2021-10-11
勝利道向來有唔少日本嘢食,最近都開多咗間係街頭。佢係一間居酒屋,以富士山🗻做主題,店內有唔少裝飾設計或者食物都有富士山元素🤤 等依家無得去日本嘅我,當係飛圈日本先🇯🇵 我最鍾意佢嘅紙巾擺設,頂頂正展示到富士山雪頂🥰前菜 - 鯷魚醬配蔬菜條 $30店員首先俾咗個前菜我地,佢用火燒一燒熱啲鯷魚醬先,配埋蔬菜條一齊食,食落暖暖地,亦可以減輕蔬菜條既草青味😋佢既鯷魚醬係來自西班牙,師傅仲有另外調製過既,所以佢既鯷魚醬冇出面食過既咁鹹😍蟹肉波波沙律 $118呢個蟹肉沙律好靚又得意,師傅將蟹肉整到成個波波咁,又圓又大個,仲係用松葉蟹整添😍啖啖松葉蟹肉好滿足,旁邊仲有啲柚子醬同新鮮既沙律菜 配埋一齊感覺幾好味😋千府海之幸卷 $168呢個卷物絕對推介,卷物有好多材料,包括炸軟殻蟹、牛油果、三文魚籽、吞拿魚蓉同埋海膽😋 卷物包住炸軟殻蟹同牛油果做餡,炸軟殻蟹保持脆身 至於牛油果就creamy 兩隻不同口感,我覺得幾match😜 卷物上嘅吞拿魚蓉都好正 肥美香滑😘鹽燒白鱔 $88嚟居酒屋當然要試試串燒,白鱔表面灑上鹽花,外皮略帶香脆😆 鱔肉嫩滑亦有彈性,唯調味略為重手,可以落少少鹽都得😗 日本黑豚腩肉 $
前菜 - 鯷魚醬配蔬菜條 $30
蟹肉波波沙律 $118
千府海之幸卷 $168
鹽燒白鱔 $88
日本黑豚腩肉 $25
黑豚肉好大串,係厚厚嘅豬肉😝 豬腩肉一層脂肪一層豬肉,半肥半瘦,豬肉味亦比較濃
免治雞肉軟骨餅 配月見玉子 $38
月見玉子配上燒汁,用上日本蛋,攪勻佢點免治雞肉軟骨餅😚 免治雞肉軟骨餅內裏有軟骨同洋蔥粒,令軟軟嘅免治雞肉增添口感🤓 加埋玉子燒汁 特別滑身
清酒煮日本大蜆 $98
呢一個清酒煮蜆都幾有驚喜,因為佢嘅蜆真係大隻又厚肉,成煲湯都係滿滿嘅蜆肉😚 蜆肉食落鮮甜 另外會有唔少芫荽同埋蒽,撈埋清酒蜆湯飲清新☺️
宇治抹茶十勝紅豆布甸 $48
係富士山主題嘅甜品🤤 布甸上嘅忌廉當作雪,布甸唔係好實個隻,可以彈吓彈吓咁😆 抹茶味係青青哋,微苦,佢嘅奶味都算重身,撈埋大大粒十勝紅豆都幾好😎
櫻花可樂 $32
同樣配返富士山主題,今次揀咗粉紅色櫻花味🌸 第一啖飲落去係滿滿嘅氣泡感,櫻花味慢慢滲出,唔會好濃😘 整體成枝汽水都幾似平時嘅可樂,得意又靚