2020-07-14 567 瀏覽
裝修明顯經過仔細研究,以馬拉來西亞華僑大宅作為藍本,塑造一種十九世紀南洋生活風情。招牌橫匾懸於店外高牆,黑底黃字楷書雕刻「南香雞飯」四字,格外引人注目。不在店名標示自己經營是馬拉菜,只說「南香」,究竟「南香」是何物呢?!以特色無義詞彙命名,可算是營銷手法一種,吸引好奇饗客前來品嚐。我算是其一了。餐館設計使用兩款主體顏色,沉色之暗黑枕木配以鮮色啞黃,強烈之色差視覺對比,以突出主體。周末下午前來,多人輪候。設計師在小枝小節上也用心,例如把店內玻璃改成不透光之啡色系列,配合餐館主色;又在客人輪候位置張貼大型檳城壁畫,讓饗客拍攝,期待他們貼在社交媒體免費為餐館宣傳推廣。餐牌選擇不多,價格平宜,午膳平均價單大約每位$60。座位只有二十餘,但用上三位侍應,員工人數偏多。食物深具特色,引入幾款精緻大眾化馬拉美食,更難能可貴是在飲品方面亦下功夫。白咖啡、拉茶、美祿均是馬拉常見飲品。除此以外,餐館還引入滿滿一頁之特飲,頗為大開眼界。【鮮油班蘭咖央多士】先來前菜班蘭咖央多士。班蘭咖央,即是班蘭葉榨汁,再加椰漿雞蛋牛油及糖攪勻之凝固體,是為馬拉旅遊送禮佳品。曾收到許多次,不易儲存,放進雪櫃開瓶後要一個月內食

【鮮油班蘭咖央多士】
先來前菜班蘭咖央多士。班蘭咖央,即是班蘭葉榨汁,再加椰漿雞蛋牛油及糖攪勻之凝固體,是為馬拉旅遊送禮佳品。曾收到許多次,不易儲存,放進雪櫃開瓶後要一個月內食畢。香港甚少店舖有售,相信懂欣賞之香港人極少。正宗食法為預備半生熟雞蛋一隻,多士夾著厚切牛油和厚塗咖央醬。加糖在蛋內,每吃一口多士浸一下蛋漿,再歎一啖拉茶。

這裡吃法雖然不盡正宗,但已盡力表現南洋味道。要彈是咖央醬塗得太少太薄,猶如沒塗般,班蘭味道也弱,感覺如普通厚牛油多士。
班蘭咖央

【海南雞飯】
雞肉眾多,分成上下兩排,師傅刀功章法平穩。雞件去骨仍然完整,肉身闊度一致。先來一口雞肉,可惜煮得過火,肉身較嚡,雞味也淡。枱上備有甜黑豉油及酸辣醬,按個人口味自行添加。但薑蓉卻被消失了。油飯色澤偏白,飯味欠缺雞香,要再試研究增強味道。

【檳城蝦摻摻麵】
抱歉不太認識此菜是什麼?!餐館侍應及餐牌也未有詳加解釋,錯過了教育顧客之機會。曾問侍應摻摻是什麼,她只教我如何發音。餐牌英文譯作prawn soup noodle 即為蝦湯麵吧。來一口蝦湯,味道淡淡,甚至不能嚐到半點蝦之味道。也許自己喝慣西式濃郁以蝦頭蝦殼精制之高湯緣故吧。因不懂此菜,不過份評價了。賣相整齊,大蝦一隻、雞蛋半隻、嫰菜及肉絲各少許,配以米粉及油麵。
檳城蝦摻摻麵

總括而言,「南香雞飯」以超值價錢為香港饗客帶來馬來西亞大眾食品,經營也很用心,但食物味道略嫌偏淡。
2020-06-13 557 瀏覽
Not a very big shop so seating is very cramped so if thats not a problem its worth a try.Their menu isnt very extensive and many people go for the signature Hainan chicken.Went for dinner and opted for their set as is much better value.A choice of 2 mains.We went for Hainan Chicken Rice. Chicken has a good texture but portion seems smaller for set than regular order.Also Prawn Noodle. The portion is a good size with lots of ingredients.The soup is spicy but personally prefer the "prawn" taste t

A choice of 2 mains.

Hainan Chicken with oil rice

Also Prawn Noodle.
The soup is spicy but personally prefer the "prawn" taste to be stronger.

Prawn Mein

You can choose a veg, we chose Kale.

Fried Kale with Belachan

A side dish, we picked satay which was tasty.

Satay

And 2 drinks are included.

Barley Water

Iced coffee with red beans

Overall an enjoyable dinner.

Hainan Chicken with oil rice
  • HainanChickenwithoilrice
2020-06-10 469 瀏覽
#南香雞飯 元朗小店系列☺️ 我是專程入元朗食呢間架,很欣賞這裡的馬來西亞美食,好味又唔貴👍出名是海南雞飯,我當然每次都必點。但今次要推介另一款美食馬來西亞摻掺麵和咖吷多士🍞🍜🔹賓城蝦摻掺麵 $54 (lunch) 大大碗份量多,賣相都非常有馬來西亞風味😁🍜 有一隻大蝦,大份香辣肉絲,半隻雞蛋,還有菜菜,感覺都非常平衡,乜都有d ,油麵和米粉兩溝成摻掺麵,味道偏中辣,但我建議加他們的有蝦味的香辣椒油,超正!👍👍👍🔹鮮油咖吷多士班蘭味 $18 跟午餐加優惠 夠脆薄,烘得夠火,咖吷香甜配鮮油一流😍😍😍南香雞飯地址:元朗西菁街10號好順泰大廈B座6號地舖

南香雞飯
地址:元朗西菁街10號好順泰大廈B座6號地舖
2020-06-09 302 瀏覽
今天6月9號 ,光顧了南海雞飯也許未到午飯時間,所以未見人龍。去到門口,即可入座。我們一行三人,點選三份海南雞套餐(熱薏米水,紅青蘿蔔湯)飯軟硬度剛剛好,雞滑溜,醬料可自行添加。翻食指數
今天6月9號 ,光顧了南海雞飯
也許未到午飯時間,所以未見人龍。去到門口,即可入座。
我們一行三人,點選三份海南雞套餐(熱薏米水,紅青蘿蔔湯)
飯軟硬度剛剛好,雞滑溜,醬料可自行添加。
翻食指數
2020-06-09
2020-05-26 527 瀏覽
元朗食海南雞除咗有泰式外,仲有南洋(新加玻及馬來西亞) 味道嘅海南雞,必食<南香雞飯>!雖然去到舖頭已經2:40pm左右,但依然好多人排隊,可能係星期六關係啦!店員預先問定你要乜食物,等咗半個鐘左右,終於有位但好逼,無所謂啦!入到去五分鐘左右已經嚟咗我杯三色奶茶,飲落唔夠甜,但係好濃茶。我忍唔住叫店員幫我加甜!跟住上埋咖喱雞飯,啲雞皮有少少燶,咬落雞肉好腍,唔辣。雖然話係咖喱雞飯,但我期望馬來西亞咖喱係有椰香味,可惜無。咖喱入面啲薯仔煮得好腍,好好食!我妹嘅三劍俠飲品都嚟咗,我無飲到,但睇落都好解渴,入面加咗豆花,我妹話都幾好飲。海南雞飯同沙嗲雞肉一齊嚟,我食咗一件海南雞,好滑,雞唔會太多肥膏,咬入口仲要好多香料香味,唔點醬都勁好食!!相比沙嗲雞肉真係好失色!只有鹹味,無燒烤嘅味道,而沙嗲醬亦差啲花生味,失望!

三色奶茶
咖喱雞飯

三劍俠

沙嗲雞肉

三色奶茶
咖喱雞飯
三劍俠
2020-05-15 312 瀏覽
在繁華的元朗走了一圈, 發現耸立了一間馬來西亞菜的餐廳。於是便把心一橫, 試一試是不是馬來西亞原味道‧餐廳空間不算大, 在外門排隊已聞到一陣陣香濃喇沙與咖哩的味道。與友人坐下後, 便點了一份巴東牛肉飯 與 檳城蝦麵。- 巴東牛肉飯椰漿飯配上香濃的牛肉以及一些伴菜, 未進食已經令人垂涎三尺。牛肉的份量挺多的, 入口軟冧, 不會黏牙也沒有筋。醬汁也挺香濃, 只是醬汁少了一點點。至於伴菜方面, 炸小魚非常香脆, 醃洋蔥也別有一番風味。- 檳城蝦麵至於朋友點的檳城蝦麵 就不過不失, 湯底蝦的鮮味不足及略略辣了一點。配料也略差了一點, 只有一隻普通蝦及一些肉條。總體而言, 值得一試的馬來亞式餐廳~

- 巴東牛肉飯
巴東牛肉飯

至於伴菜方面, 炸小魚非常香脆, 醃洋蔥也別有一番風味。

- 檳城蝦麵
檳城蝦麵

總體而言, 值得一試的馬來亞式餐廳~
2020-05-14
2020-05-10 304 瀏覽
我地由元朗站行左差唔多15分鐘先到左南香雞飯,12:30pm左右到,等左一陣就入得座。我叫左個海南雞飯套餐($51)再加$13將個奉送既熱薏米水轉做凍美碌。朋友就叫咖哩喇沙 ($56)再加$5轉凍飲。係等野食上菜之際,餐廳個playlist 就播播下變左願榮光歸香港,即刻心心眼左💛💛。等左10分鐘就終於上菜。美碌好濃但有點太甜。海南雞飯餐既雞就好正🤩🤩🤩,好滑又唔會太肥👍🏼,但個油飯就唔夠味啦😢,少少扣分。咖哩喇沙跟米粉同油面,如果個湯可以多d椰味就好,個人覺得味道不足🙈。不過呢個價位既話有呢個質素已經唔錯,只係個人比較picky🤭🤭。我就未必會特登再去食,不過如果你咁岩經過元朗又想食海南雞飯/喇沙,就可以一試。
咖哩喇沙
2020-05-09 239 瀏覽
很少入元朗,今次探朋友,順便入來諗試試。朋友介紹下,帶我來到一間裝修靚,地方乾凈的好地方。午市套餐好低食,星期六,日都是同樣價錢,又合理👍👍👍👍👍👍員工細心,有齊搓手液,食得放心❗️朋友介紹,必食咖央多。大大舊牛油放在裏面,多士看得岩岩好,選取咖央味,甜味剛好,每啖都有罪惡咁,但忍不住一啖一啖食。肉骨茶味道濃郁,肉汁豐富,純豬肉味加了好多種藥材烹調而成,所以味道獨特,非常之欣賞👍🏻👍🏻👍🏻海南雞飯- 雞油飯香,雞肉嫩滑套餐配凍奶茶,奶茶有茶餐廳風味
午市套餐好低食,星期六,日都是同樣價錢,又合理👍👍👍👍👍👍
員工細心,有齊搓手液,食得放心❗️
海南雞飯- 雞油飯香,雞肉嫩滑
套餐配凍奶茶,奶茶有茶餐廳風味
2020-04-29
  • 海南雞飯
門口姊弟踏單車Banner,充滿濃濃檳城風情。  我真係好鍾意食海南雞!​ 幾乎個個星期都會去食😋​ 今次我就試咗位於元朗西菁街嘅「南香雞飯」!呢度主打街坊價馬拉菜,食到頂肚,人均都係HK$50-HK$100,認真抵食又好味! 飯底不算出色,但雞肉真係無得頂!  好幼嫩嘅雞肉,令人一試難忘。   嚟得呢度,點都要試佢哋招牌嘅海南雞飯!​😍 令我驚喜係,呢度嘅雞肉好嫩滑!雞皮微爽,加埋自助點嘅辣椒醬、黑醬油,成件事好惹味!不過個雞油飯底就一般,我覺得雖粒粒分明,但偏乾,亦因為咁雞油香唔夠,尚可改善。​另外,我好鍾意佢跟餐附送熱薏米水,微甜,個底好多薏米,健脾解毒,幾好。​ 整體嚟講,以元朗嘅海南雞,質素算係中上!​ ​ 海南雞飯套餐(連湯及熱薏米水)HK$51​ 滿布文宣嘅牆身。  滿布文宣嘅牆身。  店舖不大,不過對正馬路,幾開揚。   最後附上Menu~供大家參考。
門口姊弟踏單車Banner,充滿濃濃檳城風情。

我真係好鍾意食海南雞!​
幾乎個個星期都會去食😋​

海南雞飯套餐(連湯及熱薏米水)
飯底不算出色,但雞肉真係無得頂!

好幼嫩嘅雞肉,令人一試難忘。

嚟得呢度,點都要試佢哋招牌嘅海南雞飯!​😍

整體嚟講,以元朗嘅海南雞,質素算係中上!​

海南雞飯套餐(連湯及熱薏米水)HK$51​

滿布文宣嘅牆身。

滿布文宣嘅牆身。

店舖不大,不過對正馬路,幾開揚。

最後附上Menu~供大家參考。

2020-04-27
海南雞飯套餐(連湯及熱薏米水)
  • 海南雞飯套餐
2020-05-01 167 瀏覽
見到個 門牌,已經好有風味,舖頭雖然細細,但勝在咁樣嘅地方都仲有一個好陰涼嘅地方喺出邊等我哋可以舒服啲等位。店員仲擺晒櫈仔俾我哋等位嘅食客坐低慢慢等。餐牌上嘅食物樣樣都想試。但係唔使講啦,佢嘅海南雞飯真係冇得頂,雞夠滑,份量夠,只不過唔係雞油飯稍為失色。差不多到嘅時候就會拎餐牌嚟俾我哋先行落單,一有位就可以即刻上菜,過程好快。不過都係排左成45分鐘隊。
2020-05-01
2020-04-24 148 瀏覽
椰香饭完全不是馬來西亞做法,賣相又差,沒有鱼干配菜,辣椒醬不正宗。蝦麵同樣沒有水準,湯太淡,味道完全不像馬來西亞地道,有幾分像广東麵加辣。不正宗也算,味道只是一般。要努力改進
不正宗也算,味道只是一般。要努力改進
2020-04-11
2020-03-02 427 瀏覽
今日天氣熱返小小,好想食下南洋野,於是揀左南香雞飯,貪佢門口方便泊車,食物黎得又快同朋友叫左個二人套餐,好抵食啊!我哋揀左:1. 海南雞飯 雞肉好滑 記得點黑醬油啊枱面有碟仔同其他醬汁,方便客人2.巴東牛肉飯牛肉好好食,唔會好韌,亦唔痴牙(最怕食牛肉食到要搵牙籤撩牙)味道比之前無咁辣,應該因應了客人的口味調整過3.馬拉盞炒芥蘭味道唔錯,蝦醬味好香,今次係芥蘭苗,唔會有渣4.串燒x4熱辣辣上碟,配有沙嗲醬,趁熱食完先發現唔記得影相5.龍眼冰 特飲系列,值得一提係跟套餐嗌唔洗加錢6.凍檸茶茶味好香,好濃$248 無加一肺炎肆虐期間,晚市依然好多人食

同朋友叫左個二人套餐,好抵食啊!
我哋揀左:
1. 海南雞飯
雞肉好滑 記得點黑醬油啊
枱面有碟仔同其他醬汁,方便客人

2.巴東牛肉飯
牛肉好好食,唔會好韌,亦唔痴牙
(最怕食牛肉食到要搵牙籤撩牙
味道比之前無咁辣,應該因應了客人的口味調整過

巴東牛肉

3.馬拉盞炒芥蘭
味道唔錯,蝦醬味好香,今次係芥蘭苗,唔會有渣
4.串燒x4
熱辣辣上碟,配有沙嗲醬,趁熱食完先發現唔記得影相

5.龍眼冰
特飲系列,值得一提係跟套餐嗌唔洗加錢

6.凍檸茶
茶味好香,好濃

$248 無加一

肺炎肆虐期間,晚市依然好多人食
巴東牛肉
  • 巴東牛肉飯
2020-01-27 480 瀏覽
2020 年一月四日星期六晚 元朗夜遊揀左間黃色小店係西菁街打證旗號:黃藍是政見 黑白是良知揀左二人套餐$248 唔貴嘅套餐價套餐有有串燒 兩個飯或麵 又可以叫特飲上菜速度快 凍三色奶茶凍三劍俠 (黑糖豆漿涼粉)好特別嘅特飲 但兩杯特野冰略多同甜左d 串燒 兩雞兩豬 新鮮出爐馬拉盞炒通菜咖喱喇沙摻摻麵 米粉加油麵咖哩喇沙 湯底好濃郁配料有豬皮 魚片 蝦 豆卜 芽菜兩種麵 兩種口感 巴東牛肉椰漿飯飯有椰漿味好濃郁 牛肉唔老 又有咸魚仔點綴 整碟都夠份量黎元朗一定要試下馬拉風味小菜
2020 年一月四日星期六晚 元朗夜遊

揀左間黃色小店係西菁街
打證旗號:黃藍是政見 黑白是良知
揀左二人套餐$248 唔貴嘅套餐價

套餐有
有串燒 兩個飯或麵 又可以叫特飲

上菜速度快
凍三色奶茶
凍三劍俠 (黑糖豆漿涼粉)

好特別嘅特飲 但兩杯特野冰略多同甜左d

黎元朗一定要試下
馬拉風味小菜
2020-01-04
2020-01-05 447 瀏覽
今日一行10個人嚟到南香雞飯👭本身驚太多人好難等位但好快就有張大枱10個人坐落去都算坐到 講少少個環境先鋪頭比較細 有幾張枱開咗喺出面裝修都有啲心思 有啲懷舊嘅情懷🖼我哋就有啲人嗌咗海南雞飯 🐓配個細既中湯海南雞飯啲雞唔算多 飯就好多個油飯唔夠油 食落就會比較dry但加返佢啲酸甜醬料就幾開胃啲雞唔肥啱啱好 同埋唔會乾另外仲叫咗肉骨茶個味道好濃郁好入味除咗個飯仲有又油條啲肉又夠多好夠飽另外咖喱惨惨麵好好夠椰香🍜好足料啦有魚片有蝦同埋佢啲麵係撈埋左油麵同埋少少米粉叫咗一個蛋椰咖央多好大舊牛油喺裏面同hon得啱啱好甜甜地好香 值得一試💗呢度嘢飲都好多選擇如果飲就有半價薏米水就夠清新 又健康可以解油膩個美祿恐龍好足料好濃郁🦖另外仲叫咗三劍俠佢係有涼粉豆漿同埋黑糖 好特別🥛飲三劍俠嘅時候呢 要督少少落個底度如果唔係就會比較淡呢度價錢呢個質素性價比都好高🌟推薦大家嚟食👍🏻👍🏻👍🏻
今日一行10個人嚟到南香雞飯👭

呢度價錢呢個質素性價比都好高🌟
推薦大家嚟食👍🏻👍🏻👍🏻
2020-01-05
2020-01-05 248 瀏覽
今日同隊友練完波一行十人唔知食咩好唔知邊個提議 食海南雞好無一致同意 就起行去南~香~雞~飯~由於人太多我地坐左張大枱但都係略嫌有啲逼咁就叫野食啲野飲都幾特別我地主要都係叫左薏米水 三劍俠同美祿恐龍薏米水就好足料三劍俠 好香黑糖味美祿恐龍真係好失望佢就係一杯 好甜既美祿我懷疑 佢只要有一半既冰融左我就又可以又飲多杯美祿咁我自己就食咖哩雞配椰香飯我真係覺得好蝕啊椰香飯加左椰 咁會肥左但係我食就食唔到椰味 失望個咖哩雞係ok ge 咁岩俾左隻雞鎚我 開心但加加埋埋得三舊肉好快食晒🥺其他隊友叫左肉骨茶 都好香既仲有喇沙 同 海南雞個海南雞份量真係少左啲總括而言不割 文宣過左時都不割 不完美可接受但要改善下次再黎希望可以更新番日程表
今日同隊友練完波
一行十人
唔知食咩好
唔知邊個提議 食海南雞好無
一致同意 就起行去
南~香~雞~飯~

由於人太多
我地坐左張大枱