2021-10-11 368 瀏覽
勝利道向來有唔少日本嘢食,最近都開多咗間係街頭。佢係一間居酒屋,以富士山🗻做主題,店內有唔少裝飾設計或者食物都有富士山元素🤤 等依家無得去日本嘅我,當係飛圈日本先🇯🇵 我最鍾意佢嘅紙巾擺設,頂頂正展示到富士山雪頂🥰前菜 - 鯷魚醬配蔬菜條 $30店員首先俾咗個前菜我地,佢用火燒一燒熱啲鯷魚醬先,配埋蔬菜條一齊食,食落暖暖地,亦可以減輕蔬菜條既草青味😋佢既鯷魚醬係來自西班牙,師傅仲有另外調製過既,所以佢既鯷魚醬冇出面食過既咁鹹😍蟹肉波波沙律 $118呢個蟹肉沙律好靚又得意,師傅將蟹肉整到成個波波咁,又圓又大個,仲係用松葉蟹整添😍啖啖松葉蟹肉好滿足,旁邊仲有啲柚子醬同新鮮既沙律菜 配埋一齊感覺幾好味😋千府海之幸卷 $168呢個卷物絕對推介,卷物有好多材料,包括炸軟殻蟹、牛油果、三文魚籽、吞拿魚蓉同埋海膽😋 卷物包住炸軟殻蟹同牛油果做餡,炸軟殻蟹保持脆身 至於牛油果就creamy 兩隻不同口感,我覺得幾match😜 卷物上嘅吞拿魚蓉都好正 肥美香滑😘鹽燒白鱔 $88嚟居酒屋當然要試試串燒,白鱔表面灑上鹽花,外皮略帶香脆😆 鱔肉嫩滑亦有彈性,唯調味略為重手,可以落少少鹽都得😗 日本黑豚腩肉 $

前菜 - 鯷魚醬配蔬菜條 $30

蟹肉波波沙律 $118

千府海之幸卷 $168

鹽燒白鱔 $88

日本黑豚腩肉 $25
黑豚肉好大串,係厚厚嘅豬肉😝 豬腩肉一層脂肪一層豬肉,半肥半瘦,豬肉味亦比較濃

免治雞肉軟骨餅 配月見玉子 $38
月見玉子配上燒汁,用上日本蛋,攪勻佢點免治雞肉軟骨餅😚 免治雞肉軟骨餅內裏有軟骨同洋蔥粒,令軟軟嘅免治雞肉增添口感🤓 加埋玉子燒汁 特別滑身

清酒煮日本大蜆 $98
呢一個清酒煮蜆都幾有驚喜,因為佢嘅蜆真係大隻又厚肉,成煲湯都係滿滿嘅蜆肉😚 蜆肉食落鮮甜 另外會有唔少芫荽同埋蒽,撈埋清酒蜆湯飲清新☺️

宇治抹茶十勝紅豆布甸 $48
係富士山主題嘅甜品🤤 布甸上嘅忌廉當作雪,布甸唔係好實個隻,可以彈吓彈吓咁😆 抹茶味係青青哋,微苦,佢嘅奶味都算重身,撈埋大大粒十勝紅豆都幾好😎

櫻花可樂 $32
同樣配返富士山主題,今次揀咗粉紅色櫻花味🌸 第一啖飲落去係滿滿嘅氣泡感,櫻花味慢慢滲出,唔會好濃😘 整體成枝汽水都幾似平時嘅可樂,得意又靚
2021-10-11 21 瀏覽
今日同兩個好耐無見既朋友食飯,三個人食咩好,係旺角行下行下見到呢間餐廳,其實你地鐵站有啲遠,但因為我哋行寵物街,唔經唔覺就到了咁開心梗係叫左酒飲,黎到居酒屋梗係要試吓sake,店員話呢款跟刺身幾夾!前菜好特別,有蔬菜條配吞拿魚醬,吞拿魚醬有蠟燭燒住,保持住溫度,仲有松葉蟹肉波波跟住有香煎牛油果蟹肉餅沙律7點刺身有吞拿魚、拖羅、甜蝦、海膽等,款款都好新鮮鰻魚籽海膽茶碗蒸平時普通茶碗蒸食得多,估唔到有呢款豪華版,海膽入口即溶,配埋滑溜溜既蛋,好味!跟住點左啲串燒同火炙壽司😋😋

跟住有香煎牛油果蟹肉餅沙律

7點刺身

有吞拿魚、拖羅、甜蝦、海膽等,款款都好新鮮
鰻魚籽海膽茶碗蒸

跟住點左啲串燒同火炙壽司😋😋

2021-10-10 12 瀏覽
呢日放工,就約埋兩個成日見既朋友食dinner,我地都好鍾意食日本菜,所以就揀左何文田呢間居酒屋小店。前菜幾精緻。點左呢位松葉蟹肉波波,啖啖蟹肉。點左七款唔同既新鮮刺身,三文魚、帶子、拖羅同埋海膽都係我既至愛,刺身好厚身,又新鮮,海膽仲好濃郁,入口即溶,超正!鱘魚籽海膽茶碗蒸好鮮甜,蒸蛋超嫩滑。小食有炸大腸、燒白鱔、明太子手羽同埋天使蝦,好吸引。仲有8件火炙壽司,超豐富。一邊食咁好食既野食,當然要飲返杯酒啦,呢款鈿女-天女之舞清酒幾易入口,入口甘香,配串燒一流!

前菜幾精緻。
點左呢位松葉蟹肉波波,啖啖蟹肉。

鱘魚籽海膽茶碗蒸好鮮甜,蒸蛋超嫩滑。
小食有炸大腸、燒白鱔、明太子手羽同埋天使蝦,好吸引。
仲有8件火炙壽司,超豐富。

餐廳:千府·居食屋 (何文田)地址:何文田勝利道2號地舖最近鍾意去何文田嘅勝利道,因為嗰到有好多寵物店,可以睇吓啲活潑可愛嘅貓貓狗狗🐱🐶,真係人都開心啲。行完一輪見到有間試業中嘅千府·居食屋 @umaisushi_2021 ,原來開咗無耐,十月尾先正式開業,有新餐廳仲要喺日式居酒屋,緊喺唔少得我去幫襯吓啦😎入到餐廳位置雖小,約有20幾個座位,但內裡就充滿住居酒屋應有嘅嘢,播住日文歌🎶,仲有一個又靚女又風趣嘅店員👩🏻,一入到餐廳就同我大開玩笑,氹到食客咁開心又有親和力💞,難怪試業咗無耐就已經有一班熟客仔啦🤪居酒屋以富士山做主題🗻,紙巾座、豉油碟、旗幟都有富士山嘅蹤跡,比人一入嚟就馬上諗起日本東京🇯🇵,佢哋所用嘅食材屬中高級,主打刺身、串燒、酒類等,嚟到可以飲返杯輕鬆吓🍺入座叫返杯啤酒嚟,店員送上餐前小食,原來喺蔬菜條配西班牙鯷魚醬🐟,連前菜都用咗fusion形式去整,呢間居酒屋果然落足心機💛✝️松葉蟹肉波波 $148睇吓😍,喺用松葉蟹肉絲搓成蟹肉波波🦀,好足料!周邊加入咗柚子啫喱同沙律菜🥗,而面頭仲有啲蟹籽,撈勻一齊嚟食口感好豐富,喺一道好開胃嘅前菜✝️千府火炙盛盒 $198 呢個火炙盛盒有
餐廳:千府·居食屋 (何文田)
地址:何文田勝利道2號地舖

入座叫返杯啤酒嚟,店員送上餐前小食,

✝️松葉蟹肉波波 $148

✝️千府火炙盛盒 $198
呢個火炙盛盒有北海道帆立貝、三文魚、左口魚裙邊同中拖羅各兩件嘅火炙壽司🍣,
帆立貝上嘅松露、三文魚上嘅洋蔥、左口魚裙邊上嘅明太子、中拖羅上嘅青蔥,各有特色,偷偷哋同你講,其實我最鍾意食火炙壽司🔥,而佢哋嘅飯仲喺用咗日本種珍珠米呢🍚

✝️串燒
店員話呢度主打串燒,緊喺要試吓啦😆,嗌咗個日本雞腎($32)、
日本黑豚腩肉($25)
同鹽燒白鱔($88),火候掌握得幾好,食物唔會燒到過熟或者燒燶💯,而每款串燒都有輕輕調味,加埋檸檬汁食更新鮮同去埋油膩感🍋,
我最鍾意佢哋所用嘅雞賢爽口得嚟唔會好韌,忍唔住食完一粒又一粒😙

✝️松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58
千府所用嘅雞蛋喺日本蘭王蛋,呢款雞蛋經嚴格嘅品質控制,仲唔可以有任何添加劑同激素,營養豐富而均衡,屬於日本頂級雞蛋🥚,蛋香仲好濃郁👍。呢個茶碗蒸以蟹蓋形狀嘅碗裝上,入型入格🦀,面頭仲有唔少蟹膏、蟹肉同蟹籽😌

✝️宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48
最後緊喺要食埋甜品先叫滿足啦,叫咗個抹茶紅豆布丁🍮,嚟到又有surprise了🤩,抹茶布丁整成富士山形狀,仲喺用咗宇治抹茶去整,抹茶味好香🍵,山峯項加咗啲cream,好滿足啊🥰
2021-10-06
10 分鐘 (堂食)
約咗朋友食嘢,佢話好想去居酒屋思鄉,所以我哋搵咗呢間新開嘅居酒屋試吓先嚟一個餐前小食😋佢係一啲蔬菜條配西班牙鯷魚醬,係廚師👨‍🍳自家製架,好好味,用嚟點咩食都好似好夾咁松葉蟹膏豆腐 $45三文魚籽好鮮甜,蟹膏味好突出,滑滑嘅豆腐口感唔錯松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58蟹膏同蟹子都好鮮甜,好正千府火炙盛盒 $198共4款壽司,有三文魚、北海道帆立貝、左口魚裙邊、中拖羅,壽司好新鮮,特別鍾意食帆立貝,真係好鮮甜松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚$118蟹籽+蟹肉再加勁多嘅蟹膏撈埋之後再搽喺脆卜卜嘅鱈魚片上面食,超正👍🏻食到停唔到口呀伊比利亞黑毛豬叉燒配溫泉玉子 $148呢個叉燒肉質軟腍,肉香多汁,比起平日食嘅叉燒好食好多,配埋溫泉蛋一齊食更加好味日本天使蝦$20@日本黑豚肉腸 $28@串燒我哋只係叫咗兩款試吓,因為已經叫咗好多嘢食😌佢哋嘅串燒都唔錯,燒得好香好入味牛油果香煎蟹肉餅沙律 $118蟹肉餅真係好足料,啖啖蟹肉,沙律菜新鮮又爽口宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48富士山🗻造型嘅布丁,震騰騰🤭好想用手指👉🏻篤下佢,抹茶味濃,加埋紅豆食好正成餐飯我都非常滿意,價錢唔貴、好食、服務態度又好,一定要再嚟✌🏻

松葉蟹膏豆腐 $45
三文魚籽好鮮甜,蟹膏味好突出,滑滑嘅豆腐口感唔錯

松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58
蟹膏同蟹子都好鮮甜,好正

千府火炙盛盒 $198

松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚$118

伊比利亞黑毛豬叉燒配溫泉玉子 $148

日本天使蝦$20@
日本黑豚肉腸 $28@
串燒我哋只係叫咗兩款試吓,因為已經叫咗好多嘢食😌
佢哋嘅串燒都唔錯,燒得好香好入味

牛油果香煎蟹肉餅沙律 $118
蟹肉餅真係好足料,啖啖蟹肉,沙律菜新鮮又爽口

宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48

慶祝紀念
生日
2021-10-06 18 瀏覽
呢日約咗幾個朋友聚會,嗌咗唔少嘢食,人多嗌多D大家share食,好開心吖。呢間開咗冇耐的日式居食屋有D特别嘢食,我個人認為『味噌脆皮豬大腸』就够特别,用味噌調味嘅豬大腸嗰皮好脆,味道好香口,又唔會咁油膩,係個日式,廣式fusion菜式。而呢個需要有酒送嘅,我哋就嗌咗『鈿女,天女之舞,純米吟釀』,貪佢微甜嘅口感又帶有花的香味。另一樣特别嘅係呢個小食,就係『西班牙鯷魚醬跟蔬菜條』,一個小爐仔興住D醬,蔬菜條點任D醬食,好味。『松葉蟹肉波波』和『香煎牛油果蟹肉餅沙律』都有蟹肉,原來成個蟹肉波波由外至内都係蟹肉超滿足。『日本天使蝦』、『燒白鱔』、『明太子手羽』都係用來送酒食嘅。『七點刺身』有我鍾意嘅蝦,帶子,拖羅,海膽,正。『鱘魚籽海膽茶碗蒸』用料矜貴,係我試過最豪的茶碗蒸,要慢慢嗒真啲。

2021-10-05 134 瀏覽
去咗朋友屋企附近新開嘅居酒屋🏮,簡約木系裝修,感覺非常地道和舒閒,店員服務態度一流,親切有禮,如果講埋日文感覺真係好似去咗轉日本🇯🇵一坐低店員會為每枱上一個餐前小食,係廚師自己整嘅西班牙鯷魚醬,鯷魚醬好鮮味配上新鮮爽口嘅蔬菜條,好開胃🤩🥢松葉蟹膏豆腐 $45好濃郁嘅蟹膏味😋面頭仲有三文魚籽咬落好鮮甜,配埋食真係好正呀!🥗牛油果香煎蟹肉餅沙律 $118蟹肉餅大塊得嚟好足料,沙律菜新鮮爽脆❣️🥚松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58面頭有蟹膏同蟹籽,好鮮甜,配埋滑滑嘅蒸蛋,正!🦀松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚$118蟹殼裝住滿滿嘅蟹膏、蟹籽、蟹肉撈勻後再搽上鱈魚片上,鱈魚片脆卜卜,蟹膏好鮮甜,食完好滋味!🍣千府火炙盛盒 $198入面有4款壽司🍣每款有兩件,火炙過後中拖羅同三文魚非常甘香、北海道帆立貝彈牙鮮甜,而左口魚裙邊好肥美入口即溶🐖伊比利亞黑毛豬叉燒配溫泉玉子 $148伊比利亞豬食橡果同香草長大嘅,所以肉味香濃,肉嫩多汁,口感遠勝過一般嘅豬肉,再點上撈勻嘅溫泉蛋,令人回味不已🍢日本天使蝦$20@ 日本黑豚肉腸 $28@串燒叫咗呢兩款,燒得好香好入味🗻宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48甜品以富士山造型,十

松葉蟹膏豆腐

🥢松葉蟹膏豆腐 $45

🥗牛油果香煎蟹肉餅沙律 $118
蟹肉餅大塊得嚟好足料,沙律菜新鮮爽脆❣️
松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸

🥚松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58
面頭有蟹膏同蟹籽,好鮮甜,配埋滑滑嘅蒸蛋,正!

🦀松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚$118
千府火炙盛盒

🍣千府火炙盛盒 $198

🐖伊比利亞黑毛豬叉燒配溫泉玉子 $148

🍢日本天使蝦$20@
日本黑豚肉腸 $28@
串燒叫咗呢兩款,燒得好香好入味

🗻宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48
甜品以富士山造型,十分吸晴👀抹茶味濃郁配埋甜甜哋嘅紅豆同cream非常夾

整體我同朋友非常滿意,下次一定會再嚟!
松葉蟹膏豆腐
松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸
千府火炙盛盒
2021-10-03 95 瀏覽
早排經過都未開, 今晚經過見到試業中, 和式風格既裝修仲未完成, 裡面只差點裝飾品. 清酒款式都唔少, 而且鄰近旺角站, 相信會成為飲酒吹水好地方.初戀富士呢款飲品係期間限定, 打燈後出現好靚既富士山藍色, 完全係打咭重點, 杯頂係蘋果味既煙水泡, 下面係乳酸飲品, 杯底仲有個立體富士山. 吸晴又好飲!鮟鱇魚肝平時都好少食鮟鱇魚肝, 軟綿綿, 有D似鵝肝質地, 入口即溶, 味道都唔錯.金槍魚赤身壽司, 赤蝦壽司, 真鯛壽司, 文甲魷魚壽司壽司好新鮮, 尤其是赤蝦, 肉質豐厚爽口, 味道鮮甜. 文甲魷魚味道質感同平時既魷魚好似有D唔同, 唔會膠口. 醬油碟仲有個立體富士山圖案, 好精緻!千府一品厚切牛舌芯牛舌超級厚切, 香味濃郁, 肉質爽口, 配柚子醬味道好夾, 秒殺一碟!燒七味魚翅干燒到好香, 魚翅部位香脆, 肉質好有咬口, 甜甜地, 配埋沙律醬一流!西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配熟溫泉玉子叉燒好冧, 肉嫩, 燶邊皮令叉燒更香脆好味! 配埋蘭王玉子, 令叉燒肉質食落更滑身!免治雞肉軟骨餅食落有卜卜脆既軟骨加雞肉, 亦有用蘭王玉子配自家制醬汁, 味覺提升.宇治抹茶十勝紅豆布丁富士山形既甜品,

鮟鱇魚肝
金槍魚赤身壽司, 赤蝦壽司, 真鯛壽司, 文甲魷魚壽司

燒七味魚翅干

西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配熟溫泉玉子

免治雞肉軟骨餅

宇治抹茶十勝紅豆布丁
富士山形既甜品, 廚師真係好用心, 布丁香滑, 抹茶好濃, 十勝紅豆超大粒, 超香甜! 超推介!
2021-09-29
2021-10-03 54 瀏覽
侍應喺門口熱情介紹,話係試業緊,我地見menu 都多野食就入去試一試啦。每人都預設一份前菜,個西班牙堤魚醬要一路熱住,然後用青瓜/蘿蔔/粉葛點黎食,個醬好惹味,好特別嘅前菜~日本水果冷蕃茄 - 以麻醬做點綴,好fresh.吉列北海道帆立貝 - 好香脆,又唔油,唔錯!叫咗幾款壽司,有左口魚,中拖羅,赤蝦,帶子,三文魚籽同真鯛,試過就知每件都真係好新鮮,值得支持~呢度最有特色嘅就係初戀富士山,上面個波波係蘋果味泡泡整出黎,每杯下面都加個發光杯墊,成件事好夢幻,睇埋個杯底原來係富士山嚟,好有心思!超靚而且好有驚喜~而杯野其實係乳酸加柑桔梳打,有賣相之餘仲好好飲!厚切牛舌 - 呢個必叫!咁厚嘅牛舌竟然一啲都唔硬,燒得超好味!自家製雞串 - 一口size, 雞串入邊有啲雞軟骨,食落幾有咬口,點雞蛋醬好味~金時蕃薯 - 好甜,唔錯!明太子雞翼 - 皮脆肉嫩~松葉蟹膏茶碗蒸 - 個蟹蓋碟好cute, 而個蛋本身都蒸得好滑,蟹膏香濃~三文魚茶漬飯 - 湯底好清甜,加少少wasabi 味道好特別,入面嘅鍋巴好脆,飽肚之選。甜品試咗沖繩黑糖蕨餅,自家製黎講整得好好食!

日本水果冷蕃茄 - 以麻醬做點綴,好fresh.

吉列北海道帆立貝 - 好香脆,又唔油,唔錯!

金時蕃薯 - 好甜,唔錯!

明太子雞翼 - 皮脆肉嫩~

甜品試咗沖繩黑糖蕨餅,自家製黎講整得好好食!
2021-10-02 39 瀏覽
今日係勝利道附近買完寵物用品,順便食個晚飯,見到呢間新開日本餐廳裝修風格夠哂日式,而且價錢唔貴,一於去試下。餐廳座位唔算太多,以富士山為主題,仲未有得返鄉下,黎呢度就當自己去左富士山。金槍魚赤身壽司 (兩件)、赤蝦壽司(兩件)、真鯛壽司(兩件)、文甲魷魚壽司(兩件)金槍魚赤身呈紅色,食落有口感,鮮甜、赤蝦彈牙爽口、真鯛肉質軟熟,魚味香濃、第一次食文甲魷魚,比起普通魷魚更香,更爽脆。日本黑豚肉腸、日本黑豚腩肉黑豚肉腸燒到外脆內軟,好香口,而黑豚腩肉略嫌肥羔偏多,不過肉質好軟熟。千府一品厚切牛舌芯牛舌芯好爽脆,帶有好香濃牛味。西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子黑毛豬叉燒果然比一般叉燒更好食,叉燒燒到好香好甜,帶少少微焦,入口即溶。日本黑豚肉炒麵飯第一次食炒麵飯,原來炒麵飯意思係麵加飯一齊炒,又幾有新意,味道似平時大阪燒口味,食落都幾特別。宇治抹茶十勝紅豆布丁抹茶好香,造型十足十富士山一樣,紅豆亦香甜。初戀富士呢杯係限定飲品,見到隔離檯飲緊好靚,忍唔住叫左,味道係柚子梳打配埋乳酸底,店員會即場係面前整一個泡泡,泡泡係蘋果味。

日本黑豚肉腸、日本黑豚腩肉

日本黑豚肉腸、日本黑豚腩肉

千府一品厚切牛舌芯

牛舌芯好爽脆,帶有好香濃牛味。

西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子

西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子

日本黑豚肉炒麵飯

日本黑豚肉炒麵飯

宇治抹茶十勝紅豆布丁

抹茶好香,造型十足十富士山一樣,紅豆亦香甜。

2021-09-29
2021-10-01 34 瀏覽
何文田細細地方新食肆不斷開,接放學經過見到呢間新開日本料理店,同女朋友入黎開餐!初戀富士 $48富士山杯+燈 打卡無敵!少女至愛打卡富士山前菜 $30和風火炙左口魚邊沙律配胡麻醬 $98火炙左口魚肉質肥美刺身五點 $238三文魚 吞拿魚 海膽都好豐富白蝦啖啖肉夠甜松葉蟹膏豆腐 $45蟹膏豆腐超滑 mix and match 估佢唔到蔥蒜薄燒安格斯牛卷 $88起碼有6塊 1人3塊份量剛剛好 配送清湯烏冬正!花膠鰹魚湯烏冬 $108真花膠+用足料熬製高湯湯底!食完呢個超爽燒日本雞腎 $32彈牙彈牙!唔會太大粒燒日本青椒仔 $20店員推介 話唔辣既燒芝士年糕 $43女朋友🈯️定要叫既芝士年糕 中間有流心餡燒日本蕃薯仔雖然細細粒,但有5粒咁多😂 1人2粒1人3粒 都幾飽🤣芝士蛋糕最後叫埋個甜品🍮收工!

初戀富士 $48
富士山杯+燈 打卡無敵!
少女至愛打卡富士山

白蝦啖啖肉夠甜

松葉蟹膏豆腐 $45

蟹膏豆腐超滑 mix and match 估佢唔到

蔥蒜薄燒安格斯牛卷 $88

起碼有6塊 1人3塊份量剛剛好 配送清湯烏冬正!

花膠鰹魚湯烏冬 $108

真花膠+用足料熬製高湯湯底!
食完呢個超爽

中間有流心餡

燒日本蕃薯仔

雖然細細粒,但有5粒咁多😂 1人2粒1人3粒 都幾飽🤣

芝士蛋糕

最後叫埋個甜品🍮收工!
2021-09-28
2021-09-27 60 瀏覽
今日去左住旺角既朋友屋企house warming, 然後晚上落左樓下一間新既居酒屋食晚飯,叫做千府, 入面好似一間小酒館咁~享受左美好既一餐~呢度既店員超好服務,一入餐廳坐低之後,已經好貼心咁樣同我哋介紹茶單,全部店員嘅語氣都好溫文爾雅,令到成間餐廳好有日本氣質👍👍首先我哋叫咗個千府卷,似乎係呢度嘅招牌,賣相好吸引,面有好多三文魚子,下面就有啲三文魚之類既魚生,好足料,口感好豐富。然後我哋就叫啲串燒,首先叫咗個雞腎,朋友好鍾意食內臟,但係我就唔係好好內臟嘅,佢話呢度嘅雞腎好爽口,所以我都試咗一粒,又真係好爽口,同埋唔會有平時啲內臟嗰種難聞嘅味,呢一個內臟嘅小菜我都覺得幾好!然後佢就繼續叫咗豬大腸,豬大腸對我來講就太油膩啦,我減緊肥,唔敢食太多,佢就不斷食,食到停唔到口,佢話超級好味,外面脆脆地嘅皮,入邊就琳琳地嘅內臟,口感好立體。之後就叫咗一個牛舌,牛舌來講呢度真係超級高質!個口感一流,夠晒彈牙,而且好多汁!非常好味!仲有佢嘅肉汁都燒得非常惹味,有成六件,非常足料,好抵食,我哋兩個都食到停唔到口!之後我就叫咗杯嘢飲,叫做櫻花梳打,個擺盤好得意,識發光,我都係見到隔離枱叫咗,覺得好吸引

之後我就叫咗杯嘢飲,叫做櫻花梳打,個擺盤好得意,識發光,我都係見到隔離枱叫咗,覺得好吸引於是我都叫一杯!個味道比較似可樂,但係帶少少櫻花嘅味道。

最後我哋就叫咗甜品埋尾,呢個甜品真係非常好味!首先佢個外觀已經好似一個爆發緊嘅火山,非常得意,令人聯想起富士山,然後佢係抹茶味,佢嘅抹茶布丁口感好正,非常軟,入口即溶,唔會太過硬,而且上面嘅忌廉都打得好好味,兩樣野加埋一齊非常夾,再加埋佢嘅日本紅豆好高質,係甜甜地嘅紅豆,佢成個配搭食落去非常好味!絕對係一個好完美嘅結尾!

下次嚟探佢都要喺度食!
琴晚喺何文田見完客,見肚餓就搵嘢食,見到路過有間話試業中嘅新開日本嘢,睇Menu覺得好吸引,於是就入咗去啦~首先係一個開胃菜,係蔬菜條點魚醬,魚醬好香好鮮,配搭上生既蔬果條感覺好清新,成件事好夾👍然後我地就叫左個炙燒壽司盒,一共有8件壽司,每款兩份,有我最愛既中拖羅、燒帶子仲有油甘魚同三文魚腩,正正係心目中top4魚生,超岩我口味👍而且燒得好好味,火炙煙薰味中仍有魚既鮮味,高質👍之後叫左杯野飲,係柚子梳打,個杯好特別,底部係有富士山既模型,再加上店家既燈光配件,成個杯發光咁好靚~非常打卡able,好似夕陽下金黃色既富士山咁😆令人超掛住日本。接住我地就試下呢度既燒串燒,因為上次係一間居酒屋食過一個燒白鱔覺得好味,今次黎呢間居酒屋就試下佢手勢。果然無令人失望!味道好驚喜,調味好出色,椒鹽之中帶有點麻辣果種麻感,但又唔係辣既,成個口感好正!令人食過返尋味~白膳都好新鮮,值得encore。之後因為太耐冇食鵝肝,見到餐單上面有得叫就即刻落單啦~呢個鵝肝多士超級抵食,首先本身已經係鵝肝嘅醬,份量有好多,上面再有完整嘅一塊鵝肝,仲有好多塊多士,鵝肝醬絕對足夠搽晒咁多塊多士,鵝肝醬嘅味道亦都整得非常好

之後因為太耐冇食鵝肝,見到餐單上面有得叫就即刻落單啦~呢個鵝肝多士超級抵食,首先本身已經係鵝肝嘅醬,份量有好多,上面再有完整嘅一塊鵝肝,仲有好多塊多士,鵝肝醬絕對足夠搽晒咁多塊多士,鵝肝醬嘅味道亦都整得非常好,非常惹味,但係又唔會令人覺得係好油膩嘅感覺,就算落好多同埋加埋鵝肝落去,都唔會話覺得好肥膩,我哋係完全清晒成個鵝肝醬!超好味。

最後我哋就叫多個甜品作結,叫咗個經典嘅日本黃豆缺餅,呢個缺餅做得幾好味,口感唔錯,夠煙韌,但係又唔會太過硬,有日本嘅風味!

滿足嘅一餐👍👍😋
何文田有不少餐廳,當然日本菜都不少,今日看到間叫千府的餐廳原來新開,細看餐牌都十分吸引,就入去試一試,入到去以日本居酒屋裝修坐得幾舒服,叫完食物後餐前小食就來到。餐前小食,田園野菜條配西班牙鯷魚醬,鯷魚醬在火上面,燒一會有點熱增加不少香味,配上新鮮爽口野菜條十分特別。鰻魚乾,這款比較少見到,魚味好濃口感又不會太硬剛剛好。清酒煮日本大蜆,勁大隻蜆,配上香茜一起食好鮮甜仲要份量唔少。千府火炙盛盒共有八件壽司:中拖羅軟和三文魚軟熟入口即溶,帶子上面有黑松露令到味道更香,左口魚裙邊魚油勁豐富好香。燒物就選擇了燒白鱔,白鱔軟熟,魚汁仲保留到,皮燒得脆口。厚切一品牛舌心,沒想過牛舌會咁軟熟,牛舌十分厚身,表面帶點燒燶,咬落去肉汁十足,比較少見高質牛舌。味噌脆皮豬大腸,豬大腸面帶點甜甜不會覺得油膩感。飲品藍莓乳酸,待應在客人面前整上氣泡十分漂亮,飲落去乳酸味濃不太甜。宇治抺茶十勝紅豆布丁,抺茶味好濃又滑,以富士山形打卡十分吸引。

鰻魚乾,這款比較少見到,魚味好濃口感又不會太硬剛剛好。

燒物就選擇了燒白鱔,白鱔軟熟,魚汁仲保留到,皮燒得脆口。

味噌脆皮豬大腸,豬大腸面帶點甜甜不會覺得油膩感。

2021-09-22 354 瀏覽
今朝因為見客既關係而路經何文田勝利道一帶lunch hour見到間餐廳有人客等緊外賣就膽粗粗入左去try一入去就有侍應姐姐温提要量體温同掃碼/填紙仔地方唔算大 擺左大概十張枱仔但就唔多人當時佢仲好好笑容咁講左句我地係新開既 同之前既xx唔同架可能係怕附近既街坊誤會掛不過我只係一個有緣既路人甲🙈叫左個f餐唔使好耐就有得吃個飯既份量比我想像中多(最後我無吃哂,利申唔大食)除左個口罩就聞到條燒鰻魚既香氣隻蛋師傅都整得幾好$88蚊包飯 沙律 小吃同湯下次喺附近經過我都會食佢絕對無伏😂p.s. 餐廳有洗手間環境十分乾淨整潔,值得一讚
今朝因為見客既關係

不過我只係一個有緣既路人甲🙈

叫左個f餐
唔使好耐就有得吃
個飯既份量比我想像中多
(最後我無吃哂,利申唔大食)
除左個口罩就聞到條燒鰻魚既香氣
隻蛋師傅都整得幾好
$88蚊
包飯 沙律 小吃同湯
下次喺附近經過我都會食佢
絕對無伏😂

p.s. 餐廳有洗手間
環境十分乾淨整潔,值得一讚

浦燒鰻魚飯
lunch set 包既沙律 小吃 同湯
2021-09-22
10 分鐘 (堂食)
lunch set 包既沙律 小吃 同湯