2008-07-04 30 瀏覽
來過好多次,亦嗌過好多唔同0既餸,有三道必食:1) 鮮肉小籠包:皮肉湯十分平均,味道稱得上鮮2) 東坡肉:肥肉化,瘦肉軟糯,汁甘甜,合格3) 高力豆沙:香港同等食肆做得合格0既唔多,呢間係其中一間,皮軟滑,入口令人滿足推薦花好月圓,即桂花陳雞尾酒(溝西柚汁).炒年糕亦唔錯,不過同樣水準0既有唔少.多人來要早啲攞抬.
來過好多次,亦嗌過好多唔同0既餸,有三道必食:

1) 鮮肉小籠包:皮肉湯十分平均,味道稱得上鮮

2) 東坡肉:肥肉化,瘦肉軟糯,汁甘甜,合格

推薦花好月圓,即桂花陳雞尾酒(溝西柚汁).

炒年糕亦唔錯,不過同樣水準0既有唔少.

多人來要早啲攞抬.

ok
2008-06-18 15 瀏覽
the siu long bao here is supposed to be the best in HKi will say that the siu long bao is goodhowever, not the best in HKthe qaulity of siu long bao is similar to that in "ting tai fun"but 南翔 is much cheaperand u dun need to wait for 1 hr before you can enterother food is okunfortunately, the waiter and waitress are not professional and their speed is really slowoveral, i will only give ok to 南翔

however, not the best in HK

but 南翔 is much cheaper

other food is ok

2008-05-24 10 瀏覽
我之前係銅鑼灣反工,好鍾意去呢道食飯,需雖好貴,但係好好食,同佢地D炒年糕,好好味,最好味係個貴花糕,唔太甜,好香貴花味,我本人好鍾意,好鍾意吃啦,我係第二道食唔到呢隻貴花糕,大家如果去食,一定耍試下
  • 貴花糕
2K
2008-05-23 6 瀏覽
5 個人寫完 3 個鐘英文字, 抽住一袋二袋 box files (-_-") 0黎食個慰勞 lunch, 叫了個 3 人套餐, 再另加碟京蔥牛柳絲炒粗麵 share 食.3 人套餐份量係夠 5 個人食的:- 腰果酥: 圓形的一團白色 pastry, 面頭鋪有黑芝麻粒, 食落果然夠「酥」, 有 d 似平日飲茶食到的蘿蔔絲酥餅. 入面就有 d 甜甜0地的無腰果味腰果蓉, 及鹹鹹0地的豬肉餡料, 配搭幾特別, 味道就過得去啦.- 鎮江肴肉: 無乜味, 唯有蘸0下鎮江醋, 但點知連鎮江醋味道亦淡淡的, 唔香又唔酸, 真奇怪.- 鮮肉小籠包: 同意樓下 elmotoro 所講, 皮夠薄, 但頂部麵粉太多, 食落好硬... 可幸湯汁夠多, 如果再熱 d 就好了.- 東坡肉: 好入味咁款, 賣相唔錯... 肥肉好香, 入口即溶, 好正! 瘦肉部分亦唔韌, 質感鬆化, 好食; d 汁就最正, 用0黎送白飯的話, 我相信我可以獨食兩碗! =P- 回鍋肉: 份量比較少, 而且 d 汁油得嚇人, 不過既然食得上海0野, 濃油赤醬在所難免... 豬肉薄切, 食落爽身, 配上辣辣0地的汁,

3 人套餐份量係夠 5 個人食的:
- 回鍋肉: 份量比較少, 而且 d 汁油得嚇人, 不過既然食得上海0野, 濃油赤醬在所難免... 豬肉薄切, 食落爽身, 配上辣辣0地的汁, 都 ok.
- 津白肉絲炒年糕: 因為 menu 上寫的其實係「雪菜肉絲炒年糕」, 大家食0左先發覺應該係0黎錯的 @_@", 不過既然味道唔差, 都費事叫佢換了. d 汁係平日食開的「粗炒」汁, 年糕煙煙韌韌, 津白爽脆, 肉絲夠腍亦比較梳打, 加加埋埋都 ok 啦. 如果碟0野 serve 時再熱 d 應該會好食好多.
- 高力豆沙: 呢個唔錯, 熱辣辣好 fluffy, 供應的砂糖份量夠, 入面的豆沙夠甜又唔會太甜, 好食!

另加的京蔥牛柳絲炒粗麵則幾失敗, 唔夠熱唔夠鑊氣, 粗麵唔上色, 食落淡得很, 十足隔夜的住家式炒烏冬, 唔掂.

環境唔錯, 我0地坐了大卡位, 闊落又幾好坐; 招呼亦不過不失.

埋單約 $57 一個頭, 銅鑼灣0黎講算好平, 可以一試的. 不過比預期中無咁好食 (特別係小籠包), 如果要排隊先有得食, 就咪搞了.
2008-05-11 3 瀏覽
星期四晚都唔算好多人, 只係等咗20分鐘, 第一次去南翔食抱住好高期望, 點知都係名過於實啫1) 鮮肉小籠包 ~ 皮是薄的, 但包頂麵粉太多, 變得好硬, 上枱時又不是太熱2) 灌湯包 ~ ok, 但不及北京街頭的好3) 松茸xx麵 ~ ok, 松茸好香4) rice wine 雞 ~ ok5) 東坡肉 ~ 膏肉均衡, 味道很好二人共消費: $240

2) 灌湯包 ~ ok, 但不及北京街頭的好
3) 松茸xx麵 ~ ok, 松茸好香
4) rice wine 雞 ~ ok
5) 東坡肉 ~ 膏肉均衡, 味道很好

二人共消費: $240
2008-05-08 16 瀏覽
跟老友聚舊, 依舊都是上海菜, 是次等了30分鐘點費上海之旅吃不到合味道的小籠包, 蒙牛誓必要點2籠吃個夠, 是次好像没上次的好, 以往的皮薄得多, 但幸而這個的多汁肉少的都不算太差了, 手拍黃瓜的蒜味多了點, 但黃瓜爽脆帶陣陣清爽感覺, 不錯! 鎮江肴肉的肉質乾了點且汁的份量不多, juicy的感覺欠缺, 要扣分, 薰蛋為我的最愛, 蛋黃依然是一湧如流, wonderful~~賽螃蟹的蛋炒得太老, 不滑且硬身, 配上毛豆及磨菇做配搭, 怪相得很, 上海粗炒的味道ok, 但是麵質太軟, 炒得有點斷裂, 另一個鱔糊粗炒更是炒得散散碎碎, 茨汁又杰得如糊狀, 太差了!$8一位的茶, 龍井樣似味不似, 菊花淡而無味, 唯獨桂花烏龍好似像樣一點.
跟老友聚舊, 依舊都是上海菜, 是次等了30分鐘點費

• 薰蛋
(非會員)
好耐之前去過一次,已經覺得又貴又唔好食,不過見佢成日大排長龍,又即管去試多次.一入門口,就覺得d冷氣凍到震.搵人落單,就淨係聽到"等等等等".終於我地叫左個鱔糊湯麵,鱔糊係另外用碟裝,不過份量極少,韮王就大把.我地仲叫左蟹黃灌湯蝦球,點知一陣油"益"味,食到想嘔.叫個高力豆沙,又係果陣油"益"味,d豆沙又係勁少,超厄錢!!係得個雞絲粉皮叫幾好食.

我地仲叫左蟹黃灌湯蝦球,點知一陣油"益"味,食到想嘔.

係得個雞絲粉皮叫幾好食.
2008-04-02 2 瀏覽
小籠包係我食咁多間最好食的!唔油, 多汁, 有肉味, 次次都要食!所有年糕菜式可以唔駛試, 無味!燉湯超鹹!
所有年糕菜式可以唔駛試, 無味!
燉湯超鹹!
2008-03-23 10 瀏覽
加拿大老友回港度假, 指明最後一餐要勁食小籠包, 選址南翔鮮肉小籠包果然皮薄多汁, 入口鮮甜, 好好吃, 蟹粉小籠都皮薄但蟹粉不重, $78半打都不算太貴, 素菌小籠始終不及有肉香的好吃, 鮮蝦小籠有創意可一試, 但都是鮮肉的好吃. 燻蛋做得不錯, 蛋白香濃, 煙燻味可以再重一點. 擔擔麵不夠辣, 肉太少, 但麵質都不錯, 上海粗炒有賣相但是味道太淡, 而且麵不夠腍, 幸好料多補番數甜品來個高力豆沙, 遲了點拿出來, 縮水了點, 蛋白打得不夠好, 不太彈牙, 豆沙少少甜, 只是合格而己招呼還算不錯, 但是如可人龍可以小點便好啦
加拿大老友回港度假, 指明最後一餐要勁食小籠包, 選址南翔

招呼還算不錯, 但是如可人龍可以小點便好啦
2008-03-13 46 瀏覽
長居外地的亞妹回港, 又係一聚的時候, 上次係同兩個妹係Rosemead吃了都相當差的越南野, 是次又係亞妹揀, 係煲仔飯同這裡之間, 揀了後者. 對上一次來, 好久之前了, 好像麻麻地, 之後也沒有再來, 是晚正好再試試.坐了係個大卡位到, 寬敞的. 環境都幾好, 係黑了點, 其實吃這種菜色, 好像也不用太好情調吧.三個人要了六樣食物, 好足夠了.茶錢$8位, 係6款特別茶中揀一款, 小弟揀的係南翔茗茶, 用杯上, 有點像盅茶, 茶味會香濃點, 但係成日加茶, 都幾麻煩, 也搞到天一半地一半.四喜烤夫$28: 7分, 先來個頭盤, 烤夫都幾入味, 慢慢吃, 一路嘆茶, 幾好的.雞絲粉皮$38: 8分, 又要了個文迪喜愛的粉皮. 這就的賣相係幾精緻的, 層次分明. 香香的麻醬, 粉皮幾爽口, 雞絲也嫩滑.雪菜毛豆百葉$38: 6分, 亞妹揀了這個百葉, 其實小弟見到都心知不妙, 但無辦法之下也勉強接受. 不知為何, 碟野係好水的, 好像係個湯似的, 百葉淡淡的, 無乜味, 唯一好處就係吃得清淡一點. 係吃到尾都有剩的一道菜.鮮肉小籠$30: 8分, 這裡的招牌之一, 當然要叫. 一客6

三個人要了六樣食物, 好足夠了.

鮮肉小籠$30: 8分, 這裡的招牌之一, 當然要叫. 一客6隻, 正好一人兩隻, 不算太多, 又可以試真點, 份量剛好. 這裡的小籠包皮夠薄, 但見6隻中也不是全部都靚, 有兩件都係穿了. 不是灌湯的緣故, 湯不很多, 不過鮮肉味道係幾好的. 這裡的小籠還有不少其他選擇, 有機會再來還可以試試其他口味.

蟹黃灌湯蝦球$48: 8分, 有個燙口的小牌跟著, 吃落口也真的好辣口, 一啖吃落口就不得了. 外皮炸得脆卜卜, 入面的灌湯熱辣辣, 係直程可以飲的那一種. 蝦肉幾新鮮, 加上蟹黃, 精緻得來味道也滿意.

齊菜松茸炒年糕$48: 7分, 要了個年糕作填肚之用, 炒得無乜火氣, 一般.

始終這裡都係點心類的菜色比較得, 其他的水準就比較參次. 不過大家傾著笑著過一晚, 店方也沒有任何趨趕之意, 整體都滿意的.

下次應該識點叫了.
2008-03-11 8 瀏覽
二人套餐...真係食到好飽好飽有豆漿、竹笙雞湯、回鍋肉、雞絲粉皮、鮮肉小籠包、津白炒年糕和桂花糕竹笙湯幾好味...清清的,但又有味...回鍋肉...十分惹味...又唔辣..小籠包...皮薄餡靚....個人覺得比翡翠小籠包的好..炒年糕就麻麻...以前曾試過松子炒年糕,個隻炒法好好食,味道看似不濃,但十分惹味...但津白炒真的麻麻,如上海粗炒一樣的味道...但味道不太正桂花糕...很黏性...清清淡淡的...很有桂花的味道...十分好食...
二人套餐...真係食到好飽好飽

竹笙湯幾好味...清清的,但又有味...

回鍋肉...十分惹味...又唔辣..

小籠包...皮薄餡靚....個人覺得比翡翠小籠包的好..

2008-03-11 10 瀏覽
我去過上海總店食,食物都有八成總店既水準。可惜服務就真係一般,我叫左4道菜,每味都要等一排,最離譜係食晒3道菜後,我等左成30分鐘,前後問過3個侍應/部長都無回應,最後先聽到有1個部長叫入去話漏左我張枱既單,那道只係酒糟煮魚.......到左埋單,又要等!同個部長話埋單,初時以為要等個部長埋左其他枱先,點知等左成至少5分鍾,覺得唔對路,就催個侍應,點知個侍應就去電腦print張單過來收$,甘之前個部長去左做咩呀???呢間野,除非有人話佢既服務改善左,又或者佢比其他知名上海菜食市有更好既食品,我唔會再去!!!
我去過上海總店食,食物都有八成總店既水準。

2008-02-20 12 瀏覽
上星期日大約12:30pm到達, 去到好彩唔駛等位.Order小籠包, 糯米燒賣, 排骨拉麵.小籠包- 皮薄多汁! 好食過金滿庭.糯米燒賣- 好特別! 入面全部糯米餡, 還帶點薑味.排骨拉麵- 排骨肉質好鬆化, 麵質唔錯! 唔會過腍, 但催左好多次先來!
上星期日大約12:30pm到達, 去到好彩唔駛等位.

Order小籠包, 糯米燒賣, 排骨拉麵.

小籠包- 皮薄多汁! 好食過金滿庭.

糯米燒賣- 好特別! 入面全部糯米餡, 還帶點薑味.

2008-02-13 13 瀏覽
成半年無見個朋友~~佢話想去哩度食小籠包,好啦!等左都唔算好耐就有位啦~入座後,無人問我地飲咩茶-_- 可能真係太忙碌啦。叫左:1.醉雞-好味,雞肉都幾嫩2.鎮江淆肉-無咩特別,我麻麻地鍾意,只係食左一舊3.咩咩蔥拌麵-ok4.酒糟煮魚-ok,隻酒味同醉雞個隻酒差唔多咁5.拍黃瓜-好味,因為有蒜,我成碟食晒6.小籠包(6隻)-不錯,很多肉汁,肉味比較濃全部食物都勁快上晒~食物的份量適中,服務普通,環境都ok,但就都係有蚊滋飛黎飛去。哩餐唔係我俾錢,所以我唔知幾多錢!哈哈!多s晒~
成半年無見個朋友~~佢話想去哩度食小籠包,好啦!

等左都唔算好耐就有位啦~

入座後,無人問我地飲咩茶-_- 可能真係太忙碌啦。

叫左:
1.醉雞-好味,雞肉都幾嫩
2.鎮江淆肉-無咩特別,我麻麻地鍾意,只係食左一舊
3.咩咩蔥拌麵-ok
4.酒糟煮魚-ok,隻酒味同醉雞個隻酒差唔多咁
5.拍黃瓜-好味,因為有蒜,我成碟食晒
6.小籠包(6隻)-不錯,很多肉汁,肉味比較濃

哩餐唔係我俾錢,所以我唔知幾多錢!哈哈!多s晒~
醉雞、鎮江淆肉、蔥拌麵、酒糟煮魚
拍黃瓜、小籠包
2008-02-11 5 瀏覽
耐不耐都會黎呢間食小籠飽的,初二晚又黎幫襯,可能沒有師傅坐陣,有d點心小菜冇得叫,有點可惜。叫了小籠飽,皮好像比平時厚些,餡肉太多,好在仍很多肉汁。酸辣湯同我至愛既酒釀丸子一樣係咁好味~鎮江肴肉沒特別,但份量較其他地方多,抵食試了東坡肉都唔錯,肉很腍醬汁甜甜地很夾味,但真的很肥...應該不會再食...素抄粗麵(唔記得個名)都幾好,味濃麵很彈牙,有幾種不同的菇,覺得比用肉絲抄好。令人失望的是雞絲粉皮同豆沙鍋餅,粉皮的醬太多太杰,粉皮本身太厚又唔夠凍,入口口感很差...所以只係食晒d青瓜; 豆沙鍋餅就不脆,我覺得似煎蛋餅多d,但d豆沙蓉就好香豆味。

叫了小籠飽,皮好像比平時厚些,餡肉太多,好在仍很多肉汁。

酸辣湯同我至愛既酒釀丸子一樣係咁好味~

鎮江肴肉沒特別,但份量較其他地方多,抵食