餐廳: 南海一號
資訊:

🤭🤭初訪南海一號後,你會忍不住思考,何時可以再來?尖沙咀的食店有很多,尤其是中菜館,有很多形形色色、琳琅滿目的選擇。這次,小廚神與大吃貨跟家人一起來到尖沙咀,在中午時段想去飲茶,😊但是,我們在想,哪裏有有質素的點心呢?然後在網絡上搜尋了一會,便馬上決定了要到南海一號。❤️🌁這裏景觀開揚,可以近望港島區的景色。而且裝潢高貴典雅,✅服務甚佳,侍應周不時也會過來主動查詢食客的需要,值得一讚。👍😊相比起套餐及單點,我們選擇了點心放題。點心放題?點心也有放題嗎?是的,而且選擇有很多。☺️不論是蒸點,煎炸點心還是小菜及粉麵也包括在內,令人驚喜的是,還有水果可以無限任點呢‼️😀這裡亦不會因為是無限飲食而降低質素,每一樣點心都非常精美,吃得出是很有心機及人手制定的。😍我們特別欣賞薑汁千層糕以及蝦餃。用料實在,而且味道上佳🤗🤗⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐南海一號地址:尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場30-31樓3001及3101號舖電話:24873688#foodiehk #foodie #foodiegram #點心 #南海一號 #港式點心 #尖沙咀美食地圖 #尖沙咀好去
🤭🤭初訪南海一號後,你會忍不住思考,何時可以再來?

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

南海一號

電話:24873688

#foodiehk #foodie #foodiegram #點心 #南海一號 #港式點心 #尖沙咀美食地圖 #尖沙咀好去處 #中菜 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #任食點心 #尖沙咀美食 #中菜小炒 #港式點心 #點心時間 #中式點心 #維港 #下午茶點心 #維港夜景 #dimsum #dimsumlover #飲茶 #yumcha #yumchahk#點心放題
  • 點心
2022-10-17 675 瀏覽
一家六口星期日(10月16日)去食點心放題。非常失望,款式極小,味道普通,蝦餃燒賣都整得唔好食。 最基本嘅叉燒包、奶皇包、鳳爪、金錢肚... 一切欠奉。每位$218,不值呢個假錢! 有靚境,可惜食物質素極差,留晤到客!!!
2022-10-16
2022-10-12 704 瀏覽
近日中午與朋友敍敍、想揀坐得耐又梳化舒服中菜廳、睇網頁相所以才揀南海。一入大堂、服務員是都似臨時工、是日只顧婚宴、堂食服務員相對少。已訂位、服務員未決定比那張枱、又無問幾多人想要邊款茶、杯數量不夠、添茶水、比要求後反應差反應耐。只有一張入數紙、寫得唔清楚想問下都無服務員、原來只有一款餐有90分鐘限時、落單時又不揚聲。沒有隔開婚禮用通道、食用時候婚禮人員近距離人來人往、浪費海景。作客感覺全程似婚禮佈景。食品質素控制不太好、炸物相對凍、茶不夠熱、收錯錢....茶餐廳都好過佢。
2022-10-08
2022-10-12 479 瀏覽
呢日喺國際廣場搵食,記得樓上有間環境唔錯嘅中菜-南海一號,朋友就建議上去睇睇,中午一點上到去,感覺環境裝修新派,樓底頗高,貴氣迫人,2人被安排圓桌梳化位,但座位唔知係咪已經身經百戰,坐落好淋,成個人好似坐左落去咁好唔舒服,侍應無問茶,直接就開左壺人參烏龍,粵式無茶揀好似感覺怪怪我地2人㨂左$198/位任食點心,2個人成個餐牌叫晒黎試,但整體黎講,佢啲點心出品完全唔掂,唔知係咪出面啲點心工場交貨,唔係店嘅點心師傅做,出品好難食,至於其他食品都係唔好食,老實地,除左個環境,食品根本唔值價,試一次就夠,永不回頭,尖沙咀飲茶食點心,我都係去返利苑或者The One 煌府好過,平時2個人8款食品,一定飽,至少質素一定好過南海一號,呢度真係可一不可再
2022-10-05 844 瀏覽
精美點心All You Can Eat,整體味道都唔錯,環境靚兼幾好錯,飲吓茶傾吓計,愉快的一天。D茶杯茶壺好靚好有特色山竹牛肉球嘅牛肉新鮮有彈性沙嗲京蔥炒牛肉算係少油,D京蔥好香,不過就無乜沙嗲味晶瑩蝦餃拼鮮蝦菜苗餃個樣好靚,味道都唔錯欖菜四季豆正常啦脆皮素春卷好脆,D餡夠新鮮辣子雞球唯一缺點係唔夠辣葡汁鱈魚酥呢個都唔錯,少少滯咁啦蟹子燒賣拼黑松露素粉果,兩樣都好食話梅石榴呢個第一次食,幾好豉油皇炒蝦米腸粉嘅豉油真係香芝麻綠茶餅是最好食的甜點
D茶杯茶壺好靚好有特色
山竹牛肉球嘅牛肉新鮮有彈性
沙嗲京蔥炒牛肉算係少油,D京蔥好香,不過就無乜沙嗲味

晶瑩蝦餃拼鮮蝦菜苗餃個樣好靚,味道都唔錯

欖菜四季豆正常啦
脆皮素春卷好脆,D餡夠新鮮
辣子雞球唯一缺點係唔夠辣

葡汁鱈魚酥呢個都唔錯,少少滯咁啦

蟹子燒賣拼黑松露素粉果,兩樣都好食
話梅石榴呢個第一次食,幾好
豉油皇炒蝦米腸粉嘅豉油真係香
芝麻綠茶餅是最好食的甜點
Unfortunately service seemed understaffed letting to it taking quite a while to settle down. Worse, the continued experience felt quite like a rowdier local eatery rather than what you'd expect for the price.Thankfully all the good is good. Chicken is flavored the way it says it is, and the vegetable outperform expectations.The environment is conflicted however as the decor is pleasant yet the seating arrangement not so much.I myself wouldn't pay for another dinner, but it ups my confidence in t
I myself wouldn't pay for another dinner, but it ups my confidence in their all you can eat dim sum.
Poached seasonal vegetables
Poached seasonal vegetables
Spinach with crabmeat
Jasmine tea smoked chicken
Cha siu, deep fried squid
  • Seasonal vegetables with crabmeat
  • Poached seasonal vegetable
今日去Isquire 嘅南海一號食晚飯,個外籍侍應幫我哋開香檳,見佢隻手冇放係個木塞上,已經心知不妙,我話,不如我開啦,佢話,唔駛,佢識,好,咁比佢開啦,佢鬆咗個鐵罩之後,說時遲,那時快,個木塞已經急不及待,奪瓶而出,嚇咗大家一跳!好彩冇傷到人。唉,我唯有話:不如你去上下D餐酒班啦!🤣🤣🤣到上頭盤,個男侍應放低,轉身就走,我問佢係乜嘢嚟,佢竟然答唔出,要去睇menú, 我樓下間茶記都唔會咁啦!起碼會話你知係乾炒牛河定係星洲炒米。D嘢食okay 嘅,收費唔平,但係服務就…….哈哈哈🤣🤣🤣🤣!
2022-09-27 690 瀏覽
Farewell朋友,大家都想食中菜,喺尖沙咀揀一間靚靚哋嘅中菜,有靚風景,坐得舒服,傾吓計又唔錯!就呢度啦論環境一定冇得輸,對住維港夜景食晚飯,感覺十分良好;不過可惜佢高咗一層,冇落地玻璃窗睇夜景,打卡嘅距離都會比較遠🔸茶薰雞茶味好出,上枱已經聞到,食入口時都會感受到香濃茶味;雞肉嫩滑,值得一試🔸蟹肉粉絲煲醬汁味好突出,蟹肉份量適中,每條粉絲都好入味,送飯一流🔸帶子炒飯好足料,係傳統夠鑊氣嘅炒飯

🔸茶薰雞

🔸蟹肉粉絲煲
醬汁味好突出,蟹肉份量適中,每條粉絲都好入味,送飯一流

🔸帶子炒飯
好足料,係傳統夠鑊氣嘅炒飯

2022-07-26
  • 茶燻雞
2022-09-20 796 瀏覽
補返生日黎唔到,所以9月頭黎返服務唔錯,職員有禮貌又快手,見到我媽媽行動不便,比左個寬落既位置我地環境幾好,畢竟主推望住維港食飯,不過冷氣就唔多夠,如果再曬啲,就應該會幾熱食物選擇唔算多,想試好多種類既點心就唔好揀呢度,蝦餃燒賣都好一般,前菜反而 ok, 好幾檯都有叫飯粉麵,我地就冇試,不過個炒腸粉就真係用豉油炒,有啲咸!全新都不過不失,性價比唔太高,如果平少少會覺得 ok 宜家就覺得略貴喇基本上唔會再去,因為同一個價錢,我出去飲餐茶,可能會食得多點心過呢度!
補返生日黎唔到,所以9月頭黎返

2022-09-18 598 瀏覽
環境很好,空間足夠,間局裝修唔錯,但可惜食物九流,服務態度更不知所謂,簡直衰過屋苑酒樓,一行七人1:30左右入座,2:30已經催我地埋單,未夠3點趕你走話要 set 晚飯場。俾錢受氣加上食品質素又差,伏到不得之了!
2022-09-17
2022-09-15 624 瀏覽
平日只需$198 一位的午食任食點心套餐,原本已經非常抵食, 仲要同行小童免費,真的覺得物超所值呢!服務很細心,上菜也很迅速,點心選擇也足夠,估不到連肥牛炒河粉也鑊氣十足呢!
2022-09-15
  • 話梅石榴
  • 黑松露野菌餃
  • 點心
2022-09-14 609 瀏覽
首先點心的質量真的不敢恭維,品質跟三四星酒店自助餐的垃圾點心一樣,花這個價錢專門吃點心放題的我倍感失望。菜色少不在話下,在90分鐘內上菜速度也最多只夠三到四次輪迴。重點是埋單的時候,我們剛滿11歲的小朋友居然被說不是小朋友,不能同行免費,要收半價。明明在open rice這裡都明文黑字寫著3-11歲是小朋友,他們卻硬說要未滿11歲才是兒童,但又能算他半價。到底為什麼不是兒童又能半價,但又不能享有二人同行兒童免費的優惠呢?我認為open rice在這裡也需要嚴肅跟進小童年齡的定義,不要給灰色地帶大家引起爭拗。

2022-09-13 470 瀏覽
放假終於可以嚟試下個點心放題!我book左一點鐘個場~ 係尖沙咀,幾放便!最鍾意其實係我哋坐嘅位,咁啱坐咗喺餐廳嘅角落,兩邊都係玻璃😍😍 可以望到270度嘅海景🥳🥳🥳對住個海景一路食點心,好chill! 😍😍之前見過話有啲人等嘢食等好耐,不過幾好彩我哋嗰日要嘅嘢食好快到😋點心做得好特別,最鍾意係話梅木耳!平時喺出面好難食到🤣辣子炒雞都非常好食!我好鍾意佢嘅難度同埋香味🌶🌶其他點心都唔錯,嗰日食到好飽好飽咁離開,10分滿足hahahaha🤣
放假終於可以嚟試下個點心放題
我book左一點鐘個場~
係尖沙咀,幾放便!
對住個海景一路食點心,好chill! 😍😍
2022-09-11 422 瀏覽
一行4人,一試點心buffet, 收費$198十茶位,埋單每位大概$250,可能是3:00時段,只有小於10台,安排向海座位,環境尚可。食物質素就非常一般,食物選擇很少,款式不多而且超級普通😭點了炒米粉只有一隻蝦🥶,干炒牛河,兩片薄牛肉,感覺小家😒下次不會再去
2022-08-31 578 瀏覽
本來滿心歡喜想係維港靚景底下試點心放題一開始被安排坐卡位都幾開心,覺得空間幾闊絡🧐點知一路坐,就係咁有啲蚊滋周圍飛🤢上茶嘅時候,茶杯又有蚊滋😞同個侍應講完,唔好意思都無一句☹️到上菜,碟嘢入面又有啲蚊滋仔,好崩潰😶‍🌫️而且咁嘅價錢,連基本衛生都未處理到,就算個景幾靚都無辦法安心食一餐而點心基本上都係普普通通小菜味道都係普通三餸飯質素選擇亦都唔係十分多我相信無下次了,唔想貼錢食蟲補充蛋白質🫠
本來滿心歡喜想係維港靚景底下試點心放題
一開始被安排坐卡位都幾開心,覺得空間幾闊絡🧐
點知一路坐,就係咁有啲蚊滋周圍飛🤢
上茶嘅時候,茶杯又有蚊滋😞
同個侍應講完,唔好意思都無一句☹️
到上菜,碟嘢入面又有啲蚊滋仔,好崩潰😶‍🌫️
而點心基本上都係普普通通
小菜味道都係普通三餸飯質素
選擇亦都唔係十分多
我相信無下次了,唔想貼錢食蟲補充蛋白質🫠