2013-07-25 44 瀏覽
來過BO-LO’GNE不下五次食LUNCH SET12點到, 沒有太多人. 有FREE WIFI~每個SET都包兩半片的丹麥麵包上檯時還暖好新鮮, 趁暖立即再搽ANCHOR牛油, 濃濃的牛油味佈滿整個口腔.. 回味啊!雜菜湯非常足料, 幾乎有2/3都係菜, 1/3係湯.味道酸酸的, 開胃美味~這次ORDER了三文魚忌廉意粉. 好大一碟, 味道好"寡", 冇乜三文魚味. 又冇其它材料, 有D悶..餐茶點了熱檸水. 普通冇特別.而家惠顧仲有印花送. 儲夠可有野送或DISCOUNT~
來過BO-LO’GNE不下五次食LUNCH SET
12點到, 沒有太多人. 有FREE WIFI~
每個SET都包兩半片的丹麥麵包
雜菜湯非常足料, 幾乎有2/3都係菜, 1/3係湯.
味道酸酸的, 開胃美味~
餐茶點了熱檸水. 普通冇特別.
而家惠顧仲有印花送. 儲夠可有野送或DISCOUNT~
2013-06-30 58 瀏覽
一直都聽聞博洛尼亞的81層丹麥麵包好好食,見到有團購優惠( $40 購買$80 博洛尼亞現金卷,不包加一) ,立即買左2張,同朋友一齊去食^^除左丹麥麵包之後,佢仲有啲西式的食物例如意粉和日式食物例如咖啡豬扒飯。既然一心係想試佢的81 層麵包,於是就叫左一個煙三文魚碎蛋三文治(連厚切薯條)。先試厚切薯條,好熱,應該係新鮮炸出黎的。味道同其他餐廳的厚切薯條差唔多,正正常常。至於三文治,個81層丹麥麵包的確令我失望。一黎唔夠熱,二黎都唔夠脆。味道就好似烘熱左的排包一樣,甜甜地,只不過係無排包咁實,鬆軟小小。至於煙三文魚,略嫌份量唔足,每件三文治只係得小小的一塊,而味道就正正常常。碎蛋都係一樣,正正常常。如果以正價$88 去食呢一個晚餐,絕對係物非所值。不過值得一讚的係佢的服務態度唔錯,我地食完都冇吹我地埋單,而且有KEEP住幫我地加水。但係衛生就值得改善,係食飯其實一路有蚊唔知定烏蠅仔飛黎飛去。

碎蛋都係一樣,正正常常。

如果以正價$88 去食呢一個晚餐,絕對係物非所值。

煙三文魚碎蛋三文治
煙三文魚碎蛋三文治
2013-06-26
用餐優惠
團購
2013-06-26 37 瀏覽
這個星期日是個悠閒天, 原本訂下來的日程與開會安排, 都被那個沒有常理的外國人打亂了。不過這樣正好, 可以充分休息一下。之前才剛在法國回來, 時差問題令我疲累得很, 這個突然空檔令我可睡個好覺。醒來, 與親愛的和他的家人一同在沙田行街吃吃下午茶。在沙田新城市, 人來人往, 行街的人多, 吃下午茶的只是一般。不過就是這個下午茶時間, 店員特別提醒每人的最低消費是HK$70。心想, 餐廳都不是太旺, 而且下午茶時間, 也有這麽一個不便宜的最低消費, 其實想頭也挺大的。後來看見餐牌菜式單價動輒也HK$80-90, 心中已有盤算。餐廳以半Cafe形式經營, 主打是日式的意大利菜。意粉, 沙律, 意大利飯, 甜品, 咖啡等。點了一個意粉為主菜, 有一個套餐選擇, 加HK$20就可在餐湯, 多士或餐飲上三選其二。另一個套餐比這個再加多HK$10, 可在以上三款及雪糕之中四選其三。平時如以下午茶來說, 單單HK$20-30就可以吃到一個餐了, 沙田中心地帶果然貴過人。餐湯是意大利雜菜湯, 湯身略稠, 味道算是濃口。茄糕用料挺重, 雜菜不多。總括來說, 這只是中規中矩而已。親愛的友人就點上一個燒牛肉沙

親愛的友人就點上一個燒牛肉沙律。燒牛肉薄片, 圍上了原粒的黑椒, 是大批的現成用料, 沒有特別。沙律蔬菜組合公式, 再加上車厘茄。就是一個簡單的沙律, 可是索價超過HK$60。
而我的主菜就是這個拿破崙意大利粉。其實所謂拿破崙就是茄汁, 香腸, 火腿, 洋蔥, 香草及糖混合出來的醬汁。意粉用上的是普通三號粗幼的意粉。而意粉水煮時間有點過長, 令意粉質感彈性不足。意粉沒有應有可口感覺。而拿破崙醬汁有蕃茄鮮香, 但甜味有點過高。香腸好味也只是常見的普通香腸品種。香草味道被甜味蓋, 整體還都只屬一般。可是索價HK$80多元, 不值。
而友人的哥哥則點了三文魚沙律。基本上沙律的底跟親愛的那個燒牛肉沙律是沒有兩樣的, 只是將燒牛換成了煙三文魚吧!!
日式煎餃子, 是友人的媽媽點的, 我沒有吃, 但看那些餃子也不覺得是很突出的樣子吧!!

整體來說, 食物的表現都只是一般的水平, 口1是索價卻是如Pokka Cafe般動不動過百元一個人。對比質素如是, 就連餐廳店員也似茶餐廳式打衝鋒一樣, 如果說是閒日來休閒一下的話, 那便有點掃興了。再加上, 入座時強調的每人最低消費HK$70, 真有點令我反感。餐廳不如好好想想怎樣提高各方面的水平, 客人就會自自然的花多一點消費在你身上。
2013-06-23
2013-06-13 21 瀏覽
星期三咁岩要到沙田外勤工作, 搞掂晒D工作就約左好耐冇見既婷婷見面~~話說我地由幼稚園開始已經讀埋同一間學校, 直到中學為止XD果晚傾左好多野, 重拾珍貴既童年回憶, 真係好開心呢 2個女孩子一共叫左2個餐分別係青口海鮮意大利飯, 另一個係帶子炒意粉先講下餐湯 - 粟米熔忌廉湯先黎過呢度食既人都知呢度既湯好足本, 整個湯真係用左好多粟米再打成熔做湯,所以有好濃香既粟米味同口感個人覺得餐廳另一款磨菇忌廉湯更好味呢 可惜是日沒有......青口海鮮意大利燴飯 好味之作~ 青口好鮮味, 另有魷魚同蝦, 最鍾意隻蝦, 好好味呀 配呢個蕃汁意大利燴飯好開胃, 飯本身唔太濕身, 不過有點滯, 因飯裡面加左好多芝士黑松露帶子炒意粉 呢款來得較為清淡, 黑松露、帶子加上野菌一向係絕配帶子煎得好香口, 咬落彈牙, 唯獨意粉較為油身來到餐飲, 點了最愛既hazel nut caramel latte 跟餐仲有個甜品, 點左綠茶味雪糕, 只屬一般兩個人合共食左$350左右呢個價錢食到呢個質素既食物, 相當唔錯呢
話說我地由幼稚園開始已經讀埋同一間學校, 直到中學為止XD
果晚傾左好多野, 重拾珍貴既童年回憶, 真係好開心呢

2個女孩子一共叫左2個餐
分別係青口海鮮意大利飯, 另一個係帶子炒意粉

先講下餐湯 - 粟米熔忌廉湯先
所以有好濃香既粟米味同口感

個人覺得餐廳另一款磨菇忌廉湯更好味呢
可惜是日沒有......
粟米熔湯
青口海鮮意大利燴飯

青口海鮮意大利飯
黑松露帶子炒意粉

呢款來得較為清淡, 黑松露、帶子加上野菌一向係絕配
帶子煎得好香口, 咬落彈牙, 唯獨意粉較為油身

Hazel nut caramel
跟餐仲有個甜品, 點左綠茶味雪糕, 只屬一般
green tea ice cream
兩個人合共食左$350左右
呢個價錢食到呢個質素既食物, 相當唔錯呢
2013-06-05
10 分鐘 (堂食)
粟米熔湯
青口海鮮意大利飯
2013-06-12 37 瀏覽
行到沙田新城巿,唔知食乜好,就食博落尼亞,掛住佢地的81層Danish 麵包。我叫了咖哩豬排飯。豬排又乾又鞋,差。咖哩汁唔香唔辣。䉑里頭配泡菜,真的九唔搭八。太太叫了洋金菊花茶味道All day breakfast 只係得81層Danish 麪包好食,其他甚差
咖哩豬排飯
洋金菊花茶
太太叫了洋金菊花茶味道
All day breakfast

2013-06-01
洋金菊花茶
2013-05-26 5 瀏覽
之前食過呢度既早餐同晚餐, 今日放假終於可以試下SET LUNCH~首先當然有湯同麵包紅湯有濃郁蕃茄味, 麵包繼續保持水準, 多層口感, 軟得來又脆口~然後是主菜我們點了煙牛肉蕃茄天使面及帶子忌廉汁意粉煙牛肉很入味, 易咬帶子亦彈口, 好味~最後當然是我最欣賞的香滑奶茶~早午晚三餐都試過均能保持水準會繼續支持~

首先當然有湯同麵包

然後是主菜
我們點了煙牛肉蕃茄天使面及帶子忌廉汁意粉
煙牛肉很入味, 易咬
帶子亦彈口, 好味~

最後當然是我最欣賞的香滑奶茶~

早午晚三餐都試過
均能保持水準
會繼續支持~
2013-05-22
2013-05-24 9 瀏覽
數個月前和友人慶祝生日,已來了一次;當日只顧聚舊聯誼,沒有細味餐廳各項細節,印象中味道只是一般;昨晚太太提議來吃,原因是「未試過」,於是再來。今次認真吃了及品嚐,結論是:還有大量改善的空間。等位時間不算耐,跟我已是常客的「Pokka Cafe」,等三張檯實在幸福,但亦可知,不多人輪候,也可作某種反映。不過這想法太主觀,所以不作諸多猜想影響觀感。先揭開餐牌,發現就套餐而論,選擇不多,只有三個:於是點了「豬扒肉腸」那個餐($158) ,及「大蝦牛扒餐」($188) ;坦白說,連加一都要$380落樓,不便宜。點餐後,等了一會,女侍應忽然上前說「白湯沒有了」,樣子很不好意思似的;但我只關心那代表沒有餐湯嗎?她問我介不介意紅湯?我說還有其他選擇嗎?若沒有,除非不飲湯吧?否則沒有可以介意的餘地。女侍應表現有禮貌,但太拖泥帶水;發生問題,應第一時間告訴客人有何解決方法,而不是浪費時間。但這只不過是小問題。跟著湯來了,是雜菜湯,味道不錯,但很油。然後81層多士來了,熱熱脆脆的帶點甜,配上牛油,很可口。不過有一件小事想說:放多士的男侍應,一塊放在我跟前,一塊放在沒人坐的位置上,就只是放過一點便可以,為何

今次認真吃了及品嚐,結論是:還有大量改善的空間

跟著湯來了,是雜菜湯,味道不錯,但很油。
然後81層多士來了,熱熱脆脆的帶點甜,配上牛油,很可口。
不過有一件小事想說:放多士的男侍應,一塊放在我跟前,一塊放在沒人坐的位置上,就只是放過一點便可以,為何這小事也省回?

這時一個男職員忽然捧著一碟羊扒上前,問:「這是你們叫的?」我們搖頭否認,這明顯是落錯單;豈料他頓了一頓,問:「你地岩唔岩食?」這下子就令我皺眉了,首先落錯單可能是溝通問題,也不一定是侍應出錯,但出錯菜先不管價錢貴了,但明明不是我想吃的,怎可以為了「既然出左不如食埋佢啦」這個想法,而推銷給客人呢?還是那句:應該第一時間解決問題,把客人不要的菜推銷給回對方,大錯特錯!

好了,後來兩個餐終於來對了版。我和太太交換了一點吃,評價如下:
炸蝦:香口,還算好味;

牛扒:已是5成熟,但還是很難咬,肉味也不佳,絕非靚貨;

豬扒:本來很好咬口,也有點味,但不知是豬扒不新鮮還是調味有問題,酸的!

豬肉腸:好味 (其實不可能會很難吃吧這些合成食品)?
最後,來埋餐茶及甜品
甜品:味道不太甜,不錯,但叫不出名堂;

凍咖啡:沒啡味,不好喝。
服務:除了落錯單,及硬推銷之外,一般女侍應都態度很好,笑容甜美;為何只說女侍應?因為所接觸的男侍應都沒多笑容,最騎呢是有位戴眼鏡的,召喚他時,會展開舞步上前,不知該怎應對。

以同類餐比較,「Pokka Cafe」比這裡便宜,但還更好味!這餐廳只是那塊多士贏了,其他都給比下去!再說,我本身是「Pokka Cafe」8折會員,所以今次的經驗,坦白說,不太好。

根據本人喜好,餐廳不好,自當給負評;但我打算還給這裡一個機會,若再來,糾正,會給回正評;否則,定當負評!而且以後不會再來!
2013-05-23
10 分鐘 (堂食)
  • 多士
同朋友去沙田Dinner,見食評OK就試下......叫左一個卡邦尼意份同豬扒三文治.......+$15跟餐叫,可揀湯 / 多士......一客菜湯,OK!一客81層丹麥麵包,送上來係熱的,搽牛油,包甜甜地,勁正。主菜,卡邦尼意份,OK la~~~豬扒三文治,個包都係用81層丹麥麵包,所以好正,但塊豬扒同D 汁唔夾~~餐飲凍檸茶,正常~
同朋友去沙田Dinner,見食評OK就試下......

叫左一個卡邦尼意份同豬扒三文治.......

+$15跟餐叫,可揀湯 / 多士......

一客菜湯,OK!

一客81層丹麥麵包,送上來係熱的,搽牛油,包甜甜地,勁正。

主菜,卡邦尼意份,OK la~~~

餐飲凍檸茶,正常~

題外話/補充資料: 不用訂位,繁忙時間都唔多人。
2013-05-02
  • 81層丹麥麵包
2013-04-22 12 瀏覽
夜晚係沙田特別難搵野食...唔係話無野好食, 而係周圍都好多人等位.放工肚餓時, 真係好痛苦!!呢日放工因為要去睇旅行資料關係,去左沙田新城市食晚飯.行左個圈,發現呢間野無人等位 (雖然入面都唔少人),所以諗都唔諗就入去了.睇餐牌,見晚餐價錢大約$100-200,新城市入面食西餐來講都算係差唔多.叫左2個餐,一個貴d既西冷扒配薯菜,呢個餐連餐湯,包同埋白酒藍青口同甜品另一個餐就係忌廉白酒帶子意大利飯,加左杯green tea latte首先來既餐湯,包同埋白酒藍青口湯好普通,粟米味,冇乜料藍青口更加普通...都唔覺有白酒味...不過聽講係呢度最出名既麵包...就真係好得!!呢個包好似有80幾層,感覺似食牛角包,不過又冇咁肥膩連一向對麵包(特別方包)完全無好感既我都覺我好好味之後上兩個主菜1. 西冷扒配薯菜呢碟野係呢餐最失敗既一碟...牛扒話要7成熟,但結果係"比well-done更熟"牛扒又冇乜牛味...似係食緊好硬既漢堡扒...結果塊扒食剩一塊多d...仲要咁既價錢真係完全唔值...2. 忌廉白酒帶子意大利飯呢個飯唔錯,飯軟硬適中,帶子煎得剛剛好,又香又滑,份量亦唔少!!greent
夜晚係沙田特別難搵野食...
唔係話無野好食, 而係周圍都好多人等位.
放工肚餓時, 真係好痛苦!!

呢日放工因為要去睇旅行資料關係,
去左沙田新城市食晚飯.
行左個圈,發現呢間野無人等位 (雖然入面都唔少人),
所以諗都唔諗就入去了.

睇餐牌,見晚餐價錢大約$100-200,
新城市入面食西餐來講都算係差唔多.

叫左2個餐,
一個貴d既西冷扒配薯菜,
呢個餐連餐湯,包同埋白酒藍青口同甜品
另一個餐就係忌廉白酒帶子意大利飯,
加左杯green tea latte

首先來既餐湯,包同埋白酒藍青口
湯好普通,粟米味,冇乜料
藍青口更加普通...都唔覺有白酒味...
不過聽講係呢度最出名既麵包...就真係好得!!
呢個包好似有80幾層,
感覺似食牛角包,不過又冇咁肥膩
連一向對麵包(特別方包)完全無好感既我都覺我好好味

之後上兩個主菜

1. 西冷扒配薯菜
呢碟野係呢餐最失敗既一碟...
牛扒話要7成熟,
但結果係"比well-done更熟"
牛扒又冇乜牛味...
似係食緊好硬既漢堡扒...

結果塊扒食剩一塊多d...
仲要咁既價錢真係完全唔值...

2. 忌廉白酒帶子意大利飯
呢個飯唔錯,飯軟硬適中,
帶子煎得剛剛好,
又香又滑,
份量亦唔少!!

greentea latte
ok,幾好飲

甜品
賣相精緻,味道亦不過不失

下次來唔會再吃扒類...
其他應該都ok,
係沙田晚飯唔想等位既不錯選擇

2013-04-21 17 瀏覽
加埋一收成過二百蚊一個餐,客人坐到身貼身!麥當勞大家樂都唔駛坐到咁迫! 侍應好似好多但服務散慢!登記入坐不依次序!未食已經成肚氣! D麵包幾出名都係冇用!張檯咁細就唔好整到隻碟酒店用咁大個啦!D食物擺到出檯都唔夠擺...食物叫左個豬扒+肉腸套餐、魚柳三文治及雪糕玉桂蘋果甜品。冇錯個千層方飽係幾特別,但其他都係凍肉快餐式,仲要係大量生產果種質素。另外由於過份擠迫令到餐廳內通道非常夾窄,我坐位後就係通道,但距離對面檯張椅竟然可以不足一呎! 侍應就在呢個位不停捧著熱餐側身經過!嚴重對客人構成危險!
侍應好似好多但服務散慢!登記入坐不依次序!未食已經成肚氣!

2013-04-19
5 分鐘 (堂食)
1K
2013-04-18 18 瀏覽
很久,真的很久沒到沙田的新城市廣場了。一踏進去就覺得整個商場的格調都完成不同了,升格了太多,以致有點怕在這裡消費。但又不知可以到那裡吃午膳,所以就唯有選了一間認為尚可消費得到的餐廳來試試了。先來的是沙津因為用了日式酸麻醬,因此很開胃,作為前菜真的很好。而麵包可說是這裡的鎮店之寶真的很鬆化,還有一點甜,很易入口。不過,吃得出本身而已用了不少牛油來製這包,所以還是少吃為妙。主菜是帶子天使麵帶子算是夠鮮味,只是有一兩顆煎焦了一點,但仍可接受。而麵則腍了一點,如果可以維持一定的口感會更好。

先來的是沙津
因為用了日式酸麻醬,因此很開胃,作為前菜真的很好。

麵包可說是這裡的鎮店之寶

主菜是帶子天使麵
2013-04-17
2013-03-30 26 瀏覽
一心想著要吃卡邦尼意粉,而沙田區能吃到的地方不多,特意選了博洛尼亞一嚐。到達時只是十一時多,人不多,被安排坐左外排,環境算是寧靜。剛巧碰到母親節優惠,單點加15元便可升級至套餐,可從餐湯、多士及餐飲中任選兩款。點了卡邦尼意粉,加上多士及檸檬茶。友人點的是咖哩雞扒飯配忌廉蘑菇湯和日本皇族咖啡。先來的是蘑菇湯,甫喝下有一份驚喜,不是罐頭湯的味道,口中有一粒粒的蘑菇肉,釋出一份鮮味。丹麥麵包, 81層的麵包,說是人手製造的,而且不添加防腐劑。遠遠都聞到牛油的香氣,烘得香香的麵包放左面前,薄薄的搽上牛油,迅速送入口中,鬆軟無比,而且看到麵包一層一層的層次感,確是令人回味。咖哩雞扒飯, 比想像中遜了一點。 咖哩味道較淡,雖然雞扒表面很脆,但肉質較咸,配泡菜有一點奇怪。萬眾期待的卡邦尼意粉出場了, 賣相已經給分了, 煙肉、蘑菇和意粉都均勻地沾上汁料,汁料的濃稠程度適中,不會感覺黏著口腔的同時,不會感覺太膩。吃了一口,即感覺到一陣蛋香,加上脆脆的煙肉,實是令人滿足。縱然明白每一口代表脂肪正在增長,但仍大口大口的吃著餐飲作結寫食評,有機會獲得$100現金券!全數買下81層的丹麥麵包,值得! 值得!一份
到達時只是十一時多,人不多,被安排坐左外排,環境算是寧靜。

縱然明白每一口代表脂肪正在增長,但仍大口大口的吃著
餐飲作結
寫食評,有機會獲得$100現金券!
全數買下81層的丹麥麵包,值得! 值得!

一份簡單的午餐,滿足得很。
2013-03-30
  • 多士
2013-03-24 6 瀏覽
星期五沙田度度都鬼死咁多人,等得位黎都已經餓死博洛尼亞係唔錯既選擇,因為唔洗點等!〜男朋友有d唔舒服,所以只係叫左一個餐share, 加一個小食主菜點左三文魚扒black truffle意粉,三文魚扒煎得好香,配埋black truffle好惹味,抵贊之處係意粉好爽,一點都油利小食點左煎餃子,都ok, 外脆內有肉汁,有一貫既水準跟餐有個磨菇湯汁,唔錯,湯有好多磨菇茸,好香,好好飲,配埋佢個招牌面包,delicious!最後叫埋餐飲,本身叫左烤榛子朱古力叻啡,點知黎錯左green tea latte, 服務員好快就幫我地換個杯,唔太甜,滑溜,好飲唯一唔好係多人,枱唔夠大,買左野d野都要放係地下,兩個人total食左3百幾
星期五沙田度度都鬼死咁多人,等得位黎都已經餓死
博洛尼亞係唔錯既選擇,因為唔洗點等!〜

小食點左煎餃子,都ok, 外脆內有肉汁,有一貫既水準

2013-03-21
2013-03-24 11 瀏覽
之前食過這裡的早餐, 很好很抵食~今次再試下晚餐, 同樣美味, 價錢亦合理~點了一個套餐及一個炸雞籃首先, 套餐有忌簾湯及包忌簾湯很濃很滑, 而面包十分特別, 在其他餐廳未食過這種包, 很多層次, 入口鬆軟, 正!然後是主菜, 豬肉眼排, 大蝦配意粉肉眼排很軟, 鬆化易咬易入口, 大蝦加汁十分美味~另外炸雞籃, 配有薯條及包炸雞很脆很入味, 但不覺油~最後仲有甜品, 套餐送的, 但一點都不求其~

之前食過這裡的早餐, 很好很抵食~
今次再試下晚餐, 同樣美味, 價錢亦合理~

點了一個套餐及一個炸雞
首先, 套餐有忌簾湯及包
忌簾湯很濃很滑,

然後是主菜, 豬肉眼排, 大蝦配意粉
肉眼排很軟, 鬆化易咬易入口, 大蝦加汁十分美味~

另外炸雞籃, 配有薯條及包
炸雞很脆很入味, 但不覺油~

最後仲有甜品, 套餐送的, 但一點都不求其~
2013-03-18
2013-03-05 57 瀏覽
同果FD 去咗食BOLOGNE!! 一坐低果WAITER 就黎了, 介紹咗幾款比我地揀, 最後想食ICE REAM !!等咗15MINS 就送到, 都算快GA 啦 ! 試咗佢果包, 一層又一層, 好正 ! 再加埋果ICE CREAM 仲FRESH , 唔會食到好留 !!我諗下次食飯都可以黎試試. BUT 我個人就覺得比較嘈 ~~

等咗15MINS 就送到, 都算快GA 啦 !

2013-03-01
5 分鐘 (堂食)