,倒是旁邊卡位一位剛大學畢業的女生全程在不理旁人,超高分貝地喧嘩叫嚷,對同伴大聲分享她的生活。。讓人側目。。。恐怕在場的食客,當刻都能把她工作上的怨恨不滿倒背出來。。這種人,到哪裏都不會獲待見。。
(而且,聽說他們的上海菜算是香港數一數二正宗的!
而且很容易就能訂到位置。

當天和家人興致勃勃地來到,獲安排坐在寧靜的卡位。

其餘的小碟,味道也不錯,會讓人想午餐來試試他們的手勢。
年長的家人,也很喜歡。
後上的龍蝦麵,就比較遜色了,肉質有點霉。。

讓人側目。
。。
恐怕在場的食客,當刻都能把她工作上的怨恨不滿倒背出來。。
這種人,到哪裏都不會獲待見。。

2022-08-31 727 瀏覽
這間真係食物好環境好,服務都幾好每次都必點餐牌冇嘅辣子雞,啲雞出邊脆入邊仲有肉汁,唔會鞋前菜醉乳鴿十分好味六月黃好好味仲有齋佛跳牆最期待就係每年九月嘅大閘蟹餐,2人同行有折,蟹王鍋巴真係食完會返尋味仲有甜品酒釀院子,薑汁湯圓都係好用心去做建議可以帶家中長輩去,喺一個請人食飯不失禮嘅地方
這間真係食物好環境好,服務都幾好
每次都必點餐牌冇嘅辣子雞,啲雞出邊脆入邊仲有肉汁,唔會鞋
前菜醉乳鴿十分好味
六月黃好好味
仲有齋佛跳牆
仲有甜品酒釀院子,薑汁湯圓都係好用心去做
建議可以帶家中長輩去,喺一個請人食飯不失禮嘅地方
2022-08-11 1999 瀏覽
是日慶祝奶奶生日阿懵安排到位於銅鑼灣利園二期的高質中菜館【十里洋場】進膳。餐廳勝在格局高尚不失禮,而職員服務亦親切有善.......環境氣氛一流!於網上先行預訂留位~~~較佳!---------------﹂我們仨點選了﹁---------------〉女兒紅醉雞 ----- 超入味的醉雞,酒味恰當,雞肉嫩滑不乾。〉酥炸鳳尾魚 ----- 嘩!嘩!嘩!我與奶奶十分喜愛這味~酸酸甜甜的~口感又鬆脆,真是開胃之最(美中不足是甜了一點)〉濃湯砂鍋雲吞雞 (半份) ----- 津白爽口,濃湯清甜,肉質還好,雲吞大大隻〉清炒萵荀絲 ----- 正常味道,沒太大感覺XD〉鐵板灌湯生煎包 ----- 又一香口美食*包皮薄+外脆多汁...配上鐵板溫熱保持合適熱度食用.......爽丫!〉碧綠圈子 ----- 正正是豬大腸+莧菜...味道口感一般...(寧選其他特色菜吧==)〉十里鮑魚荷葉飯 ----- 奶奶喜好,足料份量多...最後是需要外帶回家的xD〉炸芝麻湯丸 -----雖然外層香脆啖啖黑白芝麻香味, 阿懵嫌它皮太厚了,!--------------------------------------
是日慶祝奶奶生日
於網上先行預訂留位~~~較佳!

酸酸甜甜的~口感又鬆脆,真是開胃之最(美中不足是甜了一點)
〉清炒萵荀絲 ----- 正常味道,沒太大感覺XD
配上鐵板溫熱保持合適熱度食用.......爽丫!
(寧選其他特色菜吧==)
〉十里鮑魚荷葉飯 ----- 奶奶喜好,足料份量多...
最後是需要外帶回家的xD
---------------------
---------------------

蛋糕是自帶的
需要每位收取切餅費用!
吃貨們 出動吧!
女兒紅醉雞
酥炸鳳尾魚
濃湯砂鍋雲吞雞 (半份)
清炒萵荀絲
鐵板灌湯生煎包
碧綠圈子
2022-07-12
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
女兒紅醉雞
酥炸鳳尾魚
濃湯砂鍋雲吞雞 (半份)
清炒萵荀絲
鐵板灌湯生煎包
2022-08-06 1186 瀏覽
用利園商場優惠2000-1000 ,食了一餐非常豐富的晚餐。餐廳是現代摩登糅合中式設計,入口是昏暗的,接待人員非常友善,查詢Booking後帶位。大廳是柔和的燈光,中間有些圓枱,側邊是一些卡位,風格簡約。由於我們有利苑優惠,食物就叫豐富點。食物整體質素都非常不錯,他們的煙燻雞非常好味,一試難忘,非常推介,下次再食一定會再叫。甜品上沒有傳統的豆沙煎餅,改為紅棗蓉煎餅第一啖吃落感覺特別,後來有些酸酸甜甜,吃多了也挺開胃,非常值得試吓。
酒釀丸子
煙燻雞
紅棗蓉煎餅
酒釀丸子
煙燻雞
紅棗蓉煎餅
先要大力讚好店員的服務超貼心 時常幫客人斟茶真係可以用"眉精眼利"黎形容動一動佢宜家知我想要濕紙巾食到半路 侍應主動話幫我地換過壺熱d既茶好少見餐廳連呢樣都諗埋.《盛夏淮揚饗鮮宴》1/ 女兒紅醉龍蝦🦞• 杭椒南非鮑魚好impressed呀 冷盤好適合夏天 好少見龍蝦會有酒醉既造法酒味香得黎又甜 龍蝦肉好容易甩到出黎 鮑魚又係好爽口彈牙唔硬 .2/ 紅燒酸辣魚翅真係見到一絲絲魚翅有d似食緊碗仔真魚翅不過對我黎講有d辣.3/ 浙江鹹肉百葉蒸六月黃一人一隻蟹黃好飽滿 香口回甘我地兩個個兩隻都好多黃 正!下面既烤麩索哂d汁 鮮美.4/ 香辣豆酥黃魚柳魚柳好大塊 肉厚實淨成件事香口 因為成盤豆酥都好脆卡卡.5/ 脆皮煙煉頂鴿外皮好脆 脆到好似炸字雞個皮一咬落去勁juicy 爆哂d汁出黎.6/ 葸油河蝦仁拌淮山麵 一隻隻河蝦唔係冰鮮 而係新鮮煮完剝殼不過淮山麵食落就淡左d 唔係好夠味或者可以多d蝦子就會好d.7/ 楊枝甘露好重花奶味 又夠凍如果可以再多d料就好了

先要大力讚好店員的服務

有d似食緊碗仔真魚翅
不過對我黎講有d辣

3/ 浙江鹹肉百葉蒸六月黃
一人一隻蟹黃好飽滿 香口回甘
我地兩個個兩隻都好多黃 正!
下面既烤麩索哂d汁 鮮美

7/ 楊枝甘露
好重花奶味 又夠凍
如果可以再多d料就好了
2022-07-25 1260 瀏覽
近來天氣真的太酷熱了要走進廚房煮早午餐確有點辛苦,貼心的車爸爸決定放我一天假請我外出午餐,既然他那麼體貼我便找間有質素又抵食的餐廳跟他撐檯腳啦!經我千挑萬選後最終揀了位處銅鑼灣的十里洋場,皆因餐廳最近推出了七道菜的盛夏淮揚饗鮮宴,內裡有不少海鮮菜式加上二人同行一人免費實在好吸引。甫坐下先來一壺人參烏龍茶,這蘭貴人茶色橙黃明亮入口清香撲鼻,喝罷舌底生津回味無窮。 先上檯的前菜有漬青瓜、涼拌木耳及麻香萵筍,三款也弄得清爽好味道作為開胃小食一流。套餐第一道菜是女兒紅醉龍蝦、杭椒南非鮑魚,看見雪白龍蝦肉和入味的鮑魚已經令人垂涎三尺了。杭椒南非鮑魚烹得香軟而且富咬口,杭椒微微的辣令鮑魚增添了不少風味。女兒紅醉龍蝦內的紹興酒呈琥珀色透明澄澈純淨可愛,帶著誘人的馥郁芳香味道醇厚甘鮮,配襯肉爽鮮甜的龍蝦一起品嚐教人回味無窮。然後上檯的湯品是紅燒酸辣魚翅,戒掉魚翅多年的我當然請車爸爸代勞好好品嚐,內裡的魚翅份量不少還加有木耳、筍絲等配料非常足料,酸辣兼備非常惹味而且辣度不弱吃得車爸爸冒著汗去品嚐也大叫好喝哈哈。緊接著是我最期待每位一隻的浙江鹹肉百葉蒸六月黃,暑熱裡的第一鮮六月黃即指童子大閘蟹,以殼薄、肉

緊接著是我最期待每位一隻的浙江鹹肉百葉蒸六月黃,暑熱裡的第一鮮六月黃即指童子大閘蟹,以殼薄、肉嫩、黃多見稱蟹肉鮮嫩細軟金黃蟹膏飽滿,滋味程度一點也不下於成熟的大閘蟹。

香軟鹹肉有提鮮作用配襯索盡蟹汁的百葉一起品嚐超滋味。

接下來到品嚐這個香辣豆酥黃魚柳,油香十足略帶酥脆的豆酥夾著黃魚肉一起享用非常匹配。

這個脆皮煙燻頂鴿每位可以得到半隻,頂鴿比乳鴿大隻肉自然亦較多,外皮帶有幽幽的煙燻香氣而鴿肉也弄得夠入味,吃下去啖啖肉真的非常過癮。

單尾是份量勁豐的蔥油河蝦仁拌淮山麵,河蝦仁爽脆鮮甜鹹度適中,配搭香而不膩的蔥油蝦籽淮山麵吃味道恰到好處。

最後甜品是楊枝甘露以滿滿果香甜美地結束這頓偷閒午餐大滿足了。

盛夏淮揚饗鮮宴收費$988/位(兩位起),1957會員及匯豐信用卡持卡人可享二人同行一人免費。
2022-07-20
午餐
2022-07-17 1159 瀏覽
今日同事升職請食飯🎉 揀左去十里洋場 見到有幾款餸上次無試過 今次就試下啦迷你冬瓜盅 一人一個好足料 夏天消暑必選仲有女兒紅醉龍蝦 醉蝦醉蟹就食過 但醉龍蝦就真係第一次 一個字! 好好食😂再嚟 六月黃!唔好睇佢細細隻 都好多膏 海鮮餐唔少得條魚 陳皮蒸花金鼓肉質鮮嫩菜就叫左個鹹肉青菜 最後甜品都係叫左個椰汁小玉兔好滿足既一餐😋
今日同事升職請食飯🎉 揀左去十里洋場

最後甜品都係叫左個椰汁小玉兔
椰汁小玉兔

好滿足既一餐😋
2022-07-15 820 瀏覽
呢一間中菜廳最吸引到我嘅一定係佢哋個下午茶套餐嘅竹籠🫖包咗七款小食 真係超豐富 賣相好靚 中式嘅下午茶真係第一次食💓最鍾意就係佢個脆皮煙燻BB鴿 燒到外皮勁香脆 肉質嫩滑又Juicy✨
🇭🇰十里洋場·淮揚美點龍蝦手工麵下午茶套餐$288 for two佢呢個竹籠我好耐之前見有人share就即刻bookmark左架啦 不過近排好似無咩人講佢 我就唔記得咗佢😂😂直至近排因為天氣實在太熱 我哋禮拜六日無咩特別既行程 所以就嚟咗呢度佢個tea 佢本身其實$288一位嘅 不過依家做緊買一送一所以超抵🤑·脆皮煙燻BB鴿 l 女兒紅醉雞 l麻辣順風 l 三色醃蘿蔔 l 黑松露珍珠燻溏心蛋 l 水晶肴肉 l 四喜烤麩佢個竹籠真係好靚 而且佢啲小食都比我想像中好味好多😈😈尤其係佢個bb鴿係真係燒到好脆 熱辣辣 勁多肉 而且中間超級juicy 中間仲係有少少粉嫩咁 做得超級出色🐦🤤之後佢個醉雞個花雕味都好香 而且個雞肉都好嫩 不過呢個份量就少啲🤣之後個麻辣順風口感都好好 而且調味唔錯 個溏心蛋都好濃黑松露味 不過佢就唔算好溏心 之後最後個四喜烤麩我自己就覺得麻麻 因為佢好似煮得太耐 所以食落有啲太鹹🙊·龍蝦上海手工麵之後佢個龍蝦超大隻 而且啖啖肉 龍蝦味都好夠 我哋一食完即刻覺得個餐再抵左🦞😂😂之後佢個鮮肉雲吞個皮都好薄 而且個肉餡調得唔錯 幾有驚喜🥟同埋佢個手工麵都真係手工 好有彈性
🇭🇰十里洋場
淮揚美點龍蝦手工麵下午茶套餐$288 for two
淮揚美點龍蝦手工麵下午茶套餐

龍蝦

之後佢個龍蝦超大隻 而且啖啖肉 龍蝦味都好夠 我哋一食完即刻覺得個餐再抵左🦞😂😂之後佢個鮮肉雲吞個皮都好薄 而且個肉餡調得唔錯 幾有驚喜🥟同埋佢個手工麵都真係手工 好有彈性 不過佢個龍蝦湯就無咩龍蝦味 似上湯多啲 但係佢啲配料係出色嘅😈😈
楊枝甘露 l 麥米薏米檸檬水
最後呢兩杯飲品都唔錯 尤其係佢個楊枝甘露甜度適中 入面既芒果同柚子都好甜 飲落口感好好 我自己好鍾意🥭😍😍之後佢個薏米檸檬水清清地咁樣 飲落都好舒服🍋
#rbyeat
#rby西餐