2019-07-16 23 瀏覽
最近熱話激安係香港鬧市開幕,同一商場入面仲有uniqlo 同 GU,慰藉唔少香港人嘅日本癮,可以自製日本一天遊,再食埋個壽司或者拉面就襯晒喇。激安太多人未去倒,食住拉面先絕不困難,記得早前曾經幫襯過阿士里道分店嘅別天神,今日試下旺角先。同樣柯打兩客拉麵套餐,一個豚骨湯面,一個蝦味噌豚骨拉麵,套餐包括餃子或小龍蝦蟹子沙律。豚骨湯底豚骨味濃郁,用高壓煲長時間熬製,拉麵軟硬度適中,配合叉燒,糖心蛋,木耳絲及香蔥,簡單又地道,叉燒較瘦,喜愛半肥瘦嘅未必習慣,糖心蛋則是萬人迷般,喜歡那流動,軟軟的蛋黃及蛋白!另一碗係蝦味噌豚骨拉麵,湯頭以豚骨湯使基底再加蝦味噌,味道似蝦膏味香濃,面頭鋪滿粒粒櫻花蝦,配上粟米粒,青蔥及溫泉蛋色彩繽紛,湯味再豚骨湯濃郁,與青蔥同吃中和一下超正。想一讚小龍蝦蟹子沙律,與紫菜一齊食很清新!

想一讚小龍蝦蟹子沙律,與紫菜一齊食很清新!
2019-07-13
喺旺角行街見到呢一間細細間嘅拉麵店,格局好似日本嘅拉麵店咁,而且係用八達通自助買飛,感覺幾似日本小店,所以同朋友入咗去試啦。我哋一人叫咗一個餐,因為可以分享黎食下唔同味嘅拉麵。我要左別天神套餐,朋友要咗湯味增套餐,我哋分別叫咗餃子同埋小龍蝦沙律。餃子份量都幾多喎,有成四隻,餃子皮薄餡靚,個仔煎得幾香,有日式風味。小龍蝦沙律好足料,真係食到小龍蝦肉,而且唔紫菜包住啲沙律嚟食,感覺幾清新,唔會好肥膩。先講一下拉麵先,感覺冇乜味精,算係比較淡新嘅拉麵,但係啱晒我呀,因為唔鍾意食太濃味嘅拉麵,而且飲多幾啖湯都唔覺得好口渴。日式叉燒入口即溶,而且好夠味,最欣賞係蛋竟然有成一隻咁多抵讚。

2019-07-13 28 瀏覽
今日放工,跟老公到旺角逛街,然後就在附近找東西吃。今日天氣很熱,不想吃飯,剛巧經過一間拉麵店,我說不如就吃這間吧。這間拉麵店很有日本的感覺,門口有一個點餐機。這裏地方不大,只有十多個座位。就像日本小小的拉麵店一樣,座位下面有一個鈎,可將自己的袋掛在上面。先來的是兩款小食,其中一款是小龍蝦蟹子沙律。 這個沙律細細份,小龍蝦及蟹子打成蓉,入口吃到龍蝦的味道,咬落卜卜聲,是蟹子的口感,好食。另一款小食是餃子,餃子煎得很好,入口很香,還帶一點點肉汁,感覺很好。老公點的是豚骨湯麵,他說這裏的豬骨湯味道非常濃。拉麵上有 一隻切開的半熟蛋,兩塊叉燒,一些木耳及蔥花。叉燒大塊,不肥,木耳爽口,半熟蛋的口感亦做得剛好。拉麵是幼身的,入口煙韌,不會煮得過淋,不錯。我點了一個數量限定的蝦味噌豚骨湯麵,這個湯麵樣子也不錯。有一隻切開的半熟蛋,櫻花蝦,叉燒,粟米及一些蔥花。這裡的豬骨湯底是用豬骨加水,然後再用壓力煲淆製幾個鐘而成的,不加任何味精,怪不得入口味道很濃,一點也不鹹。我這碗拉麵還有日本味噌及櫻花蝦的味道,但味道亦不是太鹹,很鮮味。這間小店的拉麵味道很不錯,價錢抵食,地點又方便,下次會再來的。

2019-07-12
2019-07-13 22 瀏覽
博多拉麵別天神,在香港有很多間店鋪,今日晚上同朋友在旺角,發現山東街有一間,馬上去食個拉麵餐吧。細細間的拉麵店,坐在吧台上一目了然,可以見到拉麵師傅如何煮麵,跟傳統日本店鋪沒兩樣分別,有自助點餐機,如果有jcb 卡,更可無限添加麵底!🍜豬骨湯麵博多拉麵是指以濃郁的豬骨湯,配上細麵,是日本三大拉麵之一,呢碗拉麵正正代表正宗的博多拉麵,超濃白湯,飲起上來豬骨濃郁,鮮甜順口,膠質豐富而且唔會油膩,配上幼身拉麵,更是無以倫比。🍜蝦味噌豬骨湯麵呢碗拉麵同豬骨湯拉麵最大分別是加了味噌,蝦味噌令本來已經美味的湯,增添了一份海鮮味,顯得更加完美👍。叉燒軟㝝入味,糖心蛋也做得出色。🥟餃子食拉麵最佳配搭,皮薄而且煎得脆,肉餡鮮嫩。🦞小龍蝦蟹籽沙律用紫菜包住沙律黎食,可以品嘗到美味小龍蝦肉和粒粒的蟹籽,口感特別。餐廳在湯底的確下了不少功夫,用足材料和時間,連水也十分講究,想在香港想食個正宗的博多拉麵,呢間別天神是個不錯的選擇😍。

🍜豬骨湯麵

🍜蝦味噌豬骨湯麵

🥟餃子

食拉麵最佳配搭,皮薄而且煎得脆,肉餡鮮嫩。

🦞小龍蝦蟹籽沙律

2019-07-09 32 瀏覽
今日小編見到朋友去左日本旅行,食拉麵好似好正甘,搞到我都想食。所以心動不如行動,今晚一於食拉麵,頂下旅行癮。餐廳採取自助方式,可以自己添茶,仲有各款調味料比你用。🍜豚骨拉麵 - $78湯底濃郁,食得岀真係用心落足料熬製而成。奶白色既湯吾係因為加左牛奶或cream。🍜蝦味噌套餐 - $115有餃子同沙律。叉燒厚身,個肥度小編幾喜愛,因為偏瘦。櫻蝦甜甜地,同個味噌幾夾,同幾特別。🥟餃子🥗蟹籽蟹肉沙律意想不到的好味,口感彈牙,幾多蟹肉。

餐廳採取自助方式,可以自己添茶,仲有各款調味料比你用。

🍜豚骨拉麵 - $78

🍜蝦味噌套餐 - $115
有餃子同沙律。
叉燒厚身,個肥度小編幾喜愛,因為偏瘦。
櫻蝦甜甜地,同個味噌幾夾,同幾特別。

🥟餃子

🥗蟹籽蟹肉沙律
意想不到的好味,口感彈牙,幾多蟹肉。
2019-07-09 48 瀏覽
又來了吃日式拉麵了!前陣子到尖沙咀吃過一次,這次光顧旺角分店來試試其水準。店舖面積細小,只能容納約十個座位,感覺跟在日本街頭吃的拉麵店很相似,所以好有feel喔( ´▽`)店只提供兩款麵食,客人先透過點餐機點餐,然後進內就座,店員隨後便會遞上食物。跟朋友點了豚骨及蝦味噌湯麵各一碗,其中一份點了套餐(配餃子4隻及小龍蝦蟹籽沙律一份)小龍蝦蟹籽沙律沙律小小的一份但裡面都有好多蝦肉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餃子煎得香脆。豚骨湯麵豚骨湯湯頭調味適中,不會過咸,麵條亦煮得剛好,不會過硬或過淋。蝦味噌豚骨湯麵重口味朋友更喜歡這碗,因為更濃味,哈哈。即使座位少也沒有讓立刻客人吃完麵就走,欣賞喔(*¯︶¯*)

小龍蝦蟹籽沙律

沙律小小的一份但裡面都有好多蝦肉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
餃子煎得香脆。

蝦味噌豚骨湯麵

重口味朋友更喜歡這碗,因為更濃味,哈哈。

即使座位少也沒有讓立刻客人吃完麵就走,欣賞喔(*¯︶¯*)
2019-07-07
5 分鐘 (堂食)
  • 小龍蝦蟹子沙律
2019-07-09 16 瀏覽
超人氣拉麵開咗都好一段時間,依然係有咁多人嚟朝聖,等咗一陣間,都有位啦!好肚餓啊!蝦味噌豚骨湯麵 $85別天神套餐 $105[豚骨湯麵+餃子四隻+小龍蝦蟹子沙律]博多拉麵別天神出名超濃白湯底係用100%豚骨及純水熬製而成,所以拉麵湯底比平時外面食嘅清d,感覺無咁重味精同一d都唔油!溏心蛋每碗都比足全隻,加埋湯一齊食仲正!餃子脆脆哋 入面仲有啲肉汁最驚喜都係個小龍蝦蟹子沙律,龍蝦肉好足料,配埋蟹子口味好好,唔會太多沙律醬好清新

蝦味噌豚骨湯麵 $85

別天神套餐 $105
[豚骨湯麵+餃子四隻+小龍蝦蟹子沙律]
溏心蛋每碗都比足全隻,加埋湯一齊食仲正!

餃子脆脆哋 入面仲有啲肉汁

2019-07-07 24 瀏覽
今日旺角行到累,到博多別天神快速食碗麵,可以繼續shopping,地方雖然細,但五臟俱全,先在門口自助買票,揀自己喜歡的食物,簡單直接,幾好。真係幾簡單,只有2款麵,可以選套餐多2个小食,當然可以另選小食和飲品啦。我們買2款各1,其中一份是套餐,先上小龍蝦蟹子沙律,用紫菜包住沙律一齊食,小龍蝦彈牙,味道偏濃,咬爆蟹子,有少少腥味,但整體配合不錯。另一小食是煎餃子,煎得少少脆嘅皮底,點上醬汁,味道正常。到主菜叉燒豚骨湯麵,濃郁豬骨湯底,麵偏霖,叉燒夠霖,配上爽口木耳絲、半熟蛋、還有紫菜同蔥花,整體配合不當,如果喜歡食蛋,就要叫套餐,因為單叫係冇蛋嘅, 或者加錢買蛋。蝦味噌叉燒豬骨湯麵,有很多櫻花蝦在叉燒上,其他食材整體口感一樣,主要分別在於蝦湯底,濃而帶鮮味,味道偏重的人,會喜歡。環境雖然不大,但好有日本feel,人人坐bar 枱,近距離接觸厨師,單点是七八十蚊,套餐只是加多30蚊,有2款小食。

2019-07-06 18 瀏覽
係旺角搵到間裝修風味跟足傳統日本拉麵食店,全BAR台。炎炎夏日,餐廳冷氣好夠涼值得一讚。別天神拉麵套餐其實呢到所有湯底都係豬骨濃湯底,如果想濃味D有拉麵汁,辣芽菜等可以自行調味。都幾特別,岩晒我呢D重口味人士。湯底濃麵底份量都多。日式叉燒好淋,仲有粒溏心蛋。8/10除左拉麵之外,仲有蟹肉沙律,沙律好甜好清新,仲食到有幾舊蟹肉。9/10仲有一份餃子都幾好食,煎到皮脆肉嫩有肉汁。8/10蝦味增拉麵呢個麵係豬骨湯底上加上蝦籽調味,整體上其他差唔多,係多左一份鮮蝦味道。8/10

別天神拉麵套餐

仲有一份餃子都幾好食,煎到皮脆肉嫩有肉汁。8/10

蝦味增拉麵
2019-07-06 18 瀏覽
食左豚肉拉面75元及蝦拉面套餐115元套餐可選餃子or蟹籽沙律。套餐選左餃子,有4隻,所以我們額外叫左個蟹籽沙律35元。蝦湯濃郁,面質硬度適中,加埋拉麵胡椒 同芝麻 就再帶出味道層次。櫻花蝦夾埋面食就夠香。豚肉夠厚身同夠林。面的份量多,每個面也有開左邊的流心蛋。紫菜包蟹子沙律夠清新。餃子即使放一陣 外皮都係脆既,仲有紙巾盒係上面 好貼心,茶係麥茶,仲有要讚賞一下個芽菜,好好味,好入味,可以自取食。
食左豚肉拉面75元及蝦拉面套餐115元
套餐可選餃子or蟹籽沙律。
套餐選左餃子,有4隻,所以我們額外叫左個蟹籽沙律35元。

櫻花蝦夾埋面食就夠香。
豚肉夠厚身同夠林。
面的份量多,每個面也有開左邊的流心蛋。
紫菜包蟹子沙律夠清新。
餃子即使放一陣 外皮都係脆既,
仲有紙巾盒係上面 好貼心,
茶係麥茶,
仲有要讚賞一下個芽菜,好好味,好入味,可以自取食。
2019-07-05
2019-07-05 164 瀏覽
之前經過尖沙咀亞士厘道見到有間細細間既拉麵鋪開左, 門口格局同日本個d一模一樣所以咁記得~ 前幾日發現原來旺角都有間分店, 就係山東街! 今日臨番屋企就簡簡單單食個拉麵做晚餐🍜頭先上網睇下佢係咪新野係日本黎既, 點知原來係幾年前已經有第1間鋪係銅鑼灣, 而家仲有好多分店, 連美國都有!! 係見到尖沙咀分店之前真係無留意過佢估唔到細細間又幾猛料咁❗門口就係咁, 同日本一樣用自助點餐機。大胃人士請注意❗點餐機隔離貼左個優惠, 有JCB卡就抵啦, 可以免費加麵底仲要無限次。兩個人點左一人一個餐🍜別天神套餐🍜蝦味噌套餐煎餃子外皮厚度適中, 如果可以再薄d仲好~ 不過都煎到脆邊不錯!小龍蝦蟹子沙律依個好味比餃子特別, 紫菜比得唔姑寒, 絕對夠配個沙律❗食到小龍蝦肉既同時咬到1粒粒蟹子, 口感唔錯, 用紫菜包住黎食好夾豚骨湯麵豚骨湯味道好濃厚, 鋪頭標榜佢地既白湯底係用100%豚骨同埋水長時間熬煮出黎, 不加味精。飲落果然濃而不膩, 啖啖肉味呀仲有教人點樣調個自己想要既湯底出黎, 其中既辣芽菜係自家秘製!溏心蛋靚仔! 溏心狀態不錯蝦味噌豚骨湯麵係豚骨湯上加左一堆櫻花蝦, 原本濃香既湯底變得更加濃厚
估唔到細細間又幾猛料咁❗
門口就係咁, 同日本一樣用自助點餐機。

兩個人點左一人一個餐🍜別天神套餐🍜蝦味噌套餐
煎餃子
外皮厚度適中, 如果可以再薄d仲好~ 不過都煎到脆邊
不錯!

依個好味

溏心蛋靚仔! 溏心狀態不錯

蝦味噌豚骨湯麵
係豚骨湯上加左一堆櫻花蝦, 原本濃香既湯底變得更加濃厚
比較之下, 我中意依個湯底多d~ 推介

蝦味噌豚骨湯麵

唔係比少少你裝飾就算, 有一定份量所以先令到個湯更加香濃

麵底係直身既幼拉麵, 平時食開硬身少少既拉麵, 哩度麵既軟硬度都係我杯茶, 掛湯能力亦好好

個蝦味噌湯比我飲到就快見到碗底, 同埋佢本身1個麵既份量都好夠我飽lu~
2019-07-03
2019-07-04 13 瀏覽
係日本番黎都仲係好掛住日本拉麵🍜咁啱行過見到呢個咁繁榮既位有一間小店,好有日本元素~店內位置唔多,只有數個座位! 店內採用自助售麵機,成件事真係好日本小店😂😂😂我地要左一碗《蝦味噌豚骨拉麵》$85 加《味付玉子》$10呢碗麵上面既蝦仔多到不得了😂😂😂 其實我好唔中意食蝦仔(下次黎要走左佢😂😂😂)但係蝦仔好香👍🏻👍🏻👍🏻湯底好濃味~除左豚骨味之外仲有蝦仔味,蝦仔既鮮味令到個湯錦上添花🌺溏心蛋滷得入味,而且我都幾滿意佢既溏心程度👍🏻👍🏻《別天神套餐》$105套餐入面包左《小龍蝦蟹籽沙律》同《餃子4隻》我好中意佢地個沙律既調味同入面真係有好多小龍蝦肉👍🏻👍🏻👍🏻完全唔呃人!《餃子🥟》菜肉餃~《豚骨拉麵》湯味濃郁!但我比較中意食蝦味噌豚骨拉麵既湯底多d😂😂😂因為多咗蝦嘅鮮味呀嘛🤪🤪🤪店家好貼心,仲有紙巾比你👍🏻

係日本番黎都仲係好掛住日本拉麵🍜
咁啱行過見到呢個咁繁榮既位有一間小店,好有日本元素~

我地要左一碗《蝦味噌豚骨拉麵》$85 加《味付玉子》$10
溏心蛋滷得入味,而且我都幾滿意佢既溏心程度👍🏻👍🏻

《別天神套餐》$105
套餐入面包左《小龍蝦蟹籽沙律》同《餃子4隻》

《餃子🥟》
菜肉餃~

《豚骨拉麵》

店家好貼心,仲有紙巾比你👍🏻
  • 蝦味噌豚骨湯麵
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2019-07-04 8 瀏覽
這裡選擇不多,只有二款拉麵,1. 濃湯豚骨拉麵2.櫻花蝦湯拉麵如果轉慢煮的粉嫩叉燒就好了,這塊太瘦太鞋,口感比較粗糙拉麵內有大量的木耳,套餐中4隻餃子比單點的小了兩隻,有豬肉作及椰菜絲, 同平常吃的香港餃子基本是相同的,亦不是店家自製,可以說是沒有特色。但龍蝦沙律極推🤤❗️用料十分充足!每一啖都充滿小龍蝦和蟹子
這裡選擇不多,只有二款拉麵,
1. 濃湯豚骨拉麵
2.櫻花蝦湯拉麵
如果轉慢煮的粉嫩叉燒就好了,這塊太瘦太鞋,口感比較粗糙

用料十分充足!每一啖都充滿小龍蝦和蟹子
2019-07-03
2019-06-30 44 瀏覽
晚夜收工行街街,可能因為天氣熱既關係,好想晚餐食啲濕濕地既野,見到好多拉麵店,而呢一間聽朋友講過,好似吾錯,就去左呢間別天神到食啦。間鋪裝修到好似日本地道拉麵鋪咁,先買票,再坐底食。買左票就可以坐底啦,店員馬上會準備食物,先上既係一個小龍蝦沙律,好好味,用紫菜包住食重正,同女朋友一人一啖,都夠食既👍🏻食完一又車,拉麵就有得食啦。佢地既湯底係用豬骨,放入壓力煲長時間煲成,好濃味。兩個湯都好好味,麵好爽口彈牙,蝦味果個湯味道較濃,有少少海鮮味。而豬骨湯果個,食到好濃既豬骨味,非常好味。值得一提係個蛋,糖心蛋Feel,好好味,真係要食晒佢。食食下,個餃子都上菜啦,佢地吾會煎到好硬,入面好好多汁,正呀。成餐飯都好滿意,推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️

間鋪裝修到好似日本地道拉麵鋪咁,先買票,再坐底食。

豚骨湯麵

值得一提係個蛋,糖心蛋Feel,好好味,真係要食晒佢。

2019-06-25
2019-06-29 22 瀏覽
別天神自銅鑼灣開店後,不停開立分店,開到連旺角都有一家,我就忍不住去了試一試,看看質素有沒有如一般拉麵店一樣,分店越多,質素越墮。旺角店依舊如銅鑼灣店一樣,坐位非常狹窄,只有10個位左右,但就有一台非常先進的點餐機,可以用信用卡/手機付款,非常方便。食物:只有兩款選擇,一是蝦味噌,另外是豚骨,小食兩款分別是餃子跟薯仔沙律。蝦味噌湯底比較濃郁,配有非常多櫻花蝦乾吊味,口味非常濃郁。豚骨比較清淡,也沒有很濃的骨底奶香,比較適合喜歡清淡湯底的人。而麵底不會太韌,反而比較合香港人口味,不過就沒有硬度可選。溏心蛋帶甜,呈半流心狀,時間掌握得不錯。叉燒是那種比較有口感的,厚切,瘦肥比:7:3,沒那麼油膩。薯仔沙律是套餐配製,當中有蝦肉跟蟹籽,非常爽口彈牙,配上紫菜口感更多一重,味道也是甜中帶點咸的清新,不過就別想像它是有菜的沙律了呢!餃子比較普通,皮薄夾有普通的豬肉餡,如肚子未飽可以一試。目前旺角店還不算太多人,有興趣不妨試試。

食物:

餃子比較普通,皮薄夾有普通的豬肉餡,如肚子未飽可以一試。

目前旺角店還不算太多人,有興趣不妨試試。