--------📍拉麵小店 -- 博多拉麵別天神🍜好耐之前食過一次 今日再次光臨💛💛😭大家多多支持呀!!--------⭐蝦味噌豚骨湯麵($85)之前試過豚骨湯 今次就試下蝦味噌湯底😍😍蝦湯飲落味道好鮮好正😍重點係唔咸 飲完都唔會口渴👍拉麵係幼身 煮得好彈牙 又掛到湯 啖啖充滿蝦味💛配菜有粟米 蝦仔 叉燒兩大塊 溏心蛋~叉燒係半瘦叉 小編最中意😝溏心蛋滑捋捋 好食!👍--------⭐小龍蝦蟹子沙律($35)小編好中意呢個小食👍龍蝦仔有好大粒 又夠爽😍沙律食落酸酸地好開胃 之後慢慢有陣微微嘅wasabi味攻出黎😂😂好特別😝-------總括黎講食物唔錯 店員有禮 不過店面坐位唔多 繁忙時間可能都要等下位🙊但黃店值得支持呀!💛-------價錢:$115-------評分(10分滿分)賣相:7味道:8環境:7性價比:7回頭率:8-------店鋪資料名稱:博多拉麵別天神地址:北角書局街22號地下前往方法:北角站A2出口

📍拉麵小店 -- 博多拉麵別天神🍜
好耐之前食過一次 今日再次光臨💛💛😭大家多多支持呀!!
--------
⭐蝦味噌豚骨湯麵($85)
--------
⭐小龍蝦蟹子沙律($35)
價錢:$115
-------
評分(10分滿分)
賣相:7
地址:北角書局街22號地下
前往方法:北角站A2出口
2019-11-08
2019-11-09 21 瀏覽
路過北角,入來一試。售賣機在門口,全自動化,跟著找個座位坐下。明太子沙律,好吃。拉麵也算不錯,麵底幼身,真的令人懷緬福崗的風味,雞味蛋黃半熟,算是在北角街頭上好的一間拉麵店。
2019-11-07 23 瀏覽
最近香港嘅問題頻頻出現,大家揀食嘢嘅時候,小心都會根據自己心目中想食嘅「顏色」去挑選食店。一睇裏面嘅裝修就知道店主一定好支持香港,所以好多人身體力行支持。蝦味㬝拉麵配料基本上和豚骨拉麵一樣,只是多了粟米和面頭撒上鮮紅色的蝦乾以及湯底是用蝦餚成的湯底,有濃濃的蝦味。除左野食好味,服務都盡見心思。例如bar枱下設有掛鈎,方便客人放置隨身物品。食完野想抹嘴但無帶紙巾?唔使擔心!枱起頭就會見到一盒面紙倒掛著,可以隨時抽幾張用,真係好體貼啊!只要讚好佢哋嘅專頁,仲可以有毛巾送添。

2019-10-29
10 分鐘 (堂食)
  • 小龍蝦蟹子沙律
2019-11-07 43 瀏覽
喺新光戲院睇完戲,一出黎見到對面馬路有間食日本拉麵叫《別天神》嘅餐廳就入去試下。入座前要喺門口自行㩒飛攞位。店面唔大,全部都係bar枱,適合情侶或二人進餐。先食個前菜「蟹籽小龍蝦沙律」。沙律入面真係有幾粒小龍蝦。旁邊擺左紫菜。將蟹籽小龍蝦沙律包入去紫菜入面一齊食,紫菜好脆,蟹籽一咬就爆開,好有口感。跟住食個餃子,點埋漿汁食,酸酸的,很開胃。豚骨拉麵湯底呈奶白色。有三塊豚肉、大量木耳和蔥花,還有兩隻溫泉蛋。平時食拉麵剩係得半隻溫泉蛋,成日食完半隻都覺得唔夠喉,呢度竟然有成隻蛋食,真係令人驚喜!麵質軟硬適中,有口感。
喺新光戲院睇完戲,

跟住食個餃子,點埋漿汁食,酸酸的,很開胃。

2019-10-29
10 分鐘 (堂食)
2019-11-04 31 瀏覽
放工係北角上堂,因為得半小時,於是係樓下急食左個DINNER,6點去到,剛開門。叫左個別天神套餐($105),選了食豬骨湯底,個餐可以選沙律OR煎餃子。餃子同個拉面都上得好快,剛食完個餃子無耐就上個拉面,拉面個湯底不咸,但有淡淡的豬骨味,有兩塊肉,不肥而且好淋身,個面就軟硬適中。餐廳台上有D辣芽菜可以任加,放係拉面OR就咁食都好食好爽脆。不算好辣,但同朋友一邊CHAT一邊食,就會不自覺地偽咁食。有凍水OR凍茶自己添,食完個面,飲杯凍野,舒服晒
放工係北角上堂,因為得半小時,
於是係樓下急食左個DINNER,
6點去到,剛開門。

叫左個別天神套餐($105),選了食豬骨湯底,
個餐可以選沙律OR煎餃子。
餃子同個拉面都上得好快,
剛食完個餃子無耐就上個拉面,
拉面個湯底不咸,但有淡淡的豬骨味,
有兩塊肉,不肥而且好淋身,
個面就軟硬適中。

餐廳台上有D辣芽菜可以任加,
放係拉面OR就咁食都好食
好爽脆。
不算好辣,但同朋友一邊CHAT一邊食,
就會不自覺地偽咁食。
有凍水OR凍茶自己添,
食完個面,
飲杯凍野,舒服晒
2019-11-01
2019-11-03 34 瀏覽
少少傳統,而且位於北角新光戲院對面的細細間拉麵。位置不多,全部都是bar 枱設計。只賣兩種拉麵,分別是豬骨和蝦味噌的口味。有套餐和單點,套餐可配小龍蝦蟹籽沙律和餃子。即煎餃子由於是即煎餃子是皮薄餡靚,夠熱辣辣!豚骨拉麵首先,拉麵的分量不多,但是咬口十分彈牙。原來是以日本製的麵粉製造而成。濃郁的奶白色的豚骨湯底,嗅到香氣十足。做到濃而不油。义燒肉質細嫩。木耳絲很爽口。蝦味噌拉麵半熟流心蛋好配合櫻花蝦乾和粟米粒。湯底加了蝦油和蝦香氣,讓單純的豚骨湯更濃烈和加添獨特的味道。同場加映:可以再自行加入不同調味料,可再自行調教口味濃淡。味道如何就等大家自行嘗試。

即煎餃子
由於是即煎餃子是皮薄餡靚,夠熱辣辣!

豚骨拉麵

蝦味噌拉麵

2019-11-03 43 瀏覽
今天放工後約了舊朋友在北角吃拉麵。門口掛的燈籠很有日本風味,這間拉麵面積不大,只有大約十個座位。這裏是自助點餐,可以單點,也有套餐,我和朋友各自點了一個套餐。⭐️蝦味噌豚骨湯麵$115套餐配餃子。餃子外皮煎得不夠脆,不過裡面足料。拉麵上面灑了一些櫻花蝦,增加口感。麵條是幼麵,湯頭不過不失。⭐️豚骨湯麵$105最特別之處是溏心蛋,晶瑩剔透,呈膏狀,很好吃。麵條份量不少,價錢不算貴。小龍蝦蟹籽沙律包紫菜吃,是開胃的前菜。

今天放工後約了舊朋友在北角吃拉麵。

⭐️蝦味噌豚骨湯麵$115
餃子

套餐配餃子。餃子外皮煎得不夠脆,不過裡面足料。
蝦味噌豚骨湯麵
蝦味噌豚骨湯麵

⭐️豚骨湯麵$105
最特別之處是溏心蛋,晶瑩剔透,呈膏狀,很好吃。
豚骨湯麵

麵條份量不少,價錢不算貴。
小龍蝦蟹籽沙律

小龍蝦蟹籽沙律包紫菜吃,是開胃的前菜。
2019-11-03 17 瀏覽
每日放工一落船都會經過呢間拉麵店,呢間鋪頭開咗喺北角碼頭附近,鋪頭唔算大,望落得10個單頭位左右。門口有一部自助落單機器,可以用八達通Visa Apple Pay等付款,記得拎返張單,如果要現金比嘅話都可以通知店員。其實都唔係好記得個拉麵叫咩名,因為個名實在幾長,但係糖心蛋係賣飛佛,湯底都真係濃郁,油膩感唔重。印象比較深嘅反而係佢哋嘅配菜,辣芽菜同埋蒜蓉、芝麻都可以比客人自行添加,加咗落去風味大增店舖嘅牆上有香港人同街坊留言、互相鼓勵,好似仲有免費卡片套派發,支持吓

2019-11-02 20 瀏覽
下班後,一出地鐵,走幾步見到一間不太起眼的拉麵店,認得這家店的格局及佈置,很多地方都有分店,主打九州的博多拉麵。而博多拉麵應該是最多人認識的拉麵之一,最出名是那幼麵底以及豬骨湯底。偶爾也很想吃一碗正宗的豚骨湯拉麵,既然自己一個人,反正拉麵吧檯的座位模式,也是一人前,一個人的晚餐,也不會尷尬。先決定吃什麼,就下單點餐及付款,那就坐下來等吃了。兩款麵的湯底,選擇不多,不用想很久就決定了。別天神拉麵:湯底主要材料是豬骨熬製,奶白色的豚骨湯底,香濃且不油膩。雖然麵條幼細的,但是麵條仍然是靭的,挺有口感。半熟的流心蛋,木耳絲、蔥花及數片日式火炙叉燒,我自己再額外加添辣芽菜及紅薑絲調味。叉燒薄片,但經火槍炙過,挺香口的,尤其是油脂的部份。煎餃子:套餐可配一客餃子或沙律,但感覺配煎餃較適合。煎餃子的平底煎爐是平日在日式拉麵店見到的那種,店員把餃子排得整齊,下油煎,很快便熟透了。煎得香口。一咬下去很Juicy,豬肉蔬菜餡料本身已經夠味,不用蘸醬油也可。
叉燒薄片,但經火槍炙過,挺香口的,尤其是油脂的部份。
博多拉麵別天神是近期最為熱門的拉麵店🍜,每次去到都需要輪侯,雖然只是一間小店,食物款式不多,不過客人吃的是良心和感情。大家今天吃了嗎?支持良心企業不用多說,多幫襯就可以了。.🍴別天神套餐($105)Hakata Style Ramen Set拉麵🍜是豚肉口味,🥣湯底是呈奶白色的豬骨湯🐷,味道不突出,口味偏淡。🐷日式叉燒半肥瘦,口感不錯👍🏻,不會太肥膩。🍜 拉麵份量剛好,麵質煙韌有咬口,配菜有䓤花雲耳🌿,🥚糖心蛋流心程度高,十分滿意!.套餐還配上一個小龍蝦蟹子沙律🦞🥗,清新可口,零負擔,是一個不錯的開胃小食😍。
🍴別天神套餐($105)
Hakata Style Ramen Set
今天去拉麵來, 好久沒有吃拉麵, 十分懷念日本的味道, 滿口蔥花豬骨湯底, 滿滿的口感~!在北角地鐵上面的店舖, 地方很容易找, 店面雖然小小的, 但坐得舒服, 而且氣氛溫暖.叫了一份套餐, 有一份前菜, 可以選擇餃子或小龍蝦蟹子沙律, 我選了後者, 有彈牙肉肉又有脆卜卜蝦子, 口感十足, 配上脆口紫菜, 好開胃又好吃.要了一份櫻花蝦拉麵, 好鮮美小蝦, 配啖啖麵, 真係好滿足.店內仲有冰水, 芽菜, 蒜泥等免費供應,

店內仲有冰水, 芽菜, 蒜泥等免費供應,
今日專登過嚟北角, 試下呢間小店嘅拉麵別天神, 別天神有幾間分店, 朋友住喺附近所以 就嚟試下北角呢間分店, 鋪頭喺正新光戲院隔離, 地鐵一出行一分鐘就到喇鋪面細細, 大約只係坐到十個人左右但係呢就有最日本嘅感覺, 可以用卡或者八達通喺出面部機度買咗個 嘢食, 再等位跟住將呢張飛交畀店員, 我哋兩個人首先叫咗 一個套餐加一個拉麵, 好快就先嚟咗一個 小龍蝦沙律, 同埋套餐嘅四隻餃子, 店員都好細心, 當我哋食曬啲小食就嚟兩碗拉麵小龍蝦沙律好好食,啖啖都有小龍蝦餃子煎得好香口, 食完之後即刻encore多一客六隻...haha講返最重要嘅拉麵 朋友嗰碗係有蝦嘅拉麵, 我就食最普通嘅 豚肉 拉麵拉麵嘅軟硬適中係我鍾意嘅軟硬度, 湯底係濃濃嘅豬骨味, 仲有好多配料隻蛋又超級流心,好好食不得不提係佢呢度有個芽菜, 有啲辣但係任你食好開胃下次都會嚟幫襯呢個有良心嘅小店
鋪面細細, 大約只係坐到十個人左右
小龍蝦沙律好好食,啖啖都有小龍蝦
不得不提係佢呢度有個芽菜, 有啲辣但係任你食好開胃
下次都會嚟幫襯呢個有良心嘅小店
2019-10-24
15 分鐘 (堂食)
2019-10-26 37 瀏覽
近期黃色餐廳大受歡迎,我就當然要來幫襯下啦拉麵嘅選擇其實唔多,只有兩款,第一款係豚骨湯面而令一款係蝦味㬝豚骨湯麵呢部機就係負責收錢㗎啦,喺螢幕上面揀選你想食嘅拉麵,俾錢嘅形式分別可以係信用卡或者八達通都得依家食拉麵仲可以換禮物添每次見到呢塊牆,我都有一絲絲嘅感動,香港人,真係要加油調味料就放晒喺台面仲有教學可以整出隱藏口味添,分別有特辣同特濃,跟足說明書去做就得㗎啦沙律由小龍蝦肉和蟹子混合而成,呈半球體狀,而每啖沙律都食到小龍蝦肉,果然夠晒真材實料而家喺instagram 上傳鋪頭照片,再tag返五個朋友,仲可以得到別天神日本毛巾一條添
近期黃色餐廳大受歡迎,我就當然要來幫襯下啦
依家食拉麵仲可以換禮物添
每次見到呢塊牆,我都有一絲絲嘅感動,香港人,真係要加油
調味料就放晒喺台面
2019-10-19
在香港處於這個亂世的時代,能夠不顧後果,表明自己立場的是真正的勇者。而位於北角這間別天神拉麵,雖然面積不大,但老闆擁有的卻是無比強大的正義感!站在門口已經看到牆壁上貼滿香港人的願望,而凡惠顧就可以穫得有RFID功能的卡套,讓香港人可以在作戰同時,好好保護自己的個人資料,十分窩心。食物水準方面,全店只有兩款拉麵供選擇,但貴精不貴多,豚骨湯拉麵和蝦味噌豚骨湯拉麵,兩款湯底都非常濃郁,且因爲沒有味精,所以把湯通通喝完都不會有口渴感,十分難得~而煎餃子與小龍蝦蟹子沙律這兩款小吃,都很好吃!最驚喜的是沙律裡面幾乎時啖啖肉,而蟹子讓整個沙律口感提升好幾度,是必吃品!兄弟們,一起在這個充滿愛與支持的拉麵店補充體力後,再出發為香港一起努力吧!

2019-10-18
2019-10-23 46 瀏覽
夜麻麻放工成9點幾10點先至食晚飯知道呢度有間幾出名的拉麵舖就來試下啦😋一入去就feel到好日本式的格局長長窄窄的通道 得一行bar枱配圓凳先係門口買野食出飛仔,交俾師傅先坐低呢個高度望入廚房,睇住師傅個背影感受一下係日本的感覺茶係自助斟的,有紅薑/芝麻之類的俾你任加紙巾第一眼唔覺有,原來係頭頂😂叫左個拉麵配龍蝦沙律的set $105個龍蝦沙律幾好食份量叫剛剛好至於個拉麵都好好味!😋👍🏻👍🏻👍🏻個豚骨湯濃而不膩!糖心蛋煮得剛好融融地🤤麵同叉燒都ok,係幼身麵10點幾坐係咁嘅風格的拉麵舖都幾好feel,幻想下自己係日本都得😆
夜麻麻放工成9點幾10點先至食晚飯
知道呢度有間幾出名的拉麵舖就來試下啦😋

一入去就feel到好日本式的格局
長長窄窄的通道 得一行bar枱配圓凳

先係門口買野食出飛仔,交俾師傅先坐低
呢個高度望入廚房,睇住師傅個背影
感受一下係日本的感覺

茶係自助斟的,有紅薑/芝麻之類的俾你任加
紙巾第一眼唔覺有,原來係頭頂😂

叫左個拉麵配龍蝦沙律的set $105
個龍蝦沙律幾好食份量叫剛剛好
至於個拉麵都好好味!😋👍🏻👍🏻👍🏻
個豚骨湯濃而不膩!糖心蛋煮得剛好融融地🤤
麵同叉燒都ok,係幼身麵

10點幾坐係咁嘅風格的拉麵舖
都幾好feel,幻想下自己係日本都得😆