日式串燒雖不算是日食中的主流食品,但在香港也算頗受歡迎,港九新界大大話話有過百間日式串燒店,但要數手法正宗歷史悠久,就非這家莫屬!這間日式串燒專門店進駐香港已達十多年之久,屬於本地的元祖級先驅,總店在日本六本木已有多年歷史,於東京享負盛名,早年更將正宗地道的日式串燒料理引入香港,以選材新鮮,簡單不花巧的手法見稱,務求將食材原味盡情展示出來。甫踏進店內,一塊日式印花布簾半遮門面,帶著濃厚的日系感覺,一貫日式居酒屋格局。四周燈光柔和昏暗,天花上吊下不同的日本酒樽作裝飾,形造出住傳統舒適的氣氛,設計很有心思。其中亮點相信定是中央的開放式廚房,望著師傅們忙著燒製串燒,徐徐飄來陣陣肉香,一舉手一投足間都散發著日式大廚的魅力,讓人期待。入座後店員率先奉上一碗新鮮蔬菜,還有麵豉醬和海鹽,甘筍青瓜椰菜新鮮爽脆,點上麵醬同吃鮮甜爽口,配上串燒更能突顯出其美味,添上了一份清新。餐牌內的食物種類頗多,每種肉類和蔬菜串燒都分門別類標示出來,除了串燒之外,還會有其他主食供應,店員亦會清楚解說菜式的食材和份量,讓客人可配合自己的食量點菜,以免做成浪費。鮮露荀猪肉卷,這道串燒是店家的推介,也是很多客人必點的菜式之一

新鮮蔬菜

麵豉醬和海鹽

鮮露荀猪肉卷

鮮露荀猪肉卷,這道串燒是店家的推介,也是很多客人必點的菜式之一,薄薄的豬肉片捲著去皮鮮嫩的露荀,豬肉片燒得香脆,帶點油香,配上嫩口的露筍,鮮甜爽脆無渣,濃厚肉香中帶點清爽,難怪人氣這樣高企!
雞肉大蔥串

雞肉大蔥串,雞肉加上大蔥蔥段,以自家秘製照燒醬汁燒香,肉質嫩滑帶著大蔥的清香,味道甜甜的醒胃惹味。
大蔥豬腩串

大蔥豬腩串,豬腩肉肥瘦相間,以鹽燒手法燒製,燒得外脆內嫩,油潤鹹香,滿有肉汁,配上清香的大蔥,更添滋味。
荔枝豬肉卷

荔枝豬肉卷,荔枝的清甜配上肉類的濃香一向是為最佳拍檔,一般在外面吃到的都是以肉片包著荔枝燒香,取其外焦香內多汁,荔枝爆汁的口感;但這店反其道而行,以荔枝包著薄切鬆軟的豬肉,荔枝經燒過後甜味更為濃縮,味道由外而內的迫入豬肉當中,果味香濃,入口滑嫩多汁,但卻缺少了那份肉類焦香,荔枝也因燒過的關係而變得較乾身,少了份水嫩口感,個人還是喜歡傳統肉片包荔枝的做法。
雞皮蝦大葉卷

雞皮蝦大葉卷,餐廳的另一手工王牌之作,大蝦去殼後以雞皮及紫蘇葉包住燒香,入口香脆彈牙,雞皮的油脂滲入了蝦身,甘香鮮美,紫蘇的香氣更為美味口感增興,值得一讚的是大廚控制火候的功力,外邊的雞皮燒得香脆乾身之餘,內裡的蝦肉卻沒有過熟,少一點經驗也未必能顧及得到。
蜜糖芥辣香骨腸

蜜糖芥辣香骨腸,燒得皮脆蜜香的肉腸中間包著一條雞骨,外面灑上了蜜糖,入口鹹中帶甜,口感彈牙,一咬開肉汁滿瀉,帶淡淡的芥辣香氣,濃香特色。
燒大腸(左), 燒羊皮串(右)

燒羊皮串(右),起初在餐牌見到這道串燒已十分感興趣,還是頭一趟聽見以羊皮做串燒,其實端上來時從賣相來看完全不覺是羊皮,外皮燒得香口,肉感彈牙,皮下脂肪油而不膩,入口帶有少許羊膻,味道香濃微辣,層次豐富滋味。

燒大腸(左),以鹽燒方法泡製,表皮燒得微脆,內裡保持彈牙油嫩,帶著濃郁脂香,一點羶味也沒有,口感豐富滿足。
脆燒雞皮

脆燒雞皮,雞皮燒得乾身酥脆,由於大部分油脂已在燒製過程中溶掉,入口毫不油膩,帶著淡淡的雞油香,尤如在吃雞香脆片般美味。
牛小排串燒

牛小排串燒,牛小排燒得半生熟火喉控制得宜,牛味豐富,肉質鬆軟,簡單的以黑胡椒和鹽調味,Juicy好味。齒頰留香。
汁燒雞肝

汁燒雞肝,雞肝以自家燒汁燒製,外面微焦,內裡油潤幼嫩,雖未至於入口即溶但亦不遠矣,照燒汁的甜味平衡了雞肝的內臟羶味與油膩,甘香味美。
南蛮秘燒羊扒

南蛮秘燒羊扒,羊肉可算肉類當中較天然的選擇,因羊本身是草食動物,飼料較健康,加上激素對羊的生長起不了多少作用,所以很少會用上。這裡的羊架帶著少許脂肪,燒得微微焦香,充分鎖住了肉汁,入口Juicy嫩滑,帶少許羶味及脂香,伴隨著淡淡的香草氣息,好味到連骨都吮乾淨,令人回味。
原條燒明太子

原條燒明太子,此道菜姍姍來遲,等到差不多近尾聲才到,可能準備需時吧?!原條明太子燒香切片,夾著青瓜薄片入口,鹹香微辣中帶點小清新,濃香惹味爽口,用來送酒一流。
豆腐和紅豆雪糕

最後店家還送上了豆腐和紅豆雪糕,豆腐雪糕入口散發出單純的黃豆香,軟滑清甜;紅豆雪糕帶著淡淡的紅豆奶香,不太甜冰涼清爽,吃了整晚的燥熱食物,來一點冰凍甜品點綴,讓人感覺份外清新。

這店的串燒實在好吃,全都燒到微焦但又不過熟,火喉控制恰到好處,師傅的功力可見一班。加上店員服務殷勤,態度親切窩心,環境氣氛亦打造得舒適怡人,空氣中的肉香混著點點吵雜的人氣,一路搖晃著冰杯,一路品嘗著串燒的美味,恍如在微醺的時空裏徘徊,享受著忙碌過後的悠然一刻。唯一要改善的是店舖的冷氣通風,還記得用餐當晚仿如沒有冷氣一般,只靠微弱風扇調節溫度,筆者一邊食一邊汗流浹背,感覺十分悶焗!可幸據店員說已在著手改善,再過幾天便會有新的空調系統,希望下次到來真的有所改善啦。
2017-06-28
3 分鐘 (堂食)
新鮮蔬菜
麵豉醬和海鹽
鮮露荀猪肉卷
雞肉大蔥串
雞皮蝦大葉卷
蜜糖芥辣香骨腸
燒大腸(左), 燒羊皮串(右)
脆燒雞皮
牛小排串燒
原條燒明太子
豆腐和紅豆雪糕
2017-10-06 3627 瀏覽
收工接咗肥髀,在銅鑼灣搵食,呢間串燒店之前想試但滿座,今次無訂位再來碰運氣,可以即入座,比咗一張4人枱我哋,地方唔大加燈光暗,魚網貝殻酒樽燈罩 ,居酒屋感覺!坐低叫食物,串燒可以一串為單位叫!我哋細食可以叫多幾款試!新鮮蔬菜($22)爽脆清甜,點甜麵豉醬好味鹽燒牛舌($58)厚切燒得好香,油脂香滿咀!唔會韌!簡單灑啲海鹽已好好味!稻庭烏冬($65)烏冬幼身,好滑溜彈牙!啲沾汁夠凍!加啲蔥花仲香!燒梅子飯糰($28)外脆內軟,夾雜啲梅子碎,好開胃!仲有啲脆脆紫菜!好香口!燒豬大腸($28)大腸條(我都第一次食咁切法嘅大腸)彈牙!加咗七味粉辣辣地仲惹味!好味!芥醬骨付香腸($25)肥髀最喜歡呢種香腸,細細條,皮脆鹹香有油脂肉汁!好味明太子雞翼($45)雞翼釀咗明太子雞蓉,鹹香,皮好脆!好味!雞中翼($28)一份兩隻,肥髀食!油脂好香!鹽燒多春魚($20)肥髀食燒廣島蠔($38)本來有煙肉!我唔要,醬油燒!一串兩隻,食落太鹹芝士年榚($48)又軟又香!中央芝士軟身!肥髀喜歡到叫多一客菠蘿汁($40)夾雜啲菠蘿肉,清甜唔假!汁燒鵪鶉蛋($22)醬油好濃好杰身,蛋彈牙!好味!冬菇($22)燒得略
坐低叫食物,串燒可以一串為單位叫!我哋細食可以叫多幾款試!
新鮮蔬菜($22)爽脆清甜,點甜麵豉醬好味

雞中翼($28)一份兩隻,肥髀食!油脂好香!
鹽燒多春魚($20)肥髀食

菠蘿汁($40)夾雜啲菠蘿肉,清甜唔假!
汁燒鵪鶉蛋($22)醬油好濃好杰身,蛋彈牙!好味!
冬菇($22)燒得略乾身,微微彈牙,香菇味!
燒日本小蕃薯($25)肥髀喜歡的,蕃薯味甜!
紅豆雪榚(免費)送嘅質素唔錯,好滑又充滿紅豆味!夾雜啲紅豆!增加口感!唔會太甜!好味!
食物好味!店員有禮又細心,見我哋會分享串燒,比個夾我哋方便分開!期間唔會騷擾!慢慢食慢慢享受!

舒服嘅串燒店
2017-09-30
早前又病又忙,累得吃也沒有時間,現在好了,貪吃的我就要吃吃吃了來到這裡,感覺好像酒吧,但其實係日式店舖,看到上面掛著很多日式清酒樽,感覺好摩登是晚吃飯的人很多,幸好一早就訂位先來了我最愛的味淋魚乾HKD98味道甜甜的,好香,口感帶煙韌荔枝豬肉卷HKD28豬肉燒得很香,當中包著荔枝清甜中帶著豬肉的鹹味加鮮味,味道特別鹽燒鮮白鱔HKD58大愛之一,白鱔外皮燒得香脆,肉不會硬,香且味道適中另外燒飯團亦是必點,個人選了明太子及梅子味各一HKD28/本燒飯團好香口,味道好正,特別喜歡梅子味道,酸酸的更開胃最後點了稻庭烏冬,有冷熱選擇,我個人喜歡吃熱呼呼的HKD65口感不錯,但不知是個人口味問題,我跟店主詢問了感覺有點鹹,但未有聽過其他人提過,這麼是可能我個人口味喜淡的問題吧麵質確是不錯,如果可以淡一點則更合我口味

是晚吃飯的人很多,幸好一早就訂位

先來了我最愛的味淋魚乾HKD98
味道甜甜的,好香,口感帶煙韌

荔枝豬肉卷HKD28
豬肉燒得很香,當中包著荔枝
清甜中帶著豬肉的鹹味加鮮味,味道特別

鹽燒鮮白鱔HKD58
大愛之一,白鱔外皮燒得香脆,肉不會硬,香且味道適中

燒飯團好香口,味道好正,特別喜歡梅子味道,酸酸的更開胃

麵質確是不錯,如果可以淡一點則更合我口味
2017-08-03 345 瀏覽
炎熱的夏天,飯都唔太想吃,更不用說吃串燒了,只是台灣的朋友遠道而來,總之和燒有關係的幾乎都是她的朋友,因為這樣,我花盡心思在open rice找了一個早上,看評語,看看食物的評價,另外看看地點是否容易去。終於被我找到這一家,希望她喜歡啦!滿懷期待的是預她見面,我們一年沒有見面了。當然對於不便宜的串燒,我還是有期望的。黑松露大蝦沙律這是唯一一道我必然會要求的菜,因為這樣的天氣吃沙律最開心啦!而其實沙律沒有多少地方可以讓人挑剔的,只要材料新鮮,都不會太難吃的,關鍵是醬的味道是否合自己口胃,加上黑松露的沙律,除了價錢貴了,味道其實配合得相當好。蝦挺大的,沒有白白收貴了喔!非常值得推薦的是這個燒鵝肝。外脆內滑,入口即溶,這是我覺得最好吃的鵝肝,帶點甘香,新鮮好吃的鵝肝,只需要家點鹽,加點日式燒烤醬,僅僅只是一點點就足夠了,當然要配合一下在場的日本音樂才容易讓人意猶未盡。我後悔沒有叫點酒喝,相信別有一番風味。燒蠔一般情況下,我不叫燒蠔和燒帶子,我覺得容易燒得太乾或者太熟了,這樣的海鮮我習慣性的蒸,而由於她,對啦!又是她啦,她愛吃,蠔燒得剛剛好,肉還是很嫩的,而且很多汁,嗯,這道菜,有點驚喜。燒魷

黑松露大蝦沙律

非常值得推薦的是這個燒鵝肝。

燒蠔

燒魷魚
燒魷魚算是我的最愛,因為愛上了,於是有不少的要求,這道魷魚燒得不乾,吃起來不會硬,不必和它糾纏半天也吐不下去。花了點心思,旁邊的那一點蘿蔔蓉,吃起來很新鮮。好吃的呢!

燒茄子
茄子是要加超多蒜蓉的,還要一個一個燒的,港式燒烤和串燒店,這樣的做法一點也不陌生,然而,這裡是把茄子切得圓圓的,沒有加什麼蒜蓉下去,也沒有加醬油,就是加了點鹽,本來很不出色,偏偏就是加了那個辣椒醬上去,讓整個茄子變得不普通,這個辣椒醬出奇地好吃,相信是自制的。

2017-08-03 238 瀏覽
Invited by several friends but was too busy in peak season. Managed to finish work on time and decided to treat myself a special meal.The decoration replicates Japanese authentic yakitori experience. With all different kinds of empty sake and Japanese wine bottles hanging on the ceiling, the chef prepares the dishes on the fire grill one by one. Using their expertise to rotate the yakitori and adding salt to make the perfect yakitori.Unagi kabayaki - the eel was cooked perfectly that the crispy

Unagi kabayaki - the eel was cooked perfectly that the crispy skin and soft flesh melt inside my mouth with its sweet sauce. I am not a big fan of eel but I may say it is one of the tenderest and juiciest eel I have ever had.

OX tongue - instead of the grilled one, we ordered the one with sauce, which is tastier than I expected. Would try the grilled one next time

Lamp skin - my friend worries of the offensive mutton smell, which turned out her worry was a bit too much. The grill got rid of it and the skin was chewy. It was the perfect match with cold beer! Must try if you visit there!
2017-07-26 2716 瀏覽
今日黎呢度同朋友食串燒,呢間餐廳原來總店在日本六本木的,並有多年歷史, 正宗將日本的美食引入香港~店內是傳統日式居酒屋風格~先來了一個前菜,生紅蘿蔔及椰菜,點上店舖等製的醬料, 非常美味呢~店舖天花上以不同的日本酒裝飾, 很特別呢~坐位對出的景觀開揚店內餐牌的食物及飲品種類多元化~炒雜菜$55非常香口又不會油,有木魚點綴下不會太單調~燒茄子 $18雖然不是整條上, 但也非常精緻,燒得剛剛好~煙肉廣島蠔$38雖然經過燒烤,但蠔保留了鮮味~明太子雞翼$45明太子餡很足料呢~鮮露荀猪肉卷$28這個是店員推介,很多客人喜愛呢,又真係幾好食,猪肉卷薄薄的又不太油,鮮露荀很香口,卷著一起吃很滋味呢~雞軟骨$22雞軟骨外酥內脆,口感豐富,加上椒鹽味非常可口,如果送酒一流!南蛮秘燒羊架$58同行朋友喜歡吃羊架, 所以這個必點,羊肉的營養價值也十分高, 含有豐富的蛋白質及鋅質。這個羊架的肉汁被充分鎮著,食落無膻味,肉質夠滑~厚燒牛舌$58牛舌夠爽口又厚切,正!燒日本小蕃薯$25小蕃薯甜甜的好好味~店舖送上的豆腐雪糕好香好滑的豆腐味,超級好食呢~好滿足的一餐~

店內是傳統日式居酒屋風格~

店舖天花上以不同的日本酒裝飾, 很特別呢~

坐位對出的景觀開揚

店內餐牌的食物及飲品種類多元化~

炒雜菜$55
非常香口又不會油,有木魚點綴下不會太單調~

燒茄子 $18
雖然不是整條上, 但也非常精緻,燒得剛剛好~

煙肉廣島蠔$38
雖然經過燒烤,但蠔保留了鮮味~

明太子雞翼$45
明太子餡很足料呢~

鮮露荀猪肉卷$28

雞軟骨$22

南蛮秘燒羊架$58
這個羊架的肉汁被充分鎮著,食落無膻味,肉質夠滑~
厚燒牛舌$58
牛舌夠爽口又厚切,正!

燒日本小蕃薯$25
小蕃薯甜甜的好好味~

店舖送上的豆腐雪糕
好香好滑的豆腐味,超級好食呢~

好滿足的一餐~
2017-07-09 296 瀏覽
天氣越來越熱冇乜胃口,真係唔知食咩先好,諗起朋友介紹一間日本串燒餐廳,顧名思義每件都份量細細,唔使擔心無胃口食唔落!來到餐廳門口已經感受到果種日本風。呢度係用open kitchen,可以見到廚師嘅廚藝。餐牌將每種肉類同埋蔬菜已經分門別類,好易睇。除咗串燒之外,驚唔夠飽的話仲會有主食。一坐低已經每人有一份蔬菜條,甘筍,西芹同椰菜都十分爽脆多汁!而且亦都好甜。我哋諗住開開胃口,所以叫咗一個沙律!櫻花蝦沙律蔬菜好鮮甜,櫻花蝦鮮味十足而且好脆!醬汁要咗芝麻醬汁,好有麻香!不過略嫌沙律醬多左小小,如果唔係就perfect!! 另外仲要左燒粟米,每一粒粟米都好飽滿多汁!芝士翠玉瓜同埋燒牛肋骨肉,兩者都充滿焦香!牛肋肉牛味濃郁,一d都唔韌!燒雞軟骨好香脆,廚師用海鹽調味,另外燒豆腐外脆內軟,日本醬汁令豆腐更加惹味。仲有燒海鮮選擇,我哋要咗個燒翡翠螺,同豆腐一樣用日本醬油燒過,螺肉爽甜又大粒。豬肉蘆筍卷多汁,薄薄嘅豬肉包住香甜蘆筍,層次感豐富。燒雞翼係我每次必點嘅串燒,皮燒得好香脆,將皮下脂肪迫晒出嚟!最後到上湯稻庭烏冬,湯底好清好甜,烏冬好滑好香,配有大量紫菜同芝麻!起初真係無乜胃口,不過呢度嘢食

來到餐廳門口已經感受到果種日本風。

呢度係用open kitchen,可以見到廚師嘅廚藝。

另外仲要左燒粟米,每一粒粟米都好飽滿多汁!

起初真係無乜胃口,不過呢度嘢食好惹味,我哋越食越多!最後尾同朋友兩個又係捧住個肚返屋企。
2017-06-26 451 瀏覽
成曰以為恩平道食野好貴,我個fd 話book 左食串燒都預左吾平,去到氣氛好輕鬆,都係放工傾下計,幾relax 傳統日式入口氣氛好輕鬆人少少坐房仔都幾靜雞肉大蔥串,好香,雞肉好滑,燒汁好味荔枝豬肉卷,好正荔枝好甜,滲入豬肉,豬肉薄切,好鬆軟,好香荔枝味,我既至愛燒鱔,好厚身,皮勁脆,肉又滑,啖啖肉明太子燒飯團,全個飯團鑲滿明太子,好夠味,表面燒到好脆,好似飯焦咁中間好軟,恰到好處稻庭烏冬,加左好多紫菜,湯好清,烏冬好滑好彈牙,清一凊串燒既熱氣候餐牌價錢一d都吾貴,真係意料之外,大部分都係$18/$22 有部分$40-$60 ,小部分$80 以上,係呢個地段呢個收費呢個質素真係好扺食

傳統日式入口

氣氛好輕鬆

人少少坐房仔都幾靜

雞肉大蔥串,好香,雞肉好滑,燒汁好味

荔枝豬肉卷,好正
荔枝好甜,滲入豬肉,
豬肉薄切,好鬆軟,好香荔枝味,我既至愛

燒白鱔

燒鱔,好厚身,皮勁脆,肉又滑,啖啖肉

明太子飯團

中間好軟,恰到好處

2017-06-15 1616 瀏覽
對於一星期五天工作的我來說,加班的週日,實在有點壓力。但下班後,坐在南蛮亭內,燈光幽暗、空氣中的肉味焦香,混著點點吵雜的人聲,自己在搖晃著冰杯,啜飲著橙燒酎的一刻,實在覺得多勞一點又何妨,淡淡的酒香,混著清新的鮮橙汁,感覺清爽順喉,令人心情即時豁然開朗。伴著的下酒菜,同樣帶著清爽風味,亮紅的小蕃茄,卜脹水潤,甜酸交加,就是最醒胃的味道。白磨菇,肉厚圓潤,口感軟中帶爽,輕沾海鹽,已十分美味。味噌燒茄子, 燒得剛好的焦軟,茄子水感十足,面層一撮濃厚的味噌醬,令茄子風味大大提升。吃罷三款清爽的串燒,這時要來點油脂,滋潤一下心神,其實,這個銀鱈魚西京燒,已沒有剩餘太多油脂,面層燒得乾脆金黃,內裡帶著恰好的油份,令雪白的肉質口感更軟嫩,魚香鮮美,加上以西京味噌醬作調味,多添了一份甘甜的滋味,伴著大堆頭的沙律菜,混著飽滿的醬汁,清新又鮮爽。甜品,冰凍的豆腐雪糕,單純的豆香,軟滑又香甜。飲飽食醉,無憂無慮,回家就睡,就是這個星期的好開始。

白磨菇,肉厚圓潤,口感軟中帶爽,輕沾海鹽,已十分美味。

甜品,冰凍的豆腐雪糕,單純的豆香,軟滑又香甜。

飲飽食醉,無憂無慮,回家就睡,就是這個星期的好開始。
2017-06-04
2017-06-14 214 瀏覽
又到星期五,可以同班朋友坐低食餐飯可算係一個星期入邊最幸福嘅事,可以傾吓日常工作生活,完全可以輕鬆下,輕鬆既環境就會係我哋其中一個食飯地點嘅最大考慮因素南蠻亭地點夠晒方便喺銅鑼灣核心區,鄰近希慎廣場及利苑,而且餐廳內嘅觀景非常開陽,可以話係城市中嘅綠洲黎到先整返杯梅酒由於餐廳的廚房是半開放式,客人可以在吧枱上看到廚師整個燒串燒的過程,聽侍應講這個串燒爐是由日本專程運送到香港希望燒出來的串燒能與日本的同一質素,火力夠猛!燒蒜頭又香又甜,拎來送燒肉一流燒大腸/荔枝豬肉卷/雞皮蝦大葉卷燒大腸選擇用鹽燒因為貪佢夠香口食樂脆卜卜荔枝豬肉卷,外面的豬肉燒到脆身,當你咬落去嘅時候,入面嘅荔枝多汁個包出嚟,口感豐富雞皮蝦大葉卷可算係餐廳嘅王牌,外層用雞皮包住蝦身,燒既時候,蝦身不比大火燒乾,而且吸收雞皮嘅油份,食落口好彈牙而且味道非常濃郁燒鱈魚棒好厚肉,食落好有肉感!

黎到先整返杯梅酒

燒蒜頭
又香又甜,拎來送燒肉一流

燒大腸/荔枝豬肉卷/雞皮蝦大葉卷
燒大腸選擇用鹽燒因為貪佢夠香口食樂脆卜卜

燒鱈魚棒
好厚肉,食落好有肉感!
2017-06-08 1321 瀏覽
串燒呢家野,真係男人既浪漫之一。之前番大陸做野,同班同事係街邊檔食串燒,每串都係2蚊至5蚊,一路食一路飲酒真係好爽。番到香港,想食好食既串燒又真係要搵搵先得!見到間野叫南蠻亭,第一刻就起諗起南蠻炸野同埋串燒。襯住星期二,就約埋班巴打一齊去食啦!用膳區可以望到師父即場燒烤,見到人地食既野就忍唔住想叫黎試下每人都有碟海鹽同埋甜味噌醬去蘸串燒食青芥末雞肉串雞肉燒得幾嫩又有肉汁,而上面既青芥末醬甜甜地,食落會覺得好香,中和左肉味的膩,唔錯。(左)鮮露筍豬肉串 (右)厚燒牛舌露筍勁嫩,一D渣都冇,呢點真係勁重要!而豬肉既油脂加到落去露筍到,好香!牛舌一向都係我食串燒最愛既食物Top3!呢個牛舌都相當出色下。有幾好食?好簡單!厚切,腍身,表面燒得焦脆,咬落去好多肉汁,簡單既要求,出色既作品燒日本青椒仔係青椒仔入面塞入了明太子,食落唔會覺得辣,反而咸咸地甜甜地,幾得意鱈魚棒烤得脆脆地,本身味道帶甜,加上沙律醬。用黎送啤酒一流haha燒羊皮串呢一道串燒真係幾得意,第一次聽人食羊皮係用串燒既方法去present。平時食羊皮最多都係食羊腩煲個時食。燒得好香口,食落去有少少羊膻味(最鍾意!),而且羊皮重帶有
番到香港,想食好食既串燒又真係要搵搵先得!

每人都有碟海鹽同埋甜味噌醬去蘸串燒食
青芥末雞肉串
(左)鮮露筍豬肉串 (右)厚燒牛舌

燒日本青椒仔
鱈魚棒
燒羊皮串
燒得好香口,食落去有少少羊膻味(最鍾意!),而且羊皮重帶有少少肉,唔會只係食到肥的口感,整體味道都幾豐富。
燒飯糰(梅)
差唔到到結尾,都係要食番少少飯先夠喉
叫左個燒飯糰,慢烤的飯糰表面烤得香脆,入面梅子的味道同飯都幾Match,唔會太酸。加埋脆卜卜的紫菜,唔錯既組合
叫得南蠻亭,點可以唔叫番個南蠻炸雞呢?呢度炸雞朋友一致同意話最好食既!
表面炸得夠乾身,加上雞肉的Size夠厚身,入面保留到雞汁。唔錯唔錯
2017-06-02
  • 南蠻炸雞
2017-06-07 255 瀏覽
南蛮亭係香港都算元祖日式串燒店,今次就同男朋友試下水準如何。開放式廚房可以睇到師傅點樣燒串燒。原來枱上嘅新鮮菜條需要收費 ($22),真係睇返張單先知。鮮露筍豬肉卷係南蛮特選,薄薄嘅豬肉片包住鮮嫩露筍,可以減低肉類嘅油膩感。芝士翠玉瓜幾有驚喜,翠玉瓜香甜多汁,加上燒溶芝士好惹味。每次去串燒店都必點燒牛舌!厚燒牛舌爽口不韌,如果肉味再濃一點就好啦!男朋友點嘅汁燒雞肝唔係好啱我口味,個人認為苦味太強烈,但佢就好鍾意。雞軟骨送來嘅時候仲見到細小嘅氣泡,夠晒新鮮熱辣!咬落香脆有嚼勁,不過細串左少少......燒飯團有明太子、鮭魚、梅、原味,我揀左明太子。用紫菜包住剛剛燒好嘅飯團,咬落較乾身, 明太子味道唔突出。整體串燒質素可以,但價錢稍高,唔算抵食。

開放式廚房可以睇到師傅點樣燒串燒。

原來枱上嘅新鮮菜條需要收費 ($22),真係睇返張單先知。
鮮露筍豬肉卷

芝士翠玉瓜

芝士翠玉瓜幾有驚喜,翠玉瓜香甜多汁,加上燒溶芝士好惹味。

厚燒牛舌
每次去串燒店都必點燒牛舌!
厚燒牛舌爽口不韌,如果肉味再濃一點就好啦!

雞軟骨

明太子燒飯團

燒飯團有明太子、鮭魚、梅、原味,我揀左明太子。

用紫菜包住剛剛燒好嘅飯團,咬落較乾身, 明太子味道唔突出。

整體串燒質素可以,但價錢稍高,唔算抵食。
芝士翠玉瓜
雞軟骨
2017-06-06 775 瀏覽
這天和男朋友在銅鑼灣逛街,逛得有點累了,想找個地方休息和吃點小食。於是我㫓來到了著名的居酒屋南蛮亭來。店內環境幽暗寧靜,很適合談天。我們點了很多食物,包括:新鮮菜條,燒羊皮串,燒牛肋肉,雞肉釀冬菇,大蔥豬腩串,燒大腸,南蛮炸雞,明太子燒飯團,和一杯燒酎雞尾酒。新鮮菜條我們點菜前店員送來的,原本以為是免費但埋單時才知道要$22。椰菜、青瓜條和紅蘿蔔條新鮮爽口,沾麵豉醬吃令其增加了甜甜咸咸的味道。燒牛肋肉牛肉燒得半生熟,加了燒汁所以味道更香濃,有少許蒜頭味令牛肉味更突出。雞肉釀冬菇冬菇滑溜,不會乾。雞是免治雞肉,但沒什麼味道。沾了麵豉醬可以增加味道。大蔥豬腩串豬腩肉很香,脂肪的部分燒得有點香脆,大蔥爽口。燒大腸表皮燒很香脆,內裡保持彈牙,口感很有層次感,有內臟濃郁的香味但沒有腥味。燒羊皮串口感彈牙,羊肉味香濃而不羶,皮下脂肪油而不膩,燒的時候加了七味粉所以有點香辣的味道。南蛮炸雞雞炸得外脆內軟,雞肉很JUICY,醬汁酸酸甜甜的,令人胃口大開。明太子燒飯團飯團表面燒得很香脆,不過不太能吃到明太子的味道,整體燒得有點太乾了。燒酎雞尾酒我們點了菠蘿味的,酒味較淡,菠蘿味香甜,酒量不太好的朋友們也
店內環境幽暗寧靜,很適合談天。

新鮮菜條

燒牛肋肉

雞肉釀冬菇

大蔥豬腩串
豬腩肉很香,脂肪的部分燒得有點香脆,大蔥爽口。

燒大腸

燒羊皮串

南蛮炸雞

明太子燒飯團

燒酎雞尾酒
我們點了菠蘿味的,酒味較淡,菠蘿味香甜,酒量不太好的朋友們也能一試的雞尾酒。

豆腐雪糕
送的雪糕,豆腐味香濃,冰涼的感覺為串燒餐作為一個美好的總結。
2017-05-31
2017-06-05 545 瀏覽
今日返半晝,我一個人搵地方食野。之後臨放工之前上openrice search 銅鑼灣邊度有咩居酒屋;結果查到有呢間野。地方唔難搵,一搵就搵到。一入到去之前有塊布簾。似係一D日式居酒屋。望下個餐牌,有我最愛的鰻魚定食:就叫佢啦!盡且佢都包兩份串燒。成個set 前菜前菜係味付螺肉,小小甜。但有少少蒜香味。沙律:沙律就係生菜沙律,佢張D生菜切成絲:然後放左芝麻醬。生菜絲的粗幼均等,師父刀功了得。味噌湯同出面唔同,因為佢除左有豆腐、昆布之外:仲有洋蔥。上呢個湯嘅時侯好熱,一開個蓋即有熱氣。飲落去好清甜,仲有洋蔥味。鰻魚飯,選用左圓碌碌嘅珍珠米來製造:口感柔軟。鰻魚面層上一層燒汁,醬汁比較稠身。少少甜剛好。味道濃郁:鰻魚的大細有我手掌咁大:而且沒有骨(可以唔洗花心機去挑骨)。旁邊有兩件小黃瓜,小黃瓜比我想像好,小小甜小小酸。串燒白蘑菇串燒:外層燒得唔焦,一咬落去有少少鹽味同胡椒味。最重點一樣野,佢竟然保留到水分:好神奇!又沒有草青味。明太子雞翼: 外皮有少少脆,一口咬落去就有好多明太子同京蔥。有好多魚子:啖啖肉,肉質鮮嫩。食落去唔覺得油。食到雞翼尖部份,奇脆無比。原本明太子應該有少少咸再加小小
一入到去之前有塊布簾。似係一D日式居酒屋。

成個set

前菜
前菜係味付螺肉,小小甜。但有少少蒜香味。
前菜和沙律

味增湯

)。旁邊有兩件小黃瓜,小黃瓜比我想像好,小小甜小小酸。
鰻魚飯

串燒

明太子雞翼: 外皮有少少脆,一口咬落去就有好多明太子同京蔥。有好多魚子:啖啖肉,肉質鮮嫩。食落去唔覺得油。食到雞翼尖部份,奇脆無比。原本明太子應該有少少咸再加小小辣,但呢個雞翼可以整走個咸味,但又保留到原有明太子本身嘅味道。
明太子雞翼

裝修上,我覺得餐廳都幾有心思。用日式燒酒樽做掛飾。牆身用深啡色的桃木為主,似日本古時的建築。而餐廳內每一樣餐具都好擺放置好整齊。亦有提供方便客人的用具。例如佢提供的竹桶,方便客人食完的竹桶可以放入桶內。

服務態度方面,我覺得係幾好。主要係個女仔招呼我。佢都好好人,佢好溫柔介紹邊款多人叫。
2017-06-03
味增湯
鰻魚飯
明太子雞翼
2017-06-03 157 瀏覽
一坐低就有新鮮蔬菜提供,有高麗菜青瓜紅蘿蔔可以用來減低食串燒嘅油膩感☺️這裡供應多款日式串燒!整體嚟講質素都唔錯,大部分嘅串燒都燒得好好味而且可以點天然鹽同獨有的秘製醬汁!😍首先講我最愛嘅牛脷燒得一d都唔韌,而且都燒得幾香!👍🏻我個人來講覺得用鹽燒嘅牛脷係最好食嘅仲有小白菌 師傅把菇燒得蠻香口的!而且仲保留咗好多汁係入面,加上少少調味已經好好食😍👍🏻👍🏻羊扒非常幼嫩,也沒有多餘的脂肪又無強烈的羶味。吃過的羊架之中,質素算係中上仲有芝士翠玉瓜!口感幾特別✋🏻汁燒鵪春蛋,燒到外脆內軟 幾有蛋香👍🏻服務好殷勤,好主動幫你換碟、斟飲品,而且態度都好好,又有禮貌。總括來講串燒都燒得夠香脆,好好味,質素真係唔錯。調味方面,控制得相當不錯燒物如過鹹或過淡,就變得不好吃 調味好考功夫架!

仲有芝士翠玉瓜!口感幾特別✋🏻

汁燒鵪春蛋,燒到外脆內軟 幾有蛋香👍🏻

總括來講串燒都燒得夠香脆,好好味,質素真係唔錯。