2021-10-27 21 瀏覽
朋友搵到間新開既居酒屋環境細細地但坐得算ok ge⭐️餐前小食💲3️⃣0️⃣/人各種蔬菜條配比較特別既醬🥒🥕⭐️純米吟釀💲2️⃣3️⃣8️⃣⭐️時令生蠔💲9️⃣8️⃣一向唔太食得腥既我都覺得鮮甜肥美🤤⭐️燒鰻魚乾💲9️⃣8️⃣都幾特別,幾香脆⭐️燒明太子伴青瓜💲7️⃣8️⃣⭐️七點刺身💲3️⃣8️⃣8️⃣(拖羅*1、赤身*2、牡丹蝦*1、深池*2、三文魚*2、海膽、帆立貝*1)都幾新鮮😋😋呢到要留意返份量 人多可能要多點一份🙌🏻⭐️日本黑豚腩肉💲2️⃣5️⃣⭐️日本黑豚肉腸💲2️⃣8️⃣⭐️鹽燒白膳💲8️⃣8️⃣燒到脆卜卜,而且幾鮮甜🐟🐟⭐️手作免治雞肉軟骨餅💲3️⃣8️⃣呢個幾特別 入面有軟骨 點埋個醬都好食❣️⭐️鮮淮山💲1️⃣8️⃣⭐️一口豆腐💲1️⃣8️⃣⭐️秋葵💲2️⃣0️⃣⭐️黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子💲1️⃣4️⃣8️⃣店家話係自己燒既叉燒🥰⭐️蕉糖芝士蛋糕💲3️⃣5️⃣人均💲7️⃣0️⃣0️⃣都算不錯👍🏻👍🏻👍🏻
朋友搵到間新開既居酒屋

呢到要留意返份量 人多可能要多點一份🙌🏻

⭐️日本黑豚腩肉💲2️⃣5️⃣
⭐️日本黑豚肉腸💲2️⃣8️⃣
⭐️鹽燒白膳💲8️⃣8️⃣
燒到脆卜卜,而且幾鮮甜🐟🐟
⭐️手作免治雞肉軟骨餅💲3️⃣8️⃣

店家話係自己燒既叉燒🥰

⭐️蕉糖芝士蛋糕💲3️⃣5️⃣

人均💲7️⃣0️⃣0️⃣都算不錯👍🏻👍🏻👍🏻
2021-10-25 22 瀏覽
今日約咗friend去何文田新開日本餐廳,感覺幾正宗。首先嚟個刺身拼盤(有海膽、赤身、深池、帆立貝、三文魚腩、牡丹蝦、拖羅)全部都好新鮮,切得都幾厚身,唔錯!壽司就梗係唔少得,我叫咗4款,我鐘意D飯唔係好大’夠‘ 而且仲係暖嘅添,我自己就特別鐘意食左口魚裙邊。之後叫咗兩杯外型好靚嘅飲品,杯面有波波,杯底見到富士山,大約一分鐘左右波波會自動消失。有個甲羅燒伴燒鱈魚脆片我都覺得好正,係用蟹肉再加味噌一D齊煮再配埋鱈魚脆片食‘好配’另外見牆上有個廚司推介‘黑毛豬义燒配溫泉蛋,比較起同平時食嗰D义燒有咬口,冇咁林身雞翼就鐘意佢冇骨,鑲咗D明太子辣辣地幾特別!
今日約咗friend去何文田新開日本餐廳,感覺幾正宗。

雞翼就鐘意佢冇骨,鑲咗D明太子辣辣地幾特別!
2021-10-25 20 瀏覽
餐廳唔係好大, 只得20個座位左右….. 職員好快遞上餐牌, 雖然得4版紙但種類不少, . (有沙律, 要嚟餸酒嘅小食, 炸物, 刺身, 軍艦, 卷物, 壽司, 仲有個叫看板料理…. 等等) 職員好nice介紹咗個幾特別嘅前菜 “西班牙鯷魚酱配甘荀沙葛”, 有火暖住個酱, 出奇地又好配喎,有驚喜!前菜仲有個叫”松葉蟹波波”,成個球全部私松葉蟹肉加埋D抽子啫喱一齊食,啖啖肉之餘又清新。之後我哋就叫咗個”七點刺身” : 有赤身, 三文魚腩, 帆立貝, 海膽, 牡丹蝦, 仲有大大件拖羅…食材好新鮮。‘千府火炙盛盒” 有8件, 4款各有两件, 两個人食份量剛剛好, 唔好睇少魚上面嗰少少配料, 一齊放入口再加埋微暖嘅飯, 絕對有有畫龍點睛嘅效果。仲有個都比較少見嘅用黑毛豬做义燒再配溫泉蛋,上枱嘅時候仲見到有煙出,剛剛燒好,有少少濃邊,肉質鮮嫩又多汁。

2021-10-25 276 瀏覽
傳說旺角餐廳9成伏,但朋友話試過呢間好食,仲推介我去,所以就去試下,餐廳環境好日式,成間店都係富士山,好有家鄉既味道~而菜式都係好地道既日本風味,睇黎朋友今次冇介紹錯。天之戶冰晶(純米吟釀)入口有微微既米香, 好適合配壽司同沙律就, 可以帶出當中既文米香西班牙鯷魚醬配新鮮時蔬鯷魚醬係廚師自家製, 入口帶咨香,用黎配搭新鮮嘅蔬果條,特別開胃香煎牛油果蟹肉餅沙律沙律菜口感爽脆, 蟹肉餅食落啖啖蟹肉, 絕對冇偷工減料,而且份量好多,十分滿足 九件壽司用鱲魚, 赤身, 拖羅, 深海池魚,赤蝦, 帶子, 海膽, 鰈魚邊同和牛,相當新鮮, 其中拖羅更加係充滿魚油香,入口即溶千府一品厚切牛舌芯口感彈牙, 油脂甘香, 只係加少少鹽同檸檬汁已經相當美味手作免治雞肉軟骨餅亦都係廚師自家製, , 雞肉比其他餐廳較香而且有一粒粒既軟骨, 口感豐富鹽燒白鱔外層皮脆焦香, 魚肉質感嫩滑, 充滿魚油香而且帶淡淡焦香味一口豆腐外層微微焦黃, 入口外脆內軟, 豆味香濃鮮淮山長壽健康食物,質感爽脆入口滑捋捋, 口感幾特別日本金時蕃薯微微焦香, 入口甘甜宇治抹茶十勝紅豆布丁布丁抹茶味香濃口感幼滑,配搭甜美飽滿嘅十勝紅豆,

天之戶冰晶(純米吟釀)

西班牙鯷魚醬配新鮮時蔬

香煎牛油果蟹肉餅沙律

九件壽司

千府一品厚切牛舌芯
口感彈牙, 油脂甘香, 只係加少少鹽同檸檬汁已經相當美味

手作免治雞肉軟骨餅

鹽燒白鱔
外層皮脆焦香, 魚肉質感嫩滑, 充滿魚油香而且帶淡淡焦香味

一口豆腐
外層微微焦黃, 入口外脆內軟, 豆味香濃

鮮淮山
長壽健康食物,質感爽脆入口滑捋捋, 口感幾特別

日本金時蕃薯
微微焦香, 入口甘甜

宇治抹茶十勝紅豆布丁
布丁抹茶味香濃口感幼滑,配搭甜美飽滿嘅十勝紅豆, 作為成餐既結尾相當不錯
2021-10-25 25 瀏覽
非常有特色嘅日本居酒屋 就喺旺角勝利道 呢度離地鐵站有一段距離由於仲係試業階段 唔係太多人知道 不過仍有好多人因為日本餐廳而到來光顧廚師有特別嘅Menu 唔會公開出嚟只有熟客仔先會知道 首先佢有啲特色fusion菜 先試左個西班牙鹹鯷魚醬 佢有個小火暖著啲魚子醬啲醬好濃好咸 魚味十分濃烈加上一條條青瓜紅蘿蔔可以沾上去食 感覺好refresh 另外呢度有不同類型的串燒 首先食左燒雞腎 燒過後入口都香 爽爽的肉 咬下去仲有啲肉汁要試一下這個蟹肉蟹膏茶碗蒸裏面用料豐富 而且熱度十足蟹籽水菜蟹肉同雜菌類菇嫩滑嘅水蛋呢度嘅氣氛又夠好真係非常值得一讚
非常有特色嘅日本居酒屋

蟹籽水菜蟹肉同雜菌類菇嫩滑嘅水蛋

呢度嘅氣氛又夠好
真係非常值得一讚
2021-10-20
10 分鐘 (堂食)
2021-10-25 48 瀏覽
今晚去左旺角交收順便同朋友去左旺角新開嘅居酒屋試下, 餐廳環境好日式, 以富士山做主題, 無論紙巾座, 醬油碟, 食物都可以搵到有富士山嘅蹤影, 背景音樂播住90~00年代嘅日文歌, 好有氣氛!🌟天之戶冰晶🍶(純米吟釀)酒體清甜甘怡, 帶淡淡米香, 較為容易入口, food pairing壽司,沙律就絕配, 進一步帶出白米嘅甘甜味🌟西班牙鯷魚醬配新鮮蔬果條鯷魚醬係廚師自家製的, 味道咸咸地配搭新鮮爽脆嘅蔬果條, 食落幾特別又開胃!🌟香煎牛油果蟹肉餅沙律🥑🦀🥗沙律足料足量, 沙律菜口感爽脆, 蟹肉餅食落啖啖蟹肉, 十分滿足 🌟九件壽司🍣壽司有鱲魚, 赤身, 拖羅, 深池, 赤蝦, 帶子, 海膽, 鰈魚邊同和牛, 件件都相當新鮮, 各有特色, 而小妹最中意嘅就係入口即溶嘅鰈魚邊壽司同口感爽嫩嘅鱲魚壽司!🌟手作免治雞肉軟骨餅🐔有別於一般棒狀嘅免治雞肉餅, E款係廚師自家製的, 自己刴自己調味, 食落口感的確同平時唔同, 雞肉味較香而且入面仲有埋軟骨, 食落好爽脆, 口感相當豐富🌟千府一品厚切牛舌芯🐂👅入口牛味濃郁, 口感爽脆, 油脂甘香, 調味方面只係用左少許鹽同檸檬汁已經相當好味!🌟日本金

🌟天之戶冰晶🍶(純米吟釀)

🌟西班牙鯷魚醬配新鮮蔬果條

🌟香煎牛油果蟹肉餅沙律🥑🦀🥗

🌟九件壽司🍣

🌟手作免治雞肉軟骨餅🐔

🌟千府一品厚切牛舌芯🐂👅

🌟日本金時蕃薯🍠
味道香甜味美, 口感柔軟

🌟鮮淮山
已預先調好味嘅燒鮮淮山食落質感軟腍帶點黏液, 口感幾特別
🌟一口豆腐
一口豆腐燒得色澤金黃好吸引, 食落外脆內軟, 豆味幾香!

🌟鹽燒白鱔
咬落去外層皮脆焦香, 魚肉質感嫩滑, 魚油慢慢滲出, 味道不錯

🌟宇治抹茶十勝紅豆布丁
布丁抹茶味香濃無苦澀味, 食落口感幼滑, 味道唔太甜, 配搭甜美飽滿嘅十勝紅豆, 整體味道不錯!
2021-10-21
🌟千府·居食屋🌟 係最近喺何文田新開嘅居酒屋🏮,食材優質又新鮮,店員親切友善,值得推介!👍🏻晚市餐前小食 $30西班牙鯷魚醬,配上甘筍、沙葛及青瓜,好開胃!🍣九件壽司拼盤 $298包括有赤身、拖羅、深海池魚、赤蝦、帶子、海膽、鰈魚邊、和牛、真鯛,全部都新鮮美味,大滿足,推介!🥰🦪日本厚岸生蠔 $98/pc肥大肉厚,肉位Creamy,邊位爽脆,酸汁啫喱帶出了生蠔嘅鮮甜味,滋味無窮,推介!😍🍲䲖魚籽海膽茶碗蒸 $78Luxury版嘅茶碗蒸,蛋香又夠滑,鱘魚籽一粒一粒咁喺口腔爆開,加埋海膽嘅鮮味,正!💗👅千府一品厚切千舌芯 $138調味得宜,千舌味道濃郁,相當惹味可口!😋🐷日本黑豚腩肉 $25肥瘦相間嘅黑豚腩肉,脂香出眾!😚🧀燒芝士年糕 $43一咬即爆芝,十分邪惡!😈

晚市餐前小食 $30

西班牙鯷魚醬,配上甘筍、沙葛及青瓜,好開胃!

🍣九件壽司拼盤 $298

🦪日本厚岸生蠔 $98/pc

🍲䲖魚籽海膽茶碗蒸 $78

👅千府一品厚切千舌芯 $138

調味得宜,千舌味道濃郁,相當惹味可口!😋

🐷日本黑豚腩肉 $25
肥瘦相間嘅黑豚腩肉,脂香出眾!😚

🧀燒芝士年糕 $43
一咬即爆芝,十分邪惡!😈
2021-10-22 13 瀏覽
厚岸生蠔 $98依款生蠔嘅邊會比較爽口而佢食落會比較creamy唔需要太多調味都已經好好食鱘龍魚子醬伴半熟溫泉玉子 $58魚子醬味道會有少少咸所以同蛋一齊食會提升番蛋嘅味道西斑牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉子 $148依道菜係店家自製建議食法係將蛋漿包裹住叉燒一齊食用但我覺得單食味道都已經ok燒白鱔 $88手作免治雞軟骨餅配月見玉子$38一口豆腐 $18以上串燒我都十分推介調味同熟度都配合得好好整體嚟講食物嘅質素係不錯取材都反應到價格所以比同區貴少少用餐環境舒適裝修都貼近日本居酒屋嘅感覺多款不同富士山嘅裝飾及食具有強烈嘅日本風格

厚岸生蠔 $98

多款不同富士山嘅裝飾及食具
有強烈嘅日本風格
  • 厚岸生蠔
2021-10-20 20 瀏覽
雖係近排都有去試下未食過既餐廳,但真係好奈冇試過去食試業中既餐廳。今次約左朋友喺旺角東度等,行下行下行左去勝利道果邊,見到呢間試業中既日本野,睇落好似細細間得黎有d風格,所以就試下佢。入去坐低見餐廳係居酒屋咁既風格,同埋佢地既擺設同飾物都幾得意。除左有佢地餐廳名既旗布,每枱有蠟燭燈仔,連擺餐巾既座都係富士山型。既然係居酒屋,就前菜、串燒、小食咩都叫黎試下。先黎既係鯷魚醬配蔬菜條。用燭台仔暖住香草鯷魚醬,然後有青瓜,紅蘿蔔同蘿蔔條去沾。蔬菜條新鮮,鯷魚咸香濃郁得黎又唔會腥,可能因為暖住咁食。脆卜卜既蔬菜條沾上魚醬,係個幾得意同埋西式既前菜/沙律。跟住係我地叫既兩枝梳打。兩枝梳打係近期喺賣日式野既鋪頭會見到,個樽係懷舊設計又幾靚既果種。個樽已經靚,但餐廳俾既杯更加靚,除左有LED燈座做杯墊,杯底仲有富士山既圖案。梳打係綠茶同蘋果味,綠茶味有淡淡茶香,蘋果味就夠酸甜,兩枝都夠氣又解渴。跟住就係另一款前菜/沙律,蟹肉波波沙律。呢個前菜幾得意,蟹肉球唔細粒,用新鮮蟹肉。絲絲蟹肉鮮甜,配上又酸又香既柚子醋啫喱,個match做得唔錯,好開胃。跟住係火炙壽司,千府火炙盛盒。壽司有四款八件,鰈魚,三文魚

先黎既係鯷魚醬配蔬菜條。

跟住係火炙壽司,千府火炙盛盒。壽司有四款八件,鰈魚,三文魚,吞拿魚腩同帶子。帶子鮮甜、三文魚魚油豐富。鰈魚火炙完除左魚香四溢,仲有入口就溶化既感覺。吞拿魚腩火炙完,魚肉會結實d,不過就會多左炙香既味道。四款壽司都有佢獨特既調味,例如香草同辛辣等等。斟豉油果陣就發現除左杯有山既圖案,連豉油碟都有雪山同花既圖案,佢地既食具真係幾精緻。

跟住係明太子二重芝士玉子燒。玉子燒既size都幾大,而且熱辣辣。一督開佢,除左有蛋香,仲有聞到明太子既香味,然後一夾起就有拉絲。蛋甜甜地,明太子增添咸香同少少辣味。芝士除左拉絲,芝士味都比想像中濃。鐘意食芝士味同味道豐富d帶咸香既玉子燒既人,應該要叫黎試試佢。

食開明太子就唔好俾佢停,跟住係燒明太子手羽。呢個釀雞翼既明太子就勁過玉子燒既好多。就咁睇唔出,一咬就食到好勁既明太子味同粒粒魚卵。釀滿左明太子既雞翼外脆內軟,因為釀左好多明太子,個辣味強勁好多,又香又惹味,搞到我都想叫杯啤酒黎飲。

跟住係味噌脆皮豬大腸。日本人鐘意食內臟,除左內臟火鍋,就係會用味噌去煮去燒大腸。大腸喺甜口濃味味噌既調味之下,冇咩異味但又保留到內臟既香味。而且個脆皮確實做得唔錯,外脆內軟又有少少煙韌,唔抗拒食大腸既人可以試下。

接著上既燒鰻魚干係我覺得最有驚喜既一味。幼幼長長既魚乾睇落平平無奇,但係一咬落去就食到佢燒得酥脆得黎中間又有魚乾既咬口既口感。酥脆感同魚肉既口感平衡得岩岩好,甜甜得黎又有魚香。雖然係鰻魚,但冇鰻魚果陣泥腥味,連我唔食鰻魚既朋友都話好味。

松葉蟹味噌甲羅燒就喺居酒屋或者燒海鮮果d餐廳比較常見d既一道。蟹味噌咸香呢個係基本,配上蟹肉同魚籽仲有蔥花除左睇落靚d,仲令個口感豐富d同埋少d腥味。我食過既蟹味噌通常都係配多士粒或者梳打餅,呢度既係配烤得好香脆既闊魚條乾。好似d鱈魚片咁,但個香脆感又係做得好好,配蟹味噌都係唔錯。

食到呢個位其實都七七八八,但係都想飲番個熱湯,食番d烏冬收尾,所以就叫左鹿兒島和牛烏冬。雖然跟烏冬但牛肉既質量都冇馬虎。和牛七成熟,外面少少sear,入面少少粉紅色。和牛除左香牛味,腍身得黎又有咬口。湯底係鰹魚湯,就算飽飽地,飲下湯食舊牛啜兩啖烏冬,一陣就食哂。

最後係宇治抹茶十勝紅豆布丁。餐廳揀左靚抹茶粉去整個布丁,冇起粒之餘又好有抹茶味。足料既抹茶粉帶少少茶澀,但同甜味平衡得岩岩好。布丁好軟身,郁一郁個碟就會搖下搖下,我就食到好飽,但我朋友畢下畢下就放哂佢入甜品胃。

成餐食左咁多樣野,好滿足。無論壽司、串燒定沙律同其他小食都做得相當唔錯。一開始見佢試業中仲諗緊會唔會中伏,但最後係發現到勝利道呢邊除左近旺角東站就腳之外,仲有唔錯既餐廳。
2021-10-19 17 瀏覽
勝利道嘅千府・居食屋,食材新鮮,處理得宜,店員熱情有禮,同客人打成一片,場內氣氛熱鬧,難怪試業階段已經有一堆捧場客!千府自釀嘅檸檬、菠蘿、同埋桃酒!金紋世界鷹純米吟釀 $238連續一年獲金賞嘅清酒,精米步合60%,酒色清澈,帶清爽嘅果香同埋果甜,餘韻帶柔和淡麗嘅辛口,連清酒新手都啱飲!晚市餐前小食 $30Heat住嘅西班牙鯷魚醬,溫和討好嘅咸香、油香同埋蒜香真係百搭!配搭爽脆嘅甘筍、沙葛同埋青瓜,開胃一流!九件壽司拼盤 $298千府嘅Signature壽司拼盤,最佳嘅食材喺晒度!赤身 - 醬油的鮮香帶出赤身嘅魚味同埋鮮甜!拖羅 - 肥美可口,魚油香餘韻長,大滿足!深海池魚 - 鮮嫩肥美,甘香細膩!赤蝦 - 好大隻,軟糯甘甜!帶子 - 肥大肉厚,軟綿鮮甜!海膽 - 瓣瓣都咁飽滿,口感Creamy,味道濃鮮!鰈魚邊 - 火炙過後,油香滿溢,滑嫩鮮美!和牛 - 入口軟腍而且肉味濃厚!真鯛 - 時令魚係我最愛嘅真鯛,清鮮甜美,加少少黑松露醬,香氣和清新感倍增!松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚脆片 $118有別於一般嘅餅乾 / 多士,千府嘅甲羅燒係配鱈魚片,仲要輕輕烤過,同甲羅燒配搭真係又香又鮮,食唔停

千府自釀嘅檸檬、菠蘿、同埋桃酒!

金紋世界鷹純米吟釀 $238

晚市餐前小食 $30

九件壽司拼盤 $298
千府嘅Signature壽司拼盤,最佳嘅食材喺晒度!

赤身 - 醬油的鮮香帶出赤身嘅魚味同埋鮮甜!

拖羅 - 肥美可口,魚油香餘韻長,大滿足!

深海池魚 - 鮮嫩肥美,甘香細膩!

赤蝦 - 好大隻,軟糯甘甜!

帶子 - 肥大肉厚,軟綿鮮甜!

海膽 - 瓣瓣都咁飽滿,口感Creamy,味道濃鮮!

鰈魚邊 - 火炙過後,油香滿溢,滑嫩鮮美!

和牛 - 入口軟腍而且肉味濃厚!

松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚脆片 $118
有別於一般嘅餅乾 / 多士,千府嘅甲羅燒係配鱈魚片,仲要輕輕烤過,同甲羅燒配搭真係又香又鮮,食唔停口!

味噌脆皮豬大腸 $68
豬大腸外脆內軟,配白味噌帶出咸香,滋味濃厚,同清酒好夾!

明太子二重芝士玉子燒 $88
蛋滑芝香,明太子嘅咸鮮味完美中和二重芝士帶來嘅飽滯咁,多多都食得落!
2021-10-19 30 瀏覽
朋友係何文田返屋,話lunch time 食左間新開既日本野唔錯,就打算同我晚市再試試西班牙鯷魚醬配蔬菜條($30)店員先上餐前小食比我地,佢用火燒熱鯷魚醬,配埋生生地既蔬菜條食,食落冇咁大草青味免治雞肉軟骨餅($38)攪拌日本蛋加燒汁,再點內有洋蔥粒既雞肉軟骨餅,特別滑身有口感松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸($58)用上冇添加任何添加劑同激素既日本蘭王蛋,營養豐富,蛋黃特別濃郁,配上蟹肉蟹膏蟹籽非常鮮甜秋天當然要食多d蟹🦀松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚($118)將蟹籽蟹肉同蟹膏撈埋再搽係香脆既鱈魚片上,令人食到停唔到口另外全餐最愛既伊比利亞黑毛豬叉燒配溫泉玉子($148)豬肉多汁肉香,肉質軟腍🤩好食過平時既叉燒好多我地仲要左店員推薦獲獎既金紋世界鷹純米吟釀($238)飲落有淡淡米鮮味同果香,唔會太辛口

2021-10-05
旺角區番工之後發掘左平時唔會去既勝利道,發覺呢附近都幾多野食,所以今日收工帶埋男朋友黎覓食😆千府係新開既餐廳,仲係試業中,見到出面食住和牛同日本蛋蘭王,加上男朋友鐘情日本菜,決定試試佢👍🏻餐廳唔大,木系裝潢,幾有日式風格❤️先黎前菜 🐟鯷魚醬配蔬菜條🥒🥕鯷魚汁比較少見,食落去比想像中咸香,鯷魚既味道幾突出,鮮味十足配埋清新既蔬菜條,夠新鮮食落清甜,中和番濃郁既鯷魚醬,係個幾新鮮又喜出望外既前菜👍🏻🦀蟹肉波波沙律鐘情蟹肉既我見到呢個沙律即刻心心眼😍因為沙律上面係一整球蟹肉🦀🦀🦀蟹肉份量真心多,食落蟹既鮮甜突出,配埋微酸既柚子酸汁啫喱,蔬菜新鮮,非常開胃😆🍣千府火炙盛盒食日本野一定要食壽司😆通過我都會叫火炙壽司,有呢個火炙盛盒岩晒火炙壽司愛好者中拖羅有拖羅淡淡魚香,肉質軟嫩,微微調味簡簡單單已經好食北海道帆立貝size非常不錯,入口有貝類既鮮甜,肉質既軟又爽👍🏻左口魚裙邊開始入秋算係當造,食落魚油豐盈,入口即化,係我至愛❤️三文魚肉質嫩滑,淡淡炙燒香味配三文魚獨有香味,好食!😋再黎係🧀明太子二重芝士玉子燒煎得非常靚既玉子燒😍一切開入面係滿滿明太子,芝士餡亦非常足料所以食落味道非常豐富,明子太既
餐廳唔大,木系裝潢,幾有日式風格❤️
先黎前菜 🐟鯷魚醬配蔬菜條🥒🥕

🦀蟹肉波波沙律

鐘情蟹肉既我見到呢個沙律即刻心心眼😍
因為沙律上面係一整球蟹肉🦀🦀🦀
🍣千府火炙盛盒

中拖羅有拖羅淡淡魚香,肉質軟嫩,微微調味簡簡單單已經好食
三文魚肉質嫩滑,淡淡炙燒香味配三文魚獨有香味,好食!😋

再黎係🧀明太子二重芝士玉子燒

煎得非常靚既玉子燒😍
一切開入面係滿滿明太子,芝士餡亦非常足料
所以食落味道非常豐富,明子太既咸香配濃香芝士奶香,配埋滑嫩既玉子蛋香,秒清😆
🍗明太子手羽

男朋友大讚既燒雞翼,入面釀左滿滿既明太子,份量絕無手軟
明太子咸香微辣,雞翼炸完都好香口
肉質都滑嫩 👍🏻 讚
🐷味噌脆皮豬大腸

我同男朋友最愛😍但通常都係食大排檔個種港式
日式味噌真係第一次而且非常喜出望外
豬大腸食落微咸,伴隨淡淡味噌香
豬大腸炸到外脆內,口感非常出色,但完全無炸物既油膩
只食到咸香,完全唔滯,我地兩個爭住食😂
🐟燒鰻魚干

未見過燒鰻魚乾!呢餐真係試左好多新野,仲要全部都係有驚喜😍
我本身唔食鰻魚,但就好鐘意食雞泡魚干
前者唔鐘意因為有泥味,後者鐘意因為香口
呢個鰻魚干店定推介,我咬一啖試試佢
食落係燒烤既香味,伴隨陣陣魚香味,無半點泥腥味
食落脆口煙韌,咸咸甜甜,配蛋黃醬絕配👍🏻

🦀松葉蟹味噌甲羅燒

甲羅燒既蟹膏份旺好好多,鐘意佢唔會太咸蓋過鮮味
配埋蟹肉蟹籽口感豐富味道亦鮮味十足
鱈魚片燒得非常香脆,食落咔一聲鱈魚淡淡香味夾雜蟹鮮味,好食👍🏻

🐃鹿兒島和牛烏冬

和牛超超超嫩,唔係入口即化有少少咬口但極嫩
配烏冬主食類好夾,沙底好清,簡單微咸更可以帶出和牛既鮮味
烏冬彈牙,蘆筍bb新鮮嫩甜👍🏻

🍮宇治抹茶十勝紅豆布丁

造型非常可愛🥰抹茶味道非常濃郁
布丁口感比較有質感,甜度適中,十勝紅豆起沙甜甜的,配埋布丁一齊食好正😆

日本🇯🇵汽水蘋果味及抹茶味

好喜歡店家既富士山杯🗻超有feel
蘋果汽水香甜,清清地唔會太甜
抹茶會無咁甜,第一次飲,幾特別👍🏻

總結千府幾令我驚喜
餐廳環境舒適,店員有禮物
食物好多都比較特別,而且味道全部都滿意
好多細節可以睇到店家既用心,非常不錯👍🏻
2021-10-16 24 瀏覽
依間小店以富士山🗻為題,就連豉油碟都有富士山既樣㊙️松葉蟹肉波波 $148相當養眼嘅一項前菜,外型酷似一個雪糕球。原來成個「波波」係由松葉蟹肉壓制而成,沙律底加上三文魚籽封頂,好看又好食。口感清爽,啖啖滿足嘅蟹肉,呢道開胃菜我差啲忍唔住要來多一份。磯煮南非鮑魚伴鮑魚肝醬 $88個鮑魚一啲都唔老,可以切成四片,一小口🤤配埋個醬煎爆蟹餅 $68成個蟹餅都係由蟹肉組成,成日鮮甜蟹肉,表面煎到有啲乾身,但咬開見到好多蟹肉,即時覺得好岩唔想meet蟹既懶人食天之户 冰晶 $258薄濁酒嘅冰晶比平常清酒色澤上偏白,亦因為有保留酒粕,所以口感豐富,可以品嘗到原材料嘅風味。整體感覺清甜,易入口,是非常適合作為與三五知己一邊聊天一品嚐美食嘅伴餐酒。
依間小店以富士山🗻為題,就連豉油碟都有富士山既樣㊙️
松葉蟹肉波波 $148

磯煮南非鮑魚伴鮑魚肝醬 $88
個鮑魚一啲都唔老,可以切成四片,一小口🤤配埋個醬

煎爆蟹餅 $68

天之户 冰晶 $258
2021-10-15 11 瀏覽
. 一入到黎侍應有親切既笑容,完全係覺得同侍應識左好耐甘🤣佢仲會介紹有咩新鮮😝.七點刺身 $388由三文魚🍣蝦吞拿魚海膽等等組成🤤啲刺身好新鮮🤩三文魚超肥厚,以為唔係日本會食唔到好食既海膽🤣依間既海膽都好好食,鮮甜,完全唔腥‼️.鱘魚籽海膽茶碗蒸 $78小小既茶碗蒸,入而包含左超多既野食😍面頭上面放左超鮮甜既海膽😇入面仲有香菇,雞肉🐣不得不讚既依到既蛋蒸得超滑🤩.日本黑豚肉腸 $28新推出㊙️侍應推介,依到既串燒係必點❗️岩岩燒起熱辣辣再配埋茄汁加芥末醬,腸仔肉質較實,皮方面帶點脆,加起上來別有一番風味😍.⚠️小店會提供前菜,每位收費$30

七點刺身 $388

鱘魚籽海膽茶碗蒸 $78

日本黑豚肉腸 $28

⚠️小店會提供前菜,每位收費$30

2021-10-11 11 瀏覽
今日放學諗住去附近一間既日本餐廳食飯 見到有間餐廳門口有養啲蟹仔 幾得意 門面有幾有日本氣氛 印以就入咗去試下😆入到去既裝修更有氣氛 放咗好多日本汽水之餘 佢仲有啲以富士山為主題既豉油碟同擺設🗻又靚打卡啱晒🤩前菜 - 鯷魚醬配蔬菜條店員指鯷魚醬來自西班牙 另外係經過師傅自家調製🙆🏻‍♀️ 鯷魚醬食落唔過鹹 令你不停飲水個隻😋 鯷魚醬惑味 而且味道百搭 加埋蔬菜條係一個唔錯嘅前菜😆蟹肉波波沙律呢個係新菜式 蟹肉波波成個雪糕球咁 用咗松葉蟹肉 全部都係蟹肉絲 啖啖肉🦀 配上柚子啫喱沙律🥗 沙律食落夠晒fresh😛清酒煮日本大蜆店員好貼心拎咗兩個碗俾我地 方便我哋食😆啲蜆大大隻又唔會有沙 味道仲幾香甜 佢既湯有好多芫荽同蔥粒 仲有少少香香地既清酒味 幾特別🤩千府海之幸卷呢個千府海之幸卷真係好正 因為用料十分充足之餘 仲好新鮮🤩 入面既餡有炸軟殻蟹同牛油果 炸軟殻蟹香脆 加埋牛油果食落口感更滑 最正係卷物上面有吞拿魚蓉同海膽 有好多吞拿魚蓉 仲係肥肥地既 而海膽都好甜好新鮮🥰燒白鱔佢既燒物都唔錯 白鱔燒得香脆 仲係金黃色既😍大大舊又啖啖肉 又唔使擔心太多骨 白鱔上仲加左少少鹽 可以帶出佢既香味

前菜 - 鯷魚醬配蔬菜條

蟹肉波波沙律

清酒煮日本大蜆

千府海之幸卷

燒白鱔
佢既燒物都唔錯 白鱔燒得香脆 仲係金黃色既😍大大舊又啖啖肉 又唔使擔心太多骨 白鱔上仲加左少少鹽 可以帶出佢既香味 落埋檸檬汁就更好味🤤

日本黑豚腩肉
呢個腩肉都燒得好香又幾脆 同燒白膳一樣都係落咗啲鹽係上面 所以食落都好出味 腩肉肥肥地 燒完後都好香😍

免治雞肉軟骨餅 配月見玉子
呢個雞肉軟骨餅咬落淋淋地 仲有啲細細粒既洋蔥係裏面 肉既表面仲加咗啲燒汁 所以食落好夠味😋加埋佢新鮮既日本蛋 又滑又香🍢

宇治抹茶十勝紅豆布甸
佢既布甸造型都係以富士山為主題 上面仲加咁啲cream 營造出火山口上有啲雪既效果 好靚好神似🗻 佢既抹茶味少少苦 少少青味 但配埋紅豆一齊食 有番啲甜味都唔錯

山頂可樂
呢個山頂可樂係用富士山水整嘅 真係好夠氣 又唔人特別甜🤣

店員好樂意介紹菜式 亦有推介我哋食乜好 態度友善☺️ Overall 呢間居酒屋質素唔錯 有機會會再去🏮