2021-11-10 14 瀏覽
勝利道開左間居食屋呀望落個門面好靚,好日本FEEL🇯🇵鯷魚醬配蔬菜條﹕咬落去好爽脆,而且仲有個火係下面保溫個醬,估唔到呢個配搭咁好食﹗唐揚磯邊魷魚鬚﹕外層炸皮恰到好處,加埋沙律醬,好惹味🦑九件壽司﹕時令魚(一款)、赤身、拖羅、深池、赤蝦、帶子、海膽、鰈魚邊、和牛第一次食和牛壽司,一啲都唔腥,好新鮮而我最鍾意就係海膽壽司,唔苦之餘仲有些少甜味🐂而其他壽司都有中上水平,又大大塊,值得一試🍣燒雞泡魚干﹕好多時出面食嘅都係好硬同乾身的,而呢到嘅係軟同好易咬的,好似食緊豬肉乾咁嘅口感🐡明太子手羽﹕呢個係明太子釀雞翼,入面全部都係明丸子,好足料,好正🐓日本黑豚角煮﹕流心蛋再加上厚厚嘅日本黑豚肉,入口即融,而且仲有3大舊,好抵食🐖花膠烏冬﹕不過不失,花膠可以再多少少,同埋烏冬只係正常口感🍜櫻花可樂﹕超有驚喜,飲落同平時嘅可樂差唔多,但冇咁甜同埋有淡淡櫻花味,好岩女仔飲🌸總括黎講,呢間居酒屋真係十分唔錯,去唔到日本都可以食到好好食嘅日本野﹗

勝利道開左間居食屋呀望落個門面好靚,好日本FEEL🇯🇵

唐揚磯邊魷魚鬚﹕外層炸皮恰到好處,加埋沙律醬,好惹味🦑

而其他壽司都有中上水平,又大大塊,值得一試🍣

2021-11-08 28 瀏覽
上星期去勝利道玩小毛孩,見到有間居酒屋好似幾正,就直接入去食個晚餐。北鹿 天祿光臨大吟釀-300ML,非常易入口,帶淡淡的酒香,正。和風火炙左口魚邊沙律,蔬菜新鮮爽脆,左口魚燒的剛剛好,非常嫰滑。千府時令海鮮卷,這次時令海鮮用了蟹子吞拿魚,材料新鮮,份量十足,超美味。松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸,蒸得非常滑,蟹膏味道夠濃。千府一品厚切牛舌芯,牛肉味濃,牛舌厚得黎肉質重好嫰。日本黑豚肉腸串,外脆內嫰,沾一點醬更為滋味。日本燒天使蝦,肉質新鮮爽彈。我最愛嘅鮮淮山,加少少醬汁已經好好味,超爽。宇治抹茶十勝紅豆布丁,抹茶味夠濃,帶一點苦味,用紅豆甜味中和就岩岩好。

松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸,蒸得非常滑,蟹膏味道夠濃。

千府一品厚切牛舌芯,牛肉味濃,牛舌厚得黎肉質重好嫰。

日本黑豚肉腸串,外脆內嫰,沾一點醬更為滋味。

日本燒天使蝦,肉質新鮮爽彈。

我最愛嘅鮮淮山,加少少醬汁已經好好味,超爽。

1K
2021-11-08 32 瀏覽
朋友工餘讀日文課程, 他對日本文化, 食物更關注及喜歡.   他屋企附近開了一家居酒屋, 說請我去試吓,  有他的邀請, 樂於奉陪.  千府 · 居食屋餐廳設計, 有濃厚日本居食屋格調, 是三五知己聊天飲酒食野的好地方. 餐前小食,  新鮮蔬菜, 有椰菜, 紅蘿蔔, 青瓜及沙葛, 切成幼條, 更備有抹手紙, 放在富士山形座架上, 好別緻.伴有瓷器小燭台, 把西班牙魚醬加熱, 將蔬菜條沾醬, 惹味, 爽甜又脆口.店員送上餐牌, 食品豐富, 選擇多.酒牌. 酒品種類不少.  朋友點了一枝, 北鹿天祿光臨大吟釀酒味不太濃, 正合我心意. 松葉蟹肉波波  用高腳玻璃盛器, 靚絕.    松葉蟹拆肉成球形. 配沙律菜及酸汁,  松葉蟹肉份量足, 美味. 入口開胃, 令人食慾大增.賣相相當悅目, 是個令我們喜出望外之作. 松葉蟹膏豆腐,  擺設滿分, 蟹稃大大粒, 精盈可愛.松葉蟹膏豆腐, 好滑口, 松葉蟹味香濃.  越食越愛.千府火炙盛盒 8 件, 內有四款, 每款各兩件.  中拖羅, 北海道帆立貝, 左口魚裙邊, 及三文魚.先食左口魚裙邊,  輕炙魚面, 甘甜鮮美, 魚油脂含量多, 入口溶化接
更備有抹手紙, 放在富士山形座架上, 好別緻.
店員送上餐牌, 食品豐富, 選擇多.
酒牌. 酒品種類不少.
朋友點了一枝, 北鹿天祿光臨大吟釀
酒味不太濃, 正合我心意.
賣相相當悅目, 是個令我們喜出望外之作.
松葉蟹膏豆腐,  擺設滿分蟹稃大大粒, 精盈可愛.
松葉蟹膏豆腐, 好滑口, 松葉蟹味香濃.  越食越愛.
接著三文魚 , 魚肉厚身, 口感滿分.
北海道帆立貝, 色澤透亮, 肉質鮮甜,  質素很高,
中拖羅, 油脂香, 魚味濃.
時令生蠔,  好巨型.  出產於北海道厚岸,  這裏地位環境好, 具低溫特性,  生蠔有水準, 生蠔比較肥大肉厚,
肉質爽甜,  蠔味濃, 配些柚子醋,  味道更好.
日本黑豚角煮, 有流心蛋, 露筍, 白椰菜花,
黑毛豬肉, 共有三片, 肉質鮮嫰,  甘香豐腴, 肥瘦好平均, 醬汁,  吃得滿意.   糖心蒸蛋, 滑得溜口, 有蛋香. 食得滋味.
原條花魚夜干 燒
店長介紹花魚正合季節, 魚肉肥美, 肉質嫩滑, 廚師調味好, 火力平均, 燒得好出色.
加酸汁, 檸檬, 令鮮魚味更加出色.  魚皮還有脆口的效果.
宇治抹茶十勝紅豆布丁
這個甜品,  設計像富士山, 令人懷念舊日遊覽點滴.
富士山入口涼冰冰, 紅豆甜稔稔,  好完美.
這個晚餐好豐富, 食材新鮮有質素, 價錢抵食,  店員服務態度殷勤, 使人感覺良好. 我們要享受美食,  此餐廳做得到.
  • 松葉蟹肉波波
  • 千府火炙盛盒
  • 松葉蟹膏豆腐
  • 生蠔
  • 原條花魚夜干 燒
  • 宇治抹茶十勝紅豆布丁
2021-11-08 20 瀏覽
何文田勝利道新開嘅日式小店,拜訪一下。裝修佈置非常日系前菜 ~西班牙提魚醬 配 沙角、青瓜、紅蘿蔔條。爽口 醒胃, 提魚醬 味濃。 連豉油碟都有佢哋嘅圖案,好有特色。8 點刺身~ 厚切, 鮮甜, 全部飛機靚貨。尤其中間粉紅色tora 油香十足! 正! 香煎牛油果蟹肉餅沙律第一次食沙律上邊放有兩大塊蟹肉餅醬汁豐盛,牛油果🥑配上脆口嘅蟹肉餅 口感多重豐富。 依比利亞黑毛豬叉燒配溫泉玉子 $148呢個溫泉蛋黑毛叉燒好抵食,我自己買黑毛豬自己整都要超過$120 肉質鮮嫩可口多汁。
何文田勝利道新開嘅日式小店,拜訪一下。

裝修佈置非常日系

連豉油碟都有佢哋嘅圖案,好有特色。

8 點刺身~ 厚切, 鮮甜, 全部飛機靚貨。
尤其中間粉紅色tora 油香十足! 正!

香煎牛油果蟹肉餅沙律

第一次食沙律上邊放有兩大塊蟹肉餅
醬汁豐盛,牛油果🥑配上脆口嘅蟹肉餅 口感多重豐富。

依比利亞黑毛豬叉燒配溫泉玉子 $148

肉質鮮嫩可口多汁。

2021-11-06 33 瀏覽
今日去完圖書館吸收文藝氣息,之後去了勝利道食飯,不經不覺原來這裏都開了很多間食肆,而這間千府居食屋以日本菜為主。一坐下店員送上二人份量的小食,都是居酒屋常見的鯷魚醬配清甜沙葛及青瓜等。清酒煮蜆:蜆肉鮮甜無沙,有淡淡的酒香,蜆肉每隻脹卜卜,十分肥美。天府將大板燒:大板燒表面淋上沙律醬、紫菜及蟹子等,兩面煎至乾爽,中間有很多的蝦肉及蔬菜,粉漿煎得剛熟透,而且熱辣辣又不會太厚。厚岸生蠔:生蠔已淋上酸汁,蠔肉爽口鮮甜無渣,而且很大隻又脹卜卜,有淡淡海水咸味。七點刺身:海膽表面略為火炙,入口甘香;三文魚腩夠肥,入口溶化;帶子及牡丹蝦鮮甜爽口。宇治抹茶十勝紅豆布丁:布丁茶味很香又夠滑。食日本料理怎可以不配支清酒,陣陣米香甜味又不嗆喉。

宇治抹茶十勝紅豆布丁:布丁茶味很香又夠滑。

食日本料理怎可以不配支清酒,陣陣米香甜味又不嗆喉。
今次搵食專登搵到去勝利道,因為被呢間以富士山為主題嘅日本餐廳吸引咗。掛住日本嘅人都可以黎呢度,嘆住日本菜邊思鄉!一坐低,員工就會上餐前小食,爽脆嘅瓜條沾上微溫嘅西班牙鯷魚醬,開胃得黎又別有一番風味。點埋兩支黃富士「柚子」梳打同赤富士「葡萄」梳打,展開我地嘅晚餐。鐘意蟹膏嘅話必點松葉蟹膏豆腐,入口蟹膏味好濃,豆腐超滑,似食緊布甸咁,加埋啲三文魚籽,鮮味更突出。千府火炙盛合,分別有經燒香過嘅帶子、Toro、三文魚,左口魚邊壽司,壽司飯大小同酸味適中,滿意。清酒煮日本大蜆,大蜆肉質飽滿同新鮮,完全唔會韌,湯底味道仲非常清甜又帶點酒香。千府將大阪燒味道都唔錯,二人食剛剛好,如果可以脆少少就更佳!餸酒的話,可以點原條燒花魚一夜干,咸香味道出色,肉質好滑,忍唔住一口接一口。串燒方面,試咗紫蘇梅子大蔥雞肉串、日本黑豚腩肉,明太子手羽,3款都好滿意,夠晒入味,記得趁熱即燒即食!最後,我地仲點咗宇治抹茶十勝紅豆布丁,上碟好似富士山咁超有心思,布丁超滑,加埋飽滿嘅十勝紅豆,完全中和咗抹茶嘅苦澀味,值得一試。

千府火炙盛合,分別有經燒香過嘅帶子、Toro、三文魚,左口魚邊壽司壽司飯大小同酸味適中,滿意。
2021-11-05 19 瀏覽
今日同朋友揀咗呢間日本居酒屋😍又係食咗當去咗日本啦🥺我哋都叫咗唔少嘢食🤣🤣先嚟板火灸壽司🤤🤤有4款壽司:三文魚、左口魚、帶子、拖羅😍每款都好新鮮😋正宗壽司Size就係可以一啖啪入口🤣👍🏻好好味👍🏻之後個豆腐令我最驚喜😍係凍食嘅蟹膏豆腐🤤口感似食燉蛋咁,味道好香濃蟹味👍🏻👍🏻好滑呀,仲有面頭啲蟹子,加强咗個口感😋超正👍🏻推介必食👍🏻食完凍嘢,就嚟熱嘢✌🏻有清酒煮蜆、大阪燒、花魚一夜干、串燒🤣🤣🤣真係好豐富呀😍🤤😍🤤蜆真係爆鮮甜,又juice🤤飲埋個蜆湯超正👍🏻👍🏻大阪燒我覺得2人啱啱好👍🏻入面有椰菜,個漿粉亦剛好,唔會食完覺得滯🤤🤤廚師推介我哋嘅花魚一夜干,脆脆哋,點埋個蘿蔔蓉醬油,又好夾喎👍🏻👍🏻好食呀🎉另外仲有3串串燒都係是日推介🤣又的確幾出色😋有明太子雞翼,入面全部都係明太子😍🤤爆餡🤣好正👍🏻豬腩串肥瘦分明,口感味道都very good🤤大蔥雞肉串,夾埋一齊食又係好好味呀🤤🤤🤤推介👍🏻黑洞胃嘅我哋仲叫埋個甜品😂抹茶紅豆布丁🤣🤣係富士山造型出場🤤🤤好香抹茶,加埋甜甜哋嘅紅豆一齊食👍🏻👍🏻冇得輸🤣飲品有葡萄同埋柚子梳打👍🏻睇個包裝真係覺得自己去咗日本🥺-千府火灸盛合 $198-松葉蟹膏

飲品有葡萄同埋柚子梳打👍🏻睇個包裝真係覺得自己去咗日本🥺

-宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48

-黃富士「柚子」梳打 $32
-赤富士「葡萄」梳打 $32

2021-11-04 30 瀏覽
這間位於勝利道的日本餐廳,以富士山為主題,醬油碟都有富士山標記,非常有特色。入座後店員送上小食,西班牙鯷魚醬配蔬菜條,每位$30。我們要了支天之戶冰晶薄濁純米吟釀,都算易入口。牛油果香煎蟹肉餅沙律伴凱撒沙律汁蟹肉餅新鮮熱辣,裏面有一絲絲蟹肉,鮮味十足,加上清新爽脆的沙律菜及牛油果,健康又開胃。七點刺身七款的刺身包括四款魚及三款其他海產,三文魚腩肥美;拖羅就不夠肥,似普通的吞拿魚,不過味道鮮甜;池魚及牡丹蝦較爽口;海膽鮮甜有火炙後的香味。串燒黑豚腩肉燒至兩面焦香,肉質爽彈;明太子釀滿了雞翼,啖啖明太子咸鮮味;京葱燒雞很香口,雞肉保留肉汁,不會燒得太乾。抹茶布甸配十勝紅豆抹茶味濃郁,布甸很滑,加上紅豆香甜,為完美一餐畫上句號。

入座後店員送上小食,西班牙鯷魚醬配蔬菜條,每位$30。

我們要了支天之戶冰晶薄濁純米吟釀,都算易入口。

牛油果香煎蟹肉餅沙律伴凱撒沙律汁

七點刺身

串燒

抹茶布甸配十勝紅豆
抹茶味濃郁,布甸很滑,加上紅豆香甜,為完美一餐畫上句號。
2021-11-03 15 瀏覽
最鍾意去啲居酒屋🏮可以一邊飲酒,一邊食嘢,非常享受!見到有多款酒類,我哋嗌左一支細嘅清酒一齊飲!揀咗支未飲過嘅天之户冰晶純米吟釀,呢個清酒味幾香,有回甘味!飲住酒再慢慢揀嘢食。叫咗刺身同壽司。五點刺身有赤身、赤蝦、真鯛、三文魚、海膽。相當豐富每樣有兩片,鍾意海膽好鮮甜!其他刺身都夠新鮮!千府火炙盛盒,有8件火炙壽司。有三文魚左口魚、帆立貝以及中拖羅。我鍾意食中拖羅本身已經夠肥美,火炙完更加好食!店員推介生蠔及松葉蟹肉波波。點左嚟食。生蠔真係好鮮甜。松葉蟹肉整成一個波波形狀,另外有啲柚子啫喱夾埋蟹肉好似醋咁,更鮮味!燒物叫咗厚切牛舌芯、青椒仔。牛舌芯牛味香,青椒仔都唔錯!再加咗條燒花魚一夜干,我鍾意呢條燒嘅魚好香,點蘿蔔蓉酸汁。最後大板燒有驚喜,賣相夠sharp , 已經有醬汁同紫菜,好惹味!甜品富士山抹茶紅豆布丁,啱哂打卡!

最鍾意去啲居酒屋🏮可以一邊飲酒,一邊食嘢,非常享受!

飲住酒再慢慢揀嘢食。叫咗刺身壽司

店員推介生蠔及松葉蟹肉波波。點左嚟食。生蠔真係好鮮甜。

燒物叫咗厚切牛舌芯、青椒仔。
牛舌芯牛味香,青椒仔都唔錯!
再加咗條燒花魚一夜干,我鍾意呢條燒嘅魚好香,點蘿蔔蓉酸汁。
甜品富士山抹茶紅豆布丁,啱哂打卡!
2021-11-03 17 瀏覽
呢間日本小店餐廳唔算大,但係坐得都幾舒服。打開餐牌,食物選擇種類非常之多;而且價錢抵食,食物質素仲相當唔錯。首先我哋叫咗Sake飲,慢慢嘆!▶️天之户 冰晶純米吟釀呢隻清酒嘅味道幾濃郁,係槽口新鮮搾出嘅酒,即刻封口,低溫熟成。▶️前菜新鮮蔬菜條:紅蘿蔔、青瓜等等。有鯷魚醬。▶️松葉蟹肉波波面上有蟹子,仲有柚子啫喱,撈埋蟹肉一齊食,蟹肉夠鮮,好好味😋▶️時令生蠔生蠔幾大隻,外邊爽爽地,蠔身夠creamy,食落鮮甜!▶️五點刺身赤身、赤蝦、真鯛、三文魚、海膽海膽夠多鮮甜,仲有紫菜包住食~真鯛口感爽爽地,帶魚鮮。赤蝦都相當爽口,赤身魚味濃,三文魚幾肥美。▶️千府火炙盛盒8件鍾意食火炙壽司係帶有火炙香,左口魚邊魚油夠香。北海道帆立貝夠大隻,拖羅肥美,三文魚面上有洋蔥🧅味道更突出。▶️千府將大板燒餡料相當豐富,而且唔會太厚,唔同出邊食完會好飽濟,恰到好處。▶️千府一品厚切牛舌芯呢個牛舌燒得好香,厚身爽口,好好食!▶️日本青椒仔面上有日本柴魚,青椒味冇濃容易入口!▶️原條燒花魚一夜千夠大條,燒得香,用嚟送酒真係一流!▶️字治抹茶十勝紅豆布丁成個富士山樣🗻賣相好靚, 有埋紅豆味道更豐富!小店來講食物性價比高,餐廳服務又好

首先我哋叫咗Sake飲,慢慢嘆!
▶️天之户 冰晶純米吟釀

▶️前菜
新鮮蔬菜條:紅蘿蔔、青瓜等等。有鯷魚醬。

▶️松葉蟹肉波波

▶️時令生蠔
生蠔幾大隻,外邊爽爽地,蠔身夠creamy,食落鮮甜!

▶️五點刺身
赤身、赤蝦、真鯛、三文魚、海膽

▶️千府火炙盛盒8件

▶️千府將大板燒

▶️千府一品厚切牛舌芯
呢個牛舌燒得好香,厚身爽口,好好食!

▶️日本青椒仔
面上有日本柴魚,青椒味冇濃容易入口!

▶️原條燒花魚一夜千
夠大條,燒得香,用嚟送酒真係一流!

▶️字治抹茶十勝紅豆布丁
成個富士山樣🗻賣相好靚, 有埋紅豆味道更豐富!

小店來講食物性價比高,餐廳服務又好好,值得一試!
2021-11-03 19 瀏覽
原來在何文田勝利道新開了一間日式居酒屋屋‼️🎏 店內的面積不大,當晚所見部分食客跟店員熟絡、言談甚歡💛 極有日本居酒屋的風味‼️🎎▫️ ❥$𝟯𝟬 餐前小食🍴 用小蠟燭把自家製西班牙鯷魚醬煮熱後,直接拿著青瓜條、紅蘿蔔條沾著吃‼️🥕🥒 鯷魚的鮮味又帶點咸咸的,很特別‼️▫️❥$𝟵𝟴 時令生蠔🦪 肥美飽滿,既creamy又帶爽口‼️一整隻放入口中,好幸福好美味‼️🤤▫️ ❥$𝟭𝟰𝟴 松葉蟹肉波波🦀 鮮甜的松葉蟹肉搓成小圓球,底部放了沙律菜及柚子啫喱‼️酸酸的很開胃‼️好吃‼️😋▫️❥$𝟭𝟵𝟴 千府火炙盛盒🍣 有中拖羅、北海道帆立貝、左口魚裙邊及三文魚,每款各2件‼️▫️❥$𝟲𝟴 味噌脆皮豬大腸🐽 外皮烤得好香好脆,非常邪惡‼️▫️❥$𝟮𝟱 明太子手羽🐥 雞翅中塞滿了微辣的明太子,飽滿的外形令人忍不住咬一口‼️▫️❥$𝟴𝟴 鹽燒大鱔🔥鱔片切得肥厚😻 魚皮香脆可口、魚肉鮮味十足,好好吃‼️🤤▫️❥$𝟮𝟱 日本金時蕃薯🍠 口感軟糯又香甜‼️▫️❥$𝟮𝟬 溏心菠蘿🍍水份飽滿十分清甜‼️▫️❥$𝟴𝟴 明太子二重芝士玉子燒🧈 熱騰騰的玉子燒,一切開極具拉絲效果‼️▫️❥$𝟭𝟰𝟴 日本黑豚肉炒麵飯🥘 味道跟大阪燒相似‼️不同的是裡面有炒飯+炒麵‼️甜甜的味道不
❥$𝟲𝟴 味噌脆皮豬大腸🐽 外皮烤得好香好脆,非常邪惡‼️
❥$𝟮𝟱 日本金時蕃薯🍠 口感軟糯又香甜‼️
❥$𝟮𝟬 溏心菠蘿🍍水份飽滿十分清甜‼️
▫️
❥$𝟭𝟰𝟴 日本黑豚肉炒麵飯🥘 味道跟大阪燒相似‼️不同的是裡面有炒飯+炒麵‼️甜甜的味道不錯喔‼️
▫️
❥$𝟰𝟴 宇治抹茶十勝紅豆布丁🍮 外型像極富士山‼️宇治抹茶布丁有濃濃的抹茶味,很喜歡‼️😻
▫️
❥$𝟮𝟯𝟴 金紋世界鷹純米吟釀-300ML🍶挺爽口,女生也輕鬆喝到‼️
朋友話何文田勝利道新開了間(千府.居食屋)日本餐廳😍所以我地又去試新嘢👭雖然係小店,但入到店內,感覺好似去了日本居酒屋咁😊🏮連個醬油碟都有富士山圖案。店員非常親切,氣氛感覺好舒服;另外仲介绍餐牌食物同清酒🍶给我地添。餐牌食物選擇都幾多📘仲有每月廚師推介👨‍🍳另外聽店員講仲會有Secret Menu架🤫先來個餐前小食🥗有白蘿蔔,青瓜🥒紅蘿蔔🥕吃落都爽脆,我喜歡點wasabi 一齊食😋大家可以試吓架🤭點少得叫支清酒飲呀😎北鹿天祿光臨大吟釀🍶主香汽有白葡萄、梨🍐青蘋果🍏中後段仲有D濕草香味🥰入口帶出些梨與瓜果類的香氣添😌🥢7點刺身有赤身,帆立貝、三文魚腩、牡丹蝦🦐深池魚🐟大大件拖羅及海膽😍每款刺身都肥美鮮甜美味🤤香煎牛油果🥑蟹肉餅沙律好濃芝士味🧀兩片沾滿醬蟹肉餅好足料又煎到好香口🥗沙律菜又新鮮爽脆😋原條燒花魚🐡一夜干一夜干魚皮煎得好香脆,魚肉肉質結實香口。千府將大阪燒 吃得出入面滿滿蘿蔔絲及椰菜仲有粒粒嘅墨魚,好足料👍千府一品厚切牛舌芯🦬一碟有四件超级厚嘅牛舌芯,廚師推介既👍肉質彈牙爽口😋點埋柚子醬更加好味🤤🍢燒物 🍡明太子手羽滿滿明太子脹卜卜釀左雞翼中,帶有小小辣夠哂香口大蔥雞肉串 雞肉好

點少得叫支清酒飲呀😎
北鹿天祿光臨大吟釀🍶

🥢7點刺身

香煎牛油果🥑蟹肉餅沙律

原條燒花魚🐡一夜干
一夜干魚皮煎得好香脆,魚肉肉質結實香口。

千府將大阪燒
吃得出入面滿滿蘿蔔絲及椰菜仲有粒粒嘅墨魚,好足料👍

千府一品厚切牛舌芯🦬

🍢燒物 🍡
明太子手羽
滿滿明太子脹卜卜釀左雞翼中,帶有小小辣夠哂香口

大蔥雞肉串
雞肉好入味夠Juicy,配上清甜大蔥好香口😋

另外有秋葵及鮮淮山
淮山,秋葵非常爽脆,喜歡沾上醬汁味道,但又不會蓋過原本鮮味。

松葉蟹🦀味噌甲羅燒伴燒鱈魚片
鱈魚片燒得非常香脆
滿滿蟹膏蟹肉蟹籽🤤鮮味十足味道濃郁,夾埋一齊食好好味😋

• 千府一品厚切牛舌芯
  • 香煎牛油果蟹肉餅沙律
  • 7點刺身
2021-11-02 259 瀏覽
近來真係好鍾意特登去搵啲小店居酒屋食嘢🤭見朋友想食日本野我梗係舉手🙋讚成啦!我地今日黎到位於順利道開業不久既「千府居食屋」餐廳🍴裝修以木為主既裝修風格!有點🇯🇵京都奈良感覺🥰睇返餐牌呢度既食物選擇都幾多😉真係咩都想點來食呀!聽店員講仲會有Secret Menu架😎🔺餐前小食有青瓜🥒紅蘿蔔🥕及白蘿蔔條🙌爽口又健康!🔺7️⃣點刺身包括三文魚腩、拖羅、帆立貝、牡丹蝦🦐赤身、深池魚🐟及海膽😍每款刺身都好鮮甜美味❤️我特別喜歡牡丹蝦夠大隻又鮮甜彈牙👍🔺香煎牛油果🥑蟹肉餅沙律🥗上枱已聞到好香芝士味☺️兩片蟹肉餅煎到香口🙌配搭沙律菜一齊食🥗唔錯🔺千府細大阪燒 冬1廚師推介新靚出既大阪燒食得出入面有蘿蔔絲椰菜與及好有口感既粒粒墨魚🦑🔺原條燒花魚🐟一夜干居酒屋必點既一夜干🐟魚肉結實帶咸香😍師傅燒到魚皮有焦香味道👍🔺燒物 秋葵及鮮淮山輕輕燒過淋上醬汁還保留了淮山既爽脆滑滑口感❤️明太子雞翼 明太子釀左係雞翼當中🙌帶小小辣又香口😎大蔥雞肉串 雞肉入味好Juicy😋配上大蔥清甜蔥味🙂蔥香撲鼻👃厚切牛芯舌 一碟4️⃣件廚師推介既🐮牛芯舌厚切一啲都唔韌👍牛味濃肉質彈牙爽口🤩🔺松葉蟹🦀味噌甲羅燒伴燒鱈魚🐟脆片滿滿蟹蓋內蟹味噌既蟹

🔺餐前小食有青瓜🥒紅蘿蔔🥕及白蘿蔔條🙌爽口又健康!

🔺香煎牛油果🥑蟹肉餅沙律🥗

🔺千府細大阪燒

🔺原條燒花魚🐟一夜干

🔺燒物
秋葵及鮮淮山輕輕燒過淋上醬汁還保留了淮山既爽脆滑滑口感❤️

明太子雞翼 明太子釀左係雞翼當中🙌帶小小辣又香口😎

🔺松葉蟹🦀味噌甲羅燒伴燒鱈魚🐟脆片
滿滿蟹蓋內蟹味噌既蟹膏既濃郁🤤蟹肉的鮮味釀蟹蓋選用日本🇯🇵的松葉蟹膏釀蟹蓋,蟹膏上面再加上少許鮮甜蟹肉🦀味道濃郁,滋味非常😍

🔺北鹿天祿光臨大吟釀🍶
呢支Sake 聞落去散發著華麗💐果香香氣既優雅口感☺️精緻而濃郁大米味道🤤跟朋友邊飲邊食真係相當愉快🤗

總結可以用居酒屋嘅價錢食到omakase嘅質素實屬少有🤩下次要約埋三五酒友過黎嘆黎緊推出既清酒🍶放題😍再品嘗料理師傅整既美食🤗😎
  • 一夜干
  • 刺身7點
2021-11-02 15 瀏覽
住係大西北的我難得出一次街,梗係要約朋友食下飯😉 係朋友帶路下黎左呢間好有feel既居酒屋👍🏻前菜好豪咁嗌左生蠔同松葉蟹波波🤩生蠔好新鮮,吾洗落任何調味料都已經夠好食👍🏻松葉蟹拆好晒肉,每啖都食到好清甜既蟹肉,好開心🤩另外仲Order左各式吾同既串燒,最鐘意燒大鱔😍 魚肉嫩口魚皮爽脆,好正👍🏻燒菠蘿超甜,勁多水份🍍燒蕃薯都勁正,好甜好香又熱辣辣,正👍🏻最後仲食左黑豚肉炒麵飯,麵同飯炒得好香,再加埋甜甜地既沙律醬,大人小朋友都會鐘意呢個味道,吾錯吾錯👍🏻好鐘意呢間餐廳,有機會一定會再黎😎

前菜好豪咁嗌左生蠔同松葉蟹波波🤩
生蠔好新鮮,吾洗落任何調味料都已經夠好食👍🏻
松葉蟹拆好晒肉,每啖都食到好清甜既蟹肉,好開心🤩

燒菠蘿超甜,勁多水份🍍
燒蕃薯都勁正,好甜好香又熱辣辣,正👍🏻

好鐘意呢間餐廳,有機會一定會再黎😎
2021-10-31 14 瀏覽
勝利道新開日式居酒屋小店店內環境好有居酒屋氣氛,擺放咗清酒,日本擺設,店員都好親切。每張枱面有消毒酒精,就算唔記得帶都有得用👍🏻。食物質素性價比高😌燒牛舌心夠香爽口鹽燒燒大鱔肉質彈牙超juicy,皮好脆香煎鵝肝火候啱啱好,好香脆日本時令生蠔(唔記得咗個名)好鮮甜唐揚磯邊魷魚鬚,好香脆肉質夠Juicy時令新鮮池魚,超級鮮甜,配上自製酸酸地嘅汁好過點豉油,另外可以加錢將魚骨炸脆或整魚湯,成條魚都可以食晒叫咗支清酒,前菜跟埋師傅特製魚醬汁點任何嘢都得,好濃烈魚味,一定熬製咗好耐西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配糖心溫泉蛋,叉燒夠香,夠入味!新菜式,蟹肉魚子沙律,超多蟹肉配上酸微微嘅汁好開胃
勝利道新開日式居酒屋小店

食物質素性價比高😌

燒牛舌心夠香爽口

鹽燒燒大鱔肉質彈牙超juicy,皮好脆

香煎鵝肝火候啱啱好,好香脆

日本時令生蠔(唔記得咗個名)好鮮甜

唐揚磯邊魷魚鬚,好香脆肉質夠Juicy

西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配糖心溫泉蛋,叉燒夠香,夠入味!

新菜式,蟹肉魚子沙律,超多蟹肉配上酸微微嘅汁好開胃
2021-10-30