2008-09-18 405 瀏覽
6/27之前去完韓國食過正宗既石頭飯..突然想再食.所以選擇左南山谷試下.同男朋友叫左個霜降牛.好好味.再叫左個石頭飯一齊食..雖然點都稱不上韓國地道的.但總括黎講都幾好味..本來諗住遲d會再去食.新開左個ac寫食評先發現結左業..可惜!
6/27
之前去完韓國食過正宗既石頭飯..
突然想再食.所以選擇左南山谷試下.
同男朋友叫左個霜降牛.好好味.
再叫左個石頭飯一齊食..雖然點都稱不上韓國地道的.
但總括黎講都幾好味..本來諗住遲d會再去食.
新開左個ac寫食評先發現結左業..可惜!
霜降牛
霜降牛
2008-08-23 164 瀏覽
平時番工近新城市, 都會有時黎呢度食. 同同事大家都會叫個set lunch. 我就必會選傳統石頭飯. 初初都冇落盡佢碟漿, 但原來落晒最好味同埋唔辣. 亦都試過同事一啖海鮮石頭飯. 雖然我都好鐘意食海鮮, 但始終都會選傳統.另一次幫襯, 第一次食晚市. 和三位朋友入座. 最後叫了Set Dinner.有個刺身拼盤. 有海膽, 有帶子. good.熱切期待既人參雞湯. 朋友話味精重. 人參味不太重. 我覺得味似花旗參湯. 有原隻雞. ok傳統石頭飯. i like it牛柳粒(散叫, 準確名唔記得). 我覺得好好食. 有機會下次黎都會叫環境唔錯, 服務冇問題. 價錢偏貴. 但位於新城市ok

有個刺身拼盤. 有海膽, 有帶子. good.
傳統石頭飯. i like it

環境唔錯, 服務冇問題. 價錢偏貴. 但位於新城市ok
2008-06-04 113 瀏覽
2008-05-24是日晚與上年一起赴英交流的同學和教授聚舊,選址這間韓國餐廳。前菜為兩小碟的泡菜和芽菜,前者辣味十足非常醒胃;後者則淡而無味。主菜方面則叫了一大堆,仍依稀記得的是那個雜菌炒年糕和石頭飯是非常好味的,其他的也不賴。
2008-05-24

• 炒年糕
  • 石頭飯
2008-06-01 56 瀏覽
在沙田冇其他韓國菜得揀的情況下入去食,友伴堅持,食得幾無奈。二人行,星期五,六點半,入到去可能太早,只有五張枱左右,叫咗五食送,其中沙律和粉絲上到枱的速度是叫人驚!其實好好控制下做到一氣呵成咁感覺會食得開心D!!味道 頭盆-泡菜,芽菜,送的。雖然知道這裏是港式韓國餐廳,但打正韓國嗰名這兩個頭盆實在也太小家了!味道不提也算罷。寧願你其他嘢貴D補返個成本!個餐牌可以叫的又盡是不倫不類的日式頭盆!輸咗嗰頭!南瓜沙律-賣相不算靚,質感怪,但很濃的南瓜味!喜歡南瓜的人必食。韓式粉絲-粗粗的米粉咁,味道很一般。韓式餃子棒-印象真喺唔多覺見過其他韓餐有餃子,抱着試試的心情,感覺幾好,熱辣辣!口感-流,但說穿了其實不過是好味的越南炸春卷,真係唔知有乜分別,但都係好味的!附上的醬汁有很重韓式燒醬味,希望佢哋本意唔係話點咗D醬就可以由越南嘢變韓國嘢啦!芝士煎餅-色香味都齊!推介,但係本人覺得附上的醬汁可以不沾食,本身也好好味!ps..煎餅的醬和餃子的係同–種醬!燒牛肉-唯-有驚喜的,味道鮮美,有牛肉香味伴有洋葱和草菇脚,比餐牌上仍圖還要大還要多!肉感感動!環境+衛生 暗暗的,感覺乾

韓式粉絲-粗粗的米粉咁,味道很一般。

環境+衛生
暗暗的,感覺乾淨!坐卡位,普通的舒服。

一流,好有禮,自動自覺拾嘢比茶,同佢講唔該,佢會有禮答你唔使唔該,不止一個係咁,少有!不過其中一位哥仔可能太勤力.....體味強橫!

二人吃韓國嘢飲埋洒都係三百頭,算平,但係D嘢又唔係好正宗又唔係好好味,拉返平,只可話ok抵食。會再吃都係因為沙田得佢一間,推介比friend就唔會啦,出面多的是。
  • 燒牛肉
  • 芝士煎餅
2008-05-17 22 瀏覽
13.05.2008响沙田搵地方食飯都幾煩, 表面好似好多嘢食, 但係真係好食嘅真係唔多, 攪到食嚟食去都係果幾間!!終於响上個星期食iunch嘅時候, 搵到間值得推介嘅韓國居食屋--"南山谷", 食過一次lunch覺得唔錯, 所以今次晚飯再揀佢, 依然對辦, 而且所點嘅菜式每款都好有水準!! 大約7:30去到, 竟然唔使等位, 一坐低鬼死咁肚餓, 即刻點菜, 叫咗"泡菜海鮮鍋", "牛肉石鍋飯"&"清湯煮蜆"好快就有得食, 就急不及待試下......連相都幾乎唔記得影....."泡菜海鮮鍋"嘩~~啲海鮮舖滿晒個鍋, 而且顏色鮮紅色好靚, 好似好辣咁, 其實唔係太辣, 相信一般人絕對可以接受, 其實咁紅, 唔止因為啲泡菜, 裡面仲有蕃茄, 好聰明, 因為蕃茄絕對可能中和泡菜嘅辛辣味, 而且仲帶起蕃茄果種鮮味, 好配搭!! 海鮮仲有蟹, 蜆, 墨魚仔, 立魚, 帶子, 蔬菜有金菇, 蘿蔔, 脆肉瓜, 鮮冬菇, 紅蘿蔔等....材料非常豐富, 真係估佢唔到, 而且大大鍋抵食又好食, 啲湯又好味, 正!! "牛肉石鍋飯"生牛肉, 有啲冬菇, 紅蘿蔔等蔬菜, 再混入韓式辣醬, 並即場幫你撈埋
13.05.2008

"泡菜海鮮鍋"

"牛肉石鍋飯"
生牛肉, 有啲冬菇, 紅蘿蔔等蔬菜, 再混入韓式辣醬, 並即場幫你撈埋, 都唔錯, 不過濕咗啲, 都好食!!

"清湯煮蜆"(個菜名唔係好記得)
好好味, 啲蜆肉漲卜卜, 好鮮嫩, 連帶啲湯都好鮮味, 裡面有洋蔥, 仲有有黑胡椒嘅香味, 個呢一定要試!! 不過.....因為實在太好味, 食咗大半先記得影相, 唔好介意, 因為可以見到啲蜆肉漲卜卜, 肉酸啲都要登.....

絕對驚喜的一餐, 值得一試
海鮮&其他材料豐富!!
都唔錯!!
蜆肉漲卜卜, 好鮮味!!
食咗大半~~ :P
海鮮&其他材料豐富!!
都唔錯!!
蜆肉漲卜卜, 好鮮味!!
食咗大半~~ :P
  • "泡菜海鮮鍋"&"清湯煮蜆"
2008-05-13 3 瀏覽
銀行假的一天, 13:30黎到冇人等位,入面仲有幾多位2個人各點了set lunch加 一個小食:1) 海鮮石頭鍋飯 <-- 料都算多, 都ok2) 秘製宮廷醬豚肉 <-- 肉已好夠味, 亦有醬點.. 值得一試 3) 綠豆餅 <-- 少許綠豆味, 但口感差d點完野食.先來兩碟前菜(泡菜&芽菜) <-- 冇試到,唔知味道記得包餐飲&甜品埋左單走左先知有甜品冇食到,唔知咩黎呢
銀行假的一天, 13:30黎到冇人等位,入面仲有幾多位

2個人各點了set lunch加 一個小食:
1) 海鮮石頭鍋飯 <-- 料都算多, 都ok
3) 綠豆餅 <-- 少許綠豆味, 但口感差d

記得包餐飲&甜品
埋左單走左先知有甜品冇食到,唔知咩黎呢
2008-05-11 9 瀏覽
媽媽日所以來左呢到食...之前訂左位, 個日打電話比我, 話只留位2分鐘... 聽到真係... 咁都得!8點幾就到咗, 等左陣就入去啦~叫左呢d野食一隻人參雞湯雞蛋雞肉石頭飯炸麵醬 雪花肥牛 芝麻番茄重有一樣唔記得咩了..總結來講樣樣都幾好食... 但係服務真係唔太好.. 但都接受到既都算貴.. 但還可以~
媽媽日所以來左呢到食...
... 咁都得!
8點幾就到咗, 等左陣就入去啦~
叫左呢d野食
一隻人參雞湯
雞蛋雞肉石頭飯
炸麵醬
雪花肥牛
芝麻番茄
重有一樣唔記得咩了..

都算貴.. 但還可以~
2008-05-09 15 瀏覽
看過之前的食評已有食家提及過這店的服務不好,我非常認同。第一次光顧時並不發現此問題,兩年後再光顧竟可這樣差勁!他們不是不肯提供服務,只是要叫最少三聲才會黑著面為你服務,特別是那位年紀較大的四眼經理及一位曲髮女侍應,反而年紀輕輕的侍應們都比他們好十倍。已經很久沒遇過這樣的服務,我實在太榮幸了。其實食物很不錯,上菜快、又夠熱,可惜這樣的服務令我不會再踏入這店

2008-04-22 5 瀏覽
係新城市食lunch, 已經食到唔知食什麼好, 今次就去左南山谷, 其實佢初初開既時候都去過, 覺得佢啲石頭窩飯幾好, 但炸醬麵就唔好食, 呢度的環境較昏暗, 門口有條長長的木走廊, 盡頭是一面鏡子, 個waitress帶位好似好趕時間, 轉頭已經唔見左, 我地一路行一路又要搵佢, 仲差啲撞埋面鏡度…坐左埋位, 見枱枱都係石頭窩飯, 唔通真係咁好食? 睇吓個menu, 原來得幾款, 咁就要左燒牛舌定食同正宗全州石頭窩飯定食, 燒牛舌切得很薄, 夠味, 不過好奇怪, 用鐵板上都唔夠熱, 只係暖暖的, 食一陣已經凍哂, 石頭窩飯就好啲, 飯好熱, 有飯焦, 加埋啲辣醬, 都幾好, 不過發覺佢俾小左樣芽菜, 所以呢個飯只得4色唔係正宗既5色. 定食跟湯同兩個前菜, 湯冇味, 好似水咁, 前菜係泡菜同芽菜, 唔新鮮, 食左兩啖冇食, 不過個甜品泡芙就好好, 夠哂凍, 仲有正宗的韓國菜館係用銀筷子, 呢度啲筷子竟然係銀色既膠筷子, 感覺怪怪的, 唔通佢怕啲筷子俾人偷? 總括來說, 以佢地呢啲食物既水準, 一個定食計埋加一要60幾, 都算貴, 唔值…….

2008-04-15 3 瀏覽
Had dinner at this restaurant tonight ... ... not bad considering the price and overall quality of food. Ordered 2 drinks, 抄粉絲, 抄野菜, and a purple sea urchin 石頭窩飯, which is particularly interesting and worth a try. Ended up quite stuffed - will try desserts next time ... ...
2008-04-14 8 瀏覽
係Openrice見到咁多人讚推介,幾個朋友來試試!5個人叫左環境不俗服務員冇禮貌真差勁1.麵醬雞肉石頭窩飯(推介)-夠哂熱好足料味道一般。2.海鮮石頭飯-夠哂熱好足料味道一般。3.酒煮蜆-蜆較為瘦削無酒味,份量很小得可憐。4.燒羊肉-好乾淨淨好鞋極小醬汁,無味道。5.人參雞湯-味精湯,唔油有半隻雞食中間有糯米、栗子和紅棗。6.南山谷炆牛肋骨(推介)-牛仔骨好入味夠稔夠熱配菜有紅蘿蔔、栗子,醬汁味道還ok。7.辣炒年糕-好似甜醬腸粉。8.韓式炒粉絲-粉絲較粗身好油膩唔好食無味道。9.韓式餃子年糕鍋-又係味精湯,只得2-3粒餃子中間係泡菜餡帶點辣,味道還可以但年糕就無味道。10.自家製糯米紅豆糕(推介)-外面糯米係綠茶味中間係紅豆好甜,味道唔錯份量很太細。整體:石頭飯同炆牛肋骨同糯米紅豆糕-唔錯總結來說價格略貴,食物質素普通可以但份量太細迷你版,食物款式又少,服務態度勁差差差!無必要可以去第度食吧!免受氣!!
係Openrice見到咁多人讚推介,幾個朋友來試試!
5個人叫左
環境不俗
服務員冇禮貌真差勁
1.麵醬雞肉石頭窩飯(推介)-夠哂熱好足料味道一般。
2.海鮮石頭飯-夠哂熱好足料味道一般。
3.酒煮蜆-蜆較為瘦削無酒味,份量很小得可憐。
4.燒羊肉-好乾淨淨好鞋極小醬汁,無味道。
7.辣炒年糕-好似甜醬腸粉。
8.韓式炒粉絲-粉絲較粗身好油膩唔好食無味道。

整體:石頭飯同炆牛肋骨同糯米紅豆糕-唔錯

無必要可以去第度食吧!免受氣!!
(非會員)
2008-04-12 8 瀏覽
上個月我同一家人去食飯,見食物同價格OK,服務尚可,尤其是果位女大長今,果日我抱住我兒子,咁我兒子背向住個大長今,佢就講暫時未有卡位,只可以安排其他枱給我們,到有卡位枱埋單,就安排到給我,我就講唔緊要,因為我兒子唔係訓教,我覺得果位大長今顧及到我地感受有賓致如歸感覺!!上個星期又去食啦,今次係一個女部長帶位,佢就安排張卡位,感覺都很舒適,我叫左幾款菜啦,等左一陣,有一位直長頭髮女侍應,佢就落左度菜係枱啦,我順便ORDER一杯飲品,我同佢係有EYE CONTACT,當時我見佢黑口黑面仲沒有回應我,一支箭走左囉,我覺得想要個回應囉,佢忙都可以答句"等等,一陣有人幫你",聽到的話講句"多謝"都好呀,依d係應有禮貌,當時我食慾大減,感覺依家服務質素差左!之後我叫WAITER幫我ORDER杯飲品.希望有待改善,因為我覺得依間餐廳D食物唔錯,價格比其他韓國餐廳平少少,整體黎講都唔錯,但侍應服務態度有待改善,如果可以做到這點,就值得加分!
2008-03-27 4 瀏覽
前天到這裡吃晚餐,吃了1. 麵醬雞肉石頭窩飯:味道甜甜地,個碗勁熱,令到d飯好夠熱,碗底有好香既飯焦,好好味2. 鵝肝石頭窩飯:老公話好味3. 芝士煎餅:好有芝士味,好食
前天到這裡吃晚餐,吃了
2. 鵝肝石頭窩飯:老公話好味
3. 芝士煎餅:好有芝士味,好食
2008-03-12 2 瀏覽
這間韓式開飯熱店位於主場沙田,一直卻未嘗其味,這晚終於來試一試。雖然現在韓式餐廳到處可見,但要找好吃的卻是不容易,很多韓式餐廳根本是港式韓式餐廳。我們來到櫃面,看到接待員一身韓服,難道要給我們一個訊息︰他們要和港式兩字脫離關係?我們遂著她步過長長的走廊,前面的盡頭是一面鏡子,讓人有餐廳很大的錯覺。轉彎其實是來到了店子中央,我們被安排坐在中間位置。環顧四周,桌與桌之間尚算闊落,而且覺得裝修不俗,燈光柔和,配棕色的居食屋格調,中間的結構柱亦用了類似展覽櫃的方式包裝起來,效果很好。不過當我們坐下後便發覺餐具都有損破的情況,大概是平時服務員亂丟的結果吧。我們馬上開始點菜,包括︰紫海膽石頭飯﹑秘製宮廷醬豚肉﹑韓式炒粉絲﹑韓式餃子年糕鍋。先來兩小碟前菜,泡菜和芽菜。泡菜可以看出其功力,於是馬上把一小片放進口,一開始感覺到微辣,到最後依然只感覺到辣,辣不是很辣,卻沒有酸的感覺,以為只是表面的一塊如是,可惜最後一塊還是如此。另一邊廂芽菜帶點甜味,倒得我們之歡心。其他食物很快便陸續送上,秘製宮廷醬豚肉,豚肉本身沒有味道,要依靠那個秘製宮廷醬。於是蘸了醬汁放進口中,味道很特別,友人們都十分欣賞那種味道,有

其他食物很快便陸續送上,秘製宮廷醬豚肉,豚肉本身沒有味道,要依靠那個秘製宮廷醬。於是蘸了醬汁放進口中,味道很特別,友人們都十分欣賞那種味道,有點辣亦有點酸中帶甜,惹味非常,令配菜都變美味了。

紫海膽石頭飯,海膽沒有臭味很好,和著飯拌在一些吃,味道不算強烈,可能欠了點醬汁,總體上這個石頭飯不是太出色。

韓式炒粉絲,沒有港式炒河的感覺,粉絲是較粗的那種,吃上來很滑不太差,還有點偏甜的,不過對於我們這些吃憤港式口味的人來說可能會略嫌味道偏淡。

韓式餃子年糕鍋只有三隻餃子,帶點辣的韓式餃子很惹味,年糕就很普通,湯底鮮甜,和湯一起吃年糕就好。

吃至中途,突然傳來砰然巨響,原來好像有服務員跌了石頭鍋之類的東西在客人身旁,該服務員可能經驗尚淺,幸較高級的職員馬上上前安撫並作出轉位的安排,反應算快。而服務員亦勤於加茶,看不到服務有太大的問題。

總結來說價格合理,環境不俗,食物中上,服務可以,是可以再考慮光顧的選擇。
(非會員)
2008-03-11 6 瀏覽
個到d野食,確是不錯,本人也很喜歡食個d石頭飯~~上次同個fd一齊去...叫左一個正宗石頭飯,同埋一個辣豚肉石頭飯...仲有一個芝士煎餅....最後仲叫左一個甜品『黑蜜糖年糕』...中途仲叫左2杯飲品...不錯不錯....不過有位員工服務態度很差勁了....女侍應生,落單的時候有點煙味的口氣...不能接受了....叫她收野又沒有反應....冇晒茶...叫佢又冇禮貌咁話『等一陣....』,一去不回頭,唯有叫其他人加吧服務真是差勁
個到d野食,確是不錯,本人也很喜歡食個d石頭飯~~

服務真是差勁