2017-06-02 126 瀏覽
優哉悠哉地過一晚夜, 消費並不需要太昂貴, 三數百元一餐是沒所謂, 最重要是和對的人一起吃, 這已經足夠。山葵牛舌 $78最初是停留在想食和不想食之間, 因為怕山葵攻鼻但是卻很喜歡食牛舌, 最後鼓起勇氣去食一塊, 竟然山葵味唔攻鼻, 牛舌有咬口, 個個都喜歡牛舌的甘香。芝士年糕 $48煙煙韌韌又有奶酥香, 食落唔油不會膩, 紫菜包住食味道會香一層。明太子雞肉串 $30明太子和雞腿肉的結合, 啖啖肉痴滿鹹辣的明太子, 燒成乾透有一些膏膏的肥腴口感。燒梅子飯糰 $28好開胃, 燒過的飯糰有飯焦的香味, 加入梅子碎有鹹鹹酸酸的味道, 用紫菜包住食, 是古樸風味。
山葵牛舌 $78
芝士年糕 $48
明太子雞肉串 $30
燒梅子飯糰 $28
2017-06-02 159 瀏覽
標題用「暗藏春色」,哈 ... 別要想歪,當踏進 ⟪ 南蛮亭 ⟫ 便會發覺四圍燈光頗暗,亮點完全投射在中央的開放式廚房,廚房裏總會有至少一位師傅在忙著串燒燒烤,他 ( 們 ) 的一舉手一投足往往是全場焦點;隨著串燒燒烤的香氣四散,鼻子在享受著,邊吃串燒邊喝酒,恍如在微醺的時空裏徘徊。落地玻璃窗可反映店裏的璀璨,在這種環境裏吃串燒,似是有種「 來,再給我十串 ~ 」的豪邁衝勁 😁入座後侍應生會為每位食客送上一碗 新鮮蔬菜,餐牌上有解說,新鮮蔬菜 收費是 每碗 $ 22 連麵豉醬及海鹽,新鮮蔬菜可帶出串燒的美味,如不需要請告訴侍應生,否則收費會自動加在帳單上。 既然店家認為以新鮮蔬菜來配串燒是指定的美味配搭,我們當樂意接受,說實在單吃新鮮蔬菜不蘸醬、鹽也很清甜,蔬菜爽脆。( 左 ) 明太子雞翼 $ 45 / 隻 ( 右 ) 脆燒雞皮 $ 22 / 串 脹鼓鼓的燒雞翼,釀進滿滿明太子,燒成皮香肉脆,一咬爆油,明太子的香辣味也隨之走出。 雞皮燒得脆口,薄身無油,尤如吃薯片般美味。雞皮蝦大葉卷 $ 38 / 隻 這是 ⟪ 南蛮亭 ⟫ 的特選名物,味道以多層次為推介而且手作繁複,雞皮先做去油程
落地玻璃窗可反映店裏的璀璨,
( 左 ) 明太子雞翼 $ 45 / 隻
( 右 ) 脆燒雞皮 $ 22 / 串
雞皮蝦大葉卷 $ 38 / 隻
這是 ⟪ 南蛮亭 ⟫ 的特選名物,味道以多層次為推介而且手作繁複,雞皮先做去油程序,大蝦去殼再捲上紫蘇葉,後來再用雞皮把整隻紫蘇葉鮮蝦裹緊,然後拿去燒。 外層有燒雞皮的脆口,咀嚼時紫蘇葉的強霸香味為這蝦卷帶來誘人的食味。
蒜頭串燒 $ 18 / 串
相信連吸血殭屍也會愛吃這蒜頭串燒,燒成外層有點焦脆而蒜肉質軟綿,撒過海鹽後吃是更能凸顯蒜頭的甜味,它們是真的好甜呢 !
原本大家想嘗試儲滿滿竹籤來拍照留念,可是各位侍應生實在太盡責,每走過而看見竹筒裏有竹籤便幫我們換上一個乾淨竹筒,沒辦法吧 !
芝士年糕 $ 48 / 份
一份有兩件燒芝士年糕,這是侍應生的推介,並說有些不吃太甜的食客會把它當作是甜品般吃,芝士年糕確是有甜味;用乾而脆的紫菜把芝士年糕裹著吃,芝士年糕在經過烈火的洗禮後,外層是薄得來有點脆,內餡芝士已變溶漿,芝士的奶羶味重但甜甜地,真好吃 !
燒飯糰 $ 28 / 個
有 明太子、三文魚、梅、原味 可選,但我們只對 明太子、梅 有興趣。 飯糰燒成香香脆脆的模樣,明太子那款是明顯地辣、梅子那款卻很酸香,紫菜裹著飯糰來吃,兩款都是那般美味。
只要把門簾打開,會發現春色無邊 😍

味道 4
環境 4
服務 4
衛生 4
抵食 4
慶祝紀念
紀念日
2017-06-01 220 瀏覽
真想中午吃飯時間長些,可惜世事唔會咁完美‭! ‬但最少可以找到一些唔使同人迫,上菜又快的餐廳就好了,好過日日中午選擇去食粉麵店。今日中午時間試左呢間日式餐廳,就立刻覺得中午飯時段可以多一個選擇了,呢間餐廳乎合唔使迫,上菜快的要求,除此之外,環境舒適,服務周到,令短短的午餐時間都可以食餐好來差下電。呢到午餐選擇多,今日食左個滑蛋豬扒飯套餐,套餐包括一份沙律、一份魚乾小吃和一碗味噌湯。沙律和味噌湯都好味,魚乾小吃便相對較咸。至於主菜方面,滑蛋豬扒飯賣相都算吸引,只是蛋的顏色看上去好似老左少少,不過都乎合‭<‬滑蛋‭>‬這兩個字,整體味道不錯。滑蛋豬扒飯好大碗,建議如果人少少可以叫一碗再加其他小吃,可以試多點不同的食物。食完主菜還有甜品。一份豐富的午餐只需大約$70,就有前菜、主菜和甜品,而且份量多,環境又安靜舒服,其實價錢都算合理。間唔中幫襯下都唔錯。

食完主菜還有甜品
2017-05-31 208 瀏覽
今日同同事又到食飯日,今次我地選擇左係公司附近食串燒,大約1點多到,坐大約半滿,餐有平有貴,我地就叫左一個串燒和一個定食一齊食。整體坐得十分舒服,服務態度都十分好,上野食同倒茶都十分快手,抵讚!~而且這裡抽風系統好好,所以吾會食到成身油煙味,我同同事都已經諗住下次再約多點同事黎可以食多點不同午餐,我地最後每人大約$110都覺得十分抵食同飽肚添。今次我叫左個B餐:牛肋肉,白蘑菇,日本小蕃薯,豬頸肉,雞中翼,雞肉釀冬菇 $120,不可不講這裡牛肉好好食,有口感之餘吾會好難咬而且肉汁十分多,蘑菇類燒得保持到水份而又香十分難得。豬頸肉比心目中厚身好香豬肉香。雞中翼就好脆(特別邊皮位)又雞肉嫩滑抵讚。這個午餐仲有沙律,前菜,味噌汁,白飯..味噌湯味道剛好吾會好咸,好味道,白飯最後因為太飽仲要吃不完添。同事見加$25加串燒,又想試下,我地叫左 免治雞肉串和蜜糖芥辣香骨腸:蜜糖芥辣香骨腸勁多汁,一切開汁已經流出黎先,味道好濃香腸味,但蜜糖味就吾太覺眼。免治雞肉串同出面都有吾同,食落去更足料而且香雞肉味,有少少切碎雞軟骨口感,好味。最尾仲要有甜品送添,係最愛的香芋糯米糍....正!~圓滿的午餐就咁吃完

最尾仲要有甜品送添,係最愛的香芋糯米糍....正!~圓滿的午餐就咁吃完!~下次會再黎的衝動。
星期日同媽媽一齊剪完頭髮,心情大靚,聽過朋友推介Henry House的日本店南蛮亭非常有水準,就去隔離食埋飯先返屋企。喜歡佢門口的牛仔布廉和logo,帶濃厚日系感覺。入面也很有格調,好多玻璃樽吊在屋頂,配微暗的燈光,十分relax。串燒師傅的即場表演也很吸引。有大玻璃窗,景觀不錯。坐底先有前菜新鮮蔬菜條($22),有高麗菜、青瓜和紅蘿蔔,可以醮個醬或鹽食,都幾refreshing。串燒品種也有不少。個人好like鹽燒銀杏($18),其實好難燒得好味,多數都燒到好乾,但係呢個唔錯,冇over到,食到銀杏的真味。燒美國牛小排($58)香味十足,時間控制得十分好,肉質嫩滑無比,簡單的黑椒和鹽調味,齒夾留香。竟然有汁燒鵪鶉蛋($22),口感好特別,外表脆內裡軟,有D煙韌,汁燒味道惹味,充滿蛋香。明太子雞肉串($30)也非常特別,大量明太子係肉串上,帶小小辣,雞肉夾住大葱燒,令到串燒口感多層次,中和了明太子濃郁的味道,也不會太腻。燒白鱔($58)係經典必食,鱔皮十分香脆,鎖住肥美的白鱔肉的肉汁,滑lu lu,食得出係很有質素的魚肉。羊扒($58)一D都唔蘇,唔會太肥或太瘦,要有少少肥先好味道,

有大玻璃窗,景觀不錯。

串燒品種也有不少。

羊扒($58)一D都唔蘇,唔會太肥或太瘦,要有少少肥先好味道,嫩滑非常,好味到連骨都吮埋。

燒日本小蕃薯($25)有驚喜,天然甜味,有D燴蕃薯的感覺,稔稔地帶蕃薯香,值得一試。

串燒上枱個pace幾好,唔會一次過上晒,可以慢慢歎。服務唔錯,會不時加茶。最後送上紅豆、豆腐味雪糕,濃厚的豆腐味和香甜的紅豆味為串燒夜劃上完美的句號。
  • 燒美國牛小排
  • 明太子雞肉串
  • 燒日本小蕃薯
  • 鹽燒鮮白鱔
2017-05-28 187 瀏覽
有一天A  先生跟我說 ,工作壓力很大,讓他喘不過氣來。這都是典型的香港人的通病,工時長、壓力大,不懂得好好舒緩的話,是有問題的。所以當天立即帶了他去吃吃串燒,喝喝啤酒,聽他訴訴苦,希望能帶走他的壓力~-明太子雞翼 ($45)每次串燒都必點的明太子雞翼,只因我是明太子迷。雞翼內填滿了明太子,吃下去每一口都有滿滿的明太子~這個明太子雞翼吃得實在滿足!-雞肉大蔥串 ($22) 這個是日式料理中很有名的串燒。薄薄的雞肉片,再加上大蔥蔥段,淋上了獨家秘製醬汁。吃下去甜甜的,不過每次吃的重點必定是大蔥。事關燒過的大蔥沒有了辛辣味,比起平時的更誘人~-鮮露筍豬肉卷 ($28)豬肉薄片包著露筍,豬肉的油份滲透了露筍。所以露筍吃下去是帶著豬油香氣,絕對值得一試~-荔枝豬肉卷 ($28)荔枝跟豬肉薄片,可謂是絕配~一咬下去,荔枝的肉汁便爆出來。燒過的荔枝更香甜,不錯不錯!-鹽燒豬頸肉 ($25)薄薄的豬頸肉,配上了鹽,清淡的吃到豬頸肉的原汁原味。-鹽燒鮮白鱔 ($58)鮮白鱔燒得香脆~吃得出來是十分新鮮,沒有腥味。而且白鱔皮燒得十分脆口!-燒安格斯牛柳 ($58)這個是好有驚喜的燒安格斯牛柳~很少可以在
有一天A  先生跟我說 ,工作壓力很大,讓他喘不過氣來。

明太子雞翼 ($45)
每次串燒都必點的明太子雞翼,只因我是明太子迷。
雞翼內填滿了明太子,吃下去每一口都有滿滿的明太子~
這個明太子雞翼吃得實在滿足!

雞肉大蔥串 ($22)
這個是日式料理中很有名的串燒。
薄薄的雞肉片,再加上大蔥蔥段,淋上了獨家秘製醬汁。
吃下去甜甜的,不過每次吃的重點必定是大蔥。
事關燒過的大蔥沒有了辛辣味,比起平時的更誘人~

鮮露筍豬肉卷 ($28)
豬肉薄片包著露筍,豬肉的油份滲透了露筍。
所以露筍吃下去是帶著豬油香氣,絕對值得一試~
荔枝豬肉卷 ($28)
荔枝跟豬肉薄片,可謂是絕配~
一咬下去,荔枝的肉汁便爆出來。
燒過的荔枝更香甜,不錯不錯!
鹽燒豬頸肉 ($25)
薄薄的豬頸肉,配上了鹽,清淡的吃到豬頸肉的原汁原味。

鹽燒鮮白鱔 ($58)
鮮白鱔燒得香脆~
吃得出來是十分新鮮,沒有腥味。
而且白鱔皮燒得十分脆口!

燒安格斯牛柳 ($58)
這個是好有驚喜的燒安格斯牛柳~
很少可以在串燒店吃到medium rare 的燒安格斯牛柳。
肉汁沒有因為燒烤過流走。

白蘑菇 ($18)
本來是點冬菇的,不過店員極力推薦這個白磨菇,那就嘗一嘗。
這個白磨菇燒後十分鮮嫩多汁,非常好吃。
店員果然沒有介紹錯~

燒豆腐 ($18)
燒過的豆腐像是臭豆腐,是有點意外,不過作為下酒菜一流。

茶漬飯 ($55)
吃過了眾多串燒,男生的胃總想有點飯下肚。
於是點了這個有鮭的茶漬飯,淡淡的茶漬飯吃到了茶的幽香,也吃到了鮭魚的原味。
清清淡淡既能解串燒的油膩,亦能飽肚。

燒日本小蕃薯 ($25)
男生吃過了茶漬飯,就到女生的甜點時間。
這個日本小蕃薯吃下去有清甜的味道,而且又有燒過的味道,令這頓晚餐畫上了完滿句號。
所有串燒都吃光,A 先生的煩惱也如餐碟般,空空如也。
明天又是新的一天,壓力隨它去好了。
2017-05-11
2017-05-26 106 瀏覽
記得去日本旅行時,總會以串燒做宵夜作結,番到黎香港,間唔中都會想食下串燒,當自己去左日本咁呢度啲串燒即叫即燒燒鮮白鱔白鱔係呢度既招牌,燒得個皮好脆身而白鱔肉質厚,啲肉仲係勁Juicy,鮮味十足,好惹味荔枝豬肉卷,雞皮蝦大葉卷,燒大腸呢三串串燒都係好惹味荔枝豬肉卷用豬肉包住粒荔枝,而粒荔枝超多汁,又夠爽口正好減低左豬肉既油膩雞皮蝦大葉卷就用紫蘇葉包住大蝦蝦燒得脆身之餘,仲保留左蝦既鮮味燒大腸一有勁多件,件件大腸都好有咬口,好好味呀!
呢度啲串燒即叫即燒

燒鮮白鱔

白鱔係呢度既招牌,燒得個皮好脆身
而白鱔肉質厚,啲肉仲係勁Juicy,鮮味十足,好惹味

荔枝豬肉卷,雞皮蝦大葉卷,燒大腸

呢三串串燒都係好惹味
荔枝豬肉卷用豬肉包住粒荔枝,而粒荔枝超多汁,又夠爽口
正好減低左豬肉既油膩
雞皮蝦大葉卷就用紫蘇葉包住大蝦

蝦燒得脆身之餘,仲保留左蝦既鮮味

燒大腸一有勁多件,件件大腸都好有咬口,好好味呀!
2017-05-25 102 瀏覽
天氣就算有多差, 也不會影響到我周圍找好東西吃的意欲。今次到了一間主要吃串燒的日式餐廳吃晚飯。串燒方面, 我們點了一串冬菇、味噌燒茄子、厚燒牛舌串、 雞肉大蔥串、雞中翼串。另外, 我們亦點了銀鱈魚西京燒和枝豆。每一枱都會有一小碗前菜, 碗裡有蘿蔔條、青瓜條和菜。大概等了十分鐘, 串燒便陸陸續續送上來。厚燒牛舌串的牛舌很厚身, 咬下去很爽口, 沒有太多筋。雞肉大蔥串很惹味。味噌燒茄子吃下去不像平時吃開的燒茄子那麼油膩, 這個吃下去沒有太多油份。銀鱈魚西京燒是這個晚餐裏我最喜愛的。銀鱈魚肉質很嫩滑, 帶點醬汁的味道, 旁邊亦有沙律作伴碟。枝豆來到的時候是暖暖的, 上面灑上鹽, 為枝豆添一些味道。這兒的服務態度也非常好, 店員會不斷為顧客添水和換碟。

牛舌串燒、冬菇串燒

厚燒牛舌串的牛舌很厚身, 咬下去很爽口, 沒有太多筋。
雞肉類串燒

雞肉大蔥串很惹味。
味噌燒茄子

銀鱈魚西京燒

枝豆

枝豆來到的時候是暖暖的, 上面灑上鹽, 為枝豆添一些味道。
這兒的服務態度也非常好, 店員會不斷為顧客添水和換碟。
2017-05-24
牛舌串燒、冬菇串燒
雞肉類串燒
味噌燒茄子
銀鱈魚西京燒
枝豆
  • 厚燒牛舌串
2017-05-21 203 瀏覽
去日本東京時就食過南蛮亭, 基本上合眼點任何一樣食物都是美味, 今次相公話想食日式串燒, 身為娘子的我當然做足功課, 見到這間南蛮亭原來在香港開了店, 那就嘗嘗同日本本店又有何分別, 不知何否Keep 到日本的水準的呢~ 平日晚上去到時已經是9點多的時間, 不算多人 點了杯燒酎雞尾酒 (桃味) (HKD50), 清清地的桃味, 酒精味不算濃, 女仔喜歡的味道. 味淋魚乾 (HKD98), 非常厚肉之餘, 燒過的魚乾帶魚香, 香口非常, 外面有嚼勁同時裏面一點也沒有燒到乾, 還是有點肉汁的, 正~ 美國安格斯牛柳 (HKD58), 輕輕燒烤過的牛柳其實咬入口時還是見到時半生熟, 所以有點像吃五成熟牛排一樣, 嫩滑非常. 煙肉廣島蠔 (HKD38), 燒至金脆的煙肉, 包上廣島蠔, 煙肉的鹹味配上廣島蠔滑溜而帶海水的鮮味, 這個配搭還真有新鮮感之餘也出奇地配的呢~ 明太子雞翼 (HKD45), 整隻燒雞翼內釀入明太子, 完完全全提升了雞翼的鹹鮮味道 鹽燒鮮白鱔 (HKD58), 白鱔一點也不腥之餘, 只需少須海鹽, 就已經釣出白鱔的鮮味, 而且肉質也爽口彈牙, 非常新鮮

平日晚上去到時已經是9點多的時間, 不算多人

鹽燒鮮白鱔 (HKD58), 白鱔一點也不腥之餘, 只需少須海鹽, 就已經釣出白鱔的鮮味, 而且肉質也爽口彈牙, 非常新鮮的呢~

最後送上兩球雪糕, 芝麻及豆腐雪糕, 不太甜的同時也非常的滑. Yummy~

雖然將去日本, 但在香港也可以先吃日本的正宗風味止下咳先~
2017-04-25
  • 煙肉廣島蠔
  • 味淋魚乾
2017-05-07 110 瀏覽
我敢肯定,問十個香港女生,當中有八個或以上,最愛吃的一定是日本菜,日本菜最最最令女生著迷的地方,是食物既美味又健康,皆因少鹽少油少糖,大多數日本菜都是要吃食物最新鮮的味道,教人如何抗拒!這晚仍然是係我最喜愛的日本菜,不過今次不再是刺身、壽司、拉麵了,好像有一段時間沒有吃串燒,難得放工有時間,便相約小學同學到位於銅鑼灣的「南蛮亭」吃串燒!厚燒牛舌厚燒牛舌果然是招牌菜,牛舌厚度剛好,既香口又多汁,爽潤帶點彈牙口感,鹽燒令牛舌的味道更濃厚更誘人,必吃!鹽燒雞軟骨蕉蕉由細到大都非常愛吃雞軟骨,一定要鹽燒,汁燒都冇咁正!呢度可以睇住師傅燒串燒,視覺效果都幾正,我鐘意鹽燒又,充滿鹹香又重口味,雞軟骨又脆又多汁,教人如何可以不愛雞軟骨?大蔥豬腩串以鹽燒調味,豬腩肉充滿鹹香,肉質嫩滑,肉脂相間,超多肉汁,一點都不韌,諗起都好想再食!芝士釀雞翼雞皮燒至微脆,醬汁惹味可口,輕輕咬開,肉汁緩緩流出,雞翼裏釀了充滿鹹香的芝士,流心芝士非常吸引,兩者的配搭讓人更感邪惡!荔枝豬肉卷水果配豬肉的串燒還是第一次吃,感覺很創新,豬肉片包裹着荔枝,一串三粒,形狀圓圓的,非常趣緻,荔枝仍然充滿水份,口感濕潤爽口,豬肉味道濃
這晚仍然是係我最喜愛的日本菜,不過今次不再是刺身壽司、拉麵了,好像有一段時間沒有吃串燒,難得放工有時間,便相約小學同學到位於銅鑼灣的「南蛮亭」吃串燒!
厚燒牛舌
鹽燒雞軟骨
大蔥豬腩串
芝士釀雞翼
荔枝豬肉卷
水果配豬肉的串燒還是第一次吃,感覺很創新,豬肉片包裹着荔枝,一串三粒,形狀圓圓的,非常趣緻,荔枝仍然充滿水份,口感濕潤爽口,豬肉味道濃香多汁,味道意想不到的搭配。
鮮燒白鱔
白鱔肉質肥美厚肉,質感爽口彈牙,多汁肉嫩,配合濃香醬汁,味道確是出色!
燒魷魚
聞到已經流哂口水,魷魚充滿光澤,醬汁味道濃郁超惹味,魷魚燒到岩岩好唔會太韌,既彈牙又結實,而且富有焦香感,實在非常吸引!

總括來說,這間串燒店的食物質素非常高,服務態度很貼心,老闆非常友善,有機會一定會再來吃串燒。
2017-04-28
5 分鐘 (堂食)
  • 厚燒牛舌
  • 鹽燒雞軟骨
  • 大蔥豬腩串
  • 荔枝豬肉卷
  • 鮮燒白鱔
  • 燒魷魚
2017-05-07 459 瀏覽
平時放工通常都係約響尖沙咀食飯,今晚難得有人約過海試新野友人帶我黎到銅鑼灣恩平道亨利中心嘅南蛮亭 ,話食物、氣氛、服務都好好! Location 亦唔難搵餐廳嘅燈光有點暗,天花上掛左魚網及 & 酒瓶作裝飾,都幾吸睛!友人話係居酒屋格局,充滿日本居酒屋氣氛 粒粒果汁 ($40)由於我唔飲酒,點左杯粒粒果汁,冰凍解渴松露海鮮炒飯 ($118)大家都怕串燒唔夠飽肚,叫個飯先~呢個炒飯係高質,大家一致讚好!飯炒到粒粒分明,充滿松露香~材料豐富,有魷魚、蜆肉、青口、 粟米等一碟兩個人share,份量剛剛好芝士釀雞翼  ($45)雞翼 + 芝士 = my favourite !雞翼脹卜卜好飽滿,燒得火喉唔錯~咬開多汁熱辣辣,十分香口! encore叫多碟鹽燒豬頸肉 ($25) + 芝士翠玉瓜 ($22)豬頸肉夠嫩,惹味唔鞋口~翠肉瓜mix半溶芝士,健康又邪惡~香草牛油燒粟米 ($25)呢個燒粟米超甜,好好味 !美國安格斯牛柳 ($58)  + 雞肉釀冬菇 ($30)牛柳燒得半熟,上面塊牛油半融~肉質鬆軟香嫩,有牛脂香,入口即融其實冬菇配雞肉或豬肉都簡單好味,而呢個雞肉釀冬菇就味道冇驚喜,普普通通~
平時放工通常都係約響尖沙咀食飯,今晚難得有人約過海試新野

友人話係居酒屋格局,充滿日本居酒屋氣氛

粒粒果汁 ($40)

由於我唔飲酒,點左杯粒粒果汁,冰凍解渴

松露海鮮炒飯 ($118)

大家都怕串燒唔夠飽肚,叫個飯先~
呢個炒飯係高質,大家一致讚好!
飯炒到粒粒分明,充滿松露香~
材料豐富,有魷魚、蜆肉、青口、 粟米等
一碟兩個人share,份量剛剛好
芝士釀雞翼  ($45)
雞翼 + 芝士 = my favourite !
雞翼脹卜卜好飽滿,燒得火喉唔錯~
咬開多汁熱辣辣,十分香口!
encore叫多碟
鹽燒豬頸肉 ($25) + 芝士翠玉瓜 ($22)

豬頸肉夠嫩,惹味唔鞋口~

翠肉瓜mix半溶芝士,健康又邪惡~
香草牛油燒粟米 ($25)

呢個燒粟米超甜,好好味 !

美國安格斯牛柳 ($58)  + 雞肉釀冬菇 ($30)

牛柳燒得半熟,上面塊牛油半融~
肉質鬆軟香嫩,有牛脂香,入口即融

鹽燒鯖魚 ($68)
燒鯖魚一向係我喜愛菜色之一
魚燒至微焦,夠香口

魚肉柔軟香滑 !
埋單後店員送上冰凍雪米糍

交談中,知道原來南蛮亭係香港日式串燒元祖店!
尖沙咀、中環都有店舖,以前好多明星光顧~
幾年前老闆決定響銅鑼灣重開
  • 松露海鮮炒飯
  • 芝士釀雞翼
2017-05-05 113 瀏覽
朋友個仔係英國讀書,一年都返嚟好幾次,禮拜日心血來潮約我出嚟傾吓計,後生仔揀咗呢間食日本串燒,我就第一次來,感覺裝修有啲殘,但感覺又真係幾似去咗日本舊舊地嗰啲居酒屋。一場來到試吓佢啲手勢先,味噌茄子,well 感覺有啲怪怪地,茄子咁樣燒法又唔係話特別好食跟住叫咗個荔枝煙肉卷,呢個好食好多,燒到熱辣辣,荔枝肉仲係好清甜好多汁,煙肉就脆口。最後的辣味海鮮炒烏冬,話呢個真係估佢唔到辣都噴火,飲咗啤酒都解唔到辣。但好刺激,都多海鮮料,烏冬夠彈牙。

1K
2017-05-01 84 瀏覽
如果喜歡吃日本串燒嘅朋友,這裡可以滿足到你嘅要求!一出升降機時就感覺到自己即時身在日本嘅串燒店內,大大個空間,可以望到師傅為你燒串串個情況,咁除了串燒外亦有其他美食!基本上係落單後,即叫後由師傅即時燒出,所以師傅都好忙碌!Welcome Veggie$22 ,基本上一坐低就先上嘅前菜,一枱一碟,入口味道較淡口身,但蔬菜夠晒新鮮爽口!有青瓜,生菜,加埋蘿蔔條,重味道前先將舌頭refresh 一下!再望望餐牌點了個Nanban 脆炸雞$50,日式口感,炸得好香脆,而皮薄雞肉軟滑充滿肉汁,同韓式又係另一種味道!跟住當然係燒串串,汁燒牛肋肉$40,燒得充滿肉汁,肉質嫩滑!之後有牛當然要有豬,鮮蘆筍豬肉卷$28,薄切豬肉捲住新鮮爽甜蘆筍,肥美嘅豬肉一啲都唔會覺得肥膩,可能夾埋鮮蘆筍,入口即時感覺到清新!見到燒腸腸,芥醬骨附香腸$25,師傅燒得皮脆肉香,而咬開時內裡充滿肉汁,肉質彈牙,超好味!咁食串鹽燒新鮮白鱔$58,用了活鱔來燒,燒得皮脆香口,而肉質彈牙煙韌,完全食得出燒鱔嘅鮮味!平時吃飯糰,就係紫菜包住吃,今次試試明太子 燒飯糰$28,燒飯糰飯身外面乾身,咬開由見到裡面包住明太子,而裡面飯身就

基本上係落單後,即叫後由師傅即時燒出,所以師傅都好忙碌!

平時吃飯糰,就係紫菜包住吃,今次試試明太子 燒飯糰$28,燒飯糰飯身外面乾身,咬開由見到裡面包住明太子,而裡面飯身就相對軟熟!外面可以用塊脆脆紫菜包住食,又另一個口味!

真係認唔住要吃多串,南蛮牛肉燒$45,用塩燒,作簡單嘅調味先可以食得出個牛味!上枱時上面放了很多新鮮蔥粒,入口肉質嫩滑充滿肉汁,配埋啲蔥更加美味!如果唔吃蔥嘅朋友就可以吃少少試試,日本口味,係日本蔥嘅份量額外加都要加錢啦!

咁食吓食吓當然加埋杯日本啤酒Asahi $45,入口冰涼透心!一次過將熱氣全消!

最後加多半條香草牛油燒粟米$25,栗米超甜,加埋用了香草牛油燒,除了甜味外,重有好香嘅香草味!多重味覺享受!

由裝修到佈置都好有日式串燒店舖嘅感覺,而食物質素亦好好!另外店員嘅服務亦非常好!人多最好訂枱,因佢重有啲房可以一班朋友一起座!
2017-05-01 70 瀏覽
Ruby 7 一年一度嘅盛事,玩完叫完跳完肚餓到不得了,恩平道返屋企必經之路,就隨便挑了附近一間日式串燒店繼續 happy hour仍然回味緊剛才嘅賽事,又要等一年後先可以繼續 Ruby 一坐低先享受一下 Welcome Veggie $22,新鮮嘅菜條可以帶出串燒嘅鮮味。再嘆一杯 Cocktails with juice Pineapple $50。有少少酒精零舍醒神。有酒飲又點可以少得 Nanban 脆炸雞 $50。雞果然炸得非常酥脆,入口時熱騰騰,雞嘅肉汁滿瀉。佐酒小食之後,開始我的串燒盛宴。先食我最喜歡的鹽燒新鮮白鱔,日本人稱之為活鰻 $58。皮焼得香脆可口,而肉汁給鎖住了,口感十分彈牙呀而每一次到訪居酒屋,燒雞翼都是不可缺少的,更何況係明太子雞翼 $45,加入了明太子味道更加豐富美國安格斯牛柳 $58,即叫即製,即燒即食,一入口便嚐到入口即溶的享受好味道到說不出口相對朋友就比較喜歡南蛮牛肉燒 $45,塩燒的鹹香抵銷了多餘的油膩感,肉質一樣鮮味。肉吃到差不多就點樣海鮮吖,汁燒翡翠螺都只係 $28,加上師傅嘅心機同時間都真係超值最後就係我鍾意吃嘅燒粟米咁Q,香草牛油燒粟米 $25

仍然回味緊剛才嘅賽事,又要等一年後先可以繼續 Ruby
Pineapple $50。有少少酒精零舍醒神。

好味道到說不出口

最後就係我鍾意吃嘅燒粟米咁Q,香草牛油燒粟米 $25。香濃嘅牛油味,粟米粒粒爽甜。

基本上要飽肚我都一定要order稻庭烏冬 $65。真係正宗日本人嘅做法,搶眼嘅小恐龍蛋,入口涼快蛋呀嘅稻庭烏冬, 伴隨美味的祕醬汁,yummy

還有明太子 燒飯糰 $28

吃到差不多,店員還送上雪糕球一客,特別的紅豆味。
  • 南蛮牛肉燒
  • 明太子雞翼
  • Nanban 脆炸雞
2017-04-29 348 瀏覽
好耐無見了。。。如果你跟一個好友好耐無見面的話,當然希望揀一間環境及食物質素皆優嘅餐廳歡聚一返啦,經過旁敲側擊,朋友嚴格的篩選後,向我推薦這間喺銅鑼灣的南蠻亭,我再自己上一上openrice的食評也覺得很值得去吃看看,而且價位上,覺得算是比一般餐廳來得更為親切的價格呢 這裡的串燒,燒到微焦但又不過熟,恰到好處,很考師傅的功力,最欣賞是主廚控制每串食物之間的時間,總是剛好吃完一味才緊接上另一味,令每樣食物放進口中都是熱騰騰的而我更在意的是餐廳的氣氛,我們坐的位子是窗邊向街境,室內的倒影與窗外的繁華鬧燈相映成趣,與好友吃著串燒喝酒談天,不亦樂乎也,這幸福的感覺非常珍貴……梅酒 & 柚子酒 $50 柚子酒有香味但酒味偏啖,梅酒濃郁而醇厚 荔枝豬肉丸 $28荔枝幽幽清香的果汁將豐厚的豬肉汁完全解膩……絕配白蘑菇 $18 真係唔明?點解可以燒到表面微焦但入面都仲係咁 juicy㗎北海道式焗蠔 $48熱辣辣的黃金芝士焗蠔,加上美味的沙律白醬汁,色香味俱佳燒法國鵝肝 $120 油脂極豐腴,外脆內軟滑,一啖入口,油分慢慢滲出來,甘香滑溜,羶香在嘴裏久久不散芝士翠肉瓜 $

梅酒 & 柚子酒 $50
柚子酒有香味但酒味偏啖,梅酒濃郁而醇厚
荔枝豬肉丸 $28
荔枝幽幽清香的果汁將豐厚的豬肉汁完全解膩……絕配
白蘑菇 $18
真係唔明?點解可以燒到表面微焦但入面都仲係咁 juicy㗎
北海道式焗蠔 $48
熱辣辣的黃金芝士焗蠔,加上美味的沙律白醬汁,色香味俱佳
燒法國鵝肝 $120
芝士翠肉瓜 $22
溶化的芝士放在爽脆的瓜片上,魔鬼與天使的組合
大葱豬腩串 $25
豬腩肉汁洶湧澎湃地流出,散發濃厚肉香,肉質嫩滑像 BB,配上大葱,既惹味又清新
鹽燒大蝦 $58
大大隻,爽甜又彈牙, 點一點海鹽更能提升蝦肉的鮮味
還有一點要加分的……服務生雖然很忙,但也態度親切地跟我們推薦及介紹菜單,這一點是不錯的