2023-06-12 821 瀏覽
返完教會,睇戲前搵間位置方便的地方食個Lunch,今次我地就去左始創中心地庫的友利坊x友利冰室x勿當奴。真係老實講,對於茶餐廳同冰室這類型的食店,一般都不會抱太大期望,更加唔會諗服務質素同食物品質,純粹係一條心諗住食飽個肚就算。但今次友利坊 X 友利冰室 X 勿當奴,竟然比到d驚喜我。 店舖充滿可愛的壁畫,顏色繽紛,仲有一些令人心領神會的語句,勿當奴的意思應該係話切勿當奴隸吧。店內地方寬敞,坐得舒服。沙嗲和牛牛肉配韓國辛辣麵 - 不論係出前一丁or辛辣麵都唔需要加錢,和牛完全係真材實料,配埋極大份量的炒蛋同牛油多士,又好食又夠哂飽,仲連埋冷熱同價的凍奶茶,絕對抵食夾大件。招牌即燒爆谷燒鵝 – 送上枱發現無爆谷,個腦出現了問號,又話爆谷燒鵝既?正當猶豫好唔好問店員之際,有個人已經偷食左一啖,然後同我講,d爆谷已經溶入左係燒鵝汁到喇,果然d燒鵝充滿濃濃的爆谷味道,燒鵝皮脆卜卜,好好味。我估我下次都會叫番呢個飯食。芝士大啡菇手打牛肉漢堡 –手打牛肉厚道適中,有豐富肉汁,配上芝士同極水潤的大啡菇,係港式漢堡包,但絕對唔輸蝕,十分推介,加上仲要包埋薯條同汽水,性價比高。

2023-06-11
2023-06-12 93 瀏覽
Bookmark咗友利好耐🔖呢日咁啱經過太子就順便過嚟試下,餐廳以自助形式落單,之後再安排座位入座,呢度屬於幾新派嘅冰室,有意粉、蛋包飯、烏冬等,亦都有燒味飯同埋「勿當奴」😝乳豬卡邦尼意粉 $88一直就係比呢個乳豬卡邦尼意粉吸引咗🐷一份有三件乳豬,外皮燒得鬆脆,唔會好肥,亦都有俾埋乳豬醬點嚟食,卡邦尼意粉就係偏港式煮法,加入咗煙肉同埋香菇,個汁非常creamy,仲有芝士嘅香味🧀整體而言係幾特別嘅fusion菜式美國穀飼叉燒煎蛋飯 $62友利坊嘅燒味同樣係久仰大名🐽呢個黯然叉燒飯嘅friend除咗有叉燒之外,仲有燶邊荷包雙蛋🍳叉燒嘅份量都幾多,切得好大件,係梅頭部位,雖然唔係燒得好燶,但係入口香甜,質地軟腍😋荷包蛋嘅蛋黃呈流心狀態,啱晒撈飯🤩沙嗲和牛辛辣麵 $62餐牌上面寫住用上和牛,就梗係試吓同平時食開嘅沙嗲牛有咩分別🧐牛肉都切得幾大塊,保持到牛肉嘅質感,唔會嗱到淋晒🐮沙嗲醬就偏甜,睇到有一粒粒嘅花生🥜呢個麵另一個特別之處就係除咗可以揀日本版出前一丁之外,仲可以揀韓國辛辣麵刺激吓味蕾😆炒滑蛋配香蒜牛油多士跟餐嘅炒蛋勁大份,有機會超過兩隻蛋😂完美地炒至半熟嫩滑嘅質地👍🏻因為用上日本蛋嘅關

乳豬卡邦尼意粉 $88

美國穀飼叉燒煎蛋飯 $62

沙嗲和牛辛辣麵 $62

炒滑蛋配香蒜牛油多士
跟餐嘅炒蛋勁大份,有機會超過兩隻蛋😂完美地炒至半熟嫩滑嘅質地👍🏻因為用上日本蛋嘅關係,所以入口蛋香非常之重🍳而多士就搽上咗蒜蓉牛油再烘,更加香口🍞
本地人嘅茶餐廳再開分店😍作為真。香港人一定要黎支持下😎太子新分店比起荔枝角分店更大更寛落👍🏻光線更加光猛👍🏻👍🏻兩個人叫咗$238二人餐🍱飽到食唔哂🤭基本發腐乳西式煎羊架🐑三隻羊架肥瘦得宜🤤咬落有油脂香仲帶住陣陣羊羶香😍餐廳仲配埋腐乳整fusion菜😍食落又不禁令人回味冬天嘅羊腩煲🤤🤤🤤+$10招牌乳豬卡邦尼意粉 🐽餐廳最出名嘅fusion菜當然係必叫item😍乳豬皮好脆,另外配埋乳豬醬食👍🏻卡邦尼意粉有濃濃忌廉香🤤好特別嘅fusion菜👍🏻+$48美國穀飼叉燒串🍢叉燒肉嫩多汁🤤每件都好有口感,唔會鞋口👍🏻份量仲比想像中多😂唯一美中不足係當晚飲唔到樽仔奶茶🥹但手沖港式奶茶都好濃好味道😋

兩個人叫咗$238二人餐🍱飽到食唔哂🤭

基本發腐乳西式煎羊架🐑

+$10招牌乳豬卡邦尼意粉 🐽
卡邦尼意粉有濃濃忌廉香🤤好特別嘅fusion菜👍🏻

+$48美國穀飼叉燒串🍢

• 招牌乳豬卡邦尼意粉
  • 基本發腐乳西式煎羊架
2023-06-10 60 瀏覽
一直都幾鐘意友利冰室既玩味美食,今次去到佢地既太子分店食Lunch,仲試左之前一直想試既招牌乳豬意粉🤣佢地既午餐除左漢堡餐外就唔包飲品的,如果要加飲品就要加$8,可以揀汽水、凍熱飲、仲有自家製既羅漢果茶/洛神花茶😚💫 日式咖喱吉列牛柳日本蛋包飯 $68 (是日午餐價; 原價:$72)一份蛋包飯份量超多🍳半熟軟嫩既旋渦蛋蓋住白飯,旁邊則係日式帶甜辣既咖喱汁,吉列牛柳🐮有成6、7片,香口鬆脆既麵包糠包住細緻既牛柳,加埋咖喱汁同蔬菜送飯一流🤝💫 乳豬卡邦尼意粉 $88卡邦尼意粉食落有滿滿忌廉×蘑菇×煙肉既香氣,意粉有韌勁又掛滿忌廉醬汁,好Creamy既口感😋上面有三件乳豬,外皮勁脆,仲配有乳豬醬~💫 軟殼蟹牛油果醬堡 $68漢堡餐會包埋一罐汽水,即炸薯條最正,脆卜卜~軟殼蟹都好鬆脆~

💫 乳豬卡邦尼意粉 $88

💫 軟殼蟹牛油果醬堡 $68

2023-06-06 79 瀏覽
大病初癒,對於食的要求更高除了飽肚,健康都好緊要好多人會講,岀街食多味精又油其實識揀,都有健康之選!友利坊的嚴選食材,你會食得放心佢嘅燉湯大盅同足料今次飲嘅係椰子桃膠雞湯Oh my God, 一打開個蓋,已經一大浸清香嘅椰子味!急不及待要試試個湯很滋潤,如果喺屋企飲,一定會添飲喺度叫個飯都係加$28以後會多d返黎飲湯再講下個飯睇落係普通的叉燒蛋飯,但1d都唔普通好多人話半肥瘦的叉燒先好食,肥緊好食架做到少少肥而不膩,瘦的部份都有肉味同飯,豉油一齊都好夾食得出友利坊好用心制作一邊食已經諗緊下次食乜好🙂
大病初癒,對於食的要求更高
除了飽肚,健康都好緊要
好多人會講,岀街食多味精又油
其實識揀,都有健康之選!

友利坊的嚴選食材,你會食得放心
佢嘅燉湯大盅同足料
今次飲嘅係椰子桃膠雞湯
Oh my God, 一打開個蓋,
已經一大浸清香嘅椰子味!
急不及待要試試個湯
很滋潤,如果喺屋企飲,一定會添飲
喺度叫個飯都係加$28
以後會多d返黎飲湯

再講下個飯
睇落係普通的叉燒蛋飯,但1d都唔普通
好多人話半肥瘦的叉燒先好食,
肥緊好食架
做到少少肥而不膩,瘦的部份都有肉味
同飯,豉油一齊都好夾

食得出友利坊好用心制作
一邊食已經諗緊下次食乜好🙂
2023-05-27 135 瀏覽
與友人行街,見OP簡介有勿當奴餐和價錢不貴打算試下。晚市市段都算多人坐滿,去到睇門口電子餐牌見到勿當奴餐得番3款同價錢貴了點 詢問下已轉餐牌唔會再有舊餐 , 那餐廳轉餐牌本來就是平常事。淨番的3款不吸引就打算試試其他。 分別叫了酸菜魚 唐揚炸雞 和蒜香封門柳粒,先說唐揚炸雞 ⋯ 炸到成舊炭咁 食落只有overcook 的苦味 當時想可能炸物不小心炸過時 姑且再看看其他, 到酸菜魚飯⋯ 魚肉霉夾猩 酸菜咸到苦 比普通茶記蒸魚飯更差。最後個蒜香柳粒最離譜,成盤是生肉來 雖然說牛是可以生食 但一般人唔會預係茶記餐廳食生牛肉吧? 友人以前做過飲食業 佢目測只有2-3 成熟, 有些生到連肉都還漲身未收。跟餐的烏冬也是極劣質 粗粗吃了兩口便放下。總捨而言, 雖說價錢不貴,但希望餐廳先檢討一下食物品質至小到能吃落肚。 唔會再幫襯
蒜香封門柳粒
2023-05-27
2023-05-05 216 瀏覽
第一次到友利食晚飯,進入餐廳前要先在counter點餐,比完錢後才入去揾位坐低,等侍應送餐,由於實在太多選擇,導致自己在門口企咗成五分鐘。兩個人最後揀咗一碟意粉,一個焗飯,一個湯和凍飲一杯。乳豬卡邦尼意粉有驚喜,熱辣辣,乳豬雖不及燒味店,但味道還不錯,中西合壁,有趣的組合。焗豬排飯和樽裝咖啡的水準不過不失。下次可再試下其他食物。
2023-05-04
  • 招牌乳豬卡邦尼意粉
2023-05-01 231 瀏覽
🍳🍳🍚🍚餐廳可以話係高級版燒味茶記,無傳統茶餐廳果種坐位迫硤感,亦無伙記咄咄逼人既落單文化,相反,良心店運作模式井井有條,令人坐得舒服,加上菜式多元化,但品嚐過其fushion 菜之後,仍然鍾情於佢地既燒味叉燒日本煎蛋飯($58)叉燒份量尚算可以,大約五至六件,白飯量多特別注明使用日本雞蛋,確實煎蛋煎得香滑唔老,蛋黃流心,叉燒半肥瘦,無傳統燒味既香同乾身,味道比較下亦「未夠火候」,但係肉質尚算嫩,加上少少豉油,令到成碗飯相當惹味同賣相吸引鮮海底椰南北螺頭燉赤肉湯(跟餐加$28)👍🏻👍🏻👍🏻其他餐廳少配有燉湯,所以令次都會加配,湯算足料,味道唔錯,飲落口唔會有溝水既感覺,飯後亦唔覺會口渴有味精瑞士無骨雞飯($58)👍🏻👍🏻👍🏻雞份量可接受,瑞士汁唔算多,唔會太鹹太油膩,但唔需要再加薑蔥亦已經好夠味,雞肉好嫩滑,唔會乾同鞋,而且部位唔錯,啖啖肉可以放心食,好味道
🍳🍳🍚🍚

叉燒日本煎蛋飯($58)
叉燒份量尚算可以,大約五至六件,白飯量多

鮮海底椰南北螺頭燉赤肉湯(跟餐加$28)👍🏻👍🏻👍🏻

瑞士無骨雞飯($58)👍🏻👍🏻👍🏻
2023-04-29 170 瀏覽
成日都想食啲特別野~今次黎到呢間中西合璧餐廳試下有幾特別🫣🍴西式飯意套餐🍝 乳豬卡邦尼意粉個名好奇怪但好有衝動想試下🤣卡邦尼汁好creamy份量ok唔太膩,意粉口感煙韌又彈牙。乳豬肥膏唔算多可接受,皮薄夠脆口最緊要係啲肉無臭豬味👍🏻整體都唔錯幾正,係略嫌啲餸少咗啲😮‍💨 ☕️ 富士山蘋果伯爵茶淡淡清香伯爵茶配上香甜蘋果味好好飲,蘋果味唔太甜而且比伯爵味重,感覺清新得黎又可解飯後油膩感👍🏻
成日都想食啲特別野~今次黎到呢間中西合璧餐廳試下有幾特別🫣

🍴西式飯意套餐
🍝 乳豬卡邦尼意粉
個名好奇怪但好有衝動想試下🤣
整體都唔錯幾正,係略嫌啲餸少咗啲😮‍💨

☕️ 富士山蘋果伯爵茶
2023-04-28 95 瀏覽
首先,去到服務好一般,食$70嘢仲要唔可以自己揀位坐,但明明入面仲有大把位,唔知啲枱寫晒留座係咩意思,但其實根本無人留位然後,食個意粉嗰啲汁煮到變晒湯汁咁,勁稀,個碟已經夠細㗎啦,所以令人食得比較麻煩,唔該煮嘢食嗰個真係要檢討一下自己有無試食過!最後講句,啲好評真係唔知邊度嚟!煮到咁差都賣咁貴
2023-04-20 403 瀏覽
有些事情,你忘記了嗎?時間匆匆,結業的結業,變節的變節,有點唏噓~但就帶著這點唏噓,提醒自己還有一點選擇,有些事情發生過就種在心裡。 以上的都是廢話喇~重點是我和朋友都想吃勿當奴 x 友利,這兩個月已經是第3次光顧了~(⊃。•́‿•̀。)⊃ 快要變成我們的約會飯堂了。.以下價錢是兩次光顧的參考:.友利冰室對食物出品相當有要求,每樣食材都經過嚴選。叉燒使用美國穀飼梅頭在自家工場燒製,無人工激素生長可安心食用,叉燒滑蛋飯的蛋是用日本來的,相對地也會較濃郁。香煎封門柳及吉列炸蝦配日式燒肉汁超級有驚喜,紐西蘭草飼牛柳肉味香濃,煎得剛好五成熟,還保持肉質鮮嫩。炸蝦香脆,配料的薯容都很滑,不會說能媲美酒店級,但以茶餐廳來說應該都可以上天花板了~招牌乳豬卡邦尼意粉的乳豬相當脆口,ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ 的杰身程度剛好,不像牛柳的驚艷,但亦不失。——-勿當奴就第一次食,ɪɴ ɢᴇɴᴇʀᴀʟ 是挺ᴊᴜɪᴄʏ的,我的魚柳包都不錯,魚有魚味xDDD,認真的因為別家真的沒有。薯條很好是粗薯條,點都好過淋ᴘᴀᴛ ᴘᴀᴛ的!✤叉燒滑蛋飯 $58✤香煎封門柳及吉列炸蝦配日式燒肉汁 $198二人餐✤招牌乳豬卡邦尼意粉 ($8

(⊃。•́‿•̀。)⊃ 快要變成我們的約會飯堂了。
以下價錢是兩次光顧的參考:
叉燒滑蛋飯

香煎封門柳及吉列炸蝦配日式燒肉汁

黑松露帶子炒西蘭花

——-

✤叉燒滑蛋飯 $58
✤香煎封門柳及吉列炸蝦配日式燒肉汁 $198二人餐
✤招牌乳豬卡邦尼意粉 ($88單價/跟餐+$20)
✤黑松露帶子炒西蘭花 $68
叉燒滑蛋飯
香煎封門柳及吉列炸蝦配日式燒肉汁
黑松露帶子炒西蘭花
2023-02-21 574 瀏覽
🍽️:友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子呢間餐廳都開左一段時間,一直都無去試,直至朋友揀左呢間食晚餐,終於可以試試佢。食完第一次覺得幾好食,隔幾日我又去食多次😂首先第一次我食左招牌乳豬卡邦尼意粉$88。餐廳格局雖然似茶記,但呢個卡邦尼絕對有西餐廳嘅水準,醬汁整得好creamy,但食落一啲都唔膩,食哂成碟都唔滯!乳豬皮亦都燒得好脆,皮同肉嘅比例都好好!中西合璧嘅菜式,但一啲都唔怪!第二次去左試白汁海鮮焗飯$68。我叫左少飯,份量都好大😂海鮮好足料,除左面頭兩隻青口,仲俾左好多隻蝦,同其他海鮮粒粒。最鍾意就係面頭金黃拉絲芝士,超級正😍另外兩次都加左8蚊要野飲。我分別要左檸檬伯爵茶、富士蘋果伯爵茶。個人覺得稍甜(利申平時飲開少甜/半甜),但幾香,平時唔使叫少甜嘅可以試下!
🍽️:友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)

白汁海鮮焗飯
白汁海鮮焗飯
  • 乳豬卡邦尼意粉
2023-01-19 724 瀏覽
📍 #太子 #友利冰室X勿當奴#羊羊在太子#羊羊在九龍除咗貴價排房,仲有平民啲嘅餐廳都好適合兩個人撐枱腳👩‍❤️‍👨位置上都好方便,係太子始創,係旺角行完街去,食完再去旺角都咁方便✌🏻有樣特別係要係收銀買完嘢食,就會俾個牌你,再安排入座,會有專人送上嚟💁🏻‍♀️服務費都唔駛俾就有人serve,仲唔係蔗渣價錢燒鵝嘅味道🤣👫二人套餐 $198✨一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁外表真係唔差,同出面賣$200份嘅一樣精緻🤩切開仲熱辣辣,開頭個到係熟少少🤏不過中間仲好粉嫩,而且邊位咬落都唔柴,仲好多汁,可能因為有脆脆嘅酥皮鎖住啲肉汁😝加上都盡量跟原本嘅食譜,有蘑菇醬同巴馬火腿包住牛肉,有驚喜會咁用心🥰但係個汁怪怪,好似蜜汁叉燒嘅汁,可能佢哋本身都出名燒味😂✨ 大阪風粒粒鰻魚炒飯好足料‼️平時得勁細嘅鰻魚碎,冇諗過呢碟有咁大粒同數量都多嘅鰻魚🥹炒飯又好有鑊氣,粒粒分明仲有汁包住每粒嘅飯🍚✨秘製辣味焗雞翼六隻(追加)$48CP雞翼,食過就明,不作過多評述🙂✨樽仔奶茶(跟餐)估佢唔到,茶味同奶味都足,好似仲好飲過出面普通茶記同手搖飲,值得推薦✌🏻✨檸檬伯爵茶(跟餐)飲落有啲檸檬酸,茶味唔太出,反而飲完有

📍 #太子 #友利冰室X勿當奴

#羊羊在太子
#羊羊在九龍

👫二人套餐 $198
✨一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁

✨ 大阪風粒粒鰻魚炒飯

✨秘製辣味焗雞翼六隻(追加)$48
CP雞翼,食過就明,不作過多評述🙂

✨樽仔奶茶(跟餐)

✨檸檬伯爵茶(跟餐)
飲落有啲檸檬酸,茶味唔太出,反而飲完有薄荷味,好fresh同特別啲配搭😄

人均價錢-$120

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀
想知多啲吃喝玩樂資訊就快啲follow我ig!!!
兩次體驗,都等超過半個鐘先攞到食物,鍾意食就入去堂食,唔好叫外賣,趕時間真係死得。食物質素係好食,店員都好幫手,但奈何外賣出餐時間真係等好耐,舖頭啲人都食完堂食,我都未拎到個外賣
2023-01-17
45 分鐘 (外賣自取)
2023-01-12 1956 瀏覽
久違了的約會,難得友人放假就到時間聚下,就腳之下去旺角行街食野,今次去了想去好耐的友利冰室,試下出名的乳豬卡邦尼意粉。位於始創中心樓下十分方便,有點類似快餐店模式先付款後有位及送餐。餐牌,食物有多款選擇,要了兩個Set Lunch 。飲品及餐具都係自助,飲品都有好多選擇。熱飲。仲有售賣凍肉等等。廳面頗大,裝潢簡約,牆上的可愛插畫具港式風味。等待中見到火鍋幾吸引。招牌乳豬卡邦尼意粉,$88。乳豬得3片,份量比較少,乳豬皮脆香口,好味!卡邦尼材料有蘑菇及煙肉等,意粉口感creamy ,正常水準。秘製冬陰功海鮮炒意粉,$68,有青口、蝦、蜆及魷魚等材料十足,冬陰功味道香辣少少酸好醒胃,意粉軟硬適中又入味,幾好味呢。檸檬伯爵茶,跟餐+$4,淡淡的檸檬清香,同伯爵茶的茶味平衡,味道十分清新。食物味道幾好,價格合理,支持良心小店。
餐牌,食物有多款選擇,要了兩個Set Lunch 。
飲品及餐具都係自助,飲品都有好多選擇。
熱飲。
仲有售賣凍肉等等。
廳面頗大,裝潢簡約,牆上的可愛插畫具港式風味。
等待中見到火鍋幾吸引。
招牌乳豬卡邦尼意粉
招牌乳豬卡邦尼意粉,$88。
秘製冬陰功海鮮炒意粉
檸檬伯爵茶,跟餐+$4

食物味道幾好,價格合理,支持良心小店。
午餐