上個星期,好朋友請我去食飯,慶祝佢嘅生日,原來我個朋友的生日宴會,我也曾經去過,好好食的中菜廳,位於南華體育中心裏面的中菜廳《南華閣中菜廳》,今次又食早啲好好食,嘅嘢,所以有再分享俾大家試左幾個小食,值得一讚有一個叫做《海苔酥脆九肚魚》,真係好好食炸出來金黃香口,食落去非常酥脆,嗰個師傅真係有心機,因為佢將九肚魚裏面嘅骨,全部掹晒出嚟,太好味呀,仲有一個小食叫做《鵪鶉蛋滷水鴨舌》,又係好好食,滷水味適中,個鴨舌一樣,師傅吧裏面嘅鴨舌骨也是掹咗出嚟,實在太細心,仲有食咗涼拌海蜇花香芹雲耳,非常開胃,原來呢度有個好多招牌菜,其中一個就是這個,《秘醬即燒脆皮B B豬》,真係好好味🐖🐖,同埋一個叫做不得不提,因為原來我上次嚟食嗰個叉燒已經好好食,原來呢度仲有一個叫做《炭燒鹿兒島叉燒》比普通嘅叉燒仲好食,原來係我朋友預早訂定,因為好多時都賣晒,我真係有口福,最後我朋友生日,當然有壽包啦,呢度嘅壽包大細啱啱好,蓮蓉和蛋黃真係好香好好味,多謝晒我朋友,俾咗餐豐富嘅晚餐我,再次喺度同佢講聲生日快樂🎊🎉🎉🎉🎉
《炭燒鹿兒島叉燒》
白灼銀芽新鮮游水墨魚👍👍
炭燒鹿兒島叉燒《必食》👍👍
濃湯炆筍乾
2024-04-06 921 瀏覽
今日去銅鑼灣行街街,跟住走去大球場參觀一下比賽氣氛去,睇睇網上開飯,見到南華體育中心,有一間中菜廳,俾評語唔錯,走去試下,食左幾度菜,真係幾好味,所以我都在這裡介紹俾朋友,首先食咗一個炭燒鹿兒島叉燒,一碟有八件,食完之後,喺好好味,大個女都未試過咁好嘅叉燒,跟住部長介紹左我食琵琶蝦,清蒸做法好鮮甜,跟住食咗啲點心,心質素都唔錯,下次一定都會再嚟,跟住仲食左兩個小菜,一個叫做鹵水鴨舌春蛋,同埋一個蒜香猪手

清蒸琵琶蝦仔
炭燒鹿兒島叉燒
鹵水鸭舌蛋
蒜香脆皮猪手
2024-03-25 506 瀏覽
南華閣中菜廳,次次都俾多啲好嘢俾我食,今次幫我打電話去預早訂咗三個菜式,這三個菜式,都係平時去飲茶的時候,個經理介紹俾我哋,不過佢話必須要預早訂,因為冇得即時叫,餐廳經理話為咗保持食物材料新鮮,所以必須預早打電話來餐廳訂位的時候,預留食物,餐廳經理哥哥介紹,《花雕蛋白海蟹蒸花甲》,聖子和花甲的海鮮味道在蒸蛋白的時候,已經全部流入蛋白來,實在太鮮味,跟住再嚟一個《白灼銀牙游水新鮮墨魚》🦑🦑🦑,實在太好食,最後留咗一條海魚,經理哥哥幫我留咗一條名叫《牛屎鱲》,廚房大廚搽咗少許海鹽清蒸,豉油另上,🐟🐟🐟,實在太鮮甜,原來蒸魚,用這個做法,可以完全食到這條魚的鮮味,我又可以介紹佢啲朋友啦
清蒸海牛屎鱲魚
白灼銀芽新鮮墨魚
花雕蛋白海蟹蒸花甲
清蒸海牛屎鱲魚
白灼銀芽新鮮墨魚
花雕蛋白海蟹蒸花甲
今日又來到南華閣中菜廳食晚飯,每次都有經理介紹啲有驚喜嘅菜式,首先第一個,食咗一個水牛芝士局西澳洲龍蝦半法國牛油麵包,實在太好食,拉絲嘅芝士配上龍蝦和法國麵包,簡直是絕配,跟住個龍蝦頭爪就用來做一個龍蝦湯泡飯,這個龍蝦湯泡飯我我足足食咗五碗,實在太好食。跟住又食咗一個焗脆皮德國豬手拌印度薄餅,跟洋蔥黑椒汁,實在太好食,估唔到中式酒樓,食到啲咁特別嘅嘢,唔使咁沉悶,值得一讚師傅嘅心機。就算師傅做雞,都有啲特別嘅做法,今次就食咗佢嘅黃豆豆醬走地雞,一打開左個煲蓋,就聞到超香的豆醬味道,而且這個豆醬雞,裏面有好多配料,有新鮮黃豆、又有枝竹、又有紅燒肉,實在太豐富了,不過這些菜式都是黃經理上次介紹給我的,他說必須要預早預訂,才有不吃,所以下次如果有其他朋友九興趣,記得要訂位時候,順便預留一啲食物,因為我都試過一次,沒有預留,所以冇得食,溫馨提示,提提大家啦

水牛芝士洋蔥焗澳洲龍蝦拌法國麵包
新鮮黃豆豆醬走地雞
拆肉龍蝦頭爪泡飯
生炆龍躉撥水翅
2023-12-16 990 瀏覽
南華閣 South China Restaurant✨✨銅鑼灣南華會係朋友聚會的好地方,😝發覺原來有間南華閣中菜廳,估唔到點心水準不錯!酒樓地方大,食物質素好,第一次嘗試菠蘿焗叉燒包,新奇好食,外脆內軟,值得一試。😍😍😍食物:菠蘿焗叉燒包(必試)+蝦餃+燒賣+冰燒三層肉+蝦仁炒飯推薦指數: ​8/10南華閣 South China Restaurant地址: 南華體育會 中心(高座)UB及B樓, Caroline Hill Rd, Causeway Bay價錢:$400以上#銅鑼灣美食 #hkfoodie #hkfood #food #美食推薦 #美食推介 #香港美食 #銅鑼灣 #hkig #南華會 #南華會美食
南華閣 South China Restaurant✨✨

推薦指數: ​8/10

南華閣 South China Restaurant
價錢:$400以上

2023-12-10 570 瀏覽
週六放假,朋友請我去南華體育會裏面嘅中餐廳(南華閣中餐廳)食飯,原來我朋友預訂咗D佢想食的食物,我朋友講原來這間餐廳是可以預訂菜式的,好像私房菜一樣,一開始先來一個冰鎮芥末新鮮凍墨魚,🦑🦑鮮味,再來食咗一個叫(乳香一口骨),超好食原來這個菜式,我朋友是預早兩天預訂的,餐廳方面預早預留新鮮嘅五花籃排骨,不落其他調味料,只是用南乳醃製數小時,出來的,入口鬆化有夠肉汁,真的出邊食唔到,因為出邊一般都是用雪藏排骨,🦀🦀我朋友有訂咗一隻大膏蟹,用荷葉蒸膏蟹糯米飯好鮮味,膏蟹多膏而且啖啖肉,我朋友好鍾意食海鮮,所以今次又請我食好大隻嘅賴尿蝦,原來賴尿蝦除了用椒鹽的做法,清蒸我都係第一次食,原來清蒸係非常鮮甜的,原汁原味,跟住食咗一個蝦多士,呢個下多士外脆內軟,不錯👍👍

乳香一口骨
清蒸三頭賴尿蝦
籠仔荷葉蒸膏蟹糯米飯
冰鎮芥茉新鮮墨魚
2023-08-25 849 瀏覽
南華體育會中餐廳,前日我又去飲茶食左2⃣️個好食的點心,南瓜煎軟餅,焗湯丸酥👈👈⭕️⭕️👍👍👍,這個焗湯丸酥好特別又好味😋😋😋😋😋😋,當湯丸加上酥餅,又幾特別,識落又好得意又好好味,另外再提一提,這間酒樓啲茶水準嘅都好好,環境舒適,我已經係第三次來了,啲點心都保持得好好,一間餐廳最重要都是食物,食物好自然就可以吸引人下來,唔知下次呢間餐廳仲有啲乜嘢新嘢出,今次我申請咗張南華閣中菜廳的VIP卡,可以有九折,另外佢有新點心和新菜式,又會喺個WhatsApp度話我知,又真係幾細心。😋😋😋😋😋😁😁😁
焗湯丸酥
煎南瓜餅
😁😁😁
焗湯丸酥
煎南瓜餅
2023-08-15 1042 瀏覽
在南華體育會的茶樓:南華閣1️⃣ 合桃包,一種未曾在別的酒樓見過的點心,有合桃味,小甜,個餡係有合桃醬加啲碎合桃,感覺很好又養生2️⃣ 炸奶又亦做得出色3️⃣ 麵醬茄子蝦乾蒸陳村粉另外乾炒福建飯真的值得一試,未見過福建炒飯是乾炒的,鹹甜適中,連平時唔食飯的細路也食了幾碗,仲要追加😋大家都是第一次來食,個個都話啲嘢好食,要再來。個場夠大,枱與枱中間亦多空位。小點$30, 中點$35,大點$42,特點$48, 頂點$52炒粉、麵、飯~$188
在南華體育會的茶樓:南華閣

麵醬茄子蝦乾蒸陳村粉
素鵝
  • 乾炒福建飯
2023-07-28 1945 瀏覽
一行多人,預訂了這家酒樓品茗。它地方寛闊,餐桌之間距離遠而環境不嘈雜。 點心種類不算少,價錢分別是小點$30、中點$35、大點$42、特點$48及頂點$52。 我們點了多款不同種類的食物,重點介紹如下: 南華蝦餃皇 (頂點) 飲茶必吃的,表皮薄而通透,蝦肉爽口彈牙,質素不俗。 大蝦燒賣皇 (特點) 表面一隻大蝦,有如其名,底下豬肉肥瘦適中。 潮州粉果 (中點) 內裡菜粒、白蘿蔔和花生粒爽脆,有嚼勁而味道亦有層次。 灌湯小籠包 (大點) 表皮滑溜,內裡湯汁豐富而味道甜美,豬肉鬆化。 翡翠鮮蝦腸粉 (頂點) 一整條長長的腸粉,切開六件,腸粉充滿米香,每一件均填滿蝦肉,很有飽肚感。 蜜汁叉燒皇 ($128) 叉燒色澤紅潤,泛起油光,入口鬆軟,蜜汁味甜美。 冰燒三層腩仔 ($108) 每一件都是表皮、油脂和瘦肉分明,外皮香脆,瘦肉不帶太多脂肪。 乾炒福建飯 ($188) 有別傳統的福建炒飯,它是沒有那濃稠的蠔油醬汁,而是把醬汁和飯粒炒乾了,口感變得有如揚州炒飯,十分特別,但配料仍有福建炒飯所包含的菜粒、雞肉粒和蝦仁。 賽螃蟹海皇燴伊麵 ($188) 這是另一道我

我們點了多款不同種類的食物,重點介紹如下:

南華蝦餃皇 (頂點)

飲茶必吃的,表皮薄而通透,蝦肉爽口彈牙,質素不俗。

大蝦燒賣皇 (特點)

表面一隻大蝦,有如其名,底下豬肉肥瘦適中。

潮州粉果 (中點)

內裡菜粒、白蘿蔔和花生粒爽脆,有嚼勁而味道亦有層次。

灌湯小籠包 (大點)

表皮滑溜,內裡湯汁豐富而味道甜美,豬肉鬆化。

翡翠鮮蝦腸粉 (頂點)

蜜汁叉燒皇 ($128)

叉燒色澤紅潤,泛起油光,入口鬆軟,蜜汁味甜美。

冰燒三層腩仔 ($108)

乾炒福建飯 ($188)

賽螃蟹海皇燴伊麵 ($188)

這是另一道我們首次嚐到的炒粉麵,把賽螃蟹的蛋白汁再撈上伊麵,濕潤可口,配料有大量蝦仁以及嫰綠的西蘭花。

整體食物質素不俗,價廉物美,人均消費約$170,以這裡的食物質素及寛闊的環境,性價比算高。店內有充足的人手,服務員有效率及親切。
2023-07-22
2023-05-13 1098 瀏覽
早幾日,和朋友去銅鑼灣🚶‍♂️🚶‍♂️行街,自從疫情放寬後,銅鑼灣街上多咗好多人,我和我的朋友行完街之後,搵地方食飯,突然間我就想起之前有去過銅鑼灣南華體育會中餐廳,因為上次食嗰啲嘢真係幾好食,而且環境又唔擠迫,所以今次就帶我的好朋友去試吓,一如既往,同上次一樣,點心好好食,灌湯餃又夠熱,杏汁豬肺湯超好飲,芝士蝦春卷,又香又脆,但今次我有個好好嘅驚喜,就係不得不讚(麻蓉包)依個麻蓉包,播鹹又唔係太甜,麵包身做得非常軟熟,係我食過麻蓉包,最好食嘅一個😊👍👍👍👍😋😋😋😋😋😋
早幾日,和朋友去銅鑼灣🚶‍♂️🚶‍♂️
麻蓉包
麻蓉包
2023-01-19 2064 瀏覽
今晚約左朋友聚餐,想食中菜,選左南華閣。唔知係唔係因為太早到,6點半到左,餐廳啱啱開,去到一陣味,好大味道,阿女係咁同我講臭,聞到唔舒服😔點左6個餸,總體味道都唔錯。其實環境我覺得唔錯嘅,唔會太嘈,夠闊落,除左啱啱入黎有陣味。服務中規中矩,晚飯時間客人唔算好多。豆腐入味,滾熱辣,好味😋略微有一啲辣味。食得辣嘅唔會覺得有辣味,小朋友食嘅話可能會覺得有啲辣。西蘭花蝦球帶子,帶子大粒,蝦球都大粒。欖角骨夠晒入味,送飯好味道。
今晚約左朋友聚餐,想食中菜,選左南華閣。

西蘭花蝦球帶子,帶子大粒,蝦球都大粒。

欖角骨夠晒入味,送飯好味道。

2023-01-19 1304 瀏覽
昨晚終於等到三年疫情後的老友記聚會了... 大家都是相識超過3X年的舊同事, 因疫情關係, 其中一位由每年都回港一次的靚女, 一別便是三年了. 難得今年回來, 當然要聚啦...我們今次選了這間南華閣, 在OPEN RICE 看到評食說 他可坐得久一點, 諗住談下心都不會比人望住吹住要交抬個隻, 所以邊選了他, 但地點就有點僻, 我們的老友記都行錯了. 他們有些平日的優惠菜式, 我們點了 燒鵝 & 烏雞湯 AND 再叫了些其他的.這個 金牌燒鵝皇 (例), 皮脆 & 薄 OK 好味, 但我個人覺得有點肥. 我一向不太喜歡吃燒鵝, 因覺得有陣 鵝 味, 但這隻燒鵝又冇乜 鵝 味禾 哈. 如果喜歡吃有 鵝 味的朋友就可能覺得不夠味了.鮮人參炖烏雞湯, 湯頭很清, 一窩有七小碗. 味道好一般, 一點都沒有人參味, and 雞湯味都沒有, 不像炖的. 但勝在不肥, 沒太多油在湯面.鹹香煎蓮藕餅. 這是今晚我個人最喜歡的一道菜, 蓮藕煎得很脆, 很有口感, 但有點不實就是一點 鹹香 也沒有, 就是一道 香煎蓮藕餅, 沒有鹹香, 肉也沒有特別的味道, 沒有肉汁,  吃起來不知是牛是猪 (之前有問過是

金牌燒鵝皇

鮮人參烏雞湯

鹹香煎蓮藕餅. 這是今晚我個人最喜歡的一道菜, 蓮藕煎得很脆, 很有口感, 但有點不實就是一點 鹹香 也沒有, 就是一道 香煎蓮藕餅, 沒有鹹香, 肉也沒有特別的味道, 沒有肉汁,  吃起來不知是牛是猪 (之前有問過是猪的, 因我不吃牛的).

鹹香煎蓮藕餅

這個乾蔥嗟嗟雞煲, 就不過不失, 說惹味談不上, 味道適中啦. 唯一就是那些雞件切得一點細, 有很多隻小雞翼, 雞肉的不多.

乾蔥嗟嗟雞煲

這個 羊肚菌蝦籽紅燒豆腐煲, 味道OK. 羊肚菌 有點像冬菇哈. 我這垃圾嘴吃不出那個 羊肚菌 的獨有香味, 不過不失. 我本身不喜歡吃豆腐, 所以我無吃過, 不好意思.
羊肚菌蝦籽紅燒豆腐煲

干煸肉崧四季豆, 這是中菜必叫的, 是偷飯賊, 味道我覺得有點 鹹, 不過送飯就 OK 的.

干煸肉崧四季豆

我們還叫了些飯後甜品
草莓桂花凍糕, 草莓味不濃, 幸好沒有药水味, 你知啦, 通常溝出來的 草莓味都像药水味的呀, 這個幾清新. 有些靚女吃出有椰汁味, 有些又說沒有, 餐牌沒寫有沒有椰汁. 哈.

草莓桂花凍糕

還點了一個 焦糖馬拉糕, 新鮮蒸出來的糕, 什麼也好吃, 這個糕的確好吃, 不太甜, 但餐名是改為 黑糖馬拉糕, 我們找了很久, 一點焦糖也沒有.
焦糖馬拉糕
題外話/補充資料: 這裡的小菜菜式味道一般, 沒有鑊氣, 我們沒有點海鮮類的, 不知海鮮類菜式如何. 另可能昨晚很小客人, 那個服務員, 基本上只照護我們這抬, 他見我們碟有骨, 他就立即幫我們換碟, 像去飲宴那樣, 服務非常到位. 謝謝那位服務員. 老闆也很好人, 我們一行七人, 那個 桂花凍糕 只有六件, 他看見二話不說, 就送多一件給我們. 非常謝謝貼心.
2023-01-18
鮮人參烏雞湯
鹹香煎蓮藕餅
乾蔥嗟嗟雞煲
羊肚菌蝦籽紅燒豆腐煲
焦糖馬拉糕
  • 鹹香煎蓮藕餅.
2022-11-08 1201 瀏覽
Because I said crabs (not craps lol), my friend,Annie, scrambled to meet my last minute request. Kudos to Jordan, who made the special delivery. These fresh crawlers were creamy, tasty and literally the buttery roe melted in your mouth. Can’t thank you guys, Annie and Jordan, for such special treat! Btw, Jordan rushed all the way from Ma On Shan to deliver the crabs. What a night to spend with great company and food!
2022-11-07
2022-09-26 1274 瀏覽
我錯了,以為在南華會,侍應應該係有些餐飲服務常識及態度的。晚飯之前預先放低兩支酒,食飯時支酒嚟到,唉,大大隻字用marker劃花了酒的front label, 冇預客人要個樽收藏或留念?有冇先問客人?客人話想自己開酒,朋友們想睇自己的朋友開酒,開開吓侍應搶嚟開,好粗暴咁𠝹爛個頂的錫紙,客人話唔想咁開,佢唔理。客人話想自己斟酒,佢唔理,佢搶嚟斟。佢斟酒時客人叫佢放低個樽,想睇吓個酒label,佢話好,但冇放低。斟完曬冇問吓客人個樽要唔要,即刻攞去掉咗。
我錯了,以為在南華會,侍應應該係有些餐飲服務常識及態度的。

客人話想自己斟酒,佢唔理,佢搶嚟斟。

斟完曬冇問吓客人個樽要唔要,即刻攞去掉咗。
2022-09-25
2022-05-22 1831 瀏覽
今日去南華體育會約咗朋友打波,打完波成班朋友話不如去食嘢,發覺原來南華體育會對面有間中餐廳,叫做南華閣中菜廳,估唔到,竟然發現點心水準不錯,蝦餃皮薄多汁,蘿蔔絲酥餅就食得多啦,黑椒黃牛酥你食過未👍👍👍,未食過你真係要來試吓,超好味,另外我哋嗌咗碟油菜,連個西蘭花灼菜我好有心思,我問一問啲員工,灼菜啲湯係什麼,有個部長跟我說,這個是濃郁的蝦湯浸西蘭花,環境舒服,我男朋友仲話下次帶佢班朋友再來,有個經理買來介紹俾我,這裏招牌湯,生磨杏汁豬肺湯,可惜晏晝我們沒有意欲去飲湯,但聽過經理介紹話好好飲,所以下次我會來試試這個杏汁豬肺湯,順便試吓晚飯啲小菜好唔好味,下次好味再同媽媽過來搞生日會。好味好味
再來

銀杏腐竹浸西蘭花